Carismaticul Jack Deere

Emi Zarnescu din Bucuresti mi-a trimis emailul de mai jos. Continutul este atit de important incit am facut o postare separata cu raspunsul la intrebarile lui. Pentru acum, pe scurt vom vedea cine este Jack Deere, si mai pe larg in urmatoarele zile. Sper, ca ajutat de harul Domnului, sa prezint o recenzie a acelor doua carti a lui J. Deere traduse in limba Romana, si anume Surprins de Puterea Duhului si Surprins de Vocea lui Dumnezeu. Intai scrisoarea lui Zarnescu, si apoi scurtul comentariu.

Pace frate Paul Dan

Multumesc personal pentru materialul postat despre miscarea Vineyard, cautam de mult informatii de incredere despre ei, despre care in Romania au ajuns informatii, sau cel putin asa am aflat eu, cu caracter pozitiv, prin cartea Surprins de puterea Duhului – Jack Deere (Suprised by the power of Spirit). Autorul afirma ca a lucrat o perioada cu Wimber dar apoi sau despartit. Cartea incepe sa aibe impact printre multi baptisti si evanghelici din Romania (nu pot spune ce inseamna multi, poate destui), iar personal nu ma consider un cesationist asa cum este MacArthur, lucrarea mea de licenta la seminarul baptist din Bucuresti fiind axata pe problema darurilor spirituale in biserica contemporana, spunand aceasta pentru a sublinia studiul personal facut pe aceasta tema, care ma ajutat sa trec din tabara cesationista in celalta tabara, as numi-o moderata, a posibilitatii lucrarii lui Dumnezeu, acum ca atunci, lucrarea depinzand de doua coordonate: voia lui Dumnezeu si credinta noastra.
Am trei intrebari pentru dvs:
1. Sustineti punctul de vedere cesationist clasic asa cum a fost promovat de MacArtur, iar daca da, care este baza biblica in aceasta chestiune, d.p.d.v. al dvs?
2. Aveti cumva informatii si despre Jack Deere care ne pot ajuta in a intelge mai bine unde se situeaza autorul si cartea amintita?
3. In calitatea dvs. de apologet, credeti ca poate exista o biserica evanghelica care sa nu aibe nici o abatere doctrinara? Ce spuneti de diferentele dintre intelgerile escatologice, sau calvinism si arminianism, si altele, care se gasesc in atat de multe biserici evanghelice.

Multumesc pentru timpul acordat.
Emi Zarnescu, Bucuresti.

Jack Deere a fost profesor de Vechi Testament la Dallas Theological Seminary. A intrat sub influenta lui John Wimber, si mai tirziu a devenit pastor la biserica lui pina in anul 1992. Asta ar trebui sa ne faca lucrurile clare imediat, daca am citit despre John Wimber si Vineyard Fellowship pe care l-am postat pe acest blog. O tratare detailata a lui Wimber si fenomenul Quaker se gaseste aici: http://noheresy.wordpress.com/.  

Jack Deere este un carismatic extremist care a influentat multe personalitati crestine in America. Anturajul lui J. Deere este cit se poate de dubios: Rick Joyner, Mike Bickle si Paul Cain, toti falsi profeti. Dintre cei trei mentionati, Paul Cain este “veteran vindecator” si s-a dovedit ca are probleme cu alcholismul si este homosexual. Nici acum nu este recuperat. Asta o spune chiar J. Deere, intru-n articol. Cum se face ca, carismaticul J. Deere recurge la metode clasice de eliberare de alcoolism la biserica lui , si nu vindecari pe care le pretinde el si asociatii lui? Am vazut deci “acreditarea” lui J. Deere.  Cartiile lui reflecta invatatura lui Wimber si anturajul descris mai sus. VA URMA….

UPDATE

Fratele Victor D. mi-a trimis urmatoarele link-uri care confirma cine este Jack Deere asa cum am aratat din sursele precedente.

Jack Deeres Doctrinal Confusion

Jack Deeres Outrageous Claims

Jack Deeres Irresponsible Statements

7 thoughts on “Carismaticul Jack Deere

 1. Multumesc pentru raspuns si astept recenziile ca sa pot transmite link-ul la cat mai multi si in special la cei pe care ii stiu influentati de cartea lui J. Deere.

  Si de asemenea, cand veti avea timp, raspunsul la celelalte doua intrebari.
  Rationamentul meu pentru intrebarea 1 si 3 este ca devine tot mai greu gasirea un echilibru in teologie, mai ales in cea a miracolelor, si apoi a doctrinelor.

  Multumesc,
  Emi Zarnescu

 2. La intrebarea 1, nu este esential sa fim cesationisti sau continuationisti, ci biblici. Biblia da totdeauna un context si un sens cristologic minunilor si semnelor. Apoi, de ce nu staruieste nimeni dupa darul milosteniei !? Aceste judecati simple ne vor tine pe cararea cea dreapta.

  • Pace frate,
   problema mea nu este cesationismul sau necesationismul, ci cum se incadreaza el in apologetica crestina. In plus, nu cred ca Biblia ne invata ca trebuie sa cautam noi ce daruri ne convin sau ne plac, ci Duhul este Cel care da daruri, dupa cum doreste – 1 Cor. 12:11. Treaba noastra este sa nu fim nepasatori de darul pus in noi si sa il dezvoltam, in smerenie si calauzirea Domnului.
   Problema este ca subiectul darurilor spirituale este discutat foarte mult in teologia si eclesiologia contemporana, cu un accent tot mai mare pe darurile supranaturale, si inevitabil suntem cu totii influentati de aceasta doctrina, pentru ca ea, al randul ei, influenteaza modul de raportare a credinciosilor atat la Scriptura cat si la lucrarea crestinta. De aceea am pus aceasta intrebare.
   cu bine,
   Emi Z.

  • Exact asta spuneam si eu; nu staruieste nimeni dupa darul milosteniei; si citi sarmani nu ar multumi Domnului daca ne-am ingrii mai mult de nevoile lor prin acest dar.
   Chiar si darul imbarbatarii, il mai are cineva? il cauta ?

 3. Uitandu-ma pe link-urile postate, am gasit un nume, Wayne Grudem. Este si el parte a miscarii carismatice impreuna cu Deere? Cartea lui de Teologie Sistematica a prins foarte bine in Romania, si mi se pare un tratat decent de teologie sistematica.

  • Emi,

   Scuza-ma. Nu am neglijat sa iti raspund. A trebuit sa fac fata la alte solicitari. Sper ca sambata seara sa iti raspund mai pe larg, iar recenzia cartiilor o sa le fac dupa 1 Ianuarie 2011 cu ajutorul Domnului, deoarece le-am comandat pe Amazon.com si imi vin pe 27 luna asta. Desigur ca am citit putin pe Google din cartiile astea si sunt din capul locului periculoase, dar vreau sa le am eu insumi in mana si pe urma sa iti ofer o parere.

   Pastor Paul Dan

   • Frate Paul imi dau seama ca sunteti foarte ocupat si solicitat, iar acum sunt si sarbatorile. Cand puteti si aveti timpul necesar Domnul sa va dea har.

    Sarbatori fericite si nu e nici o problema dupa sarbatori.

    cu bine,
    Emi Z.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s