Actualizare: Mesia in fiecare carte a Bibliei si cum aceasta se aplica la viata noastra “moderna” – Partea I

 

Am atasat un document cu versiunea in limba engleza a acestui articol pentru romanii care inteleg mai bine in limba engleza:

Christ in every book of the Bible (PDF)

Christ in every book of the Bible (Word)

Matei

Cristos este Mesia Imparatul de origine evreiasca.
Aplicatie: Mantuirea noastra este instrumentata de Dumnezeu la nivel uman printru-n Evreu din genealogia lui David. Fii sigur(a) ca, cunosti Vechiul Testament si ca ai apreciere deosebita fatza de poporul evreu.

Marcu

Cristos este robul prompt in slujire.
Aplicatie: Multi in biserica au devenit robii lumii, modei, si materialismului ca sa nu zicem ai pacatului. Unde este slujirea sincera si pasionata fatza de Dumnezeu?

Luca

Cristos este Omul perfect.
Aplicatie: Facebook a devenit interesul pacatos si maniac al majoritatii pentru semenii lor si vietiile care le duc. Luca ne ofera portretul si lucrarea Domnului Cristos de la nastere pana la inaltare. Te intereseaza?

Ioan

Cristos este Dumnezeu intrupat.
Aplicatie: Evanghelia dupa Ioan este o carte scrisa simplu dar profunda, si prea complexa pentru cititorul devotat la social media.

Faptele Apostolilor

Cristosul cel viu si inaltat extinde biserica Sa prin Duhul Sfant, pe pamant.
Aplicatie: Esti implicat in evanghelizare si plantare de biserica, dar ne-contaminat de metode de marketing, ci sub indemnul Duhului? 

Romani

Cristos este autorul indreptatirii, sfintirii, si glorificarii noastre in acord cu alegerea suverana a lui Dumnezeu pentru mantuire.
Aplicatie: Romani este baza teologiei mantuirii Nou Testamentale. Fara intelegerea acestei epistole, crestinul e sortit plafonarii spirituale. 

1 Corinteni

Cristos este intelepciune, indreptatire, sfintire si rascumparare.
Aplicatie: Ca si corintenii carnali de atunci, astazi multi evanghelici sunt aroganti, materialisti, schizmatici, peste cap in pornografie, acceptand erezii, unii ne-nascuti din nou. O lecturare atenta a 1 Corinteni ii va scoate de acolo. 

2 Corinteni

Cristos este mangaietorul in incercari mortale, sustinatorul credinciosilor supusi atacurilor, si Darul nespus de mare a lui Dumnezeu.
Aplicatie: Viata crestina autentica nu este o plimbare la mall sau in parc. Atacurile multiple o fac imposibila de trait fara interventia directa a lui Cristos. 

Galateni

Cristos elibereaza de sub jugul legii; Cristos samanta lui Avraam.
Aplicatie: Legea si Harul sunt incompatibile. Locul legii este luat de Cristos. Adventistii sunt iudaizantii contemporani care doresc sa puna sub jugul legii pe credinciosii liberi in Cristos. 

Efeseni

Cristos capul spiritual al bisericii, mai presus de orice ierarhie ocult spirituala. El face unitate intre evrei si neamuri in biserica.
Aplicatie: Viata de biserica este supranaturala si nu poate fi inlocuita cu programe, strategii de marketing sau concepte umaniste. 

Filipeni

Cristos exemplul absolut de smerenie.
Aplicatie: smerenia presupune anumita experiente umilitoare, altfel este doar vorbarie. Cristos ne va duce prin experiente umilitoare. 

Coloseni

Cristos preeminent in rascumparare, peste creatie, biserica, moarte si ierarhiile demonice. El este plinatatea Dumnezeirii in forma umana. Toate comoriile de intelepciune si stiinta sunt in El.
Aplicatie: Credinciosii nu au nevoie de filozofie, invataturi adventiste, experiente carismatice, misticism, ascetism, preocuparea cu ingeri, sau orice alta forma de intelepciune umana.  

1 Tesaloniceni

Cristos vine pe nori sa rapeasca biserica.
Aplicatie: Nadejdea bisericii nu este sa treaca prin necazul cel mare cu bine, ci sa fie rapita. 

2 Tesaloniceni

Cristos vine cu biserica sa infranga pe Anticrist.
Aplicatie: Capitolul doi din 2 Tesaloniceni este cel mai riguros in cronologie. Doar cei rau intentionati sau ignoranti nu inteleg de aici ca biserica va fi rapita inainte de aparitia lui Anticrist. 

1 Timotei 

Cristos este mijlocitorul cat si Dumnezeu manifestat in trup exemplificand taina evlaviei. El este pretul de rascumparare pentru toti.
Aplicatie: Evlavia este lucrarea Lui nu a noastra. Lucratorii in evanghelie trebuie sa fie primii in evlavie. 

2 Timotei

Cristos a nimicit moartea si a adus viata si imortalitatea. El da mantuire si glorie eterna. In El se afla harul. Cristos descinde din David. Este inviat din morti si va veni sa judece vii si mortii. Este centrul predicarii si stabilitatea noastra in marea apostazie contemporana.
Aplicatie: Aceasta carte a Noului Testament ajuta pe lucratorii in Evanghelie sa vada daca sunt cu adevarat ai Domnului si ajuta pe credinciosi sa taie legaturile cu apostatii din biserica. Doctrina si evanghelizarea trebuie sa continue cu orice pret.

Titus

Cristos este binecuvantata noastra nadejde; este glorios in revenirea Lui si este marele nostru Dumnezeu si Mantuitor care s-a dat pe sine pentru noi ca sa ne rascumpere din orice faradelege.
Aplicatie: Pavel este foarte taios cu Cretanii. Acelasi tratament este urgent de aplicat si crestinilor contemporani. Credinciosii autentici asteapta revenirea glorioasa a Lui. 

Filimon

Cristos este obiectul dragostei si credintei lui Filimon cat si sursa binelui pe care el il face fratilor.
Aplicatie: Putem face bine fratilor cand suntem nedreptatiti daca facem acel bine pentru numele Domnului Isus. 

Evrei

Cristos este superior sistemului Iudaic in intregimea lui. El este cel mai mare profet, mai presus decat ingerii. El iubeste dreptatea si uraste faradelegea. El este Dumnezeu, mai presus de Moise, preot mai bun decat Aron, datatorul unui legamant mai bun. El este jertfa suprema, capetenia si desavarsirea credintei tuturor credinciosilor.
Aplicatie: Aceasta epistola este adresata in primul rand Evreilor fiind echivalentul scrisorii catre Romani dar scrisa Iudeilor. Noi invatam rostul ritualelor si jertfelor Vechiului Testament implinite in Cristos. 

Iacov

Cristos este numit de Iacov “Domnul Isus Cristos” si “Domnul Gloriei”.
Aplicatie: Iacov confrunta elitismul nostru evanghelic cat si luptele urate ce se duc subteran intre anumiti membrii ai bisericii. 

1 Petru

Cristos este obiectul dragostei credinciosilor cu toate ca nu l-au vazut. El va aduce har special cand se va descoperii. Sangele Lui este pretios, El fiind mielul fara cusur si fara pacat, inviat din morti. Cristos a suferit pentru noi in trup, a purtat pacatele noastre, a murit pentru pacatele noastre, si prin ranile Lui suntem tamaduiti. Lui ii apartine stapanirea si gloria pentru eternitate. El este Marele Pastor.
Aplicatie: Dat fiind ca Mantuitorul a suferit atat de mult fara obiectii sau plangeri si noi suntem chemati sa luam greutatile si persecutiile fara prea multa nemultumire si cartire. 

2 Petru

Cristos este Mantuitorul care da credinciosilor o credinta egala cu a apostolilor, inclusiv tot ce tine de viata si evlavie. El nu intarzie in implinirea promisiunilor Lui. El va arde Universul, si va crea un cer nou si pamant nou. Va condamna la foc vesnic pe proorocii mincinosi.
Aplicatie: Credinciosii trebuie sa tina strans darurile Domnului si sa nu isi piarda rasplata datorita neatentiei fatza de eretici si erezii.

1 Ioan

Cristos este Cuvantul vietii experimentat indeaproape de apostoli. El este Fiul lui Dumnezeu, credincios sa ne ierte pacatele in urma marturisirii. El este avocatul nostru si ispasirea pentru pacatele noastre si a intregii lumi. Vom fi ca El la venirea Lui. El s-a aratat sa distruga lucrarile diavolului. El a venit in trup. El este singurul nascut din Tatal in natura Lui umana. El a venit cu sange si cu apa, semnificand botezul si moartea la cruce.
Aplicatie: Aceasta epistola ajuta pe credinciosi ca traind in lumina si in partasie cu Tatal si Fiul sa poata evita pacatul, anticristii, fii diavolului, si ereziile. Aplicabilitatea este maxima pentru vremea de astazi. Dragostea de fratii reali este o tema majora in 1 Ioan. 

2 Ioan

Cristos este reprezentat de expresia “Invatatura lui Cristos”.
Aplicatie: Cu toate ca epistola este scurta, semnificatia expresiei “invatatura lui Cristos” este imensa, deoarece sintetizeaza doctrina despre Fiul lui Dumnezeu, baza mantuirii, si relationarea cu Tatal Ceresc. 

3 Ioan

Cristos este reprezentat de expresia “Pentru Numele Lui”.
Aplicatie: Aceasta scrisoare scurta ajuta pe credinciosi sa stie cum sa se descurce cand conducerea bisericii este luata de un apostat. 

Iuda

Cristos este cel care pastreaza pe credinciosi in credinta data sfintilor, si care vine cu zecile de mii de sfinti sa judece pacatosii si in special apostatii si ereticii. Venirea lui aduce indurare, inaugurand eternitatea.
Aplicatie: Credinta data sfintilor odata pentru totdeauna trebuie sustinuta cateodata cu lupte dar nu de natura fizica, ci prin documentare adecvata, rugaciune, si replici dure date ereticilor.  

Apocalipsa

Cristos este Martorul credincios, preeminent peste cei morti, Domnul imparatilor pamantului, Primul si Ultimul, Cel ce traieste, Fiul lui Dumnezeu, Cel Sfant si Adevarat, Amin, inceputul creatiei lui Dumnezeu in ce priveste umanitatea Lui, Leul din semintia lui Iuda, Radacina lui David, Mielul, Cuvantul lui Dumnezeu, Imparatul Imparatilor si Domnul Domnilor, Alfa si Omega, Luceafarul stralucitor de dimineata, Cel ce vine curand sa judece vii si mortii.
Aplicatie: Apocalipsa este incheierea grandioasa si terifianta a tuturor lucrurilor. Este momentul cand Dumnezeu pune mana pe puterea Lui cea mare si varsa peste pamant mania lui cumplita impotriva umanitatii aliate cu diavolul, si pe care a suprimat-o pe milenii asteptand momentul judecatii. Totusi in mijlocul acestor framantari dealungul istoriei umane, Dumnezeu are si alesii Lui care sunt mantuiti, curatiti si glorificati de Cristos. El este executorul divin al dreptatii Dumnezeiesti. Cuvantul la ordinea zilei este sa ne pocaim deplin si cat mai repede cu totii. 

One thought on “Actualizare: Mesia in fiecare carte a Bibliei si cum aceasta se aplica la viata noastra “moderna” – Partea I

 1. Frate drag Paul Dan ,

  Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru acest articol excelent , care rezumeaza in fraze scurte intreaga Evanghelie si care ne da si aplicatii concrete , foarte bine punctate , pentru zilele dificile , caracterizate de apostazie de la crestinismul biblic , pe care Biserica ADEVARATA le traverseaza in aceste zile din urma .

  Discernamantul spiritual pe care Dumnezeu ti l-a dat , o reala calauzire prin Duhului Sfant , si pasiunea pentru ADEVAR manifestata prin munca de documentare in vederea sustinerii unei reale apologetici crestine biblice contemporane sunt darurile spirituale cu care Tatal ceresc te-a binecuvantat spre folosul celor chemati la mantuire dintre vorbitorii de limba romana .

  Cred ca ti-am mai spus-o , ca din pacate pentru vorbitorii de limba romana in afara informatiilor de apologetica crestina biblica prezentate pe bogul tau ioan8 , informatii de care Biserica are neaparat nevoie in aceste zile inselatoare , nu prea mai au alte optiuni de unde sa poata lua la cunostinta despre CEEA CE SE INTAMPLA CU ADEVARAT IN CRESTINISMUL MONDIAL in lumina invataturilor infailibile a Scripturii , si mai ales in lumina avertismentelor foarte serioase ale escatologiei biblice .

  Crestinismul mondial de azi se scufunda treptat , dar sigur , in oceanul linistit , dar foarte inselator , al Misticismului (New Age-ului travestit in haine crestine )-Ecumenismului-Umanismului , ca si odata celebrul vas Titanic , plecat parca cu aceeasi aroganta ca si Titanicul , prea increzator in metode , proiecte , strategii , generate de mintile unor intelepti care au o intelepciune fireasca , draceasca , potrivita cu chipul veacului acesta , si nu cu intelepciunea duhovniceasca care vine de sus de la Tatal ceresc , si care ne este prezentata de Fiul in Evanghelia Sa .

  Sola Scriptura !

  MARANATA !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s