Sus la munte, sora Virginia invarsta de 87 de ani, citeste teologie

Legea Domnului este desăvîrşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor. Orînduirile Domnului sînt fără prihană, şi veselesc inima; poruncile Domnului sînt curate şi luminează ochii.

Frica de Domnul este curată, şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sînt adevărate, toate sînt drepte. 

Ele sînt mai de preţ decît aurul, decît mult aur curat; sînt mai dulci decît mierea, decît picurul din faguri. Robul Tău primeşte şi el învăţătura dela ele; pentru cine le păzeşte, răsplata este mare. (Psalm 19:7-11)

A fi in varsta sau a locui in provincie nu sunt scuze pentru neglijarea Cuvantului
Marturia lui Victor Toculet despre mama lui 

Ca o incurajare, dar si ca o necesitate absoluta de a ne intoarce la Dumnezeul Cel Viu al Scripturilor, Imi face placere sa va spun despre mama mea. Anul acesta ,daca va voii Domnul,implineste 87 de ani. A ramas vaduva de la 37 de ani si a crescut 5 copii. Cel mai mic avea 2 ani,cel mai mare,13.(eu 6). A onorat statutul de vaduva,de la tinerete pana la batranete. De vreo 40 de ani este doar cu Domnul si cu Scripturile Lui. Este intr-un sat de munte Casele erau foarte rare. Acum au aparut case de vacanta. De o buna bucata de vreme citeste de 2-4 ori Biblia pe an,in functie si de cate carti crestine si teologice citeste, inclusiv volumele lui C.H.M. Ce ma impresioneaza este ca foloseste filtru Scripturilor pentru orice carte,si nu citeste putine.Unele de 500-800 si chiar peste 1000 de pagini. Fizic, este indoita de suferinta,chinuita noaptea de dureri reumatice care-i”rasuceste oasele”,dar duhul ii este vioi.Nu se plictiseste.”Mama,ce iute zboara saptamana.”Este nelipsita de la Bisericuta din sat. Deci ,Domnul este si la tara,si-n singuratate,si-n durere,si-n batranete, si “Cuvantul Lui il fac viu pe cel care Il iubeste.” 

Cine este Victor Toculet?

La cativa ani dupa ce m-am intors la Domnul in 1976 in adunarea din Carol Davila, Bucuresti, un tanar de varsta noastra pe atunci pe nume Victor Toculet a avut o evolutie spectaculoasa spiritual vorbind. Era superficial, a fost luat in armata si a facut o parte din stagiu la munci. Fiind intr-o zona mai izolata nu avea nimic de facut dupa munca istovitoare si-a gasit singurul refugiu in citirea Noului Testament pe care il avea de acasa. Astfel luni de zile Victor a citit cu un interes crescand Scriptura. Cand s-a intors intre noi la adunare era un om schimbat. Radical schimbat.

Era obiceiul tinerilor in general sa mearga in diferite locuri care credeau ei ca ar fi lucrarea Domnului. La un moment dat, Victor a refuzat sa vina cu grupul doar din obijnuinta. Ne-a provocat sa incercam sa vedem ce plan ar avea Dumnezeu cu noi. Lucrul acesta ne-a lovit ca un tren. Noi credeam ca viata crestina cam curge de la sine. Se vedea in viata lui efectul orelor indelungate de citire a Cuvantului.

Cand in adunarea din Carol Davila miercurea seara s-a deschis o parte din timpul de predica pentru participare cu interventii scurte din partea audientei, tanarul Toculet a avut expuneri scurte din Cuvant de o fortza ce a uimit audienta. Din nou am vazut cu totii ce inseamna citirea neobisnuita a Cuvantului.

Experienta Sorei Virginia si a lui Victor este repetabila, dar avem o problema de natura tehnologica

Desigur nu toti sunt chemati sa predice, dar toti sunt chemati sa aprofundeze Cuvantul. Pavel spune celor din biserica din Filipi:

Şi mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoştinţă şi orice pricepere, ca să deosebiţi lucrurile alese, pentruca să fiţi curaţi şi să nu vă poticniţi pînă în ziua venirii lui Hristos,plini de roada neprihănirii, prin Isus Hristos, spre slava şi lauda lui Dumnezeu. (Filipeni 1:9-11)

Credinciosii din orasul Filipii erau inconjurati de oameni importanti din armata romana care se retrasesera acolo la pensie. Orasul acesta avea o anumita vaza si mandrie locala. In plus, biserica din Filipii era atacata de iudaizanti. Astfel conditiile locale cat si influenta iudaizantilor ii deraiau de la a fi in totalitate concentrati pe Evanghelie si interesele lui Dumnezeu. De aceea Pavel le spunea ca  se ruga pentru ei ca sa poata creste in cunostinta si discernamant si sa fie ocupati doar cu lucruri alese. O expresie potrivita pentru “lucrurile alese” este “lucrurile excelente” in acord cu o alta posibilitate de traducere. Doar Evanghelia merita epitetul de “excelent”.

Asa cum am afirmat in subtitlul de mai sus, avem o problema de natura tehnologica. Tinerii in special sunt transportati cerebral in spatiul virtual/cibernetic unde au intreaga lume pusa in imagini/text la dispozitia lor. Multe din informatiile de pe internet sunt bune si foarte bune. Nu toate sunt neaparat necesare! Aceste informatii calitative ne iau din timp cat si din memoria creierului. Mai mult, interactiunea adecvata cu Cuvantul  isi pierde prioritatea. Avem nevoie cu totii de rugaciune pentru ca excelenta Cuvantului sa fie prioritatea absoluta pentru noi. Domnul sa ne ajute la aceasta! Eu ma rog in privinta asta, roaga-te si tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s