De ce noi romanii evanghelici (in general) ne-am limitat progresul spiritual?

Progresul spiritual incetineste fara intelegerea doctrinei indreptatirii/neprihanirii data de Dumnezeu

Datorita unor probleme de traducere a Scripturii, de atitudine a noastra si de pastorire, doctrina indreptatirii data de Dumnezeu este aproape inexistenta in viata si practica multor evanghelici romani. Din start vreau sa spun ca aceasta este doar o constatare dureroasa care ma consuma, si nu are ca scop nici un fel de contestare. Fara intelegerea doctrinei de care vorbim, nu vom progresa sub nici o forma ca miscare neoprotestanta, ci vom devenii niste legalisti modernisti care vom manifesta un crestinism umanist si arogant.

O problema legata de traducere

Asa cum am vazut in articolul precedent (Te Intereseaza…), Cornilescu a folosit termenul “neprihanire” in loc de “indreptatire”. Este interesant ca in Matei 11:19 Cornilescu foloseste termenul “indreptatire” cu toate ca in acord cu ce el a stabilit, trebuia sa foloseasca termenul “neprihanire”. A venit Fiul omului mîncînd şi bînd, şi ei zic: ,Iată un om mîncăcios şi băutor de vin, un prieten al vameşilor şi al păcătoşilor!` Totuş, Înţelepciunea a fost îndreptăţită (dikaioó) din lucrările ei. Deci Cornilescu cunostea bine fortza cuvantului “indreptatire”, si totusi in restul Noului Testament, cand era necesar ca acest termen sa fie folosit, el a facut uz de cuvantul “neprihanire”. Nu-i vorba de critica aici, dar cititorul roman in general, ne-stiind cum termenul “indreptatire” ajuta la intelegerea doctrinei indreptatirii, nu va beneficia deplin de binecuvantarile acestei doctrine.  

Diferenta dintre neprihanire si indreptatire 

Neprihanirea te declara nevinovat. Indreptatirea te declara nevinovat dar iti da si drepturi pe care ti le da Dumnezeu. In acord cu Romani 3:25, neprihanirea pe care o da Dumnezeu nu este doar nevinovatie, ci este infinita in semnificatie, avand in ea gloria dreptatii si corectitudinii lui Dumnezeu. Pe El Dumnezeu L -a rînduit mai dinainte să fie, prin credinţa în sîngele Lui, o jertfă de ispăşire, ca să-Şi arate neprihănirea Lui. 
Indreptatirea iti da curaj, iti da putere in lupta cu cel rau si pacatul. Iata un exemplu din Vechiul Testament unde din nou Cornilescu, intru-n mod accidental foloseste sensul corect al cuvantului “neprihanire” care este de fapt “indreptatire”:  Cel ce Mă îndreptăţeşte (tsadeq) este aproape: ,Cine va vorbi împotriva Mea? Să ne înfăţişăm împreună!` ,Cine este protivnicul Meu? Să înainteze spre Mine! Iată, Domnul Dumnezeu Mă ajută: cine Mă va osîndi? (Isaia 50:8-9)

In versetul de mai sus sunt asa de clar afirmate elemente din doctrina indreptatirii:

 • Dumnezeu este cel care indreptateste.
 • Indreptatirea da curaj in fatza acuzatorului (diavolul)
 • Indreptatirea exclude condamnarea si autocondamnarea

O problema legata de atitudine

Aproape in orice situatie cand am discutat doctrina indreptatirii, frati si surori sinceri si plini de ravna mi-au atras atentia sa nu neglijez responsabilitatea omului. Simplul fapt ca acesti credinciosi deosebiti nu au avut rabdare sa asimileze bine doctrina indreptatirii si au obiectat cu “responsabilitatea omului”, dovedeste cat de profund este inradacinat la noi umanismul religios. Prin umanism religios inteleg increderea in noi insine in viata de credinta.

Responsabilitatea omului credincios indreptatit de Dumnezeu, in general nu va lipsi in viata celor care au primit fara obiectie doctrina indreptatirii. Accentul pus pe responsabilitatea omului in contextul unei cunoasteri deficitare a doctrinei indreptatirii are ca si consecinta autoindreptatirea, mandria religioasa, si legalismul.

O problema legata de pastorire

O regula simpla in biserici legata de cresterea spirituala este cea data de Domnul Cristos: ucenicul nu va fi mai sus decat mentorul sau. Ceea ce spun acum este o constatare, nu o critica. Dimpotriva vreau sa incurajez. Prea putini pastori au studiat si au aprofundat doctrina indreptatirii data de Dumnezeu, cu biserica unde slujesc. Ii rog sa imi permita sa ii indemn sa dea atentie maxima doctrinei de care vorbim, si sa ajute biserica sa implementeze aceasta doctrina.

Indreptatirea nu este o noutate Nou Testamentala, ci este piatra de temelie a legamantului cu Avraam

Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i -a socotit (chashab) lucrul acesta ca neprihănire (tsĕdaqah). (Geneza 15:6)
Indreptatirea este parte din cel mai important legamant din Vechiul Testament. Cornilescu traduce cu neprihanire, dar termenul este indreptatire. Mai mult, in acest verset scurt sunt folositi alti doi termeni esentiali din doctrina indreptatirii : credinta si socotirea. Termenul “a socotii” din Geneza 15:6 are un corespondent direct in Noul Testament si este logizomai. Iata versetul: Căci ce zice Scriptura? ,,Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi aceasta i s’a socotit (logizomai) ca neprihănire . (Romani 4:3)

De ce am adus in discutie legamantul Avraamic? Pentru ca cititorul sa isi dea seama ca indreptatirea este parte din planul grandios al mantuirii si ca nu ne putem permite sa o neglijam. Iata versetele citate in acest paragraf, rescrise cu cuvantul indreptatire. 

(Geneza 15:6) Avram a crezut pe Domnul, şi Domnul i -a socotit/pus in cont lucrul acesta ca indreptatire (tsĕdaqah)

(Romani 4:3) Căci ce zice Scriptura? ,,Avraam a crezut pe Dumnezeu, şi aceasta i s’a socotit/pus in cont (logizomai) ca indreptatire

Indreptatirea, parte esentiala din Isaia 53

Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune pe mulţi oameni într’o stare după voia lui Dumnezeu, şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. (Isaia 53:11)

Acest verset este parte din capitolul 53 din Isaia unde este afirmata doctrina suprema a Scripturii, care este doctrina Crucii. Iata cum acest pasaj poate fi tradus mai clar. Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel drept va indreptatii pe multi, şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lorIn textul original nu exista fraza “va pune pe multi oameni intr-o stare dupa voia lui Dumnezeu”. 

Din nou vedem aici cum indreptatirea este opera exclusiva a lui Dumnezeu prin jertfa ispasitoare a Domnului Cristos.

Indreptatirea, singura posibilitate de refacere din faliment total

În vremea Lui, Iuda va fi mîntuit, şi Israel va avea linişte în locuinţa lui; şi iată Numele pe care i -L vor da: ,Domnul, Neprihănirea noastră! (Ieremia 23:6) Versetul acesta este parte din cartea profetului Ieremia care era fortzat sa asiste la dizolvarea natiunii lui in ce priveste integritatea si spiritualitatea lor, si ducerea lor in robie. In conditia in care atat conducerea religioasa cat si politica lui Israel erau compromise total, singura alternativa este Domnul insusi si indreptatirea data de El. Iata versetul tradus mai corect: În vremea Lui, Iuda va fi mîntuit, şi Israel va avea linişte în locuinţa lui; şi iată Numele pe care i -L vor da: ,Domnul, Indreptatirea noastră!

Indreptatirea, fundamentul Evangheliei harului 

Peste doua zile cu ajutorul Domnului, voi posta articolul “Indreptatirea, fundamentul Evangheliei harului”. Pentru a face dreptate textului din Romani este nevoie de un articol separat. Cititorii devotati Scripturii vor citii si acest articol. Mai urmeaza inca doua articole dupa acestea care au urmatoarele titluri:

 • Abateri de la doctrina indreptatirii 
 • O diagnosticare a incetinirii cresterii spirituale 

9 thoughts on “De ce noi romanii evanghelici (in general) ne-am limitat progresul spiritual?

 1. Praise the Lord brother – pe doctrina aceasta biserica sta sau se prabuseste, in cuvintele unui mare om al lui Dumnezeu din trecut. Keep the faith! Love in Christ.

 2. sint interese pt. scaunul de la anvon doctrinele cultelor leu facut cei 70%dintre pastori care au colaborat cu securitatea din Rominia cititii cartea lui DANIEL MITROFAN si veti intelege ca este greu sa se renunte la doctrine si sa treaca numai la scriptura .pentruca ei nu au chemare de sus nu au ungerea dela DH. SFINT SINT TALANGI ZANGANITOARE PREOTI SI FARISEII AU PAZIT CUVINTUL D-NULUI ISUS SI DOMNUL A SPUS CA SI PE AL NOSTRU IL VOR PAZI EI AU CHEILE IMPARATIEI NICI EI NU INTRA IN EA DAR SI NICI PE CEI CE VOR SA INTRE NU-I LASA SA INTRE

 3. Pe mine nu m-a afectat nicio traducere in niciun fel in dezvoltarea mea sprituala.
  M am nascut cu fr Cornilescu , iar nasterea din nou a fost facuta de catre Bunul Dumnezeu si atunci nu “am intrebat pe niciun om”
  facind ceea ce Duhul ma invata.
  Citeam NT intr-una.
  Mi se parea extraordinar tot e ce gaseam acolo.
  Adica eu am inteles simplu ca Dumnezeu este Tatal meu si se va ingriji categoric in lupta mea de pe acest pamint,
  Nu m-am temut de cel rau, desi am avut niste incercari cumplite, adica ispite de hula , la adresa Domnului chiar la Cina , incit era sa nu o mai iau., dar era oribil cu ceea ce venea sa mi implanteze in minte si sa ma faca sa cred ca sunt dindurile mele.
  Nu cunosteam multe atunci dar stiam ca Cineva este de partea mea in lupta , fara de care sunt doar un nimic mare.
  Ce era indreptatire si neprihanire am aflat mai tirziu, dar practic stiam ca sunt considerata neprihanita prin credinta, si ca Domnul
  ma ajuta in aceasta lupta la care am pornit si in care ma simteam protejata in duhul meu,
  eram un om care am fost socotit neprihanit.
  Dar nu mi-am batut capul cu termeni, traiam asa de intens totul , incit nu ma interesau traducerile nimanui, citeam si citesc din Cornilescu;
  care neavind mijloacele de azi, a depus o munca titanica, bineinteles ajutat de Domnul.
  Pentru mine locul unde descopeream lucruri extraordinare era
  Biblia care “intimplator” fusese tradusa prin sfinta mila a Domnului,
  de catre Cornilescu.
  Ulterior, cind nu stiam ca Iosif Ton a fost informator , cumparasem un NT teadus de catre dinsul..,,deeeee..schimbase si el ceva termeni pe acolo, de care sincer m-am lipsit mai bine.
  Cred ca Duhul Sfint cind isi face lucrarea o face atit de bine, ca nimeni nu te mai poate insela, desi incearca multi, prin cel rau.
  Multumesc Domnului pentru tot ce mi a dat si pt vointa care mi a dat-o sa citesc Cuvintul neincetat, zilnic la prima ora a diminetii, slava sa fie toata a LUI, datorita CARUIA traiesc si doresc sa am o sete si foame dupa Domnul tot mai mare, ca EL sa locuiasca in mine,in plinatatea Duhului;
  pt ca uneori cred ca nu-L mai gasesc, pt ca “nu stiu unde L-au pus”, in biswrica de multe ori nu este.
  atunci citesc, sau ascult predici pe internet.
  Trist ca pastorii nu si cresc biserica. sa nu fiu in locul lor, cu o responsabilitate atit de mare, ca tare mi ar fi teama.
  Roulu ei este sa raspindeasca LUMINA in lume , nu muzica, sa zideasca, nu sa incinte;
  sa te faca sa plingi, nu sa fii vesel.
  BANUL a stricat atit de mult , pe multi, fapt cu consecinte grave..
  PS
  tocmai am spus pastorului:
  majoritatea bisericilor au scos una din cele doua zile de rugaciune de peste saptamina, si din aceea singura zi, in loc de
  rugaciune, ascultam poezii( nici macar nu am vazut asta in Scripturi) citite, o jertfa oarba care nu ii cots nimic;
  stim si noi sa citim, macar atita, nu merg la Casa Domnului pt seara de poezie;cintari peste masura ;
  iar noi cu gura inchisa la inchinare, spectatori.
  Oare cum nu si dau seama pastorii ce fac cu CASA DOMNULUI?
  De ce duh sunt minati?
  In fata amvonului apar nu smeritele surori de altadata cintind o cintare,
  ci ca intr-o sala de spectacol isi face aparitia cu nerusinare n fata amvonului pot spun cite “o tipa cocotata pe tocuri f inalte cu haine ca din lume, cintind inchizind ochii, ca sa vedem cit e de duhovniceasca”
  Daca noua ne e scirba de asa o jertfa, dar Domnului?
  Unde se duc rugaciunile din adunare in aproape toate adunarile?
  PESTERA de tilhari degeaba inalta rugaciuni.
  Nu dau vine pe biserica numai, dar din cauza ei , am scazut f mult duhovniceste.
  vii mai tulburat de la Casa Domnului decit daca ai sta acasa si ai sculta predici sau cintari, pe care poti sa le si cinti.
  Unde este Duhul Sfint care cerceteaza ?
  Care vrea ca FIUL sa fie vesnic inaltat in adunare.
  Cititi cartile lui AW tozer si veti vedea.
  Tot ce citesc pe acest serios blog, defaimat de catre alte bloguri”crestine ” este pentru undreptarea cailor noastre,
  dar citi iau aminte ca numai Dumnezeu a pus aceste lucruri in calea noastra?
  Reply

  • Sora Elisa,

   Va multumesc pentru comentariu, ma ajuta sa inteleg mai bine perspectiva din care vorbesc multi sfinti ai Domnului din Romania. Raspunsul va fii cuprins in articolul care urmeaza.

   Paul Dan

  • De acord cu tine sora Elisa,, caci DOMNUL cunoaste pe cei ce sunt ai SAI, si cine rosteste Numele Domnului sa se departeze de faradelege, Harul DOMNULUI ISUS HRISTOS sa fie cu toti cei ce iubesc pe DOMNUL in curatie., si aceasta curatie este VESNICA!MARANATA!AMIN, Te asteptam DOAMNE ISUSE!
   AAMIN

 4. Eu nu am fot sub influenta doctrinelor securiste,
  prima mea intilnire cu Ton a fost la o mare conferinta la Brasov/
  Pe drum, am spus fiului meu….cu parce teama:
  nu mi -a placut omul asta deloc. am avut in duhu-mi o respingere.
  Apoi , aflind ca L-a numit pe Domnul Domnilor sarlatan…….si chipurile acuma iar s-a pocait….auzindu i vocea mieroasa, de lup rapitor,,nu puteam spune multora,,,ca il adorau….
  Pentru zilele de inceput ale credintei mele a fost cutremurator,
  sa am un pastor mincinos, un vinzator de frati, un vinzator de Hristos(pt ca MIE mi le ati facut)
  Omul acesta s-a facut dusman cu fratele Olah, cu fr Paul Megrut;
  dece?
  pentruca il servea pe satana prin securitate, iar la vocea evg.Brasov se lauda ca are 6 facultati, cind am auzit cita mindrie are ciobul de sticla mi s-a facut sila.
  Ce o fi zis Domnul Isus care a murit si pentru el, vazindu-l atit de ipocrit?
  Cei din preajma cum nu au simtit in duh cine este acest vorbitor
  in limbi ascunse?
  Doamne ai mila de el, de se mai poate.
  Acestia , inclusiv marele Poplaceanu , si altii, au stricat crestinismul in Romania.
  De la ei pleaca lipsa progresului spiritual, mascarind biserica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s