4 thoughts on “Ce ar fi fost daca…

 1. Frate Paul, multumim pentru postare. Citesc cu placere astfel de marturii al fratilor care au trait intens viata de crestin in Romania, si au cunoscut nu numai prigoanele, dar si bucuria de a fi prigonit. Se pare ca ceea ce fratele Nicolae Radoi ofera este un document important care va sluiji neindoios celor ce vor scrie odata in mod obiectiv istoria crestinilor din Romania comunista.

 2. In anii revolutiei eram pe strazile Timisoarei, riscandu-mi viata pentru libertatea poporului roman. Dupa decembrie 1989, am trait un profund sentiment de amaraciune, amestecat cu revolta, toate acestea datorita faptului ca securitatea romana in frunte cu acolitul comunismului si al rusilor (Ion Iliescu), a pus mana pe puterea politica si economica. Intr-o perioada destul de semnificativa au “macinat” tot ce se putea “macina” in tara noastra, de la bogatie, valori morale, dreptate, speranta ectc, efectiv totul.
  Am trait cu speranta ca cei vinovati nu vor scapa totusi si ca la un moment dat dreptatea va triumfa si poporul nostru va putea vedea o redresare….
  Intre timp, l-am intalnit pe Domnul sau mai bine zis m-a intalnit El pe mine si mi-a dat o viata noua, nadejdea in Imparatia lui Dumnezeu, in locasul care-L pregateste pentru mine si pentru toti cei Cel iubesc pe El. Am aflat ca va veni o zi a judecatii, unde faptele ascunse vor fi scoase la lumina si “cartitele” care au lucrat in intuneric vor fi aduse la suprafata. Nu-i un cuvant al oamenilor care spune asta, ci e Cuvantul lui Dumnezeu.
  Am amintit situatia politica de mai sus, cu scopul de a o compara cu situatia din bisericile Evanghelice.
  Multa vorbarie insa fara nimic concret ! Oare de ce? Si-a pus cineva intrebarea?
  Nu s-a facut nimic concret, in pedepsirea si deturnarea celor vinovati din conducerea Romaniei, pentru ca “corb la corb nu-si scoate ochii”. Ultimul regim a mai facut cate ceva in acesti ultimi ani, insa parca tragand sa moara. Arestari care tineau doar zile, cu intrari pe o usa si iesiri pe alta usa, astfel generatia Iliescu trece de la sine si ramane s-o judece Dumnezeu.
  Cam asa si-n Bisericile noastre! Generatia tradatorilor “se trece” fratilor si nimeni nu a putut face nimic. Sunt oameni care si-au luat pe pamant partea lor de arginti. In urma descoperirii, nu s-au spanzurat ca Iuda, ci au beneficiat de puterea religioasa castigata pe cadavrele altora. Cei care au avut curajul sa strige impotriva lor,acesti tradatori nu s-au dat inapoi sa-i calce in picioare chiar si in conditiile actuale. De ce? Fiindca au avut contextul ideal creat de noi fratilor! Nimeni sa nu zica nimic, sa fim oameni ai pacii si sa vopsim peste rugina. Ce denota acest lucru? Cred ca compromis!
  Am stat de vorba in Romania cu un om care a semnat angajament cu securitatea: pastor! Omul are peste 80 de ani si incercam sa-i explic ca ce a facut a fost gresit chiar daca zicea ca “nu a stiut ce face” . Stiti ce mi-a spus la un moment dat? Cica cei care nu au semnat angajamente si au facut inchisoare, au fost niste prosti, niste oameni mandrii, care cica au vrut sa arate lumii cine sunt ei! Va dati seama cum un om care a slujit o viata intreaga pastor, poate sa scoata asemenea aberatii pe gura.
  Atata s-a obisnuit poporul nostru cu pacatul, incat este imun la Adevar!
  Numai un singur lucru mai ramane dragii mei, ca Duhul Sfant sa-i trezeasca pe toti acesti tradatori si Duhul Sfant sa trezeasca bisericile de pretutindeni !
  Ce ne ramane noua de facut, celor care astazi suntem generatia de mijloc si celor care sunt tineri astazi? Sa nu mai repetam greselile celor din trecut! Sa ne tinem de Cuvant, de Domnul Isus, sa fim oameni integrii! Daca am vazut tradatori si tortionari, care au murit “orbi si surzi”, sa luam la cunostinta, fiindca daca lasam “veninul pacatului” sa ne compromita, vom pati la fel.
  Comunismul este o pagina neagra in istoria Romaniei, tradatorii din Bisericile noastre sunt o pagina neagra din istoria Bisericilor neoprotestante. Cine va lumina aceste pagini intortocheate si intunecate este doar Dumnezeu PRIN JUDECATA LUI.
  Multumesc fratelui pentru aceste destainuiri! Insa cate cotloane ale istoriei inca sunt intunecate pentru noi?
  Am avut in viata mea si eu cotloane intunecate, am strigat ani la rand dupa justitie si ce am facut prin acest lucru a fost doar sa-mi amarasc inima si sa prinda inauntru radacina de ura. Am fost eliberat cand am ajuns sa iert! Stiind ca Dumnezeu mi-a iertat mie totul, am fost dator si eu sa iert, atunci am simtit cu adevarat eliberare.
  E timpul fratilor sa inchidem un dosar al istoriei negre, a istoriei tradatorilor, sa oferim iertare si sa ne spalam mintile si inimile de amaraciune si ura! Hristos Domnul va judeca pe deplin, noua ne ramane pocainta si-o viziune de pus in practica, sub calauzirea Duhului Sfant! Sa ne rugam Domnului pentru trezirea Bisericilor noastre, deoarece diavolul si-a schimbat strategia astazi! Pe vremea comunistilor diavolul a lucrat intr-un fel, astazi lucreaza in contextul actual, noi doar sa fim tari in Domnul, sa veghem si sa ne ducem chemarea pana la capat.
  Cu toata dragostea in Domnul Isus
  Simion Ioanas

 3. Frate Ioanas, e minunat ca ati ajuns sa iertati pe toti cei ce v-au gresit. Asa tebuie sa faca orice crestin. In acelasi timp e necesar sa aratam ca tradarea principiilor crestine nu este virtute, si cei care au suferit pentru Domnul nu au fost prosti. Daca noi ne bucuram de ceva libertate astazi este pentru ca unii crestin au platit un pret greu. Nu revolutiile seculare au adus libertate in societatea umana, ci acei putini crestini care au platit un pret enorm pentru a impune principiile libertatii de constiinta cum au fost Roger Williams in America, John Bunyan ]n Anglia, Hubbmeyer in Germania si altii ca ei. John Bunyan a petrecut peste 10 ani in temnita desi i s-a promis eliberarea daca accepta s fie licentiat ca predicator de regele Anglie. El a refuzat licenta spunand ca Domnul Isus i-a dat licenta sa predice. Dupa eliberarea lui, Anglia a inteles ce inseamna libertate religioasa si a oferit-o tuturor cultelor. Fara martiri nu s-a castigat nici o libertate. Cinste fratelui Nicolae Radoi si celorlalti care au preferat sa fac puscarie ca sa arate ca asculta de Dummnezeu. Rusine tuturor celor ce justifica compromisul si tradarea fratilor. Vor da intr-o zi socoteala, cum spuneti. Pana atunci sa cinstim pe cei care au suferit batai, lanturi si inchisoare, ei de care lumea nu era vrednica.

 4. Numai ca, eu cred ca starea bisericii de astazi se datoreste acestor calai, ei au nimicit si au stricat adevarul;
  asa incit azi platim cu virf si indesat;:
  lipsa slavei din adunari;
  imaginea miss cintareata X pe locul unu din program;
  ceea ce au trait misionarii altadata ducind Cuvintul adeavarului;
  la noi s-a serbat la securitate, bind cafeaua cu securistii;
  aceia macar erau angajati, si-i cunostea lumea;’nu se dedublau ca mister TON IOSIF, care a uitat sa ne aminteasca ca are doctoratul si in TEATRU.
  A pingarit tot ce aveam bun in noi; s-a dedublat o viata;
  nu inteleg cum e l-a mai rabdat Dumnezeu.
  La fel domnul Poplaceanu, mergea la Secu dadea cu subsemnatul dupa ce in prealabil ii facea vizite fratelui Moldoveanu Niculita.
  Starea deplorabile, pentru care :ramasita: din biserici sufera, se datoreaza acestor fintini fara apa, fostii tradatori, vinzatori de frati, si de Hristos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s