Carismaticul Zac Poonen din nou in Romania

Zac Poonen va fi in Romania in luna iunie la Timisoara si Zalau. El este un carismatic care ajuta lucrarea lui Constantin Joldes de la Zalau.  Pastorul Joldes si el carismatic la randul lui, se ocupa de convertirea la carismatism, in special a baptistilor din judetul Salaj cat si din judetele aferente. Asta mi-a spus-o un pastor prieten de pe coasta de vest care a fost in vizita anul trecut in Zalau. Joldes a fost si el baptist la inceput, dar acum a facut din biserica Harul din Zalau, un sediu al carismatismului din Romania. Scrierile lui Poonen sunt la mare cinste pe site-ul bisericii carismatice Harul din Zalau. Intru-n articol viitor vom aborda cateva aspecte legate de pastorul Joldes.

Cine este Zac Poonen?

Zac Poonen este un fost baptist devenit carismatic care mai tarziu se asociaza si se indoctrineaza cu invatatura gruparii eretice numita “Prietenii lui Smith” sau “Partasia”. Se desparte de ei, dar elementul carismatic ramane neschimbat iar elemente din doctrina grupului “Prietenii lui Smith” continua in invatatura lui.

Elemente din autobiografia lui Poonen

In cartea sa, Ziua Inceputurilor Mici, Z. Poonen la capitolul 7  ne spune cum a fost “botezat in Duhul Sfant”. In primul rand ii critica pe credinciosii Penticostali. Ca o paranteza: turneul lui Poonen in Germania v-a fi pe la Penticostalii de acolo intre 1-3 iunie. Nu inteleg cum Poonen are usi deschise la Penticostali cand ei sunt criticati de el in autobiografia lui. Il mai asteapta si Penticostalii din Timisoara.

Zac Poonen marturiseste ca se ruga zilnic sa primeasca botezul cu Duhul Sfant, dar atentie, nu era multumit de perspectiva Penticostala asupra acestor lucruri, el vroia sa primeasca Duhul Sfant asa cum l-au primit apostolii in Ziua Cinzecimii! Lucrul acesta denota o gigantica mandrie spirituala.

Alt lucru care ar trebui sa dea de gand Penticostalilor este ca vorbirea in limbi la Poonen a aparut 11 ani mai tarziu dupa ce el zice ca a fost “botezat in Duhul Sfant”.

In acest capitol el nu mentioneaza nimic despre faptul ca preotul anglican Michael Harper a fost cel care s-a rugat cu Poonen ca acesta sa fie “botezat in Duhul”.  Acest preot era un carismatic care mai tarziu s-a mutat la Ortodoxie. Este important ca cititorii sa afle cine a fost anglicanul Michael Harper.

Michael Harper, anglicanul devenit carismatic si terminand ca Ortodox

Michael Harper a avut o doica care era baptista si care i-a adus la cunostinta primele elemente de crestinism autentic. Cu toate acestea,  cand Harper ajunge la colegiu, se converteste la anglicanism. Mai tarziu, dupa absolvire devine preot anglican alaturi de John Stott, slujind la aceasi biserica in Londra. Stott era rectorul acelei biserici mari. Amintesc din nou ca Stott a apostaziat semnand documentul Yale de unire ecumenica cu musulmanii.

In 1962, in timp ce era preot la biserica anglicana, Harper citind epistola catre Efeseni a spus ca a simntit cum cuvintele sareau de pe pagina la el. Harper a decis ca asta insemna ca a fost “botezat in Duhul”. Iata cum un preot anglican evalueaza fara nici o baza Biblica experienta lui ca fiind botezul cu Duhul Sfant, si dupa aceea porneste la o carismatizare la nivel global. http://www.telegraph.co.uk/news/obituaries/religion-obituaries/7158633/Father-Michael-Harper.html 

Intrebarea care se pune este urmatoarea: daca a primit aceasta ungere speciala, de ce a mai fost nevoie sa intre in Ortodoxie? Am pus aceasta intrebare deoarece trebuie sa remarcam care a fost omul (M. Harper) care l-a initiat pe Zac Poonen si care la randul lui, are o influenta covarsitoare intre romanii din tara si din diaspora. Trebuie spus ca Poonen are trecere printre acei care ignora invatatura sistematica a Scripturii si care neglijeaza importanta evaluarilor teologice. Grupul la care m-am referit pun mai mult accent pe experienta personala decat pe Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta este o nota puternic carismatica.

Profesorul german Michael Bergunder ne spune mai multe despre Zac Poonen in cartea sa,
Miscarea Penticostala in Secolul XX 

Bergunder nu critica in mod necesar pe Poonen, ci documenteaza lucruri care Poonen nu le-a pus in autobiografia lui. La pagina 89 el ne spune ca Poonen s-a apropiat de carismatici, iar in 1975 in timp ce se ruga cu carismaticul Michael Harper, Poonen spune ca a primit botezul in Duhul Sfant. La vremea aceea el era baptist in Bangalore, iar in urma experientei cu Harper, el a parasit denominatia baptista deoarece au aparut tensiuni, cum era si normal. La pagina 90, se arata ca Poonen a avut contacte apropiate cu grupul eretic “Prietenii lui Smith” si adopta de la acestia tendinte perfectioniste puternice.

Multi tineri evanghelici romani au devenit Poonisti 

Aici trebuie sa fac o confesiune. In anii ’80 cand eram la adunarea din Carol Davila, majoritatea tinerilor eram Bicisti. La vremea aceea doctorul Bica Socoteanu era cel mai important predicator al Crestinilor dupa Evanghelie ramura II. El s-a departat de viziunea initiala a fratelui Tudor Popescu, fost preot Ortodox, fondatorul miscarii, si a adoptat o perspectiva exclusivista a fratilor din Europa de vest. In final s-a despartit de miscarea Crestini dupa Evanghelie si a infiintat propia lui miscare in conectie cu fratii exclusivisti din Europa de vest. O parte din tineri l-au urmat orbeste printre care am fost si eu. Mai tarziu in 1994, fiind in misiune in Romania, mi-am recunoscut greseala public in rugaciune la adunarea din Carol Davila. Multi tineri care l-au urmat pe Bica Socoteanu s-au reintors la Carol Davila.
Dupa mai multi ani, Bica Socoteanu a parasit gruparea pe care a format-o in mod neprincipial, iar fratii de acolo i-au spus sa se intoarca cand isi va rezolva problemele. Dupa plecarea lui, un grup mic l-au urmat formand ramura II a miscarii lui Bica.

Am spus toate acestea deoarece le acord circumstante atenuante Poonistilor. 🙂 Acum insa, cand au informatiile din acest articol, ar trebui sa se pregateasca pentru procedura individuala de detasare de carismatism si Zac Poonen,  si in schimb sa se ataseze autentic de Domnul Cristos si de invatatura sistematica a Scripturii.

Cineva care viziteaza adunarea din Carol Davila mi-a spus ca un grup de tineri de acolo vor sa mearga la Zalau la conferinta cu Poonen. Personal m-a socat aceasta informatie si sper ca se vor gasi oameni maturi care sa ajute pe acei tineri. Nadajduiesc ca ei vor citii acest articol, cat si alti Poonisti din Romania.

In zilele urmatoare voi publica alte lucruri despre Zac Poonen care ii va ajuta pe cititori sa isi clarifice teologia.

Paul Dan

19 thoughts on “Carismaticul Zac Poonen din nou in Romania

 1. N-am inteles legatura dintre ultimul paragraf (cel cu doctorul Socoteanu) si restul articolului (“Poonisti”). Vreti sa insinuati ca doctorul Socoteanu promoveaza invatatura poonista (cum o numiti)? Apoi, spuneti ca in ’94 v-ati pocait in public, in Carol Davilla, pt. faptul ca l-ati urmat pe Bica Socoteanu. Interesant, dar de ce nu v-ati pocait si de baptism? Vi se pare ca Teodor Popescu v-ar fi felicitat pentru pozitia dvs actuala? Vi se pare ca dvs sunteti mai principial decat era/este Bica Socoteanu? Nu inteleg de ce va tot numiti “tudorist” in conditiile in care dvs va autoproclamati “pastor baptist”!?

  Oricum, daca tot vorbiti de exclusivism, ei bine, cred ca ar fi bine sa stiti ca Teodor Popescu nu v-ar fi primit o secunda la Cina! A propos si de “viziunea initiala”, viziune in care, repet, nu va incadrati…

  • Excelsior,

   Iti inteleg supararea. Nu am insinuat ca dr. Socoteanu are invatatura Poonista. Comentariul meu se referea la faptul ca el ne-a atras afara din Carol Davila intr-o forma evanghelica exclusivista. El mai are si alte aberatii/erezii, dar voi revenii asupra lor poate cu alta ocazie. Nu sunt pastor auto-proclamat. Sunt ordinat. Daca traiam pe vremea lui Tudor Popescu, desigur ca dansul trebuia sa isi tina linia care a inteles-o din partea lui Dumnezeu, iar eu plecam in conditii pasnice cum de fapt si acum nu sunt in conflict cu cei de la BER sau cei din Felix. Imi exprim aprecierea pentru amandoua gruparile.

   Paul Dan

 2. Vad ca sunt multe exprimari care nu fac cinste crestinilor;
  precum si Costica H.la fr Ionescu;
  fr Paul, cred ca prea ii trageti de mineca cu forta,
  sa-i treceti strada, cind ei vor sa-i calce masina;
  daca si-au propus sa se sinucida deja, ce credeti ca-i va mai trezi?
  Nu se citesc articolele, dar se jigneste cu nonsalanta,
  folosindu-se un ton lipsit de respect.
  Nu se merita sa dati aceste comentraii jignitoare , chiar si doar ca ton;
  pentru ca e din start inteles ce VOR acesti oameni.

 3. Daca ar fi mai fost domnu’ Popescu pe vremea lui Dan Paul nu mai pleca{deci nu-l izgonea}.Chiar si plecat la baptisti, isi impune cei 7 ani de acasa,ca respect pentru invatatura biblica a tatalui sau.

  • Si totusi cand il ascultam pe Socot I. ceva imi spunea ca nu e-n ordine;mai ales ca-n anturajul lui nu se zicea amin dupa rugaciunea catre Fiul.Mai era si MANTUIREA NU SE PIERDEcare acum e-n voga in Carol Davila,ca nu omul e in centru ci Hristos…

 4. Domnule Dan Paul, am citit articolele pe care le postati aici si vreau sa va spun ca va pierdeti timpul criticand oameni care fac o lucrare autentica, o lucrare care are rezultate vizibile si care se bazeaza strict pe doctrina biblica apostolica. Va inteleg ravna pentru ca am fost si eu la fel ca dumneavoastra. M-am nascut, am crescut si am fost indoctrinat intr-o biserica evanghelica facand parte din B.E.R. Stiu ce inseamna… nimeni care are curjajul sa creda sau sa ceara de la Dumnezeu mai mult decat a crezut sau a cerut fratele Tudor Popescu, nu este bun. Ca sa fiu mai direct, cu toate ca o sa negati aceasta afirmatie, pot sa spun ca majoritatea fratilor din BER considera gresite toate celelalte denominatiuni. Eu am experimentat asta pe pielea mea. Cand am parasit BER, toti se purtau de parca m-am convertit la satanism. Ulterior am fost chiar invitata de mai multe ori sa vorbesc tinerilor la conferintele judetene de tineret (sper ca asta sa nu fie un pont care sa aduca alte scandaluri prin Carol Davila).
  Oricum lucrarea lui Dumnezeu ramane in picioare oricat de multi oameni s-ar ridica impotriva ei, asa ca nu va mai zbateti atata sa criticati si sa faceti propaganda unei lucrari, pt ca daca nu e de la Dumnezeu se va distruge singura.
  In privinta bisericii din Zalau despre care vorbeati, eu zic sa va mai documentati. Eu am fost acolo si i-am cunoscut pe frati. Biserica asta s-a inmultit prin puterea Duhului Sfant, pentru ca lucrarea de acolo a fost insotita de semne si minuni la fel ca in biserica primara, si bineinteles ca nu a lipsit invatatura sanatoasa din Scriptura. Eu am vazut studiile biblice care se faceau cu cei proaspat convertiti, si pot sa spun ca tot ce am vazut in BER este departe de ceea ce se intampla acolo.
  Ganditi-va si documentati-va mai mult inaite sa vorbiti de rau lucrarea Duhului Sfant.

  • Teo,
   Imi pare rau dar trebuie sa iti raspund foarte direct. Vorbesti ca o Poonista, ca o fanatica carismatica. In ceea ce ai spus dovedesti lipsa de documentare si manipularea termenilor prin exagerare si minimalizare ca sa iti atingi scopul. Esti atat de oarba spiritual incat nu ai fost in stare sa vezi ca articolele despre Poonen sunt documentate atat din literatura internationala (Miscarea Penticostala in Secolul XX de Michael Bergunder), deasemeni citez propria lui autobiografie, si analizez blasfemia lui impotriva Domnului Cristos prin exegeza textului in limba greaca. Dar ce sa spun, esti o pierduta, vanduta carismatismului. Tu numai judeci cu mintea ta, ci duhul carismatic te mana.

   Afla ca Tudor Popescu a stiut si a experimentat viata in Duhul, dar nu in duhul strain de Evanghelie, adica duhul carismatic. Niciodata Tudor Popescu si nici urmasii lui nu au spus ca ei au expus tot tezaurul Scripturii, dar fi sigura ca niciodata ei nu au agreat cu duhuri straine ca cel carismatic.

   Fratii din BER nu sunt perfecti. Eu am devenit Baptist dar nu m-au tratat asa cum spui tu. Eu continui sa ii apreciez.

   Desigur ca plecarea ta la carismaticii de la Zalau, sau daca nu esti acolo, adoptarea apostaziei Zalau i-a facut pe frati sa te priveasca ca o mare ratacita. Stiai ca una din cartiile de capatai de la secta Harul Zalau este “Surprins de Puterea Duhului” de Jack Deere, si ca aceasta carte este o carte oculta de initiere in carismatism? Citeste aceasta recenzie: https://ioan8.wordpress.com/2011/01/10/recenzia-cartii-surprins-de-puterea-duhului/

   Insasi faptul ca tu spui ca la Zalau ati trait experientele bisericii primare este o erezie cat si o exagerare carismatica.

   In incheiere, iti spun ca esti complet nedocumentata si in mod jalnic ai devenit o fanatica carismatica. Domnul sa iti dea lumina daca mai e cu putinta. Tu si carismaticii tai va luptati impotriva lucrarii Duhului Sfant cu o lucrare de la un duh strain.

   Paul Dan

   • Domnule ,(imi cer scuze ca va spun asa) dar vad ca sunteti foarte inversunat impotriva unor oameni care au indraznit sa rupa tiparele ortodoxe si sa isi doreasca sa experimenteze ceea ce biblia promite pentru toti cei ce vor crede.
    In primul rand vreau sa corectez ceva: in comentul anterior am scris din greseala despre mine la genul feminin, si vreau sa stiti ca nu sunt femeie, pentru ca am vazut ca mi-ati raspuns ca atare.
    Vad ca dumneavoastra va laudati cu documentarea din literatura internationala si cu studiile domneavoastra. Vreau sa vedeti ca puterea Duhului Sfant care schimba vieti la Zalau ca si in multe alte locuri este mai mare decat literatura si documentarile dumneavoastra. Sunt multe lucruri pe care as putea sa le aduc in discutie ca argumente pentru a demonstra ca lucrarea Duhului Sfant este una autentica in randul nostru al cum ne spuneti dumneavoastra, dar sincer nu am timp pentru asa ceva. Pana la urma lucrarea lui Dumnezeu nu are nevoie de apararea mea, pentru ca se va apara singura.
    Dumneavoastra ma considerati nedocumentat, si pe buna dreptate, ca nu sunt documentat asemeni dumneavoastra din tot felul de autori si publicatii, nici nu am studiat teologia cu dumneavoastra, dar eu sunt documentat dintr-un autor mai mare decat toti: Duhul Sfant, care a insuflat Scriptura. Dumenavoastra spuneti ca Biblia este cartea pe care o iubiti, si eu spun acelas lucru, dar vad ca udmneavoastra puneti alte carti si studii mai presus de ce spune biblia.

    • Teo,
     Nu stiu ce vrei sa spui tu prin “tipare ortodoxe”. Cuvantul ortodox luat in sens strict are sensul de “drept inchinator/adorator” (ortho + doxa). Cine rupe tiparele ortodoxe in acest sens ajunge inafara Scripturii si e grav.

     Nu ma laud cu documentarea articolelor impotriva lui Poonen, dar Luca insusi spune ca a scris Evanghelia dupa ce a facut cercetari: după ce am făcut cercetări cu deamăruntul asupra tuturor acestor lucruri dela obîrşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele,ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor, pe cari le-ai primit prin viu grai. (Luca 1:3,4). Deci, documentarea biografica, Biblica, si din surse de autoritate este necesara pentru a creea un caz solid, credibil.

     Sa stii ca prin harul Domnului experimentez puterea Duhului Sfant in viata mea, dar nu in sensul carismatic. Dumnezeu m-a vindecat supranatural, dar nu prin vindecatori carismatici, ci prin rugaciunile fratilor si ale mele. Zalaul nu poate sa zica ca aduce nimic nou, dar aduce o gramada de confuzie si influente grave carismatice.

     Este nevoie de apararea lucrarii lui Dumnezeu pentru ca asa a vrut El. Iata ce spune acest verset: Aceştia din urmă lucrează din dragoste, ca unii cari ştiu că eu sînt însărcinat cu apărarea Evangheliei (Filipeni 1:16). Cuvantul in original pentru “aparare” este apologia si de aici vine cuvatnul “apologetica”. Acest blog este un blog de natura aceasta.

     Nici pe departe nu pun alte carti mai presus decat Scriptura! Daca Duhul Sfant lucreaza in tine, te vei apleca asupra Scripturii cu intelepciunea care vine de la El, vei citii si alte carti ar unor autori inspirati, vei fi curios sa vezi sensul in limbajul original al Scripturii, si nu vei mai fi manipulat de carismatici fie de la Zalau fie din alta parte.

     Dommul sa te lumineze!
     Paul Dan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s