Olimpiada dusa la Extrem

Incurajez pe un frate de pe coasta de vest in citirea zilnica a Cuvantului. Vorbind ieri cu el la telefon mi-a spus ca s-a uitat putin la alergatorii de maraton la Olipiada 2012 si si-a dat seama ca este nevoie de un efort sustinut si in viata spirituala.

Teologi de valoare bazandu-se pe Scriptura, au comparat viata crestina cu un maraton. O alta expresie romaneasca pentru maratonisti este alergatori de cursa lunga. Multi, mai ales tinerii abordeaza viata de credinta ca un sprint- adica o alergare rapida de scurta durata.

Viata crestina este mai riguroasa decat jocurile olimpice 

Pavel cunostea bine contextul secolului I. El ia diferite exemple din viata greco-romanilor de atunci si le foloseste ca o incurajare pentru viata de credinta. Iata cateva versete care vorbesc despre rigorile vietii atletice folosite de Pavel:


Nu ştiţi că ceice aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul! Toţi ceice se luptă la jocurile de obşte, se supun la tot felul de înfrînări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună, care se poate vesteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună, care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n’aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vînt. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi -l ţin în stăpînire, ca nu cumva, dupăce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.
(1 Corinteni 9:24-27)

Viata crestina este o viata ambitioasa care vrea sa castige premiul alergarii ceresti. Crestinul care va performa si va fi premiat se poarta aspru cu trupul sau. Termenul in original folosit de Pavel pentru “ma port aspru” este hupópiazó, care are sensul de lovitura sub ochi, disciplina obtinuta prin dificultati, hartzuire. Toate aceste nuante dovedesc cat de serioasa este viata crestina autentica. Pavel spunea aceste lucruri Corintenilor care erau carnali, certareti, si toleranti cu pacatul. Dar la fel ne zice tuturor care vrem sa devenim campioni spirituali.

Viata crestina este ca o alergare la Olimpice, iar Domnul Cristos ne-a dat un exemplu in directia aceasta

… şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte. Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvîrşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care -I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea, şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. (Evrei 12:1,2).

Observati ca paragraful de sus foloseste metafora alergarii, in ce ne priveste pe noi credinciosii. Si Domnul Cristos este portretizat ca unul care se uita spre bucuria rasplatirii, in felul acesta putand sa treaca peste agonia crucii.

Domnul Cristos, exemplu suprem de rigoare in viata personala

Pavel, cand scrie ultimele indemnuri lui Timotei, ii vorbeste din nou despre exemplul unui atlet. Şi cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s’a luptat după rînduieli. (2 Tim 2:5). Totusi, ca Timotei sa aiba puterea sa performeze avea nevoie de persoana Domnului Cristos. De aceea Pavel concluzioneaza cu acest verset care descrie si invierea din morti a Mantuitorului.

Adu-ţi aminte de Domnul Isus Hristos, din sămînţa lui David, înviat din morţi, după Evanghelia mea (2 Tim 2:8).

Cum sa purtat Domnul Cristos aspru cu trupul sau? Isaia ne spune urmatoarele:
El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr’un pămînt uscat… om al durerii şi obisnuit cu suferinţa.(Isaia 53:2,3).
Si evanghelistii au aceasi marturie despre rigoarea vietii lui Cristos.

Acolo a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi; la urmă a flămînzit. (Matei 4:2)  Isus i -a răspuns: Vulpile au vizuini, şi păsările cerului au cuiburi; dar Fiul omului n’are unde-Şi odihni capul. (Matei 8:20).

Severitatea vietii Mantuitorului a fost necesara pentru victoria de la cruce
Izbanda Lui este rasplatita de Dumnzeu Tatal

Incercarile si lipsurile prin care Mantuitorul a trecut au fost doar pregatirea pentru testul final de la cruce. Crucea incepe insa cu agonia din Ghetsimani. A ajuns într’un chin ca de moarte, şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sînge, cari cădeau pe pămînt. (Luca 22:44). Şi unul din ei a alergat de a umplut un burete cu oţet, l -a pus într’o trestie, şi I -a dat să bea, zicînd: ,,Lăsaţi să vedem dacă va veni Ilie să -L pogoare de pe cruce!“Dar Isus a scos un strigăt tare, şi Şi -a dat duhul. (Marcu 15:36,37).

Invierea Sa este momentul in care El castiga lupta cu moartea, Satana, si pacatul. Uitaţi-vă la mînile şi picioarele Mele, Eu sînt; pipăiţi-Mă şi vedeţi: un duh n’are nici carne, nici oase, cum vedeţi că am Eu.“ (Şi după ce a zis aceste vorbe, le -a arătat mînile şi picioarele Sale.) (Luca 24:39,40).

Domnul Cristos este rasplatit, premiat pentru viata, moartea si invierea Sa. Deaceea şi Dumnezeu L -a înălţat nespus de mult, şi I -a dat Numele, care este mai pe sus de orice nume; pentruca, în Numele lui Isus, să se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pămînt şi de supt pămînt. (Filipeni 2:9,10).

Domnul Cristos este secretul lui Pavel pentru o viata de putere

Inainte de a elabora asupra unui verset cheie din Coloseni, trebuie sa vedem ce s-a intamplat in biserica din Colose carora Pavel le-a scris epistola sa. Pavel nu a fost plantatorul bisericii din Colose dar a primit un raport in detaliu despre ei de la Epafras, unul din cei mai de seama lucratori din acea congregatie. Epafras i-a relatat lui Pavel cum biserica din Colose era matura spiritual avand credinta, dragoste, si nadejde. Cu toate acestea, biserica a fost atacata de mai multe erezii. Iata problemele din Colose: filozofia, iudaizantii, tinerea legii si a sabatului, principii elementare de viata, ascetismul, inchinarea la ingeri.

Epistola lui Pavel catre Coloseni este una din cele mai Cristologice scrieri ale lui. Este o lucrare scurta dar extrem de condensata deoarece Pavel pune la dispozitia credinciosilor din Colose o prezentare comprehensiva a lui Cristos, care sa ii ajute sa infranga orice atac eretic indreptat asupra lor.

Mai jos vom discuta un verset din epistola catre Coloseni care are legatura si cu subiectul rigorii vietii crestine.

Iată la ce lucrez eu, şi mă lupt după lucrarea puterii Lui, care lucrează cu tărie în mine. (Coloseni 1:29).

Coloseni 1:29 tradus intr-o forma literala arata asa: Iata la ce lucrez in mod extenuant (kopiaó) si ma lupt/agonizez (agónizomai) in acord cu puterea (energeia) Lui, care lucreaza cu putere (energeó) si tarie (dunamis) in mine. 

Cum abordam acest verset? Partea intai arata ce face Pavel, si partea a doua a versetului arata lucrarea lui Dumnezeu. Accentul cade pe ce face Dumnezeu, adica El se manifesta cu putere “energeia” si cu tarie “dunamis”. Intru-n verset scurt, Pavel foloseste cele mai reprezentative cuvinte pentru puterea lui Dumnezeu, tocmai ca noi sa vedem ca Dumnezeu este angajat intru-n mod plenar in viata noastra.

Pavel raspunde la manifestarile puterii divine in viata lui prin doua actiuni: lucreaza in mod extenuant si se lupta pana la agonie. Trebuie retinut ca intai Pavel vede actiunea lui Dumnezeu in el, si dupa aceea el in acord cu puterea lui Dumnezeu, raspunde cu devotament absolut.

Pe vremuri in Romania, adesea, se punea accentul pe efortul personal, dar nu in acord cu puterea lui Dumnezeu in credincios. Tot in Romania era si extrema cand frati mai “crescuti” indemnau pe ceilalti credinciosi doar sa stea si sa nu faca nimic caci Dumnezeu lucreaza. Coloseni 1:29 ne arata ca in acord cu puterea lui Dumnezeu, credinciosul raspunde cu o munca pana la agonie. Motivatia si puterea vin de la Dumnezeu.

De ce multi credinciosi nu vad puterea lui Dumnezeu la lucru in ei?

Raspunsul este simplu. Unii traiesc in pacate grosolane. Altii intristeaza Duhul Sfant. Altii pur si simplu nu stiu ca Dumnezeu are un plan cu credinciosul, si ca viata crestina este mai riguroasa decat cerintele Olimpiadei. Dar si mai implinita si mai rasplatita etern.

Unde te aflii acum? In fatza televizorului urmarind Olimpiada 2012, sau angajat plenar in lucrarea lui Dumnezeu in acord cu puterea Lui extraordinara?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s