Batranul Paraschiv si doctrina Crucii

Credinciosii de la tara nu au nici timp si nici resurse pentru teologie, mi-a reprosat cineva

Cineva care a citit seria de articole despre Indreptatirea data de Dumnezeu pe care le-am publicat pe blog, mi-a explicat ca oamenii de la tara nu au timpul, resursele, si aplecarea pentru prea multa teologie Biblica. Mai mult, ei sunt oameni simplii. Argumentul a fost ca asteptarile mele in articolele despre indreptatirea data de Dumnezeu sunt ne-realiste. Am reflectat la ce mi-a scris acea persoana si Duhul Sfant mi-a adus aminte de batranul Paraschiv.

Batranul Paraschiv din Comuna Brezoaele, judetul Dambovita 

Prin anii ’80 un batran care se tinea foarte bine devenise un bun producator de cartofi si miere. Il chema Paraschiv. El locuia in comuna Brezoaele, cam la 35 de kilometri de Bucuresti. Facea in asa fel incat in multe cazuri iti aducea acasa produsele care le cumparai de la el. Eram intors la Dumnezeu nu de foarte mult timp, iar fratele Paraschiv intr-o discutie mi-a pomenit de faptul ca citea comentariile cu caracter devotional asupra cartiilor lui Moise, scrise de un cunoscut  autor englez pe nume C.H. Mackintosh. Aceste scrieri a lui Mackintosh au fost traduse in limba romana inca din anii ’30.

Tocmai citisem pe vremea aceea o parte din comentarile lui Mackintosh asupra cartiilor lui Moise, si m-a surprins ca fratele Paraschiv, om invarsta, cu cel putin 100 de stupi de albine si productie de cartofi, avea timp de citit comentarii teologice. Am discutat cu dansul cate ceva si mi-am dat seama ca dansul stapanea subiectul. Pentru mine acest frate invarsta a fost un exemplu si din punct de vedere teologic, cat si in felul in care a reusit sa aiba succes in productia pe care o avea in conditiile foarte dificile sub comunism.

Fratele Paraschiv, un credincios de la tara, a investit timp si pasiune pentru a cunoaste teologia Crucii, nu ca o vorba, ci in multiple si profundele semnificatii cuprinse in simbolistica Vechiului Testament.

Stilul comentariilor lui C.H. Mackintosh 

Trebuie sa incep aici prin ce spune Domnul Cristos, si anume ca in lege (cartiile lui Moise) si prooroci este scris despre El. Iata versetul: Şi a început dela Moise, şi dela toţi proorocii, şi le -a tîlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El (Luca 24:27). 

E bine sa recunoastem ca semnificatiile spirituale ale Cortului Intalnirii din Vechiul Testament, cat si explicarea jertfelor din cartea Levitic, nu sunt cele mai simple daca nu este cineva care sa te indrume. Ei bine, C.H. Mackintosh a avut un har special de a prezenta intru-n mod simplu dar concludent, persoana Domnului Cristos zugravita de simbolurile Cortului Intalnirii, sau aspecte ale jertfei Sale in cartea Levitic. C.H. Mackintosh este un ghid deosebit in aceasta privinta.

Scrierile lui Mackintosh cat si a altor autori cu o invatatura sanatoasa ii gasiti la aceasta adresa: comori.org

Comentariile lui C.H. Mackintosh erau prezente aproape in toate adunarile miscarii Tudoriste

Cand ma refer la miscarea Tudorista am in vedere reforma in Ortodoxie lucrata de Dumnezeu prin preotul Tudor Popescu. In adunari chiar mici de provincie, comentariile lui Mackintosh erau de fapt biblioteca acelor congregatii. Fara indoiala mai erau si alte carti (nu multe) care scapasera de cenzura comunista. Multi frati invarsta stiau ca facand parte din miscarea Tudorista era de asteptat ca accentul sa fie pe teologia Crucii, iar comentarile lui Mackintosh erau exact materialul care trata subiectul acesta la inaltime, dar accesibil cititorului obijnuit.

Miscarea Tudorista astazi atacata de carismatici fara ca liderii sa ia actiuni oficial

Astazi teologia Crucii este sub atac in miscarea Tudorista. Sunt trei forme de carismatism letal care  rup din bisericile miscarii Tudoriste. Acestia sunt secta carismatica-oculta Kwasizabantu, Poonismul lui Zac Poonen, si invataturiile ereticului ocult Cris Oyakhilome. Cu toate devastarile facute de aceste curente carismatice pe ani de zile in cadrul Bisericii Evanghelice Romane, liderii de acolo nici acum nu au emis vreo sanctiune oficiala impotriva acestor secte si sectanti. A ajuns frica de secte si de eretici mai mare decat frica de securitate pe vremea comunista? Poate din cititorii de la BER se vor sesiza si vor ajuta pe lideri sa faca ceea ce trebuia facut de mult. 

Esenta Bibliei este teologia Crucii si capitolele de baza in teologia sistematica vorbesc despre Cruce

Nu cred ca este nevoie sa argumentez ca teologia Crucii este esenta Sfintei Scripturi. Doar vreau sa adaug ca in cartile de teologie sistematica, cele mai importante capitole sunt cele care abordeaza doctrina mantuirii prin Cruce (soteriologie) si doctrina despre persoanele Trinitatii. Daca teologia sistematica foloseste un limbaj sofisticat, comentariile lui Mackintosh sunt o excelenta baza pentru teologia Crucii.

Inapoi la Cruce!

Romania a fost invadata de traduceri fara numar de carti crestine. In aceasta coplesitoare situatie unde crestinul obijnuit nu stie ce este cel mai bine de citit, un lucru este sigur: nu gresesti daca incepi cu scrierile lui Mackintosh. Trebuie sa ne intoarcem la teologia Crucii in simbolistica Vechiului Testament, cat si la invatatura Evangheliilor si Epistolelor despre suferintele Domnului Cristos. Indreptatirea data de Dumnezeu reprezinta beneficile Crucii pentru noi ca si credinciosi. Nadajduiesc ca pastorii si lucratorii in Evanghelie vor face lucrul acesta. Sunt convins ca sunt destui de multi care deja au aceasta preocupare. Domnul sa ne ajute pe toti.

44 thoughts on “Batranul Paraschiv si doctrina Crucii

 1. Sunt de acord ca studierea Bibliei si ceea ce Biblia ne invata despre Dumnezeu (teologia) sunt extrem de importante in viata credinciosului.

  Nu are importanta daca crediciosul are educatie din punct de vedere lumesc, dar el trebuie sa citeasca si sa studieze Biblica tot timpul…

  Si la aceasta adaug, sa citeasca daca e posibil ce oamenii lui Dumnezeu de-a lungul vremurilor au scris despre El.

  Studiind teologie biblica ne inarmam impotriva invataturilor false…

  • AMIN !

   Fiecare crestin , indiferent de nivelul de educatie si scara sociala pe care se afla , are neaparata nevoie sa studieze biblia si sa-i cunoasca temeinic doctrinele . Cu atat mai mult in aceste vremuri de pe urma , cand suntem inundati de doctrinele false (invataturile dracilor ) care au penetrat si penetreaza in continuare neo-evanghelismul .

   Oamenii de la tara sau de la oras nu au timpul necesar studierii bibliei , sau nu au resursele necesare studiului biblic , sau nu au aplecarea spre studiul teologiei biblice ??? Va spun eu in mare parte de ce nu au , si nu cred ca gresesc ! In general omul din ziua noastra , indiferent ca e din zona rurala sau urbana , isi face cu pasiune muuult timp de stat in fata “cutiei magice”( TV.) sau mai nou a “tabloului magic” (LCD) cu “minuni” . Bietul nostru crestin sta ca vrajit ore intregi in fata televizorului , ca de el e vorba . In acest timp el se specializeaza pe “doctrina” telenovelelor spaniole si turcesti , pe doctrina filmelor de actiune americane si a emisiunilor de divertisment , pe cea a meciurilor de fotbal si pe cea a discursurilor politice si a stirilor de cancan . Crestinul de azi e specialist in tot ce presupune fenomenul mass-media si cultura hollywood , e suprasaturat “intelectual” de aceste “doctrine” , ca doar cu asta se hraneste copios ! El nu realizeaza ca a cazut intr-o cursa mortala spiritual , genial intinsa si elaborata de printul intunericului si servii lui .

   Ma intreb atunci oare mai are bietul crestin de azi in aceste conditii TIMP pentru studierea scripturii … ??? Mai are el APLECARE spre studiul teogiei biblice dupa ce si-a tocit si atrofiat neoronii , ore intregi pe zi , ani de zile , in fata televizorului … ?

 2. Exista crestinism fara Cruce?
  este posibil sa fii FIU DE IMPARAT si sa nu I citesti Cartea?
  Problema cea mai dureroasa este ca nu se cunoaste doctrina
  despre cea mai binecuvintata Persoana a Sfintei Treimi,
  si de aceea nu mai este Putere.
  Crucea este Puterea lui Dumnezeu.Duhul a coborit dupa e Domnul Isus a invins moartea pe Cruce si S-a inaltat le cer.
  Cred ca toti crestinii cunosc ca au indreptatire prin Cruce;
  pina si cei care isi zic ortodocsi , dar care nu practica relgia de fapt,
  stiu ca ei sunt rascumparati prin Jertfa de pe Cruce.
  Cit despre studiu, el este foarte necesar, dar cu parere de rau afirm
  ca la momentul actual crestinatatea este intr-o mare apostazie .
  Citesc si studiaza numai cei seriosi pe Calea ingusta, care vor sa intre pe Poarta strimta cu orice pret.
  Acestia fac si faptele in neprihanire, asa cum zice apostolul.
  Mi-s foarte dragi credinciosii care nu fac teologie ,
  simpli de la tara, care atunci cind vin la noi in oras, intodeauna au ceva original de spus.
  Amintesc ca unii din prea mult studiu teologic , facut doar la nivel
  de minte, au stricat tot ce s-a putut in Romania.
  Multumim pentru tot ce faceti pentru cresterea noastra.
  Domnul sa fie slavit!

   • Frate Paul,
    imi cer scuze, acum am citit mai atent, vazind ce am scris.
    Desigur ca cele Trei Persoane sunt egale.
    Ma gindeam la binecuvintarea pe care o avem prin Mingaietorul.
    Nu am fost atenta.

 3. Dwight L. MOODY şi C. H. SPURGEON au mărturisit că ei datorează mult scrierilor lui C. H. MACKINTOSH . Moody scria: „C. H. Mackintosh a avut cea mai mare influenţă asupra mea”.

 4. Si eu imi aduc aminte cu placere de un batran din BER nr. 3, Bucuresti, unde am frecventat – fratele Stanica. Daca a avut un merit deosebit atunci acesta era ca dansul cunostea Cuvantul. Nu era teolog educat in scoli, dar era teolog educat in scoala vietii.
  In vremea de azi daca predicile nu au si divertisment nu mai sunt gustate de public. Dansul, si altii din generatia dansului, nu stiau ce inseamna divertismenult, asa ca doctrina era baza oricarei predici. Si s-au vazut si roadele in biserici pline si oameni nascuti din nou.

  Nu pot nega educatia teolgica formala pentru ca ii cunoasc beneficiile, insa se pare ca exista un curent care neaga orice forma de simplitate biblica cu scuza ca aceasta nu ofera raspunsuri la probleme vietii de zi cu zi. Nimic mai fals. Credinciosii uita ca adevarata intelepciune pentru viata de zi cu zi vine din cunoastera profunda a Cuvantului si a unei relatii personale mature cu Dumnezeu, iar in acest caz Duhul Sfant va avea toate puntile necesare pentru a ajuta credinciosul in situatiile complexe ale vietii.

  Au ajuns unii chiar sa creada ca sfintii simplii de la tara nu prea au trecut prin viata asta si nu s-au confruntat cu probleme complexe. Cat intuneric pentru unii.

 5. Si îi mai am și pe bunicii mei din partea mamei, care sunt tot din Brezoaele :), și care încă sunt în viața, dar cu mulți ani pe umeri. Ei cunoasc foarte bine Scriptura și pot discuta destul de ușor doctrinele de bază ale Scripturii. Și acum stau cu un radio în cameră și ascultă predici aproape zilnic, iar citirea Cuvântului este o prioritate.

  În concluzie, orice credincios serios, care este interesat de viața lui spirituala, va aprofunda Cuvântul, indiferent de vârstă, educație sau condiție socială. Și cine este interesat va găsi și resursele necesare.

   • 11.Victor | April 30.2013

    Azi am citit cuvintele Domnului spuse unor oameni care lepdasera credinta in Dumnezeul Cel Viu si-n Scripturile Inspirate de El (Saducheilor-stramosii liberalilor’ s.a.). Aceste cuvinte au fost auzite si de cei care aveau pretentia de Pastratori si Slujitori ai Cartilor Sfinte, dar si de”Calauze” pentru cei nestiutori -Fariseii,Carturarii si Preotii si… mari-. Acestia erau intr-o miscare ecumenica-impotriva Domnului Isus- cu cei dintai.
    Marcu 11:18-28 :”Oare nu va rataciti voi din pricina ca nu pricepeti nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu?”
    Ca o incurajare, dar si ca o necesitate absoluta de a ne intoarce la Dumnezeul Cel Viu al Scripturilor, Imi face placere sa va spun despre mama mea .Anul acesta ,daca va voii Domnul,implineste 87 de ani.A ramas vaduva de la 37 de ani si a crescut 5 copii . Cel mai mic avea 2 ani,cel mai mare,13.(eu 6). A onorat statutul de vaduva,de la tinerete pana la batranete. De vreo 40 de ani este doar cu Domnul si cu Scripturile Lui. Este intr-un sat de munte Casele erau foarte rare.Acum au aparut case de vacanta . De o buna bucata de vreme citeste de 2-4 ori Biblia pe an,in functie si de cate carti crestine si teologice citeste, inclusiv volumele lui C.H.M. Ce ma impresioneaza este ca foloseste filtru Scripturilor pentru orice carte,si nu citeste putine.Unele de 500-800 si chiar peste 1000 de pagini. Fizic, este indoita de suferinta,chinuita noaptea de dureri reumatice care-i”rasuceste oasele”,dar duhul ii este vioi.Nu se plictiseste.”Mama,ce iute zboara saptamana.”Este nelipsita de la Bisericuta din sat. Deci ,Domnul este si la tara,si-n singuratate,si-n durere,si-n batranete, si “Cuvantul Lui il fac viu pe cel care Il iubeste.”

   • Pot vorbi si eu despre mama mea?
    O fac pentru ca se aseamana multe in aceste doua vieti.
    Acelas destin as spune.
    Tata s-a dus la Domnul cind mama avea 35 de ani.
    a crescut “singurica” sase copii.
    A venit un frate bogat din Baia Mare s-o ceara de nevasta.
    In ultima clipa a spus NU!
    nu pot da alt tata copiilor.
    Sa nu va spun in ce saracie am trait.
    A fost atit de credincioasa, ca eu, cind am revenit in orasul
    copilariei mele, fratii vorbeau despre dinsa cu drag,
    desi au trecut 23 de ani de cind s-a dus la Domnul.
    Cinta la 82 cu o voce foarte puternica , frumoasa.
    Citea Scriptura si IL iubea pe Domnul.

 6. Da Emil,
  dar credinciosii de azi te numesc sfintoc daca vrei sa traiesti cu evlavie si in majoritate nu citesc.
  Din primele zile ale intoarcerii mele, fiul meu mi-a adus “in urmarirea lui Dumnezeu” de AWTozer.
  Am reusit sa am peste 24 carti, de ale sale;
  omul acesta a fost atit de aproape de Dumnezeu.
  Domnul l-a oprit din predicare ca sa scrie pentru noi.
  Are peste 4o carti, printre care Sfetnicul(Duhul Sfint) pe mine ma mira faptul ca nu este citit de catre toti pastorii.
  Pot invata multe despre biserica, din cartile:
  Putreziciune si rutina in biserica-sau trezire.
  Tragedie in biserica.
  Ce s-a intimplat cu inchinarea.-
  Domnul vorbeste intr-un fel deosebit prin omul asta.
  Este numit profetul sec XX.
  O mica intimplare: s-a dus sa se roage inainte de predica..dar stind de vorba cu Dumnezeu in persoana , a uitat sa vina in biserica.
  Si a cerut scuze ca a avut o intilnire asa de importanta.

 7. ”Astăzi teologia Crucii este sub atac în mișcarea Tudoristă. Sunt trei forme de carismatism letal care rup din bisericile mișcării Tudoriste. ”
  Bravo de ochiul ager! Dar de ce un astfel de apărător al Mișcării tudoriste nu a rămas în mijlocul ei, s-o apere? Nu cumva mișcarea a mai fost ”ruptă” și de doritorii de linte clericală, că la BER nu se servea?
  Toate bune cu meniul CHM, dar dacă un bătrân baptist (nu cleric) ar citi CHM acasă (nu zic că nu se poate, și cometa Halley trece din când în când pe cer) ar avea voie să și vorbească ca și CHM în biserică? Mă îndoiesc.
  Cred că CHM a scris degeaba pentru unii. Să luăm fraza: ”E bine sa recunoaștem ca semnificațiile spirituale ale Cortului Intâlnirii din Vechiul Testament, cât și explicarea jertfelor din cartea Levitic, nu sunt cele mai simple dacă nu este cineva care sa te îndrume.” Bun, dar înțelesul Cortului Întâlnirii e arătat clar în Evrei, capătul căii din Locașul Sfânt pătrunde prin perdeaua dinăuntru până în fața tronului de har, fără popi și fără intermediari(mijlocitori).
  Nu crezi Dan Paul că CHM contrazice faptul că tu te-ai făcut preot(mijlocitor) la baptiști? Te-am mai întrebat și în alte comentarii și te-ai eschivat de la răspuns.
  Dacă rămâneai tu frate simplu, fără grad de popă, nu-L puteai sluji pe Dumnezeu?
  Eu cred că titlu ăsta e cea mai mare piedică a ta. Să știi, cum te-ai cocoțat (în mintea ta desigur) pe un loc mai înalt, ai atacat ca și Core autoritatea noului Moise, credincios ca Fiu peste casa Lui Dumnezeu.
  Ia cu dragoste toate cuvintele care ți le-am scris, ….

  • Draga Vesteabuna

   Fratii baptisti au fost la inaltime, si m-au lasat sa slujuesc fara sa fiu ordinat. La fratii Tudoristi mi s-au pus ingradeli…
   Ordinarea a venit ca un lucru firesc in cadrul bisericii baptiste. Nu cred ca a trecut prin mintea niciunui pastor baptist ca ar fii popa, sunt si exceptii desigur. Nu m-am cocotat nicaieri, pentru ca Domnul m-a smerit. Nu stii tu prin ce am trecut eu…

   Sa stui ca nu m-a deranjat ce mi-ai spus, deoarece nu ma regasesc in descrierea facuta.

   Cu dragoste in Cristos,

   Paul Dan

 8. Frații…frații
  M-a întrebat cineva ce diferență este între ”adventiști” și ”baptiști”? I-am răspuns că ”securiștii adventiștilor țin sabatul”.
  Și pe tine te-au lăsat să slujești undeva niște securișți și probabil tot securiști te-au împiedicat altundeva, ca să migrezi dirijat.
  Tu, cu afirmația ta: ” m-au lăsat sa slujesc” nu ești la înălțime deloc. De la cine ceri tu voie să ”te lase” să slujești, de la stăpânii amvoanelor? Eu slujesc de când m-a chemat Domnul și ocolesc cu grijă acele sicrie verticale(amvoanele). Știu că nu sunt ”la înălțime”, dar nu vreau asemenea înălțimi.
  Nici nu trece prin mintea vreunui pastor baptist că ar fi popă. Dac-ar trece, s-ar lăsa, ei sunt convinși că nu sunt popi, realitatea e însă ce crede lumea despre ei. Verifică la prima înmormântare la care vei participa sau la prima nuntă. Încearcă s-o faci fără pastor și vei vedea din vociferările oamenilor că vor popă. Tu faci la fel, cu ce drept? Cine te-a pus să ”binecuvântezi oameni” cu mâinile pe capetele lor? Domnul? Cartea, capitolul, versetul?
  Te rățoiești la alții că greșesc virgule teologice, tu ce faci? Unde este Sola Scriptura în aceste fapte?
  O zi bună!

  • Vesteabuna,

   La Tudoristi nu sunt pastori dar sunt lucratori. Nu exista biserica fara slujitori cu dar pastoral, evanghelist sau invatator.
   Eu ti-am raspuns cu dragoste in pofida atitudinii tale. Asa mi-a pus Domnul pe inima. Tu insa te manifesti cu mandrie nu de popa ci de patriarh. Domnul sa te lumineze.
   Nu mai scrie pana nu iti schimbi atitudinea.
   Paul Dan

  • Sa intelegem ca BER este una dintre cele mai bune grupari evanghelice din Romania, in viziunea ta?
   Dar daca te-as intreba daca in BER se regasesc darurile spirituale de pastor-invatator, conf. Efeseni 4, ce ai raspunde? Sau evanghelist? Dar episcop? Ce, la BER nu vin fratii “lucratori” sa faca inmormatarile? Nu inteleg care este problema cu faptul ca cineva este numit pastor sau lucrator? Cunoasc frati din BER care se identifica ca fiind pastori pentru ca asa se pot recomanda mai bine in fata oamenilor, si nu vad nici o problema pentru ca tocmai acest lucru sunt. Deci care este problema aici? Mi se pare ca invidia cam roade pe aici.

   Nu te cunoasc (sau poate ca da, dar sub numele real) dar atitudinea asta de genul – baptistii sunt eretici – imi pare extrem de familiara pentru unii din BER. Noi ii mai numim si talibani.

  • Nu se este biblica punerea miinilor?
   In 1Tim si 2 Tim si in Evrei 6. se vorbeste de punerea miinilor,
   cum de nu cunoasteti?
   “Cine te a pus pe tine, te ratoiesti:……astea nu va suparati in piata se potrivesc , nu la cei care isi zic ca sunt ai Domnului.
   Felul acesta jignitor de adresare nu va face cinste.

 9. Apoi in Biblia mea spune ca Domnul a dat pe unii pastori, pe altii evanghelisti…
  de unde ati acumulat atita rautate?
  De ce batjocoriti , stiti ca la baptisti nu se numesc popi, o faceti exact de parca ati fi unul din lume, poate chiar mai rau, Asta da dragoste!!!!

 10. Când eram copil și tata sau bunicul mă luau de urechi, numai faptul că mă iubesc nu-l credeam. Voi dragilor cum reacționați la mustrare?
  Eu am scris una și tu ai răspuns alta. Apoi ai zis că eu am zis ceea ce evident nu e adevărat. Citește bine până vezi!
  Într-o adunare normală, biblică nimeni nu trebuie să ”te lase” să slujești pentru că nimeni nu face program, nu știu dacă înțelegeți cum vine asta. Pur și simplu așa ca la o masă unde fiecare aduce mâncarea lui și o împarte tuturor, tot așa la adunare fiecare aduce ce are, unul un Cuvânt, altul o cântare, un îndemn, o rugăciune, totul să fie spre zidire. În dragoste! Că unul aduce programul după care ceilalți să vorbească n-am găsit scris. Aici e coada lupului. S-a pus deasupra oilor, le ia zeciuiala și le mulge, tunde și taie.
  La ”tudoriști” te-au îngrădit și la baptiști ”te-au lăsat”. Ar trebui să te lase baptiștii și să spui ce gândești, să te creadă și să te urmeze. Se face? Ai reușit?
  Ți-o spun de dragul râvnei tale nepricepute Paul Dan: ai scăpat de niște securiști și-ai nimerit la alții. Unii ți-au rânjit, alții ți-au zâmbit.
  Toate conducerile cultelor au fost și au continuat să fie agenturi ale securității, jucau un teatru ”de-a biserica” pe banii victimelor. Unii au crezut teatrul, au fost chiar nemulțumiți de regie, de actori, de figuranți, de scenariu, au încercat să schimbe…!
  Pentru sora Elisa: amvoane ați găsit în Biblie? Dar biserici? Dar coruri? Dar fanfare? Dar președinți ca de țări și secretari ca de companii?
  Dacă eu de mâine îmi pun patrafir și-mi fac cruce cu ce mă puteți contrazice? Că nu fac ce scrie în Biblie? Voi faceți?
  Am scris cu toată pacea inimii și cu bucurie ca de fiecare dată.
  N-am scris cu răutate, nici cu batjocură, nici cu atitudine de patriarh.
  O zi liniștită!

  • Draga Vesteabuna, Cateva lucruri ca raspuns pe care am sa le pun pe puncte.

   -Tu mustrii fara sa ai autoritate, doar ai o gura cam mare 🙂 Asta nu ti-o spun cu rautate
   -Sa stii ca in bisericile baptiste se participa la program de catre toti crediciosii; exact cum spui “unul un Cuvânt, altul o cântare, un îndemn, o rugăciune, totul să fie spre zidire”
   -Nu toti au fost securisti, impotrivirea poate fii din cauza unor motive personale si subiective
   -Domnul Cristos si Pavel au vorbit in sinagogi care aveau cladire, aveau si un fel de amvon, si aveau si o anumita organizare, si nu s-au poticnit de asta. Bisericile evanghelice imita partial cadrul unei sinagogi in ce priveste organizarea interioara
   -Sunt de acord ca sunt si exagerari de toate felurile
   In acelasi timp in intalnirile fratesti care functioneaza ca un fel de cenaclu se produc cateodata tot felul de aberatii sau erezii; unii dintre ei care vorbesc impotriva pastorilor sau lucratorilor sunt mai dictatoriali decat unii pastori.
   -Prin harul Domnului m-am intors la Dumnezeu in 1976. Am ajuns in America in 1984. Cunosc bine fenomenul evanghelic roman cat si cel american. Am studiat fenomenele religioase contemporane si cunosc exagerarile care cateodata evanghelicii le fac
   -Cand ti-am spus ca vorbesti ca un patriarh, a fost un raspuns la acuzatia ta ca noi suntem popi, iar tu ne corectezi. Deci nu a fost ironie, am vrut sa-ti spun ca nu era cazul sa faci asta
   -Am pace in inima si nici o urma de resentiment
   -Imi pasa de progresul tau spiritual care poate fii ruinat de prea multa critica fara acoperire

   Paul Dan

  • Urita pace aveti.
   Da, existau cele sapte biserici.
   Nu cred insa ca aveau fanfare.
   Dar ca sa scrieti ca nu ati vazut in biblie cuvintul biserici…..
   sau punerea minilor lui Pavel peste Timotei,
   sau “sa inflacarezei darul lui Dumnezeu care este la tine prin punerea minilor”sau in Ev 6 , sa trecem peste cele incepatoare,
   ca punerea minilor, botezul,ca si cind deja am implinit-o;
   acolo intra si despre viata vesnica;
   inseamna ca aveti mari lacune;
   asta nu ar fi o problema, doar ca , cu toate acestea va permiteti sa vorbiti unui suljitor a lui Dumnezeu in felul in care o faceti.
   Frate Paul, va rog sa nu stergeti comentariul, indiferent cum mi se va adresa si mie .

 11. Am impresia că se face o confuzie:
  termenul ”bătrân” numește o vârstă, nu un dar. Nicăieri nu scrie în Noul Testament că cineva ajunge bătrân prin har special. Bătrân te face maturizarea la care trebuie să ajungem toți(”să ajungem toți..la starea de om mare”) nu un har special (har de bătrân). Nu cred că în cazul din Creta (Tit care a numit bătrâni) e vorba de diferențierea întâlnită astăzi: cler-laici, dimpotrivă e vorba chiar de recunoașterea unei stări de maturitate la care unii au ajuns iar alții trebuie să ajungă. Nu se spune că după aceea, după ce Tit a identificat (și arătat cu mâna probabil) pe cei ce îndeplinesc semnele maturității arătate de fapt de apostoli(pe bătrâni), nu ar mai fi fost alții care să îndeplinească semnele de a fi bătrân.
  Ceea ce vreau să spun eu foarte românește este că nu se poate să fie bătrâni care nu sunt bătrâni într-o adunare. Vedem la Efes un număr mare de bătrâni, la Timotei e vorba de ”ceata prezbiterilor” iarăși de un număr mare, bătrân nu înseamnă funcție, ci vârstă spirituală, vârstă care este rezultat al unei creșteri (maturizări spirituale).
  În Noul Testament nu scrie nicăieri: ”oare toți sunt bătrâni?” tocmai pentru că este de dorit ca duhovnicește toți să ajungă bătrâni, prezbiteri dacă vreți grecește. Scrie însă că nu toți sunt apostoli sau vorbitori în limbi pentru că acestea au fost daruri trecătoare la începutul Adunării, ca și cele de păstori și de prooroci.
  Este un fapt lăsat de Domnul Isus și care reiese clar din tot Noul Testament: în Adunare nu sunt grade ierarhice, TOȚI SUNTEM FRAȚI. În adunare există însă stări de maturizare diferite, slujiri diferite, ca într-o familie, dar nu un motiv pentru a structura adunarea după chipul unei firme sau al unei țări, cu directori și angajați, cu împărați și proletari.
  Adunarea este ”stâlpul și temelia Adevărului”, a accepta falsuri în acest domeniu ar fi ca și cum ți-ai face casă de spumă pe fundație de nisip.
  O pace deosebită să aveți!

  • Vesteabuna

   In primul rand trebuie sa stii ca nu am postat comentariul tau din lipsa de timp. Nu ineleg ce vrei sa zici. Sunt de acord cu ce spui aici, dar care este legatura dintre articolul meu si ce ai comentat tu?

   Paul Dan

 12. Legătură este. Tu ai postat despre bătrân și eu am comentat despre bătrâni. Nu cred că ești de acord cu ce scriu (sau n-ai citit atent) pentru că dacă ai fi fost, nu te-ai fi lăsat să te ordineze. Chiar nu vezi nimic strâmb în industria în care ai intrat? Nu vezi că ai părăsit simplitatea pentru o cale a evlaviei pentru câștig? Chiar dacă n-ai câștig, pe calea aia umbli. Te poți întoarce. Domnul să-ți dea lumină.

  • Vesteabuna,
   Esti confuz. Timotei a fost ordinat, ca sa spunem asa. Cred ca ti-ai facut o vocatie in viata de a lupta impotriva pastorilor. Din nou iti spu tu nu stii incercarile mele si viata mea. Ar fi mai bine sa fii mai putin vocal. Asa cum ti-am spus, sunt situatii in care in adunarile fratilor unii predicatori care nu se numesc pastori sunt mai dictatoriali decat unii pastori. Cred ca am vazut mai multe decat tine. Nu mai scrie daca esti atat de pornit. Nu te ajuta cu nimic ci doar te discreditezi,

   Paul Dan

  • Vesteabuna ,

   Cred ca ar trebuii mai intai tu sa citesti cu MARE ATENTIE articolele de apologetica scrise de Paul Dan pe acest blog , ca sa te poti pronunta ulterior de lucrarea lui in sluba Domnului Isus si a Cuvantului Sau . Si ar trebui sa-i cunosti si viata si trairea mai apoi .

   Spune-mi si mie care-i “industria” in care s-a bagat fratele Paul Dan ??? Chiar m-ai facut curios … ???

   Ti-am citit toate comentariile , se vede ca ai ravna , cel putin pentru ce intelegi tu din scriptura , dar iti lipseste puternic discernamantul spiritual . Esti ca si un pistol mitraliera AK 47 in mana unui copil !

   Maturizeaza-te !

 13. Dragul meu
  Azi am stat minute bune pe pasi.ro unde o ceată de comentatori securiști-pocăiți te defăimau la greu. Nu numai pe tine, ei defăimau pe toți cei ce nu erau în echipa lor( pe Cruceru, Negrut, Chiu, etc). Citindu-i e ușor să vezi cine cu cine joacă. Să mă înțelegi: eu nu sunt vrășmașul tău pentru că iți scriu adevărul, dar tu s-ar putea să rămâi vrășmaș adevărului(realității) dacă nu-l crezi.
  Deci, să repetăm: și la baptiști și la tudoriști conduc în general tot securiști ”ordinați”, tu ai schimbat doar vagonul, nu trenul, nici direcția.
  Cei pe care tu plastic îi descrii ”în adunările fraților unii predicatori care nu se numesc pastori sunt mai dictatoriali decât unii pastori” sunt poate tocmai acei securiști de la tudoriști, securiști de care și la baptiști e plin. Ei sunt unii din cei care te ”mângâie” cu comentarii pline de ”dragoste”. Frații Domnului Isus nu sunt dictatoriali.
  Ca să vezi că nu-s confuz!
  Nu fii sigur când scrii că ”cred ca am văzut mai multe decât tine.” Cât ai înțeles din ce ai văzut?
  Tu zici despre mine că ”ți-ai făcut o vocație în viață de a lupta împotriva pastorilor.” N-aș avea motive, eu sunt baptist din familie de pastori, iată e al treilea secol de când stră-stră-străbunicul meu a fost pastor(anii 1890). Mai degrabă consideră că lupt împotriva ideii clericale, idee care-i face pe oameni să se mulțumească cu un serviciu clerical, să abandoneze poziția lor de preoți și să stagneze în creșterea lor lăuntrică, spre Cel care este Capul Adunării.
  Încă două lucruri:
  1.Sper că nu ai nimic cu faptul că un ”bezmetic” luptă cu o idee, nu? E ”nebunia” mea, țăcăneala mea, dacă vrei! La câți țăcăniți sunt în lume, suportă-mă!
  2.Eu nu ți-am spus ție ce să faci. A spune cuiva ce să facă e invitație la fariseism dacă nu conține și premisele făcutului: ce să gândească.
  Tu-mi scrii mie cu o aroganță, desigur popească: ”Nu mai scrie dacă ești atât de pornit.!” Cu ce drept, măi băiatule? Vezi că nu-ți place că ți-am scris ”măi băiatule!” Te-am pus la probă, te-ai supărat?
  Mi-ești drag când văd cum te chinui, nu contest buna ta credință, dar ideea ta de popă ce te-a făcut să te ordinezi nu mi-e dragă deloc, vezi și tu că te-a aruncat în brațele altor securiști, care te-au prins ca o caracatiță în dragostea ”încolăcimii lor”. N-ar fi rău să te trezești, o singură viață ai, n-o rata căutând să vindeci Babilonul. Ieremia 51:9
  O seară binecuvântată să ai!

   • Draga frate Paul ,

    Nu-ti mai pierde timpul pretios in slujba Domnului si Cuvantului Sau cu tot felul de oameni care NU VOR sa priceapa orice argumente le-ai aduce .

    Vesteabuna este clar pornit intr-o cruciada impotriva pastorilor de orice fel confundandu-i din ravna dar fara pricepere cu preotii , din pacate . Probabil ca o fi avand dreptate in anumite cazuri de pastori , care si-au uitat vocatia de slujitori si vor sa li se slujeasca , dar generalizarile de genul ” pastori securisti ” fara argumente solide si pertinente il duc in derizoriu .

    Pacat ca el vede aroganta “popeasca” si fariseism in comentariile tale , dar nu o vede in ale lui , desi e evidenta. Si acest ultim comentariu al sau nr. 32 este evident in acest sens .

    • Frate,
     Fratele Vesteabuna are nevoie sa vada ca nu am nici un resentiment fatza de el, si ca il tratez ca pe un frate care este plin de ravna dar fara pricepere in subiectul de care vorbim. Am har si pace de la Domnul nu de la mine.

     Paul Dan

 14. Frate Paul,
  unii nu vad decit cistig, deoarece evlavia este prea departe de cineva care se baga cu bocancii plini de noroi in viata cuiva.
  Poate ar trebui sa i dati ceva informatii de domeniul in care lucrati,
  altfel omul va pacatui in continuare spunind neadevaruri.
  Este trist ca nu cunoastem adevarul si pacatuim atit de usor.
  Pina la urma, in termeni omenesti asta se numeste impertinenta.
  Nu inteleg de ce postati asemenea comentarii, locul lor, este la gunoi.

 15. Dragă Traian ai dreptate aproape de tot.
  Ai scris: ”Vesteabuna este clar pornit intr-o cruciada impotriva pastorilor de orice fel confundandu-i din ravna dar fara pricepere cu preotii , din pacate . Probabil ca o fi avand dreptate in anumite cazuri de pastori , care si-au uitat vocatia de slujitori si vor sa li se slujeasca , dar generalizarile de genul ” pastori securisti ” fara argumente solide si pertinente il duc in derizoriu .”
  De acord cu o corecție.
  Acordul: pe pastorii de orice fel eu îi văd la fel ca pe orice preoți din orice altă religie: niște impostori, oameni care s-au lepădat de Stăpânul și s-au pus ei în loc.
  Corecția: această cruciadă împotriva ideii de cleric (nu lupt fizic, nici măcar polemică nu prea fac cu clericii, ci mă feresc de ei cât pot) este doar o parte din lupta mea. Cea mai grea luptă este cu mine, ”mă port aspru cu trupul meu”, nu dau în vânt. Mai am și alte lupte.
  Cât e de fără pricepere râvna mea și cât de fără argumente pertinente și solide e afirmația că: ” da majoritatea pastorilor au fost puși cu aprobarea securității”, las mila lui Dumnezeu să îngăduie orbirea voastră, până vi se vor deschide ochii, eventual mă rog pentru voi. De nu veți vedea aici, veți vedea la judecată, dar va fi prea târziu atât pentru înșelați, cât și pentru înșelători.
  Când vezi cum doi orbi cad într-o groapă, nici nu știi, nici nu întrebi, nici chiar nu contează cine pe cine a condus, care s-a crezut călăuza și care neputinciosul!

 16. O intrebare sincera pt Ioan8:
  Tu intelegi ce spune vestea buna si din interes il ignori sau nu intelegi si de-aia scrii fara argumente impotriva ideilor lui?
  Va citesc pe amandoi si vad o diferenta ca de la cer la pamant, sau mai bine zis, ca de la ceresc la pamentesc.
  Ca daca stam pe temelia adevarului, ceea ce spui tu n-are acoperire biblica. Pe cand ceea ce spune vestea buna are.
  Chestie de sinceritate si cautare a adevarului.
  Mie imi dai impresia ca intelegi, dar de dragul vreunui interes consideri ca pe calea Domnului ” merge si asa”.
  Folosesti argumentele trecutului parca pentru a cere intelegere, nicidecum pentru trairea Scripturilor si spre a “nu trece peste ce este scris”.

  • prin har

   daca il ignoram pe vesteabuna, nu I-as fi raspuns sau postat comentariile…iar tu faci doar zgomot, imipare rau ca trebuie sa iti spun asa

 17. Am scris in urma cu cateva zile dar vad ca nu apare…
  Se verifica asa de rar mesajele sau sant cenzurat?
  Motivul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s