Cum isi ruineaza copiii parintii evanghelici , dand la o parte jugul lui Dumnezeu

Este bine pentru om sa poarte un jug in tineretea lui 

Sa stea singur si sa taca, pentru ca Domnul i l-a pus pe grumaz 

(Plangerile lui Ieremia 3:27,28)

 

Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi dela Mine, căci Eu sînt blînd şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.  Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.

 (Matei 11:29,30)

Ce este un jug in contextul plangerilor lui Ieremia?

Ieremia reflecta la distrugerea Ierusalimului si ducerea in robia babiloniana a majoritatii iudeilor. Proorocul isi dadea seama ca daca poporul ar fi trait in restrictile si rigorile Cuvantului lui Dumnezeu, cu alte cuvinte daca ar fi purtat jugul sfinteniei pus de Dumnezeu nu s-ar fi ajuns aici.

De ce un jug?

 • pentru ca asa a hotarat Domnul
 • pentru ca este benefic chiar daca este inconfortabil
 • pentru ca nu se poate maturitate fara incercare
 • fara jug este o viata pierduta de sub control
 • nu este jugul lui Dumnezeu atunci este jugul pacatului ce duce la distrugere
 • pentru ca viata intr-o lume imperfecta/pacatoasa trebuie sa aiba restrictii
 • pentru ca viata fara jugul lui Dumnzeu este mai grea si mai dureroasa dacat cea cu jugul lui Cristos
Sa nu ne inselam, tineretul evanghelic de astazi este in majoritate fara jugul lui Cristos, adica…citeste mai departe si vei vedea

David a avut un jug greu, in schimb Solomon mosteneste bogatie fara suferinta, iar Roboam rasfatzatul rupe regatul

Dumnezeu i-a ingaduit lui Saul sa urmareasca pe David zece ani  incercand sa ii i-a viata, cu toate ca El il facuse imparat pe fiul lui Isai . Cum vine asta? David a purtat un jug greu pus de Dumnezeu. Numai asa David a invatat smerenia. Iata un exemplu dureros de tradare prin care trece David. Locuitorii din Cheila erau gata sa il dea pe mainile lui Saul dupa ce el si ai lui si-au pus viata in joc ca sa ii scape de filisteni. Mai mult, David se duce la lupta cu aprobarea lui Dumnezeu.  David a întrebat pe Domnul, şi a zis: ,,Să mă duc, şi să bat pe Filistenii aceştia?“ Şi Domnul i -a răspuns: ,,Du-te, bate pe Filisteni, şi izbăveşte Cheila.“. . . David a întrebat iarăş pe Domnul. Şi Domnul i -a răspuns: ,,Scoală-te şi pogoară-te la Cheila, căci dau pe Filisteni în mînile tale.“( 1 Samuel 23: 2-4)…David a mai zis: ,,Mă vor da locuitorii din Cheila pe mine şi pe oamenii mei, în mînile lui Saul?“ Şi Domnul a răspuns: ,,Te vor da.`(1Sam 23:12)

Cu alta ocazie David este nevoit sa gaseasca adapost la vrajmasii a lui Israel, la filisteni, iar ca sa scape de acolo s-a prefacut ca este nebun: David a pus la inimă aceste cuvinte, şi a avut o mare frică de Achiş, împăratul Gatului. A făcut pe nebunul înaintea lor; făcea năzdrăvănii înaintea lor, făcea zgîrîieturi pe uşile porţilor, şi lăsa să -i curgă balele pe barbă.(1 Sam 21:12)

Solomon mosteneste de la tatal sau David un mic imperiu cu vrasmasii anihilati, si multa bogatie. Pe deasupra isi ia 600 de neveste majoritatea pagane si 300 de concubine. Gradual Solomon decade atat de rau incat infesteaza Ierusalimul cu cele mai abominabile slujiri idolesti. Peste 300 de ani cand Iosia face o reforma nationala inca se mai vorbea de Muntele Pierzarii, care era o parte din Muntele Maslinilor pe care Solomon il spurcase cu sanctuare idolesti. Iata cat de grafic descrie Scriptura consecintele idolatriei lui Solomon. Tot ce a fost mai scarbos si criminal Solomon a adunat pe acel versant al Muntele Maslinilor. 

 Împăratul (Iosia) a pîngărit înălţimile cari erau în faţa Ierusalimului, pe partea dreaptă a muntelui Pierzării/Distrugerii (mashchiyth), şi pe cari le zidise Solomon, împăratul lui Israel, Astarteei, urîciunea Sidonienilor, lui Chemoş, urîciunea Moabului, şi lui Milcom, urîciunea fiilor lui Amon. A sfărîmat stîlpii idoleşti şi a dărîmat Astarteele, şi locul lor l -a umplut cu oase omeneşti. (2 Imparati 23:13-14)

Solomon nu a avut razboaie ca imparat, ci prosperitate si pace. El  a fost martor la campaniile de aparare si cucerire a lui David, dar el insusi nu a suferit. Cand insa vine randul lui Roboam, acesta a crescut intr-un context de prosperitate si coruptie spirituala. Toate actiunile lui Roboam ar putea fi imputate intr-un fel lui Solomon. Iata cum arogantul Roboam rupe regatul lui Israel. El ca si multi tineri evanghelici de astazi traiesc in lumea lor virtuala izolati de viata reala cu incercarile ei. 

Dar Roboam a lăsat sfatul pe care i -l dădeau bătrînii, şi s’a sfătuit cu tinerii cari crescuseră (gadal) cu el şi cari erau împrejurul lui.  El a zis: ,,Ce mă sfatuiţi să răspund poporului acestuia, care-mi vorbeşte aşa: ,Uşurează-ne jugul pe care l -a pus peste noi tatăl tău?“  Şi iată ce i-au zis tinerii cari crescuseră cu el: ,,Să spui aşa poporului acestuia care ţi -a vorbit astfel: ,Tatăl tău ne -a îngreuiat jugul, tu uşurează-ni -l!` Să le vorbeşti aşa: ,Degetul meu cel mic va fi mai gros decît coapsele tatălui meu. Acum, tatăl meu a pus peste voi un jug greu, dar eu vi -l voi face şi mai greu; tatăl meu v’a bătut cu bice, dar eu vă voi bate cu scorpioane.“

In pasajul de mai sus in textul original verbul “crescusera” mai poate fi tradus cu crescand in proeminenta. Roboam si prietenii lui au capat proeminenta fara sa fi trecut prin necazuri. Aceasta a fost fatal pentru ei cat si pentru cei de azi. 

Domnul Isus a purtat un jug ca sa il faca pe al nostru usor

Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi (manthanō) dela Mine, căci Eu sînt blînd (praos) şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.  Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.“ 

Este remarcabil ca versetul incepe cu un imperativ. Luati jugul Meu! Domnul Isus nu ne impune jugul Lui, ci datorita urgentei care ne aflam El n-il propune. Cu riscul de a pierde cativa cititori la acest stadiu al articolului, trebuie sa remarcam cateva lucruri ce tin de limbajul original. Verbul a invata in textul nostru este tot la imperativ. Acest imperativ este legat de Domnul Isus. Numai de la El putem invata blindetea si smerenia cu inima: invatati de le Mine! Dar sa revenim la termenul a invata. De la acest verb deriva substantivul invatzacel care in limbajul original este mathétés care inseamna ucenic. De aici rezulta ca obijnuirea cu jugul lui Cristos, cat si invatarea de la El este un proces de ucenicizare pe care il conduce El. Asa ca a invata sa tragi la jug cu Domnul Cristos este o actiune progresiva, nu singulara si nerepetabila. Mersul cu El in acelasi jug este pentru toata viata. Inca un aspect, cand esti in acelasi jug cu Domnul Isus mergi spre obiectivul Lui, nu spre implinirea viselor tale. Si desigur nu faci ce vrei, dar vei fi scutit de infringeri mari si pacate grosolane. 

In final trebuie sa ne mai uitam la un cuvant din versetul in discutie. Este vorba de termenul bland (praus). Multi se gandesc ca un crestin bland este un crestin neputincios sau chiar lash. Textul original in cazul cuvantului bland inseamna bland dar puternic. Si acesta este Domnul nostru, bland si atotputernic. 

Ce s-a intamplat in America ne va ajuta sa intelegem

ce se intampla la noi in biserici

In 1920 a fost un boom economic in America ce a dus la prosperitate nemaiintalnita

Prea marea prosperitate economica a dus la decadere sociala grava. In special tinerele si-au facut de cap fumand si band in public, imbracandu-se indecent si savarsind avid acte de imoralitate. Sa nu uitam ca atunci s-a trecut brusc de la decenta victoriana la desfraul numit deceniul rusinos

Dumnezeu a pedepsit America prin marea criza economica a anilor ’30 urmata de marea seceta a anilor ’34-36. Au fost afectate 400,000 km patrati de teren intins pe 5 state din centrul Americii. Numai in California s-au refugiat 116,000 de familii. Analistii au spus ca a fost cea mai puternica seceta in ultima mie de ani. Praful ridicat de vanturi puternice a fost purtat pana in New York si in Washington D.C. 

America a experimentat al doilea boom economic in jurul anilor ’50. 

Cultura populara nascuta din jazz si blues a dat nastere la stilul rock and roll si rock, care a invadat bisericile din America dealungul deceniilor. In contextul unei afluente econmice fara paralel in istoria omenirii, profesori de teologie, pastori, parinti evanghelici (cu rare exceptii) au imbratisat stilul apostat de serviciu bisericesc expus ca o parodie in urmatorul video. In general, bisericile romanesti din tara si diaspora urmeaza acelasi declin dupa modelul celor din America.

 

Cum isi ruineaza parintii evanghelici propii copii

Parintii evanghelici isi ruineaza copii cam in felul urmator:

 • cand parintii nu iubesc pe Dumnezeu, ci lumea in general
 • cand parintii nu sunt real interesati de aprofundarea Cuvantului, ci doar merg regulat la Biserica ( daca si asta)
 • cand parintii raspund nedocumentat Biblic la intrebari serioase ale copiilor lor
 • cand scopul suprem al parintilor si al copiilor este CARIERA sau SCOALA si nu o cariera care sa fie in slujba imparartiei lui Dumnezeu
 • cand parintii arunca in sarcina Bisericii cresterea spirituala a copiilor lor
 • cand parintii nu au o viata de rugaciune
 • cand parintii nu administreaza disciplina in functie de varsta, sau nici un fel de disciplina
 • cand parintii il privesc pe Domnul Isus doar ca un ajutor in implinirea dezideratelor materialiste ale familiei
 • cand tatal nu isi indeplineste rolul de preot al casei
 • cand mama are atitudini feministe si in plus se ia la intrecere in indecenta cu fetele ei mari
 • cand parintii zic ” sa nu treaca si copii nostrii prin ce am trecut noi” si fac din copii lor niste rasfatzati, aroganti, vedete de Facebook si Instagram
 • cand parintii lauda excesiv copii, sau ii critica excesiv
 • cand parintii nu impun reguli de sfintenie si decenta sub pretextul ca nu vor sa fie “legalisti”
 • cand parintii nu sunt in cunostinta deplina de activitatea pe internet sau pe smartphone ( cui dau SMS-uri ? ) a copiilor lor
 • cand copii si parintii se uita impreuna la filme degradante
 • cand parintii nu verifica permanent anturajul copiilor lor
 • cand copii asculta muzica moderna si sunt la zi cu toate filmele
 • cand copii primesc cadou gramada de electronice si ultimul tip de smartphone
 • cand copii nu fac treaba in casa
 • cand tatal are pasiuni/hobbies mai presus dacat copiii
 • cand mama este pierduta pe Facebook sau in alte seriale TV lacrimogene
 • cand tatal si chiar si mama sunt prinsi de pornografie

 

O parte din tinerii evanghelici au nevoie de ce veti vedea in urmatorul video ca o preconditie pentru o gandire normala si ancorarea in realitate

 

 

8 thoughts on “Cum isi ruineaza copiii parintii evanghelici , dand la o parte jugul lui Dumnezeu

 1. Pingback: “Cum isi ruineaza parintii evanghelici proprii copii.” | Cetatea de scapare.

  • Cred ca parintii care au fost nascuti din nou, nu cei care fregventeaza adunarile, bisericile la gramada,au in ei dorinta de as indruma copii spre Cuvintul lui Dumnezeu.Nu spre fel de fel de youtube care imbicseste sufletul. Apoi Mintuitorul spune ceva extraordinar despre oile Lui.

   Ioan 10:26. …… cum v-am spus, nu sînteţi din oile Mele. 27. Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine.

   • Din situatiile traite de David – Solomon – Roboam avem desigur de invatat si in privinta relatiilor cu copiii nostri. Sunt greseli ireparabile in cresterea copiilor si cineva (un frate al carui nume nu doresc sa-l amintesc mereu) spunea ca niciun parinte nu va ramane fara vreun repros, gandind la felul cum s-a purtat el in familie: poate a fost prea ingaduitor sau prea aspru, a cautat mai in primul rand dezvoltarea pamanteasca a copiilor. Multi n-au stiut ce inseamna “adunarea”, desi au trait intr-o casa crestina!
    Situatia bisericilor din America insa nu este chiar cu totul de lepadat, cum ar aparea din unele prezentari filmate. De fapt, majoritatea oamenilor sunt catolici: straini de evanghelie, iar papa, seful lor, tagaduieste cele mai insemnate adevaruri biblice si tine multimea in intuneric. Cand incerci sa-i spui unui catolic ceva despre Domnul Isus, iti raspunde: “Eu sunt catolic”, cu alte cuvinte: Lasa-ma in pace!
    Este adevarat, lumea a intrat din plin in unele biserici evanghelice, unele din ele au transformat biserica intr-un teatru religios ingrozitor, insuportabil. Dar ei doar atata stiu! Au nevoie de evanghelizare si de cele mai elemenatre adevaruri ale Scripturii.
    Sa multumim insa lui Dumnezeu ca sunt in America mii de biserici-adunari de obicei mici, dar cu oameni credinciosi devotati Domnului Hristos. Si in America sunt mai multi credinciosi de la care ai de invatat decat sunt in alte tari. Tinerii care au avut relatii cu aceasta tara ar trebui sa recunoasca in acestia un exemplu de urmat.

 2. Am citit si am vizionat materialul . Asa este si cred ca Dumnezeu pedepseste asemenea pacate legiferate de tribunalul suprem din SUA .Somnul natiunii naste monstri iar somnul Bisericii naste diavoli.Binecuvantarea unei natiuni nu inseamna doar bogatie materiala , ci cu mult mai mult : bogatie spirituala. Copiii trebuie invatati sa-L urmeze pe Cristos si nu lasati de capul lor. Se gaseste cate unul mai smecher sau smechera si isi pune un fier in nas , sau la ochi si altii se iau dupa el , fara a analiza si gandi daca ceea ce fac este bine sau doar sa urmeze si ei pe altii , care la randul lor s-au inspirat de la altii . Evanghelia ne lumineaza si ne da verticalitate crestina si ne scapa de robia pacatului . Ne lumineza mintea si nu suntem orbi spirituali. Ce sameni la tinerete vei culege la batranete . Tinerii ,, frumosi si liberi ,, din timpul lui Roboam au inclinat balanta si dezastrul s-a abatut asupra natiunii , pentru ca asa au crescut si au vazut pluralitatea de pacate de la Solomon. Incalcarea Cuvantului lui Dumnezeu aduce dezastrul natiunii. Daca in SUA s-a vazut decaderea bisericilor evanghelice ( nu toate ) , de ce sa le copieze si cele din Romania fara nici un discernamant si fara nicio ratiune?. Modelul nu-l reprezinta America ci Cristos.. Multumesc pentru materialul prezentat , care este o radiografie veridica a decaderii societatii americane. Este adevarat ca am destui ani acum si experienta de viata ca sa vad ca Evanghelia ne tine pe Cale si fara ea suntem pierduti. Nu este rau in a copia comportamentul cuiva dar acela trebuie trecut prin filtru si filtrul este Cristos.Se prevede continuarea procesului de revizuire a Constitutiei si trebuie ca tot mai multi sa ne manifestam pentru introducerea in constitutie a definirii corecte a familiei – uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie-. Toate bisericile sa -si faca auzita pozitia si cei pe care i-am votat sa se supuna vointei crestine a unui popor crestin . Dumnezeu sa ne dea izbanda !

 3. Pingback: Homosexualitate, Tribunalul Suprem SUA, epoca post crestina, Anticrist si venirea Domnului Isus « tineridelanganoi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s