Pentru inceput de 2015 – Infantilismul spiritual este rusinos si agonizant dar exista o iesire! (Partea I)

Sa ne uitam in jur

Asistam la “eliberarea” evanghelica! 🙂  Se fac nunti mai pricopsite decat la neevanghelici. In linii mari, tineretul evanghelic se emancipeaza cu razbunare. Sunt la moda tot felul de conferinte (unele bune), seminarii, si servicii religioase speciale in care speciala este vestimentatia scumpa a evanghelicilor, masinile, si fara indoiala telefoanele “destepte”. Intr-un cuvant materialismul si elitismul domina scena evanghelica in detrimentul adevaratei ucenicii si cresterei spirituale.

Ai fost inselat(a) in mod neintentionat si intentionat

Multi slujitori evanghelici romani de ambele parti ale oceanului Atlantic au devenit ziaristi. 🙂  Pe bloguri sau pe Facebook ei scriu excelente articole jurnalistice, pun cate un mic video, trateaza probleme sociale, politice, sau de sanatate, si din cand in cand mai pun cate un articol Biblic luat din alta parte. Si rareori aduc propria lor contributie. Acesti slujitori au inselat in mod neintentionat asteptarile audientei evanghelice, hranind-o cu lucruri bune dar care nu zidesc.

Sunt si altii care inseala comunitatea evanghelica in mod intentionat, cum ar fi crislamistii Manastireanu, Contac sau Constantineanu. Din decor nu lipseste Ton cu indracitii lui de carismatici in tagma lui Bill Johnson. In categoria megalomanilor modernisti intra si Barbosu care acapareaza noi teritorii pentru imperiul Harvest. In diferite locatii din Romania este in plina dezvoltare curentul bisericii emergente.

Isus crestea

Tu cresti?

Iar Pruncul creştea (auxanó) şi se întărea (krataioó); era plin de înţelepciune, şi harul lui Dumnezeu era peste El…Şi Isus creştea (prokoptó) în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor (Luca 2:40, 52).

In Luca avem doua versete care arata ca Domnul Isus crestea in mod inevitabil atat fizic cat si spiritual. Era de asteptat ca El sa se dezvolte, si era de neconceput ca sa stagneze deoarece El era Omul perfect.

El a crescut pentru El insusi dar si pentru noi. Din perspectiva lui Dumnezeu cresterea spirituala este inevitabila. Este de asteptat sa crestem, pentru ca urmam traseul Domnului Isus. Dar ca si fiinte mantuite avem liber arbitru. Multi dintre noi au ales sa nu creasca si sa devina niste caricaturi spirituale.

Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin, vor înainta (prokoptó) tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu (2 Tim 2:16).

Versetul din 2 Timotei foloseste acelasi verb pentru crestere (prokoptó) ca in cazul Domnului Isus din Luca, dar de data aceasta este o crestere negativa, adica descrestere. Tu in ce directie te duci?

Cresterea spirituala nu este optionala

…ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vînt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire…(Efeseni 4:14).

Daca nu te intereseaza cresterea spirituala vei fi clientul lui Ton ca sa te introduca la vrajile lui Bill Johnson, sau adventistii iti vor oferii invataturile vrajitoarei Ellen White. Unii vor sa fie mai la adapost si accepta ereziile frumos impachetate in “spiritualitate” cu marca “Made in India” de batranul eretic Poonen. Acesta si-a format o multime de fanatici care il urmeaza ca pe un guru.

Daca genul tau nu este Bill Johnson sau Ellen White, te va lua Manastireanu si Contac si it vor arata ca vei putea “coexista”. Te vor convinge ca nu este nimeni mai “intelept” decat patriarhul crislamului si anume Volf. Acest lup te va ajuta sa combini islamul si crestinismul in proportiile dorite de tine, obtinand forma de religie hibrida exact dupa gustul tau de persoana infantila spiritual.

Unii evanghelici sunt mai blajini si doresc “pacifismul” lui Rick Warren. Acestia simnt si ei nevoia de un papa a lor. Ce, numai catolicii sa aiba papa? Si uite asa papa Warren, subordonat papei Francisc conduce infantilii evanghelici la unitate de misiune cu Roma.

Stiu ca paragrafele de mai sus sunt inconfortabile pentru multi cititori, de aceea cresterea spirituala nu este optionala.

Maturizarea doare, dar infantilismul spiritual este o calamitate

Modelele contemporane de crestere spirituala in majoritate sunt produse de pastori sau teologi care din confortul fotoliului si abundenta materiala combinate cu divertizment cultural, pun in carti “maturizare” fara dedicare si fara durere.

Rezultatul unor astfel de experimente creaza un tip de infantilism spiritual care este o calamitate pentru familie, biserica si societate. Crestinii care in mod voit doresc imaturitate, sunt deplorabili, si nu la intamplare Dumnezeu ingaduie diferite feluri de prigoana in diferite parti ale lumii.

Dumnezeu i-a dus pe evrei 40 de ani intr-un tur de fortza in pustie. Mantuitorul nu s-a sustras de la saracie si incercari, ducandu-i pe drumul greu al maturizarii pe ucenicii Sai. Este un proverb in Engleza care zice: “No pain, no gain” adica fara durere nu este castig/progres. Acesta este modelul Biblic de crestere spirituala, din ce in ce mai rar intalnita astazi.

Sunt si crestini care nu au avut parte nici de modele de crestere nici de literatura ziditoare, si care sufera in imaturitatea lor.

Va urma…  

21 thoughts on “Pentru inceput de 2015 – Infantilismul spiritual este rusinos si agonizant dar exista o iesire! (Partea I)

  • Stefan ,
   Am audiat ieri una din predicile lui V. Popovici din link-ul postat de tine . Este vorba de cea intitulata LEPADAREA DE CREDINTA .
   E chiar destul de buna in sensul ca sunt atinse in predica UNELE din elemente esentiale care alcatuiesc peisajul sumbru al Marii Apostazii din vremurile din urma pe care noi le traim astazi . Desi din pacate … majoritatea pastorilor evanghelici de azi evita abil sa predice aceste subiecte pentru ca , cuvantul de ordine azi este sa avem mesaje doar POZITIVE , care sa incurajeze , sa nu sperie si sa nu darame … cica .

   Vreau sa imi fac timp sa le audiez si pe celelalte mesaje audio ale lui V. Popovici din link-ul postat de tine .

  • Stefan ,
   O mica dar importanta precizare , in opinia mea , as face la link-ul postat de tine .
   Link-ul face trimitere la biserica baptista romaneasca Bethel din SUA care din cate stiu eu , daca nu ma insel , e pastorita de Daniel Branzei . Am dreptate ??? Asa e …???

   Pastorul Daniel Branzei este cunoscut in general pentru predicarea unui mesaj Evanghelic autentic ( biblic ) si mai ales pentru unele interventii binevenite de apologetica impotriva aberatiilor contemporane din practica si doctrina neo-carismatica . A se vedea interventiile sale apologetice care au demascat ereziile neo-carismatice , oculte , promovate de Iosif Ton in ultimii ani . E vorba de invataturile oculte poleite cu limbaj “evanghelic” ale shamanului carismatic african , multimilionarul in $ Chris Oyachilome , precum si a gurului neo-carismatic promotor de “New Age ” crestin , BILL JOHNSON , din California . Teologul Iosif Ton i-a promovat si ii promoveaza fanatic , fara pic de discernamant biblic , invataturile oculte ale celor doi pomeniti mai sus . Daniel Branzei alaturi de alti lideri baptisti si penticostali a avut un rol important in demascarea acestor erezii promovate de I. Ton .

   Dar din pacate pastorul Daniel Branzei cade la unul din cele mai importante examene spirutuale pe care trebuie sa le dea un pastor evanghelic contemporan … mai ales in SUA . Este vorba de atasamentul si promovarea celui mai periculos lider “evanghelic” din prezent , papa evanghelicilor ( la care face aluzie fratele Paul Dan ) , mega-pastorul “baptist” RICK WARREN . Acesta se face vinovat de diluarea mesajului evanghelic pentru a-l face mai accesibil clientilor ( pardon … enoriasilor ) , introducerea si promovarea doctrinelor ECUMENICE (unirea religiilor ) intre evanghelici , promovate de Catolicism si New Age , promovarea unor actiuni pregatitoare pentru deschiderea evanghelicilor spre Crislamism si Misticism atat oriental cat si catolic , etc.

   • Traian,
    Eu sînt orădean, n-am fost niciodată în US, nu știu nici engleza;
    Din cîte știu eu fr.V.Popovici este păstor la Betel, Chicago, iar fratele D.Branzei este în Anaheim, California, nu am informații. Dar am observat că fratele Daniel are „simpatie“ pt. Rick Warren. Am spicuit din cartea lui RW. Biserica condusă de scopuri, m-am tulburat în duhul meu și dacă nu era împrumutată ar fi avut soarta celor menționate în Fapte 19:19!
    Domnul să se îndure de noi, și să ne dea înțelepciune și discernământ spiritual.

    • Stefan ,
     Ma bucur sa aud de la tine ca ti-ai dat seama caci cartea respectiva a lui Warren ar merita soarta cartilor vrajitorilor din Fapte 19:19 .

     Pacat ca nu stii engleza ca ti-as da o recenzie extinsa a cartii Viata Condusa de Scop a lui R. Warren . Recenzia este facuta de dr. Dave Hunt si T.A. McMahon , doi redutabili apologeti americani care au infiintat asociatia crestina de apologetica de la TheBereanCall . Aceasta carte a lui Warren pute a doctrine New Age travestite in jargon crestin .

     Ce e culmea culmilor e faptul caci cartea are mare succes si intre crestinii evanghelici , si chiar la destul de multi lideri evanghelici .

   • Stefan ,
    Daca esti din Oradea , am putea sa stam de vorba mai mult despre aceste subiecte . Eu am prieteni ( majoritatea frati in Domnul-pocaiti ) si rude in Oradea . De aceea am uneori drumuri Arad-Oradea si ne-am putea intalni . Am cateva carti crestine IN LIMBA ROMANA axate pe apologetica contemporana ( deloc complicate ) foarte bune si actuale . Ti le-as putea imprumuta cu mare drag .

 1. Dumnezeu sa va binecuvanteze frate Dan si in acest an in care tocmai am intrat. Citesc cum mult interes si apreciere postarile
  dumneavoastra si ma rog Domnului sa va tina si pe mai departe credincios si fara teama in misiunea la care ati fost chemat .

 2. Inteleg unele aprecieri in legatura cu personaje ‘carismatice’ de care unii s-au saturat deja iar altii, dimpotriva, sunt tot mai legati, dar vreau sa inteleg ce aveti cu Zac Poonen. L-ati ascultat vreodata, hai sa zic, mai cu atentie? Sau trageti in orice misca dintr-un elan patriotic, ca sa aparati ce?
  Imi puteti scrie exact si specific cu ce nu sunteti de acord la Zac Poonen? Nu ca ar trebui sa fiti, da, asa, ca sa stiu si eu.
  Multumesc!

 3. Foarte adevarat, pe agenda zilnica a evanghelicilor prosperitatea financiara a devenit elementul top one. Competitia inter-frateasca, inter-surori, la nivel de garderoba la serviciile duminicale, este un factor determinant ca tranzactiile la bursa. Calitatea mesajului predicat, in multe biserici, este un aspect low priority, in favoarea aparaturii muzicale sofisticate si a formatiilor tot mai bine echipate electronic.

  Cresterea spirituala? Nu am mai auzit de acesta expresie de multi ani. Daca stai de vorba, la finalul serviciilor duminicale cu fratii, tot ce poti discuta sunt chestiuni de ordin material, job, business, masini, gadgeturi. Daca initiezi discutii pe teme spirituale ramai singur, pentru ca produci plictiseala, iar plictiseala dauneaza grav spiritualitatii, desigur o barfa despre cum s-a imbracat cutarescu la biserica, ar reaprinde scanteia fibrilanta a discutiei.

  Sa nu mai discutam de calauzirea Duhului, aspect care baleaza intre doua extreme, cea carismatica si a celor care considera ca nu mai exista o relatie directa cu Dumnezeu, sau daca o admit teoretic, practic lucrurile converg spre limita zero.

  • Draga Videan Cornel ,

   Am citit cu atentie articolul din link-ul postat de tine . E scris de Mike Olari . Nu prea stiu multe despre el ( stiu printre altele ca se implica cu Evanghelizarea in puscariile romanesti – lucru vrednic de admirat !) , dar stiu suficient despre el ca sa nu-mi pierd timpul pretios citind articolele de pe blogul lui . Chemarea mea din partea Domnului cred ca este pentru apologetica combinta cu evanghelizarea .Una fara alta nu merge bine !

   Nu stiu ce aspect al articolului scris de Mike Olari vrei sa-l comentez ??? Da-mi niste indicii ! El relateaza despre o situatie de NEIERTARE de 36 de ani dintre un comentator ( mos ion roata ) de pe blogul sau si tatal sau . Am vazut mai demult unele comentarii pe diferite bloguri ale acestui “mos ion roata” . Tipul , dupa ce scrie , pare complet pe dinafara in intelegerea minima a doctrinelor de baza a Crestinismului Biblic . Si apoi se mai mira M. Olari ca acesta NU POATE SA-L IERTE PE TATA-L LUI dar in schimb are pretentia de a se crede MARE MAESTRU SI SFATUITOR SPIRITUAL .

   Oare nu asa erau si FARISEII ???

 4. Buna ziua dle Paul. Va felicit si va multumesc totodata ptr aceasta expunere atat de complexa. Despre Ellen White, da, a fost vrajitoare si multi nici nu banuiesc macar amploarea acestui fapt… Cu ajutorul lui Dumnezeu voi expune cat de curand anumite aspecte, care tin de misticism, si prin urmare implica vrajitoria lui Ellen White. Adaugati la asta si faptul ca Ellen Gould White insumeaza cu echivalenta numerica latina, 666.

 5. As vrea sa va intreb daca doctrina pe care d-voastra o sustineti este infailibila ca si biblia?Sunteti de acord si cu alte interpretari ale bibliei,sau a d-voastra este absoluta?
  Cu dragoste Mihai.

 6. Domnule Dan,

  Am o curiozitate referitoare la analiza pluralismului/inclusivismului pe care il observati la unii din autorii pe care ii mentionati in acest articol.

  Acum cativa ani, pe vremea cand inca eram evanghelic, imi aduc aminte ca discutam cu evanghelici arminieni sau barthieni din Romania care respingeau doctrina augustiniana a predestinarii.

  Una din strategiile pe care le adoptam in discutia cu ei era sa folosesc exemplul oamenilor care se nasc in zone geografice unde Evanghelia nu a ajuns si nu au nici o posibilitate sa profeseze credinta in Hristos. Foloseam acest exemplu ca sa arat ca Dumnezeu a hotarat ca acele suflete sa se nasca intr-un loc unde nu vor ajunge la credinta si nu au cum sa fie mantuiti. In felul acesta, credeam ca interlocutorii mei vor fi fortati sa admita faptul ca acei oameni au fost predestinati la reprobare.

  Surpriza mea a fost faptul ca majoritatea coplesitoare a interlocutorilor mei de fapt credeau ca oamenii care nu au auzit Evanghelia dar isi urmeaza constiinta vor fi mantuiti pe baza ei. Adica, interlocutorii mei credeau o varianta a inclusivismului care ii facea sa sustina mantuirea celor care nu cred in Hristos dar urmeaza lumina revelatiei naturale. Nu intru in detaliu aici de ce aceasta perspectiva este gresita (in principal pentru ca revelatia naturala/constiinta este lege si nici un om nu poate fi mantuit prin lege ci este doar condamnat de ea), dar v-am prezentat acest exemplu ca sa va intreb ce diferenta gasiti intre acest inclusivism foarte raspandit intre evanghelicii romani si inclusivismul mai recent si formal pe care il condamnati la oamenii cu doctorate.

  In opinia mea, nu exista nici o diferenta esentiala intre inclusivismul pe care il observati la domnul Contac si inclusivismul mai putin formal, care in opinia mea, este foarte raspandit intre pastorii si credinciosii evanghelici din Romania. Din acest punct de vedere, domnul Contac nu este o persoana care corupe masa evanghelica ci mai degraba dansul este o expresie a maturizarii unei perspective deja existente printre “pocaitii” romani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s