Iosif Ton si Strajerii

Scrisoare deschisa catre comunitatiile Evanghelice din Romania si din afara ei

De curind printre Evanghelicii Romani de pe toate meridianele circula vestea ca pastorul Iosif Ton a aderat la miscarea cu caracter carismatic numita “Strajerii”. Iata dovada din propria lui declaratie: http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=85:s-a-aprins-focul-trezirii-spirituale-in-romania&catid=40:rezumat&Itemid=64 .

Miscarea “Strajerii” sunt in legatura stransa cu un pastor apostat pe nume Chris Oyakhilome. http://www.youtube.com/watch?v=pDsbTbPdaqM

http://www.youtube.com/watch?v=PPWHxI-8_uw .

Ceea ce se intimpla in mod foarte trist cu pastorul Iosif Ton, este continuarea unor evenimente recente petrecute in America.

In vara aceasta am fost in vizita la Biserica Baptista din Portland pentru o perioada mai lunga. Un frate diacon pe nume Timotei Pop, a publicat o carte foarte documentata, numita “Misticism sau crestinism autentic” in care dezvaluia ca Iosif Ton este un mistic.

Reactia pastorului Iosif Ton a fost sa isi retraga rapid membralitatea din biserica. In consecinta, citva simpatizanti de ai lui, au vrut sa rupa biserica. Intre timp, pastorul Ton si-a explicat pozitia indelung pe blogul pastorului Daniel Branzei: http://barzilaiendan.wordpress.com/2010/08/13/o-disputa-din-care-castigam-noi/ . Din declaratia de pe blogul lui Daniel Branzei, pastorul Ton se incrimineaza singur ca fiind un mistic, zice el, “de tip Biblic”. Nu exista misticism Biblic! Iata cercetarea mea care am publicat-o acum in urma cu un an, care demonstreaza ca misticismul este un flagel care s-a raspindit in special printre liderii Evanghelici din America si din lume: http://noheresy.files.wordpress.com/2009/05/from-mysticism-to-the-gospel3.pdf .

Iata un exemplu concret, cit de grav este misticismul pastorului Iosif Ton. In cartea sa “Umblarea cu Dumnezeu, in unire cu Isus Cristos, sub calauzirea Duhului Sfant” (p. 314,315) face urmatoarea afirmatie abominabila:

Acum vreau sa ne intre lucrul acesta adinc in minte. Dumnezeu e o persoana. El e o persoana asa cum intelegi tu ca e o persoana. E o persoana care iubeste, o persoana cre e indragostit de tine si care iti cere dragostea si zice: “Hai sa ne cununam! Uita-te bine la Mine! Vezi tot ce e in Mine! Iti place de Mine? Si daca iti place de Mine, hai sa ne cununam si dupa aceea sa traim impreuna. Sa traim impreuna ziua si noaptea, toata viata de aici inainte; sa fim amindoi impreuna si sa fii implinit in dragostea mea.” ….Dupa ce am tinut cursul acesta acum un an in alta parte, am primit o scrisoare de la o sora, sotie de pastor, una din cele mai frumoase scrisori pe care le-am primit in urma cursului acestuia. Si sora imi povesteste in scrisoarea aceasta ce minune a fost ca ea sa inteleaga ca Dumnezeu e realmente o persoana care vrea sa intre in aceasta relatie de dragoste cu ea si ca de acum, in fiecare zi, cind se duce la timpul ei de partasie cu Dumnezeu, se duce la o intilnire de dragoste. Se duce la o intilnire cu o persoana care e cea mai minunata persoana din lume, si Persoana aceea zice: “Bine ai venit! Ne imbratisam, ne sarutam si ne iubim!” Si daca ti se pare cumva limbajul acesta prea de tot, citeste din nou Cintarea Cintarilor si citeste-o zicind: “Fata aceea indragostita sunt eu. Baiatul e Dumnezeu sau Domnul Isus.” Si dintr-o data vei intelege si tu ce a inteles aceasta femeie si vei spune si tu ca ea. “Toata relatia mea cu Dumnezeu s-a schimbat. Acum e o relatie vie, o relatie cu o persoana.”
Misticismul pastorului Iosif Ton este sensualitate spirituala, in care Cintarea Cintarilor este interpretata intru-n mod eretic si pacatos. Nu mira pe nimeni ca pastorul Ton s-a asociat cu miscarea “Strajerii” deoarece misticismul lui personal rezoneaza cu misticismul carismatic al acestei miscari. “STRAJERII” SUNT O TREZIRE SPIRITUALA FALSA. Face parte din inselaciunea spirituala din zilele din urma. Căci se vor scula Hristoşi mincinoşi şi prooroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, pînă acolo încît să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi” (Matie 24:24)
Bisericiile Evanghelice Romane de pretutindeni trebuie avertizate sa se fereasca de ereziile miscarii “Strajerii”.

Pastor Paul Dan

San Diego

37 thoughts on “Iosif Ton si Strajerii

  1. Iosif Ton, o persoana controversata. Sa ne tinem de Domnul si de Biblie si cu siguranta nu vom gresi, iar pe cei care predica Evanghelia sa-i trecem prin “sita” Scripturii si sigur vom fi biruitori.

  2. Pace, frate Dan !

    Imi pare rau ca ati scris in blog ca sunt cativa simpatizanti ai fratelui Iosif Ton au vrut sa rupa biserica din Portland. Probabil ar fi fost bine sa vorbiti cu acestia inainte ca sa va formati o opinie care este atat de gresita. Dar se pare ca si dumneavoastra inghititi orice pastila care vine de aici fara sa cercetati adevarul ! De asemenea, ma indoiesc ca ati avut macar vreo conversatie cu fratele Ton despre acest subiect inainte ca sa publicati aceste lucruri. Mi se pare ca sunteti un judecator unilateral si nedrept in aceasta cauza. Domnul sa va cerceteze ! Cu drag, Valentin

    • Draga Val,

      Tu stii bine ca din nefericire deciziile pastorului Ton l-au pus in mijlocul unui scandal national intre Evanghelici in Romania. La fel de bine stii ca simpatizantii lui au fost pusi pe o revolutie, si deaia a fost si stringerea cu capii de familie, unde ei au pierdut in mod rusinos.
      Ma opresc aici.

      Cu prietenie,
      Pastor Paul Dan

  3. Dragul meu Paul
    Doar doua observatii la postul tau
    1. Cartea lui Timotei Pop nu este deloc documentata asa cum sustii.
    2. Fa ca mine! Peste doua zile ma duc sa-l vad pe Iosif Ton si sa-l intreb despre tot ce se intampla. Doar rugandu-ma cu el, aratandu-i argumentele mele cu dragoste il voi putea castiga.

    • Dane,

      Eu am cartea lui Timotei Pop si am si citit-o. Uita-te la bibliografia lui. Spune-mi sincer- tu ai cartea lui?

      Eu insumi am scris despre misticism in limba Engleza, documentindu-ma pe larg, si cunoscind firsthand fenomenul mistic intre Evanghelici aici in America.
      In ce priveste pe pastorul Ton, dinsul a citit eseul meu cu privire la misticism de acum un an de zile. Ce a fost nevoie de vorbit, am vorbit.

      Cind o sa vorbesti cu pastorul Ton, vezi sa nu iesi de acolo convins tu de el.

      Regards,
      Pastor Paul Dan

    • Draga Pastor Nicu Oros,

      Stiu ca sunteti Penticostal. Carismaticii o sa va invadeze si biserica dumneavoastra. Ce am scris este documentat, asa ca nici vorba de erezie. Sprijiniti-va afirmatiile prin dovezi adegvate.

      Pastor Paul Dan

  4. Frate Paul,

    Imi amintesc cu drag de perioada in care mi-ati fost pastor la Sf. Treime.
    Am gasit un link interesant care asociaza “Strajerii” cu “Raul Vietii” si mai departe cu ereticul Chris din Africa de Sud:

    Cum comentati dvs. aceasta posibila legatura?

    Domnul sa va binecuvanteze,
    Robert

  5. Multumim , fr. Paul.!
    Din al doilea paragra f deducem usor ca f Ton s-a rugat referitor la trezire cu scopul de a juca iarasi un rol important (a da invatatura) intr-o miscare, nu de dragul trezirii credinciosilor…Steal the show, hmm?
    – unde spune Biblia sa nu judecam EXCESELE; STANGACIILE; etc?
    – nu, baptistii –dpdv al istoriei acestei denominatiuni– nu au REFUZAT sa vada ceea ce vede Iosif Ton. Noi nu le-am vazut. Vom vedea pana unde va duce aceastatrezire….Desi, dupa abandonurile lui repetate —vezi Seminar, vezi informator la Securitate, etc—nu ne-ar mai mira.
    -sa ne scuteasca de explicatiile referitoare la elementele acestei treziri….Le auzim oricum de la ceilalti carismatici infiltrati printre noi.
    PS- Hula impotriva Duhului nu are nimic de a face cu cercetarea duhurilor, care este poruncita in Biblie! Si cum altfel poti cercetaduhurile decat cercetand oamenii calauziti de ele?
    Gamaliel avea toate datele si evidentele care l-ar fi putut face sa aperecrestinismul. Dar cuvintele lui APARENT intelepte sunt doar o masca de retragere in neutralitate…..pana se lamuresc lucrurile….ca sa nu sufere si el… din nici o parte.

  6. DOMNUL SA VA BINECUVANTEZE!
    Astazi ,atat PREDICA,cat si cuvintele rostite dintr-o inima sincera,m-au facut sa vad ,cat de imperios necesar este ,SA RAMANEM STRANS UNUTI IN BISERICA NOASTRA. Asa cum este scris ,si cum ne-ati predicat astazi din ,,DEUTERONOM,,Foarte,foarte usor,si in special cei tineri(care considera ca au o invatatura deosebita) pot aluneca spre tot ce face sa para minunat Satan.
    Domnul sa ne ajute ca in BISERICA EMANUEL sa fim veghetiri!

  7. Frate Paul,
    de ce nu s-a luat atitudine si la afirmatia aceea mai mult decit oribila. ca ne cununam individual, fiecare nascut din nou cu Domnul, nu toti impreuna ca si Biserica, care este Mireasa, cum ar fi normal.
    Dan S.
    nu mai esti baptist inca din Romania..de ce-l aperi, in ce calitate?
    Mie mi-a fost pastor la Brasov; un om care suferea de superbie.
    de la amvon avea grija sa spuna despre cele SASE facultati ale sale …
    …….edit administrator…….

  8. Cartea fratelui Timotei, pe care am rasfoit-o la Brasov, unde chiar lasase dinsul un exemplar, explica clar despre erezia lui Iosif Ton; dar si cum a vrut sa-l ajute, insa acesta desi parea ca a inteles, s-a suparat, a facut disensiuni in adunare ( ca doar nu are voie sa fie nimeni mai tare decit el,; nici macar in adevar), a dovedit o atitudine neconsecventa ca deobicei; intii i-a multumit ca i-a decoperit greseala, apoi nici nu a mai vrut sa stea de vorba.
    Eu cred ca Domnul l-a lasat descoperit; mi-e teama ca , datorita firii lui nu se mai poate pocai.
    Isi va schimba atitudinea in mod sigur; depinde cum bate vintul;
    dar nu din convingere; ci din viclenie.
    Pe urmele mele sa calcati a spus smeritul apostol Pavel;
    pe urmele lui Iosif Ton, mergand ,sa aveti mare grija pentru a nu cadea in groapa.

  9. Am citit pasajul care se referea la erezia lui Iosif Ton in intregime din cartea fratelui Pop Timotei.
    La Brasov a lasat o marturie vie inainte de plecarea din tara.
    Fratii care aveau cartea primta in dar de la dinsul au vorbit ca despre omul lui Dumnezeu/
    De la alti frati din interiorul bisericii (chiar fr Marius intr-o postare spune ca r fi pacat sa rupa biserica..se referea la cea din Portland, toata discutia fiind in legatura cu acea scrisoare primita de Iosif Ton din partea acelei surori, care avea intilniri fizice cu Domnul)
    am aflat cu durere ca vor sa rupa biserica, dar Domnul nu a ingaduit, desi Iosif Ton are acolo rude bine asezate.
    La’Clarificari” Iosif Ton spune ca Domnul ne- lasat sa mergem la razboi impotriva satanei si ingerilor lui; dindu-ne daruri supranaturale pentru a le folosi in acest razboi;
    va rog sa-mi spuneti din ce pasaj se poate intelege asta?
    Apoi ca Domnul ne-a lasat sa vindecam oamenii?
    daca e asa, inseamna ca toata activitatea lui Iosif Ton e nula, pentru ca nu a vindecat NICIODATA pe nimeni.
    Nula nefiind si cea in legatura cu tradarea fratilor, acolo activitatea dinsului a fost prolifica; aici la Caransebes a a jutat chiar pe militienii de atunci impotriva fratilor.
    De fapt pe mine nu ma mira nimic.
    O sa ma mire foarte tare daca se va schimba vreodata in bine cu adevarat, recunoscind toate cele rele si pocaindu-se mi-ar face o mare bucurie.
    Pina acum nu l-am putut acuza de un singur lucru: de sinceritate.

    • Cristian,
      Nu am inteles…
      dar stiu ca la oradesibiu imi placea de Lenitsirc sau “un fiu”, ce mai stii despre ei?. 🙂
      dar despre Attyla?
      Mult har.

  10. Pingback: Paul Dan: “Străjerii sunt o trezire spirituală falsă” « România Evanghelică

  11. Domnul sa aiba mila; putine zile ne-au mai ramas pina ce va veni CELCE va veni…
    Este prea trist si urit pe pamint fara Domnul Slavei; Sa-L vedem numai pe El singur in orice lucare, pe care niciun om nu o poate face decit El Singur, indiferent citi ar veni sa-L imite; si vor veni destui.
    Inima Domnului e mare, dar nu incap in ea micimile noastre, nici inaltarile nostre peste starea de rob.
    Sa ne multumim a implini tot ce ca si robi am primit a face, prin porunca.
    Se va desumfla si acest balon, dar noi trebuies a ne consolidam pozitia de fii ai lui Hristos prin ascultare.
    Vor veni multi..au si venit; unii chiar au plecat; slava desarta a de la CELRAU.

    Domnul Dumnezeu sa ne intelepteasca sa-L ridicam iar si iar pe Fiul in locul dat Lui de Tatal ceresc.
    Daca nu o facem El ne va zdrobi eul pina la locul de unde se poate zidi in noi iarasi Adevarul prin Fiul Sau iubit.

  12. Fr Dan va rog sa corectati in rindul 5 incepind de sus:
    Sa-L vedem numai pe El singur in orice lucare, pe care niciun om nu o poate face decit El Singur; oricum puteti chiar modifica cind credeti ca am laut-o razna

    nu stiu ce s-a intimplat de a iesit asa….groaznic

  13. Dragilor, nu înțeleg de ce vă chinuiți să căutați explicații religioase pentru ultima ispravă a domnului Țon. Problema este mult mai simplă. Dumnealui a rămas mereu nostalgic după vremurile frumoase petrecute în țară în compania iluștrilor săi colegi cu ochii albștri… Și totdeauna va rămâne la fel. Prietenii știu de ce! Asta e doar următoarea misiune încredințată. N-are nicio legătură cu religia; o să mai vedem despre treaba aceasta. Cănd veți auzi că mișcarea asta cu străjerii a început să se destrame, atunci înseamnă cu “fratele” Țon și-a împlinit misiunea. Nici nu bănuiți câți “frați” cu ochi albaștri sunt încă activi!

    • FRATE GRIGORIE
      MULTUMESC PERSONAL PENTRU RASPUNSUL DUMITALE PE CARE ABIA ACUM L-AM DESCOPERIT .AVETI UN CURAJ SFANT !SI MARE!
      A-TI CAZUT PE SUBIECTUL PRINCIPAL !CUM ZICE IN ROMANESTE ,,PUNCTUL PE I” SAU IN ENGLEZA,, NAIL THE SUBJECT” !
      EXTRAORDINAR!
      ACESTA ESTE SECRETUL!
      ACESTA E RASPUNSUL ! SI EU AM SPUS MIE INSUMI SI LA CATIVA LA FEL! EXPLICATIILE RELIGIOASE SANT PENTRU NAIVI SI INOCENTI .CEI CARE SANT VIRTUOSI SI AU DARUL DE DESCOPERIRE A DUHURILOR SANT DEJA INFORMATI .
      E IN ,,MISIUNE” DETASAT INTRE MISCAREA STRAJERII
      FRATII CU OCHII ALBASTRI SANT MAI MULTI ACUM DECAT VREODATA SI SANT DEOSEBIT DE PERICULOSI TREBUESC IDENTIFICATI SI DA-TI PE FATA IN GURA MARE SA SE FEREASCA LUMEA CRESTINA SI NECRESTINA DE EI!
      CINE CITESTE SA INTELEAGA !

  14. “Misticismul pastorului Iosif Ton este sensualitate spirituala, in care Cintarea Cintarilor este interpretata intru-n mod eretic si pacatos. ”
    O singura remarca. Multi idioti mai populeaza amvoanele in ziua de astazi.
    Voi pastorii ne vorbeati despre AGAPE FILEO si EROS.
    De ce ti s-a oprit mintea la EROS domnule pastor daca stii foarte bine, si a-ti spus-o de multe ori in predici, ca dragostea dintre Dumnezeu si om este AGAPE? In limba greaca dragostea EROS se refera strict la relatia de dragoste dintre un barbat si o femeie. A-i pune in carca lui Ton ca vorbeste despre dragostea EROS in relatia om-Dumnezeu arata faptul ca ai vizionat prea multe filme pentru adulti la viata ta si ti-a ramas mintea blocata pe eros

    • Domnule George,
      Va raspund mai tirziu pentru ca am fost ocupat. Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar va exprimati ca o persoana nevrozata. Luati aceasta ca o consiliere.
      A trebuit sa o fac public pentru ca public nu va stapaniti. Nu neglijati problema asta.
      Ton personal a spus ca el ii vorbeste lui Dumnezeu cu versete din Cintarea Cintariilor. In aceasta carte a Vechiului Testament, este descrisa frumusetea relatiei intime sot-sotie, nu credincios-Dumnezeu. Ca atare, Ton se incrimineaza singur. Si ca argumentul meu sa fie complet, va re-amintesc un citat din cartea lui Ton: Acum vreau sa ne intre lucrul acesta adinc in minte. Dumnezeu e o persoana, El e o persoana asa cum o intelegi tu ca e o persoana. E o persoana care iubeste, o persoana care e indragostit de tine si care isi cere dragostea si zice: “Hai sa ne cununam! Uita-te bine la Mine! Vezi tot ce este in Mine! Iti place de mine? Si daca iti place de mine, hai sa ne cununam si dupa aceea sa traim impreuna.” (Umblarea cu Dumnezeu, in unire cu Isus Cristos, sub calauzirea Duhului Sfant pg. 314-315)
      Primul lucru: Dumnezeu nu e o persoana asa cum intelegem noi ca e o persoana. Dumnezeu este o persoana asa cum este descris de Sfanta Scriptura.
      Al doilea lucru: Dumnezeu nu propune nimanui cununia cu El asa cum spune Ton in citatul de mai sus. Astfel de imaginatie si limbaj te fac sa vomiti, si fac parte din adancimiile Satanei in care Iosif Ton a cazut.

      Domnule George, pentru felul virulent in care luati apararea acestei perversiuni, nu veti mai fi postat pe blogul meu. Si inca un lucru, Dumnezeu m-a pazit de pornografie de orice fel de cind m-am intors la el din 1976. Vreau sa traiesc curat spre gloria Lui si spre onoarea de a combate cu autoritate asemenea erezii abominabile.
      Pastor Paul Dan

  15. New Age se va instala cu ajutorul lui Ton…depinde cit il va lasa Domnul sa-i ajute pe cei care o vor face;
    numai El cunoaste cind si cum va mai fi printre cei de pe pamint credinta.
    Acum lupta este pe viata si pe moarte!
    Duhul ne arata ca acest om este un Iuda; vai lui!
    Trebuia sa sse faca si descospirarea la baptisti; cineva spunea ca este trimis inn misiune pentru a detur na orice luare de pozitie.

  16. La penticostali s-a facut desconspirarea, s-a luat atitudine;poate ca si aceasta asa-zisa lupta intre noi si penti sa fie “special pregatita”, pentru ca sa ne fure atentia.

  17. Elisa,data tu ai darul deosebirii duhurilor si Duhul ti-a descoperit ca Ton este un tradator, poti sa ne spui si noua cum se manifesta acest dar?
    Ar fi foarte intereant de stiut pentru ca am auzit multe despre vorbirea in limbi, proorocii, vindecari dar foarte putini pretind ca au darul deosebirii duhurilor. Asta este un dar extraordinar mai ales in contextul zilelor din urma cand vor veni multi prooroci mincinosi.

    Vreau insa sa lansez o provocare pentru cei care justifica anumite manifestari, pretinzand ca sunt ale Duhului Sfant citand urmatorul verset din Biblie: Iata semnele care vor însoti pe cei ce vor crede: in Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi in limbi noi; vor lua în mana serpi; daca vor bea ceva de moarte, nu-i va vatama; îsi vor pune mainile peste bolnavi, si bolnavii se vor insanatosi.”

    Am auzit pe multi care vorbesc in limbi, proorocest, fac minuni dar nu am auzit pe nimeni sa ia serpi in mana sau sa bea bauturi otravitoare.
    Stiti de ce? Vorbirea in limbi se poate falsifica, la fel si proorocia, vindecarile se pot falsifica si el, aducand pe scena oameni care pretind ca sunt boilnavi dar nu sunt. Cu serpii si cu otrava nu te poti juca insa. Ma intreb de ce un Chris sau Benny Hinn nu ne fac o demonstratie live cum e sa tii in mana un sarpe sau sa bei cianura si sa nu mori, daca tot le place lor sa faca show TV din manifestarea darurilor duhului. Ori asta e o dovada suficient de puternica ca acesti oameni sunt doar niste impostori

  18. George, stii cum se manifesta darul descoperirii duhurilor? este atunci cind Duhul Sfint spune duhului tau cine e proroc mincinos si cine nu, fara multe explicatii.
    Din start auzind cum vorbeste(predica) in duhul tau se intimpla ceva.
    Nu odata mi s-a intimplat ca sa mi se faca cunoscut acst lucru, cind cei din jur nu vedeau, dar dupa o vreme cind Domnul a scos la iveala inselatoria respectivilor, acei frati, surori au vazut ceea ce eu deja stiam; abia tunci am putut spune fara probleme adevaru, ininte nu ar fi primit-o.
    Daca vrei sa-ti spun pe privat mai multe cazuri.
    Cind m-am transferat la Brasov de la biserica unde m-am nascut si botezat, am fost prima, dar dupa mine au venit abia mai tirziu o multime; desi eram proaspat intoarsa la Domnul
    Avind o stare care ma facea sa sufar chiar, am postit si Domnul mi-a artat negru pe alb: iesiti din mijlocul lor. NU am plecat imediat, imi era greu; dupa doau sapatamini am avut o discutie cu pastorul american, di care am inteles ca trebuia sa fi ascultat de Domniul, sa fi plecat cind El mi-a pus.
    Insa lucrurile le-am primit in duhul meu deja f.devreme.
    Si mai am asemnea experiente.

  19. Stimate frate Dan,
    inainte de a incepe, as dori sa precizez ca:
    1. Nu am citit cartea lui Timotei Pop. Nici nu am stiut ca exista.
    2. Nu stiu exact cine sunt strajerii. Am dedus cate ceva de prin lumea virtuala.
    3. Nu am citit cartea “Umblarea cu Dumnezeu…” cu toate ca o am pe raftul bibliotecii de vre-o patru ani (cu regret o spun…)
    Aste fiind precizarile, as dori sa comentez cate ceva la cele scrise de dumneavoastra mai sus:
    4. Felicitari pentru bine documentata lucrare “From mysticism to the Gospel” ( nu am citit-o toata, inca). Insa, cu toate ca o pomeniti aici, nu am inteles cum cele scrise acolo se potrivesc cu Iosif Ton. Si asta pentru ca, dupa cum drept spune si dansul in apararea pe care o pomeniti si dumneavostra,
    5. nu definiti, nici dumneavoastra, cuvantul “misticism”! Mi se pare mie ca inainte de a despica firul in patru, ar fi trebuit sa definiti notiunile cu care lucrati. Din moment ce nu ati facut-o, dar in acelasi timp dovedind ca puteti expune sistematic, dupa cum ati aratat-o din plin in mai sus mentionata lucrare, ma consider indreptatit sa cred ca ati ales in mod intentionat a nu o face.
    6. Limba engleza, cred eu, este o limba mult mai bogata decat cea romana. Intelesul anumitor cuvinte, chiar daca apropiate, nu acopera aceiasi sfera de inteles precum in limba romana (sau intelesul primar este diferit intr-o limba fata de alta, chiar daca definitiile se suprapun, de ex. “cult”). Ba mai mult, cea de pe urma are inca conotatii comuniste in definitiile date de DEX, mai cu seama cele privitoare la religie. Astfel, potrivit dictionarului amintit, crestinismul este o credinta mistica, din moment ce acesta afirma credinta in supranatural si in contact prin revelatie: http://dexonline.ro/definitie/misticism
    7. Daca Iosif Ton este vinovat de “misticism”, un singur citat, dintr-o singura lucrare este extrem de putin, mai cu seama considerand despre cine vorbim.
    8. “Sensualitate spirituala?!” Nu este Cantarea Cantarilor senzuala? Sau nu e spirituala?
    Imi pare mie ca doriti sa scoateti apa din piatra seaca! Daca Ton este vinovat de ceva in cele citate mai sus, nu este “sensulitate spirituala”, nici “misticism” ci ALEGORISM! Pacatul dansului din paginile date, pe care le-am citit, si cele din-nainte, si cele ce urmeaza, este pacatul mai tuturor pastorilor, si anume acela de a “explica” prea mult. Este un fapt dovedit ca orice notiune, cu cat este mai mult explicata, cu atat devine mai confuza. Si cand faci abuz de alegorii, de ilustratii (din nou, un pacat preaiubit de pastori!) se ajunge la cele de mai sus. Prea mult a dat-o cu Fat Frumos, Ileana Cosanzeana, Kierkegaard, Augustin, si asta este rezultatul! Trebuie sa recunosc totusi ca Ton ma surprinde cand alegorizeaza alegoriile Cantarii lui Solomon. Unul ca dansul ar fi trebuit sa fie constient de aberatiile la care s-au ajuns de-a lungul istoriei, “spiritualizand” aceasta carte. Uneori, de ex., “gunoiul” din pilda cu vierul este doar gunoi, si atat.
    9. Inteleg, Ton a interpretat Cantarea Cantarilor intr-un mod “eretic si pacatos”. Dar cum interpretati dumneavoastra Cantarea Cantarilor, neeretic si nepacatos, mai cu seama capitolul 7, aia… nu ne ziceti!
    10. In consecinta, ma vad nevoit sa trag concluzia care se impune: Articolul de mai sus este doar un atac cu fum, dar nu cu substanta.
    PS
    -Nu sunt strajer, dupa cum am zis, si nici nu stiu ce cred acestia cu exactitate. Faptul ca s-au dus pana in Africa de Sud sa vada nu stiu ce pastor, mai cu sema unul ca si Cris acela, denota ca inca nu stiu nici ei ce cred!
    -Nu sunt nici simpatizant deosebit de-al lui Iosif Ton. Nici nu este printre predicatorii mei preferati (unele dintre motive le-ati putut deduce din cele de mai sus)
    -Am dat de locul acesta cautand sa ma informez tocmai despre Ton si strajerii. Din pacate, de aici nu am aflat mare lucru…
    Fie ca Hristos si Duhul Sau sa ne calauzeasca si lumineze!

    • Frate Ciprian,

      Va-ti facut tema doar pe jumatate, dar contestati puternic. Faceti-va bine tema si dupa aceea mai discutam. Am foarte multe lucruri de rezolvat, asa ca nu o sa va raspund la lucruri insuficient documentate.

      La punctul 4 ati zis ca nu am definit ce este misticismul in eseul meu. Iata mai jos citat din http://noheresy.wordpress.com/:
      Here is an excellent description of the root word which defines mysticism: The Greeks gave us the very word for mysticism. The Greek word MUO means, “to shut the eyes or mouth.” MUO is closely related to the verb MUEO, “to initiate into the mysteries.” The closed eyes and mouth in this context do not signify blindness or muteness, but secrecy and silence, and the order not to reveal the secrets of the initiation and revelation that one had received. These Greek root-words have given us “mystic” and “mysticism,” “mystery” and “mysterious,” as well as “mute” 10 (emphasis mine).
      Another definition from an E. Orthodox perspective on mysticism is this: It is necessary to renounce both sense and all the workings of reason, everything which may be known by the senses or the understanding, both that which is and all that is not, in order to be able to attain in perfect ignorance to union with Him who transcends all being and all knowledge. (Vladimir Lossky, Mystical Theology of the Eastern Church, p. 27). (p. 12)
      The mystic pretends to have direct unmediated by Scriptures or reason, union with God which in reality at best is a self-hypnotic trance, and at worse a demonic experience. (p. 12)

      La punctul 7, ati zis ca Ton este acuzat de misticism dintrun singur citat. Inainte de al acuza eu de misticism, el insusi s-a declarat (pe blogul lui Daniel Branzei) mistic Biblic sau mistic evanghelic: http://barzilaiendan.wordpress.com/2010/08/13/o-disputa-din-care-castigam-noi/ . Bineinteles, nu exista misticism Biblic sau evanghelic.

      La punctele 8 si 9, ati fi inteles cum stau lucrurile daca ati fi citit in intregime eseul meu. Dupa ce il cititi cu atentie, putem continua discutia.

      La punctul 10, v-ati grabit la concluzii fara sa aveti datele necesare.

      Pastor Paul Dan

  20. Stimate frate Dan,
    ca doar tocmai d’aia am recunoscut eu ca nu am citit totul, ca sa nu-mi fie reprosat! Oricum, ce eu ziceam la punctul 4 este ca nu ati dat in articolul de mai sus “Iosif Ton si strajerii” definitiile care, zic eu, trebuiau mentionate aici, incluse in randurile acestui articol. Mai mult, nu toti roamanii pot intelege engleza, dar toti pot sa citeasca cele de mai sus. Inca un motiv pentru care trebuia, cred eu, lamurita problema aici, si nu in alta parte.
    Mai mult, definitia data de dumneavoastra nu poate sa acopere ceea ce Ton zicea in cartea lui “Umblare cu Dumnezeu…”. Nu se aplica! Ton se foloseste din plin de versete din Scriptura si, prin urmare, de rationament (asa fortat cu e), dar o face.
    Ca sa ma repet, de ceea ce este vinovat Ton in citatul din articol este ALEGORISM. A gresit, este evident, dar el insusi stie ca forteaza nota, pentru ca o recunoste in carte, dar… totusi o face, pentru ca el e Ton, si prin urmare(a crezut dansul) o poate face.
    Faptul ca se recunoaste “misitc” e pentru ca, dupa cum o spune si dansul, si pe buna dreptate, definitia din DEX il indreptateste sa o faca.
    Mai mult, dupa cum spuneam anterior, engleza surprinde alte valente ale cuvantului, mai ales in intelesul primar, valente care in limba romana pur si simplu nu apar!
    Cat despre punctele 8 si 9, bine ar fi fost daca fratele Ton era mai “simplist” , modest chiar, si nu cadea, dupa cum mi-a fost mirarea ca a facut-o, in ispita explicarii fiecarei alegorii, si cu atat mai putin aflarea unor puncte practice acolo unde nu exista.
    Cat despre punctul 10, bazat pe articolul de mai sus, raman pe aceasi pozitie
    PS
    Spor la treaba in rezolvarea lucrurilor. Domnul sa va ajute!

    • Frate Ciprian,
      Cine sa va inteleaga? Recunoasteti ca nu va faceti tema, comentati fara acoperire si in final va sustineti o concluzie bazata pe date incomplete. De la inceput pina la sfirsit, excelati in amatorism. Apropo, eseul meu in engleza are suficiente versete din Cuvint.

      Ton nu poate fi aparat. S-a ridicat impotriva Evangheliei adevarate!

      Paul Dan

  21. Ciprian,

    Întrebarea de căpetenie: dacă te-ai născut din nou.O altă întrebare de căpetenie este:dacă un suflet care zice că a crezut este născut din nou.În 1 Ioan sunt date unele semne ale naşterii din nou, dar ele nu alcătuiesc o lege, aşa încât să poţi zice:ai asta, ai asta, eşti născut din nou; n-ai asta, n-ai asta, nu eşti născut din nou.Naşterea din nou nu este ceva mecanic, ci o experienţă personală.Adâncul altui suflet numai Domnul Dumnezeu îl cunoaşte;El cercetează inima şi rărunchii.Noi atâta putrm vedea, şi încă în parte, dacă cineva umblă călăuzit de Duhul Sfânt şi stăruie în ascultare şi sfinţenie de Dumnezeu

Leave a comment