Un Scurt Rezumat la Isaia 53

Trei intrebari

Capitolul 53 cuprinde trei intrebari. Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cui ii s-a descoperit braţul Domnului? Cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pămîntul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu?

Cele trei intrebari au rostul de a ne ajuta sa descifram intelesul acestui capitol. Contemporanii lui Cristos erau in mare confuzie cu privire la identitatea Lui si la rostul rastignirii Sale. Prin aceste intrebari Isaia ajuta pe cititorul sincer sa inteleaga cine era Mesia cu adevarat.

Smerenia

Umilinta lui Cristos este desavarsita. El a ales sa fie in ce priveste natura sa umana, o odrasla slaba fara frumusete si stralucire.
El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr’un pămînt uscat. N’avea nici frumuseţă, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfăţişarea Lui n’avea nimic care să ne placă. (v.2)

Rezultatul a fost dispretul din partea concetatenilor Lui. Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obicinuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa dela El, şi noi nu L-am băgat în seamă. (v.3) Ca raspuns la umilinta lui Mesia, smerirea noastra este o conditie esentiala pentru apropierea de textul sacru al acestui capitol.

Confuzia

Isaia profeteste cu 700 de ani inainte de Cristos. Era de asteptat ca scrierile lui Isaia sa fie cunoscute, iar poporul sa nu fie in eroare cu privire la Mesia. Dar n-a fost asa. Liderii lor erau dedicati fie culturii greco-romane, fie Talmudului. In consecinta ei l-au vazut pe Mesia ca fiind pedepsit pe drept, de Dumnezeu. şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. (v.4)

Substitutia

Domnul Cristos ne-a inlocuit inaintea lui Dumnezeu cand s-a revarsat mania lui Dumnezeu impotriva pacatelor noastre: Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui sîntem tămăduiţi. Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. (v.5,6)
…şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. (v.11)

Impecabil in suferinta

El a fost Mielul Lui Dumnezeu care a suferit tacut ororile torturii. Cînd a fost chinuit şi asuprit, n’a deschis gura deloc, ca un miel pe care -l duci la măcelărie. (v. 7)

Meditatia

Isaia 53 este un text pentru meditatie, si nu pentru o abordare superficiala. …dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut/meditat că El fusese şters de pe pămîntul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu? (v. 8)

Profetii implinite

Isaia descrie aspecte cheie ale rastignirii in mod profetic care dau si mai multa validitate Golgotei. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre (v.5) N’a deschis gura deloc, ca un miel pe care -l duci la măcelărie. (v.7) El a fost luat prin apăsare şi judecată. (v.8) Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormîntul Lui la un loc cu cel bogat (v.9)

Perfectiune morala
Măcar că nu săvîrşise nicio nelegiuire şi nu se găsise niciun vicleşug în gura Lui. (v. 9)

Adevarata Jertfa
Dar, dupăce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, (v.10a)

Invierea
va vedea o sămînţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mînile Lui.(v.10b)
Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. (v.11)

Indreptatirea
Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel drept va indreptati pe mulţi şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. (v.11)

Glorificare si mijlocire

In contextul de la Isaia 53, cei mari sunt doar persoanele Sfintei Treimi. Domnul Cristos cel glorificat dupa inviere si-a reluat locul in cadrul Trinitatii. De aceea Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari, şi va împărţi prada cu cei puternici. (v.12) Cristosul cel slavit sta la dreapta Tatalui si mijloceste pentru noi. …a purtat păcatele multora şi S’a rugat pentru cei vinovaţi. (v. 12)

6 thoughts on “Un Scurt Rezumat la Isaia 53

 1. Expresia “cei mari” pare mai degraba o figura de stil pentru literatura din acea vreme, izvorata din luptele date de imparatiile puternice care decideau soarta altor natiuni mai mici; totusi, doctrinar, nu poate fi mai corect de atat, ca intr-adevar, Trinitatea decide sortii de izbanda a tot ceea ce se intampla in istoria umanitatii si a mantuirii specific.

  O intrebare de clarificare: ce ar putea insemna “si-a luat locul in cadrul Trinitatii”? Si l-a “reluat” ca si cum si-l pierduse sau renuntase vreodata la a mai fi parte din Trinitate? Sau “si-a castigat” locul ca si cum nu l-ar fi avut pana atunci? Modul de exprimare poate fi putin ambiguu, putand sugera idei eronate cum ca doar dupa inviere s-a decis locul lui Isus in Trinitate, ceea ce cu siguranta nu ati intentionat sa spuneti, zic.

  Frumos articol. Indragostirea de Cristos si de frumusetea Lui e cel mai drag si eficient antidot impotriva lumificarii si altor tendinte de indepartare de partasia cu Dumnezeu, Tatal nostru..

  • A fost o eroare de tiparire. Asa este, Dommnul Cristos si-a reluat locul de glorie in Trinitate. In Ioan 17:4,5 El spune: Eu Te-am proslăvit pe pămînt, am sfîrşit lucrarea, pe care Mi-ai dat -o s’o fac. Şi acum, Tată, proslăveşte-Mă la Tine însuţi cu slava, pe care o aveam la Tine, înainte de a fi lumea.

   A Domnului sa fie gloria pentru ce este bun in acest articol. Am sa postez saptamina viitoare cu ajutorul Lui o sinteza la cartea Isaia. Vreau doar sa spun ca putini au citit articolele despre Isaia 53. Foarte multi au fost interesati de Whitney Houston…

   Paul Dan

   • “Vreau doar sa spun ca putini au citit articolele despre Isaia 53. Foarte multi au fost interesati de Whitney Houston…” – Si eu am observat asta; ce parere aveti de acest fapt?

    • Nu te poti apropia de Isaia 53 cu capul plin de filme si muzica rock. Nu te intereseaza Isaia 53 fara sa fi trecut prin umilinta sau suferinta…

 2. Doresc sa prezint un eseu de max. 3 pag. despre Isaia 53, la cursul de Vechiul Testament structurat pe ideile dvs. Imi permiteti?
  La bibliografie sa va trec drept Dan Paul sau Ioan8?
  Va multumesc oricare ar fi raspunsul dvs!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s