Stiati ca…amenintarea cu iadul in epistole ii vizeaza numai pe falsii credinciosi?

Nota: este imperativ citirea articolului Credinta nu se pierde pentru a intelege acest articol.

Domnul Isus si apostolii nu au dat asigurari ca toti cei din biserici
incepand cu biserica primara sunt neaparat credinciosi reali

Este suficient de bine argumentata afirmatia ca versetele care ameninta cu pierzarea vesnica se refera si la cei credinciosi? 
Stim noi mai bine decat Mantuitorul si apostolii inspirati de Duhul Sfant care era componenta bisericilor din secolul I carora li s-a scris evangheliile si epistolele Noului Testament? 

Datorita influentelor filozofice si umaniste, multi credinciosi abordeaza problema omului in relatie cu mantuirea intru-n mod eronat. Oare nu citim ca inca in prima familie Cain a fost un ucigasi? Da, prima familie avea probleme grave. Nu degeaba Ioan spune ca, ucigasul Cain era de la cel rau “nu cum a fost Cain, care era dela cel rău, şi a ucis pe fratele său.” (1 Ioan 3:12). Deci cel rau va avea totdeauna lastarii lui infiltrati in adunarea celor credinciosi atat in Vechiul cat si in Noul Legamant. Deaceea cei neinstruiti in Cuvant ii confunda pe fiii Diavolului cu credinciosii adevarati, si trag concluzia ca mantuirea se pierde. 

Fii ai Diavolului au fost si Esau, Core Datan si Abiram, Balaam, o mare parte din evreii iesiti din Egipt dar omorati de Domnul in pustie, Saul, si multi imparati ai lui Israel. Pavel ne explica ca dintodeauna cei cu adevarat credinciosi au fost doar o ramasita. “Tot aşa, şi în vremea de faţă, este o rămăşiţă datorită unei alegeri, prin har. ( Romani” 10:5)

Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei doisprezece era un drac! 

Asta o spune Domnul Isus, si majoritatea trecem peste semnificatia acestui lucru foarte usor. “Şi totuş unul din voi este un drac. Vorbea despre Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul” (Ioan 6:70,71). Iata ca nici grupul ucenicilor nu a scapat de un Cain. Fenomenul Cain se repeta in toata istoria credintei pana cand se va inaugura un cer nou si un pamant nou in care va locuii neprihanirea. 

Anania, Safira si Simon vrajitorul toti credinciosi falsi

Unii incearca sa ii zugraveasca pe Anania si Safira ca si crestini autentici. Nimic nu e mai departe de adevar! Cititi cu atentie acuzatia lui Petru. “Anania, pentruce ţi -a umplut Satana inima ca să minţi pe Duhul Sfînt” (Fapte 5:3).
Unde ati mai vazut in intregul Nou Testament asemenea manifestare in care Satana personal se manifesta atat de puternic, umpland inima cuiva? Singurele cazuri similare sunt a Iuda Iscarioteanul si Anticrist “Dar Satana a intrat în Iuda, zis şi Iscarioteanul, care era din numărul celor doisprezece” (Luca 22:3).  Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne şi puteri mincinoase, (2 Tes, 2:9)

Simon vrajitorul primeste si el o acuzatie foarte grava: “Tu n’ai nici parte, nici sorţ în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu”  (Fapte 8:21).

In biserica din Corint erau oameni fara nastere din nou, iar Pavel nu-i cruta pe Corinteni

Pavel le pune diagnosticul spiritual fara sa ii protejeze: “Căci sînt între voi unii, cari nu cunosc pe Dumnezeu: spre ruşinea voastră o spun” (1 Cor 15:34). El nu si-a facut probleme ca se vor supara fratii falsi, dinpotriva ii obrazniceste pe credinciosii superficiali ca nu si-au dat seama ca intre ei sunt si apostati. 

Lucrurile nu se schimba in privinta apostatilor si apostolul din nou le da un avertizment la fel de serios. Oare necuratii, curvii si spurcaciuni merg inainte fara ca Dumnezeu sa intervina? In Evrei 12 Pavel ne arata clar ca numai cei care nu sunt ai Domnului nu sunt pedepsiti pentru pacat. “Mă tem ca, la venirea mea la voi, să mă smerească din nou Dumnezeul meu cu privire la voi, şi să trebuiască să plîng pe mulţi din cei ce au păcătuit mai înainte, şi nu s’au pocăit de necurăţia, curvia şi spurcăciunile, pe cari le-au făcut” (2 Corinteni 12:21).

In vechime ca si acum metalele pretioase erau verificate ca sa se confirme calitatea lor. La fel si credinta este testata si poate fi dovedita daca este adevarata sau falsa. “Pe voi înşivă încercaţi-vă dacă sînteţi în credinţă. Pe voi înşivă cercaţi-vă. Nu recunoaşteţi voi că Isus Hristos este în voi? Afară numai dacă sînteţi lepădaţi.” (2 Corinteni 13:5). Lepadarea aici nu se refera la faptul ca aurul a devenit bronz ci dimpotriva, bronzul a fost doar lustruit si a semanat cu aurul, dar testul a dovedit ca este aur fals. La fel este si cu credinta, cineva nu are credinta autentica de la inceput si cand vine incercarea se dovedeste ca nu o avea (credinta), nu ca a pierdut-o. 

Cazul Imeneu, falsul credincios trebuie inteles din amandoua epistolele catre Timotei 

Dedesubt am pus impreuna versetele din 1 si 2 Timotei despre cazul lui Imeneu. Fara o citire atenta a felul cum aceste versete se leaga nu se va ajunge la intelegerea corecta a cine a fost Imeneu. Acel Imeneu a pacatuit atat de grav incat Pavel il da pe mana Satanei. Insa in a doua epistola Pavel ne dezvaluie ca Imeneu era de fapt un vas de ocara adica din start avea o natura malefica neschimbata. Pavel crezuse ca are deaface cu un om credincios, dar mai tarziu s-a dovedit ca Imeneu nu a fost niciodata al Domnului. Deaceea Pavel spune ca nu el certifica cine este sau nu credincios, ci doar Domnul. Insa Domnul a dovedit pe Imeneu ca traia in faradelege si ca nu a fost niciodata a Lui. 

“şi să păstrezi credinţa şi un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, şi au căzut din credinţă. Din numărul lor sînt Imeneu şi Alexandru, pe cari i-am dat pe mîna Satanei, ca să se înveţe să nu hulească” (1 Tim 1:19, 20). Şi cuvîntul lor va roade ca gangrena. Din numărul acestora sînt Imeneu şi Filet cari s’au abătut dela adevăr. Ei zic că a şi venit învierea, şi răstoarnă credinţa unora. Totuş temelia tare a lui Dumnezeu stă nezguduită, avînd pecetea aceasta: ,,Domnul cunoaşte pe ceice sînt ai Lui”; şi: ,,Oricine rosteşte Numele Domnului, să se depărteze de fărădelege! Într’o casă mare nu sînt numai vase de aur şi de argint, ci şi de lemn şi de pămînt. Unele sînt pentru o întrebuinţare de cinste, iar altele pentru o întrebuinţare de ocară. Deci dacă cineva se curăţeşte de acestea, va fi un vas de cinste, sfinţit, folositor stăpînului său, destoinic pentru orice lucrare bună. (2 Tim 2:17-21).

Epistola catre Evrei nu se intelege prea usor si de aici apar multe concluzii false 

Un loc celebru unde credinciosii aluneca in deznadejde din cauza interpretarii gresite a textului, este Evrei capitolul 6. Uitati-va la urmatoarele versete din capitolul de care vorbim. In primul se vorbeste despre foc, dar imediat dupa aceea credinciosii sunt numiti preaiubiti si sunt incurajati. Pentru cine este focul iadului? Pentru cei care in viata de credinta au ca roada numai lucruri oribile, spini si maracini caracteristic celor care nu-l cunosc pe Dumnezeu.

“Dar dacă aduce spini şi mărăcini, este lepădat şi aproape să fie blestemat, şi sfîrşeşte prin a i se pune foc. Măcar că vorbim astfel, prea iubiţilor, totuş dela voi aşteptăm lucruri mai bune şi cari însoţesc mîntuirea” (Evrei 6:8,9). 

O greseala mare in abordarea Evrei capitolul 6 este ignorarea capitolelor anterioare in care Pavel arata clar ca intre Evreii crestini erau multi nepasatori, satisfacuti cu o religie nu cu credinta. Iata cateva exemple: 

“cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători faţă de o mîntuire aşa de mare, care, după ce a fost vestită întîi de Domnul, ne -a fost adeverită de cei ce au auzit -o,” (Evrei 2:3). 

“Şi cui S’a jurat El că n’au să intre în odihna Lui? Nu S’a jurat oare celorce nu ascultaseră? Vedem dar că n’au putut să intre din pricina necredinţei lor” (Evrei 3:18,19). 

“Dar lor cuvîntul care le -a fost propovăduit, nu le -a ajutat la nimic, pentrucă n’a găsit credinţă la ceice l-au auzit” (Evrei 4:2). 

Dar Pavel demonstreaza ca, credinciosii adevarati au credinta adevarata mantuitoare. 

“Noi însă nu sîntem din aceia cari dau înapoi ca să se peardă, ci din aceia cari au credinţă pentru mîntuirea sufletului” (Evrei 10:39). 

Cine da credinta pentru mantuirea sufletului? Aceasta credinta vine numai de la Domnul Isus.
“Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvîrşirea credinţei noastre, adică la Isus” (Evrei 12:2). El initiaza si El desavarseste credinta noastra. 

Acum cred ca vei fi de acord cu apostolul Ioan care spune ca nu toti sunt dintre ai nostrii 

“Ei au ieşit din mijlocul nostru, dar nu erau dintre ai noştri. Căci dacă ar fi fost dintre ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci au ieşit, ca să se arate că nu toţi sînt dintre ai noştri” (1 Ioan 2:19). 

31 thoughts on “Stiati ca…amenintarea cu iadul in epistole ii vizeaza numai pe falsii credinciosi?

 1. Excelent articol de invatatura biblica sanatoasa , frate Paul Dan !!!

  Recent am citit un articol pe blogul unui frate pastor din S.U.A . De o vreme a aparut in S.U.A o noua traducere a Bibliei in lb. engleza , in acord cu agenda pro-homosexuala . Noua traducere se numeste “THE QUEEN (Regina) JAMES BIBLE” , fiind evident varianta apostata , sodomizata , efeminizata , a traducerii clasice a Bibliei in limba engleza “KING (Regele )JAMES BIBLE ” . Traducerea KJB a fost foarte folosita in ultimele secole si chiar si in prezent intre crestinii evanghelicii conservatori ( King James Version , Bible ).

  “NECESITATEA” editarii acestei noi traduceri , QJB , a fost spun autorii ei , citez : ” to prevent homophobic misinterpretation of God’s word. ” (pentru a preveni interpretarea homofoba , gresita , a cuvantului Lui Dumnezeu ) . Homofobie = aversiune sau teamă patologică (fobie) care se manifestă printr-o discriminare sau ură faţă de persoanele cu o orientare sexuală alta decât cea heterosexuală, în principal faţă de homosexuali .

  Aici aveti tot articolul pe blogul apologetului american , pastorul JOE SCHIMMEL , autorul unui excelent documentar crestin denumit “THE SUBMERGING CHURCH” care expune infiltrarea , fara precedent , a apostaziei contemporane intre evanghelici , via Biserica Emergenta , Rick Warren , Bill Hybels & Company ; pregatind instaurarea religiei unice , ecumenice , a Anticristului .
  Has God Said? The New “Queen James Bible” .
  http://www.submergingchurch.com/2012/12/18/has-god-said-the-new-queen-james-bible/

  MARANATA !

 2. Alti lideri crestini celebrii ii baga mai nou pe TOTI in rai , fie musulmani , hindusi , budisti , atei , catolici , ce sa mai zic de crestinii formali . UNIVERSALISMUL si INCLUSIVISMUL asta , ce le mai infierbanteza mintile “iluminate” ECUMENICILOR !

  Ascultati mai jos o predica a unui adevarat om a lui Dumnezeu , dr. John MacArthur , care dezbate aceasta problema a INCLUSIVISMULUI care tinde sa devina din ce in ce mai raspandita intre evanghelici .

 3. din cate am auzit eu Mac Arthur ar fi zis ca si cei care primesc semnul fiarei pot fi mantuiti. Deci nu stiu ce sa mai cred despre el.

 4. Domnu DAN, citeam oafirmatie unde spuneti ca omul este predestinat, credeti in predestinare. Cum se impaca predestinarea cu gradina Edenelui cand Dumnezeu il lasa pe om sa aleaga intre bine si ra? Sau Ioan 3/16 unde toti au dreptul la mantuire daca cred. Sa fie si credinta omului inclus in predestinare?
  Multumesc anticipat. Puteti sa-mi raspundeti si prein email.

  • Credinta care conduce la mintuirea,este cea relatata in Efeseni2-8,Nimic a ltceva fara acest dar al Lui Dumnezeu.ca Oricare dar cel ce il primeste dela cel ce il ofera,se bucura de acest dar.Cind este vorba de dar,Depinde de cel ce vrea sa il ofere

   Cer scuze de intervention.

   • Darul de acolo este harul, nu credinta, chiar daca in alte locuri este mentionata si credinta ca dar. Harul este mentionat ca dar in raport cu faptele si credinta: avem planul harului si planul uman [credinta sau faptele]. Locuri unde găsim credința ca venind de la Dumnezeu: Rom.12.3; 1 Cor. 12.9; 2 Pet.1.1.
    O versiune contemporană, netipărită, redă astfel pasajul din scrisoarea către Efeseni: ”Aţi fost salvaţi prin har şi aţi acceptat salvarea prin credinţă; iar acest lucru nu provine de la voi, ci este în exclusivitate harul lui Dumnezeu!”. După expresia ”iar acest lucru” aș adăuga între paranteze [salvarea prin har], pentru a ști la ce se referă ”acest lucru” sau acesta.
    Cei care cunosc limba greacă pot să ateste faptul că ”credință” este de genul feminin, iar ”acesta” este neutru, astfel că nu se poate acorda cu ”credință”, ci cu ”har”.

    • Lucian

     iata textul grec efeseni 2:8 Τῇ γὰρ χάριτι ἐστε σεσῳσμένοι διὰ πίστεως· καὶ τοῦτο οὐκ ἐξ ὑμῶν, θεοῦ τὸ δῶρον·

     Nu numai credinta/πίστεως este de genul feminin dar si harul/χάριτι. Deci ai grestit! Pronumlele demonstrativ aceasta/τοῦτο se refera la intreaga propozitie anterioara: Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta.. Deci mantuirea , harul si credinta sunt toate darul lui Dumnzeu. Nu poti sa izolezi credinta din propozitia anterioara ca sa satisfaci umanismul si mandria carnii spunand ca este generata de noi…

     Paul Dan

 5. Deci este gresita ideea ca Dumnezeu in dragostea lui i-a lasat omului libertatea de a-L alege sau de a-L respinge? Cuvantul acesta ~predestinare~ pur si simplu imi produce depresie si imi da un santiment de zadarnicie-

  • @ Slava este doar a Lui,

   ideea ca omul pacatos are libertatea de a alege sau respinge pe Dumnezeu nu vine din Scriptura ci din filozofie. Te rog sa elaborezi putin cand spui ca ideea de predestinare iti produce depresie.

   Multumesc,
   Paul Dan

   • S-a spus mai sus ca prin biserici sunt multi care cred ca sunt crestini dar nu sunt. Ei au o credinta a lor nu o credinta primita de la Domnul. Cu o astfel de credinta nu se poate ajunge in cer. Apare automat intrebarea : credinta mea de care este ? E de la Domnul sau nu?Sunt eu intradevar ales de Domnul sau nu? Si de aici depresia

    • La intrebarea “credinta mea de care este ?” nu poti sa raspunzi decat tu insuti. Daca esti pecetluita cu Duhul Sfant atunci vei intelege ce spune versetul acesta: “Şi voi n’aţi primit un duh de robie, ca să mai aveţi frică; ci aţi primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: ,,Ava! adică: Tată!“ Însuş Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că sîntem copii ai lui Dumnezeu. Şi, dacă sîntem copii, sîntem şi moştenitori: moştenitori ai lui Dumnezeu, şi împreună moştenitori cu Hristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El, ca să fim şi proslăviţi împreună cu El.”(Romans 8:15-17)

 6. Cineva ar putea gandi asa- daca eu nu sunt ales? atunci voi ajunge in iad. E posibil ca un om sa vrea sa urmeze pe Domnul ca sa mearga in cer dar sa nu fi fost ales dinainte de Dumnezeu? Biblia spune ca Dumnezeu doreste ca niciunul sa nu piara ci toti sa vina la pocainta

  • agape,
   Raspunsul il ai in ce ai spus. Vezi tu, Dumnezeu vrea ca nici unul sa nu piara. Domnul Cristos spune ca pe cel ce vine la El, nu-l va respinge. Problema este simpla, intru-n fel. Toti care ajung in iad nu vor sa ajunga in cer. Toti care ajung in iad prefera iadul decat cerul. Poate o sa abordez acest subiect candva mai in detaliu.

   • Cred ca nimeni nu vrea sa ajunga in iad dar ascultarea de voia lui Dumnezeu cere sacrificii si sunt putini cei ce vor sa asculte. Pe langa asta mai e si cel rau care inseala pe oameni cu placeri de o clipa si nu se gandesc la vesnicie. Cred ca asta e cauza pt care oamenii se duc in iad nu pt ca vor ei sa ajunga acolo.

    • Vorbesti din nou intru-n fel umanist. Iata ce spune Scriptura in Romani 3:10-19

     “după cum este scris: ,,Nu este nici un om neprihănit, niciunul măcar.

     11 Nu este nici unul care să aibă pricepere. Nu este nici unul care să caute cu tot dinadinsul pe Dumnezeu.

     12 Toţi s’au abătut, şi au ajuns nişte netrebnici. Nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar.

     13 Gîtlejul lor este un mormînt deschis; se slujesc de limbile lor ca să înşele; supt buze au venin de aspidă;

     14 gura le este plină de blestem şi de amărăciune;

     15 au picioarele grabnice să verse sînge;

     16 prăpădul şi pustiirea sînt pe drumul lor;

     17 nu cunosc calea păcii;

     18 frica de Dumnezeu nu este înaintea ochilor lor.“

     19 Ştim însă că tot ce spune Legea, spune celor ce sînt supt Lege, pentruca orice gură să fie astupată, şi toată lumea să fie găsită vinovată înaintea lui Dumnezeu.

   • Imi place sa cred ca predestinarea e strans legata de prestiinta lui Dumnezeu (unii nu sunt de acord cu asta). Adica un om e ales pt ca Dumnezeu stia dinainte ca el va crede in Domnul si va accepta pe Dumnezeu in viata lui. De aceea zice: pe cel ce vine la mine nu-l voi izgoni afara. Eu nu cred ca Dumnezeu ii va judeca pe oameni din cauza ca nu au fost alesi ci pt ca au ales ei sa nu creada. Altfel unde ar mai fi iubirea Lui si dreptatea LUi, daca totul a fost aranjat dinainte?

    • Iata ce spue Scriptura in Romani 9, in dezacord cu ce spui:

     11 Căci, măcar că cei doi gemeni nu se născuseră încă, şi nu făcuseră nici bine nici rău, -ca să rămînă în picioare hotărîrea mai dinainte a lui Dumnezeu, prin care se făcea o alegere, nu prin fapte, ci prin Cel ce cheamă, – 12 s’a zis Rebecii: ,,Cel mai mare va fi rob celui mai mic“, 13 după cum este scris: ,,Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urît.“

     14 Deci ce vom zice? Nu cumva este nedreptate în Dumnezeu? Nici de cum! 15 Căci El a zis lui Moise: ,,Voi avea milă de oricine-Mi va plăcea să am milă; şi Mă voi îndura de oricine-Mi va plăcea să Mă îndur.“ 16 Aşa dar, nu atîrnă nici de cine vrea, nici de cine aleargă, ci de Dumnezeu care are milă.

 7. Am copiat din ce spui.

  Raspunsul il ai in ce ai spus. Vezi tu, Dumnezeu vrea ca nici unul sa nu piara.

  Acest loc are o cu totul alta semnificatie, inteles. trebuie armonizat, acomodat ci intreaga Scriptura pe acest subiect.daca Dumnezeu vrea si nu poate sa mintuiasca pe cine il are in vedere, atunci avem de aface cu un Dumnezeu neputincios, sau limitat.Poate cineva va zice, “Omul are (free will) cu alte cuvinte are propia lui libertate de a a lege.Lucrurile sunt mult mai complexe pentru cei care doar rasfoiesc Scriptura.In Geneza citim;

  Genesis 6:5  Domnul a vãzut cã rãutatea omului era mare pe pãmânt, ºi cã toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rãu.

  Nici unul nu va cauta pe Dumnezeu. Si in ep, catre Romani citim ca nu e niciunul care sa caute pe Dumnezeu..Aunci cum trebuie inteles acest loc ca , Dumnezeu vrea dar nu poate?Este legat de ce spui mai jos.

  Domnul Cristos spune ca pe cel ce vine la El, nu-l va respinge.

  In primul rind trebuie inteles ca, Omul prin caderea in pacat este mort spiritual, asa ca nu va veni nici-o data un mort sa fie mintuit.dar cine totusi poate veni la Domnul Isus? avem raspunsul in ev, dupa Ioan.la care trebuie sa platim atentie.

  John 6:44  Nimeni nu poate veni la Mine dacã nu-l atrage Tatãl,

  Cu alte cuvinte initiativa ii apartine in exclusivitate lui Dumnezeu Tatal Domnului Hritos. Dumnezeu directeaza pe cel care il are in planul Lui de mintuire la Fiul Sau ca unica sursa de mintuire.Deci concluzia este urmatoarea; Domnul Hritos face aceasta afirmatie in legatura cu ce ii da Tatl. Pe cei ce Tatal ii directeaza spre Fiul , Fiul nu va respinge pe nici unul.

  Mai citim in Cuvint ca; Dumnezeu da si dorinta si infaptuirea.dar asta numai dupa ce a fost adus la viata de Dumnezeu. Avem o pictura a morti lui Lazar care ne sta ca marturie. Cit ar fi dorit surorile sa iasa afara din mormint fratele lor. Dar lazar a iesit afara doar la glasul Domnului Hristos, care este invierea si viata.Si ca sa nu se creieze confuzie cu privire la ce am scris, voi aduce inainte si locul unde vedem ca, Dumnezeu este un dumnezeu al orinduiri. Adica, El rinduieste lucrurile mai dinainte.

  Acts 13:48  Neamurile se bucurau când au auzit lucrul acesta ºi preamãreau Cuvântul Domnului. ªi toþi cei ce erau rânduiþi sã capete viaþa veºnicã, au crezut.

  As conclude ceie ce am spus asa;Omul care este rinduit sa capete viata vesnica, este irezistibil in fata Harului lui Dumnezeu.Asa dar avem de aface cu un Dumnezeu a tot puternic.

  O zi binecuvintata tuturor

  John

 8. Pingback: “Stiati ca credinta….nu se poate pierde?”Paul Dan. | Cetatea de scapare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s