Comunicat al pastorului Daniel Branzei in calitate de presedinte al RBA

In cele ce urmeaza veti citi comunicatul pastorului Daniel Branzei, presedintele Asociatiei Baptiste Romane din SUA si Canada. Personal consider ca pastorul D. Branzei aici a dat dovada de fermitate si a exprimat sincer anumite aspecte delicate. Acest lucru trebuie apreciat.

***

Dragii mei colegi pastori din RBA,

Multumim Domnului pentru toate lucrarile Lui si fratilor nostri pentru toata osteneala lor.
Intalnirea de la Atlanta a dat nastere la doua realitati:

 1. O stare de vorba lunga si amanuntita pe care fratii au avut-o cu fratele Iosif Ton
 2. Un raport informativ scurt care rezuma problemele abordate si indica directia concluziilor acestor discutii.

Dupa ce am vorbit la telefon cu Viorel Clintoc si Iosif Serac, mi-e foarte clar ca:

 1. Fratele Iosif Ton a fost confruntat foarte frateste si deschis cu faptele dansului si cu abaterile doctrinare care au starnit tulburare si neintelegere intre fratii baptisti si intre bisericile baptiste si cele pentecostale. Probabil ca de foarte putine ori i s-au spus fratelui Iosif Ton atat de multe lucruri neplacute de atati pastori adunati laolalta. A fost trist sa i se spuna ca deosebita dansului contributie in miscarea baptista romana este acum umbrita de fapte si vorbe care o pun in discutie si o devalorizeaza.
 2. Fratii prezenti nu s-au multumit sa discute doar materialul teologic (40 de pagini) inaintat de fratele Iosif Ton, refuzand si titlul acestuia (Evanghelia Intreaga) care era o jignire din start la lucrarea din bisericile baptiste de pana acum, cat si utilitatea lui in aceasta intalnire. Daca ar fi acceptat doar o discutie teologica, ei s-ar fi transformat intr-o simpla comisie teologica chemata sa aprecieze o lucrate de doctorat, ceea ce nu era cazul.
 3. Fratii au discutat cu fratele Iosif Ton probleme legate de comportament si caracter, confruntandu-l cu o serie intreaga de evenimente si afirmatii din trecutul mai indepartat sau mai apropiat.
 4. Una din cele mai elementare probleme discutate cu fratele Iosif Ton a fost criza din situatia  membrala a dansului, care tine de ABC-ul crestin. Fratii prezenti au spus ca Biserica din Portland si RBA, ca Asociatie, am gresit primindu-l printre noi fara sa-I cerem sa-si reglementeze relatia cu Biserica din carea plecat, biserica din Oradea, iar dansul a staruit in aceasta nebiblica pozitie continuand sa predice acum prin biserici fara sa-si reglementeze situatia, nici cu Biserica din Oradea si, nici cu Biserica din Portland. Fratele Iosif Serac, adaugand si alte probleme nerezolvate, I-a spus ca, dupa dansul, oricare Biserica care il primeste si-l invita sa predice acum este gresita fata de Biblie, fata de marturisirea noastra de credinta si fata de practica noastra comuna.
 5. Fratelui Iosif Ton i s-a imputat ca a raspandit o imagine caricaturala despre credinta si practica din bisericile baptiste, pretinzand ca in bisericile noastre nu este cinstit Duhul Sfant si ca nu ne-am ruga pentru cei bolnavi si suferinzi.
 6. Fratelui Iosif Ton i s-a reprosat si ca a stat nepasator cand oameni din alte confesiuni si chiar oameni pe care nu-i cunoaste nimeni au atacat fratii baptisti pe Internet. Pasivitatea dansului a parut ca incurajeaza astfel de atacuri si le indreptateste. In felul acesta marturia baptistilor a fost batjocorita si vorbita de rau, iar dansul transformat, fara sa merite, intr-un fel de erou persecutat.
 7. … … …
 8. Ar mai fi multe astfel de probleme care au fost abordate, dar toate trebuie sa aiba o incheiere si fratii pastori la aceasta intalnire au dat comunicatul pe care vi-l inaintez.
 9. Raportul informativ arata ca fratii n-au ajuns, si n-au dorit sa ajunga, la o rezolutie RBA la aceasta intalnire. Mingea este acum in intregime in terenul fratelui Iosif Ton, care are de facut inca multi pasi necesari unei pocainte autentice. Promisiunile dansului de la Atlanta au nevoie acum de hainele unor fapte noi, iar greselile din aceste sapte-opt luni, savarsite in public, trebuiesc marturisite si indreptate tot in public. Asa este drept, asa se cade, asa trebuie pentru folosul multimilor care au fost duse in eroare.

Este parerea mea ca fratele Iosif Ton nu trebuie tratat ca o vedeta sau ca un erou, ci ajutat sa se incadreze smerit in viata de pocainta adevarata. La varsta dansului, o astfel de eventualitate ar fi nu numai de dorit, ci si absolut necesara. Toti cei care au beneficiat de prietenia sau mesajul sau de-a lungul anilor au datoria sa-l ajute la aceasta.
Desi fratii pastori adunati la Atlanta au sugerat ca ar fi bine ca aceasta intrunire sa fie urmata de o confruntare a fratelui Iosif Ton cu toti pastorii din RBA, cu cateva zile inainte de Conventia din Septembrie, eu cred ca o astfel de procedura n-ar fi un tratament, ci un drog pentru si asa bolnavicioasa infatuare de care sufera dansul.
 

Nu cred, asa cum s-a propus, ca o „comisie” trebuie sa mijloaceasca  impacarea dansului cu Bisericile din Oradea si Portland. O comisie nu poate darui nimanui pocainta, iar daca exista pocainta nu mai este nevoie de nicio comisie. Cred ca este timpul sa-i refuzam fratelui Iosif statutul de persoana cu privilegii speciale printre noi si sa-l asteptam sa dovedeasca in practica pocainta verbala pe care a afirmat-o la Altanta.  Asteptam ca dansul sa practice ceea ce predica si sa se duca din proprie initiativa, singur cu Domnul, la aceste doua biserici, ca sa-si rezolve problemele.
 

M-ar intrista foarte mult daca in preajma Conventie de la Sacramento as fi impins sa o organizez in jurul persoanei fratelui Iosif Ton. Cred ca Dumnezeu si poporul baptist merita altceva, cu mult mai bun.
 

Regret ca aceste viraje doctrinare ale fratelui Iosif Ton il pun acum intr-o lumina proasta si fata de bisericile pentecostale, dar multumesc Domnului ca macar acum, prin acest efort al pastorilor baptisti care au fost la Atlanta, adevarul despre credinta baptista a fost aparat si va fi in continuare propovaduit cu destoinicie. Din partea noastra, vom continua eforturile pentru partasia si colaborarea cu bisericile pentecostale, pe baza respectului reciproc.
 

Deplang atasamentul, chiar si partial, pe care fratele Iosif Ton il are inca fata de personalitatile care conduc miscarea Strajerilor. Este foarte dificil sa credem ca dansul se dezice de invatatura lui Cris, africanul, atata timp cat ii accepta ca lucratori cu care poate “umbla in adevar” pe cei care raspandesc invatatura si practica lui Cris, africanul, in Romania.
 

Indemn toate bisericile sa stea deocamdata departe de fratele Iosif Ton, ajutandu-l astfel sa aiba suficient timp ca sa inteleaga si sa faca pasii de pocainta care I-au fost sugerati la Atlanta. Consider ca cei care l-au invitat sa predice la Atlanta au gresit, iar dansul, prin acceptarea acestei invitatii a infirmat pocainta de care vrea sa ne convinga. Va trebui sa vedem multe fapte schimbate inainte ca vorbele dansului sa ne mai convinga.
 

Desigur, acestea sunt constatarile si pozitiile mele. Mi s-a spus ca trebuie sa asteptam pana la o intalnire directa cu fratele Iosif Ton si am asteptat. Asa s-a cuvenit. Asa a fost bine. Acum pot sa vorbesc limpede si clar pentru ca “glasul de trambita” al presedintelui sa sune deslusit pentru toti cei care vor sa-mi auda parerea si sa-mi cunoasca pozitia. Mai aveti numai doua luni pana ma voi da la o parte si veti alege un altul ca presedinte. Va rog sa o faceti cu grija si cu temere de Domnul. Traim vremuri tulburi si cineva trebuie sa tina bine mana pe carma corabiei RBA. Cei care slujiti Domnului, nu va dati la o parte. Acceptati nominalizarea si lasati sa fiti pusi la vot. Fuga de raspundere nu creaza eroi si vai de cei ce fac cu nebagare de seama lucrarea Domnului in Sion.
 

Mi s-a spus ca Vasile Branzai si Aurel Popescu au murit, din pacate, si asta il face pe Iosif Ton sa se comporte astfel. Mi s-a spus ca ar trebui sa vorbesc cu verticalitatea si demnitatea lor. Nu o pot face. Eu sunt doar Daniel Branzai.
Mai traiesc insa oameni ca Iosif Serac, Vasile Talos, Geabou Pascu. Influenta lor a tinut in frau timp de multi ani “ratacirile” fratelui Iosif Ton. Eu nu sunt decat … Daniel Branzai.
Am vorbit insa si pentru ca sunt Daniel Branzai. Asa sunt, asa vorbesc si asa vreau sa-mi inchei slujirea mea impreuna cu voi in mandatul acesta.
Restul este in mana Domnului.

10 thoughts on “Comunicat al pastorului Daniel Branzei in calitate de presedinte al RBA

 1. Da, acesta este fr. Daniel Branzai. Consider ca indelunga sa rabdare (si tacere) a fost justificata. In astfel de cazuri este bine sa chibzuiesti indelung inainte de a vorbi. Regret ca dansul nu a avut parte (uneori) de aceeasi indelunga rabdare din partea celorlalti.

 2. Sanatos si biblic; adica este sanatos pentruca este biblic;
  numai Cuvintul ne da intelepciune.
  Acum este timp ca cel cazut sa se pocaiasca;
  acest timp s-ar putea sa fie ultimul.
  Domnul sa se indure.
  Domnul sa faca Voia Sa.

  • Aveti dreptate ! Este prea mare ca sa poata da raspuns…
   S-a vazut incercarea de corectare a expresiilor nepotrivite folosite in “afirmatiile” de hula despre Cultul baptist pe care l-a reprezentat in calitate de…pseudo-patriarh al acestuia timp de peste patru decenii, plus slujirea la Secu…
   Nu vi se par cunoscute expresiile :
   “Ma voi sui…”; “imi voi ridica…”; “voi sede…”; “voi fi ca…” ? (Isaia 14:13-14)…
   Adica, “pana in ziua cand s-a gasit nelegiuire in tine !” (Ezechiel 28:15) !
   Inca i se da vreme de pocainta (nu de argumentari, de divagatii ).
   “I-am dat vreme sa se pocaiasca”, zice Domnul…(Apocalipsa 2:21). Pentru ca “a luat-o inaintea lui Hristos !” (2 Ioan 9).

 3. Aciduzzu,
  ce bine ati punctat….
  ca sa nu parem “fara de dragoste” pentru cel care predica mereu despre bunatate;
  sa-l lasam “singur” cu Domnul;
  nu de alta dar “acolo” nu mai merge cu divagatiile
  si “eu sunt” pentru ca EU SUNT este numai Dumnezeu.
  PS
  l-am auzit intr-o predica afirmind”am sase facultati”

  • Exista o vorba in popor: “A absolvit toate facultatile, numai pe cele mentale, nu !’
   Adica, “Invatatura ta cea multa, te face sa dai in nebunie…!” (Fapte 26:24b)

 4. Fratilor, oamenii astia vorbesc neancetat de Marea trezire din ultimele zile, insa Biblia ne vorbeste de marea Apostazie din ultimele zile.
  Asta se intampla chiar acum…..marea Apostazie este aici…..si probabil asta se intampla si cu Iosif Ton, asa cum se intampla cu multi altii……pe unii ii cunosc personal…..
  Sa ne rugam pentru ei ca Domnul sa se indure si sa le deschida ochii sa vada in ce s-au bagat…….

  • Asa este:
   1 Tim 4
   1 Dar Duhul spune lămurit că, în vremile din urmă, unii se vor lepăda de credinţă, ca să se alipească de duhuri înşelătoare şi de învăţăturile dracilor,
   2 abătuţi de făţărnicia unor oameni cari vorbesc minciuni, însemnaţi cu ferul roş în însuş cugetul lor.

   2 Tim 3
   Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele.
   2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţămitori, fără evlavie,
   3 fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrînaţi, neîmblînziţi, neiubitori de bine,
   4 vînzători, obraznici, îngîmfaţi; iubitori mai mult de plăceri decît iubitori de Dumnezeu;
   5 avînd doar o formă de evlavie dar tăgăduindu -i puterea. Depărtează-te de oamenii aceştia.
   6 Sînt printre ei unii, cari se vîră prin case, şi momesc pe femeile uşuratice îngreuiate de păcate şi frămîntate de felurite pofte,
   7 cari învaţă întotdeauna şi nu pot ajunge niciodată la deplina cunoştinţă a adevărului

   2 Tes. 2

   3 Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip; căci nu va veni înainte ca să fi venit lepădarea de credinţă, şi de a se descoperi omul fărădelegii (Sau: omul păcatului), fiul pierzării,
   4 protivnicul, care se înalţă mai pe sus de tot ce se numeşte ,,Dumnezeu“, sau de ce este vrednic de închinare. Aşa că se va aşeza în Templul lui Dumnezeu, dîndu-se drept Dumnezeu.
   5 Nu vă aduceţi aminte cum vă spuneam lucrurile acestea, cînd eram încă la voi?
   6 Şi acum ştiţi bine ce -l opreşte ca să nu se descopere decît la vremea lui.
   7 Căci taina fărădelegii a şi început să lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreşte acum, să fie luat din drumul ei.
   8 Şi atunci se va arăta acel Nelegiuit, pe care Domnul Isus îl va nimici cu suflarea gurii Sale, şi -l va prăpădi cu arătarea venirii Sale.
   9 Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase,
   10 şi cu toate amăgirile nelegiuirii pentru ceice sînt pe calea pierzării, pentrucă n’au primit dragostea adevărului ca să fie mîntuiţi.
   11 Din această pricină, Dumnezeu le trimete o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună:
   12 pentruca toţi cei ce n’au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osîndiţi.
   13 Noi însă, fraţi prea iubiţi de Domnul, trebuie să mulţămim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi, căci dela început Dumnezeu v’a ales pentru mîntuire, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.
   14 Iată la ce v’a chemat El, prin Evanghelia noastră, ca să căpătaţi slava Domnului nostru Isus Hristos.
   15 Aşa dar, fraţilor, rămîneţi tari, şi ţineţi învăţăturile, pe cari le-aţi primit fie prin viu grai, fie prin epistola noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s