Mineriada carismatica – un pumn de otel intr-o manuse de catifea. Cum pot fii incurajati cei abuzati de carismatici

Un pumn de otel intr-o manuse de catifea sau adevarata fatza a carismatismului

Carismaticii se prezinta ca cei mai amabili crestini din lume, plini de ingaduinta rabdatoare chiar si cu raul, dar cand ii confrunti cu privire la ereziile si abuzurile carismatismului, acesti carismatici mierosi devin fiare. 

Beni Hinn: carismaticul numarul unu al lumii a spus ca daca ar avea o mitraliera a Duhului Sfant ar spulbera capetele opozantilor lui. Vezi aici

Kwasizabantu: Celor ce parasesc secta asta oculta li se rosteste un blestem. Vezi aici comentariu 18.

Iosif Ton: Eram in orasul Portland din America in anul 2010 cand Ton a parasit Biserica Baptista Romana din acel oras. Frecventam biserica aceea de vreo trei luni. L-am auzit pe Ton vorbind adesea de bunatate si criticand pe cei care nu o au. Cand a fost deconspirat de Timotei Pop ca fiind un mistic, Ton s-a suparat foarte tare si a spus pastorului Brisc ca trebuie sa aleaga intre el si Timotei Pop. Pastorul Brisc i-a reamintit despre predicile lui despre bunatate la care Ton a replicat ca in cazul lui Timotei Pop nu se aplica lucrul acela. Mai tarziu Ton a continuat sa decada teologic si spiritual ajungand sa prezinte pe marii eretici carismatici Bill Johnson si Randy Clark ca cei mai mari oameni a lui Dumnezeu de astazi. Vezi aici

Mircea Iorgulescu si Ionel Botgros: Mircea Iorgulescu abuzeaza verbal in biserica BER din Pitesti pe cei care se opun actiunilor lui carismatice, iar cand a fost mineriada carismatica la Bucuresti el a fost printre cei mai vocali si brutali. Ionel Botgros pe de alta parte zice ca nu este carismatic, dar participa la biserica lui Demsa carismaticul iar omul lui de incredere este M. Iorgulescu. Adrian Stan inruditul cu secta Kwasizabantu este un alt personaj proeminent in cercul lui Botgros. Sa nu uitam furtul de identitate comis de simpatizantii mineriadei carismatice si care fapta reprezinta un grav abuz.

Cum pot fii incurajati cei abuzati de carismatici? 

Cel mai eficace mod de intarire a credinciosilor care au suferit si sufera de pe urma carismaticilor este cuprinsa in recomandarile lui Pavel catre Timotei in ultima sa scrisoare care este 2 Timotei. Am sa pun intr-o forma schematica incurajarile lui Pavel catre Timotei. De retinut ca Timotei avea un organism slab si o tendinta spre descurajare. Iata ce intelegem din 2 Timotei.

1. Comuta gandirea de la frica si rusine la entuziasm pentru lucrare. Nu cadea in apatie! Pavel nu a fost niciodata un defetist, nu trebuie sa fii nici tu.  Nimic nu era in favoarea lui Timotei. Pavel era aproape de executie, iar crestinismul era sub asediu. Si in biserica din care faci parte s-ar putea sa fie confuzie si oameni bulversati de carismatici. Solutia pe care o da apostolul este inflacararea chemarii in lucrare. De aceea îţi aduc aminte să înflăcărezi darul lui Dumnezeu, care este în tine 2 Timotei 1:6 Cum? Prin puterea Duhului Sfant. Dumnezeu nu ne-a dat un Duh de frica, ci ne-a dat un Duh de putere, dragoste, si chibzuinta. (2 Tim. 1:5-10) Desigur manipularile si sentimentalismul carismatic nu inseamna lucrarea Duhului Sfant, ci o contrafacere. Duhul Sfant lucreaza intr-o viata sfanta. Carismaticii incearca sa puna pe credinciosi intr-o stare de inferioritate prin faptul ca iau cu asalt bisericile pretinzand ca numai ei sunt activi si vii spirituali. Trebuie sa li se raspunda cu inflacarare pentru lucrarea Domnului aratandu-le ca nu este nevoie de “ajutorul” lor.  Fii sigur de un lucru, carismaticii sunt mari ignoranti iar in mintea lor este o singura dominanta, preluarea bisericilor evanghelice.  Aceasta actiune odioasa se contracareaza cu o lucrare entuziasta autentica a sfintilor din biserica care ii concediaza pe acesti actori religiosi. O intrebare: Stii care iti este chemarea in lucrare?

2. Fii sigur(a) ca ai o baza doctrinara insotita de dragoste si credinta ce vin de la Cristos. Dreptarul invataturilor sanatoase, pe cari le-ai auzit dela mine, tine-l cu credinta si dragostea care este in Hristos Isus. 2 Timotei 1:13 Cornilescu numeste baza doctrinara dreptarul invataturilor sanatoase. In original expresia aceasta este “schema cuvintelor sanatoase”. Doctrina poate fii pusa intr-o forma schematica si trebuie sa fie insotita de dragoste si credinta care le furnizeaza Domnul Cristos celor interesati de doctrina sanatoasa. Asa ca evitarea doctrinei de catre carismatici pe motiv ca doctrina este un text uscat nu are nici un suport. Doctrina insotita de credinta si dragoste este mai dulce de cat mierea, asa cum spune psalmul 19 in versetul 10. Intrebare: ai o baza doctrinara? 

3. Fii tare in harul care este in Cristos Isus. In context harul care este in Cristos este perseverenta lui Cristos pe care ti-o da si tie. Apostolul exemplifica aceasta prin dedicarea unui soldat care nu traieste cu o loialitate impartita, prin disciplina unui atlet care are o viata ordonata si prin munca constanta si grea a unui fermier. Carismaticii nu pot deraia o persoana dedicata, ci doar pe cei care umbla dupa senzationalism religios. Intrebare: care e nivelul tau de perseverenta?

4. Aminteste-ti de conditia umana a Domnului Cristos. Adu-ţi aminte de Domnul Isus Hristos, din sămînţa lui David, înviat din morţi.  Inainte de a ne plange de incercari de tot felul, e bine sa ne amintim din cand in cand ca Domnul Cristos in umanitatea Lui a trecut prin frustrarile, necazurile, si ispitele noastre. Asa cum fariseii si carturarii ii sau opus atunci, tot asa marii ipocriti carismatici se opun bisericii Lui adevarate. Dar Cristos a inviat, si tot asa si noi in puterea invierii Lui nu avem voie sa lasam sa triumfe erezia carismatica. Intrebare: Cand esti incercat(a) te mangaie adevarul ca Cristos a impartasit deplin in natura noastra umana?

5. Fii prompt in ai dovedii lui Dumnezeu ca nu ai lucruri in viata care sa te descalifice in lucrare. Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n’are de ce să -i fie ruşine (2 Timotei 2:15). Termenul “cauta” din verset in original se refera la promptitudine, la zel. Multi vor fii surprins sa afle ca Dumnezeu asteapta de la noi sa-i marturisim fara intarziere ca suntem gata de o lucrare fara compromisuri. In context este vorba de felul in care Timotei trebuia sa expuna Scriptura audientei intr-un mod sistematic si contextual, evitand vorbarii goale si lumesti. S-a ajuns in multe biserici ca predica sa fie un amestec de politica si glume. Dar aplicatia versetului cu privire la etica credinciosului in lucrare este valabila si pentru noi toti. Credincios prompti fatza de asteptarile lui Dumnezeu nu vor acorda nici o sansa carismatismului in viata lor. Intrebare: Cui raspunzi tu cu promptitudine?

6. Fugi de pornografie si orce forma de imoralitate, dar compenseaza cu o traire completa spirituala!  Fugi de poftele tinereţii, şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr’o inimă curată (2Tim 2:22) Cu aceiasi energie cu care fugi de imoralitate cauta partasia autentica cu sfintii din Biserica.

7. Fii realist, apostazia este prezenta in biserici. Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. (2 Tim. 3:1) Majoritatea credinciosilor evita cat le este in putinta sa dea ochi cu realitatea apostaziei. De aceea prefera sa ii numeasca frati pe toti derbedeii si pervertitii din biserici si sa numeasca surori pe toate tinerele si femeile imbracate ca niste prostituate. Asa ca inundatia de pacate si comportament lumesc din biserica sau invazile carismatice nu ar trebuii sa ne shochieze asa de tare. Intrebare: ai vrea sa traiesti ancorat(a) in realitatea Scripturii si sa incetezi sa mai spui frati apostatiilor si ereticiilor si sa numesti erezia, erezie, nu doar un alt punct de vedere? 

8. Impostorii vor decadea din ce in ce mai mult, dar tu ramai in Scriptura.  Dar oamenii răi şi înşelători vor merge din rău în mai rău, vor amăgi pe alţii, şi se vor amăgi şi pe ei înşişi. Tu să rămîi în lucrurile, pe cari le-ai învăţat şi de cari eşti deplin încredinţat (2 Tim. 3:13,14) In limbajul original termenul pentru inselator din versetul de mai sus are si sensul de vrajitor (goes). In Grecia antica vrajitorii manipulau pe oameni folosind si puteri oculte. Carismatismul cu vanatoarea de semne si minuni nu este decat vrajitorie cu masca crestina. De aceea l-am numit vrajitor pe marele prooroc mincinos William Branham. Tot vrajitor este si Paul Cain laudat in cartea “Surprins de puterea Duhului”. La fel este si Chris Oyakilome, sau Bill Johnson si Randy Clark, inclusiv Beni Hinn. Ton face eforturi din ce in ce mai mari sa intre in clica lor.

Pavel ii spune lui Timotei sa ramana in lucrurile pe care le-a invatat, referindu-se la Scriptura pe care a asimilat-o de la mama si bunica lui din copilarie. Mai tarziu de la Pavel primeste perspectiva Cristologica, Nou Testamentala a Scripturii. Cei care isi gasesc placerea in Cuvant nu vor putea fii vrajiti de impostorii carismatici. Intrebare: ce pondere are Scriptura in viata ta? 

9. Predica Cuvantul la timp si ne la timp. Mustra, cearta, indeamna.  Te rog ferbinte, înaintea lui Dumnezeu şi înaintea lui Hristos Isus, care are să judece viii şi morţii, şi pentru arătarea şi Împărăţia Sa: propovăduieşte Cuvîntul, stăruieşte asupra lui la timp şi ne la timp, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blîndeţea şi învăţătura. (2 Tim. 4:1,2) Aici predicarea Cuvantului nu inseamna evanghelizare, deoarece in versetul urmator se spune ca oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa. Deci contextul este referitor la doctrina. Este nevoie de doctrina Biblica in mod continu, inclusiv de mustrare! Dar doctrina este insotita de credinta si dragostea care vin de la Domnul Cristos asa cum a vazut in capitolul unu. Observati ca Pavel deschide sectiunea asta din epistola cu o implorare, “te rog fierbinte”…  Daca nu esti predicator al Cuvantului, ai aceiasi raspundere sa te ocupi cu doctrina sanatoasa si sa discuti in fiecare intalnire cu frati si surori elemente de doctrina Biblica. Asta te va ferii de carismatici si de alte erezii. Intrebare: in ce investesti timpul, ce discuti cu fratii si surorile? 

10. Evanghelizeaza. Dar tu fii treaz în toate lucrurile, rabdă suferinţele, fă lucrul unui evanghelist, şi împlineşte-ţi bine slujba. (2 Tim. 4:5) Aici este vorba de evanghelizare. Pavel e specific, chiar daca nu ai darul de evanghelist fa lucrul unui evanghelist. O lucrare implinita este o lucrare insotita de evanghelizare. O intrebare: faci evanghelizare, sau o lasi in seama carismaticilor care sa prezinte o evanghelie falsa? 

21 thoughts on “Mineriada carismatica – un pumn de otel intr-o manuse de catifea. Cum pot fii incurajati cei abuzati de carismatici

   • Walter Veight spune si unele lucruri bune si interesante , dar oricum cunoscute deja de crestinii evanghelici , despre creationism , pericolul carismatismului , pericolul francmasonerie , pericolul teozofiei si al New Age-ului , etc. , dar cand schimba macazul spre sustinerea ereziilor sale adventiste devine GROAZNIC DE PENIBIL , pentru ca sustind ereziile adventiste el se abate de la invatatura clara si sanatoasa a Scripturii descalificandu-se prin aceasta ca invatator biblic autentic !

    • Walter Veight vorbeste impotriva acestor organizatii ca sa nu piarda membrii de la secta adventista, nu pentruu ca apara Adevarul. Lupta lui Veight este lupta unui talhar cu alti talhari!

 1. Zelul firesc de care fac dovada carismaticii este usor de practicat, intru cit el nu “aduce” nicio intristare dupa Voia lui Dumnezeu;
  asa incit se fericesc in lucrari ieftine, usor de facut.
  Am incercat sa merg, cum spuneam, la Brasov,
  dar imediat duhul iti spune lamurit unde te afli;
  desi pot spune ca totul era perfect, vorbeau corect din Cuvint, cintau frumos, doar ca femeile erau machiate si chiar unghiile rosii se vedeau de pe ghitara.
  Ma invitase o sora baptista, la o asa zisa biserica franceza, care nu sesiza ca acolo e numai firea -fire.
  Intotdeauna fac cunoscut surorilor ce se intimpla, pt ca e mare nevoie.
  Cred ca ne lipseste invatatura sanatoasa, mustrarile;
  dar inainte de toate Cuvintul.
  Credeti ca mai sunt multe biserici sanatoase?
  Apoi toate invataturile date de catre apostolul Pavel lui Timotei,
  trebuie sa ni le insusim, Timotei nu mai este, dar acele invataturi , expuse mai sus, sunt pt noi.
  Domnul sa ne ajute, sa stam tari pe pozitia data de Duhul lui Dumnezeu si nimic sa nu ne infrice!

 2. Frate Paul,cred ca ar mai trebui un articol despre Kwasizabantu!
  Cum se poate ca oamenii acestia sa fi facut(sa faca) asemenea lucruri,iar cei din BER se nu cunoasca?
  Cum se poate asocia cineva cu ei?!:
  – O doamna care intra in transa si viseaza cine sa se casatoreasca cu cine si care cere ascultare.
  – care spune mesaje de la “dumnezeu” in timp ce e in transa??
  -care nu mai stie ce a spus cand nu mai e in transa!!
  -care,atunci cand e in transa , acuza oameni cum ca Domnul nu e multumit de ei;
  -Erlo care daca vrea sa se descotoroseasca de cineva o face fara scrupule,oameni impinsi la sinucidere si mesaje de la “domnul” cum ca nu trebuie sa se intristeze prea tare pentru asta ca sunt doar pierderi colaterale,de razboi!!

  Oare toate marturiile astea sunt minciuni?Nu se mai poate asa,lumea trebuie sa stie!Cum pot face asa ceva si sa se mai numeasca si crestini?!
  Mi s-a intors stomacul citind si sunt foarte revoltata.
  Una e sa auzi de Benny Hinn de care mai toti stiu,alta este secta asta…oare de ce nu au cercetat despre ea?Nu numai ca distruge familii,dar aduce si moarte in prea multe vieti.Trebuie facut ceva!
  Erlo Stegen a venit la o conferinta de tineret BER la ploiesti!
  Cum se poate?
  http://www.ksb-alert.com/english-startpage.html

 3. Eu as fi mai categoric in aceasta privinta :Carismatismul= Spiritsm/Ghicitorie/Practici oculte in toata regula.
  Au foarte multe elemente comune.

 4. Cindva am primit un link cu crestini care duc o viata ca in Rai,
  asa sunt de bine organizati, asa de bine le merge, e asa o liniste
  acolo unde traiesc ei, incit nu poti sa ti doresti decit asa ceva.
  Adresa mi o trimisese o sora profesoara, care se ocupa cu surorile dintr o biserica.
  Este recunoscuta ptr seriozitatea si abnegatia ei.
  Am urmarit toata acea asezare de crestini, dar ceva parca ma retinea sa cred ca totul acolo este bine, era un aer foarte special, pacat ca nu mai am linkul, adica o sa l caut, s-ar putea sa nu l fi sters.
  Nu stiu cum sa fiu mai explicita.
  Este o liniste supranaturala, exagerata, parca dictata de ceva.
  Nu apareau manifestari brutale, sau penibile ca la carismatici,
  totusi era”ceva” care parca penetra linistea aceea intr un mod nociv.
  Deci sunt foarte periculosi acesti KSB,
  daca si pe sora a atras o, care era un om serios pe Cale,
  te atrag cu cine stie ce duhuri.

 5. Recent m-am uitat cu sotul meu la niste documentare crestine care dezvaluiau culisele miscarii carismatice . Pentru ca eu nu stiu foarte bine engleza el mi-a tradus . O singura concluzie am putut trage : OCULTISM in haine CRESTINE in toara regula ! Tupeul , ipocrizia , minciuna si setea imensa dupa bani , multi de tot , ai liderilor miscarii carismatice sunt incredibile ! Deviatiile teologice grave necesare ca sa faca sa para “crestina” teologia lor bolnava sfideaza logica si dau dovada de lipsa totala de discernamant spiritual !

  Frate Paul Dan , va multumim , inca o data , pentru aceasta analiza biblica excelenta a fenomenului CARISMATIC si aplicatia ei in contextul evanghelic romanesc , expusa in acest articol postat de dumneavoastra !

 6. Durerea consta in aceea ca, chiar credinciosii nu sunt preocupati
  in a studia aceste”fenomene” care imita , desi grotesc , lucrarea
  Duhului Sfint.
  Cei din kwasizabantu sunt foarte vicleni, vad pe internet ca se prezinta ca si unii care aduc trezirea.
  Reactia fata de un blog de apologetica, in loc sa fie de mare multumire , pentru ca ne ajutam sa nu ne ratacim in cunoasterea adevarului, sunt destul de nepotrivite, iar invatatura in loc sa fie insusita este socotita ca lipsa dragostei,
  de parca Hristos Isus ne ar fi poruncit ca sa i iubim pe fratii mincinosi, de care scrie ca trebuie sa ne departam, sa- i iubim pe vrajmasi, deci pe cei care inca nu cunosc adevarul.

 7. De ce scriu eu pe acest forum?
  Pentru ca familia mea a fost afectata, in mod indirect, de aceasta “mineriada carismatica”.
  Printr-un membru al familiei, Dumnezeu ne-a deschis ochii si ne-a aratat ce se intampla in multe biserici in ziua de azi.
  Confruntat cu adevarul, acest membru al familiei ne-a aratat adevarata fata a acelor implicati in astfel de miscari (in cazul acesta: invataturile Bisericii Bethel din Redding, California/Bill Johnson pastor principal): superioritate dusa pana la extrem, atacarea caracterului personal al celui care il confrunta cu adevarul, oglindirea adevaratului lor caracter in cealalta persoana.
  Sunt multe de spus, foarte multe……intrebarea este: cum sunt prinsi in aceasta plasa crestinii? Eu cred ca mandria este ingredientul principal; dorinta de a fi mici dumnezei; dorinta dupa putere.
  Voi ce credeti?

 8. As vrea sa va vorbesc putin si despre biserica mentionata mai sus(Bethel din Redding Ca): despre invataturile si practicile lor.
  Bill Johnson, liderul principal, ca toti carismaticii de altfel, a scris o gramada de carti, una dintre ele fiind “When heaven invades earth” (Cand cerul invadeaza pamantul).
  Johnson crede ca inainte de venirea Domnul va fi o mare trezire (ce ne spune Biblia in aceasta privinta??!!) initiata de “generatia lui Ilie” (un concept al unei miscari eretice numite Latter Rain) si aceasta generatie va face minuni cum nu s-au mai vazut.
  El neaga principiul reformator “sola scriptura” (numai Scriptura).
  Crede ca Domnul Isus nu a fost Dumnezeu cat a trait pe pamant.
  De fapt, aceasta trezire de care vorbeste el, pare mai mult a apostazia din ultimele zile.
  (MAI MULTE AICI: http://www.cicministry.org/commentary/issue124.htm)
  Totul la ei este experimental.
  Exemple:
  Incurajeaza membrii bisericii sa mearga la mormintele anumitor “sfinti” ca sa inspire ungerea acestora si sa aiba si ei aceeasi ungere ca a sfintilor. (asta suna a necromantie).
  Tunele de foc: in timpul bisericii se formeaza doua randuri, ca un tunel, prin care trec toti – fiind atinsi, in special pe frunte si piept, si incep sa se manifeste prin: fie cadere la pamant, fie tremur/ras incontrolabil, fie sunete ciudate, fie tipete si scremete ca la nastere, etc.
  Experienta unei persoane pe care o cunosc foarte bine: a picat jos, fara sa se mai poata misca, si a simtit cum un “inger” a inceput sa-i maseze organele interne si sa ii aduca vindecare fizica si spirituala; ceilalti din jurul lui i-au spus ca in tot acest timp fata i se transforma, ca fata lui Moise….hmmmmmmm….nu cred ca era un inger ala……
  Merg pe strazi sa raspandeasca “evanghelia”. Cum? Acosteaza persoane si le spun despre viata lor, lururi reale (da, Satana stie multe despre fiecare individ)….va dati seama reactia…wow…cum de stii asta si asta despre mine??….pai de la Isus…..si asa ii prind in capcana, dupa care le arata ce “minuni” pot face ei cu fierbinteala venita prin maini (ei numesc asta “a-l simti pe Dumnezeu)….deci asta este evanghelizarea lor.
  Doamne, sunt mult mai multe de spus. Prea multe….dar cred ca e de ajuns sa intelegeti ca evanghelia venita prin acesti oameni are legaturi cu intunericul, nu cu lumina.
  Daca doriti linkuri la afirmatiile mele de mai sus (si am destule) va rog sa imi spuneti.
  O incurajare pe care am primit-o de la Domnul ieri, cand imi puneam intrebari: “Pentru o vreme ca aceasta, “Estera”.
  Da, pentru o vreme ca aceasta Esterelor, ne-a pus Domnul aici: sa spunem adevarul despre ce se intampla in ziua de azi in biserici si, daca e cu putinta, sa-i smulgem pe unii din foc.
  Domnul sa ne ajute!

  • Chestia asta cu cāderile în Duhul a început sā prindā rādācini si prin unele biserici din România. Prin 1998 am vázut asa ceva în Timisoara, într-o “bisericā”.
   Pārerea mea este cā Dumnezeu nu a fondat o Bisericā (pe care portile Locuintei mortilor nu o vor birui), pentru ca mai târziu Duhul Sfânt sā transforme aceastå Bisericā într-o grādinā zoologicā sau într-o casā de nebuni. Nu tot ce se numeste crestin este cu adevārat crestin; biserica, bisericā; trezire, trezire. Asta reiese destul de clar si din articolul de mai sus.

 9. Am găsit interesant un pasaj din Macbeth, scris în 1611. Nu promovez poezia laică, dar se pliază perfect pe evenimentele din perioada aceasta.
  Puteți să înlocuiți personajele cu figuri cunoscute de pe scena din prezent.

  ACTUL IV

  SCENA 2
  ….
  LADY MACDUFF

  Da, frica-i totul, dragostea nimic.
  O, ce marunt arata înteleptul
  Atunci cînd fuge ca un scos din minti !

  CRAINICUL

  Dar mult mai cruda-i soarta ce te-asteapta,
  Si e pe-aproape. Domnul sa te-ajute!

  MACDUFF
  E tiranie
  Nestăpînirea poftelor. Prin ea
  S-au prăbuşit şi tronuri fericite,
  Şi-atîţia regi pretimpuriu s-au dus.
  N-ai teamă însă: ia ce este-al tău,
  Îţi poţi plimba pe-un cîmp mănos plăcerea.
  Părînd cuminte-îi legi la ochi pe toţi.

  MALCOLM
  Mai creşte-n firea mea rău întocmită
  O lăcomie-atît de făr’ de saţ,
  Că domn fiind, pe nobili i-aş ucide,
  Moşia să le-o iau. Aş jindui
  La unul case, la-altul juvaeruri,
  Prisosul meu ar fi ca mirodenii
  Ce pofta ţi-o-ntărîtă; aş căta
  Gîlceavă celor buni şi credincioşi,
  Să-i nimicesc spre-mbogăţirea mea.

  MACDUFF
  Această lăcomie mai adîncă-i
  Şi creşte din mai rele rădăcini
  Decît desfrîul, înflorit ca vara.
  Ea-i paloşul de regi ucigător.
  Dar Scoţia te poate-ndestula,
  N-ai nici o grijă, doar din ce-i al tău.
  Acestea toate pot fi-ngăduite,
  Precumpănite dacă-s de-alte daruri.

  MALCOLM
  Dar n-am de loc. Tot ce-i regesc: dreptate,
  Smerire, cumpătare, stăruinţă,
  Evlavie, răbdare, vitejie,
  Tărie, hotărîre, bunătate
  Şi milostenie — străine-mi sînt !
  Dar meşter sînt în crime de tot felul,
  Pe orice căi. Dă-mi sceptrul, şi-am s-arunc
  Al înfrăţirii dulce lapte-n iad
  Să spulber pacea lumii, nimicind
  Unirea pe pămînt.

  ROSS
  Sărmană ţară
  Atît de îngrozită-i de ea însăşi,
  Că nu-i poţi spune mamă, ci mormînt.
  Acolo nimeni nu surîde — afară
  De-acela care nu ştie nimic.
  Suspinele, şi bocetul, şi plînsul
  Ce sfîşie văzduhul doar le-auzi,
  Dar nu le-asculţi. …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s