Are Iohannis Klaus un rol istoric pentru evanghelicii romani? – Partea intai

Explicatie: Articolul prezent si cele care vor urma dupa acesta le consider ca fiind cele mai importante expuneri pe acest blog! Alegerea lui Iohannis Klaus ca Presedinte al Romaniei nu are o legatura directa cu evanghelicii romani, chiar daca unii vad asa. Rolul istoric jucat de Iohannis Klaus pentru evanghelici este indirect, constand in crestera interesului pentru aspecte culturale si religioase germane. Aceasta trebuie sa aduca in prim plan, pentru evanghelici, Reforma Protestanta lucrata de Dumnezeu prin Martin Luther. Miscarea evanghelica romana in general nu a avut teologia reformei protestante asimilata adecvat. Avem o sansa acum! 

Cel mai important om al lui Dumnezeu in privinta Reformei crestinismului de la apostoli incoace este Martin Luther!

Am sa calific ce am zis, si in acelasi timp stiu ca vor fii reactii vii, dar astept cu nerabdare sa vad contraargumentele altora. Doctrina suprema a Scripturii este moartea, ingroparea, si invierea Domnului Isus, in alte cuvinte doctrina crucii. Martin Luther a explicat ca nimeni altul in contextul deformarii evangheliei in romano-catolicism, cum doctrina crucii indreptateste pe credincios. 

Cum a ajuns Martin Luther la aceasta performanta? 

Multi specialisti in istoria bisericii precum si in teologie istorica incearca sa scoata in evidenta calitatile lui Martin Luther. Unii accentueaza etnia lui germana. Altii scot in evidenta incapatanarea lui ca un lucru determinant, iar altii ridica in slavi intelectul lui.  Vom privii la biografia lui fascinanta, si vom vedea ca lucrurile stau exact invers. Tot ce sa intamplat bun in viata lui Luther se datoreaza suveranitatii lui Dumnezeu care la fortzat pe acesta sa falimenteze religios, si sa devina omul lui Dumnezeu pentru reforma crestinismului. A sosit momentul ca noi, evanghelicii romani sa ne eliberam de adularea oamenilor pe care ne-a impus-o Ceausescu si opresiunea comunista, si sa trecem la recunoasterea suveranitatii absolute a lui Dumnezeu. 

Abmbitiile Papei Iulius II i-au ruinat pe germani si au facilitat Reforma

Papa Iulius II era poreclit “Papa infricosatorul” si “Papa razboinicul”. Numele lui era Giuliano della Rovere (1443-1513). El si papii dinaintea lui si-au construit cladiri impozante , infrastructura de strazi si piete in Roma ca sa asigure o curgere fara probleme a sirului masiv de inchinatori romano-catolici care isi aduceau darurile papalitatii. Sub conducerea lui Iulius II au inceput marile lucrari la zidirea din temelii a catedralei romano-catolice, biserica Sfantul Petru care a pus la bir greu pe crediciosii romano-catolici din Europa, inclusiv din statele germane. Mai mult, Papa Iulius II si pe urma Papa Leo X au fortzat vanzarea de indulgente bisericesti pentru scoaterea din “purgatoriu” a pacatosilor. Practica aceasta de jefuire a naivilor romano-catolici l-a revoltat pe Martin Luther si a creat conditii pentru reforma, desigur in contextul celorlalte abuzuri ale Papei si clerului romano-catolic. 

Mama lui Luther a fost o femeie dura, iar tatal un om aspru

Parintii lui Luter

Numele mamei lui inaninte de casatorie era Margaret Lindemann. A fost cunoscuta pentru piosenia ei insotita de o viata de rugaciune ca si romano-catolica, dar Luther insusi spune ca bataile ei repetate l-au impins la calugarire. Odata, copil fiind, acesta a furat o nuca, iar Margaret la batut pana i-a dat sangele. Tatal lui se numea Hans Luther. La inceput numele lui de familie a fost Luder. Hans nu lasa nici o abatere a lui Martin nepedepsita. Cu astfel de parinti Luther s-ar fi razvartit, dar Dumnzeu a facut ca el sa nu faca asa, iar asprimea de acasa sa il formeze ca un om rezistent in incercarile reformei. De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celorce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celorce sînt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)

La inceput parintii lui Luter au locuit intr-un orasel numit Eisleben. Luter s-a nascut pe data de 10 noiembrie, 1483 de ziua “sfantului Martin”, si parintii l-au numit Martin. Hans, tatal, lucra la minele de cupru, iar cand Martin avea sase luni sau mutat in Mansfeld. Cu timpul Hans a putut sa devina proprietarul la sase topitorii de cupru. Deci Martin nu a avut o copilarie cu lipsuri. Incercarile vor aparea cand e trimis la scoala medie. Hans iubea cartile si cu toate ca in vremea aceia erau extrem de rare, el a putut sa aiba cateva, iar Luter a vazut pretuirea cartii la tatal lui. 

Mai trebuie mentionat aici ca parintii lui Luther, precum si societatea germana la vremea aceea erau dominati de superstitii. Discutia despre demoni ascunsi dupa copaci, prezenti in aproape orice forma a naturii era subiect la ordinea zilei. Nu trebuie sa privim cu dispret la germanii de atunci, deoarece ignoranta biblica si saracia economica provocata de ambitiile arhitecturale ale Papei Iulius II si Leo X au dus la ruina economica si spirituala pe multi germani.  

Baiatul Martin Luther era promitator, dar viata ia niste turnuri neasteptate

Martin Luther a avut manifestari emotionale complexe  pana acolo ca a trezit si interesul unor specialisti in psihologie din vremea de azi. Spre sfarsitul adolescentei tanarul Martin deja avea depresii urmate de stari exaltate, iar in termenii de astazi el ar putea fii incadrat ca maniaco-depresiv. Un motiv care a dus la depresia lui Luther a fost desigur si tratamentul dur de acasa, si mai ales lipsa dragostei materne. Tocmai aici straluceste slava lui Dumnezeu deoarece Luther nu a ajuns un debil mintal, iar mai tarziu pe cand era la scoala in Eisenach, Dumnezeu prevede pentru el, pentru o perioada, doi parinti adoptivi, Ursula si Conrad Cotta. “Căci tatăl meu şi mama mea mă părăsesc, dar Domnul mă primeşte.” (Psalmul 27:10). Conrad Cotta era printre nobilii localitatii Eisenach. 

Dar sa revenim la viata lui Luther incepand cu copilaria. Locuind in Mansfeld, face clasele primare acolo si fiind mic ca varsta si scurt de statura, tatal lui il cara cateodata pe umeri la scoala. Hans, tatal, era incantat de capacitatile intelectuale ale lui Luther si vroia sa il faca un om invatat. Deaceea la varsta de 14 ani e trimis la o scoala franciscana din Magdeburg. Aici Luther, ca si ceilalti elevi, primeau bataie cu nuiaua deoarece era un proverb in acele zile ca nimic nu poate fii asimilat fara folosirea din abundenta a nuielei. Intr-o zi Luther a fost batut de 15 ori. Mai mult, elevii trebuiau sa aiba mancarea asigurata de parinti, dar cei mai multi parinti inclusiv ai lui Luther, ii lasau pe mana scolii iar profesorii ii trimiteau in grupuri mici pe la casele oamenilor mai bogati ca sa le cante si sa primeasca in schimb diferite lucruri de mancare. 

Un an mai tarziu Luter este mutat la o scoala de latina din Eisenach, apartinand parohiei catolice de acolo. Aici il are ca rector pe John Trebonius, un profesor de exceptie. Luther petrece 4 ani la acea scoala. Canta bine la lauta si avea o voce plina de tenor fiind remarcat in corul bisericii. Aici in Eisenach trebuie sa continuie castigarea mancarii prin cantat la casele oamenilor, iar intr-o zi cand era obosit, flamand, si dezorientat, gandindu-se ca trebuie sa se retraga de la scoala, Ursula si Conrad Cotta il adopta temporar, asigurandu-i cele necesare traiului. Au uitat parintii lui de el de a trebuit sa ajunga la familia Conard? Nu! Dumnezeu a ingaduit aceasta neglijenta ca el sa aiba din nou necazuri, pentru cladirea caracterului lui…necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruinţă în încercare, iar biruinţa aceasta aduce nădejdea (Romans 5:3,4)

Tot la aceasta scoala Luter se remarca ca un lingvist deasupra clasei lui, precum si printre cei mai buni in dezbateri publice. 

Nota: nu discutam acum inadecvarile lui Martin Luter ca reformator. Le stiu si eu precum si o parte dintre dvs. Le vom aborda mai tarziu. Nu a fost reformator in istoria bisericii fara lipsuri mari…Trebuie sa straluceasca numai slava lui Dumnezeu!

Va continua…

Bibilografie

Mayhew, Henry. The Boyhood of Martin Luther: Or, The Sufferings of the Heroic Little Beggar-boy Who Afterwards Became the Great German Reformer. Whitefish, MT: Kessinger, 1863 Print.

Peter, P. A. History of the Reformation of the Sixteenth Century. Columbus, OH: Lutheran Book Concern, 1916. Print.

Bainton, Roland Herbert. Here I Stand: A Life of Martin Luther. New York: Penguin, 1977. Print.

http://www.welcometohosanna.com/MARTIN_LUTHER/1EARLY_YEARS.html


14 thoughts on “Are Iohannis Klaus un rol istoric pentru evanghelicii romani? – Partea intai

  • Ioan 8,
   Replica mea a fost data acelui impostor caruia nu pot nici sa-i pronunt numele.
   Ati ales un subiect frumos dar ati lasat un curvarul Grigore M sa devieze subiectul blogului trimitand un link defainand o jurnalista.
   Iar tu l-ai acceptat Fara sa stergi comentariul impostorului. Este frumos si crestineste?
   Stiti ca grigore M. un tip care se ascunde sub pseudonime face avansuri unor jurnaliste sa daca nu este acceptat le denigreaza pe toate site-urile? Altfel, ce rost ar fi avut sa va bage pe sub nas un link si o persoana care nu are legatura cu subiectul dat?
   Cine este diavol? Grigore M este un metodist din america pe nume adevarat gratian petrescu care masoara fustele femeilor.
   Sa va convingeti, intrebati direct administratoarea blogului de la care ati primit linkul unde acest Grigore face scandal de zile mari, tocmai ca nu i se raspunde avansurilor obscene.
   Cu respect pentru dvs, dar nu as incuraja defaimarea altor persoane pe un blog crestin.
   Acceptand comentariul defaimator, va faceti partas.
   Dumnezeu sa va lumineze sa nu deviati de la subiect.
   O zi buna sa aveti

   • Mii si mii de scuze! Nu am observat cui va adresati. De multe ori ii las pe cititori sa se descurce intre ei… Nu am cercetat indeaproape ce spunea Griogore. Este bine ca ati actionat.

    Cu toata stima,

    Paul Dan

   • Bună ziua,
    apreciez și salut intervenția dvs.
    Este bine si frumos că ați demascat un demagog, iar pentru administratorul acestui blog este invătătura ca pe parcurs sa nu mai lase afisate comentarii care nu are legatura cu subiectul dat.
    Căci multi lupi îmbrăcati in blănui de oaie bântuie prin poporul domnului.
    Sugestia mea este, cu acordul administratorului, sa se steargă aceste comentarii care nu aduc cinste Cuvântului lui Dumnezeu.
    Dar totodată sunt comentarii care denigreaza persoane pe care noi nu le cunoastem.
    Prin postarea lor, transmitem cititorilor o barfa servita pe tava.
    Barfa care nu are nici un temei.
    Am intrat din curiozitate pe blogul respectiv zi am citit doar articole placute și frumoase scrise de persoana respectiva.
    Dvs. faceti cum doriti, dar tot ce nu aduce cinste lui Dumnezeu este frumos, pentru cinstirea Numelui Sau, sa fie sterse aceste comentarii deviate de la subiect.

    Atentie !!! este doar o sugestie cum as vedea eu lucrurile, dar dvs. faceti cum doriti

  • Dle Ioan, nu ştiu cine este acest Grigore M, nu înţeleg care este supărarea că pe blogul meu, Elena Toma Club XXL – Clubul oamenilor Excepţionali – Mărimi excepţionale, scrie cu talent şi har de la Dumnezeu, LiGJ, care-mi este ca şi o fiică. Nu înţeleg scopul acestei reclamaţii, aşa pare a fi, o reclamaţie, pe un blog al unei personalităţi cu preocupări nobile. Cine, de ce şi cu ce drept, ar ” pedepsi-o ” pe LGJ ? Suntem la grădiniţă, ne reclamăm că nu se ia oliţa de sub funduşeţ, sau ce urmăreşte acest Grigore M ? Ruşine să vă fie, dle Grigore M. Încetaţi să mai criticaţi, nu mai folosiţi adresa blogului meu. Vă pot acţiona în judecată pentru defăimare. Nu e vina mea că există pe lume şi oligofreni, care, prin comentarii, ca acesta al dvs., comiteţi voit atac la persoană. Dacă aveţi comentarii şi vi le puteţi susţine, nu mai fiţi laş, scrieţi pe blogul meu, doar aveţi adresa. Elena Toma

   • Doamna Toma

    Poate veti citi cu atentie si articolele despre indreptatirea prin credinta. In rest aveti dreptate cu privire la Grigore!
    Nici eu nu stiu cine este.

 1. Se pare ca multi frati ori nu inteleg ori ignora din necunoastere importanta celor doua MARI si fundamentale cuceriri teologice ale REFORMEI PROTESTANTE initiate de Martin Luther : AUTORITATEA BIBLIEI si JUSTIFICAREA PRIN CREDINTA .

  Aceste doua mari cuceriri ale Reformei initiate de Martin Luther , omul ales de Dumnezeu sa dea o lovitura de K.O. sistemului doctrinar apostat al Romano-Catolicismului , au permis detasarea de putregaiul spiritual din doctrinele anti-biblice din colosul pagano-crestin numit Romano-Catolicism . Aceasta operatie spirituala , ABSOLUT NECESARA , a fost generata , realizata si condusa de Duhul Sfant .

  Cu toate ca Martin Luther a facut si unele greseli sub presiunea momentelor istorice dramatice din acea perioada si in plus reforma sa teologica nu a reusit o dezinfectie spirituala doctrinara totala care sa duca la abandonarea in totalitate a acelor doctrine nebiblice din teologia Catolica , MARTIN LUTHER ramane un titan in istoria crestinismului biblic .

  Cred ca ceea ce a insemnat Albert Einstein pentru fizica moderna a insemnat Martin Luther pentru crestinismul biblic ( EVANGHELIC ) .

 2. Citez despre Martin Luther din cartea ” CRESTINISMUL de-a lungul SECOLELOR ” de Earle E. Cairns :

  ” Citind Romani 1:17 ( M. Luther ) a ajuns la convingerea ca NUMAI credinta in Cristos putea justifica pe cineva in fata lui Dumnezeu . De atunci inainte SOLA FIDE sau JUSTIFICAREA PRIN CREDINTA si SOLA SCRIPTURA , ideea ca Scriptura este SINGURA autoritate pentru pacatosi care cauta mantuirea , au devenit principalele puncte in sistemul lui teologic .”

  ” [ … ] dar ceea ce l-a dus (pe M. Luther ) la incredintarea ca NUMAI Cristos ii poate oferi mantuirea a fost STUDIEREA Bibliei . “

 3. nu inteleg legatiura intre M. Luther si noul presedinte al rominiei? trebuie sa tinem cont ca toti presedintii sint alesi de popor cu puterea lui Dumnezeu fara comentarii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s