Evanghelicii romani in deriva dupa exemplul American

Declinul evanghelicilor Americani dupa al doilea razboi mondial

Cind Europa in anii 1800 era cuprinsa de ereziile teologiei germane influentate de filozofie, America experimenta marile treziri spirituale. La nivel evanghelic America s-a format ca o societate foarte conservativa. Primul declin apare dupa primul razboi mondial cind influenta umanismului si imoralitatii Franceze cit si abominabila psihologie Freudiana si-au facut loc in societatea americana. Motorul declinului american intre cele doua razboaie mondiale a fost muzica Jazz propagata prin aparitia patefonului si a radioului. Vezi acest link: Crestinismul Sub Asediul Neopaganismului. Totusi biserica n-a primit muzica Jazz in servicile divine, si nici indecenta modernistelor deceniului ‘20.

Marea prabusire s-a intimplat insa dupa al doilea razboi mondial cind progresul economic si tehnologic american a fost atit de mare incit crestinii americani au uitat de marea seceta si criza economica a aniilor ’30, cit si de pierderile suferite in razboi. Societatea americana a avut prea multe bunuri deodata. Impreuna cu afluenta materiala, au aparut mascarici ca Marylin Monroe si Elvis Presley care au oferit imoralitate si muzica decadenta unor oameni plictisiti de prea mult bine.

In acest context au iesit la iveala o puzderie de teologi crescuti intru-n mediu de incubator social care au umplut scolile teologice cu ideile lor incomplete cu privire la viata crestina. Astfel, multi din acesti profesori de teologie au participat in aceleasi distractii cu cei necredinciosi, au adorat aceasi idoli cu cei din lume, au devenit dependenti de televizor si de filmele de la Hollywood. Este foarte comun sa auzi teologi americani sau pastori facind glume de la amvon si aruncind cite un slogan din filmele vazute.

In lini mari, crestinismul evanghelic american de dupa al doilea razboi mondial este un crestinism format de idei economice grandioase, divertisment, umanism, si o viata de placeri. Suferinta si sfintenia practica lipsesc din majoritatea gindirii teologice evanghelice contemporane de aici.

O exceptie laudabila de la tabloul trist de mai sus il fac misionarii americani mai in virsta care au inteles viata crestina in intregimea ei, petrecind ani multi in afara Americii. Misionarii americani tineri, in general, transmit un crestinism cultural asa cum am vazut mai sus.

Veti ramane surprinsi sa aflati ca americanul de rind necredincios este mai bine ancorat in realitate si mai bun cunoscator al istoriei tarii lui decit evanghelicii de aici. Practic evanghelicii americani au devenit mai devotati culturii pop si muzicii Rock decit cei necredinciosi. Am facut evanghelizare ani de-a randul in fata unui cinematograf din California impreuna cu familia mea, deoarece acolo veneau foarte multi tineri. Spre surprinderea noastra, nu le spuneam lucruri noi, deoarece ei cunosteau evanghelia pentru ca proveneau de la bisericile din oras. Fara indoiala acesti tineri si tinere care noi incercam sa ii evanghelizam, vorbeau ca lumea, erau imbracati ca lumea din jur, si se comportau ca cei necredinciosi.

Evanghelicii americani sunt in parte responsabili
de aparitia revolutiei hippie

Revolutia sexuala hippiota din anii ’60 si ’70 nu s-a declansat dintrodata. Crestinsmul materialist si hedonist s-a instalat rapid in America dupa anul 1945. Hippiotii s-au revoltat fata de un crestinism cu un standard dublu, una era viata de la biserica si alta era viata de acasa cu bere, carnati, muzica zilei, si filme amoroase. Biserica a acceptat muzica Gospel a lui Elvis Presley, marele ocultist, imoral si dansator din buric. Elvis avea porecla de “Elvis the pelvis”. Mai mult, in timpul acesta familiile americane au inceput sa divorteze intr-un ritm accelerat deoarece aparusera pilulele preconceptionale iar barbati si femei casatoriti traiau in adulter fara frica ca vor urma copii. Asa zisii crestini au luat parte la aceste imoralitati, iar biserica si-a pierdut marturia. Atunci hippiotii au abandonat crestinismul adoptand o viata de promiscuitate si droguri. Multi lideri crestini americani astazi au inca un spirit tolerant fata de pacat, mostenit de la hippioti.

Declinul evanghelicilor romani copiaza modelul American

Dupa revolutia din 1989 multi misionari si pastori americani au venit in Romania sa dea o mana de ajutor evanghelicilor romani. Trebuie spus ca acesti frati binevoitori din America sunt sinceri in mare majoritate, dar tributari unui crestinism infestat de muzica Rock si cultura Pop.

Liderii evanghelici din Romania la inceput nu au cunoscut fenomenul evanghelic american la el acasa. Impinsi de nevoi materiale evanghelicii romani au acceptat o serie de practici din America, care au transformat multe biserici din Romania in comunitati moderniste cu tineri ne-nascuti din nou, in drum spre apostazie.

Ce este de facut? Aproape nimic. Este putin cam tarziu. Eu insumi am scris acest articol destul de tarziu. Totusi, daca este bunavointa si temere de Dumnezeu, cu post, smerenie si rugaciune, influenta acestei Culturi Pop si a muzicii Rock poate fi eliminata din biserica. Domnul sa ne ajute la aceasta!

Decaderea imparatului Solomon
ne ajuta sa intelegem regresul evanghelic de astazi

Legea Imparatului – Israel inca nu era bine definit ca o natiune, dar Dumnezeu le da un set de reguli cu privire la cum trebuie sa se comporte viitorul imparat. Pe scurt, imparatul trebuia sa evite lucruri in viata lui personala care il asemanau cu alti monarhi pagani din jurul lui Israel, si in acelasi timp sa fie un exemplu pentru popor. Iata aceste reguli pe care unii teologi le numesc Legea Imparatului. Trebuie spus ca imparatul Solomon le-a calcat aproape pe toate.

Dar să n’aibă mulţi cai, şi să nu întoarcă pe popor în Egipt ca să aibă mulţi cai; căci Domnul v’a zis: ,,Să nu vă mai întoarceţi pe drumul acela. Să n’aibă un mare număr de neveste, ca să nu i se abată inima; şi să nu strîngă mari grămezi de argint şi aur. Cînd se va aşeza pe scaunul de domnie al împărăţiei lui, să scrie pentru el, într’o carte, o copie a acestei legi, pe care s’o ia dela preoţii din neamul Leviţilor.
Va trebui s’o aibă cu el şi s’o citească în toate zilele vieţii lui, ca să înveţe să se teamă de Domnul, Dumnezeul lui, să păzească şi să împlinească toate cuvintele din legea aceasta şi toate poruncile acestea, pentruca inima lui să nu se înalţe mai pe sus de fraţii lui, şi să nu se abată dela poruncile acestea nici la dreapta nici la stînga, şi să aibă astfel multe zile în împărăţia lui, el şi copiii lui, în mijlocul lui Israel.  (Deuteronom 17:16-20)

Declinul Imparatului Solomon- In versetele care urmeaza vom vedea ca Solomon calca Legea Imparatului in trei domenii: militar, economic si moral/spiritual. Numarul mare de cai si care de lupta l-au facut sa se increada in puterea natiunii lui, si nu in puterea lui Dumnezeu. Cantitatea mare de argint (si implicit de aur) l-au facut pe Solomon sa devina materialist impreuna cu poporul pe care il conducea. Pana si astazi Evreii au capacitatea de a aduna usor metale pretioase. Haremul lui Solomon l-a facut un om dedat placerilor, cit si la paganismului crunt al nevestelor luate de la alte popoare. Este uluitor cum el ridica o platforma/monument in cinstea lui Moloc pe muntele Maslinilor in fata intregului Ierusalim. Acestei zeitati cananite ii se aduceau jertfe copii. Desigur Solomon n-a facut asta, dar monumentul in sine era o abominatie.

Solomon a strîns cară şi călărime; avea o mie patru sute de cară şi douăsprezece mii de călăreţi, pe cari i -a pus în cetăţile unde îşi ţinea carăle şi la Ierusalim lîngă împărat. Împăratul a făcut ca argintul să fie tot aşa de obicinuit la Ierusalim ca pietrele, şi cedrii tot aşa de mulţi ca smochinii din Egipt cari cresc pe cîmpie. Împăratul Solomon a iubit multe femei străine, afară de fata lui Faraon; Moabite, Amonite, Edomite, Sidoniene, Hetite, cari făceau parte din neamurile despre cari Domnul zisese copiilor lui Israel: ,,Să nu intraţi la ele, şi nici ele să nu intre la voi; căci v’ar întoarce negreşit inimile înspre dumnezeii lor.“
De aceste neamuri s’a alipit Solomon, tîrît de iubire. A avut de neveste şapte sute de crăiese împărăteşti şi trei sute de ţiitoare; şi nevestele i-au abătut inima. Cînd a îmbătrînit Solomon, nevestele i-au plecat inima spre alţi dumnezei; şi inima nu i -a fost în totul a Domnului, Dumnezeului său, cum fusese inima tatălui său David.
Solomon s’a dus după Astartea, zeiţa Sidonienilor, şi după Milcom, urîciunea Amoniţilor.
Şi Solomon a făcut ce este rău înaintea Domnului, şi n’a urmat în totul pe Domnul, ca tatăl său David. Atunci Solomon a zidit pe muntele din faţa Ierusalimului un loc înalt pentru Chemoş, urîciunea Moabului, pentru Moloc, urîciunea fiilor lui Amon. Aşa a făcut pentru toate nevestele lui străine, cari aduceau tămîie şi jertfe dumnezeilor lor. Domnul S’a mîniat pe Solomon, pentrucă îşi abătuse inima dela Domnul, Dumnezeul lui Israel, care i Se arătase de două ori.
(1 Imparati 10:26-27, 11:1-9)

Cum a ajuns Solomon sa decada in asa hal? – Raspunsul este simplu. Nu a respectat Legea Imparatului. Mai este un motiv al decaderii lui. David, tatal lui, a dus toate razboaiele si i-a dat lui Solomon toate avutiile. Cind a venit vremea ca Solomon sa domneasca, nu a fost nimic care sa-l tulbure, sa-l incerce si sa il faca sa fie dependent de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Solomon a fost ca un copil care parintii il izoleaza de orice necaz si il sufoca cu prea multe favoruri si avutii materiale. Solomon nu a fost un iresponsabil la inceput, dar gradual a devenit un materialist si un om al placeriilor. La sfirsitul vietii lui scrie singura carte pesimista in cadrul Sfintelor Scripturi, cartea Eclesiastul.

Mai mult, Roboam, fiul lui care a mostenit tronul, creste ca o buruiana salbatica deoarece tatal lui era ocupat cu constructii, metale pretioase, si multe neveste. Roboam a fost un adolescent rebel care nu s-a maturizat niciodata si care distruge tot ce a acumulat David si Solomon.

Domnul Cristos, un imparat care nu a dezamagit niciodata- preadolescentii din biserica, cu rare exceptii, sunt la zi cu filmele si jocuri pe computer. Multi dintre ei au avut experiente pornografice. In contrast cu aceasta, preadolescentul Isus merge la Ierusalim si are o discutie teologica remarcabila cu teologii vremii, si numeste templul de la Ierusalim “casa Tatalui Sau”. Adolescentii de astazi fac biserica la cafenea deoarece cladirile bisericilor sunt irelevante pentru ei. Ei sunt niste rebeli pe ascuns sau pe fatza, dar adolescentul Isus era supus unor parinti imperfecti. El nu dispretuia autoritatea pusa peste El de Tatal Sau ceresc. Domnul Christos, Imparat al Imparatilor, primeste toate lucrurile in mana Lui, din partea Tatalui ceresc si alege sa se smereasca pana la moarte de cruce, ca sa recupereze abuzul lui Solomon, nebunia lui Roboam, si pacatele noastre. El nu a dezamagit nici pe Dumnezeu si nici pe noi.
El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr’un pămînt uscat. N’avea nici frumuseţă, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfăţişarea Lui n’avea nimic care să ne placă. Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obicinuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa dela El, şi noi nu L-am băgat în seamă. Totuş, El suferinţele noastre le -a purtat, şi durerile noastre le -a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui sîntem tămăduiţi. (Isaiah 53:2-5).

Solomon s-a inselat crezind ca daca organizeaza simpozioane teologice, poate sa isi permita evadari in materialism cit si in paganismul multiplelor neveste. Solomon a fost campion al inteleptciunii. Imparateasa Etiopiei a venit de la mare distanta ca sa-i asculte inteleptciunea. Si totusi discutiile teologice nedublate de o viata etica nu l-au ferit de ruina.               

Evanghelicii de astazi se inseala ca Solomon – Aceasta moda a pornit din America. Pastori si biserici intregi studiaza Biblia cu atentie, si participa la simpozioane teologice de exceptie, iar dupa aceea asculta muzica Rock, vad un “film bun”, iar “surorile” consulta reviste de barfa ale starurilor cinema.

Teologia fara sfintenie este de origine demonica – Scriptura nu divorteaza invatatura Scripturii si simpozioanele teologice de o viata sfanta. Iacov ne spune ca si dracii cred Scriptura, se infioara, dar raman draci infiorati: dar şi dracii cred… şi se înfioară! (Iacov 2:19).

Legea Imparatului este direct aplicabila pastorilor, lucratorilor in evanghelie, cit si capilor de familie – Da, este exact asa. Orice barbat  credincios, fie ca face parte din conducerea bisericii, sau este cap de familie, trebuie sa nu fie increzator in forta tehnologiei (caii erau forta tehnologiei antice) adica dependenti de computer sau alte tehnologii moderne. Asta nu inseamna ca pledez pentru izolare sau incompetenta. Argumentez pentru stapinirea tehnologiei, nu supunerea fata de ea. Deasemeni ei trebuie sa nu fie materialisti. In plus, trebuie sa fie curati in ce priveste aspectele morale, in special pornografia. Astazi pornografia este o plaga raspindita nu numai printre barbatii credinciosi, dar chiar si printre liderii bisericii. Toate aceste cerinte pentru barbatii credinciosi devin o realitate cind citirea si meditatia la Cuvint sunt primordiale.

Roboam era un sociopat- de fapt, Roboam era un apostat. Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i -l dădeau bătrînii, şi s’a sfătuit cu tinerii cari crescuseră cu el şi cari erau împrejurul lui. El a zis: ,,Ce mă sfatuiţi să răspund poporului acestuia, care-mi vorbeşte aşa: ,Uşurează-ne jugul pe care l -a pus peste noi tatăl tău?“ Şi iată ce i-au zis tinerii cari crescuseră cu el: ,,Să spui aşa poporului acestuia care ţi -a vorbit astfel: ,Tatăl tău ne -a îngreuiat jugul, tu uşurează-ni -l!` Să le vorbeşti aşa: ,Degetul meu cel mic va fi mai gros decît coapsele tatălui meu. Acum, tatăl meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi -l voi face şi mai greu; tatăl meu v’a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioane. (1 Imparati 12:8-11)

Caracterul lui era asa de execrabil incat si cei necredinciosi il pot intelege incadrind-ul la categoria de sociopati. Sociopatia apare in adolescenta si ca urmare a unei vieti usuratice cu anumit nivel de indestulare, si fara disciplina parentala. Termenul “sociopat” vine de la latinescul “socius” si grecescul “pathes”. “Pathes” are sensul de suferinta. Deci un sociopat este un suferind psihic neidentificat care abuzeaza pe altii in societate prin rebeliune, manipulare si avantaje egoiste. Iata doua linkuri in engleza si romana care arunca lumina asupra acestei afectiuni:
The Sociopath Next Door 
Tulburare de personalitate antisociala

Stiinta medicala nu are o solutie pentru sociopatie deoarece originea acestei patologii este de natura spirituala. Doar Scriptura rezolva problemele spirituale prin nasterea din nou.

Bisericile contemporane sunt pline de Roboami- caracterul lui Roboam este ceea ce defineste pe majoritatea tinerilor de astazi, inclusiv pe multi tineri din biserica. Eu nu-i numesc pe Roboamii din biserica sociopati, dar le spun apostati. Cititi 2 Timotei capitolul 3 de la versetul 1-5. Roboamii din biserici vor muzica Rock, sunt inchinatori la tehnologie, iubitori de placeri mai mult decit iubitori de Dumnezeu, au doar o forma de evlavie, privesc de sus pe parinti, pastori si cei mai invirsta, si sunt deschisi sa participe la simpozioane teologice. Ei au propia lor biserica emergenta in mijlocul bisericilor prezente.

O experienta pozitiva la Biserica Evanghelica Romana

Fratele Emi Balaceanu impreuna cu sotia lui Alina, se ocupa de Corul Evanghelic la Biserica Evanghelica Romana. Am aflat de la un presbiter de la biserica aceasta  ca Emi Balaceanu v-a implementa multe din cintarile fratelui Niculita Moldoveanu la acea congregatie. Acest lucru este mai mult decit laudabil. Fratele Moldoveanu a trecut prin inchisoare si suferinta, iar o parte din cintarile lui au greutatea data de incercare.

Cintarile fratelui Moldoveanu sunt muzica potrivita pentru contextul romanesc de a ajuta pe tinerii credinciosi sa se re-intoarca la smerenie, pocainta, si dependenta de Dumnezeu.

12 thoughts on “Evanghelicii romani in deriva dupa exemplul American

 1. Dumnezeu s-a folosit in prima parte a sec. 20 de Tozer și altii asemenea lui pentru a trezi America. In a doua parte a aceluiași secol, Dumnezeu la folosit pe Leonard Ravenhill pentru a mai zgâlțâi crestinismul adormit în mare parte, dar din păcate ˇstrigătele celor mulți au biruit.ˇ Încă se mai poate face ceva, cel putin la nivel individual si local. Ne rugam ca Dumnezeu sa aduca TREZIREA!
  Fiți binecuvantați de Domnul toti cei care mai aveți urechile deschise pentru a auzi șoapta Duhului Sfant, in acest ceas târziu din noapte!

 2. Adaug on citat dintr-o predica a lui Paul Washer
  Everybody in this world, I hope you know this: everyone in the world that is involved in Christianity knows that America is the BIRTHPLACE of every heretical teaching on the face of the earth, almost.
  You know what my greatest fear is? My greatest fear is that the wall around Cuba is going to fall. You say, “Why would you fear that?” Because all of the heresy in the evangelical church will find its way into Cuba!

  I go into countries sometimes and they will tell me this, “Go back to your country and tell them please don’t send anymore missionaries.” Look! We ACCUMULATE for ourselves teachers in ACCORDANCE to their own desires! So, you get a Benny Hinn in there who tells you all you’re going to do is have a Mercedes Benz- those people aren’t victims, he is God’s judgment upon them!
  They want what he wants and so they accumulate him to themselves along with all those other teachers because they teach exactly what they want! You see that?

  Why is that? Because a great many people who sit in Christian churches today hate God. You say, “What do you mean, they hate God?” It’s like when preachers ask me many times, “Would you please come and preach on the attributes of God? You’ve written a manual on it, we really like it; would you come and teach?” I go, “Look, you probably don’t want that.” Then they go, “What do you mean?!” I go, “I just don’t want to divide your church.” They go, “We’re Christian! You’re teaching about God! What do you mean divide your church!

  I say, “Listen to me, sir. When I start teaching the attributes of God and not Paul Washer’s version – I’ll just bring some historical, systematic theology to teach out of (all written by Presbyterians, Baptists just don’t hardly write anything), but, I’ll bring them! And I’ll just read out of them, so you know I’m not inventing this stuff or it’s just my idea.

  And if I preach the classical Christian view of who God is, in your church, it won’t take long for some of your finest members, especially among the elderly and especially among the women, will walk out of that church with their teeth clenched together and say, “My God’s not that way! I could NEVER love a God like that!”

  Because the god they’ve been worshiping is not the God of the Bible. It’s a figment of their own imagination. A god they made with their mind and then they worshipped what they made and he looks more like Santa Claus than He does Yahweh.”

 3. Aşa vorbeşte Domnul: „Staţi în drumuri, uitaţi-vă şi întrebaţi care sunt cărările cele vechi, care este calea cea bună: umblaţi pe ea, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre!” Dar ei răspund: „Nu vrem să umblăm pe ele!”

 4. Eh, nu stiu ce fel de istorie cititi, dar sint unele lucruri cu care nu sint de acord asa cum le prezentati. Apoi, mergeti in scolile de azi si vedeti cum “americanul de rind necredincios” nici nu stie cite state sint in SUA si in ce razboi si-a cucerit independenta, dar stiu care ultimul cintec scos de Lady Gaga. Sa fim seriosi….

  • Sora Cristina

   As vrea sa imi spuneti mai concret ce anume nu vi se pare historically accurate ca sa va pot raspunde la subiect. In ce parte a Americii locuiti?

   Multumesc,

   Paul Dan

 5. As asocia latura trairi credintei cu latura materiala a lumii acesteia – Malthus — Catastrophy Theory –teoria catastrofelor . Se pare ca (si asta am constatat-o pe viu) atunci cind credinciosul ajunge la inbuibare,comfort, inbelsugare si bine(evanghelia prosperitatii) —pur si simplu uita de DUMNEZEU. –incepe caderea apoi prigoana si lipsurile , doar atunci cind ,,crestinul ”e la muchie de cutit –i-si aduce aminte ca are un Dumnezeu (pe care l-a parasit demult) si se pocaieste –pina da de BINE-din nou.– Si roata se invirte mereu. Bine inteles asta suna doar pentru- cvasi -pocaiti , nici decum pentru cei veritabili

 6. Decaderea morala a Americii a inceput mai inainte de WWII. La inceputul lui 1900, odata cu industrializarea, oamenii au inceput sa se increada in “human reason” si filosofii facute de mintea pacatoasa a oamenilor. Oamenii au inceput sa se increada in puterea eucatiei si tehnologiei ca mod de a rezolva preoblemele omenirii. Desoperirea lui Einstein a teoriei relativitatii a fost buna pentru fizica dar nu si pentru sufletele oamenilor, care au aplicat aceasta teorie si in problemele morale. Freud, Darwin si Dewey au schimbat parerea oamenilor cu privire la adevar, educatie si societate.

  O mare influenta l-a avut WWI si se vede transformarea care a avut loc. Lumea s-a bazat pe puterea si inteligenta omeneasca pentru a gasi solutii de pace. KKK a crescut, folosirea bauturii alcoholice, fumatul in public al femeilor, care inainte de razboi o vedeau ca pe o rusine, arata cum decaderea a inceput.

  Oficialii bisericii si membrii importanti au scris si au vorbit impotriva acestor lucruri, dar omul s-a crezut puternic si nu a mai avut nevoie de ideile invechite de dinainte de razboi.

  Hippiotii s-au revoltat fata de un crestinism cu un standard dublu. As vrea sa stiu pe ce va bazati cind faceti aceasta afirmatie. Din citirile mele, hipiotii nu au avut nici in clin nici in mineca cu crestinismul. Crescuti de parintii care au trecut prin WWII, Razboiul Coreean, din Vietnam, hipiotii au vazut lumea ca fiind “dark, scary and out of control”. Au vazut violenta in jurul lor, prieteni care se intorceau in sicrie. Neavindu-L pe Dumnezeu, cum era de asteptat ca sa reactioneze? Nu ca l-au abandonat pe Dumnezeu, nu L-au avut niciodata. Au crezut ca prin droguri, bautura si sex ei pot aduce pace intre ei. Dar asta numai pina au ramas fara droguri, atunci au inceput sa se bata intre ei.

  Daca cineva se revolta fata de un crestinism cu un standard dublu, o face prin intoarcerea la un crestinism real, nu departarea de el. Ca si cum daca eu ma revolt fata de scolile publice, imi voi retrage copiii si nu le voi mai da voie sa invete.

  Toate astea au fost alimentate si de schimarea in ideologie a invataturilor date in scoli. Daca ne uitam la diferenta de educatie pe care au avut-o eroii din WWI si WWII cu celor care au luptat in Vietnam, vedem o mare schimbare. Ce au invatat hipiotii in scoala este diferit de ce au invatat bunicii lor.

  Ideile au consecinte.

  PS. Locuiesc in zona Detroit.

  • Sora Cristina,

   Va cer scuze pentru un raspuns intirziat. Vad ca in linii mari spuneti ce am aratat in “Crestinismul Sub Asediul Neopaganismului” https://ioan8.wordpress.com/2011/03/04/crestinismul-sub-asediul-neopaganismului/. Asa ca contestatia care ati facut-o spunind “Eh, nu stiu ce fel de istorie cititi” este fara acoperire. In ce priveste fenomenul hippie, dvs. prezentati “a leftist version”. Nu inseamna ca aveti vederi de felul acela, dar probabil ca asta ati citit prin vreo carte.

   Nu inteleg ce vreti sa spuneti aici: “Daca cineva se revolta fata de un crestinism cu un standard dublu, o face prin intoarcerea la un crestinism real, nu departarea de el. Ca si cum daca eu ma revolt fata de scolile publice, imi voi retrage copiii si nu le voi mai da voie sa invete.”

   Inchei aici. Cred ca motivul comentariului initial pe care l-ati avut este altul. Probabil ca aveti prieteni intre evanghelicii americani sau inca pastrati “a high view of American Christianity”.

   Multumesc de interventie,
   Pastor Paul Dan

 7. Coincidenta sau nu, si eu tocmai am terminat de analizat viata lui Solomon si continui acum cu istoria lui Roboam si Ieroboam.

  De remarcat ca de-a lungul povestirii vietii lui Solomon ni se dau indicii care sa ne ajute sa intelegem de ce a cazut Solomon. Caderea nu a venit dintr-o data ci pas cu pas. Ni se dau de-a lungul povestirii trimiteri la calcarea poruncilor de catre Solomon,
  Putem sa deducem usor ca textul a fost organizat in asa fel incat sa putem intelege clar cauza caderii lui.

  Imi place cum suna titlul unei carti despre viata lui Solomon, pe care vreau sa o comand: King Solomon: The Temptations of Money, Sex, and Power;

  • Aveti dreptate. Cred ca toate cazurile de căderi in Biblie au cam acelasi tipar. Totul se petrece in timp și in vremuri de prosperitate. Solomon, Balaam, Saul , David și mai ales Israel, ca natiune. De observat insa ca in fiecare caz Dumnezeu vrea sa intervină, dar omul este cel care iL impiedica. Asa s-a intamplat de-a lungul istoriei antice și contemporane. Dumnezeu a scos oameni credinciosi in America (mai ales),care să sune din trâmbiță, dar glasul celor mai multi a biruit. Si rezultatule că azi avem un Crestinism al ˝celor mai mulți!˝ Chiar si inmormântarea lui W.H. ne-a demonstrat acest lucru: majoritatea celor care au avut un cuvant de la amvonul bisericii au trimis-o direct in ˝Sânul lui Avraam.˝ Parca trăim in vremea judecatorilor, cand: fiecare facea ce-i plăcea.˝ Psalmul 12 are o mare relevanta in zilele noastre, mai mult ca oricând înainte. Binecuvântări.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s