Este Zac Poonen un eretic?

 

 

Zac Poonen are o perspectiva aproape Mormona despre sfintenie

In secventele audio transcrise mai jos, Zac Poonen face niste afirmatii despre sfintenie care sunt complet straine de Scriptura seamanand mai degraba cu perspectiva Mormona asupra sfinteniei. Mormonii zic ca Adam, prin pacat, a cazut dar a cazut inspre inainte, adica pacatul l-a ajutat sa progreseze, sa nu ramana in gradina Eden. (http://creation.com/the-fall-a-glorious-necessity)

Zac Poonen, minutul 0:35-0:42   “Sfintenia vine in viata noastra numai prin biruinta ispitei…” minutul 1:07-1:16   “Ca sa fim sfinti trebuie sa fim ispititi…” minutul 3:22-4:15    “Iacov 1:2, sfintenia nu vine daca nu spui “nu” ispitei”

Comentariul meu: Sfintenia este o calitate esentiala a lui Dumnezeu.  Asa cum am vazut in versetele despre sfintenie, noi suntem sfinti in primul rand pentru ca Dumnezeu este sfant. El ne sfinteste si pe noi. Deci sfintenia in viata noastra vine de la Dumnezeu. Nu este nevoie de ispita ca sa apara sfintenia, asa cum spune Zac Poonen. Aceasta afirmatie este o perversiune. Ispita este doar un test care arata daca cineva este cu adevarat sau nu sfant la nivelul vietii launtrice.

Ceea ce spune Poonen este ca si cum cineva se duce sa dea un examen, si simpla participare la examen il face stiutor de carte. Este fals. Examenul v-a dovedii pe cel nepregatit ca este un ignorant. Ispita dovedeste pe cel nesfintit de Domnul ca este nesfant, si atita tot.

Zac Poonen, minutul 1:18-1:27   “Ispita nu este menita ca sa ne conduca la pacat, dar sa ne duca la sfintenie”

Comentariul meu: Afirmatia de mai sus a lui Zac Poonen este o alta grava aberatie. Ispita duce la pacat daca credinciosul nu este sfintit. Chiar sfintit fiind, credinciosul mai cedeaza ispitei. Prima ispita a fost in Eden. Ispititorul a avut intentia sa duca la pacat pe prima familie, si a reusit. Orice ispita are scopul de a conduce la pacat. Numai Dumnezeu face ca ispita sa nu fie o cursa, ci un examen prin care sa se vada sfintenia lucrata de El in viata credinciosului.

Zac Poonen scoate din context, ca orice invatator fals

Zac Poonen, minutul 5:30-6:00  parafrazez —   In Evrei 6:20 Isus este inainte mergator ca un exemplu pentru noi, sa ne arate pe ce cale sa mergem.

Comentariul meu: In primul rand avem nevoie de contextul de la Evrei 6:20. Deaceea şi Dumnezeu, fiindcă voia să dovedească cu mai multă tărie moştenitorilor făgăduinţei nestrămutarea hotărîrii Lui, a venit cu un jurămînt; pentruca, prin două lucruri cari nu se pot schimba, şi în cari este cu neputinţă ca Dumnezeu să mintă, să găsim o puternică îmbărbătare noi, a căror scăpare a fost să apucăm nădejdea care ne era pusă înainte, pe care o avem ca o ancoră a sufletului; o nădejde tare şi neclintită, care pătrunde dincolo de perdeaua dinlăuntrul Templului, unde Isus a intrat pentru noi ca înainte mergător, cînd a fost făcut ,,Mare Preot în veac, după rînduiala lui Melhisedec. (Evrei 6:17-20)

In versetele de mai sus, Domnul Cristos nu este un inainte mergator doar ca exemplu. Noi nu putem ajunge in cer dupa exemplul lui Cristos, noi suntem trasi in cer de Cristos pentru ca El acolo s-a fixat cu puterea unei ancore. Poonen pune accent mare pe Domnul Cristos doar ca “exemplu”, deoarece mosteneste o evanghelie centrata pe om de la grupul perfectionist eretic “Prietenii lui Smith”.

Zac Poonen comite o erezie fatala, afirmand intru-n mod indirect imperfectiunea naturii umane a Lui Cristos

Zac Poonen, minutul 11:56   “Ioan 6:38, Am venit din cer nu sa fac voia Mea, (adica sa nu pacatuiasca), ci sa fac voia Lui Dumnezeu, aceluia care m-a trimis…aceasta este sfintenie… si minutul 12:08-20   “El a spus: nu am sa fac voia mea niciodata – asta inseamna cand se spune ca El n-a pacatuit niciodata.”

Comentariul meu: Zac Poonen este un blasfemiator! Se atinge de umanitatea perfecta a Domnului Cristos. Din afirmatile de mai sus, rezulta ca voia Domnului Cristos exercitata de El ca om, este pacat, adica voia omului Isus Cristos este pacatoasa. Ceea ce spune Zac Poonen aici este ca Domnul Cristos avea o umanitate imperfecta.

Subiectul naturii umane a Domnului Cristos in ce priveste perfectiunea lui  ca om, este numita de teologi Impecabilitatea lui Cristos. Impecabilitate are originea in doua cuvinte latine care unul este o negatie, iar celalalt inseamna pacat. Deci impecabilitate este fara pacat sau imposibilitatea de a pacatuii. (Latina, impeccabilis, in– + peccare, a pacatuii).

Ce spune Ioan 6:38 in context?

Tot ce-Mi dă Tatăl, va ajunge la Mine; şi pe cel ce vine la Mine, nu -l voi izgoni afară: căci M’am pogorît din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M’a trimes. Şi voia Celuice M’a trimes, este să nu pierd nimic din tot ce Mi -a dat El, ci să -l înviez în ziua de apoi. Voia Tatălui meu este ca oricine vede pe Fiul, şi crede în El, să aibă viaţa vecinică; şi Eu îl voi învia în ziua de apoi. (Ioan 6:37-40)

Ioan 6:38 pe care il citeaza Poonen nu are nimic de aface cu posibilitatea Domnului Cristos de a pacatuii asa cum sugereaza el, ci cu siguranta mantuirii, si anume ca cei care sunt trimisi de Tatal la Mantuitorul vor ajunge in cer in mod cert. Aratam mai inainte cum Poonen rastalmaceste versetele ca orice invatator fals. El o face si aici.

Va trebui sa discutam putin cateva lucruri de teologie Biblica.

1. Natura umana perfecta a lui Cristos.
a).  In Vechiul Testament
să aducă preotului ca jertfă pentru vină un berbece fără cusur (Levitic 5:18).

b). In Noul Testament
Cine din voi Mă poate dovedi că am păcat? (Ioan 8:46)
El n-a facut pacat, si in gura Lui nu s-a gasit viclesug.  (1 Petru 2:22)

2. Natura perfecta a lui Cristos nu a exclus ispita in viata lui, dar era imposibil sa pacatuiasca.

…unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi, dar fără păcat.
(Evrei 4:15)

ci cu singele scump al lui Hristos, Mielul fara cusur si fara prihana.
(1 Petru 1:19)

Şi Cuvîntul S’a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl. (Ioan 1:14)

Tu ai iubit neprihănirea şi ai urît nelegiuirea: de aceea, Dumnezeule, Dumnezeul Tău Te -a uns cu un untdelemn de bucurie mai pe sus decît pe tovarăşii Tăi. (Evrei 1:9)

Isus le -a zis: ,,Mîncarea Mea este să fac voia Celui ce M’a trimes, şi să împlinesc lucrarea Lui. (Ioan 4:34)

Deci cu toate ca a fost ispitit in toate lucrurile ca si noi, natura umana a lui Cristos avea niste calitati pe care Adam nu le-a avut. Cristos era Mielul fara cusur, era plin de har si de adevar, avea o glorie unica ca singurul nascut din Tatal in ce priveste natura sa umana, El a iubit neprihanirea si a urat neleguirea, iar ratiunea lui de a exista era sa faca voia Celui ce l-a trimis.

In comparatie cu omul Isus Cristos, Adam a fost doar inocent, neavand aceste plusuri pe care le-a avut Mantuitorul in umanitatea Sa.

Poonen ne proiecteaza o imagine a Domnului Cristos ca fiind in umanitatea lui, identica cu a lui Adam sau chiar inferior lui, iar acest lucru este eronat si eretic.

3. Poonen afirma indirect ca Domnul Cristos are o voie pacatoasa, deoarece Poonen nu este eliberat de ereziile “Prietenilor lui Smith”. Acestia pornesc de la Romani 8:3
Căci-lucru cu neputinţă Legii, întrucît firea pămîntească (Greceşte: carnea, aici şi peste tot unde e ,,firea pămîntească”.) o făcea fără putere-Dumnezeu a osîndit păcatul în firea pămîntească, trimeţînd, din pricina păcatului, pe însuş Fiul Său într’o fire asemănătoare cu a păcatului.

Termenul in original pentru cuvantul asemanatoare este homoioma. Acest termen in traducerea Vechiului Testament in limba greaca (Septuaginta) are sensul de asemanator/similar asa cum a tradus si Cornilescu. In acelasi fel se gaseste si in versiunile din alte limbi. In Noul Testament homoioma este folosit de 6 ori si in toate cazurile sensul este de asemanare.

Ereticii “Prietenii lui Smith” si Zac Poonen, in loc sa inteleaga asemanare inteleg identic. Ca atare, pentru ei Cristos in natura lui umana era imperfect si ar fi putut pacatuii. Acest lucru este o erezie gigantica care il face pe Zac Poonen un eretic.

Deci Zac Poonen este un eretic care ar trebui sa numai aiba acces la amvoanele bisericilor evanghelice din Romania 

Desigur biserica Harul din Zalau pot continua “partasia” cu el pentru ca ei sunt gazda multor altor erezii. In ce priveste tineretul din Carol Davila si multi alti evanghelici din Romania si din afara, sper ca citind argumentele expuse aici sa se lase convinsi de exacitatea Scripturii si sa abandoneze imediat orice material emis de ereticul Poonen si asociatia lui.

Mai urmeaza alt articol despre Zac Poonen in zilele urmatoare. Recomand si citirea acestui articol despre Poonen: aici.

26 thoughts on “Este Zac Poonen un eretic?

 1. astia sunt cei ce cauta nod in papura.cei ce vor vedea tot timpul ce este gresit, in loc sa asculte mesajul.lipsiti de intelepciune dar plini de duh de cearta…

  • aslpls

   Noi nu cautam nod in papura, ci avem o lucrare de discernere spirituala pentru a aduce la suprafata erezii strecurate pe furis de oameni ca Zac Poonen. Ai uitat ca Noul Testament contine si parti in care se combat apostatii si ereziile? Ai citit Galateni, Iuda?

   Paul Dan

  • …dar si cei care nu ajung niciodata la cunostiinta adevarului !
   neinteresindu i ce este si ce nu este gresit, ci le ia pe toate de-a valma, e prea grea discernerea, ea presupune un Dar, cel al discernerii duhurilor.
   Doamne ai mila!

 2. Domnule Paul Dan,
  Ceea ce detest la dvs este lipsa de onestitate. Daca sunteti intr-adevar deranjat de incalcarea Scripturii sau de predicarea nebiblica, cum se face ca nu scrieti nimic despre practicile nebibilce ale pastorului Paul Negrut?..Nu mi se pare onest din partea dvs ca atunci cand unul din clica dvs …

  • Domnule Samuel,

   A trebuit sa te editez pentru ca esti virulent. Asa cum spuneam si altei comentatoare, personal nu intretin nici-o corespondenta cu fratele Paul Negrut. Eu nu sunt din cercul de pastori care colaboreaza in vreun fel cu Universitatea Emanuel din Oradea. In acelasi timp, am toata aprecierea pentru Dr. Paul Negrut si pentru conservatorismul biblic acelei universitati. Ma rog in mod constant pentru fratele Negrut si pentru altii de la universitate de acolo.

   Tu incerci sa discreditezi frati cu good track record ca sa acoperi eretici si apostati. Nu merge! Iti spun tie si altor naivi ca lucrarea aceasta se face cu rugaciune. Domnul sa ne fereasca de a cadea prada vicleniilor voastre.

   Pastor Paul dan

  • Samuel,
   esti un denigrator si un mincinos;
   fratele Paul are o marturie frumoasa, o coloana verticala, nu ca altii care L-au vindut pe Hristos si pe fratii SAI>
   De aceea si-a atras multi dusmani care sunt de partea celui rau, desi afiseaza “pocainta”
   Fr Paul Negrut s-a ferit sa colaboreze cu “frati mincinosi” si desigur
   urmarile sunt birfele, minciunile.
   Slavit sa fie Domnul pt lucrarea pe care o face la Emanuel cu tinerii;
   slavit sa fie Domnul prntru marturia acestui om a lui Dumnezeu.
   Putini mai sunt ca dinsul, dar multumim Domnului ca are inca 7000.

 3. Uite aici alte aberatii..te doare capul:

  vezi de la minutul 33 secunda 10.
  http://www.harulzalau.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1672:-zac-poonen-2-5-aprilie-2011-conferinta-o-mare-salvare-seminar-1&catid=117:conferinte-video&Itemid=151

  Asta inseamna ca Dumnezeu a facut o lume frumoasa, inaintea creatiei actuale. Doar ca Satan a stricat totul cand a “cazut pe pamant”. Dupa aia Dumnezeu se apuca sa faca totul din nou, sau cum?
  Zac vrea sa ajunga la ideea de crestere progresiva, spune el, Dumnezeu asa lucreaza. Problema e:

  1) interpretarea e PE LANGA Scriptura, pleaca DIN START dintr-un punct gresit pentru a ajunge unde isi doreste.
  2) intrebarea retorica: face Dumnezeu lucruri “pustii si goale”? e cat se poate de proasta. Evident, publicul raspunde: “Nuuuu.” Daca asa zice Cuvantul, asa e: La inceput Dumnezeu a facut cerurile si pamantul. Pamantul era pustiu si gol.” Deci da, logic si adevarat, Dumnezeu a inceput cu un pamant pustiu si gol.
  3) afirma ca Dumnezeu nu face lucrurile dintr-o data, si de aici ajunge la ideea care pana la urma anuleaza posibilitatea schimbarii/innoirii dintr-o data, la momentul nasterii din nou.
  4) asta implica faptul ca Dumnezeu, inaintea Creatiei, mai facuse o creatie. Ma intreb, existau viata/plante/fapturi? Deja ajungem la niste implicatii foarte serioase…fapturile respective au fost nimicite?/salvate?/etc…
  5) cu astfel de interpretari, poti ajunge ORIUNDE si argumenta ORICE!… culmea, cu Scriptura!!!

   • Cine a pomenit de zeciuiala in evaluarea ereticului Poonen!? Este pitiful felul in care faci gimnastica verbala incercand sa salvezi imaginea publica a unuia dintre cei mai aroganti eretici contemporani.

    Paul Dan

 4. La baptistii clasici chiar nu gasiti erezii? As putea sa va arat eu. Vad insa ca sectanti ati fost si sectanti ati ramas. Sunteti experti in manipulari si incercati sa folositi Scriptura ca pretext, la fel ca fariseii de odinioara…

  • Anca,
   Prin ce ai scris aici ai admis ereziile mortale ale lui Zac Poonen. Insa esti nemultumita si ai vrea ca si baptistii sa fie acuzati de ceva. Cand a venit randul sa-i dovedesti gresiti, i-ai facut sectanti. De ce ? Pt. ca ti-au spus adevarul? Te sfatuiesc sincer sa te pocaiesti si sa ramai de partea Adevarului cu riscul de parasi gruparea eretica de la Zalau, inclusiv pe ereticul Poonen.

   Paul Dan

 5. Frate Dan, nu ati demonstrat pana acum ca ceea ce predica Zac sunt erezii mortale. Vreau sa demonstrati ca aceste invataturi duc la pierderea mantuirii (daca tot nu sunteti calvinist) sau in ce fel sunt ele “mortale”?
  Cred ca aveti probleme cu prejudecatile.

 6. Fratilor,voi muriti de grija altora si nu aveti lucruri mai bune de facut decat sa-i ponegriti pe toti. Mai bine ar fi sa faceti un grup de rugaciune decat bloguri in care sa aberati. Dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute sa cercetati toate lucrurile si sa luati ce-i bun

  • Cosmin, tu aberezi la acest moment incercand sa salvezi imagiea publica a lui Poonen. Tu nu cunosti ca lucrarea de pe blog se face cu rugaciune si daca te-ai ruga cu adevarat ai recunoaste ca Poonen este un mare eretic.

 7. Dan, mai bine ai citi Matei 7 inloc sa iti pierzi timpul facand acestea:

  1 Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi.
  2 Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi; şi cu ce măsură măsuraţi, vi se va măsura.
  3 De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău, şi nu te uiţi cu băgare de seamă la bîrna din ochiul tău?
  4 Sau, cum poţi zice fratelui tău: ,,Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău“, şi, cînd colo, tu ai o bîrnă într’al tău?…
  5 Făţarnicule, scoate întîi bîrna din ochiul tău, şi atunci vei vedea desluşit să scoţi paiul din ochiul fratelui tău.

  Lasa oameni sa vada ce trebuie vazut pt ei. Este scris:

  16 Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini, sau smochine din mărăcini?
  17 Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele.
  18 Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune.

  Asa ca lasane sa ne uitam la roadele lui si sa ne decidem nu la comentariile tale.

  • Alex, ai citit vreodata aceste versete?
   Nu ştiţi că sfinţii vor judeca lumea? Şi dacă lumea va fi judecată de voi, sînteţi voi nevrednici să judecaţi lucruri de foarte mică însemnătate? Nu ştiţi că noi vom judeca pe îngeri? Cu cît mai mult lucrurile vieţii acesteia? 1 Corinteni 6:2-3
   Ai citit Galateni, 1 Ioan, 2 Petru 2?

   Ai postat un comentariu rau intentionat cu versete in afara contextului si spui ca nu ai nevoie de comentariile mele. Foarte bine, esti invitat afara!

   Paul Dan

 8. Pavel Dan nu ai inteles nimic din ce l-a invatat Pavel pe Timotei si pe Tit cu privire la certurile de vorbe.Esti cam mandru ,ar trebui daca zici ca ai dreptate sa te rogi ca Dumnezeu sa lumineze pe cel sau pe cei ce nu vad bine.In rest sper sa ne vedem in cer cu totii.

 9. Trist dar adevarat, inca o data se dovedeste faptul acesta adevarat si anume: “Multi chemati, putini alesi”
  Ma adresez direct fratelui Paul Dan, prin replicile dvs. vehemente si lipsite de orice fel de substrat dumnezeiesc, aveti in sine dorinta de a smulge “neghina” inainte de ceasul Domnului.
  Ce pot sa spun asa ca din partea Domnului este urmatorul aspect: astazi se cauta mai mult sa fii popular decat sa fii tainic. Sa fii mai mult ascultat decat prigonit.
  Iar ca o paralela la comentariile dvs. daca sunteti cu adevarat un pastor ALES nu CHEMAT, atunci cred ca situatia dintre Saul si David, ar trebui acum mult sa va inspire, intrucat David era un om ALES, dupa inima lui Dumnezeu. Cum a reactionat, cand a stiut ca Saul gresise, ca va fi lepadat? iar el ii va prelua domnia, in nici un caz nu gasesc un cuvant de batjocura spus de David lui Saul. Asta e inima care a ales-o Domnul.
  Insa din nefericire comentariile dvs. si modul de replica, atat cat si cu privire la afirmatiile despre fratele Zac cat si cu privire la alti useri care au primit raspunsuri pe seama afirmatiilor dvs. este unul de mult iesit din sfintenia la care faceti referire ca o cunoasteti.(Sa nu cumva sa reactionati tot asa si in biserica unde pastoriti)In cele din urma vreau sa inchei cu ideea de inceput:
  E una sa fii chemat si alta sa fii ales ! Mare atentie !
  Si Dumnezeu sa va ierte.

  Cu multa consideratie si dorinta de bine,
  Daniel A.

  • Daniel,

   Ma bucur ca ai scris. Problema este ca nu tratezi lucrurile in context. Dumnezeu nu a ingaduit ca Saul sa fie omorat de David, ca David sa poata experimenta ce urma Domnul Isus sa experimenteze (desigur la o scara foarte mica), si ca sa poata sa scrie acei Psalmi Mesianici. Pe de alta parte, Saul trebuia lasat sa evolueze pana in ocultism ca sa se vada unde ajung apostatii- adica in ocultism.

   Tine minte ca Noul Testament completeaza si finalizeaza revelatia divina. Nicaeri in Noul Testament nu se vorbeste favorabil despre apostati. Amintesteti de Iuda Iscarioteanul, de Bar Isus, Simon vrajitorul, Anania si Safira etc. Daca citeai cu atentie ce am scris despre Zac Poonen si luai in considerare dovezile de nezdruncinat impotriva lui, numai scriai ce ai scris.
   Domnul sa iti dea curaj sa vezi realitatea asa cum este.

   Paul Dan

 10. Adunaturacu fel de fel de invataturi sau:Evrei 12:23. de Biserica celor întîi născuţi, cari sînt scrişi în ceruri, de Dumnezeu, Judecătorul tuturor, de duhurile celor neprihăniţi, făcuţi desăvîrşiţi,

  Cei ce sunt sinceri se testeaza pe ei singuri sa vada unde se gasesc.

 11. Trrebuie sa avem in vedere un lucru :nicio teologie nu e perfecta, toate au cate un viciu, insa esenta este redata de textul urmator:
  Fapte ap. 17:
  El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr-unul singur, să locuiască pe toată faţa pământului; le-a aşezat anumite vremuri şi a pus anumite hotare* locuinţei lor,
  27 ca* ei să caute pe Dumnezeu şi să se silească să-L găsească bâjbâind, măcar** că nu este departe de fiecare din noi.

 12. Adriana
  Ma uimește, (dar totuși e normal) această vânare de “eretici”.
  Credeți ca fr.Dan și fr.Zac vor sta la masa Domnului in cer împreună?
  Mă intreb, ce-i va zice Domnul, fratelui Dan?
  Ma bucur ca fr. Zac nu știe de acest “razboi”.
  Fr.Dan, dacă tu stai “tare”, e datorită lui Dumnezeu. Nu te făli, ca sa nu cazi și tu.

  Ce e asta fraților? Fr. Negruti, fr. Țon, fr. Zac sunt criticați. Cine vorbește mult, greșește mult, dar cui iartă, îi iartă si lui Dumnezeu pacatul.
  Sunt destui eretici, îi recunoastem si noi, citim in Bibliile noastre, cercetam și Dumnezeu ne da și nouă intelepciune.
  Nu știam ca noi, baptiștii, suntem judecătorii altora.
  Nu găsesc motivul pentru care așa zel împotriva fr.Zac?

  • Nu stiu ca fratele Negrut sa fi fost vreodata criticat pe blogul acesta. Dinpotriva am o apreciere deosebita pentru dansul. Nu-l judec pe Zac ci discern ereziile lui. Nu ma falesc si sunt atent sa merg cu smerenie cu Domnul meu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s