De ce este importanta miscarea Calvary Chapel?

Citiva frati conservativi pe care ii apreciez, ca si Cristi Gruita si altii, mi-au exprimat perspectiva lor in ce priveste Calvary Chapel. Un frate mi-a semnalat ca, Calvary Chapel a introdus muzica Rock in biserici, iar fratele C. Gruita si-a exprimat dezacordul cu privire la evanghelizarea facila din cadrul miscarii Calvary Chapel, sau stilul de viata superficial si lumesc. Ca atare m-am gindit sa comentez putin asupra acestor lucruri.

Am sa incep cu o istorie adevarata dintr-o biserica conservativa din Romania. Un lucrator de exceptie din acea biserica spunea altui lucrator din aceasi congregatie, ca ii este greu sa aplice versetul urmator la un frate tigan “în smerenie fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuş.” (Filipeni 2:3).

Fratele tigan avea o viata schimbata, era la locul lui- ba inca mai lucra si ca usier. Celalalt lucrator i-a zis celui care nu putea sa aplice versetul fata de fratele tigan: “Tu stii de unde l-a scos Dumnezeu pe fratele asta; din ce viata violenta, abuziva, si pacatoasa? El este o capodopera a harului lui Dumnezeu!” Aceasta remarca inteleapta l-a ajutat pe lucratorul care nu putea sa se smereasca fata de fratele tigan.

Indemn pe C. Gruita si pe altii sa se mai uite odata la cine era fondatoarea bisericii International Church of the Four Square Gospel. Aimee Semple McPherson a fost casatorita de trei ori si a divortat de doua ori. A avut mai multe aventuri extramaritale ca si leader al acestei miscari. A murit in urma unei supradoze de barbiturice. Iat-o pe Aimee Semple McPherson:

Realizam noi ce inseamna o miscare cu pretentii Evanghelice incepute de o femeie imorala? Si totusi, Dumnezeu lucreaza in privinta pastorului Chuck Smith si il face un monument al harului Sau, iar miscarea Calvary Chapel este o corectiva adusa Penticostalismului si Carismatismului.

Cind am spus ca este o corectiva, nu am implicat ca Penticostalii sau Carismaticii s-au lasat in mod necesar influentati sau corectati total de miscarea Calvary Chapel.

Scopul articolului meu “O corectiva Divina adusa Miscarii Penticostale si Carismatismului” a fost sa arat cum pastorul Chuck Smith fiind credincios predicarii expozitionale a Cuvintului, a trecut de la Penticostalismul classic la o forma de biserica Evanghelica similara cu cele Baptiste sau nedenominationale. Poate ar fi trebuit sa pun aceasta afirmatie la inceputul scurtului meu articol, dar nu ar fi ajutat pe nimeni lucrul acesta. La sfarsitul articolului, am facut toate clarificarile necesare. Si inca un lucru, articolul a fost scris din perspectiva crestinului American, si nu dintr-o perspectiva Romaneasca, sau conservativa. Voi aborda subiectul dintr-o perspectiva conservativa, intru-n eseu mai amplu despre miscarea Penticostala si Carismatica cu toata documentatia de rigoare.

Eu nu vreau sa il scuz pe pastorul Chuck Smith, dar conditiile in care a aparut Calvary Chapel au fost foarte dificile. Ginditi-va la invazia de Hippie cu noua lor religie Hindusa/Noua Era, cu consum de droguri, cu imoralitate, etc.

Am sa mai dau un exemplu. Am avut un ucenic din formatia “Servant” care in anii ’70 si ’80 canta muzica “Crestina Rock”. Am lucrat cu el intre 2007-2009, si a fost convins ca nu a fost bine ce a facut el bisericilor prin muzica pe care a promovat-o. L-am rugat sa infiinteze un website si sa dea acolo o marturie sa spuna ca tot ce a facut a fost gresit, si ca el condamna muzica “Crestina Rock”. El mi-a spus ca este de acord cu mine in ce priveste perspectiva asupra acestui stil de muzica, dar ca nu poate sa retracteze si sa condamne ce a facut.

Au mai fost si alte aspecte care tineau de pop culture, pe care eu am respins-o radical, iar el doar partial. Cu toate ca lucram impreuna in evanghelizare si intr-o plantare de biserica printre Americani, ne-am separat in lucrare, si l-am lasat sa lucreze el cu grupul initial, care grup la fel vroia sa amestece viata crestina cu pop culture.

Am dat acest exemplu ca sa intelegeti ca pentru evanghelicul American obijnuit, in special cei care traiesc pe zona de coaste est sau vest, le este imposibil sa se debaraseze de cultura care s-a dezvoltat din anii ’50 incoace.

Biserici Americane care se aseamana cu Evanghelicii Romani inainte de Revolutie sunt putine la numar si raspandite in general prin zona de centru a Statelor Unite.

Dupa sarbatoarea nasterii Mantuitorului am sa postez o investigatie in “powerpoint” in care vom vedea ce inseamna pop culture in America si cum s-a ajuns aici.

Inchei aceste randuri reamintind cititoriilor ca traim vremurile din urma in care este mult lumesc, materialism, si pacat in bisericile Evanghelice in intreaga lume, inclusiv in Romania. Am intrat in faza de apostazie dinainte de venirea Domnului Christos pentru a-si lua Biserica acasa.

2 Tesaloniceni 2:1-17

1Cît priveşte venirea Domnului nostru Isus Hristos şi strîngerea noastră laolaltă cu El, vă rugăm, fraţilor,

2să nu vă lăsaţi clătinaţi aşa de repede în mintea voastră, şi să nu vă tulburaţi de vreun duh, nici de vreo vorbă, nici de vreo epistolă, ca venind dela noi, ca şi cum ziua Domnului ar fi şi venit chiar.

3Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip; căci nu va veni înainte ca să fi venit lepădarea de credinţă, şi de a se descoperi omul fărădelegii (Sau: omul păcatului), fiul pierzării,

4protivnicul, care se înalţă mai pe sus de tot ce se numeşte ,,Dumnezeu“, sau de ce este vrednic de închinare. Aşa că se va aşeza în Templul lui Dumnezeu, dîndu-se drept Dumnezeu.

5Nu vă aduceţi aminte cum vă spuneam lucrurile acestea, cînd eram încă la voi?

6Şi acum ştiţi bine ce -l opreşte ca să nu se descopere decît la vremea lui.

7Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreşte acum, să fie luat din drumul ei.

8Şi atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, şi -l va prăpădi cu arătarea venirii Sale.

9Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase,

10şi cu toate amăgirile nelegiuirii pentru ceice sînt pe calea pierzării, pentrucă n’au primit dragostea adevărului ca să fie mîntuiţi.

11Din această pricină, Dumnezeu le trimete o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună:

12pentruca toţi cei ce n’au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osîndiţi.

13Noi însă, fraţi prea iubiţi de Domnul, trebuie să mulţămim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci dela început Dumnezeu v’a ales pentru mîntuire, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.

14Iată la ce v’a chemat El, prin Evanghelia noastră, ca să căpătaţi slava Domnului nostru Isus Hristos.

15Aşa dar, fraţilor, rămîneţi tari, şi ţineţi învăţăturile, pe cari le-aţi primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.

16Şi însuş Domnul nostru Isus Hristos, şi Dumnezeu, Tatăl nostru, care ne -a iubit şi ne -a dat, prin harul Său, o mîngîiere vecinică şi o bună nădejde,

17să vă mîngîie inimile, şi să vă întărească în orice lucru şi cuvînt bun!

 

18 thoughts on “De ce este importanta miscarea Calvary Chapel?

 1. Hi again, frate Paul
  Va scriu intr-un rim mai “de mitraliera”. Daca pare necuviincios, imi cer scuze, it was not meant to be. I know you can take it, si ca aveti raspunsuri la ce va scriu, n-am pretentia ca va “prind pe picior gresit”.
  Dar totusi cred ca Chuck Smith greseste in ce face.
  Stiu ca sintem de acord ca Biserica e formata din oameni nu numai rascumparati, dar si schimbati. Nu expusi la Cuvint, nu “challenged”. I used to have goose bumps down the spine every other Sunday, ant yet I was lost. (No-one told me that, though, back then)
  Evanghelia asta, predominanta si in Romania, mai ales dupa Revolutie, nu functioneaza. De cite ori am vazut oameni care au ridicat mina in biserica si pe stadioane, iar apoi sint ori neschimbati ori au plecat din biserica? Sint curios daca pastorii astia au inteles pilda semanatorului cu adevarat.
  Si apoi, daca sintem de acord ca Dumnezeu ne schimba, nu inteleg de ce daca au fost hippies trebuie “luati mai usor”? Este Dumnezeu mai putin efficient in cazul lor? Stim cu totii de cazuri de “betivul satului”, care dupa ce s-a pocait, in caz ca-l scoteai din Biserica pe usa, se intorcea pe fereastra. Crestinii cu adevarat schimbati nu sint high-maintenance.
  Probabil ca CC a dezmembrat partial miscarea hippie. Dar ce cred ca a mai facut, si asta e, cred eu, grav de tot, i-a dat o legitimitate. Daca ne uitam la LFrisbee, liderul hippie-ilor din Costa Mesa, it’s perfectly fine to keep on living like a hippie even after his conversion. Hai sa ne uitam la o biserica tipica CC (am fost si eu): este asa mare diferenta intre ei si lume? Eu zic ca nu. Da, cu siguranta sint (poate multi) oameni rascumparati si transformati in CC. Dar ei au introdus “Evanghelia de 5 minute”, cu “5 lucruri pe care Dumnezeu vrea sa le stii”, cu “roaga-te dupa mine”, “Dumnezeu te primeste asa cum esti” (uitind sa spuna ca nu vei putea ramine la fel). Hai sa nici nu deschidem subiectul muzica (sau “inchinare”, cum incorect spun ei). Daca ei nu definesc cum trebuie un om rascumparat, nu e de mirare ca multi cred ca sint, cind de fapt sint pierduti.
  Probabil ca cei care lucreaza in biserica frecveanteaza anumite cercuri de crestini, fapt ce ii face sa nu poata trai cum vor. Dar stim amindoi ca nu e destul, asa-i? E vorba de marea masa de oameni (si bisericile CC sint foarte populare) din care multi au destula religiozitate ca sa-i trimita direct in iad.
  Faptul ca MacArthur predica acolo (nu stiam) nu inseamna, cred, asa mult. Stiu ca el era foarte incintat ca Chuck Smith era impotriva miscarilor emergente. Intre timp asta s-a schimbat, iar Chuck Smith il considera acum pe RWarren a dear brother”.
  Nu stiu cum a fost afectata biserica penticostala, dar stiu ca biserica baptista a fost, am vazut “evolutia” asta, Evanghelia de la cortul alb-albastru nu functioneaza iar oamenii mor si merg in iad, desi “au ridicat mina”.
  Intr-adevar, nu e numai CC afectata de asta, dar haosul in care sint bisericile evanghelice este, cred, cauzat in primul rind de Chuck Smith, Greg Laurie si Billy Graham.

  • Frate CRISTI ,

   Mie sincer im plac oameni ca tine care cauta sa ramana fideli ADEVARULUI Scripturii , si nu unor lideri celebrii , fie ei evanghelici sau “evanghelici” ! Si imi place si argumentatia ta .

   Dar cred ca inainte de a le pune doar in carca lui Chuck Smith , Greg Laurie si batranului Billy Graham , evolutia evident dezastruoasa a bisericii evanghelice , in aceste zile din urma , ai uitat sa mentionezi doi pioni MULT MAI IMPORTANTI si CELEBRI , si crede-ma MULT mai vinovati :
   este vorba de RICK WARREN si BILL HYBELS si megaretelele lor “evanghelice ” , politice si ecumenice . Aici ai un mic exemplu , dar sugestiv , despre una dintre laturile lucrarii “evanghelice” , dar foarte la moda , a celor doi apostati R.W si B.H :
   U2′s Bono, Unorthodox Superman
   http://www.submergingchurch.com/2013/07/05/u2%E2%80%B2s-bono-unorthodox-superman/

   Aceeasi reactie am avut-o si eu ca si tine , pe buna dreptate , cand am aflat lucrurile descrise de tine in comentariul tau !
   Insa , totusi , nu trebuie sa uitam nici PARTILE MULT MAI BUNE ce le-a facut Chuck Smith in evanghelismul contemporan fata de lucrurile , INDIRECTE , ce i se pot reprosa legat de unele posibile simpatii ce le-ar avea fata de apostatul RICK WARREN . La Greg Laurie si mai ales Billy Graham ( care a devenit un universalist declarat ) lucrurile sunt mult mai grave ! Chuck Smith insa a reformat prin lucrarea C.C o parte din miscarea penticostal-carsimatica , corectand numeroasele lor practici si abateri doctrinare de la crestinismul biblic . Lucrul asta este foarte important si trebuie avut in vedere in orice analiza biblica asupra lui Chuck Smith si C.C ! Cristi , uite pana unde s-a ajuns azi la unii penticostali-carismatici :
   Sex Symbols Who Speak in Tongues? http://www.submergingchurch.com/2013/03/27/sex-symbols-who-speak-in-tongues/

   Un alt amanunt important de avut in vedere este ca bisericile Calvary Chapel sunt independente , adica se por regasi unele lucruri (invataturi ) , la unele din bisericile C.C , adoptate in “evolutia” lor , care nu sunt neaparat imbratisate si de celelalte ( majoritare sau nu ) . Recent am urmarit pe un blog de apologetica american ca aproximativ patru pastori C.C , afiliati ideologic cu bisericile de tip Purpose Driven ( patronate spiritual de gurul “evanghelic” Rick Warren) practica si invata congregatia despre YOGA :

   Calvary Chapel & Purpose Driven Pastors Doing Yoga?
   http://www.submergingchurch.com/2012/11/20/calvary-chapel-purpose-driven-pastors-doing-yoga/

   Fratele Paul Dan avea mare dreptate cand imi spunea ca in vremurile acestea din urma , pe care le traim noi literar acum , vom asista la CADEREA MULTOR VITEJI ( adica a multor lideri evanghelici , care odata au predicat evanghelia curata ) .

   Cristi , te intrebi in finalul comentariului tau ” cum a fost afectata biserica penticostala ” ? Pai , Cristi , … este atat de evident : prin CARISMATIZARE !!! Lucrurile sunt tot la fel de grave , daca nu mult mai grave …
   Urmareste-i expunerile pastorului PENTICOSTAL , de origine ebraica , JACOB PRASCH ( just type his name on youtube ) , care expune detailat aceste lucruri . Daca nu ma inseala memoria , si cred ca nu ma inseala , Jacob Prasch a fost si el convertit la crestinism intr-o biserica C.Chapel .

   MARANATA !

   • Traian,
    “Fratele Paul Dan avea mare dreptate cand imi spunea ca in vremurile acestea din urma , pe care le traim noi literar acum , vom asista la CADEREA MULTOR VITEJI ( adica a multor lideri evanghelici , care odata au predicat evanghelia curata ) .”

    -adica au predicat evanghelia curata si totusi au cazut?
    nu inteleg cum pot cadea daca mintuirea este sigura, daca au predicat o evanghelie curata, au fost nascuti din nou cred,
    altfel nu se poate.

    • Oamenii pot reproduce verbal evanghelia fara sa aiba nasterea din nou. Balaam este un exemplu de acesta. Altii sunt credinciosi adevarati dar au cazut in sensul de s-au compromis si nu maiau marturie clara.

   • Elisa ,

    Asa cum spunea si fratele Paul Dan ” oamenii pot reproduce verbal evanghelia fara sa aiba nasterea din nou ” . Ba mai mult as spune , ei pot sa aiba un talent oratoric iesit din comun chiar si pot sa aiba si licenta , masterat si doctorat in teologie fara sa aiba nastere din nou .

    Pe langa exemplul adus de fr. Paul din vechiul testament (Balaam) as dori sa te uiti in Epistola catre Filipeni , cap. 1 incepand cu vers.15 pana la vers.18 . Acolo apostolul Pavel mentioneaza o categorie de oameni care il propavaduiau pe Cristos ( adica Evanghelia ) dar din motive gresite , nebiblice (din pizma si din duh de cearta ) , dar totusi IL PROPAVADUIAU . Eu cred ca acestia nu erau nascuti din nou ( cel putin asta ne lasa sa intelegem Pavel ) , dar totusi PaveL ne spune ca ei IL PROPAVADUIAU pe Cristos , dar evident cu motivatia gresita mentionata mai sus .

   • Traian,
    da, stiu ce spune Pavel, din duh de cearta…
    duhurile cu care vin cei ce propovaduiesc
    (facind scoala in URSSspecial, spunea un fost securist care s a pocait) ca sa distruga biserica din interior, da aceste duhuri se pare ca ii inlantuie.
    Sa aiba mila de ei Dumnezeu cit nu e prea tirziu sa se pocaiasca
    de tot ce fac.

 2. Remarca finala despre vremea apostaziei este foarte potrivita. Eu unul am o perspectiva reformata asupra credintei si cred in suveranitatea si in puterea harului lui Dumnezeu.

  • Multumesc pentru ca imi reamintiti despre ce am promis cititorilor. Cu ajutorul Domnului voi posta materialul despre cultura pop si biserica contemporana, in jur de 1 Martie. Pina atunci mai am citeva postari despre subiectul prezent: “Ce spune Duhul in mod lamurit ?”.

 3. O religie care are la baza o Cruce nu te face sa te inchini lui Dumnezeu cum iti placea tie cind erai in lume, nu te face sa spui glume ,sa rizi in Sanctuarul lui Dumnezeu unde intri ca un pacatos iertat sau ca un pacatos care asteapta iertarea si o intreaga vesnicie.
  Cei care “primesc? ceea ce le-a fost si le mai este inca drag din lume, intr-o biserica, daca vor ajunge cumva in Cer, nu le va place defel;
  atunci fugind de caolo isi vor fringe oricum gitul.
  Nu e mai bine sa ii facem da capo sa inteleaga ce este si Cine este Dumnezeu?
  Noi le sucim mintile, nu ei singuri, nu, cu ajutorul nostru.
  Cred ca este un singur fel de aducere la Viata Vesnica a pacatosilor:
  modelul lui Hristos.
  El nu a chemat cu sila pe nimeni la El, ba a spsu apsotolilor:
  voi de ce nu plecati? plecati si voi>
  Cuvintele vietii vesnice nu sunt invaluite in staniol lumesc.
  Avem argumente destule in Scriptura.
  Vrajmasia intre lume si Dumnezeu este simtita in totul totului tot!
  Daca zicem ca L-am ales pe Dumnezeu, dar ne mai poate incinta ceva din lume, avem o mare problema cu care trebuie sa luptam. pina Domnul ne va curata si izbavi.

  • dunezeu are puterea sa schimbe pe orce om care vine la el din toata inima .daca nu ne nastem din nou nu vom vedea imparatia lui dumnezeu cu nici un chip

 4. Nu prea am inteles ce e cu femeia aceea cu atitea pacate, care a murit nemintuita?
  Adica ea a fondat o biserica crestina???
  OOOO, e prea mult ca sa laudati asa ceva.
  Nu suporta comparatia cu fratele tigan.
  Aici s-a schimbat un om prin schimbarea nasterii din nou produsa de Duhul;
  iar acolo s-a pornit ceva, care se cheama biserica, dintr-o intelepciune pur omeneasca, bazindu-se pe ideile unei femei imorale, care nu s-a pocait niciodata.
  Nici nu vreau sa ma gindesc ca a gasit apreciere asa ceva la Dvstra.
  Cind te nasti din nou, indiferent de confesiune, Duhul este Acelas;
  El iti da dupa buna Lui placere dragostea de cele bune si sfinte ; indiferent din ce cultura faci parte.Dintrodata cele vechi s-au dus.
  Introducerea muzicii “lumesti” zic eu, adica tot ce nu s-a compus de catre oamnei care au trait prin Duhul.
  Duhul Sfint nu va insufla niicodata ceva neplacut, stim asta dinn viata noastra
  de toate zilele.
  S-ar putea sa nu mai frecventam bisericile in curind, din pricina ca s-au admis putin cite putin, pe nesimtite stilul lumii.(sa nu ne plece tinerii, lor nu le place Niculita Moldoveanu..etc).
  Foarte gresit: spuneti-le tinerilor ca daca nu le place muzica celor care au compus prin Duhul, in cer nu se va cinta altceva si nu-i va obliga nimeni sa mearga ACOLO sa aiba parte de muzica care nu le place.

 5. Multumim, am mai lasat un mesaj intr-un alt articol cu aceeasi. idee, sorry, numai acum am vazut ca ati raspuns aici. Multumim si noi, credem ca va fi de mare folos si va aduce raspunsuri edificatoare.

 6. Daca Cain era alcoolic si un drogat..atunci nicio femeie imorala nu poate indeplini vreun rol..exact ca si Cain si..cei despre care s-a mai spus pe aici

 7. AMIN ! AMIN ! AMIN ! , Frate Paul Dan

  Incerc sa tin pasul si sa iti citesc in intregime toate articolele tale de pe blog , si chiar sa le recitesc pe unele . Discernamantul spiritual de care dai dovada , capacitatea duhovniceasca de a analiza lucrurile biblic , in profunzime , echipat fiind cu temeinice cunostinte scripturale si de apologetica crestina contemporana , sunt o adevarata BINECUVANTARE pentru mine si familia mea , si pentru ceilalti cititorii ai articolelor tale , care cautam sa-L slujim CU ADEVARAT pe Domnul .

  Nu vom inceta sa ne rugam pentru tine si familia ta , ca Domnul sa te foloseasca in continuare , chiar daca APOSTAZIA creste si chiar daca OPOZITIA impotriva ta si a invataturii biblice curate , in general , CRESTE !

  MARANATA !

  Iata aici , pentru fratii care vor sa cunoasca , unele din lucrarile (documentarele ) cretine , traduse in lb. romana , realizate avandu-l ca vorbitor pe Chuck Smith de la Calvary Chapel si pe cei doi apologeti si cercetatori biblici renumiti ( Dave Hunt si Roger Oakland ) care deasemenea sunt printre vorbitorii des chemati la unele amvoane Calvary Chapel . Cred ca de viata , trairea crestina si evanghelia predicata de catre apologetii DAVE HUNT si ROGER OAKLAND nu se poate indoi nici un crestin :

  Aparițiile “fecioarei Maria” din zilele noastre .

  Invazia Pagana Ep1 HALLOWEEN Capcana sau amuzament 1 , 2, 3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s