Ori Doctrina sanatoasa ori Disparitie!

Vrasmasii doctrinei adevarate

Anomalii ca si misticismul, carismatismul, sectele (adventisii, martorii lui Iehova, mormonii), legalismul, libertinismul, aberatiile teologice, liberalismul, si ereziile se inmultesc cand doctrina este ignorata. Deviatii de la invatatura sanatoasa de felul lui Zac Poonen, Iosif Ton, Constantin Joldis, Strajerii, Bill Hybels, Metanoistii, Branhamistii, Kwasizabantu, nu ar fi avut impact in Romania daca ar fi fost o pregatire adecvata doctrinara. Matei, in evanghelia sa, ne dezvaluie ca Domnul Isus acorda aceeasi atentie celor de la sate ca celor de la oras in privinta invatarurii.  Isus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţînd pe norod în sinagogi (Matei 9:35) 

Nota: Termenii “invatarura” si “doctrina” au acelasi inteles. Amandouoa cuvintele au origine latina.

Multi evanghelici astazi sunt preocupati nu cu doctrina dar cu relationari, SMS-uri/texting, facebook, muzica batzaita, moda indecenta, excursii,  filme, cat si alte aspecte ale culturii pop. Pe acest fond au venit carismaticii, ereticii, libertinii, modernistii, si toti deviatii teologic, facand usor adepti printre evanghelicii romani. Sa invatam de la Domnul Isus necesitatea indoctrinarii corecte a bisericilor din Romania. Sa nu ignoram satele sau bisericile mici. Desigur ca lucratorii in evanghelie trebuie ei insusi sa fie bine echipati si doritori de a echipa pe altii.

Daca nu actionam in mod drastic in privinta promovarii doctrinei biblice, vom deveni ca miscare evanghelica o adunatura de crestini superficiali, emergenti, purtati incoace si incolo de orice vant de invatatura promovata de oameni perfizi a caror constiinta este cauterizata.

Doctrina reflecta caracterul lui Dumnezeu; se  asteapta de la copii Sai sa le placa doctrina 

Cartea Neemia rezumeaza intru-n verset caracterul doctrinar al Vechiului Testament.  Te-ai pogorît pe muntele Sinai, le-ai vorbit din înălţimea cerurilor, şi le-ai dat porunci drepte, legi adevărate, învăţături şi orînduiri minunate. (Neemia 9:13) 

Desigur ca in vechiul legamant sunt si carti istorice, profetice, inclusiv carti poetice, dar prima revelatie a lui Dumnezeu catre Israel este doctrinara in natura ei. Aceasta ne spune ceva, si anume ca doctrina reflecta caracterul lui Dumnezeu. Asa cum Dumnezeu este adevarat, logic, ordonat in lucrarile Lui, si comunicarea Lui are acelasi caracter.

In versetul de mai sus, cuvintele porunci (mishpat), legi (torah), invataturi (choq), orinduiri (mitzvah), toate au caracter de invatatura, dar aplicate teologic, legislativ, si social.  Aproximativ cincizeci la suta din Vechiul Testament este doctrina, fie ca lege, profetie, sau psalmi. Nu la intamplare Pavel ne spune ca Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neoranduielii, implicand prin aceasta ordinea in tot ce face El. (1 Cor. 14:33)

Scopul ultim al doctrinei Vechiului Testament este de a furniza informatii precise cititorului pentru ca acesta sa recunoasca cine este adeveratul Mesia, si cum mantuieste Dumnezeu. Cei care merg dupa falsi mesia si falsi invatatori sunt nepasatori fatza de doctrinele exacte ale Vechiului Testament. Domnul Cristos le spune la ucenici urmatoarele:  Şi a început dela Moise, şi dela toţi proorocii, şi le -a tîlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El. (Luca 24:27) 

Daca Israel nu ar fi fost echipat cu doctrinele date de Dumnezeu, ar fi disparut ca natiune, fiind inghitit de obiceiuri pagane si doctrine false ale popoarelor din jur.

Te intereseaza doctrina? Am sa fac niste recomandari la sfarsitul acestui serial despre doctrina.

Noul Testament este o carte preponderent doctrinara iar Domnul Cristos a excelat ca nimeni altul in invatarea altora

Isus a plecat de acolo, şi a venit în ţinutul Iudeii, dincolo de Iordan. Gloatele s’au adunat din nou la El; şi, după obiceiul Său, a început iarăş să -i înveţe. (Marcu 10:1)

Noul Testament este dominant doctrinar incepand cu Evangheliile. Exceptie face cartea Faptele Apostolilor care contine istoria bisericii primare iar Evangheliile descriu succint viata Domnului Isus. Chiar cartea Apocalipsa cu toate ca este profetica, contine pasaje unice care descriu atributele lui Dumnezeu. Mantuitorul aseaza temeila invataturii Nou Testamentale iar apostolii o dezvolta sub indrumarea Duhului Sfant.

Doctrina trebuie sa fie majoritara in viata credinciosului de astazi. Cine urmeaza pe Cristos va fi intr-un proces continuu de invatare de la El.

Dumnezeu a folosit doctrina pentru a deprograma de paganism gandirea evreilor iesiti din Egipt si pentru ai invata cine este adevaratul Dumnezeu 

Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta. Şi poruncile acestea, pe cari ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi, şi să vorbeşti de ele cînd vei fi acasă, cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi cînd te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mîni, şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi. Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale. (Deut. 6:4-6) 

Domnul Isus a folosit doctrina pentru a deprograma de Talmud si alte traditii pe evreii din vremea Sa si pentru a ii invata din textul sacru al Vechiului Testament ca El este Mesia lui Israel

…căci El îi învăţa ca unul care avea putere, nu cum îi învăţau cărturarii lor. (Matei 7:29)

Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa vecinică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Şi nu vreţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţa! Eu nu umblu după slava care vine dela oameni. (Ioan 5:39-41)

Un avertisment: Daca nu iti place doctrina s-ar putea sa nu fii din Dumnezeu 

Pentru ce nu înţelegeţi vorbirea Mea? Pentru că nu puteţi asculta Cuvîntul Meu. Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru… Cine este din Dumnezeu, ascultă cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n’ascultaţi, pentrucă nu sînteţi din Dumnezeu. (Ioan 8: 43, 44, 47) 

Doctrina poate fi uimitor de atractiva 

După ce a sfîrşit Isus cuvîntările acestea, noroadele au rămas uimite de învăţătura Lui; (Matei 7:28) 

Multi se plang de doctrina ca e plictisitoare. Depinde cine este invatatorul. Depinde cat este de bine pregatit. Depinde cat este de evlavios.  O doctrina atractiva nu este prelegere academica dar nu este lipsita de o documentare riguroasa. O doctrina care captiveaza va fi Cristrocentrica, foarte clara, si usor de aplicat in viata practica. Un pastor/predicator care preda o doctrina captivanta va ajunge la concluzia ca dupa ce a invatat tot ce trebuie, trebuie sa fie reinvatat de Domnul Cristos personal.

Invatatura adeseori trebuie sa fie preponderenta in raport cu predicarea

Isus străbătea toate cetăţile şi satele, învăţînd pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăţiei (Matei 9:35) 

Cei ce predica in biserici ar trebui sa puna accent mai mare pe invatatura doarece aceasta a fost si practica Domnului Cristos. Multe biserici sunt expuse la tot felul de predici, dar pastori si predicatori adesea nu au disciplina pentru a trece biserica prin serii de invatatura adecvate. De aceea ereziile prind usor in astfel de biserici, unde accentul e pus pe elocventa, si nu pe invatarea sistematica a doctrinelor biblice.

Doctrina si traditia sunt in conflict; traditia trebuie totdeauna schimbata in acord cu doctrina 

Pentru ce calcă ucenicii Tăi datina bătrînilor? Căci nu-şi spală mînile cînd mănîncă.` Drept răspuns, El le -a zis: ,,Dar voi de ce călcaţi porunca lui Dumnezeu în folosul datinei voastre? (Matei 15:2-3) 

Cand doctrina este corecta nu trebuie sa tii seama de opiniile oamenilor 

Au trimes la El pe ucenicii lor împreună cu Irodianii, cari I-au zis: ,,Învăţătorule, ştim că eşti adevărat, şi că înveţi pe oameni calea lui Dumnezeu în adevăr, fără să-Ţi pese de nimeni, pentrucă nu cauţi la faţa oamenilor. (Matei 22:16)

Daca fratii care primesc invatatura au intrebari si sunt bine intentionati, desigur ca trebuie sa fie loc pentru discutii constructive. Rareori apar divergente intre invatatori dedicati ai Cuvantului si ascultatori doritori de doctrina sanatoasa. Problemele apar cu fratii care nu au chemare dar se dau drept invatatori, sau cu frati care sunt lumesti si vor sa-si inece constiinta care ii apasa prin contestari nefondate aduse pastorilor sau predicatorilor.

Fara doctrina nu exista adevarati ucenici; timpul de ucenicizare este mai lung decat ne asteptam 

Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezîndu -i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfîntului Duh. Şi învăţaţi -i să păzească tot ce v’am poruncit. Şi iată că Eu sînt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Amin (Matei 28:19, 20) 

Credinciosii de curand matuiti trebuie introdusi intr-un program de invatare a doctrinelor biblice de baza, incepand cu evangheliile si continuand cu restul Noului Testament. Deasemeni doctrina Vechiului Testament trebuie cunoscuta. In consecinta un program de ucenicizare trebuie sa dureze aproximativ trei ani, doarece cam acesta a fost timpul si pentru ucenicii Domnului.

Domnul Cristos este atent la doctrina pe care o propagi 

 Apostolii s’au adunat la Isus, şi I-au spus tot ce făcuseră şi tot ce învăţaseră pe oameni.
(Marcu 6:30) 

O comunitate dezorientata isi regaseste directia prin doctrina 

Cînd a ieşit din corabie, Isus a văzut mult norod; şi I s’a făcut milă de ei, pentrucă erau ca nişte oi cari n’aveau păstor; şi a început să -i înveţe multe lucruri. (Marcu 6:34) 

Noi avem tot felul de solutii cu privire la biserici in deriva. Domnul Isus, cand a vazut multimile dezorientate ca niste oi fara pastor, a inceput sa-i invete multe lucruri. El nu i-a chiemat intai la rugaciune sau pocainta, ci le-a dat invatatura din destul. Sunt biserici care nici nu mai se pot ruga sau pocaii. Rugaciunea si pocainta trebuie sa fie cladite pe o doctrina biblica corecta, si atunci rugaciunea si pocainta isi vor atinge scopul.

VA URMA 

21 thoughts on “Ori Doctrina sanatoasa ori Disparitie!

 1. Vor urma si alte cuvinte insultatoare,
  pentru dvtsra, dupa cele pe care vi le-a pus
  Domnul, cuvinte de har:
  de la cei care isi zic credinciosi,
  dar carora nu le place Adevarul!
  Domnul sa va dea putere in marturisire !
  Avem nevoie de ADEVAR!

 2. Ca o corabie care navigheaza fara carma asa sunt si bisericile de azi care nu se tin de doctrina sanatoasa , data o data pentru totdeauna credinciosilor . Ele navigheaza , dar fara carma vor fi deraiate de la destinatia stabilita initial , fiind duse in directii gresite ,cum bate vantul apostaziei si incotro le imping curentii ereziilor .
  Glorie Domnului Isus , pentru ca inca mai lasa oameni ai Lui care trag semnale de alarma !!!

  • Noe si asta-i doar inceputul apostaziei in Romania . Uraganul apostaziei neoliberale se aproprie puternic venind de peste ocean , de la ” fratii crestini ” din S.U.A . Acolo show-urile cu muzica rock ” crestina ” sunt la ordinea zilei , in mai toate bisericile evanghelice . Dar daca ar fi doar muzica deviata … , dar problema CEA MAI GRAVA e ca dilueaza si pervertesc doctrina biblica sanatoasa si nu mai pun accentul pe pocainta , pe frica sfanta de Domnul si pe trairea unei vieti sfinte in acord cu scriptura .

   • “………dar problema CEA MAI GRAVA e ca dilueaza si pervertesc doctrina biblica sanatoasa si nu mai pun accentul pe pocainta , pe frica sfanta de Domnul si pe trairea unei vieti sfinte in acord cu scriptura .”Aveti dreptate frate Cretu. Ma bucur ca sunt credinciosi care vad ca si mine dezvoltarea negativa din multe adunari evanghelicale.Cei mai multi hranesc “carnea “lor si cred ca asfel aduc jertfe placute lui Dumnezeu.Cata rugaciune trebuie inaltata spre cer pentru ca se indure Domnul de cati mai multi alunecati in apostazie.Har si pace.

    • Intotdeauna Dumnezeu are o ramasita credincioasa . Si eu ma bucur ca imbratisem aceleasi crez. Citeste te rog 2 Tesal. 2:3 si 2 Tesal.2 :11-12 .
     As vrea sa-ti recomand , din suflet , niste carti crestine excelente pe aceasta tema a apostaziei acestor zile din urma :
     ” Seducerea crestinitatii ” de David Hunt si T.A McMahon
     ” Cresterea bisericii sau seducerea bisericii ? Ce se ascunde dupa Willow Creek si Viata condusa de scopuri ” de Rudolf Ebertshauser
     ” Tendunte si practici oculte in crestinismul contemporan ” de Timotei Pop
     ” Misticism cau crestinism autentic ‘ de Timotei Pop
     ” Jocul cu focul ” de Wolfgang Buhne
     ” Biserici emergente vestice ” de Constantin Ghioanca

   • GNADE von GOTT , am dat click pe acest titlu si am intrat pe un blog crestin . Am vazut pe acea pagina in partea de jos o rubrica Gotter des New Age . Nu stiu germana dar am inteles ca sunt niste documentare video care expun practicile satanice New Age. Ai putea sa ma indrumi unde as gasi acest tip de documentare subtitrate in romana ??? Eu am multe documentare crestine de acest tip dar toate sunt in engleza si nu sunt subtitrate in romana . Daca vreau sa le dau la cineva sa se uite la ele nu le intelege , putin stiu engleza in Romania . Singurele documentare pe care le am , care cuprind si tema New Age si sunt si subtitrate in romana sunt seria ” Invazia Pagana ” cu David Hunt , Caryl Matrisciana si Chuck Smith , realizate acum peste 15 ani cred .
    Problema pe care o intampin este ca foarte muti dintre crestini ( pocaiti) nu inteleg ce se ascunde in spatele acestei extrem de raspandite si bine camuflate filosofii satanice numita New Age . Asta pentru ca in majoritatea bisericilor NU SE VORBESTE DESPRE ASTA , si daca nu stii engleza nu ai surse de documentare prea vaste . Si mai ales in biserici nu se expun , demasca pastorii celebri care promoveaza mascat aceasta filozofie New Age , care detine in esenta ei teologia anticristica UNIVERSALISTA si INCLUSIVISTA , specifica misticismului catolic acceptat si de biserica catolica care e principalul motor ECUMENIC MONDIAL , specific masoneriei , hinduismului , budismului etc. si tuturor celor care imbratiseaza ECUMENISMUL . Celebrele staruri neoliberale pastorii Bill Hybels si Rick Warren au fost demascati de ceva vreme , CU MULTIPLE PROBE DE NECONTESTAT ca au la bord si promoveaza din plin aceste doctrine anticristice . TOTI pastorii sau liderii crestini sau simpli credinciosi care-i i-au ca model pe acestia si reteau lor gigantica neoliberala SUNT INSELATI AMARNIC , din pacate !!!

 3. Numai Hristos Domnul este UŞA,
  nu putem intra decit pe uşa undeva,
  in Cer la Tatăl ceresc prin Mintuitorul.
  Firea, pacatul, placerile trupului, nu conteaya, ca
  doar IL iubesti pe Isus :((((
  Poti iubi pe Domnul Isus,dar sa nu fie de la Duhul;
  si sa nu fi avut loc in tine o lucrare
  a lui Dumnezeu care sa te scirbeasca de lume;
  exista dragoste pt Fecioara Maria, dar…exista vreo schimbare
  prin Duhul intr-o astfel de persoana?
  Ce nu este din Duh, este din firea paminteasca, care nu va mosteni
  Imparatia.
  Evlavios in engleza inseamna godly,
  am inteles ca se poate traduce in romana dumnezeos;
  sa -L avem pe Dumnezeu mereu in minte, in inima, sa-L simtim
  in jurul nostru, unde este EL vesnic prezent, dar
  “sa ne intoarcem fata catre EL”

 4. Multumesc fr.Traian pentru comentariile dvs.amandoua.La primul coment.pot sa spun ca cartile recomandate le cunosc personal,le-am citit,afara de cele scrise de cei doi autori romani.Dar imi sunt cunoscute si cartile lor si doresc sa imi comand de undeva din Edituri romanesti.Pe fr.Ebersthäuser si Wolfgang Bühne ii apreciez si eu mult,am citit carti de la ei mai multe, in germana.Cunoasteti si cartea lui Alexander Seibel?Este asemanatoare cu acelei lui R.Ebertshäuser.O am tot in romaneste pe blog.Ebertshäuser locuieste la circa 35 km de mine.Curand il voi vizita in adunarea in care merge el.Cred ca blogul lui il stiti,la fel si acela cu traduceri in care este si cartea amintita de dvs.La al doile-a comentariu ce pot sa va spun,este ca pe blogul meu german,de care amintiti,nu am in romana nimic referitor la New Age.Si eu caut sa am ceva subtitrate in romana,dar deocamdata nu am.Cand gasesc ceva va anunt.Pe blogul meu in romana am postat eu un articol al lui Kurt E.Koch in limba romana despre ocultism si manifestarile lui….nu stiu daca l-ati citit deja.In germana am avut doua carti foarte groase de a le lui care demasca despre New Age.In romaneste insa este numai acel ,unul ,articol dar si el lung destul.Imi pare rau ca nu va pot da mai multe informatii cu privire la solicitarea dvs.Si eu ca si dvs,citesc carti care descopera apostazia din vremurile din urma,vad ca tot mai multi pastori cad in inselaciunile Satanei…..ce sa spun traim vremuri grele….Sa aveti multa binecuvantare.M.M

 5. Unde încadraţi penticostalii cu manifestările lor? Nu cred că se încadrează pozitiv în obsesiile d-voastră doctrinare, dar în fine…De ce staţi în SUA şi faceţi atâta zgomot de la distanţă? Dacă vă pasă de România veniţi aici şi faceţi ceva între evanghelicii d-voastră, aveţi mult de lucru, cine să vă ia în seamă acolo şi fiţi fără grijă că nici cei de aici nu vă iau în seamă pentru că nu sunteţi un român din România ci un român lamentabil că mulţi alţii care au părăsit ţara şi în vremuri de libertate ce să mai vorbim de vremuri de restrişte. M-aş bucura să vă întâlnesc aici ţară făcând ceva concret. Nu îmi mai vorbiţi din amintiri ce făceaţi cândva ci acum treceţi la fapte, altfel totul rămân doar vorbe fără acoperire.

  • Adic,

   Iarta-ma de raspunsul intarziat. Am lucrat in Romania in timpul de dupa revolutie timp de 7 ani si jumatate. Domnul mi-a dat favoarea sa lucrez pe radio, sa tin conferinte impotriva sectelor, si sa scriu cateva carti pe care le gastesti la pagina “Publicatii” pe acest blog. M-am intors la Dumnezeu in 1976. Domnul m-a pastrat credincios sub prigoana comunista si credincios in libertate in America. Articolele de pe blog sunt folositoare la mii de persoane din Romania si din afara, asa ca nu este doar zgomot. Sa stii ca nu m-a ofensat tonul tau putin rastit. De aceea ti-am si raspuns in liniste.

   Intre penticostali sunt frati autentici ca si la baptisti. Am prieteni buni intre fratii penticostali. Intrebarea corecta ar fi: cum incadrezi penticostalismul ca miscare religioasa. Sper ca intru-n an de zile sa public pe blog istoria si doctrina penticostala.

   Paul Dan

 6. din cate stu eu si am citit,judecatorii erau pe vremea ;ui Otniel,Ehud……etc., iar Domnul Isus spune sa ne judecam noi insine si sa lasam pe altii in pace. Parca mantuirea era personala….parca….. Deci draga administratore,judecatorule,deconspiratorule, as vrea sa iti spun ca daca ai dorii sa fii un ucenic al lui dumnezeu nu ai face asemenea lucruri.Nu am nicio legatura cu vreunul din cei amintiti pe blogul tau,doar ca nu pot sa vad cum un om poate fi o unealta de distrugere in masa pentru multi credinciosi. Ar trebui sa citesti Sfanta Scriptura si sa inveti lucruri bune pe cei ce au nevoie nu sa distrugi pe cei ce sunt slabi si franti…..

  • Tery ,
   Hai sa-ti “predic” un pic ca Rick Warren ( modelul lui C.B):
   Trage aer adanc in piept inceeet , apoi expira-l usooor , relaxeaaaza-te ….! ( tehnica de relaxare de tip yoga , Rick Warren si alti exponenti emergenti o incurajeaza des ,precum si filozofia panteista ce deriva din ea )- Te rog nu folosi asemenea tehnici ” spirituale” !!! A fost doar o aluzie la unele lucruri preluate din New Age despre care ne “predica” cei care au la bord teologia bisericii de tip emergent ( emergent church) hibridizata cu paganism dar mai ales cu panteism hindus-budist.
   TE ROG ia scriptura si citeste la 1 Cor.5:12 ce spune apostolul Pavel despre judecarea crestinilor care au fost dovediti ca au pacatuit grav si mai ales felul cum tratau apostolii , in tot N.T, pe invatatorii mincinosi ( profetii mincinosi) care raspandeau erezii .
   Dumnezeu sI Cuvantul evangheliei sa fie lumina ta !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s