Raspuns la intrebarea sorei Elisa, despre biserica emergenta

In cele ce urmeaza raspund la prima intrebare a sorei Elisa, care se refera la biserica emergenta.

Ce este biserica emergenta?

Cea mai buna descriere a fenomenului despre care vorbim, se gaseste in
1 Ioan 2:19:
Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sînt dintre ai noştri.
Observam in prima parte a versetului de fata, cum biserica experimenteaza un exod nejustificat. Verbul “a iesi” (exerchomai) explica totul. El mai poate fi tradus cu “a se ridica din mijlocul a ceva” , “a iesi”. Acesti oameni erau intr-o stare latenta in biserica dar la un moment dat isi dau pe fata identitatea si actioneza ca atare. Ei ies din mijlocul bisericii pentru ca nu faceau parte, spiritual vorbind, din Biserica lui Cristos. Ioan continua sa spuna  ca cei ce au iesit, daca ar fi fost dintre ai nostrii, ar fi ramas cu noi. Iesirea lor are si un sens explicativ pentru biserica, si anume, ca sa se arate ca nu toti membrii bisericii sunt regenerati. Mai mult, Ioan ii numeste in versetul anterior, antichristi.  

Cind in Vest cei care fac parte din aceasta miscare, si-au dat numele de “biserica emergenta”, parasind biserica adevarata, fara sa banuiasca ei au aratat cine sunt. Ei confirma ce a spus apostolul Ioan in mod profetic in epistola sa. Verbul “emerge” din limba Engleza, poate fi tradus cu urmatoarele expresii: “a se ridica din…”, “a iesi afara din obscuritate”, “a devenii evident”, sau “a lua fiinta”. Sensurile acestui verb sunt foarte similare cu verbul din limbajul original din 1 Ioan (exerchomai).

Folosesc rar ilustratii, dar de data aceasta am sa re-amintesc o povestioara care descrie exact fenomenul emergent. Ceea ce spun acum este o versiune romaneasca a unei povesti cunoscute in Vest, dar cu continut putin diferit:

O closca a fost pusa la clocit peste oua de gaina, dar printre ele a fost introdus si un ou de rata. Dupa ce toti puii au iesit din gaoace, ascultau de closca, urmind-o si ciugulind mincarea care o aveau la dispozitie. Dupa ce au mai crescut, aflindu-se pe linga o balta, deodata puiul de rata se desprinde din grup si isi da drumul pe apa, incepind sa inoate voios si repede. Closca ingrozita a inceput sa il cheme, iar puii ceilalti se uitau nedumeriti la ce se intimpla. Puiul de rata a mai intilnit alti boboci pe balta si s-a dus sa inoate impreuna. Chemarile clostei si piuitul puilor nu au putut sa il aduca inapoi.

Morala este urmatoarea: fiecare fiinta actioneaza in acord cu natura ei. Natura celor care formeaza biserica emergenta (cu exceptiile de rigoare), este antichristica, asa cum spune Ioan. Biserica emergenta nu este recuperabila, si nu va revenii inapoi in sinul bisericii, cu exceptia acelor citiva care s-au dus cu ei doar din cauza ca au fost luati de val.

Am stat de vorba cu un membru al biserici emergente

Acum vreo cinci ani am fost invitati de o familie americana la masa. Viitorul lor ginere era si el acolo. La vremea acea nu cunostaeam prea mult despre biserica emergenta. Discutind cu acel tinar, el repede a inceput sa aduca acuzatii bisericilor evanghelice, ca sunt legaliste, ca sunt pline de ipocriti. A mai zis ca la biserica la care merge el, formata din tineri, accentul se pune pe relatii. Pe urma a relatat cum el si membri biserici lui beau in mod obisunuit, injura fara probleme, vad tot felul de filme imorale, fara ca sa aiba vreo remuscare fata de nimic din ce mi-a enumerat. Mai mult, “credinciosul” emergent devenise foarte agresiv in dialog. Am plecat de acolo cu un sentiment de repulsie.

Nu orice rupere de biserica este un fenomen emergent

In paragrafele urmatoare vom vedea citeva caracteristici specifice ale bisericii emergente. Nu orice scindare de biserica este un aspect emergent.

Citeva caracteristici generale ale bisericii emergente

 • Ei afirma deschis ca sunt angajati in deconstruirea (desmembrarea) crestinismului classic. In consecinta sunt plini de resentimente
 • Nu le place doctrina si predicarea Cuvintului, dar in scimb sunt preocupati cu sociologie, jurnalistica, si psihologie de duzina. ( Multe bloguri au un continut emergent…)
 • Ereziile nu sunt combatute, ba din potriva, ei au o teologie inclusivista
 • Sunt postmodernisti, adica pentru ei adevarul este relative; morala este relativa
 • Pentru ei teologia este doar o conversatie postmoderna
 • Sfintenia practica este vazuta ca legalism
 • Ii intereseaza sa scimbe societatea, nu prin evanghelie, ci prin activism social
 • Sunt foarte ecumenici, dar total intoleranti fata de credinciosii adevarati
 • Organizarea este minimalista
 • Accentul e pus pe relatii
 • In bisericile lor folosesc orice mijloace pentru crearea atmosferi, ca de exemplu: semiintuneric, luminari, arta, drama, discutii tip masa rotunda
 • Practici mistice de felul acesta: labirintul, rugaciunea contemplativa, meditatia orientala, sunt incurajate intre ei
 • Ei se opun evanghelizarii directe
 • Se sustine o perspectiva egalitariana
 • Sunt globalisti, inclusiv sustinatori ai ecologistilor
 • Biserica emergenta este de fapt o forma crestinata a miscarii hippie


Parabola (pilda) aluatului descrie biserica emergenta

Ioan, in intia sa epistola, descrie fenomenul emergent la faza incipienta. Domnul Cristos in pilda aluatului descrie bisercia emergenta la apogeul ei.

“Le -a spus o altă pildă, şi anume: Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un aluat, pe care l-a luat o femeie şi l-a pus în trei măsuri de făină de grîu, pînă s’a dospit toată plămădeala.“ Matei 13:33

In Vechiul Testament, aluatul in general a fost un simbol al pacatului. Pilda aluatului a fost inteleasa de unii teologi ca un aspect pozitiv, si anume, ca imparatia lui Dumnezeu va creste rapid, si va fi gigantica. Alti comentatori cu care si eu agreez spun ca, cresterea excesiva a bisericii se datoreaza lipsei sfinteniei creeind un cadru propice pentru ca lumea sa invadeze biserica. Astfel biserica creste enorm ca membralitate, dar dispare sfintenia practica. Chiar daca biserica emergenta a iesit din rindurile evanghelicilor, cu timpul filozofia ei va cucerii bisericile de unde au iesit, facind astfel ca viitorul sa apartina bisericii emergente. Dar lor le va apartine si judecata lui Dumnezeu. Trebuie sa admitem ca majoritatea tinerilor din bisericile evanghelice au caracteristici emergente.

Portretul moral al “credinciosului” emergent

Crestinii emergenti nu au nastere din nou, iar pentru ei evlavia este o forma fara continut. Cu alte cuvinte au un vocabular crestin, si un comportament deplorabil. Mai bine ai deaface cu pagani nereligiosi decit cu apostatii emergenti. Pavel spune, in versetele de mai jos, sa ne departam de astfel de oameni.

“Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţămitori, fără evlavie,  fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine, vînzători, obraznici, îngîmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decît iubitori de Dumnezeu;  avînd doar o formă de evlavie dar tăgăduindu -i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia. Sînt printre ei unii, cari se vîră prin case, şi momesc pe femeile uşuratice îngreuiate de păcate şi frămîntate de felurite pofte, cari învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului. După cum Iane şi Iambre s’au împotrivit lui Moise, tot aşa şi oamenii aceştia se împotrivesc adevărului, ca unii cari sînt stricaţi la minte şi osîndiţi în ce priveşte credinţa. Dar nu vor mai înainta; căci nebunia lor va fi arătată tuturor, cum a fost arătată şi a celor doi oameni.”
(2 Timotei 3:1-9)

Bisericile emergente apar singure, ele reprezinta fenomenul de apostazie intre evanghelici

Fenomenul emergent nu este coordonat de nimeni. Tinerii, fara sa aiba idee de conceptele pe care le discutam, nu mai pot sta intr-o biserica Evanghelica clasica, si decid sa isi formeze propia lor biserica, care seamana cu ce s-a aratat mai sus. Ceea ce spun aici se intimpla si in Romania. Stiu bine despre un grup de aproximativ o suta de tineri dintr-o biserica din Bucuresti, care aveau manifestari din ce in ce mai contemporane, si care se simnteau din ce in ce mai inconfortabili cu credinciosii adevarati. Dupa multe negocieri, ei au spus ca, ori sunt lasati sa faca ce vor ei in biserica, ori vor pleca. Fratii din conducerea bisericii au fost intelepti si i-au lasat sa plece. Fenomenul emergent din Bucuresti pe care l-am descris in randurile de mai sus, are o forma mai benigna fata de alte miscari emergente. Mai stiu de un pastor de tineret de la o biserica baptista tot din Bucuresti, care a plecat cu un grup de tineri din biserica. Respectivul pastor a frecventat seminariile lui Bill Hybels inAmerica, care promoveaza ceva similar cu biserica emergenta.

Sugerez pastorilor, comitetelor bisericilor, si lucratorilor in evanghelie sa nu incerce sa ii tina in biserica pe emergenti. Cind emergentii vor sa plece, este de fapt o binecuvintare,  deoarece fratii si surorile vor fi feriti de infestarea emergenta. Asta nu inseamna ca nu trebuie post si rugaciune ca cei pacaliti de emergenti, sa se reintoarca in mijlocul bisericii. Biserica emergenta este fenomenul specific de apostazie a evanghelicilor. Asa ca, sa fim mai atenti cind criticam apostazia bisericilor istorice.

Lideri mondiali ai bisericii emergente

Iata o lista restrinsa cu liderii bisericii emergente:
Brian McLaren, Tony Jones,Rob Bell, Dan Kimball, Spencer Burke, Doug Pagitt.

Citiva dintre acesti apostati se gasesc la loc de cinste si pe blogurile evanghelicilor din Romania. Recomand cititorilor sa stea departe de cartile scrise de ei, sau daca sunt bine documentati, sa le combata doctrina ori de cite ori au ocazia.

 

32 thoughts on “Raspuns la intrebarea sorei Elisa, despre biserica emergenta

 1. Frate Paul,
  inseamna ca asta e explicatia a ceea ce traim noi azi in biserica;
  de fapt sunt acei oameni nensacuti din nou si corupti, despre are vorbea Spurgeon?
  vrajmasi ai lui Hristos!!!
  Cum suntem numiti”biserica” din moment ce suntem inconjurati de asemenea persoane, care nu sunt Biserica celor nascuti din nou; afirmindu-se de multe ori ca ii urim sau ca suntem legalisti?

  Da, ar fi grozavlucru daca ne vor cuprinde ei pe noi in cercul lor; mai bine ar fi sa iasa afara
  La Brasov , in biserica penticostala au fost gasiti tinerii dansind la subsol;
  apoi ei au plecat cu un “lider” pe care eu “l-am simtit” din start; desi fr Gaina mi-l recomandase, sa caut biserica unde merge, fiind un om credincios.
  Acolo am realilzat in primul moment cine este; chiar de la usa;
  nici nu era greu; am intrat in “biserica” si l-am chemat afar, desi el vorbea, dar nu era la amvon; parca nici nu am vazut vreunul’
  afara “l-am mustruluit” ca o mama inversunata impotriva anticristilor:
  putea sa-mi si dea “ceva palme’ Domnul m-a pazit.
  Apoi s-a mutat la biserica penticostala unde a fost pus in comitet;
  dar el mintea pe sate, apoi in America ca este pastor;
  dupa ce a rupt biserica, a inchiriat o sala;
  acolo a fost deunazi domnul Ton Iosif sa predice.
  Deci toti acestia sunt cei infierati cu fierul rosu; cuvintul emergent nu-l stia nici fiul meu; nu auzise.
  Este ” biserica apostata”? sau satanica?
  este diferenta intre ele?

 2. Ma rog ca Domnul sa curete toate locurile in care copii Lui se aduna in Numele Domnului! Noi nu putem sti ce-i in inima si mintea fiecaruia, vedem actiunile lor si nu stim intotdeauna cum sa le interpretam, dar Duhul cu care ne-a inzestrat Dumnezeu, ne calauzeste si ne fereste de cadere! Domnul sa-i judece pe cei ce dezbina si invrajbeste adunarile Domnului!

 3. Am dat peste acest text si mi s-a parut nimerit sa-l postati la muzica rock;
  eu nu am gasit postarea respectiva.

  1.Proslaveste pe Dumnezeu atat prin text cat si prin elementele strict muzicale: melodie, armonie, ritm, timbru.
  2.Trebuie sa existe concordanta intre text si muzica. Nu putem pune text religios pe muzica lumeasca.
  3.Nu trebuie sa existe deosebire intre muzica de acasa si muzica de la Biserica, in ce priveste spiritul, inspiratia si principiul proslavirii lui Dumnezeu.
  4.Muzica ritmata nu poate fi acceptata ca proslavind pe Dumnezeu deoarece este un element specific senzual, trupesc. Folosirea ritmurilor cu care sunt echipate orgile electronice trebuie sa fie descurajata. In muzica nu ritmul trebuie sa conduca, ci melodia.
  5.Locul principal in muzica crestina il detine textul. Mesajul evanghelic este cel care trebuie sa se transmita prin muzica. De aceea textul trebuie sa fie clar, exprimat in cuvinte alese cu grija, corect gramatical, si potrivit in ce priveste accentele fonetice.
  6.Biblia incurajeaza mai mult cantarea decat ascultarea. In timp ce manifestarile de spectacol pot genera o proslavire a talentelor omenesti, cantarea cu toata adunarea este un moment de inaltare sufleteasca si de proslavire a lui Dumnezeu.
  7.Muzica instrumentala nu trebuie exclusa, dar principala forma sa fie cea vocala, eventual acompaniata de instrumente, iar instrumentele trebuie sa fie cu grija alese pentru a se potrivi cu cadrul solemn al inchinarii.
  8.Negativele reprezinta un element strain.Ele pot pot duce la o interpretare mecanica, artificiala, lipsita de participare emotionala, sufleteasca.
  9.Cei care canta vor putea transmite mai bine mesajul Evangheliei daca ei insisi sunt oameni consacrati lui Dumnezeu si cu o viata sfanta si curata.
  10.Ca sa fie o jertfa de lauda si multumire, cantarea trebuie sa fie inaltata nu pentru slava omului, ci numai pentru slava lui Dumnezeu. (citat “Trezire Spirituala”).
  1. Va indemn, dar, fratilor, pentru indurarea lui Dumnezeu, sa aduceti trupurile voastre ca o jertfa vie, sfanta, placuta lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca.

  2. Sa nu va potriviti chipului veacului acestuia, ci sa va prefaceti, prin innoirea mintii voastre, ca sa puteti deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea buna, placuta si desavarsita. Romani 12-1,2

 4. Duh erotic în cercurile evanghelice
  Posted on 4 mai, 2011 by ambasadorul
  Influența duhului erotic este simțită aproape peste tot în cercurile evanghelice. Multe cântări din anumite tipuri de întâlniri au în ele mai mult romantism decât Îl au pe Duhul Sfânt. Atât cuvintele cât și melodia sunt făcute pentru a ridica lascivul. Cristos este curtat cu o familiaritate care denotă o total ignoranță cu privire la cine este El.

  Nu este intimitatea reverențioasă a sfântului care se închină, ci familiaritatea neobrăzată a celui care iubește în mod carnal.

  ( Născut după miezul nopții – A.W. Tozer )

  Are dreptate fratele Tozer și de data asta?

 5. Excelenta informarea despre emergenti. Am si eu frustrarile mele cu privire la biserica actuala, dar consider ca trebuie rezolvat prin doctrina, prin Cuvant, prin rugaciune, prin sfintire.

 6. Overseas,
  da, dar pentru asta trebuie BARBATI in biserici, nu dintraceia care stau dupa fusta nevestiii !
  Zicea o sora catre sora mea de trup:
  aici evem nevoie de un pastor, ca sora-ta. 🙂
  Cum de s-a ajuns aici? de ce nu mai autoritate barbatii?
  Cum de nu vad cum se face lucrarea?
  Cum de nu vad ca nu mai este slava in biserica?

 7. Stupefactia mea este sa vad de atatia ani ca bisericile nu folosesc barbatii cu daruri care dormiteaza pe bancile lor. Pastorii monopolizeaza amvonul, iar laicii care vor sa faca o lucrare trebuie sa apeleze la organizatiile parabisericesti. Daca nu le este solicitat darul, acestia nici nu si-l folosesc.
  Eu unul mi-am facut un blog unde public, dau articole la prieteni, studiez in mod personal, iau atitudine si vin cu pozitii biblice atunci cand se discuta un subiect. Cei care vor sa se alature sunt bineveniti, cei care asteapta doar cu ciocul intins spre amvon sunt liberi sa o faca. Daca din punct de vedere divin Biserica este trupul Domnului, din punct de vedere organizatoric biserica locala este o democratie autonoma unde nu trebuie nimeni fortat sa faca ce este bine pentru el.

 8. Cum se poate sa afirme fr Cristian Ionescu asa ceva?
  cind Cuvintul spune limpede , ca am fost creati dupa asemanrea lui
  Dumnezeu, nu a maimutelor.

  • Nu se poate 🙂 !
   Nicidecum nu am lăsat loc pentru evoluționism!
   Cred în creația în șase zile literale.
   Nu sunt impresionat de metoda carbon14 și nu accept un univers mai vechi decât pământul.
   Amănuntele la care m-am referit au de a face cu metoda creației. Biblia spune în anumite cazuri că Dumnezeu a zis… În altele Dumnezeu a făcut să crească… Iar în altele Dumnezeu a făcut…
   Nimic mai mult. Afirmația care mi se atribuie este scoasă din context.
   Sper că am fost suficient de clar!

   • fr Ionescu, eu chiar m-am mirat … 🙂
    nu imi prea venea sa cred ca ati afirmat asta;
    dar cum Leon sustinea, m-am gindit ca a ciit ceva in acest sens. 🙂

 9. “Mă uit la întreaga scenă religioasă de astăzi şi tot ceea ce văd sunt invenţii şi lucrări ale omului şi ale cărnii. Este mai degrabă neputincioasă. Nu are nici un impact asupra lumii. Şi văd cum lumea intră tot mai mult în Biserică şi îşi pune amprenta asupra ei în loc ca Biserica să influenţeze lumea. Văd cum muzica intră în casa lui Dumnezeu. Văd cum divertismentul intră în casa lui Dumnezeu. Obsesia de divertisment în casa lui Dumnezeu, o ură faţă de corecţie şi o ură faţă de mustrare. Nimeni nu mai vrea să asculte astăzi!
  Ce s-a întâmplat cu agonia din casa lui Dumnezeu? Ce s-a întâmplat cu acel chin sufletesc ce trebuie să însoţească lucrările religioase? Acestea sunt cuvinte pe care nu le mai auzim azi în aceste zile ale răsfăţului ”

  David Wilkerson

 10. Leon,
  ce trebuie facut, ca sa ne delimitam de acesti oameni care azi sunt baptisti, miine anglicani, dar revin mereu la baptisti,
  daca ar putea sa strice increderea in ceea ce a mai ramas bun?
  Tinerii care nu au experienta prea mare de viata,
  se lasa dusi de nas, nu inteleg de ce nu studiaza ceea ce se intimpla in dosul cortinei.
  D.M. este un ecumenic convins si preamareste pe cei carora li s-a alaturat.
  Nu stiu fratii ca acestia care s-au desprins dintre noi, vor fi adeptii diavolului?dar nu pe fat, ci mascat;
  pentru ca nu putem spune ca sunt calauziti de Dumnezeu.
  Ori un Stapin, ori”celalat”
  Acolo este bogatie materiala, si se stie ca Mamona e mai viclean si mult mai batrin decit ei; totusi ei se lasa sedusi;
  ei nu au NIMIC din apostoul Pavel, desi se cred mai vcalorosi, atribuindu-si unii altora laude faclie;
  ci sunt vrajmasi ai Crucii.
  Ei au uitat de CRUCE ; si-au luat in spinare propria invatatura, nu au aruncat la gunoi tot ce era lumesc; dimpotriva, FALA si onorurile pamintesti ii satisface pe deplin.’
  Durerea este ca li se alatura lor, tineri sinceri, pentru ca Biserica e in stare de adormire pronuntata si nu mai sunt lideri vigilenti, care au taria sa strige impotriva lor.

  • În primul rând ar trebui expuşi de cât mai mulţi predicatori care iubesc pe Domnul şi nu se tem de confruntare. Apoi generaţia nouă trebuie educată ca să cunoască Adevărul şi a fi în stare să discearnă lucrurile. SĂ nu uităm de datoria ce o avem de a ne ruga unii pentru alţii. Să ne rugăm pentru noua generaţie să nu cadă pradă apostaziei în care a căzut Mănăstireanu şi alţii!

 11. Leon
  Nu te cunosc, dar intradevar ai din partea Domnului un spirit de discernamint. Ai punctat bine cine este D. Manastireanu cit si “misiunea ” lui.

  Pastor Paul Dan

 12. Dyo

  In ce te priveste, tu ai o problema in ce priveste obiectivitatea. Noi am mai discutat si am preferat sa imi cer eu scuze unde tu ai crezut ca ai fost “misrepresented”. So, this exchange will go nowhere. Let’s drop the discussion. I say this with honesty, I have no intention to put you down.

  Pastor Paul Dan

 13. Remarc doar ca acest blog a devenit spatiu de executie a lui Danut Manastireanu si, prin recul, a mea.
  Nu pot decat sa regret ca v-ati lasat demersul, laudabil de altfel, de a semnala pericole in evanghelismul contemporan, sa cada in derizoriul atacurilor la persoana si al dezinformarilor nefondate.
  Am luat nota de ceea ce s-a scris aici, cu sincera dezamagire; pentru ca nu vreau sa ţip – cum mi-a sugerat Leon – sau sa ma leapad de oamenii pe care ii dispretuieste el … sunt nevoit sa ma opresc aici cu aceasta dezbatere, oricum, grevata de disproportionalitatea raportului de “forte”.
  Chiar nu inteleg cum v-at putea macar inchipui ca Domnul Isus poate sa aprobe un astfel de simulacru de justitie crestina: condamnati oameni, fara sa le lasati posibilitatea de a se apara. E adevarat … si El a suferit aceeasi nedreptate.
  Dionis Bodiu
  Sighisoara

 14. Dyo
  Aminteste-ti ca tu folosesti un limbaj din cele mai taioase cind consideri necesar. Asa ca, “what comes around goes around”.

  In ce-l priveste pe D. Manastireanu, Leo pe care nu il cunosc a facut niste remarci foarte precise. Eu doar am remarcat asta. D.M. nu poate sa pretinda sa fie tratat cu intelegere cind el insusi este un campion in interventii brutale, ca sa nu zic altfel. Asa ca expresia ” a devenit spatiu de executie a lui Danut Manastireanu” este in afara contextului.

  Dyo, tu si altii care sunteti sub influenta lui Manastireanu trebuie sa va eliberati de dependenta de el. Asta o va face Domnul. Ma rog pentru asta. Am spus asta nu in sens derogatoriu ci cu sinceritate.

  Pastor Paul Dan

 15. Era necesara o desmintire publica; desi stiu ca nu bagati in seama pe acesti oameni care vor sa dezonoreze pe fratii cei mai fermi in Cuvint, care nu doresc sa se abata de la Calea lui Dumnezeu cu niciun pret;
  cine se atinge de copiii Domnului se atinge de lumina ochilor Lui.
  Am fost tare intristata sa citesc defaimarile acelea ;’STIU ca nimic nu va sta in Calea lui Dumnezeu pentru a apara pe toti cei care se lupta Lupta Cea Buna.
  Este limpede ca Diavolul isi trimite emisarii sa obstructioneze Lucrarea Domnului;
  Domnul sa va binecuvinteze pe toti cei care faceti de cunoscut ereziile si minciunie zilelor din urma.
  Rasplata o veti primi ACOLO sus , in Imparatie.

 16. Intr-un seit crestin german conservativ ,am gasit aceasta traducere in cateva limbi,si chiar in romana,care descrie aceasta biserica emergenta.Doresc,sa o pun la dispozita cititorilor bloggului fratelui Dan.M.M

 17. O compatimesc pe doamna Elisa cand va pleca…Jertfa Domnului Isus dar si apa botezului la maturitate.Eu n-as avea curaj sa mor asa.

  • Glasul,
   ce vrei sa spui?
   la ce anume te referi glas fara de nume?
   Sunt botezata la maturitate, pentru ca am ascultat de porunca
   Domnului Isus care s-a jertfit pentru mine.
   Nu inteleg ce vrei sa spui?

 18. Leon ,

  Am dat de comentariile tale doar acuma . Cam tarziu , imi pare rau …
  Domnul sa te binecuvinteze pentru dragostea pe care o ai pentru adevarul scripturii ! Ma bucur in Domnul cand gasesc frati ca si tine !

  D. Manastireanu , Dionisie Bodiu , sau altii de genul asta , care endorseaza direct sau indirect evolutionismul sau alte idei false si in acelasi timp se pretind a fi crestini evanghelici care “cred” biblia si mai si “predica” din ea , sunt oameni inselati din pacate . Ei au nevoie sa se pocaiasca sincer pentru asta ! Ei practica in mesajele lor , constient sau nu , asa numitul DIALECT HEGELIAN . Multi pastori , politicieni , si nu numai , au fost invatati sa practice limbajul dialectic in seminariile liberale , conferintele si studiile lor . Bineinteles ca o mare parte din ei ( ma refer la pastori in principal) nici nu sunt constienti de acest aspect , deoarece in seminarii si in conferinte nu li se prezinta lucrurile in felul asta ci extrem de simulat sub paravanul umanist al „intentiilor bune” . Ei cad in aceasta capcana din pricina ignorarii adevarului scripturii si a lipsei dragostei adevarului (2 Tesalon.2:10) .

  Dialectul hegelian ( Hegelian Dialect , in engleza) este o metoda dialectica denumita dupa numele renumitului filozof german G.W.F. Hegel practicant de Cabala ( Kabbalah – o forma de misticism evreiesc aparut in timpul robiei babiloniene ca o forma de sincretism religios pagano-mozaic).
  Dialectul hegelian presupune amalgamarea unei teze cu o antiteza pentru realizarea unei sinteze . Spre exemplu iei afirmatia biblica corecta ca Pamantul si toate formele de viata de pe el au fost create in 6 zile (Genesa) , aceasta constitue TEZA , si o amalgamezi cu ideea “stiintifica” a evolutionismului darwinian , care reprezinta ANTITEZA . Rezultatul fuzionarii acestor doua concepte diferite este o SINTEZA , un concept nou , dar care nu mai e nici teza initiala si nici antiteza initiala . TEZA + ANTITEZA = SINTEZA .
  Asa se ajunge de exemplu la evolutionismul deist imbratisat de multi ”crestini” si pagani . Atentie nu evolutionism ateist ci deist ! La fel se ajunge la sincretismul religios crestino-pagan , atat de raspandit astazi chiar si intre evanghelici , in care se imbina crestinismul biblic cu ideologii false , nebiblice prezente in religiile pagane . La fel este si cu imbinarea marketingului social , psihologiei freudiene , filozofiilor New Age cu conceptele biblice in unele biserici crestine occidentale , mai ales megachurch-urile americane conduse de o ”noua” evanghelie -seeker-sensitive- si -purpose driven- .

  In zilele din urma oamenii nu vor fi atei ci vor avea o forma de credinta , o religie falsa care-i va duce la negarea adevarului absolut al scripturii pana acolo ca : „ … TOTI LOCUITORII PAMANTULUI i se vor inchina ( fiarei) , TOTI aceea a caror nume n-a fost scris …” ( Apocalipsa13:8) .

  Este interesant de precizat ca ideea “stiintifica” a evolutiei vietii pe Pamant a fost prezenta in istoria omenirii prima data , ca idee tipic religioasa , la civilizatia sumero-babiloniana cu aproape 5 milenii in urma . Aceeasi civilizatie babiloniana care a generat si Religiile Misterelor Babiloniene sursa principala filozifico-teologica a organizatiilor oculte , esoterice , de genul Francmasoneriei , Iluminatilor , Cabala , New Age , etc .
  Charles Darwin nu e deloc original in “teoria’’ lui !
  „Teoria” evolutiei este doar un concept religios pagan , babilonian , reimpachetat “academic” de francmasonul Charles Darwin . Aceasta ”teorie’’ nu are nici un suport stiintific verificabil cu toate acestea e propagata obligatoriu in scoli . Genetica , studiata intens in ultimele decenii , pur simplu desfinteaza evolutia darwiniana . Testele cu carbon radioactiv (C14) , pentru datarea varstei unei fosile , au fost de mult demonstrate ca dau rezultate dintre cele mai eronate . Asa s-a ajus de pilda , intr-un experiment , la datarea unor trupuri de animale moarte de cateva zile ca ar avea o vechime de cateva milenii . Legendele pe care le-am invatat noi in scoala , sau facultate , la biologie despre „miliarde si milioane” de ani de evolutie a vietii pe Tera au fost deja demonstrate ca sunt doar basme puerile chiar de catre unii cercetatori stiintifici care nu sunt creationisti , dar macar sunt onesti dpdv. intelectual .

  Dar evolutionismul darwinian si modul fanatic , nestiintific , agresiv , obligatoriu in scolile publice atat la comunisti cat si la capitalisti , supra-mediatizat , cum el a fost propagat in societatea moderna si postmoderna a fost facut cu un scop . Si anume de a crea o ANTITEZA crestinismului biblic ( care e TEZA) pentru ca prin amalgamarea lor in societatea occidentala , crestina , sa rezulte o noua SINTEZA ( o noua „spiritualitate” , o religie falsa , apostata , care nu mai are ca adevar absolut Biblia ) . Desigur ca la aceasta apostazie au concucurat si vor concura si alte idei false ,”stiintifice ” sau religioase , dar evolutionismul isi are un rol de frunte !
  Religiile pagane de tip panteist , budismul si hinduismul , nu au nici o problema cu evolutionismul pentru ca teologia lor se muleaza perfect pe evolutionism , de parca s-ar fi nascut din ele . Pun o intrebare retorica : Oare nu au chiar o origine comuna … ?

  Evolutionismul darwinian , psihologia freudiana , tehnicile marketingului social a lui Peter Drucker implementate in biserica , etc. , au pregatit terenul , au creat cadrul „stiintific” al apostaziei generale a crestinismului din aceste zile din urma . In concurs cu aceste concepte ”stiintifice” , care au creat un cadru propice falsului , s-a actionat si se actioneaza pentru creearea unei ”noi spiritualitati”( a unei religii false) prin infiltrarea crestinismului biblic cu panteismul hindus-budist via New Age . Pentru a avea succes la masele largi crestine , aceasta manipulare a dialectului hegelian a imbracat intr-un jargon crestin conceptiile panteiste New Age . Vedem asta spre exemplu in mesajul ”evanghelic” al celebrilor pastori americani , milionari , JOEL OSTEEN si JOYCE MEYER ( ”pastorita” ) .

  Dialectica “ca forma de aflare a adevarului” , combinand opinii contradictorii pentru a ajunge la o alta afirmatie , noua , cu continut epistemologic superior , a fost folosit inca din antichitate de filozofii greci (ex: Platon , Aristotel) .
  Prima fiinta care a folosit in istoria omenirii limbajul dialectic ( izbitor de asemanator cu dialectul hegelian) , a fost sarpele ( Satana) in Genesa cap. 3 .
  Sarpele a reusit prin limbajul dialectic sa deconstruiasca in mintea Evei Cuvantul Lui Dumnezeu si ea a ajuns sa faca ceea ce DUMNZEU a poruncit ca ea sa NU faca . In aceste zile este vorba de aceeasi veeeche minciuna …, dar reimpachetata putin diferit in cursul istoriei omenirii !

  Marxistii au folosit extrem de bine tehnica dialectului hegelian aplicata dinamicii grupurilor pentru indoctrinarea maselor cu ideologia lor falsa comunista . Este mult mai eficient si facil sa realizezi ”spalarea creierului” unei persoane in cadrul unui grup decat sa o faci individual cu fiecare persoana .
  Teologia liberala deconstructionista a bisericilor de tip emergent (emergent church) se bazeaza puternic pe tehnica dialectului hegelian.”Pastorii” emergenti , considerati ca fondatori ai miscarii Bisericii Emergente , de genul lui Brian McLaren , Rob Bell , Doug Pagitt sunt experti ai deconstructiei teologice a doctrinelor sanatoase ale Bibliei folosind dialectul hegelian . Acestia o fac intentionat si din acest motiv sunt diabolici . Un alt expert deconstructionist care foloseste genial dialectul hegelian este pastorul RICK WARREN autorul aberatiilor teologice de tipul “purpose driven” .

  Acelasi dialect hegelian este folosit de mult , pe scara larga , si in politica , mass-media ca tehnica de manipulare . Este folosit deasemenea puternic in toate organizatiile , sectele , cultele esoterice .
  Dar SURPRIZA !!! El este folosit in zilele acestea de pe urma chiar si in biserica de catre cei care ar trebuii sa protejeze turma de aceasta otrava demonica .
  Este folosit ca limbaj deconstructionist de teologii “crestini” liberali pentru negarea autoritatii supreme , absolute si infailibile a Bibliei , pentru realizarea ECUMENISMULUI ( unirea tuturor religiilor intruna singura ) pentru sustinerea UNIVERSALISMULUI , INCLUSIVISMULUI si INTERSPIRITUALITATII care sunt tentacolele ecumenismului .

  Daca exista pe lumea asta o carte , care sa prezinte ADEVARUL, si sa dea pe fata TOATE aceste lucruri ascunse ale oamnenilor prinsi in cursa faradelegii , aceea carte este numai BIBLIA !!!
  Biblia este o carte fara gresala , supranatural inspirata de Duhul Sfant in intregime , de la Genesa la Apocalipsa !
  Profetiile bibliei au fost implinite cu precizie micronica in istoria omenirii ! Nici una nu s-a dovedit a fi falsa ! Si acest lucru nu e doar o simpla afirmatie , acest lucru ESTE UN FAPT DEMOSNTRAT cand studiezi biblia , istoria si arheologia reala , adevarata , nemasluita .
  Profetiile biblice referitoare la vremurile din urma se implinesc sub ochii nostri in aceste zile si se vor implini in derularea evenimentelor viitoare ce-si urmeaza cursul dupa planul Domnului , revelat clar in Sfant Scriptura .

  Vin vremuri tot mai grele , de mare amagire spirituala , conform scripturii !
  Sa ramanem in ADEVAR si DRAGOSTE , doar in Cuvantul Domnului , BIBLIA !

  MARANATA !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s