Frica, lasitate si complicitate la erezie intre evanghelici- dar si curaj in a spune adevarul

Nota: Noi toti ca evanghelici am avut momente de frica sau lasitate, dar unii, chiar lideri s-au imbonlavit de lasitate cronica. Nu vei intelege acest articol sarind peste evaluarile biblice ale problemei lasitatii. Aceasta postare va fi actualizata cu date noi in 3 zile! Astept sugestii de la cititori.

Timiditatea lui Timotei 

Căci Dumnezeu nu ne -a dat un duh de timiditate (deilia)… (2 Tim 1:7)

Pavel, mentorul si tatal spiritual a lui Timotei se afla in inchisoare la Roma a doua oara. Apostolul stia ca de data aceasta nu va mai scapa de la moarte. Multi din echipa apostolica au ramas in lucrare in alte parti, iar unii ca Dima chiar l-au parasit. In acest context Timotei, care din fire era timid, incepuse sa fie descurajat.  

Sfatul apostolului Pavel catre Timotei 

De aceea îţi aduc aminte să înflăcărezi darul lui Dumnezeu, care este în tine prin punerea mînilor mele. Căci Dumnezeu nu ne -a dat un duh de timiditate/lasitate (deilia), ci de putere, de dragoste şi de stapanire de sine (sōphronismos). Să nu-ţi fie ruşine dar de mărturisirea Domnului nostru, nici de mine, întemniţatul Lui. Ci sufere împreună cu Evanghelia, prin puterea lui Dumezeu. (2 Tim 1:6-8)

In momente de descumpanire pentru Timotei, apostolul Pavel ii spune trei lucruri.

 1. Sa inflacareze chemarea care o are, mergand inainte si nu dand inapoi
 2. Resursa de curaj este de la Duhul Sfant deoarece puterea, dragostea si stapanirea de sine sunt lucrarea Duhului
 3. Puterea pentru continuarea lucrarii in conditii extreme o da Dumnezeu 

Nu putem merge mai departe fara a privii mai atent la versetele de mai sus observand ca am modificat versiunea Cornilescu deoarece in textul original termenul folosit este timiditate sau lasitate, si nu frica. Cornilescu traduce in felul urmator: “Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frica.” Nu este o traducere rea, dar vom vedea mai departe deosebirea intre frica si lasitate.

Exemple de curaj in puterea Duhului Sfant

Domnul Isus spune lucrurilor pe nume: Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru (Ioan 8:44).

Apostolul Petru adresandu-se Sinedriului: Voi v’aţi lepădat de Cel Sfînt şi Neprihănit, şi aţi cerut să vi se dăruiască un ucigaş (Fapte 3:14). 

Apostolul Pavel confruntand pe insotitorul guvernatorului Sergius Paulus: Atunci Saul, care se mai numeşte şi Pavel, fiind plin de Duhul Sfînt, s’a uitat ţintă la el, şi a zis: ,,Om plin de toată viclenia şi de toată răutatea, fiul dracului, vrăjmaş al oricărei neprihăniri, nu mai încetezi tu să strîmbi căile drepte ale Domnului? (Fapte 13:9-10)

Deosebirea dintre frica si lasitate 

Chiar in limba romana frica si lasitatea nu sunt acelas lucru. Lasitatea este o manifestare grava. Alte cuvinte pentru lasitate sunt: miselie, lipsa demnitatii. In engleza, un sinonim pentru lasitate este dezertare. 

In limbajul original al Noului Testament termenul pentru frica este fobos, de unde vine si cuvantul fobie. Cuvantul fobos apare de 42 de ori in textul original. Termenul pentru lasitate este deilia. “Frica” are de multe ori o conotatie pozitiva. Iata cateva exemple. 

Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne (Fapte 2:43).

duceţi pînă la capăt mîntuirea voastră, cu frică şi cutremur (Filipeni 2:12)

Si daca chemati ca Tata pe Cel ce judeca fara partinire pe fiecare dupa faptele lui, purtati-va cu frica in timpul pribegiei voastre (1 Petru 1:17).

Termenul “deilia” care inseamna timiditate si lasitate are totdeauna un sens negativ in Noul Testament!

Domnul Isus nu a fost nici fricos si nici las

Momentul cel mai greu pentru El a fost in gradina Ghetemani.
A ajuns într’un chin ca de moarte, şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sînge, cari cădeau pe pămînt (Luca 22:44).
Unii cocheteaza cu ideea ca Domnul Isus s-ar fi temut in momentul Ghetemani. Nimic nu e mai departe de adevar. El avea oroare de paharul pacatelor noastre si de despartirea temporara de Dumnezeu Tatal. 

Lasitate printre capii de familie evanghelici 

Asa cum am vazut lasitatea este tot una cu miselia si dezertarea. Acestea sunt cuvinte grele dar multi tati evangelici sunt vinovati de asemenea pacate. Cand sotiile evanghelicilor pierd vremea pe Facebook sau la telenovele, de vina sunt sotii care nu au curajul sa confrunte situatia. Cand adolescentii evanghelici sunt invadati de lumesc si pacat, de vina sunt tot tatii care prefera lasitatea in locul confruntarii intelepte.

Cand lucrurile se deterioreaza in biserica, de vina sunt tot barbatii evanghelici pentru ca prefera sa taca sau sa se retraga in liniste in loc sa atraga atentia fratelui sau sorei ce confunda biserica cu maidanul. 

Lasitate si complicitate la erezie intre evanghelici 

Este bine sa incepem cu Ioan Botgros, fostul presedinte BER. A mostenit colaborarea cu secta oculta carismatica KSB si a continuat promovarea ei prin Adrian Stan, inruditul cu acea secta. Ca sa acopere lucrurile a acuzat in mod fals sfatul de frati din adunarea din Carol Davila ca acestia ar fi Darbisti. Probabil ca au trecut decenii de cand cei din Carol sa fi pronuntat vreodata chiar numele Darby. Ioan Botgros coordoneaza acte de huliganism in BER si este complice la ereziile KSB impreuna cu Adrian Stan si carismaticul Mircea Iorgulescu

Dar nu numai Botrgros, ci si ceilalti lideri de la BER au promovat sau ignorat carismatismul KSB si pe Zac Poonen falsul profet carismatic. Acestia si-au revenit, dar Botgros, Adrian Stan si Mircea Iorgulescu continua asaltul carismatic la BER. 

Emanuel Zarnescu, Marcus Dumitru si Lucian Adam toti lideri tineri din BER au demascat KSB-ul dar nu au fost ascultati!

O parte din audienta din adunarea din Carol Davila este vinovata de lasitate si complicitate la erezie deoarece Botgros si huliganii lui se comporta ca pe maidan la servicii publice religioase, iar aceasta audienta de care vorbesc se complace in asemenea atmosfera, neluand atitudine impotriva acestor agresori. Nu ma refer ca, credinciosii sa raspunda lui Botrgros in acelasi fel huliganic, dar sa ii spuna cu totii ca faptele lui sunt grave si ca trebuie sa inceteze sa mai apara in Carol Davila. 

O parte din liderii de la Crestinii dupa Evanghelie sunt deasemenea vinovati de lasitate si complicitate la erezie. Iosif Ton a predicat ereziile carismatice oculte ale lui Bill Johnson la Biserica Izbanda din Bucuresti si la Biserica Agape din Ploiesti. In aceste doua biserici liderii erau la curent cu ereziile lui Ton si cu excluderea lui dintre Baptisti si totusi Ton a infestat audienta cu ereziile lui. La Suceava, Daniel Grigoriciuc a devenit un ideolog carismatic. Vezi aici. Am semnalat pe blog abaterile grave doctrinare ale lui Grigoriciuc dar Virgil Achihai, presedintele la Crestini dupa Evanghelie cat si liderii de la acea denominatie nu au facut nimic, lasand ca, cancerul carismatic sa devoreze aceste biserici. 

Pastorii si predicatorii evanghelici din Romania si din afara, cu rare exceptii, au relatii cordiale cu secta anticrista Adventistii de Ziua a Saptea. Cand in anul 2002 eram in faze finale de publicare a cartii ce demasca Adventismul, presedintele Aliantei Evanghelice din vremea aceea mi-a spus in mod expres sa pun o nota in introducere ca Alianta Evanghelica din Romania nu are de aface cu publicarea cartii impotriva Adventistilor. Acesta a fost un act de lasitate si complicitate la erezie, iar mai tarziu Dumnezeu a continuat si continua sa foloseasca cartea pentru luminarea a mii de Adventisti. 

Curaj impotriva ereziilor la Baptisti si Penticostali 

Am sa incep cu Marius Cruceru. Acesta a jucat un rol esential in demolarea mitului Iosif Ton. Deasemenea Cruceru a desmembrat incercarea Strajerilor de a aduce in Romania emisiunile vrajitorului African Chris Oyakhilome. De curand, Cruceru a dat pe fatza coalitia intre Cristian Barbosu si carismaticii cei mai oribili din Romania. Iata cine este Cristian Barbosu, omul gata de orice compromis pentru a-si pastra imaginea publica si audienta mare la biserica.  

Alt pastor curajos prin harul Domnului este Daniel Chiu de la biserica Logos din Chicago. Acesta l-a demascat pe Ton in termeni categorici si a aratat adevarata fatza a lui Cristian Barbosu. 

Ninel Lazar a fost primul care a dezvaluit evanghelia falsa a lui Zac Poonen. Tot el a fost primul care a confruntat pe Cristian Barbosu si a expus public intentiile acestuia de acaparare a altor biserici prezentandu-le drept lucrare lui.

Pastorul Paul Negrut a scris una dintre cele mai devastatoare declaratie impotriva ereticului Iosif Ton. 

Traian Cretu a fost primul membru de la Metanoia Arad care a deconspirat pe Cristian Barbosu. Traian este un apologet ridicat de Dumnezeu.  Sper sa lanseze si blogul lui. Participarile lui pe Ioan8 sunt printre cele mai competente!

Pastorul penticostal Cristian Ionescu din Chicago a luat de coarne cel mai mare taur liberal penticostal pe nume Emanuel Contac, dezvaluind intentiile Crislamiste ale acestuia. Cititi si comentariile la articolul pastorului Ionescu. Sunt lucruri remarcabile acolo! Vezi aici . Deasemenea pastorul Ionescu nu l-a ocolit nici pe Iosif Ton cu toate ca acesta se dadea drept penticostal. 

Apreciez curajul liderilor penticostali din Romania de a incheia orice asociatie cu libertinii de la Peniel. Deasemenea au fost obiectivi, excluzandu-l pe Pustan, iar acesta trebuie sa dovedeasca, ca este nevinovat. 

Lasii vor ajunge in iad!

Dar cît despre lasi (deilia), necredincioşi, scîrboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua (Apocalipsa 21:8).

La acest aspect trebuie sa reflecteze atat pastorii, predicatorii, cat si credinciosii cand continua sa fie lasi si sa treaca cu vederea activitatea carismaticilor in bisericile lor, invitarea lui Cristian Barbosu sa predice in bisericile lor, invitarea lui Iosif Ton sa mai conferentieze, sau tolerarea pacatului si a indecentei in biserici. 

 

28 thoughts on “Frica, lasitate si complicitate la erezie intre evanghelici- dar si curaj in a spune adevarul

 1. Frate Paul Dan ,

  Fii binecuvantat de Domnul ISUS CRISTOS pentru curajul de a spune ADEVARUL !

  Finalul articolului este infiorator de relevant : LASII VOR AJUNGE IN IAD ! Nu o spune numai Paul Dan , ci o spune CHIAR Scriptura Apoc. 21: 8 .

 2. Frate Paul sunt cateva lucruri care s-au petrecut si la Targoviste in saptamana aceasta marti seara…
  Petrica Aldea a renuntat la pozitia sa in sfatul lui Botgros si fratii din Trgoviste au anuntat ca se dezic de Botgros.
  Erau in sala si Iorgulescu M si Ghitescu Ion si au iesit iar discutii, tulburare si framantarea unei adunari care pana atunci a sustinut pas cu pas “platforma program” a lui Botgros.
  O adunare trece de la intuneric la lumina domnul sa-i binecuvinteze.
  Sa ramana pe cale si sa dea la o parte pe acesti apostati Iorgulescu M Ghitescu I, Botgros I, Adrian Stan si echipa lor.
  Pe de alta parte la Pitesti s-a trecut limita de suportabilitate atunci cand joi a “aiurat de la amvon” badyguardul Calin facandu-i pe cei care se opun apostatilor Iorgulescu M si Ghitescu I, fascisti.
  Surorile si fratii au plans inaintea Domnului fiind astfel insultati de acest apostat Calin .
  Cred ca doar internarea la spitalul de boli psihice este singura solutie.
  Este clar ca le-a luat satana si mintile dupa ce Domnul Isus le-a mutat sfesnicul.

  • Pana nu dispar P.A. si acolitii lui, acea adunare nu va trece la lumina. P.A. isi vede doar interesul lui, si vede ca barca B.G. se scufunda. D-aia se dezice de el. Are el alte interese…

 3. Joyce Meyer?! O ERETICA!!! FOARTE TRIST SI ALARMANT CA MULTI CRESTINI CITESC MATERIALELE EI SAU O ASCULTA!!!
  Pe Facebook o citeaza aproape zilnic o gramada de ‘pocaiti’.

  Ce legatura e intre eretica Joyce Meyer si Alin Lolos?!

  • Da , e foarte trist ca JOYCE MEYER , “pastorita” carismatica multimilionara in $ , cu o avere demna de un mogul carismatic , care s-a cosmetizat cu multiple operatii estetice de-a lungul anilor , promotoare a ereziilor “evangheliei prosperitatii” (Prosperity Gospel ) , “puterea cuvantului rostit” (Word of Faith) si “noi suntem mici dumnezei” (We are little gods) , precum si muuulte altele la fel de grave , are alarmant de multi fani (mai precis …fane) intre evanghelicii din Romania .

   JOYCE MEYER , pur si simplu este doar o foarte buna oratoare motivationala (motivational speaker) care tine excelente “discursuri motivationale” ( motivational discourses ) imbracate in jargon crestin pentru a fi usor diseminate maselor evanghelice naive .
   Domnul nostru , ISUS CRISTOS , si ucenicii Sai nu au tinut DISCURSURI MOTIVATIONALE ! Ei au vestit Evanghelia !

   JOYCE MEYER este un adevarat rezervor de erezii venite din fundul iadului ! Ea mai sustine printre alte in “predicile” sale :
   —- Isus a devenit pacat si a murit spiritual si a incetat sa fie Fiul Lui Dumnezeu pe cruce ( Jesus Became Sin and Died Spiritually and Ceased to be the Son of God on the Cross )
   —– Isus a fost nascut din nou ( Jesus was born again )
   —– Isus a fost chinuit / torturat in iad de Satana si demonii lui ( Jesus Tormented in Hell by Satan and Demons )
   —– Isus a platit pentru pacatele noastre in iad …(DECI NU PE CRUCE ! ) / ( Jesus paid for our sins in hell )
   —– Daca nu crezi ca Isus a mers in iad nu poti sa fii mantuit ( If you don’t believe Jesus went to hell, you cannot be saved )
   —— Joyce Meyer a spus ca ea nu este o pacatoasa … (sau) ca nu mai este o pacatoasa ( Joyce Meyer said she is not a sinner …Joyce Meyer Claims She is no Longer a Sinner – Sinless Perfection Heresy / Achieving Sinlessness ) . Erezia atingerii / realizarii starii de “Perfectiune / Fara pacat” in timp ce cineva este inca in viata .
   ——Joyce Meyer pretinde ca primeste “cunostinta / informatie ( extrabiblica ) , revelata / descoperita ” ( Revelation Knowledge ) , acolo unde , spune ea , ” Biblia nu poate gasi o cale sa ne explice (un aspect) ” .

   NOTA personala ! :
   Cu siguranta ca “pastorita” carismatica , JOYCE MEYER , un adevarat rezervor de erezii , care mai are si tupeul sa-si exercite autoritatea asupra barbatilor ( vezi 1 Timot. 2:12 ) , primeste cunostinta / informatie revelata … FARA INDOIALA ca primeste !
   Intrebarea este … CARE-I SURSA “revelatiilor” ei …?!?

   Scurte informatii de apologetica crestina in lb. engleza despre Joyce Meyer :

   http://carm.org/joyce-meyer ;

   http://www.letusreason.org/popteac17.htm ;

   http://craigbrownsreformedtheology.wordpress.com/2011/09/21/word-of-faith-false-teacher-joyce-meyer%E2%80%99s-shocking-doctrine-and-heresy/

  • Maria draga nu are nici o legatura desigur….As fi vrut parerea fratelui pt mine personal….Sa iti spun sincer o ascult cateodata pe Joyce Meyer si ramai asa blocata de unele lucruri pe care le spune…E adevarat ca multi o promoveza chiar si Tv Alfa si Omega, asta m-a derutat…De Alin imi place si ma bucur pt el…Pe Rodi o iubesc dar in Africa cand merge se uneste cu carismaticii si asa nu inteleg…As fi vrut niste pareri de la niste frati cu experienta in credinta…Va multumesc oricum…

   • Angela
    Nu am avut timp sa iti raspund cu privire la cine este Joyce Meyer. Traian, un colaborator apropiat al meu a dat un raspuns adecvat la comenatariul 11 cu privire la J. Meyer. Da, ea este o mare eretica chiar balsfemiatoare. Intre credinciosii normali in America nu o baga nimeni in seama.

    De ce te-a derutat ca Tv Alfa si Omega o promoveaza pe J. Meyer? Aceasta organizatie este o sursa de otravire spirituala lenta a audientei evanghelice.

    Cine este Rodi? Faptul ca se uneste cu carismaticii in Africa arata de fapt cine este ea, o carsimatica in ascuns!

    Nu te supara dar nu ai o directie clara in viata ta spirituala. Ai putea sa scrii ce fel de biserica frecventezi si de cand te-ai intors la Dumnezeu? As vrea sa iti dau cateva sugestii pentru viata ta de credinta.

    Paul Dan

 4. Joyce Meyer si Alin Lolos nu s-ar incadra impreuna! Diferenta mare intre acestia doi, de fapt nici macar o comparatie!
  Agree Maria!

 5. Poezie scrisa in momentul asupriri verbale a lui Mircea Iorgulescu in Adunarea din Pitesti:

  Sunt dat afară

  Sunt dat afară şi picuri mari de plumb topit,
  Cad peste mine din cerul mâniei negre;
  Şi-a morţii tenebre cu ura de fraţi hain în vene,
  M-au injurat : darbistule !

  Sunt dat afară şi mor de dorul dragostei de fraţi.
  Ce vremuri apuse cand cel de lângă tine cu mâna întinsă ,
  Iţi spune din dragoste de Isus fac asta pentru tine…
  Dar azi este moarte, căci e numai ură!

  Sunt dat afară dar nu sunt eu singur.
  E Cineva aici cu Mâna strapunsă, şi plânge cu mine…
  Şi azi tot mai tare se aude cu multe suspine,
  Că a vrut să ne strangă, cum cloşca şi-adună a ei pui la sine.

  Adi

  • Adi,
   Nu ma intelege gresit, m-as consuma mai putin in urma actiunilor unui apostat carismatic. Iuda Iscarioteanul nu trebuie sa ne afecteze prea mult.
   Paul Dan

  • Frate Adi,da Slava Lui Dumnezeu, ca nu Acestia care dau afara au stapinire si pe cer.V-a veni o vreme Cind toti cei ce au crezut ca pot face din Casa Lui Dumnezeu Un loc al lor particular ,vor plati pretul.Pretul este etern.

   Domnul sa iti dea har,sa priveste la El,nu la oameni.

 6. Chinezi aveau o metoda de a tortura prizonieri folosind o sursa de apa ce picura pe capul acestora.
  Destul de suportabila la inceput dar in timp devine o tortura.
  Modalitatea asta de tortura “picatura chinezeasca” a fost folosita si pe vremea comunistilor in inchisorile comuniste impotriva detinutilor.
  Nu intamplator fac aceasta precizare pentru ca situatia este asemanatoare cu ce face Iorgulescu Mircea, Botgros, Adrian Stan si echipa lor.
  A vorbi mereu si mereu provocator, poate o perioada sa suportam la inceput chiar a fost foarte usor si ne-am imaginat ca avem resurse…
  Dar din 31 august 2013 pana azi a trecut ceva vreme, si eu ma intreb daca mai suporta cineva?
  Picatura chinezeasca si-a facut efectul?
  Pe deplin:
  -vorbirea provocatoare, atacul verbal, amenintarile repetate in Adunarile din Carol, din Pitesti, din Campulung etc, sunt deja un mijloc de tortura…
  Poezia scrisa este doar un mijloc de a evada din cea ce ne apasa sub tortura amintita mai sus.
  Dar nu ne ajuta prea mult…

  • La pshihiatrie, doctorii ii trateaza pe bolnavi ca bolnavi si nu ii baga in seama cand acestia peroreaza tot felul de insulte. La biserica apostatii trebuie tratati ca apostati si complet ignorati indiferent ce zic ei.

   Paul Dan

 7. Ai dreptate, Adi.
  Nici eu nu mai văd vreun mijloc civilizat de rezolvare a situației.
  Și aseară au tulburat adunarea din Carol…
  Sunt aceiași oameni fără căpătâi.Un exemplu, Grigore Vîlcu, care se crede sfântul sfinților coborât în București. Este în divorț cu nevasta, pe care a bătut-o, și dă lecții de smerenie adunării, îndrăznește să se roage lui Dumnezeu în numele adunării. El se ridică primul să propună cântări, în disprețul rânduielilor adunării, el citește din Biblie pasaje care nu au legătură cu momentul strângerii, dar fac trimiteri tendențioase către frați, el comentează în rugăciuni despre învățături, îi înfierează pe frați, intră duminica în sală și murdărește adunarea de Cină, nesocotind hotărârea sfatului de frați de excludere. Ca acesta sunt și alți susținători ai lui Botgros & comp.
  Sunt oameni care au vieți pătate, păcate ascunse, stăpâniți de violență și ură.

  Domnul să aibă milă de noi și să ne izbăvească de aceste duhuri intrate în astfel de oameni!

 8. Fratilor, sa va rugati ca noul asalt al apostatilor Ioan Botgros, Iorgulescu Mircea, Adrian Stan sa nu aiba nici o sansa pe 28.06.2014.
  Ei nu tin cont de recomandarile SSC nici de dorinta fratilor din BER si nu in ultimul rand nici de Dumnezeu.
  Aici este marsava scrisoare a lui Botgros in 4 pagini.
  Rusine eterna pentru cei care au scris-o si au semnat-o, si celor care ii vor da curs!

 9. Din nou au inceput sa se tulbure apele, si sa se adune nori de furtuna, dar de data asta la BCE Mioveni la 20Km de Pitesti; Iorgulescu Mircea isi trimite oameni sa faca tulburare, unul din ei este si Golas cel care a fost in Carol Davila si s-a laudat ca el cunoaste adancimile pacatului cat a fost la puscarie…
  Uitati-va si voi ce oameni rataciti sunt, ei nu se pot lauda cu Hristos.
  Insasi mesajul lor plin de venin de dezbinare, de ura, de necredita aduce frica si nesiguranta in credinciosii probabil de curand pe cale, propagand sloganul ca “mantuirea se pierde”…
  Ei si-au pierdut chiar si bunul simt, ce sa nu mai zic de credinta…
  Fie ca Domnul Isus sa-i opreasca din toate actiunile lor impotriva mieluseilor, oitelor si a oilor Domnului

  • Postez si aici ceea ce am postat la alt articol:

   Am găsit interesant un pasaj din Macbeth, scris în 1611. Nu promovez poezia laică, dar se pliază perfect pe evenimentele din perioada aceasta.
   Puteți să înlocuiți personajele cu figuri cunoscute de pe scena din prezent.

   ACTUL IV

   SCENA 2
   ….
   LADY MACDUFF

   Da, frica-i totul, dragostea nimic.
   O, ce marunt arata înteleptul
   Atunci cînd fuge ca un scos din minti !

   CRAINICUL

   Dar mult mai cruda-i soarta ce te-asteapta,
   Si e pe-aproape. Domnul sa te-ajute!

   MACDUFF
   E tiranie
   Nestăpînirea poftelor. Prin ea
   S-au prăbuşit şi tronuri fericite,
   Şi-atîţia regi pretimpuriu s-au dus.
   N-ai teamă însă: ia ce este-al tău,
   Îţi poţi plimba pe-un cîmp mănos plăcerea.
   Părînd cuminte-îi legi la ochi pe toţi.

   MALCOLM
   Mai creşte-n firea mea rău întocmită
   O lăcomie-atît de făr’ de saţ,
   Că domn fiind, pe nobili i-aş ucide,
   Moşia să le-o iau. Aş jindui
   La unul case, la-altul juvaeruri,
   Prisosul meu ar fi ca mirodenii
   Ce pofta ţi-o-ntărîtă; aş căta
   Gîlceavă celor buni şi credincioşi,
   Să-i nimicesc spre-mbogăţirea mea.

   MACDUFF
   Această lăcomie mai adîncă-i
   Şi creşte din mai rele rădăcini
   Decît desfrîul, înflorit ca vara.
   Ea-i paloşul de regi ucigător.
   Dar Scoţia te poate-ndestula,
   N-ai nici o grijă, doar din ce-i al tău.
   Acestea toate pot fi-ngăduite,
   Precumpănite dacă-s de-alte daruri.

   MALCOLM
   Dar n-am de loc. Tot ce-i regesc: dreptate,
   Smerire, cumpătare, stăruinţă,
   Evlavie, răbdare, vitejie,
   Tărie, hotărîre, bunătate
   Şi milostenie — străine-mi sînt !
   Dar meşter sînt în crime de tot felul,
   Pe orice căi. Dă-mi sceptrul, şi-am s-arunc
   Al înfrăţirii dulce lapte-n iad
   Să spulber pacea lumii, nimicind
   Unirea pe pămînt.

   ROSS
   Sărmană ţară
   Atît de îngrozită-i de ea însăşi,
   Că nu-i poţi spune mamă, ci mormînt.
   Acolo nimeni nu surîde — afară
   De-acela care nu ştie nimic.
   Suspinele, şi bocetul, şi plînsul
   Ce sfîşie văzduhul doar le-auzi,
   Dar nu le-asculţi. …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s