Esti sigur că vrei să crești spiritual in 2015? Vrei sa “riști”? Sau ești un hipster…

 

Recapitulare din articolul trecut

 • In acord cu Pavel, cresterea spirituala presupune despartirea de cei cu idei opuse doctrinei sanatoase
 • Cresterea spirituala tine in primul rand de preeminenta Cuvantului cat si de igiena doctrinara
 • Apostazia de un aumit fel face parte din crestere spirituala (vezi articolul precedent)
 • Cresterea spirituala mareste pe Domnul, nu pe omul

Nota: Un hipster este un fel de hipiot contemporan, dar sofisticat. Si hipiotii si hipsterii sunt niste rebeli. S-au inmultit hipsterii in biserica.

Daca vrem sa crestem, sa slujim Domnului iar nu oamenilor si nici intereselor noastre meschine!

“Am slujit Domnului cu toată smerenia, cu multe lacrămi, şi în mijlocul încercărilor, pe cari mi le ridicau uneltirile Iudeilor.” Fapte 20:19 Astazi, mai mult ca oricand evanghelicii au devenit self serving. Am folosit expresia self serving din limba engleza deoarece defineste egoismul intr-o forma contemporana. Inainte egoistii erau mai rusinosi acum sunt obraznici, hipsteri…  Astfel de evanghelici egoisti care sunt multi in biserica, vor ca slujitorii evangheliei si cat mai multi din biserica sa fie la dispozitia mofturilor si poftelor lor. Ei se comporta asa pentru ca au fost ucenicizati de mass media, nu de Cuvant sau frati duhovnicesti (care sunt minoritari). Altii, crezand ca au idealuri mai inalte devin slujitorii pastorilor sau oamenilor importanti din biserica. Slujeste pe Domnul alaturi de pastor, nu pe pastor. Unii sunt prinsi in cursa de a multumi pe toata lumea. Mai mult, altii ca si misionari sunt atat de devotati societatilor misionare, incat locul lui Dumnezeu este luat de presedintele societatii misionare. Tu cui slujesti? Meschinariei tale (toti suntem cateodata meschini), societatii misionare, oamenilor, sau Domnului?

Daca vrem sa crestem, sa slujim Domnului ca sclavi de bunavoie; Domnul nu este sclavul credinciosilor!

Asistam la aparitia unei categorii de oameni care cred ca daca se descurca in afaceri sau sunt abili intelectuali, Dumnezeu n-ar putea lucra fara ei si chair ar trebui sa ia notite de la ei. Apropo de Sumitul Global de Conducere… In conceptul biblic, Dumnezeu lucreaza numai cu sclavi de bunavoie. Si daca te simnti ofensat(a) nu uita ca Domnul Isus a fost Robul Domnului (δούλος του Κυρίου). Cei de astazi e bine sa cunoasca sensul acestui cuvant; originalul este doulos carea inseamna sclav. Daca ar fi sa traducem foarte literal propozitia “am slujit Domnului” ar suna in felul acesta: “am sclavagit pentru Domnul“. Cand Pavel vorbea in contextul secolului I unde sclavia era un lucru curent, despre slujirea cu toata smerenia, intelegem mai bine ce inseamna slujirea Domnului ca sclav de bunavoie. Un sclav de bunavoie era smerit deplin. Slujirea Domnului nu poate fi facuta fara smerenie. Iata si un exemplu de rob de buna voie din Vechiul Testament: “vorbeste Doamne caci robul/sclavul (`ebed) tau asculta” (1 Sam 3:9).

Nu crestem fara varsare de lacrimi si fara incercari

cu multe lacrămi, şi în mijlocul încercărilor, pe cari mi le ridicau uneltirile Iudeilor (Fapte 20:19) Multi teologi si pastori fac teologie din fotoliu. Nu le lipseste nimic. Nu au incercari care sa ii duca vecini cu disperarea. Nu varsa lacrimi. Nu au curajul sa vorbeasca impotriva pacatului in mod deschis, ca sa pastreze biserica linistita dar corupta. La fel sunt si multi credinciosi; nu iau nici un risc pentru Domnul Isus, dar nici nu cresc!

Nu cresti fiind obsedat cu intrebari nefolositoare 

Ştiţi că n’am ascuns nimic din ce vă era de folos, (Fapte 20:20) Unii au boala cercetarilor fara rost (1 Tim. 6:4) si obosesc pe slujitorii Cuvantului sau pe fratii din biserica cu intrebari nebune si nefolositoare (2 Tim. 2:23). Cei cu astfel de obsesii nu vor creste.

Nu poti sa cresti daca nu esti nascut din nou 

să vestesc Iudeilor şi Grecilor: pocăinţa faţă de Dumnezeu şi credinţa în Domnul nostru Isus Hristos (Fapte 20:21) Din ce in ce mai mult in biserica sunt persoane care au doar o forma de evlavie. Sunt neregenerati! Desigur sunt inteligenti si pot sa redea usor perceptele crestine, dar implicarea lor in lucrarile bisericii este o greseala. Acesti neregenerati au aparut ca o consecinta a unor evanghelizari gresite. Tot timpul auzi urmatoarele invocari din partea pastorilor si a parintilor cu privire la tineret: “sa nu ii pierdem!”. Si ca sa nu ii pierdem, ii lasam neconfruntati cu muzica lor moderna, cu filmele lor porcoase, si cu dependenta lor de internet. Cand Pavel spune sa vestesc Iudeilor si Grecilor pocainta si credinta, verbul a vesti in original este a marturisii in mod solemn (diamarturomai). Prea multe evanghelizari sunt facute ca o invitatie la plimbare prin oras, nu ca un avertizment urgent de a scapa de focul iadului. Ne miram de ce foarte multi astazi nu cresc? Pentru ca nu sunt nascuti din nou! Acestia nu au nici pocainta si nici credina.

Nu poti sa cresti daca intelegi harul in mod gresit!

slujba, pe care am primit -o dela Domnul Isus, ca să vestesc Evaghelia harului lui Dumnezeu (Fapte 20:24) Pavel nu doar a vestit evanghelia harului ci a declarat in mod solemn harul lui Dumnezeu. Acesta este sensul in original aici : “a vesti (diamarturomai)” este ” a marturisi in mod solemn”. Pentru multi, evanghelia harului este evanghelia tolerantei pacatului. Harul autentic este solemn si nu are nici o tolernanta fatza de pacat. Harul inteles ca toleranta a ruinat America evanghelica! Daca vrei sa cresti intelege solemnitatea harului. Inca un lucru: Pavel nu vestea legea sau tinerea sabatului, nici vindecari sau exorcizari ca Ton, nici cum sa fii un shef ca la Sumitul Global de Conducere, nici cum sa fii sofisticat ca un hipster, nici hibridizarea religiilor ca Volf si aliatii lui din Romania… Ci evanghelia harului cu solemnitate.

Planul lui Dumnezeu pentru noi nu este optional ci este obligatoriu. Doar asa vei creste! 

Căci nu m’am ferit să vă vestesc tot planul lui Dumnezeu (Fapte 20:27) Este necesar sa mergem la limbajul original, altfel nu vom avea beneficiul deplin din acest verset cheie. In textul original expresia “planul lui Dumnezeu” este de fapt “hotararea lui Dumnezeu” (ten boulen tou Theou). Boulé inseamna hotarare, desigur hotararea aceasta este in cotextul planului Sau. Cati predica planul lui Dumnezeu pentru noi ca ceva optional! Vei creste cand te vei supune hotararii lui Dumnezeu pentru viata ta. Pentru hipsteri lucrurile lui Dumnezeu sunt optionale iar trendul vremii este obligatoriu.

Nu poti sa cresti daca esti “intelegator” cu ereticii si apostatii ca si Ton, Contac, Manastireanu, Constantineanu, carismaticii si altii ca ei

Luaţi seama dar la voi înşivă şi la toată turma peste care v’a pus Duhul Sfînt episcopi (Sau: priveghetori.), ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a cîştigat -o cu însuş sîngele Său. Ştiu bine că, după plecarea mea, se vor vîrî între voi lupi răpitori, cari nu vor cruţa turma; şi se vor scula din mijlocul vostru oameni, cari vor învăţa lucruri stricăcioase, ca să tragă pe ucenici de partea lor. De aceea vegheaţi, şi aduceţi-vă aminte că, timp de trei ani, zi şi nopate, n’am încetat să sfătuiesc cu lacrămi pe fiecare din voi.(Fapte 20:28-31)

Am o intrebare, si astept sugestii de la cititori. De ce pastorilor si liderilor de biserici le este frica de eretici si apostati mai mult ca de orice? De ce oare slujitorii evangheliei nu inteleg ca pastorirea turmei implica si pazirea turmei? De ce acesti slujitori nu dau atentie la avertizmentul lui Pavel ca pazirea bisericii este un lucru de raspundere maxima deoarece a fost rascumparata cu sangele Domnului Isus. Astept reactiile cititorilor. 

Dumnezeu insusi ne va creste, nu noi insine, fratii, sau pastorii

Slujitorii cu dar pastoral sau de invatatura te echipeaza ca la randul tau sa slujesti pe Domnul. Pastorii, invatatorii si fratii duhovnicesti te ucenicizeaza, dar crestera o da Dumnezeu. Cine este Pavel? Şi cine este Apolo? Nişte slujitori ai lui Dumnezeu, prin cari aţi crezut; şi fiecare după puterea dată lui de Domnul. Eu am sădit, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească: aşa că nici cel ce sădeşte, nici cel ce udă nu sînt nimic; ci Dumnezeu, care face să crească. Cel ce sădeşte şi cel ce udă, sînt tot una; şi fiecare îşi va lua răsplata după osteneala lui. Căci noi sîntem împreună lucrători cu Dumnezeu. Voi sînteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu. (1 Cor 3:5-9)

Va urma…

21 thoughts on “Esti sigur că vrei să crești spiritual in 2015? Vrei sa “riști”? Sau ești un hipster…

 1. Mulțumim frate Paul, Dumnezeu să vă călăuzească și să vă de-a putere pentru apărarea credinței ce ne-a fost dată odată pentru totdeauna. Apropo de slujitori —robi —, astăzi se folosește tot mai puțin sau de loc acest cuvânt; toți vor să fie lideri, de tineret, de întinare, pardon de închinare, lider de grup,…., uitând că este doar un singur lider, Domnul nostru Isus Cristos!

  • Slava Domnului pentru ce este bun in articol!

   Ai observatie spirituala foarte buna, toti vor sa fie lideri…”uitând că este doar un singur lider, Domnul nostru Isus Cristos!”

 2. Parerea mea este ca asta se intampla din cauza fricii de suferinta in mare parte.
  ”De altfel, toţi cei ce voiesc să trăiască cu evlavie în Hristos Isus vor fi prigoniţi.” zice Pavel in 2 Timotei 3:12.
  Problema este ca acestia sunt din interioar(cei care ”vor invata lucruri stricacioase”), nu din afara. Din afara sunt ”lupii”. Pe astia ii poti vedea… Pe cei din interior mai greu…
  Iata ce spune psalmul 55:12-14: ”Nu un vrăjmaş mă batjocoreşte, căci aş suferi: nu potrivnicul meu se ridică împotriva mea, căci m-aş ascunde dinaintea lui. Ci tu, pe care te socoteam una cu mine, tu, frate de cruce şi prieten cu mine! Noi, care trăiam împreună într-o plăcută prietenie şi ne duceam împreună cu mulţimea în Casa lui Dumnezeu!”
  Ereticii periculosi sunt cei din interior. Cei care nu se mai roaga si nu mai citesc si studiaza Biblia… Din cauza asta se ivesc asemenea oameni, tinte clare pentru satana.
  ” Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul, în adevăr, este plin de râvnă, dar carnea este neputincioasă.” Matei 26:41
  Sa nu cadeti in ispita, care ispita, pai in cazul nostru cea a ereziilor…
  Sunt multe alte cauze pentru care multi slujitori nu pazesc turma, dar cred ca deja am scris prea mult.
  O zi binecuvantata.
  Mihai!

 3. Cred ca pastorilor ( care vad si inteleg adevarul ) le e frica de eretici si apostati ,mai mult decat orice, fiindca NU le e frica suficient de mult de Dumnezeu . De aceea si constientizarea raspunderii URIASE pe care o au de a pazi turma lui Cristos ( care nu-i a lor ) este diminuata .

  “Pastorirea” a ajuns din pacate , in general , un job usor ce iti aduce satisfactii materiale cu mult peste media populatiei obisnuite . In general pastorii de la oras au cam toti masini scumpe si vile cu mult peste venitul unui roman mediu care munceste .
  Foarte rar vezi pastori cu frica de Dumnezeu , care aleg din dragoste pentru Domnul sa traiasca modest , sa se dedice raspandirii Evangheliei si pastoreasca si sa pazeasca turma asa cum trebuie , sa nu se implice in afaceri si politica .

  • Iar cand esti implicat ca si pastor in afaceri , politica, in savurarea a tot ce presupune pop-culture nici nu mai ai timp suficient ( si daca ai vrea ) sa studiezi apologetica contemporana si cand intra la tine in biserica un lup BUN DE GURA , INTERESANT , PRAGMATIC , CU C.V IMPRESIONANT imbracat in haina de oaie ii si dai amvonul sau ii faci reclama cartilor , conferintelor si invataturilor lui … fara nici un pic de discernamant .

  • Right on Traian! “Cred ca pastorilor ( care vad si inteleg adevarul ) le e frica de eretici si apostati ,mai mult decat orice, fiindca NU le e frica suficient de mult de Dumnezeu”

  • Foarte multi pastori din orase mari sunt niste printisori fara responsabilitati serioase. Duc un fel de viata de student nu prea silitor, tinut de mama si tata. La un loc de munca daca iti faci datoria in “doi peri” risti sa fii concediat, in biserici nu exista conceptul de concediere, decat daca nu esti credincios conducerii cultului. Asta e o altfel de fidelitate care nu prea are nimic in comun cu credinciosia fata de Dumnezeu.

 4. Cand liderii bisericilor privesc cu atata pasivitate(sau sunt chiar de acord) la ereziile si la ereticii care vin in bisericile lor, nu cred ca vorbim totusi de frica. Aici este un compromis facut cu mult timp in urma.
  Frica ii face pe unii sa tremure, pe altii sa fuga, pe altii sa greseasca dar acesti lideri primesc cu seninatate ereziile.
  Daca acesti lideri petrec timp la televizor sau pe internet privind la toti stricatii nu-i nici-o problema daca unul din acesti stricati vine si in biserica pentru ca ei sunt deja obijnuiti, daca ei se hranesc cu literatura mizerabila si metodele pe care le folosesc in slujirea lor sunt luate din lume si nu din Cuvant nu-i nici-o problema daca vine cineva sa invete o alta invatatura…pentru ca ei sunt deja obijnuiti….

  – Veti cunoaste adevarul si adevarul va va face slobozi (Ioan8:32),
  – Sfinteste-i prin adevarul Tau; Cuvantul Tau este adevarul (Ioan17:17)
  -Tit 1:7,9  Cãci episcopul (Sau: priveghetor.), ca econom al lui Dumnezeu, trebuie………sã se tinã de Cuvântul adevãrat, care este potrivit cu învãtãtura, ca sã fie în stare sã sfãtuiascã în învãtãtura sãnãtoasã, si sã înfrunte pe potrivnici.

  Cred ca atunci cand un lider nu infrunta pe potrivnicii care vin in biserica, arata compromisul facut de el cu mult timp inainte,( in viata lui privata) cu acei potrivnici sau cu acele erezii.
  Eu cred ca problema reala nu este frica ci acel atat de adevarat -self serving-.

   • Hmmm, cred ca si frica de pierderea salariilor si beneficiilor ar fi o cauza.In mare parte cei care dau cel mai mult in bisericile moderne sunt in general oameni cu afaceri dubioase . De fapt ei sunt cei ce conduc din spate astfel de biserici.

    • Nu am stiut asta:”In mare parte cei care dau cel mai mult in bisericile moderne sunt in general oameni cu afaceri dubioase . De fapt ei sunt cei ce conduc din spate astfel de biserici.”

  • Atunci cand teologia asigura venitul financiar, lucrurile se complica. Exista o nevoie permanenta de cautare de sponsori, dar de multe ori acestia obtin un control indirect asupra bisericii. Cand dependenta este realizata, acestia isi exprima doleantele, dar de multe ori viziunea unui sponsor nu este buna. Astfel ereziile isi deschid porti in biserici prin sponsori. Cand sponsorii pricipali au niste cerinte, daca biserica nu le aproba, acestia se retrag, astfel ca plata facturilor devin probleme serioase. Nu se mai pot plati salariile, nu se mai pot plati facturile de curent, de gaz, etc. Asa ca sponsorii au un mare cuvant de spus in biserica. Daca acestia sunt foarte seriosi in relatia cu Dumnezeu, atunci totul este ok, altfel nu. Veniturile din donatiile membrilor nu sunt insuficiente, in cele mai multe situatii, chiar si in bisericile mari.

 5. Intaresc ce a spus crestin……In Romania, in unele cercuri evanghelice este foarte adevarat… ”In mare parte cei care dau cel mai mult in bisericile moderne sunt in general oameni cu afaceri dubioase . De fapt ei sunt cei ce conduc din spate astfel de biserici.”…problema si mai mare este ca acestia il folosesc pe pastor in afacerile lor murdare…pentru ca biserica nu plateste taxe…si afacerile lor trec prin biserica….in schimb primeste mult..(sau altele de felul acesta)..de aceea trebuie sa taca….

 6. ma bucur ca fratele Dan nu lasa sa i se stinga ,,,Rivna pentru casa LUI” si prin ,mustrari,atentionari,informari,indemnuri la veghere, la timp si ne la timp,cauta sa mentina vigilenta celor care nu dorm.
  Caci cele scrise sunt pentru cei treji,nu pentru care au cazut de oboseala,pierzindu-si dragostea dintii.Ar fi neintelept ca o fecioara inteleapta sa-si piarda vremea cu una neinteleapta.De aceea , nimeni sa nu se supere crezindu-se vizat,caci numai cei intelepti primesc mustrarea.Iar cine nu intelege sa nu inteleaga si multumiri fie aduse ACELUIA care a ascuns in pilde si povete tot ce trebuie sa ramina ascuns,ca nu cumva sa inteleaga cei ce nu trebuie sa inteleaga si sa mai intinda si mina minjita de singe catre pomul Vietii….cine este sfint sa se sfinteasca inca…
  Sa umblam in LUMINA cit mai este LUMINA caci vine ceasul intunericului,si delasarea de la credinta,si iubirea multora se va raci.
  si va apare fiul pierzarii,acel Nelegiuit care se va arata prin puterea Satanei,cu tot felul de minuni de semne si putetri mincinoase,pentru ca cei ce au gasit placere in nelegiuire,sa fie osinditi..
  EL,DOMNUL,sa ne mingiie inimile,iar noi suntem datori sa ne iubim unii pe altii.Sa avem partasie unii cu altii,acum ,cit mai avem ochii deschisi.
  Iar cei ce sunt ai LUI,si-au rastignit trupul cu poftelesi patimile lui,si nu mai umbla dupa o slava desarta,intr-o inchinare voita,ca sa fie vazuta de oameni,ci zi si noapte slujesc LUI DUMNEZEU,in DUH si ADEVAR,si CEL care vede in ascuns ,le va rsplati,Amin.Asa sa ne ajute DUMNEZEU. A LUI sa fie Slava in VECI,AMIN>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s