M-am dus la colinde…

…si am reflectat la Isaia 9:6.

Azi am fost cu colindul cu familia mea in cateva locuri. Ne-am format un obicei ca inainte de Craciun sa mergem sa colindam in locuri publice pentru mai multe zile. De data aceasta am colindat la cafeneaua Starbucks, care in general atrage o elita sofisticata si aroganta. Ritmul de lucru pentru personalul de la Starbucks este coplesitor. Cand i-am intrebat daca putem colinda au agreat cu bucurie. Am cantat “O Come All Ye Faithful”. Am fost surprinsi sa vedem ca Domnul a atins atat personalul cat si sofisticatii. Nu ne asteptam la reactia asta.

Am mai colindat la o locatie a unui lantz de restaurante numit IN-N-OUT asemanator cu MacDonalds. Acest mic restaurant are cea mai mare clientela. Ca si la Starbucks, ritmul este ametitor. Dupa ce am cantat, reactia a fost entuziasta! atat din partea personalului cat si a consumatorilor. Am plecat de acolo descumpanit. Chiar nu ma asteptam la asa ceva. Stau si ma intreb daca Domnul mai are vreo bunavointa fatza de America. Problema fundamentala a Americii sunt evanghelicii (cu exceptiile de rigoare) care si-au pierdut marturia!! Pastorii nu sunt diferiti de oamenii invinsi de tot felul de slabiciuni si pacate. Americanul de rand nu mai are o referinta morala si spirituala nici in pastori si nici in congregatii. Aceasta este o tragedie uriasa!

Pastorii, credinciosii, si profesori de teologie sunt atat de imbacsiti de cultura contemporana incat, ca sa poata sa iti exemplifice ceva, trebuie neaparat sa faca referinta la un slogan dintr-un film, sau de la o reclama TV.

Ce sa mai spun? Ar mai fi multe, dar deja sunt iritat de situatie, ca sa nu spun altfel…sper totusi ca undeva prin februarie sa va povestesc despre o discutie recenta care am avut-o cu directorul scolii duminicale de la un megachurch conservativ si el infestat cu cultura contemporana.

Stiu ca acum, de sarbatoarea nasterii Mantuitorului in multe circumstante nu mai este prezent farmecul Craciunului de prin anii ’80 in Romania cand opresiunea si saracia deveneau insuportabile. Farmecul Craciunului era harul Domnului dat in caldura partasiei fratesti in contextul frigului, lipsurilor si intunericului de pe strada.

Vreau sa scriu un paragraf despre colindatorii tigani. Cand eram mic, locuiam intr-un cartier marginas din Bucuresti, iar mijlocul de transport era tramvaiul. Copiii tigani veneau cu o stea mai bine sau mai prost facuta si asa cum se pricepeau cantau “Steaua sus rasare” in tramvai. Erau singurii care depuneau o marturie publica despre nasterea Domnului Isus in intunericul comunismului. Cand m-am mutat in alt cartier copiii tigani veneau si in autobuze cu colindul lor. Domnul sa-i binecuvanteze cu mantuire pe urmasii colindatorilor de atunci.

Si acum o reflectie scurta din Isaia 9:6 dar sper sa nu pierd cititorii la stadiul acesta al articolului. 

Profetul Isaia a slujit in timpul a patru imparati ai lui Iuda. Sunt mai multe teme majore care strabat scrierea aceasta. Intre toate primeaza Mesia portretizat la nasterea Lui, avand dubla natura- Dumnezeu si Om, sau alftel spus Dumnezeu intrupat. Pe urma, ca rob al Domnului care sufera intr-un mod rascumparator. Si in final ca Acela care instaureaza imparatia milenara in viitor, adica era mesianica. Isaia contine cele mai multe referinte la lucrarea Duhului Sfant in legatura cu Mesia: Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul.( Isaia 11:2 )

Inchei facand o referinta la Isaia 9:6 

Căci un Copil ni s’a născut, un Fiu ni s’a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: ,,Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veciniciilor, Domn al păcii.

Voi comenta pe scurt termenul Minunat (pele) din versetul de mai sus. In textul original, termenul Minunat are sensul de miraculos, neobisnuit, extraordinar. Si noi si americanii cand suntem satisfacuti de ceva care ne avantajeaza exclamam ceva de felul acesta: “Minunat!”. Contrar acestei perceptii, in acord cu sensul limbajului original si contextul versetului, Domnul Isus este Minunat deoarece El este o persoana miraculoasa care imbina intr-o personalitate in mod perfect natura divina si natura umana, fara ca aceste naturi sa se amestece.

Deci, cuvantul Minunat joaca un rol crucial in anuntarea faptului ca Mesia va fi o persoana miracol, Dumnezeu intrupat. Iata cum reda Ioan acelasi lucru: Şi Cuvîntul S’a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr (Ioan 1:14).

Cornilescu a tradus corect versetul punand virgula intre Minunat si Sfetnic. In traducerile in limba engleza, mai mult de jumatate din versiuni redau sectiunea acesta incorect: Minunat Sfetnic. Sustin versiunile Cornilescu, American Standard, Darby, English Revised Version, Webster Bible Translation si King James Version, care in acest caz redau corect sensul din original.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Mai merita adaugat ca, din substantivul Minunat/Miraculos (pele) deriva verbul “pala” care descrie actele supranaturale ale lui Dumnezeu. “Pala” se intalneste de 71 de ori in Vechiul Testament sub diferite forme. Iata un verset cunoscut si  incurajator din Geneza 18:14 Este oare ceva prea greu (pala/miraculos) pentru Domnul? La anul pe vremea aceasta, Mă voi întoarce la tine, şi Sara va avea un fiu. Daca ar fi sa redam parte din acest verset folosind “miraculos” in loc de “greu” ar suna asa: Este oare ceva miraculos pentru Domnul? Redat asa ne clarificam si mai bine intrebarea pusa de Dumnezeu lui Avraam, dar si noua.

48 thoughts on “M-am dus la colinde…

 1. Ar trebui crestinii sa sarbatoreasca Craciunul?

  Pana acum aproape 30 de ani, obisnuiam sa sarbatoresc Craciunul la fel de mult, sau chiar mai mult decat oricare dintre „neamuri”. Poate ganditi ca e ciudat, din moment ce am fost nascut si crescut intr-o familie de evrei. Dar familia mea a avut in fiecare an, intotdeauna, un pom de Craciun, pentru ca lucrul acesta era foarte popular. Noi aveam ornamente, vasc, cununi de Avent, cadouri si toate celelalte lucruri care tin de sarbatorirea Craciunului.
  Vedeti dumneavoastra, poporul evreu sarbatoreste astazi Craciunul nu din cauza nasterii lui Cristos, ci pentru ca este o traditie populara si parte a culturii zilelor noastre. Craciunul este la fel de romanesc precum sarmalele si cozonacul. Si eu am sarbatorit Craciunul timp de aproape 22 de ani din viata, si aceasta pana cand Dumnezeu mi-a deschis ochii sa vad falsitatea acestei sarbatori pagane.
  Eu nu sarbatoresc Craciunul acum, si asta nu pentru ca sunt evreu, nu acesta este motivul. Lasati-ma sa va spun adevaratul motiv pentru care eu nu mai celebrez aceasta sarbatoare pagana.

  Craciunul nu este doctrina biblica

  In primul rand, Craciunul nu este doctrina biblica. Daca binecuvantatul nostru Domn ar fi vrut ca noi sa sarbatorim nasterea Sa, atunci El ne-ar fi spus cand si cum sa o sarbatorim. Dar Cristos nu a spus niciodata, nimanui sa Ii serbeze nasterea. Ba mai mult, noi stim din Biblie si din istoria Bisericii ca apostolii si biserica primara niciodata nu au sarbatorit nasterea lui Cristos.
  De fapt, sunt doar doua relatari despre serbarea zilei de nastere in Biblie, iar ambele sunt legate de cate o crima. Biblia ne spune in Geneza 40:22 ca in timpul uneia din marile petreceri date de Faraon cu ocazia zilei sale de nastere, el il omoara pe mai marele pitarilor. Cealalta relatare a Scripturii despre sarbatorirea unei zile de nastere este cu privire la Irod, care l-a omorat pe Ioan Botezatorul. Eu personal cred ca Dumnezeu a prezentat intentionat aceste doua celebrari ale unor zile de nastere pentru a ne avertiza si a ne invata, aratandu-ne ca El nu gaseste nici o placere in celebrarea zilei de nastere si a altor aniversari.
  Biblia este revelatia completa si finala a lui Dumnezeu catre om, ea ne spune noua tot ceea ce avem nevoie sa stim pentru viata noastra spirituala (vezi 2 Timotei 3:16). Noi nu trebuie sa mergem in afara Bibliei pentru nimic. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune cum sa ne inchinam, in ce fel sa daruim bani pentru a sustine lucrarea Domnului, cum sa-i evanghelizam pe cei pierduti, cum sa luam Cina Domnului si orice altceva ce tine de viata crestina. Dar niciodata in Biblie Dumnezeu nu ne spune sa sarbatorim Craciunul! Ne este spus sa ne aducem aminte de moartea Domnului, dar nicaieri nu ni se spune sa sarbatorim nasterea Sa.
  Poporul lui Dumnezeu ar trebui sa fie poporul Bibliei. Noi ar trebui sa traim in invatatura sfantului Cuvant al lui Dumnezeu. Deoarece Craciunul nu este niciodata mentionat in Biblie, acesta este un motiv suficient pentru a nu avea nimic de-a face cu el. Dar aceasta nu este totul.

  Cristos nu S-a nascut pe 25 decembrie

  Al doilea motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este acesta: Cristos nu S-a nascut pe 25 decembrie. Observati: „Si a nascut pe Fiul ei cel intai nascut, L-a infasat in scutece, si L-a culcat intr-o iesle, pentru ca in casa de poposire nu era loc pentru ei. In tinutul acela erau niste pastori, care stateau afara in camp, si faceau de straja noaptea imprejurul turmei lor… Dupa ce au plecat ingerii de la ei, ca sa se intoarca in cer, pastorii au zis unii catre altii: ,Haidem sa mergem pana la Betleem, si sa vedem ce ni s-a spus si ce ne-a facut de cunoscut Domnul’” (Luca 2:7, 8, 15).
  Nu scapati aceasta idee: Pastorii „STATEAU AFARA IN CAMP” si aveau grija de turma lor in noaptea in care Domnul Isus S-a nascut. In vreme ce pastorii vegheau oile, mesajul despre nasterea lui Isus a ajuns la ei.
  Este un fapt bine cunoscut ca luna decembrie cade in mijlocul sezonului ploios in Palestina, iar oile sunt tinute in staul in aceasta perioada a anului. Intotdeauna pastorii isi tineau turmele in tarcuri din octombrie pana in aprilie. Ei isi aduceau oile de la munte si de la campie nu mai tarziu de 15 octombrie, pentru a le proteja de sezonul rece si ploios care incepe din aceasta data. Astfel, nasterea lui Cristos nu a putut avea loc la sfarsitul lui decembrie.
  Luca 2:1, 3 ne spune ca in vremea nasterii Domnului Isus a fost dat un decret „…sa se inscrie toata lumea… Toti se duceau sa se inscrie, fiecare in cetatea lui.” Aceasta inscriere nu putea avea loc pe timpul iernii. Cezar Augustus, imparatul Romei, cu certitudine nu ar fi chemat populatia la asa ceva in mijlocul iernii. Calatoriile in aceasta perioada a anului erau extrem de dificile, asa ca ar fi fost imposibil pentru toti sa implineasca decretul care le-a fost dat atunci. Domnul Insusi are o marturie in legatura cu rigorile unei calatorii pe timpul iernii. El le spune oamenilor sa se roage ca fuga lor de la sfarsit sa nu fie iarna (vezi Matei 24:20).
  Nimeni nu stie cu exactitate ziua in care S-a nascut Isus, dar dupa toate probabilitatile, El S-a nascut in prima jumatate a lunii octombrie. Noi putem fi aproape siguri de aceasta pentru ca lucrarea Sa pe pamant a durat trei ani si jumatate, iar El a fost crucificat in ziua a paisprezecea a lunii Nisan, care corespunde cu luna aprilie in zilele noastre (vezi Ioan 19:31 si Levitic 23:5). Daca ne intoarcem inapoi trei ani si jumatate in momentul in care Isus avea 30 de ani – atunci cand El Si-a inceput lucrarea Sa publica – ajungem la luna octombrie. Aceasta a fost probabil luna in care binecuvantatul nostru Domn a venit pe lume.
  Oricum, sa ne amintim ca nu data in care S-a nascut Isus este importanta. Lucrul cu adevarat important este ca El S-a nascut si apoi a murit pentru pacatele noastre. Noi nu ne inchinam unui copil neajutorat culcat intr-o iesle, ci noi ne inchinam lui Cristos cel inviat si proslavit care are toata puterea in cer si pe pamant (vezi Matei 28:18).

  Originea Craciunului

  Unde crezi tu ca isi are originea Craciunul? Cu siguranta ca nu in Dumnezeu! Craciunul a inceput cu cei ce se inchinau soarelui, inca din timpul lui Nimrod, omul care a supravegheat construirea turnului Babel. Acesta este un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul.
  Cu mii de ani inainte de nasterea lui Isus, paganii din toate tarile sarbatoreau pe 25 decembrie ziua de nastere a unui zeu numit zeul soare. Semiramis, vaduva lui Nimrod, a fost mama sa. Ea pretindea ca este imparateasa cerului. Ea a avut un fiu care se presupune ca s-a nascut pe 25 decembrie; numele sau era Tamuz.
  Potrivit tuturor religiilor pagane din acel timp, Tamuz a avut parte de o nastere miraculoasa; de-a lungul secolelor, ea a fost celebrata cu petreceri, sarbatori salbatice si orgii de betie. Sarbatoarea pagana a zilei de nastere a lui Tamuz se desfasura chiar dupa exemplul pe care el l-a dat. El a fost cel mai mare iubitor de femei, de bauturi tari, de glume murdare, si de alte distractii senzuale. Se spune ca el iubea pe toata lumea si toata lumea il iubea pe el. Iar 25 decembrie era ziua cand toate religiile pagane sarbatoreau ziua de nastere a lui Tamuz, zeul soare.
  Toate aceste lucruri sunt expuse clar in marea carte a lui Alexander Hislop „The Two Babylons”.1 Orice enciclopedie serioasa va dovedi aceste lucruri.
  Unii vor spune: „Ce putem face daca ne-am nascut intr-o lume pagana? Ce putem face daca am fost indoctrinati si am crescut cu obiceiuri si doctrine pagane?” O, da, putem face ceva! Cristos a spus: „Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi.” Deci, exista doar un singur lucru drept pe care tu trebuie sa il faci cu privire la aceste obiceiuri pagane, si anume, sa le respingi si sa nu ai nimic de a face cu ele. Nasterea lui Cristos dintr-o fecioara este un eveniment binecuvantat, dar sarbatorirea Craciunului este un lucru rau si pagan.
  Este simplu de vazut caci Craciunul este o sarbatoare pagana care a aparut in paganul Babilon, nu-i asa? Fie ca noi, credinciosii nascuti din nou, sa nu avem nimic de-a face cu aceasta.

  Craciunul – o sarbatoare catolica

  Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este acesta: Craciunul este o sarbatoare catolica. De ce ar trebui eu sa fur Craciunul de la catolici? Ei il au de la pagani, iar eu ii las bucuros sa il pastreze.
  Remarcati ce a avut de spus Enciclopedia Americana despre Craciun si catolicism: „Craciunul, potrivit mai multor surse, nu a fost sarbatorit in primele secole ale bisericii crestine, deoarece crestinii obisnuiau sa sarbatoreasca moartea unei persoane remarcabile, mai degraba decat nasterea sa. O sarbatoare a fost stabilita in memoria Salvatorului in secolul IV. In secolul V, Biserica Romano-Catolica a ordonat sa fie sarbatorita pentru totdeauna in ziua vechii sarbatori romane date in cinstea nasterii lui Sol.” Crengutele si alte plante, vascul, butucul de Craciun, bauturile speciale pentru aceasta ocazie, toate acestea sunt precrestine. Pomul de Craciun s-a gasit chiar si la romani. In Marea Britanie a fost adus din Germania.
  Enciclopedia Britannica are de spus urmatoarele despre Craciun: „Craciunul nu a fost printre primele sarbatori ale Bisericii.”

  Craciunul, dati-mi voie sa ma repet, este o sarbatoare romano-catolica. Noi o avem de la catolici, iar ei o au de la pagani. Pe 25 decembrie, paganii din Imperiul Roman sarbatoreau nasterea zeului soare. Dupa ce imparatul roman Constantin a castigat batalia de la podul Milvian, el i-a obligat pe paganii din imperiu sa se boteze in biserica crestina. Astfel, toti acesti pagani botezati i-au depasit cu mult la numar pe adevaratii crestini.
  Deoarece biserica se inchina Domnului Isus ca Fiu al lui Dumnezeu, cand 25 decembrie se apropia si paganii voiau sa se inchine lui Tamuz, zeul soare, Constantin a stiut ca trebuie sa faca ceva. El a vrut ca biserica sa combine inchinarea la Tamuz cu nasterea lui Cristos, asa ca a fost instituita o mesa speciala, ca sa fie toata lumea fericita. Toata aceasta inchinare pagana a fost adusa in biserica crestina si a fost numita „Christes-masse”.2

  Lumea si Craciunul

  Aceasta imi ofera urmatorul motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul. Acesta este din lume, iar noua ne este poruncit: „Nu iubiti lumea, nici lucrurile din lume. Daca iubeste cineva lumea, dragostea Tatalui nu este in el” (1 Ioan 2:15).
  Simplul fapt ca lumea, care il uraste pe Cristos si sangele Sau care rascumpara din pacat, face mai multa zarva in jurul Craciunului decat in jurul oricarei altei sarbatori, imi dovedeste mie ca sarbatoarea Craciunului nu este de la Dumnezeu. Daca 25 decembrie este intr-adevar ziua de nastere a binecuvantatului Fiu al lui Dumnezeu, lumea nu ar avea nimic de-a face cu aceasta.
  Mai mult decat atat, nici nu trebuie sa fi crestin pentru a sarbatori Craciunul. Chiar si in tarile necrestine, atee, oamenii sarbatoresc Craciunul.
  Oameni din toata lumea, dintre care marea majoritate nu au nici macar idee despre Biblie sau despre Isus Cristos, sunt captivati de sarbatoarea Craciunului. A lua Craciunul de la lume ar fi mai greu decat a lua o bomboana de la un copil.
  In Luca 16:15 Cristos face o remarcabila afirmatie: „…pentru ca ce este inaltat intre oameni, este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.” Deci, Domnul spune ca tot ce inalta oamenii este urat inaintea lui Dumnezeu. Nu considera oare oamenii Craciunul mai presus decat orice altceva? Oare nu ne spune aceasta caci Craciunul nu este de la Dumnezeu ?
  Sa spunem lucrurilor pe nume, lumea este casatorita cu idolul Craciunului. De fapt, mai multi oameni se imbata la Craciun decat in oricare alta perioada a anului. Sunt mai multe petreceri mari si mai multe cheltuieli egoiste decat in orice alt anotimp. Nu dovedeste acest lucru caci Craciunul nu este din Dumnezeu?
  Lumea iubeste Craciunul, dar il uraste pe Cristos.

  Traditie nescripturala

  Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este fiindca acesta e plin cu traditii nescripturale. Schimbul de cadouri, pomul de Craciun, cantatul de colinzi si Mos Craciun, toate acestea au origini pagane. Acestea au patruns in biserica in timpul secolului IV sau ulterior.
  Sunt multe traditii nescripturale care au denaturat povestirea nasterii minunatului nostru Salvator. De exemplu, multi oameni cred ca magii din Rasarit si pastorii au fost impreuna la Betleem in timpul in care Domnul s-a nascut. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevar. Pastorii au venit la Betleem sa-L vada pe Isus la nasterea Sa. Magii au venit in Nazaret sa Il vada pe Isus, cand El avea aproape doi ani (vezi Matei 2:16).
  Ba mai mult, Biblia nu ne spune nimic despre trei magi, nici ca acesti trei magi ar fi fost regi. De fapt Biblia nu ne da nici un numar ci spune pur si simplu ca erau niste magi.
  Poate cea mai rea parte a Craciunului este ca mii de parinti isi vor invata copii minciuna cu Mos Craciun. Copiilor li se spune ca Mos Craciun locuieste la Polul Nord si, o data pe an, in fiecare an, el isi umple sania cu jucarii pentru baietii si fetitele care au fost cuminti de-a lungul intregului an. Daca ei au fost buni, el ii va recompensa dandu-le jucarii in ajunul Craciunului; iar daca au fost rai, el nu va trece pe la ei.
  Nu e de mirare ca de multe ori cand copii cresc si invata adevarul, ei se intreaba daca nu cumva si Cristos este tot un mit.
  Biblia spune in Coloseni 3:9 „Nu va mintiti unii pe altii…” La fel ne este poruncit in Efeseni 4:25 „De aceea, lasati-va de minciuna: ,Fiecare dintre voi sa spuna aproapelui sau adevarul…’”
  Acum, eu stiu ca unele mame iubitoare vor spune: „Nu credeti ca ar trebui sa daruim copiilor nostri momente placute? Ei oricum nu inteleg tot paganismul din spatele Craciunului.”
  Dar, da-mi voie sa te intreb, mama. Este necesar sa taram numele binecuvantatului nostru Domn spre cel mai de jos nivel al satisfacerii si betiei firii pentru a oferi copiilor niste momente placute? De o mie de ori, nu! Haideti sa-i invatam pe copiii nostri adevarul despre Craciun. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca ar trebui sa ne crestem copiii in mustrarea si invatatura Domnului (vezi Efeseni 6:4). De ce ar trebui noi sa dezonoram numele lui Cristos intr-un asemenea mod, sub pretextul oferirii unor clipe placute copiilor nostri? Mai sunt 364 de alte zile pe durata unui an in care noi am putea face cadouri copiilor nostri.

  Petreceri si schimburi de cadouri

  Fara indoiala, cea mai importanta parte a Craciunului este pentru cei mai multi oameni cumparatul si schimbul de cadouri. Eu nu sarbatoresc Craciunul pentru ca schimbul cadourilor nu are nimic de-a face cu nasterea lui Cristos.
  Probabil unii dintre voi se intreaba: „Dar magii, nu au oferit daruri lui Isus?” Ba da, ei cu siguranta au facut acest lucru, dar ei nu si-au dat daruri unul altuia. Iar darurile lor nu au fost daruri pentru ziua nasterii, pentru ca magii nu au venit sa-L vada pe Isus decat cand El avea aproape doi ani (vezi Matei 2:16). Pastorii au venit si L-au vizitat pe Isus la nasterea Sa, dar magii au venit sa-L vada cu aproape doi ani mai tarziu.
  Ati stiut ca obiceiul de a da cadouri unui rege era un obicei comun in Orientul Indepartat? Acesta este motivul pentru care magii I-au adus daruri lui Isus – pentru ca El s-a nascut ca sa fie Regele Evreilor. Dar acelea nu erau daruri pentru ziua de nastere. Asa ca nu exista nici o legatura intre Craciun si nasterea lui Cristos, in aceasta privinta.
  Un ultim cuvant inainte de a parasi acest subiect al schimbului de cadouri. Permiteti-mi sa va arat caci chiar si aceasta este o parte a programului anticristic a lui Satan. Cea mai mare celebrare a Craciunului va avea loc in teribilele zile ale necazului cel mare. In timpul domniei lui Anticrist, tot iadul va fi dezlegat. Cei doi martori ai lui Dumnezeu pe care El Ii va trimite la oamenii de pe pamant vor fi omorati dupa ce El Isi va incheia lucrarea cu ei. Puteti ghici cine ii va omori? Anticristul va fi cel care va face acest lucru. Ascultati Cuvantul Domnului: „Cand isi vor ispravi marturisirea lor, fiara care se ridica din Adanc, va face razboi cu ei, ii va birui si-i va omori” (Apocalipsa 11:7).
  Sub domnia lui Anticrist va avea loc ultima si cea mai mare sarbatoare a Craciunului. Ca si rezultat al mortii celor doi profeti ai lui Dumnezeu, lumea va fi asa de incantata si vesela incat ei isi vor da daruri unul altuia. Auziti ce spune Biblia: „Si oameni din orice norod, din orice semintie, de orice limba si de orice neam, vor sta trei zile si jumatate, si vor privi trupurile lor moarte, si nu vor da voie ca trupurile lor moarte sa fie puse in mormant. Si locuitorii de pe pamant se vor bucura si se vor veseli de ei; si isi vor trimite daruri unii altora, pentru ca acesti doi prooroci chinuisera pe locuitorii pamantului” (Apocalipsa 11:9, 10).
  De ce dovada in plus mai avem nevoie pentru a realiza caci Craciunul nu este de la Dumnezeu? Cu adevarat, poporul Domnului nu ar trebui sa celebreze Craciunul. El este anti-Dumnezeu, anti-Cristos, satanic si nescriptural. Chemarea lui Dumnezeu este „Iesiti din mijlocul lor, si despartiti-va de ei, zice Domnul; nu va atingeti de ce este necurat…” (2 Corinteni 6:17). Dumnezeu porunceste poporului Sau: „… si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le” (Efeseni 5:11).

  Craciunul condamnat de Puritani

  Istoria pagana a Craciunului a fost bine cunoscuta de-a lungul veacurilor. De fapt, odata, sarbatorirea acestui obicei pagan a fost interzisa prin lege in Anglia. In 1644 Parlamentul a declarat Craciunul ca fiind ilegal si in consecinta a fost abolit. Puritanii englezi priveau sarbatoarea Craciunului ca fiind lucrarea Satanei.
  Odata, in istoria timpurie a Americii, sarbatorirea Craciunului a fost scoasa in afara legii. Legea a fost adoptata de curtea suprema a coloniei Massachusetts in anul 1650, lege care hotara ca toti cei ce sarbatoreau Craciunul sa fie pedepsiti. In aceasta lege se spunea: „Cine vreodata va fi gasit sarbatorind vreo astfel de zi precum Craciunul, sau sub orice alta forma… va fi supus unei amenzi de 5 silingi.” Preambulul legii explica scopul ei, acela de „a preveni dezordinile… [provenite din] celebrarea unor astfel de sarbatori tinute in mod superstitios in alte tari, spre marea dezonorare a lui Dumnezeu, si pentru ofensa adusa altora.” Dupa ce pelerinii de pe vasul Mayflower au debarcat in 1620, in primul 25 decembrie ei au muncit si au taiat copaci, „…pentru a evita orice frivolitate in ziua uneori numita Craciun.”
  Impotrivirea fata de sarbatorirea Craciunului a continuat si imediat dupa a doua jumatate a secolului XIX. Un articol din editia 26 decembrie 1885 a ziarului The New York Daily Times afirma „Bisericile prezbiterienilor, baptistilor si metodistilor nu au fost deschise pe 25 decembrie, exceptand cateva scoli misionare, care au sarbatorit. Ei nu accepta aceasta zi ca fiind una sfanta, dar bisericile anglicane, catolice precum si cele germane au fost toate deschise. In interior, ele au fost impodobite cu brazi.”
  Puritanii au stiut adevarul despre Craciun si l-au privit ca pe o sarbatoare pagana. Ar fi bine daca toti credinciosii ar urma exemplul lor.

  Dar pomul de Craciun?

  Un alt motiv pentru care eu nu sarbatoresc Craciunul este ca Biblia condamna pomul de Craciun. Observati: „Asa vorbeste Domnul: ,Nu invatati calea Neamurilor si nu va temeti de semnele cerurilor, pentru ca Neamurile se tem de ele. Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte. Ei taie un lemn din padure, mainile mesterilor il lucreaza cu securea; il impodobesc cu argint si cu aur, il intaresc cu cuie si cu ciocane, ca sa nu se clatine … Toti laolalta sunt prosti si fara minte; stiinta idolilor nu este decat desertaciune, e lemn!’” (Ieremia 10:2-4, 8).3
  Aici avem o descriere perfecta a pomului de Craciun, numit de Dumnezeu „calea natiunilor”. Noua ne este poruncit sa nu invatam aceasta cale si nici sa nu mergem pe ea! Pomul de Craciun este de asemenea prezentat in acest pasaj ca fiind un idol. Versetul 5 ne spune ca acesti pomi nu pot vorbi, nu pot umbla, ci trebuie sa fie transportati. Unii oameni interpreteaza gresit aceasta, astfel incat ei ajung la concluzia ca nu este nimic rau in a avea un pom de Craciun; dar in nici un caz Scriptura nu incearca sa ne spuna asa ceva. Mai degraba, profetul Ieremia ne spune ca aceasta este desertaciune si prostie, el spune: „Nu invatati calea natiunilor…”
  Unii oameni ar sta treji toata noaptea pentru a lucra la un pom batran si mort. Ei il cioplesc, apoi pentru putina vreme stau si admira lucrarea mainilor lor. Multi dintre ei vor sta treji toata noaptea si se vor uita la acest batran pom de Craciun.
  Eu sper ca unii dintre predicatorii vostri se vor trezi in mijlocul noptii si vor arunca acest batran pom afara din casele voastre si afara din biserica voastra, direct in capul lui Satan. Imi dau seama ca unii dintre voi vor scrasni din dinti si ma vor numi „ingust”. Bine, puteti sa ma numiti cum doriti, dar eu doar va dau Cuvantul lui Dumnezeu.
  Stiati caci „copacul verde” este mentionat de 14 ori in Biblie, si de fiecare data este asociat idolatriei?4 Nu exista nici un loc in Biblie unde Dumnezeu sa vorbeasca de bine despre folosirea unui „copac verde” in legatura cu adevarata inchinare.
  Poate te intrebi de ce oamenii au un pom de Craciun pe tot parcursul sarbatorii. Poti cauta in Biblie mult si bine, dar nu vei gasi acolo nici un motiv pentru asa ceva. Prima impodobire a unui „copac verde” a fost facuta de paganii greci in inchinarea lor la zeul Adonia, care dupa ce a fost ucis, chipurile, ar fi fost adus inapoi la viata de sarpele Aessulapius. La fiecare Craciun o multime de oameni fac rost de un brad si il vor impodobi cu sclipici, lumini si beteala, nerealizand ca ei de fapt urmeaza traditia pagana in onoarea unor dumnezei falsi.
  Fara indoiala ca exista multi crestini sinceri, care cred ca Il onoreaza pe Cristos avand pom de Craciun, pe cand in realitate Il dezonoreaza, implicandu-se intr-o sarbatoare pagana pe care Dumnezeu o uraste.
  In vreme ce citesti aceste randuri, poate vei spune: „Am pomul meu de Craciun, dar eu nu ma inchin lui, asa ca, in consecinta, nu vad nimic rau in a-l avea.” Lasa-ma sa-ti amintesc ca oricum nu tu determini ce este corect si ce e gresit. Dumnezeu este cel ce hotaraste ce e corect si ce e gresit. Daca pomul de Craciun nu este un idol pentru tine, de ce te impotrivesti asa cand trebuie sa renunti la el? Ce faci tu acolo jos, in genunchi, cand pui cadourile sub el?

  Sarbatorirea zilelor, interzisa

  In sfarsit, eu nu sarbatoresc Craciunul pentru ca, in har, Cuvantul lui Dumnezeu imi interzice celebrarea oricarui fel de zile de sarbatoare. Ascultati: „Voi paziti zile, luni, vremuri si ani. Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi” (Galateni 4:10,11).
  As vrea sa reaccentuez: eu nu stiu nici un singur lucru legat de Craciun care sa fie biblic. Tu trebuie sa mergi in afara Bibliei pentru a invata despre pomul de Craciun, Mos Craciun, cununa de Avent, vascul, butucul de Craciun si toate celelalte lucruri care sunt in sarbatoarea Craciunului. Haideti sa fim cinstiti inaintea lui Dumnezeu si sa admitem ca aceasta este o sarbatoare pagana si o inselatorie a diavolului.
  Oricine care gandeste cat de putin ar trebui sa fie capabil sa vada caci Craciunul nu este bun decat pentru un lucru – sa aduca bani magazinelor si oamenilor de afaceri. Craciunul nu este in Biblie. Sarbatorirea zilelor este un semn de slabiciune, de pruncie si llipsa de crestere spirituala. Pentru membrii trupului lui Cristos nu exista zile sfinte si speciale. Domnul vrea ca noi sa Il slujim pe El in toate cele 365 de zile ale anului.
  Noi nu ne inchinam unui Cristos mort, si nici unui copil neajutorat culcat intr-o iesle, ci noi ne inchinam Cristosului real, viu, care traieste pe tot parcursul anului.
  Cateodata unii oameni bine intentionati vor face urmatoarea afirmatie: „Haideti sa-L aducem pe Cristos inapoi in Craciun!” Asta suna foarte bine la suprafata, dar, dragii mei, cum putem noi sa-L aducem inapoi pe Cristos in ceva in care El nu a fost niciodata?
  Charles Haddon Spurgeon, faimosul predicator englez al secolului XIX, spunea: „Noi nu avem superstitii cu privire la timpuri si vremuri. Bineinteles, noi nu credem in actuala sarbatoare bisericeasca numit Craciun… noi nu gasim nici un cuvant scriptural pentru sarbatorirea vreunei zile, ca zi de nastere a Mantuitorului; asa ca, in consecinta, aceasta sarbatoare este o superstitie, pentru ca nu are autoritate divina… probabil ca „zilele sfinte” au fost aranjate astfel incat sa se potriveasca cu sarbatorile pagane… ce absurd sa gandesti ca am putea sa celebram in spiritul lumii, impreuna cu clovnul Jack Frost,4 cu un Mos Craciun inselator si lumesc, impreuna cu un program de adevar sacru amestecat cu distractie, inselatorie si fictiune.”5 In timp ce lumea sarbatoreste Craciunul, cu schimbul lui de cadouri si petreceri salbatice, care ar trebui sa fie atitudinea noastra? Cuvantul lui Dumnezeu ne spune limpede ca noi nu ar trebui sa avem nimic de-a face cu aceasta sarbatoare pagana. Sa nu asociem nasterea sfantului Fiu al Lui Dumnezeu cu traditiile pagane ale oamenilor. Sa ascultam cu bagare de seama porunca lui Dumnezeu „… despartiti-va de ei, zice Domnul…” (2 Cor. 6:17).

  CU MULT RESPECT VA ROG SA COMENTATI ACEASTA POSTARE

  • TEKNON

   A fost bucurie la nasterea Mantuitorului (Luca 2) si de aceea ne bucuram si noi. Cuvantul Craciun si 25 decembrie sunt doar conventii , importanat este adevarul biblic. Pentru mine si familia mea pomul de craciun nu reprezinta absolut nimic! Noi folosim ocazia Craciunului sa proclamam pe Domnul Isus.

   Te-am ascultat si ti-am postat predica : )… acum raspunde-mi si mie cu o favoare. Cum te-ai pocait? Cine este evreu in familia ta? Tata , mama sau amandoi? La ce biserica mergi?

   Multumesc,

   Paul Dan

  • ru am facut unele completari la acest areticol inca de acum 2 ani….
   va redau una din completari… le veti observa la o comparare atenta.. 🙂

   Hristos nu S-a născut pe 25 decembrie

   Al doilea motiv pentru care eu nu sărbătoresc Crăciunul este acesta: Hristos nu S-a născut pe 25 decembrie.

   Aş vrea să observăm două lucruri:

   În primul rand, am vrea să privim la experienţa lui Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, relatată în Luca 1.
   În volumul 1 al cărţii „The Bible Witness and Review”, R.A. Huebner scrie:
   În „Phoenix”, „o colecţie de manuscrise şi tractate tipărite, ce nu se pot găsi în nicio altă parte decât în dulapurile cercetătorilor (1707)”, există o scriere, având titlul de mai sus, „dovedind că Hristos nu S-a născut în Decembrie”. Cartea nu este una foarte rară şi deci nu voi avea nevoie să transcriu întregul articol. Următoarele paragrafe reprezintă esenţa cărţii, care se poate dovedi interesantă:
   David a împărţit slujba anuală a preoţilor la Templu în douăzeci şi patru de cete, iar a opta ceata i-a căzut lui Abiia (1. Cronici 24:10).
   Potrivit cu anul religios (ecclesiastic) iudaic, ce începea cu luna Abib sau Nisan (Estera 3:7), corespunzând aproximativ jumătăţii lunii Martie şi jumătăţii lunii Aprilie a calendarului nostru, a opta ceată îşi avea lucrarea la Templu la sfârşitul lunii Iunie sau la începutul lunii Iulie, după calculele noastre.
   Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul, era din ceata lui Abiia (Luca 1:5) şi pe când slujea „la rândul cetei lui” (Luca 1:8) – aceasta este în Iunie sau Iulie – i-a apărut un înger, iar apoi, imediat după întoarcerea sa acasă (Luca 1:23), soţia sa a rămas însărcinată (Luca 1:24); se înţelege deci că zămislirea lui Ioan a avut loc la la mijlocul verii – când astăzi se sărbătoreşte naşterea lui -, iar naşterea lui a avut loc în luna Nisan, luna sărbătorii Paştelui (probabil chiar în sărbătoarea Paştelui).

   În a şasea lună a sarcinii Elisabetei (Luca 1:26-36), adică în Decembrie (de-a lungul celei de-a şasea luni, calculând din Iulie), când astăzi se sărbătoreşte naşterea lui Hristos, îngerul Gabriel o anunţă pe Fecioara Maria că ea trebuie să fie mama lui Hristos; şi calculând în continuare nouă luni, ajungem la luna Tishri, respectiv a doua jumătate a lunii Septembrie – prima jumătate a lunii Octombrie şi la sărbătoarea Corturilor (15 Tishri – începutul lunii Octombrie), care este o imagine a întrupării Fiului lui Dumnezeu, ca perioadă a naşterii Mântuitorului (cel mai probabil naşterea Lui a avut loc în timpul Sărbătorii Corturilor).
   În care sărbătoare de opt zile, Fiul (Hristos) S-a aşezat în cortul trupului Său printre noi, după cum apare la Ioan 1:14: ‘Şi Cuvântul a devenit carne şi Şi-a aşezat cortul (sau a cortuit) printre noi’. Logosul Ceresc a venit şi a cortuit printre noi, îmbrăcat peste slava Sa cu ţărână, pentru ca noi să putem privi slava Lui, realizând totuşi că este o slavă întocmai ca slava Singurului născut din Tatăl. Astfel privim armonia scumpă dintre model şi lucrurile ilustrate, deoarece Hristos nu a venit să distrugă Legea, ci să o împlinească.”

   În al doilea rand, am vrea să privim la experienţa păstorilor, relatată în Luca 2: „Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece, şi L-a culcat într-o iesle, pentrucă în casa de poposire nu era loc pentru ei. În ţinutul acela erau nişte păstori, care stăteau afară în câmp, şi făceau de strajă noaptea împrejurul turmei lor… După ce au plecat îngerii de la ei, ca să se întoarcă în cer, păstorii au zis unii către alţii: „Haidem să mergem până la Betleem, şi să vedem ce ni s-a spus şi ce ne-a făcut de cunoscut Domnul.” (Luca 2:7,8,15)
   Nu rataţi această idee: Păstorii „STĂTEAU AFARĂ ÎN CÂMP” şi aveau grijă de turma lor în noaptea în care Domnul Isus S-a născut. În vreme ce păstorii vegheau oile, mesajul despre naşterea lui Isus a ajuns la ei.

   Este un fapt bine-cunoscut, că luna decembrie cade în mijlocul sezonului ploios în Palestina, iar oile sunt ţinute în staul în această perioadă a anului. Întotdeauna păstorii îşi ţineau turmele, în ţarcuri, din octombrie până în aprilie. Ei îşi aduceau oile de la munte şi de la câmpie nu mai târziu de 15 octombrie, pentru a le proteja de sezonul rece şi ploios care începe din această dată. Aşa că, naşterea lui Hristos nu a putut avea loc la sfârşitul lui decembrie.

   Luca 2:1,3 ne spune că în vremea naşterii Domnului Isus a fost dat un decret „să se înscrie toată lumea … Toţi se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui.” Această înscriere nu putea avea loc pe timpul iernii. Cezar Augustus împăratul Romei, cu certitudine nu ar fi chemat populaţia la aşa ceva în mijlocul iernii. Călătoriile in această perioadă a anului erau extrem de dificile; aşa practic ar fi fost imposibil pentru toţi să împlinească decretul care le-a fost dat atunci. Domnul însuşi are o mărturie în legătură cu rigorile unei călătorii pe timpul iernii. El le spune oamenilor să se roage ca fuga lor de la sfârşit, să nu fie iarna (vezi Matei 24:20).

   În cartea sa „Religia tainică a Babilonului”, Ralph Edward Woodrow spune: „Pe vremea naşterii lui Isus, Iosif şi Maria plecaseră la Betleem să se înscrie. Nu există nici un document care să indice că înscrierea s-a făcut în miezul iernii. Un timp mai logic al anului ar fi fost toamna, la sfârşitul secerişului. Dacă aşa au stat lucrurile, la Ierusalim ar fi avut loc sărbătoarea Corturilor, fapt care ar explica de ce s-a dus Maria împreună cu Iosif (cf. Lc.2:41). Aceasta ar explica şi de ce nici chiar la Betleem „nu era cameră în han” (Lc.2:7). Potrivit lui Josefus, Ierusalimul era în mod normal un oraş de 120.000 locuitori, dar în timpul sărbătorilor, câteodată se adunau până la două milioane de evrei. Mulţimi atât de mari nu numai că umpleau Ierusalimul, dar şi localităţile din jur, inclusiv Betleemul, care se află la numai opt kilometri spre sud. Dacă Maria şi Iosif făceau călătoria atât ca să participe la această sărbătoare, cât şi ca să se înscrie, aceasta ar plasa naşterea lui Isus toamna. ”

   Nimeni nu ştie cu exactitate ziua în care S-a născut Isus, dar după toate probabilităţile El S-a născut între a doua jumătate a lunii septembrie şi prima jumătate a lunii octombrie, de Sărbătoarea Corturilor. Noi putem fi aproape siguri de aceasta pentru că lucrarea Sa pe pământ a durat trei ani şi jumătate, iar El a fost crucificat în ziua a paisprezecea a lunii Nisan, care corespunde cu luna aprilie în zilele noastre (vezi Ioan 19:31 şi Levitic 23:5). Dacă ne întoarcem înapoi trei ani şi jumătate în momentul în care Isus avea 30 de ani – atunci când El Şi-a început lucrarea Sa publică – ajungem undeva între lunile septembrie şi octombrie, adică luna Tishri din calendarul ebraic. Aceasta a fost cel mai probabil luna în care binecuvântatul nostru Domn a venit pe lume.

   Oricum, să ne amintim că nu data în care S-a născut Isus este importantă. Lucrul cu adevărat important, este că El S-a născut şi apoi a murit pentru păcatele noastre. Noi nu ne închinăm unui copil neajutorat culcat într-o iesle, ci noi ne închinăm lui Hristos cel înviat şi proslăvit care are toată puterea în cer şi pe pământ (vezi Matei 28:18).

 2. SA FITI BINECUVANTATI DE DOMNUL , FRATE PAUL , PRECUM SI VOI II BINECUVANTATI PE ALTII !

  Este mare adevar in ce spui ! Biserica evanghelica din zilele de azi este in mare parte cucerita de cultura contemporana si in consecinta plateste tribut acelorasi idoli . Tragedia este ca nici macar nu realizeaza asta ! Doamne TREZESTE-NE !

  Este o mare mare lupta daca vrem sa fim fideli Domnului Isus si Evangheliei Lui si sa nu ne lasam imbacsiti cu pacatele si stilul de viata promovate de cultura contemporana . Lupta se da in special ca sa se piarda in numar cat mai mare generatia copiilor nostri . Satan ii vrea pe acesti copii sa fie pregati , sa fie conditionati ca in viitor sa-l primeasca pe Anticrist ( asa cum FOARTE CLAR ne dezvaluie Sfanta Scriptura ) . Daca in aceasta mare lupta spirituala Domnul ISUS CRISTOS prin Duhul Sfant nu ne poarta pe bratele Lui si nu ne da ajutor constant , nu avem NICI O SANSA de biruinta in fata vicleniilor diavolului . Despartiti de Isus , daca incercam sa “luptam” prin fortele noastre proprii , daca incercam SA NE INDREPTATIM singuri prin faptele noastre , vom fi ingenunchiati rapid .

  Evanghelia de azi tinde sa devina tot mai neo-liberala si orientata pe scop ( crestere numerica cu orice scop , pe cheltuiala diluarii Adevarului biblic , orientare pe viziune ecumenica si mesaj aproape total pozitivist , pe “gustul clientului ” ) . In viziunea majoritatii marilor lideri crestini evanghelici de azi , se pare ca evanghelia nu mai este “PUTEREA Lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede” ( Rom.1:16) , iar “PUTEREA Lui Dumnezeu” se pare ca nu mai consta in ” nebunia PROPAVADUIRII CRUCII ” ( 1 Cor. 1:18).

 3. Nu sunt evreu ,sunt roman din Romania si copil al DOMNULUI imediat dupa revolutie.Sunt membru la o biserica baptista mica dintr-un oras mic.Postarea de mai sus nu e scrisa de mine ci a scris-o un evreu crestin, iar eu am postat-o cu scopul de a cunoaste parerea unui pastor mai experimentat .Vreau sa mentionez ca eu am studiat putin subiectul “Craciun”si am aceeasi parere cu acest evreu crestin.Nu vreau sub nici o forma sa va contrez sau sa va “atac” ,dimpotriva va respect pentru curajul de a spune adevarul cand multi pastori de azi duc oamenii in ratacire.Va rog doar sa studiati si dumneavoastra acest subiect “in depth”. Sunt sigur ca dispuneti de resurse mult mai bune ca a mele.Eu am citit cartile “Religia tainica a Babilonului ” si ” The two Babylons”.impreuna cu multe alte articole explicate pe larg despre acest subiect.
  M-am bucurat cand am vazut parerea pe care o aveti despre adventisti.Eu am dus adevarate “razboaie” cu ei, cu martorii lui Iehova si o grupare de yogini din orasul in care locuiesc.
  Cum m-am pocait ,poate o sa radeti dar e adevarul pur.
  M-am nascut intr-o familie ortodoxa acum 47 de ani.23 de ani am crezut ca Dumnezeu e un tiran si nu am vrut sa am de-a face cu EL.Dupa revolutie am avut o discutie cu cineva care spunea ca vine sfarsitul lumii cat de curand.Omul nu era pocait doar sustinea ca a citit in carti vechi ortodoxe profetii si tot felul de basme.Eu citisem ceva carti la viata mea dar carti religioase deloc.Tipul era patimas in vorbire si mie imi era ciuda ca nu stiu nimic despre acest subiect.Asa ca m-am dus acasa si am cautat o biblie in biblioteca dar nu aveam.Avea mama mea “Mica biblie” ortodoxa -erau franturi din biblie -.La inceput mi-a placut Avram ,Moise,David dar cand am citit despre Domnul ISUS au inceput sa-mi curga lacrimi din ochi.Am fost coplesit de dragostea ,bunatatea si mila lui -si inca mai sunt-.
  Vedeti, eu am fost practicant de arte martiale si am devenit foarte dur in suflet.Nu eram violent insa eram imun la durere .Cand citeam despre Domnul ISUS stateam in pat lungit si cand am vazut lacrimi in ochii mei ,m-am ridicat in picioare si nu-mi venea sa cred ce mi se intampla si am vrut sa resping starea care ma cuprinsese dar deodata m-am simtit inconjurat de dragostea lui DUMNEZEU si am ingenuncheat mi-am recunoscut starea si Domnul m-a primit in familia lui . Dupa un an m-am intalnit cu un fost prieten si mi-a spus ca e baptist si m-a invitat la biserica .Eu mersesem la ortodoxi dar am descoperit ca nu respecta biblia ,am mers la evanghelisti dar inima mea nu a ramas acolo ,am fost si la adventisti dar am vazut ca fff.multi dormeau in banci la predica si nu am ramas.Inainte de a merge la baptisti I-am spus Domnului : Doamne daca astia umbla cu prostii ii bat pe toti si vin acasa.Biserica era in casa fostului meu prieten si erau vreo 15 membri.Insa cand i-am auzit cum se roaga cum canta , cum discuta din biblie, am stiut ca acolo e locul meu si am ramas si am devenit membru.
  Dumnezeu in indurarea Lui m-a pus sa citesc singur scriptura .N-am primit evanghelia de la vreun crestin pentru ca n-a venit nimeni la mine.
  Dupa ce m-am pocait a inceput prigoana in familie ,la servici ,cei mai multi prieteni s-au dus dar am castigat pe cel mai important ,pe domnul ISUS. EL a ramas langa mine de atunci si pana acum si ma rog la EL sa ma tina langa EL pana la sfarsit.
  Acum imi petrec foarte mult timp studiind biblia ,uneori stau pana la 5 dimineata .Imi place asa de mult ca am renuntat la multe alte activitati -printre care sportul- pentru a avea timp mai mult .Problema e ca, cu cat imi descopera Dumnezeu mai mult, cu atat ma vad mai pacatos si mi se pare ca stiu atat de putin .
  Scriptura spune “gustati sa vedeti ce bun e Domnul”,insa Domnul e infinit si cu cat gusti mai mult cu atat ti se face foame mai mult.
  Eu va rog respectuos sa studiati subiectul “CRACIUN”si sa postati daca doriti parerea dumneavoastra.

  Fie ca Domnul sa va tina in carul LUI de biruinta

  • TEKNON,

   Slava Domnului pentru lucrarea Lui in tine! Tot ce a scris fratele evreu stiam deja, da aceea i-am si publicat materialul. Am sa iti scriu personal cateceva.

   Paul

  • Pentru TEKNON.Si eu am citit marturia aceasta,nu numai pe ea ci mai multe documentari in privinta acestei sarbatori…..inca din dec.1985…Si eu am fost 32 de ani in ortodoxie,si prin indurarea lui Dumnezeu am ajuns sa citesc biblia…tot singura,luand toate traditiile ortodoxe sub cercetare amanuntita,si am ajuns sa cunosc ca este o amestecatura de iudaism,paganism si crestinism.Cate nu a trebuit sa arunc la o parte din invataturile ei,si sa iau numai ce invata Scriptura.Sa aveti parte mai departe de binecuvantarile ce vin de la Domnul prin studierea intensiva a Scripturii.

 4. Charles Spurgeon şi sărbătoarea naşterii Domnului Isus Cristos

  Opiniile lui Charles Spurgeon cu privire la sărbătoarea naşterii Domnului Isus Cristos au fost destul de nuanțate. Pentru predicatorul de la Metropolitan Tabernacle era foarte clar că sărbătoarea Crăciunului nu este una biblică, de aceea a criticat dur încercările unora de a echivala ținerea Crăciunului cu standardul creştinismului autentic. Uneori, Spurgeon îi ridiculizează şi îi mustră pe cei ce sărbătoresc Crăciunul ca pe un „praznic papistaş”. Acest punct de vedere este cel mai adesea întâlnit în predicile sale. Nu a fost mai puțin aspru nici cu frații săi protestanți care au făcut din această zi un prilej de consacrare religioasă.
  Cu toate acestea, Spurgeon a avut multe predici despre întruparea Fiului lui Dumnezeu chiar în preajma Crăciunului. Cea mai interesantă este intitulată „Naşterea lui Hristos” („The Birth of Christ”) şi a fost rostită în ziua de miercuri, 23 decembrie 1891. Iată finalul mesajului, unul echilibrat şi, în acelaşi timp, foarte neaşteptat pentru cei care şi-l închipuie pe Spurgeon ca fiind un fel de Scrooge al vremii sale:
  Vă urez tuturor Crăciun fericit şi va fi într-adevăr un Crăciun fericit, dacă Îl aveți pe Dumnezeu cu voi! Astăzi nu voi spune nimic împotriva festivităților legate de marea zi a naşterii lui Cristos. Socotesc că, probabil, nu e corect să sărbătorim zilele de naştere, dar nu vom fi niciodată dintre aceia care cred că este la fel de mult de datoria lor să sărbătorească această zi într-un fel greşit, aşa cum alții o sărbătoresc în mod corect!
  Dar să considerăm că mâine este ziua de naştere a lui Cristos. Vom fi obligați să facem asta, sunt sigur, dar totuşi vom rămâne cu hotărâre la puritanismul nostru auster. Şi astfel, „să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăției şi adevărului.” Nu sărbătoriți ca şi cum ați participa la un festival în cinstea lui Bachus! Nu trăiți ziua de mâine ca şi când ați adora o zeitate păgână. Sărbătoriți, creştini, sărbătoriți! Aveți dreptul la sărbătoare.
  Mergeți mâine într-o casă de veselie! Celebrați naşterea Mântuitorului vostru. Nu vă fie ruşine să vă bucurați, aveți dreptul să fiți fericiți. Solomon spune: „Du-te, dar, de mănâncă-ți pâinea cu bucurie şi bea-ți cu inimă bună vinul; căci demult a găsit Dumnezeu plăcere în ce faci tu acum. Hainele să-ți fie albe în orice vreme, şi untdelemnul să nu-ți lipsească de pe cap”.
  „Creştinismul nu a fost conceput
  Pentru a face bucuriile noastre mai puține.”
  Amintiți-vă că Domnul vostru a mâncat unt şi miere. Mergeți, bucurați-vă mâine, dar, în timpul ospățului vostru, gândiți-vă la Omul din Betleem, păstrați un loc pentru El în inimile voastre, dați-I glorie Lui, gândiți-vă la fecioara care L-a zămislit, dar, mai presus de toate, meditați la Cel Născut, la Fiul care ni s-a dat!
  Închei spunându-vă din nou: „CRĂCIUN FERICIT TUTUROR!”

  http://www.monergism.ro/index.php/2011/12/charles-spurgeon-si-sarbatoarea-nasterii-domnului-hristos/

  • Fratele meu TIM, Domnul ISUS si puterea DUHULUI SFANT sa te lumineze ca te inseli rau de tot, craciun o fost un pagan un betiv un criminal , daca cauti gasesti destule informati pe internet, dar inainte de internet citeste biblia si daca gasesti sa sarbatoresti nasterea sau sa rostesti numele altori dumnezei straini spunemi si mie. Eu nu am gasit in biblie nici apostoli nu amintesc lucru asta.
   Imi pare rau sati spun ai facut o teologie gresita.
   Ai iesit in afara bibliei, dar roagate Domnului sa te ierte sati puie undelemn proaspat in corn.

   Vreau sa-ti marturisesc si spun tuturor celor ce citesc aici, sunt un tanar intors de curand la Domnul,am prins pocainta in bisericile mari si moderne in afara ROMANIEI departe de casa unde au invataturi slabe,dar mam pus sa cercetez eu biblia si ma-m rugat DOMNULUI SA MA LUMINEZE, am descoperit ca nu egzista sa sarbatorim craciunu FALSSSS.

 5. Shalom.
  Frumoasa redare ptr cuvantul “Minunat” .
  In rest va spun cu tristete ca , nici macar o singura data nu este facuta veeo aluzie la sarbatorirea nasterii lui Isus in mijlocul apostolilor si a ucenicilor . Ce sa mai vb de cuvantul ” craciun” .

 6. TEKNON.. am avut de curand discutii despre sarbatoarea Craciunului cu mai multi credinciosi, unii dintre ei nedorind sa sarbatoreasca pe motiv ca este o sarbatoarea pagana.
  Am citit postarea de mai sus si trebuie sa spun ca aceasta contine mai multe erori. Nu este locul aici sa le analizez, insa iata totusi cateva argumente in favoarea craciunului:

  1. Mi se pare inadmisibil ca un credincios serios sa nu sarbatoreasca nasterea Mantuitorului in conditiile in care intreaga lume o face. Aceasta nu presupune o sarbatoare in stil lumesc, ci o sarbatorire evlavioasa a intruparii Fiului lui Dumnezeu. De ce nu am putea sa dam un exemplu lumii despre cum ar trebui sa se sarbatoreasca craciunul.

  2. Teoriile populare care sustin ca sarbatoarea Craciunului este de origine pagana nu sunt sustinute de datele stiintifice. Din cercetarile recente rezulta ca sarbatoarea nasterii Domnului era celebrata inainte de anul 325 d.H., intr-o perioada in care crestinismul se pastra la distanta de paganism. Desi nu se poate atesta exact data nasterii, totusi sarbatorirea intruparii Domnului era prezenta inca de pe la anul 200 d. H., atunci cand crestinismul crtica dur cultura contemporan.

  Doar un articol dintre multele altele este acesta:
  http://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-topics/new-testament/how-december-25-became-christmas/

  3. Chiar daca trebui sa recunostem ca in decurs de sute de ani crestinismul a imprumutat elemente pagane in sarbatoarea craciunului, asta nu ar trebui sa ne impiedice sa celebram nasterea Domnului intr-un mod simplu, cu decenta si bucurie.

  4. Nu data este importanta ci celebrarea. In fond, nici data pastelui nu este corecta, si totusi o celebram. Asa ca, desi sunt sigur ca data nu este cea corecta, totusi sarbatoarea in sine este un motiv de bucurie, partasie si mai ales lauda la adresa Domnului.

  De aceea, va urez multe binecuvantari cu ocaza celebrarii Intruparii Domnului nostru Isus Hristos.

  • Emi, crezi ca ce ai postat tu nu contine erori? 🙂

   exista un principiu: “forta argumentului”… ptr data de 25 decembrie, unul dintre putinele argumente este acela ca Parintii Bisericii au hotarat, la un moment dat, sa introduca o sarbatoare crestina in locul unei sarbatori pagane… numai ca aceasta sarbatoare crestina nu este mentionata in Biblie (deci nu e biblica), iar nasterea Domnului nu a devenit sarbatoare mentionata in Biblie, spre deosebire de Paste, Cincizecime, si celelelat Sarbatori biblice, si nici sarbatorita de primii crestini (nu se specifica nicaieri ca au facut-o, spre deosebire de Paste sau late Sarbatori!)… mai mult decat atat, toate simbolurile din paganism au fost aduse in crestinism, si li s-au dat conotatii crestine.. insa daca la origini ai aluat (care simbolizeaza pacatul), ce spune Biblia? 1 Corinteni 5:6 “Nu vă lăudaţi bine. Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată plămădeala?”; 1 Corinteni 5:7 “Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Hristos, Paştile nostru, a fost jertfit” [Culmea! Hristos este numit Pastele nostru, dar niciodata Craciunul nostru!]; 1 Corinteni 5:8 “Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului”- ni se vorbeste de aluat vechi, ce tine de datini si forme, si de aluat, ce tine de atitudine, si ni se vorbeste de azimile (deci fara aluat dospit) curatiei… mmmmm! oare ce-o fi insemannd?
   REVENIND… si acum, exista argumente contra datei de 25 decembrie: argumentul calendarului ebraic si a anotimpurilor ebraice – unde intra si problema cu pastorii din camp -, a sarbatorilor ebraice corelate cu implinirea in Hristos (Cuvantul a cortuluit printer noi – trimitere la Sarbatoarea Corturilor!), a cetei preotesti lui Zaharia si slujirea la templu – punct de pornire ptr o cronologie -, a cronologiei istorice a Bisericii si datelor ei, a marturiilor unor oameni pe care nu ii poti numi asa-zisi crestini (ex. Spurgeon!), si, si mai mult, ce am mentionat mai sus: adica nementionarea Sarbatorii in Biblie, lipsa de dovezi ca ucenici ar fi sarbatorit Nasterea (daca ar fi asa, trebuia sa se scrie DE CATRE UCENICI, evanghelisti sau apostoli acest lucru!)… ca s-au gasit 2-3 persoane, gen Clement din Alexandria si Hippolytus din Roma sa scrie cate ceva ce au crezut ei [Clement din Alexandria si Hippolytus din Roma mentioneaza nasterea Domnului Isus pe 25 Decembrie] si poate era caz izolat, dar nu general, mie nu imi spune prea multe, biblica nu o face oricum..dimpotriva acesti doi au furnizat material de lucru ptr cei ce aveau sa introduca aceasta sarbatoare cateva secole mai tarziu, zicand printre altele: “Isus este Soarele nostru” (Sf. Ciprian a fost unul dintre cei ce au afirmat asta! Pe la mijlocul secolului al III-lea, Sfântul Ciprian de Cartaginal, clama extaziat: Oh, ce magică lucrare a Providenţei că ziua în care Soarele s-a născut … Hristos şi el se naşte)…

   plus ca, daca si necrestinii (si multi dintre ei si ortodocsi cu numele) sustin ca Sarbatoarea Craciunului e sarbatoare de origine pagana, si nu biblica, iti dai seama ce patetici sunt crestinii care nu tin seama de argumentele pro si contra…:)))
   CONCLUZIE…. ignora aceste argumente, dar imi vei arata ca nu ai sa ai prea multe argumente…

  • si tot ptr Emi..

   Cum a stabilit Biserica data naşterii lui Isus Hristos

   De vreo 1.600 de ani, creştinii de prin toată lumea sărbătoresc Naşterea Domnului nostru Isus Hristos. Ideea de a celebra Craciunul în data de 25 decembrie îşi are originea în secolul al IV-lea. Biserica a dorit să eclipseze festivităţile şi sărbătorile unei religii păgâne rivale, care ameninţa existenţa creştinătăţii. Romanii celebrau naşterea zeului lor Soare (Sol Invictus), în jurul acestei perioade din an, iar persanii pe zeul Mithras, care era o întrupare a Soarelui (la vechii babilonieni, corespondetul acetui zeu era Tamuz).
   „Saturnaliile şi calendele [luna nouă] au fost sărbătorile cele mai familiare pentru romani la început, 17-24 decembrie şi 1-3 ianuarie, dar tradiţia sărbătorii 25 decembrie ca ziua de naştere a lui Soarelui a venit la romani din Persia. Mithra, zeul persan al luminii şi contactelor sfinte, a fost născut dintr-o stâncă pe 25 decembrie. Roma era cunoscută pentru afinităţile ei cu zei şi culturi stranii, şi în secolul al treilea [274] împăratul necreştin Aurelian a stabilit festivalul Dies Solis Invicti, Ziua Soarelui Invincibil, pe 25 decembrie. „Mithra era o întrupare a soarelui, aşa că această perioadă de renaştere era o zi importantă în Mithraism, care devenise ultima religie oficială a Romei, sub patronajul lui Aurelian. Se crede că Împăratul Constantin a fost un aderent al Mithraismului până în ziua când s-a convertit la creştinism. El a fost probabil cel care a instrumentat transferul sărbătorii principale a vechii lui religii în noua lui credinţă” (Almanahul Creştin [The Christian Almanac], 1979, p. 17).
   Prima atestare a Craciunului este din anul 336, când Împăratul Roman Constantin a declarat 25 decembrie a fi data de naştere a lui Hristos şi când această sărbătoare a fost celebrată în Roma și în Bisericile Occidentale la data de 25 decembrie. În anul 354, Papa Liberius a instituit oficial ca dată pentru celebrarea naşterii lui Isus Hristos ziua de 25 decembrie.

   • Emi, ai spus: “2. Teoriile populare care sustin ca sarbatoarea Craciunului este de origine pagana nu sunt sustinute de datele stiintifice. Din cercetarile recente rezulta ca sarbatoarea nasterii Domnului era celebrata inainte de anul 325 d.H”
    Te inseli amarnic… faptul ca e amintita (in chip de idee “in fasa”), nu inseamna ca s-a si sarbatorit atun ci (cel putin nu de intreaga crestinatatea de atunci – eventual, doar de autorii ideii, dar nu avem probe forte sa demonstram ca au sarbatorit Craciunul sau Nasterea atunci, ci doar ca au emis ideea ce a stat la baza fixarii datei de sarbatorire mai tarziu)…

   • apoi, Sarbatoarea Craciunului chiar e de sorginte pagana (chiar si din prisma etimologiei, dar si a istoricului acestei etimologii!)… Sarbatoarea Nasterii Domnului nu e de sorginte pagana… dar in “lupta” de misionare a populatiilor pagane, odata cu introducerea Sarbatorii Nasterii, aceasta s-a suprapus cu ritualurile pagane reminiscente…astfel s-a produs o pangarire a curatiei sarbatorii Nasterii (lucru dovedit pe deplin azi, cand pangarirea e la apogeu!)
    si, de fapt, cuvantul Craciun nu exista decat in lb romana…in engleza este Christmas, ein franceza Noel, spaniola Navidad, etc (in plus, la aceste popoare amintite, nu cred ca exista “cultul hangiului Craciun” de la romani!)… la ei este Santa Claus, ori altfel…:)))

  • Emil Zarnescu scrie;

   1. Mi se pare inadmisibil ca un credincios serios sa nu sarbatoreasca nasterea Mantuitorului in conditiile in care intreaga lume o face. Aceasta nu presupune o sarbatoare in stil lumesc, ci o sarbatorire evlavioasa a intruparii Fiului lui Dumnezeu. De ce nu am putea sa dam un exemplu lumii despre cum ar trebui sa se sarbatoreasca craciunul.

   John scrie!

   Intraga lume nu citeste Biblia care este Cuvantul lui Dumnezeu.Scriptura ne arata destul de clar ce face lumea si cum se afla ea in raport cu Dumnezeu.

   Citat din Biblie!

   1 Ioan 5:19.19. Ştim că sîntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău

   .As sugera sa cauti mai mult despre lume si ce face ea. Si daca copii lui Dumnezeu se incadreaza in ceia ce face lumea.

   Citat din Biblie!
   1 ioan 2:15. Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în El.

  • Frateeee nu adauga in biblie ceva ca vin peste tine toate urgiile ( Apocalipsa cap. 22,vers.18,19) la Domnul ISUS si puterea DUHULUI SFANT sa te lumineze ca te inseli rau de tot, craciun o fost un pagan un betiv un criminal , daca cauti gasesti destule informati pe internet, dar inainte de internet citeste biblia si daca gasesti sa sarbatoresti nasterea sau sa rostesti numele altori dumnezei straini spunemi si mie. Eu nu am gasit in biblie nici apostoli nu amintesc lucru asta.
   Imi pare rau sati spun ai facut o teologie gresita.
   Ai iesit in afara bibliei, dar roagate Domnului sa te ierte sati puie undelemn proaspat in corn.

   Vreau sa-ti marturisesc si spun tuturor celor ce citesc aici, sunt un tanar intors de curand la Domnul,am prins pocainta in bisericile mari si moderne in afara ROMANIEI departe de casa unde au invataturi slabe,dar mam pus sa cercetez eu biblia si ma-m rugat DOMNULUI SA MA LUMINEZE, am descoperit ca nu egzista sa sarbatorim craciunu FALSSSS.

 7. Domnule Tim, nu cred ca ati inteles ideile mele. Nu am luat in discutie etimologia cuvantului craciun sau povestea populara cu hangiul Craciun. Astea sunt inventii si nu ma intereseaza. Dar in limba romana cuvantul craciun este sinonim cu sarbatoarea nasterii Domnului. Acesta este sensul in care l-am folosit si nu altul. Daca aveti alta impresie, va inselati in privinta mea.

  In ce priveste datele istorice, nu ma insel deloc amarnic. Nu am acum la dispozitie sursele ca le pot posta si sa demonstrez ca nu vorbesc din auzite. Adevarata probelma aici nu este cine are dreptate ci daca sursele noastre de informare istorica sunt corecte.

  In al treilea rand am afirmat clar ca data nasterii nu se poate stabili cu prezicizie. Sunt multe elemente care nu pot fi verificate cu exactitate in povestirea biblica. Iar aici revin la sursele de informare. Dictionarele biblice contemponare serioase demonstreaza acest lucru din plin. Pana si recensamantul din Luca 2, nu poate fi datat cu precizie. Deci nu imi imputati o idee pe care nu o promovez. Am spus doar ca sunt dovezi istorice ca nasterea Domnului a fost celebrata undeva prin sec. 3., si s-a folosit si data de 25 decembrie. Si aici discutia nu este de argumente ci de surse.

  In al patrulea rand, imi repet ideea pe care am vrut sa o subliniez: un crestin serios nu poate trece cu vederea faptul ca foarte multi oameni necredinciosi isi aduc aminte intr-un fel sau altul de nasterea Mantuitorului, iar unii crestini sustin sus si tare ca “adevaratii credinciosi” nu trebuie sa faca acest lucru. Chiar daca in Biblie nu apare sarbatoarea in sine, faptul ca relatarea nasterii apare in Scriptura inseamna ca evanghelistii, inspirati de Duhul Sfant, (ca sa nu luam in discutie aici chestiunile tehnice de critica textuala) au considerat ca trebuie sa o mentioneze. Si daca este mentionata, atunci inseamna ca trebuie sa ne-o amintim si noi intr-un fel sau altul, iar craciunul este un timp care poate fi folosit pentru acest lucru.

  • Domnule Emi, lasa-ma cu contemporanii care descopera si ce nu a fost…
   ti-am dat puncte de sprijin in afirmatia mea… si cel mai tare poate fi “Si Cuvantul a cortuluit printre noi” (cam asa suna in original ideea)…si conexiunea cu Sarbatoarea Cortutilor…
   Apoi, ia fa bine si mai citeste in istorie, dar asa mai profund si nu la suprafata, sa vezi cam cand a fost instituita aceasta sarbatoare … repet si eu… faotul ca unii au inceput sa aibe anumite idei ce au dus in final la instituirea Sarbatorii, nu inseamna ca Sarbatoarea a inceput odata cu acele idei… se stie din istorie cam cand a fost instituita…. cam secolul 4…cu aproximatie…caci cu apo\roximatie lucram ptr lumea antica (in multe cazuri)
   Si daca ai citit mai sus, ideea era ca, cel putin sa se arunce afara paganismele, mai ales ca Sarabatoaarea nu este biblica (in sensul ca ar fi tinut-o cineva…. faptic Nasterea s-a petrecut…sarbatoriirea ei insa ucenicii nu au facut-o!)
   Insaa vezi dumneata, nu numai ca nu aruncam afara paganismele, dar de la an la an se mai adauga, care mai de care mai nastrusnice…. asa se intampla cand ai cprapat usa si ai facut pact cu compromisul!

   • Tim… nu am datele ptr simplul fapt ca nu sunt acasa si nu am acces la cartile si materialele mele de studiu. Te asigur ca nu imi permit sa mint doar pentru a-mi sustine o idee.

    dar iata totusi un citat dintr-un material academic, postat online:

    More recent studies have shown that many of the holiday’s modern trappings do reflect pagan customs borrowed much later, as Christianity expanded into northern and western Europe. The Christmas tree, for example, has been linked with late medieval druidic practices. This has only encouraged modern audiences to assume that the date, too, must be pagan.

    There are problems with this popular theory, however, as many scholars recognize. Most significantly, the first mention of a date for Christmas (c. 200) and the earliest celebrations that we know about (c. 250–300) come in a period when Christians were not borrowing heavily from pagan traditions of such an obvious character.

    http://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-topics/new-testament/how-december-25-became-christmas/

  • pai da…
   insa daca tot studiezi asa, da-ti seama ca ce se spune acolo este cam ce spun eu..
   prin “misionare” (convertirea paganilor la crestinism), au ramas reminiscvente pagane (NU BIBLICE), care au patruns in crestinism…
   DAR, Sarbatoarea a fost instituita cam prin sec. IV.. si ti-am dat citate din opere….

 8. De ce ar trebui sa sarbatorim noi ceva ce ucenicii n-au sarbatorit ?
  Suntem noi mai evlaviosi ca ei,cunoastem noi mai bine decat apostolii sarbatorile si importanta lor .Cunoastem noi mai bine ca ei scriptura .Aratati-mi din scriptura ce sarbatoare a PORUNCIT DOMNUL ISUS SA TINEM.
  Sa-mi raspunda cineva, cine le-a spus evreilor sa tina sarbatori si de ce.
  Cititi va rog mai intai cartea “Religia tainica a babilonului” ,se gaseste pe net in format pdf si poate fi descarcata .
  Cititi despre Saturnalii -sarbatori antice la romani-,despre mithraism ,despre “solis invictus” .Pentru cei ce vorbesc si inteleg limba engleza cititi cartea “The two babilons” .Aceste carti explica mai bine decat o pot face eu originea pagana a craciunului.
  Eu nu vreau sa ma contrez cu nimeni doar am vrut sa vad parerea unui pastor experimentat.
  Domnul ISUS a trait 33 de ani si 6 luni si a murit in luna nisan la evrei -martie aprilie la noi-.Daca dam inapoi 6 luni ce obtinem.In nici un caz decembrie .Cert e ca nu stim ziua cand Domnul s-a nascut pentru ca nu a fost importanta pentru el ,insa stim cand a murit pentru ca e ffffffffffffffff important lucrul acesta .Un crestin stie ce spun eu aici.A fost bucurie la nastere dar muuuuult mai mare este atunci cand stii ca a murit pentru tine ,ba mai mult a si inviat si sta la dreapta TATALUI.
  A LUI sa fie gloria in veci,amin

  • o parte de raspuns este ca Sarbatorilele date/instituite de Domnul ptr evrei erau ca un ceas profetic pptr ei, aceste saarbatori avand implinirea finalaa/maxima in lucrarea lui Cristos!

 9. Să-mi fie cu iertare că intervin în această discuţie, dar mi se pare că ea se cantonează la nişte niveluri pur teoretice, mai mult de formă decât de fond!

  Bineînţeles că sărbătoarea Crăciunului are origini păgâne, că data la care S-a născut Domnul nu este cunoscută. De acord cu toată argumentaţia din articolul postat. Cu teoria stăm bine!

  Dar de ce să nu gândim şi practic !? Sunt 2 zile libere (mă refer la România) în care se poate vesti Evanghelia !!! Nu acesta este rostul nostru, creştini fiind? Ce ar trebui să facă un creştin în 25 şi 26 decembrie? Să meargă la serviciu să stea cu portarii, că el nu recunoaşte această sărbătoare? Ce este în afara Bibliei dacă un creştin se duce într-o adunare unde se cântă (chiar colinde), unde se spun rugăciuni, unde se aminteşte de întruparea Mântuitorului ? Orice ocazie pentru Cuvânt trebuie valorificată.

  Da, am auzit şi parlamentari atei care nu recunosc această sărbătoare. Mai sunt şi musulmanii,şi budiştii… Trebuie să fim şi noi ca ei? Sau trebuie să lăsăm ca moş crăciun să ia total locul Domnului în conştiinţele copiilor noştri, ale semenilor noştri? Şi aşa se încearcă până şi înlocuirea numelui, apărând acea monstruozitate X-mas !!!

  Eu cred că poate mai mult decât în alte zile vestirea Evangheliei trebuie făcută acum, prin toate mijloacele, tocmai ca să contrabalanseze îmbuibarea, frivolitatea, vulgaritatea, substituţia sau furtul de identitate, ofertele de loisir. Suntem într-o luptă pe viaţă şi pe moarte !!! Nu cred că trebuie să ne retragem în consideraţii istorice, mitologice, filozofice sau de altă natură. Pentru El trebuie să folosim tot ce avem la îndemână, chiar şi aceste 2 zile libere, când omul este poate mai dispus să treacă pragul unei biserici, chiar dacă – de cele mai multe ori – formal. Poate că un cuvânt din ce aude îl pune pe gânduri, îi stăruie în minte!

  Este un întuneric înfiorător, doamnelor şi domnilor care citiţi aceste articole! Poate că din interior nu ne dăm seama prea bine.
  Am auzit în aceste zile oameni cu pretenţii (în viziunea lor) de cultură, formatori de opinie la TV, care au relatat că Preşedintele României a jurat pe Biblie la învestitură “deşi nu este ortodox”!!! Aici suntem! Acesta este nivelul de întuneric!
  Nu vă supăraţi: discuţiile despre schimburi de cadouri, brazi împodobiţi/despodobiţi,tradiţie etc. sunt ambalaje neesenţiale pentru dimensiunea răului pe care diavolul îl produce în casele noastre, în bisericile noastre, în sufletele şi conştiinţele noastre!

  Important pentru noi este să reuşim (doar cu ajutorul Lui) să rămânem în picioare, să ne rugăm să ne păstreze El judecata limpede şi spiritul de discernământ, să ne crească El credinţa ca să nu ne clătinăm.
  Restul… e teorie!

   • Domnule Tim, presupun că sunteţi o persoană tânără.
    Eu nu mai sunt.

    Modul dvs. de intervenţie pe acest blog este teribil de agresiv.
    în general, suntem persoane care nu ne cunoaştem.
    Puţină grijă la exprimare cred că n-ar strica!

    După răspunsul pe care l-aţi postat, înţeleg că nu aţi înţeles mare lucru din ceea ce am scris eu.
    Dvs. având o intervenţie care conţine o mare doză de aroganţă, nu are rost să continui un dialog cu dvs.

 10. Pentru Cetatea de Scapare

  Va multumesc pentru marturie si as dori sa va mai impartasesc ceva pentru ca mi-ati bucurat inima cu marturia dumneavoastra.
  Imediat dupa ce Domnul m-a gasit, m-a cuprins o foame de cuvantul lui ,insa imi parea rau ca nu am o biblie intreaga ca sa pot sa cunosc mai mult si imi spuneam in mintea mea ca tare mi-as dori sa am una . Citisem in mica biblie versetul “cereti si vi se va da”si ma rugam ” DOAMNE daca as avea o biblie ”
  Am inceput sa vorbesc despre Dumnezeu la servici si mai toata lumea m-a luat in ras.In schimb un singur coleg ortodox mi-a spus ca el are o biblie primita de la un preot din Ierusalim .Cand am auzit l-am rugat sa mi-o imprumute sa o citesc ,dar mi-a raspuns ca nu poate ca e sfanta si etc. Eu am insistat in fiecare zi si intr-o zi mi-a spus ca pot sa merg la el acasa sa o citesc daca vreau .
  Dupa program am mers acasa ,apoi am plecat spre colegul cu biblia ,el locuind pe o strada perpendiculara cu a mea adica la vreo 6-7 minute de mers pe jos.
  Ajuns la el acasa m-a intampinat sotia lui foarte bucuroasa ca un tinerel ca mine e interesat de Dumnezeu.Familia aceasta era fff.religioasa si s-au bucurat amandoi ca eu vreau sa citesc biblia.
  M-au invitat in casa m-au pus sa ma spal pe maini inainte de a pune mana pe biblie si m-au pus sa citesc cu voce tare din ea.Erau atat de bucurosi ca n-au mai facut nimic in ziua aia.
  Doua saptamani am avut acelasi traseu .Cand au vazut oamenii ca eu sunt atat de nebun si vin in fiecare zi la ei doar sa citesc biblia ,s-au saturat de mine pentru ca eu stateam pana seara tarziu si ei nu mai apucau sa faca nici o treaba prin curte .Asa ca mi-au spus ca imi imprumuta biblia s-o citesc si apoi s-o inapoiez.
  Cand am iesit pe poarta eram atat de bucuros ca in sfarsit am o biblie si ca pot sa o citesc cat vreau eu.
  DAR, cand am intrat pe strada mea am auzit o voce in mintea mea
  “VEZI DACA AI CERUT AI PRIMIT” si imediat mi-am dat seama ca e vocea lui DUMNEZEU. Am izbucnit in lacrimi pentru ca am realizat ca DUMNEZEUL despre care am citit in biblie ii pasa de mine si-mi asculta rugaciunile.
  AU trecut atatia ani de atunci si EL continua sa imi raspunda la rugaciuni.
  A LUI SA FIE SLAVA IN VECI AMIN

  • Pentru Teknon.ma bucur de marturia dvs.Eu aveam o prietena ortodoxa,care ma indemna sa iau biblia si sa citesc ca in ea as gasi mangaiere in durerea mea….am ras de ea:”Ca poate sa imi dea mie Biblia ca mangaiere in necazul meu?”In acea vreme din 1979 si pana in 1980 sept.umblam sa primesc aprobarea pentru emigrarea in Germania,sa fiu cu copiii la sotul meu care era ilegal plecat in Germania.Am scris peste 95 de cereri si memorii la Inspectoratul judetean pe atunci,am fost si la Bucuresti in audienta si nimic…Suferinta mea crestea in continu,si ma plangeam prietenei mele religioase.Asa ea mi-a spus ca sa iau noul testament al ei si sa citesc in el.Eu am refuzat,necrezand deci ca biblia imi poate da o rezolvare.Dupa 2 saptamani insa,am mers singura la ea si am cerut-o sa citesc in ea.Ciudat…eu am inceput cu Apocalipsa si eram atat de doritoare sa stiu cine este acest Anticrist.Prietena mea a spus ca ea nu stie.Intretimp atat de mult m-a acapart biblia incat am inceput sa nu mai dau mare importanta la reintregirea familiei….la emigrarea la sotul meu.Atunci ca sa gasesc o rezolvare la intrebarea mea,am inceput sa citesc Evang.dupa Matei.Acolo am dat de o mare problema….starea mea de om pacatos mi s-a adus inaintea ochilor mei….simteam o povara extraordinar de mare,unde sa ma scap de ea?Am cerut sfatul prietenei mele…ea m-a indrumat sa merg la preot sa ma spovedesc……aici ma opresc cu marturia ca ar fii multe de scris.Vreau doar sa aduc in evidenta ca dupa ce am fost mantuita,doream mult de tot sa am pe cineva cu care sa pot discuta despre ortodoxie,si Dumnezeu asa a lucrat ca in biserica ortodoxa din cartier era o singura pereche,sot si sotie care erau cei mai religiosi.Mergeam la ei acasa si aveam o serie de intrebari despre tot ce invata ortodoxia.Aveau caiete cu tot felul de invataturi.Asa ma lamureau ei pe mine cine este Maria,de ce ne inchinam la ea,de ce facem cruce etc.etc.In perioada aceia mergeam des si la prietena mea si ii explicam si ei multe din ce am inteles din biblie,la fel si copiilor ei si la ai mei.Tot in acelasi timp din sept.1980 am inceput sa ma rog pentru pentru pasaport.La 2 saptamani au sosit primele formulare…apoi in noiembrie seria a doua de formulare.cand am vazut cum lucreaza Dumnezeu la cerintele mele am indraznit sa ii cer pasaportul pana in aprilie 1881 sa il am in mana.Si asa a fost….In 30 aprilie 1981 am ajuns cu copiii la sotul meu.Pana la acea ora am trait rugaciuni ascultate cum nu m-am gandit ca voi primii.Dar acum stiu ca plecarea ilegala a sotului meu a fost planuita de Dumnezeu,El avea un plan cu mine…deacea m-a dus intr-o suferinta enorma…m-a chemat la fiul Lui…Cat timp eram in Ro.eram infocata dupa adevarul lui Dumnezeu,am cautat ajutor si la preot si nu am primit,din contra m-a gonit pentru ca zicea ca eu sunt “o pocaita” si nu otdodoxa.Doream sa am o istorie a bisericii ortodoxe care sa imi dea detalii cum au fost primii crestini ce au crezut ei,daca au avut sarbatorile de astazi, din crestinism,un “templu”asa cum au ortodocsii si catolicii etc.etc.Dupa ce am ajuns in Germania am fost atat de miscata in privinta asta incat am scris la mitroplolia Banatului ca sa imi trimita daca este posibil asa ceva.Si a venit un pachet cu tot felul de carti din ortodoxie…pe timpul comunismulu primeai numai asfel de carti nu din acelea de la eretici ,cum ii numea preotul.Si asa am cercetat istoria universala a ortodoxiei si am gasit multe acolo…. cand au intrat pe rand toate traditiile ,invataturi omenesti….Ceva mai tarziu in 1884 am luat si in germana o istorie a crestinismului.Eu cred,sunt convinsa ca cine cauta dupa Adevar,il va gasii si se va lepada de tot ce este filozofie omeneasca,invataturi care se intorc de la Adevar.Sa aveti Har de la Domnul nostru.M.M

 11. Emi Zarnescu, Tim, TEKNON, Cristina,

  Pe toti va consider colaboratori importanti al acetui blog. Pe Emi Zarnescu il cunosc ca am venit din aceiasi biserica si imi este prieten. El este foarte atent la Scriptura si la detalii, si are un dar apologetic.

  Pe Tim il stiu din comentarii. Cateodata jigneste oamenii, si nu este bine. Tim este si el un frate tanar dedicat cercetarii Biblice, si il incurajez sa continue.

  TEKNON a aparut de curand pe blog si apreciez ravna si cercetarea pe care si el o face din Cuvant.

  Cristina este din Carol Davila. Nu stiu cine este, nu trebuie sa spuna, dar are o perspicacitate deosebita data de Domnul in a face distinctii si a definii bine termenii.

  Deci toti ajutati la cauza lui Cristos pe acest blog si va multumesc. Intre noi ca si colaboratori putem sa ne exprimam divergentele fara insulte.

  Pentru ca Scriptura vorbeste despre intruparea Domnului atat in Vechiul cat si in Noul Testament, de aceea vorbesc si eu. Pentru ca Evanghelile arata bucurie si sarbatoare, ma bucur si eu. Pentru ca ingerii proclama, proclam si eu.

  FOLOSESC TERMENUL CRACIUN CA O CONVENTIE SOCIALA. NU AM BRAD SI CHIAR DACA AS AVEA, PENTRU MINE SI FAMILIA MEA NU INSEAMNA NIMIC. CUNOSC TOATE ASPECTELE CU PRIVIRE LA INFLUENTELE PAGANE IN BISERICA CU PRIVIRE LA CRACIUN, SI APRECIEZ TOT CE S-A COMENTAT. DAR ASTA NU MA IMPIEDICA SA PROCLAM PRIN CANTEC NASTEREA MANTUITORULUI UNEI AUDIENTE COMPLET STRAINE DE EVANGHELIE. MAI MULT, COLINDELE IN ENGLEZA CONTIN MESAJUL MANTUIRII SI AFIRMAREA DOMNIEI LUI CRISTOS.

  Bisericile istorice au un calendar de evenimente Biblice. Bisericile evanghelice mature au un calendar de predicare in care sunt puse datele cand se va predica despre intruparea Domnului nostru (multi nu folosesc cuvantul Christmas, ci intrupare). Fara intrupare nu este rascumparare. Pe calendarul de predicare a acelor biserici sunt puse coborarea Duhului Sfant, si inaltarea. Toate etapele vietii Domnului Isus trebuie stiute bine si generatile noi trebuie sa le cunoasca. NU ESTE NICI UN PACAT SA FOLOSIM ACESTE OCAZII CA SA-L CUNOASTEM MAI BINE PE DOMNUL NOSTRU ISUS CRISTOS, CAT SI DEVIERILE DE LA SCRIPTURA IN PRIVNTA LOR.

 12. “Pastorii nu sunt diferiti de oamenii invinsi de tot felul de slabiciuni si pacate. Americanul de rand nu mai are o referinta morala si spirituala nici in pastori si nici in congregatii”

  Cu siguranta lipsa modelelor spirituale diminueaza foarte mult realitatea si forta vietii spirituale. Imi amintesc de primii ani dupa convertire, chiar daca au trecut peste doua decenii de atunci. Romania, proaspet iesita de sub sistemul de fier comunist, purta inca emblema multor exemple de oameni care au reusit sa isi pastreze comportamentul la un standard destul de ridicat. Au fost niste exemple vii care m-au motivat puternic sa urmez Calea lui Cristos si mi-au demonstrat, totodata, ca sfintenia poate fi un standard cotidian, realizabil.

  In prezent, daca privesc, in jur, la majoritatea celor care urca treptele amvoanelor, nu vad decat oameni umbriti de interese financiare, de mandrie, aroganta, superficialitate, cameleonism. Cu greu iti pot acestia demonstra ca viata de sfintenie trebuie sa fie o realitate cotidiana, pentru ca ei insisi infirma acest lucru prin viata si prin interesele lor. Sa nu mai zic de falsa pretentie a unor absolventi de teologie, sau a unora cu functii teologice, din Romania, ca teologia este doar apanajul celor cu studii universitare in domeniu. O pretentie plina de aroganta, care incearca sa contracareze tendintele unora care nu pot face o simpla exegeza pe verset, dar au pretentia de a avea cunostiinte profunde. Ambele extreme sufera de un dezechilibru major de imagine. Sfintele Scripturi trebuie studiate cu sarguinta datorita iubirii pe care o purtam Domnului nostru Isus Cristos si nu manati de ambitii personale, de titluri oferite de societatea contemporana. Cred ca s-a pierde esenta, prin creerea acestor pozitii sociale, lipsite de relevanta, avide dupa folowers, dornici de un rating de valori ridicate, dar golite de substanta. Desi tendinta initiala a acestor studii este sa echipeze crestinii cu cunostiinte bine sistematizate, rezultatul este ca ele au devenit embleme ale propriei arogante.

  Un alt aspect aparut relativ recent, odata cu extinderea presei online, este umbrirea imaginii individuale. Pavel, un criminal cu antecedente extrem de grave nu ar putea fi considerat un crestin, ci mai degraba un personaj duplicitar care incearca sa isi creeze un nou profil social, in dorinta de a-si ingropa trecutul mizerabil si de a-si recastiga consideratia complet pierduta. Petru, un biet muncitor necalificat, cu false pretentii de teolog, fara titluri universitare si diplome care sa sustina afirmatiile lui, fara carti scrise, fara o participare periodica la principalele publicatii din lumea teologica. Un tradator si un mincinos dovedit, un personaj patetic, temperamental, cameleonic nedemn de luat in considerare. Si-ar fi putut imbunatatii situatia, daca urma macar un seminar teologic care sa dovedeasca ca afirmatiile sale sunt credibile, macar la un nivel de baza. Ioan, un romantic orbit de realitate melodramatica a lipsei lui de relevanta sociala, cu false pretentii de om inspirat, vizionar, intr-o lume in care se stie ca Dumnezeu nu comunica cu oamenii, ca asa zisa calauzire divina care este o valenta a manifestarilor lui simtomatice paranormale. Timotei un consumator de vin, care isi ascunde propriul viciu sub falsa pretentie a unui tratament, in loc sa mearga la prima clinica de urgenta, sa isi faca analizele si sa primeasca un tratament competent, de specialitate, medicamentos.

  Probabil ca daca sfintii primului secol ar fi contemporani cu noi, ar avea o marturie complet lipsita de relevanta, datorita readucerii pe scena, in permanenta, a unor greseli trecute, care le-ar fi imputate in mod continuu. Prin asta nu vreau sa spun ca trebuie sa toleram greselile prezente, ci ca trebuie sa facem o detasare de vremurile de nestiinta. Cu toate acestea, in ciuda eforturilor, unii pot avea caderi temporare. Chiar Pavel era la un moment dat intr-o disperare a incapacitatii de a face voia Domnului, cu toate ca isi unea silintele cu credinta intr-un efort comun de trai neprihanit.

  • foarte bine scris, dar clarifica ce veri sa apui prin acestea: Timotei un consumator de vin, care isi ascunde propriul viciu

   Chiar Pavel era la un moment dat intr-o disperare a incapacitatii de a face voia Domnului, cu toate ca isi unea silintele cu credinta intr-un efort comun de trai neprihanit.

  • Aspectul pe care vroiam sa il subliniez era ca in societatea moderna, orice intamplare poate fi distorsionata cromatic, prin adaugare de contrast pe anumite detalii si marginalizarea unor aspecte importante. Astfel orice intamplare poate primi un alt context de interpretare decat cel in care s-au intamplat lucrurile. In presa necrestina, dar chiar si in cea crestina am vazut foarte multe astfel de distorsionari ale realitatii pentru a umbri profilul cuiva.

   In cazul lui Timotei am folosit hiperbola, este evident. In cazul lui Pavel, in Romani 7 chiar el relateaza efortul disperat pe care il ducea cu firea pamanteasca. Cu siguranta a fost vorba de o etapa tranzitorie, dar nu intru in detalii de analiza pe text, ca nu este locul si momentul. Oricum, societatea moderna poate prelucra un astfel de aspect incat sa distorsioneze profilul oricui. Si cred ca, cum spunea si prof. Emil Bartos intr-o predica, oameni cu un trecut ca a lui Pavel ar avea dificultati de acceptare in biserica.

 13. dl. paul dan voi ramane un cititor ca si pana acum{citind din cand in cand comentariile acestui blog},si promit sa nu mai intervin cu nici un comentariu.nu vreau sa supar pe nimeni.stati bine ,ramaneti tot asa!mihai toriai p.s. -totusi cum e cu botezul ca si …marturie publica?…nu va obositi sa-mi raspundeti,aveti teme mult mai interesante.

 14. Domnule Paul Dan,

  Încheiem azi un an greu (de fapt, nu-mi amintesc de niciunul uşor) şi privim spre viitor unii cu speranţă, alţii cu îngrijorare, alţii cu teamă, alţii cu încredere că izbăvirea noastră e aproape…

  M-aţi numit printre colaboratori şi asta mă onorează şi vă mulţumesc.
  S-ar putea însă ca asta să fie la trecut.
  Nu ştiu, în momentul acesta, dacă voi mai interveni pe acest blog. Comentarii precum cel de la poziţia 30,pe un blog creştin, de la cineva care se pretinde creştin pe mine mă deprimă şi mă mâhnesc profund.
  Fratele Tudor Popescu spunea: “credinţa începe cu bunul-simţ”! Dacă acesta s-a pierdut printre cei ce-şi zic creştini, ce să mai cerem celor din lume?!
  Dacă citim în Cuvânt că vom da socoteală de orice cuvânt nepotrivit, atunci cum, creştini fiind, să-i tratăm pe fraţi de-ai noştri, pe semeni de-ai noştri pe care nu-i cunoaştem, pe oameni care-şi exprimă o opinie poate diferită de a noastră cu atâta superioritate, cu atâta aroganţă şi suficienţă!?
  În România, în ultima vreme, am avut parte de aroganţa ridicată la rang de politică de stat! De la lumea creştină aştept altceva.
  Am văzut multe comentarii (inclusiv al celui de la poziţia citată) în care se face multă paradă de erudiţie. Nu cunoştinţele/informaţiile din cărţi ne ridică, ci smerenia din Carte ar trebui să ne preocupe.

  Voi urmări acest blog în continuare, când voi avea timp, şi voi aştepta continuarea şi dezvoltarea unor subiecte pe care le-aţi început.

  Vă doresc ocrotire de sus şi Domnul să vă dea multă putere pentru ceea ce faceţi !

   • Pentru ca sunteti un bun cunoscator al Bibliei, as vrea sa va intreb care model de conducere este cel mai aproape de cel biblic? Congregationalist, prezbiterian sau episcopal? Cred ca ar ajuta mult daca ati dedica un articol separat pt acest subiect, sa precizati ce argumente are fiecare sistem si daca ele stau sau nu in picioare la o analiza biblica mai profunda. Va multumesc. Domnul sa va binecuvanteze.

    • Ma straduiesc sa fiu un bun cunoscator al Bibliei. Modelul Nou Testamental este prezbiterian: Însă din Milet, Pavel a trimes la Efes, şi a chemat pe presbiterii Bisericii…Luaţi seama dar la voi înşivă şi la toată turma peste care v’a pus Duhul Sfînt episcopi (Sau: priveghetori.), ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a cîştigat -o cu însuş sîngele Său. (Fapte 20:17,28)

     Fa-mi favoarea si scrie-mi din nou peste 2 luni ca sa imi amintesti despre articolul de care zici si care este interesant de scris.

     Multumesc,

     Paul Dan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s