Invierea Domnului, Stapanul Inelelor, Hobbitul, autorul ocult Tolkien, si cresterea copiilor – prima parte

Nota: Titlul articolului descrie un serial pe care sper sa-l public pana in Duminica Invierii

“Fereşte-te de basmele (mit/ muthos Gr.) lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios.” (1 Timotei 4:7)

O intamplare adevarata din Romania care trebuie sa-ti dea de gandit

Spre sfarsitul lucrarii mele de plantare de biserica din Romania, copii unor lideri evanghelici deja vazusera filmul Stapanul Inelelor. Astazi dupa mai bine de un deceniu cativa au intrat in ocultism, altii au terminat-o cu credinta iar altii au ajuns pe la carismatici. Daca relatiile in familie nu sunt bune, daca copii nu-s interesati de Cuvant, daca unii au interese pentru lucruri ciudate sau chiar oculte, gandeste-te daca au vizionat Stapanul Inelelor. Am intalnit la multi evanghelici romani, inclusiv la anumiti lideri, ca au dat un “Like” la cartea si filmul Stapanul Inelelor pe Facebook. 

Vrajitoare pacalite, pacalind si pe altii

Vrajitoarele sunt unele din cele mai pacalite fiinte. Ma refer cele care practica magia alba. Ele cred ca sunt angajate in lupta intre bine si rau, folosind “spiritele bune” ca sa rezolve problemele oamenilor. Ele nu stiu ca toate spiritele care raspund la incantatii sunt rele. Cei care “beneficiaza” de serviciile lor vor intra sub infuente oculte care se vor maniesta de-a lungul timpului, fara ca ei sa-si dea seama. Aici intra si Tolkien, dar vom vedea in ce fel. 

Cine a fost Tolkien? 

J.R.R Tolkien a fost baiatul unui functionar de banca englez care s-a mutat cu serviciul in Africa de Sud. Pe tatal lui Tolkien il chema Arthur, iar pe mama o chema Mabel. Tatal a murit in Africa de Sud, iar mama s-a intors cu Tolkien si fratele lui in Anglia. Mabel, mama lui Tolkien a abandonat credinta baptista si a devenit romano-catolica devotata. Tolkien a fost un copil exceptional in ce priveste cititul de la 4 ani cat si pasiunea cu care a strabatut nenumarate carti. Mama i-a murit cand avea 12 ani. Tolkien a spus candva in copilarie: “I desired dragons with a profound desire…” “am dorit dragoni cu o profunda dorinta”. Influenta marelui dragon si demonii lui vor produce prin Tolkien o ocultizare in masa prin scrierile lui. “Stapanul Inelelor”  s-a publicat pana in prezent in 350 de milioane de exemplare in diferite limbi.

Influente oculte in copilaria lui Tolkien si mai tarziu

Printre autorii lui preferati cand era copil erau George MacDonald si Andrew Lang. Dintre cei doi, A. Lang l-a influentat cel mai mult. Acesta a fost un profund ocultist si promovator de ocultism. G. MacDonald a fost un eretic care i-a exacerbat imaginatia bolnavicioasa. Tolkien a ajuns ca adolescent sa creeze o noua limba numita Naffarin.

Ce influente sunt in viata copiilor tai? Daca copii sunt mari, ce influente au fost in viata lor si tu ca parinte ai fost indiferent, sau neadecvat in a adresa problema respectiva? Insist sa citesti acest articol mai lung pana la sfarsit cat si intregul serial pentru ca s-ar putea sa ai niste raspunsuri si solutii din Cuvant.  

Mai tarziu, spune profesorul Ralph C. Wood de la Universitatea Kent, personalitati ca si George Du Maurier, Charlotte Moberly, Eleanor Jourdain si H.G. Wells l-au fundamentat in diferite aspecte ezoterice si calatorii imaginare. 

Imaginatie dirijata si scriere automata, cheia intelegerii fenomenului Tolkien 

Tolkien a fost, este un fenomen. Unul ezoteric global. Pe un site oficial al vrajitoarelor am citit urmatoarele: “Imaginatie dirijata intrebi? Da! O vrajitoare fara imaginatie este ca o masina fara benzina. Ai nevoie de imaginatie ca sa produci magic.” Copilul Tolkien, si mai tarziu adolescentul Tolkien a intrat sub influente oculte, imaginatia lui fiind dirijata de duhurile care il foloseau. Iata ce declara el: “lucrul (scrisul, notita mea) pare ca se scrie singur cand ii dau drumul”. Scriitori oculti au diferite nivele de transa, unii ajungand pana acolo ca sa cada in inconstienta, iar mana le scrie singura dirijata de demoni. Un exemplu este Francisco Chico Xavier care a produs 450 carti. Tolkien nu era la nivelul acesta de scriere dirijata, dar ca si Xavier a scris enorm de mult. Stapanul Inelelor  este doar o mica parte din dulapuri intregi de manuscrise nepublicate in timpul vietii lui, dar pe care fiul sau Christopher le-a publicat mai tarziu in 12 volume sub titlul “The History of Middle Earth”. 

Literatura vechie Anglo-Saxona si Nordica intzesate cu ocultism au fost pasiunea lui Tolkien

Tolkien a continuat interesul pentru diferite limbi ajungand la performanta urmatoare. A stapanit in diferite capacitati Latina, Frenceza, si mai ales Germana. S-a specializat in Anglo-Saxona (Engleza vechie), Engleza evului mediu, Finlandeza, Gotica (Germana secolului IV-VI), Greaca, Italiana, Scandinaviana veche, Spaniola, Welsh, si Welsh Medievala. Multe scrieri in limbile vechi Scandinave si Germane contin scenarii mitologice unde elementul ocult este la el acasa. Nu este nici o problema cunoasterea unor limbi vechi. Dar este o problema cand un preadolescent genial ca Tolkien influentat de ocultism si condus de o imaginatie fara control, este transportat in trecut si absorbit in atmosfera intunecata a acelor vremuri. Tolkien a fost un crestin catolic care a adoptat reincarnarea, cat si alte convingeri stranii. Acesta este omul din spatele scrierilor de care vorbim. Voi mai revenii cu niste detalii si mai socante, asa ca spor la citit! 

 Aspecte majore din viata si activitatea lui Tolkien

In urmatorul paragraf mai lung am sa insirui o serie de aspecte care ajuta sa intelegem si mai bine pe Tolkien si impactul lui. 

 • Tolkien si-a produs scrierile in majoritatea timpului pe la miezul noptii.
 • A lucrat 12 ani la “Stapanul Inelelor” si l-a publicat in al 13-lea an. Numarul 13 are o semnificatie luciferiana.
 • Tolkien a promovat in mod indirect gnosticismul, scrierile lui fiind cu totul apreciate de societatile gnostice. Gnosticii sunt luciferieni si anticristi, urandu-l pe Domnul Isus si portretizandu-l ca un semi dumnezeu care a uzurpat pe Dumnezeu   
 • Tolkien a spus: “in crearea unui mit, in practica mitopoeiei (producerea de mit) cu oameni ai lumii, cu elfi, dragoni si goblini, un povestitor de fapt implineste scopul lui Dumnezeu si reflecta un fragment rupt din adevarata lumina” (sublinierea mea). Mitologia ca “adevarata lumina” este o afirmatie gnostica. 
 • Un personaj cheie din trilogia lui Tolkien este vrajitorul Gandalf. Acesta are puteri magice in toiagul si sabia lui numita Glamdring “luptand” de partea binelui…
 • Tolkien afirma ca scrierile lui nu intentioneaza sa propage concepte Biblice prin miturile create de el, dar evanghelicii contemporani de ambele parti ale Atlanticului vad mesajul mantuirii in mod criptic in scrierile lui. 
 • Tolkien blasfemiaza pe Domnului Isus prin descrierea vrajitorului Gandalf ca murind pentru insotitorii lui cazand intr-o groapa ce a dus in iad, dar revenind inapoi, mai puternic ca niciodata. 

VA URMA

37 thoughts on “Invierea Domnului, Stapanul Inelelor, Hobbitul, autorul ocult Tolkien, si cresterea copiilor – prima parte

 1. DACA “Tolkien afirma ca scrierile lui nu intentioneaza sa propage concepte Biblice prin miturile create de el,…”, DE CE “Tolkien blasfemiaza pe Domnului Isus prin descrierea vrajitorului Gandalf ca murind …”? Doar nu e nici o legatura intre Gandalf si Isus! Chiar dvs ati spus indirect asta, in prima afirmatie citata!!

  • Desi este adevarat ca Tolkien a afirmat ca NU intentioneaza sa propage concepte biblice prin scrierile lui, este la fel de adevarat ca tot el a spus ca “un povestitor ( ca el) de fapt ÎMPLINESTE scopul lui Dumnezeu si reflecta un fragment rupt din ADEVARATA lumina”.

   ASA CUM TI-A SPUS SI PAUL DAN, NU CAUTA CLARITATE IN GANDIREA LUI TOLKIEN… CA NU O SA O GASESTI !

   CONTRADICTIILE sunt la ele acasa in gandirea unui ocultist, sau a unui mistic, sau ecumenic, sau emergent, etc.

 2. Interesant ca scriitori catolici au priza la evanghelicii romani. Tolkien, C. S. Lewis (promovat aprig pe anumite bloguri), G. K. Chesterton, totul sub umbrela fascinanta a apologeticii. Cel putin ultimii 2 scriitori au scris despre crestinism si evanghelicii autohtoni au ramas fascinati ca se poate filozofa si pe subiectul crestinism. Unii chiar au ajuns sa creada ca ecranizarile cartilor lui Lewis, Cronicile din Narnia, sunt adevarate mesaje evanghelistice alegorice … in fine. Dar ce sa ne mai miram, frate Paul, ca cei credinciosi se hranesc cu ocultismul, cand credinciosii fac conferinte pe tema … “sacrul in film”? Am ajuns sa cautam sacrul prin gunoaiele lumii, pentru ca hrana curata si de calitate a Scripturii ne face sa strambam din nas.

  • eu nu l-as pune pe aceeasi reapta pe Tolkien cu Lewis..
   e o diferenta colosala intre ei..
   Tolkien nu s-a remarcat dp vedere teologic…Lewis, in schimb….(in ziua de azi, daca intrebati pe cineva care este teologul exponent al crestinismului din sec. XX, veti intallni la multi numele CS Lewis, desi el nu ete un teolog, ci un scriitor…ptr aceasta afirmatie, vedeti “Intelegerea vremurilor”, de DAVID A. NOEBEL)
   altii spun ca Lewis nu a fost un nascut di nou… si totusi “Crestinismul redus la esente” este folosit chiar si de acestia…)
   DAR, repet, una e Tolkien, alta e Lewis, desi ei doi au fost prieteni (dar mai sunt cazuri de prieteni, unul fizician si altul filozoof, de pilda….)

   • CU SIGURANTA CA EXISTA O AMARE DIFERENTA INTRE TOLKIEN SI LEWIS !

    Tocmai de aceea Lewis e mai periculos pentru biserica ca Tolkien ! Pentru ca el are in plus o aura de “teolog/ganditor/scriitor crestin”, pe care Tolkien evident nu o are .

    C.S. Lewis are multe lucruri bune afirmate si scrise in cartile lui, cum are de altfel si multe gresite si periculoase !

    DUMNEZEU NU E AUTORUL CONFUZIEI NICI AL CONTRADICTIEI ! Deci…

   • Ii putem pune pe aceeasi treapta ca fiind catolici. Din alte puncte de vedere nu stiu. Despre Lewis mi s-a parut cel putin interesant articolul acesta: http://www.wayoflife.org/database/cs_lewis_and_evangelicals_today.html
    Lewis nu este cu siguranta un teolog, chiar el afirma asta si spune ca accepta invatatura clerului (anglican, la vremea aceea cred, la catolicism s-a convertit mai tarziu). Iar Crestinismul redus la esente pe langa multe lucruri bune, de apologetica, are multe lucruri teologice complet gresite, dar astea le lasam la latitudinea fiecaruia sa le cerceteze. Subliniam doar ca au fost prieteni si catolici, ca oamenii sa stie cine sunt cei pe care ii citesc.

   • si ce faci cu lucrurile bune spuse de Lewis???
    le elimini? mai ales ca multi crestini sunt impregnati de ele in gandirea lor (ma refer aici la lucrurile bune!)..poti face abstractie de lucrurile bune, cand realitatea e cea ilustrata mai sus?

   • CATALINE..informeaza-te..Lewis NU A FOST CATOLIC!!!
    According to Lewis’ memoir, Surprised by Joy, he was baptised in the Church of Ireland, but fell away from his faith during adolescence. Owing to the influence of Tolkien and other friends, at the age of 32 Lewis returned to the Anglican Communion, becoming an “ordinary layman of the Church of England”.[1] His faith profoundly affected his work, and his wartime radio broadcasts on the subject of Christianity brought him wide acclaim.

   • Anglicanismul nu e decat catolicism cu nitica vopsea peste. Plus ca Lewis era adept declarat al purgatoriului, impartasaniei si al altor doctrine catolice. Da, pot sa fac abstractie de lucrurile bune ale lui Lewis cu constiinta foarte impacata. Nu e o fantana de unde ma adap, mi se par mai importante erorile lui cu privire la mantuire si la crestinism in particular (vezi afirmatiile gen “un budist poate fi mantuit fara Hristos”) decat anumite deductii logice cu privire la religie in general, care arata existenta lui Dumnezeu.

 3. Interesant. Si cand te gandesti ca pastori,profesori baptisti dau exemple din acest film… sau din Piratii din caraibe. M C chiar isi propunea sa predice din acest film. (Piratii din caraibe)

 4. Avand în vedere ca “Stapanul Inelelor” s-a vandut in peste 350 milioane de exemplare, daca mai adaugam la aceasta cifra uriasa si celelalte vanzari de carte ale scrierilor lui Tolkien, de literatura oculta, in special destinata copiilor si adolescentilor si mai punem in ecuatia asta si pe “Harry Po(k)er” a lui J. K. Rowling, plus FILMELE DE MARE SUCCES care s-au realizat dupa aceste carti avem ca rezultat un adevarat brainwash , O REEDUCARE, a copiilor, pubertilor si adolescentilor pentru INITIERE IN OCULTISM.

  • Si ne mai miram atunci cum de societatate occidentala si BISERICA au fost si sunt asa de usor penetratea de doctrinele religioase panteiste din ocultismul New Age !

   Prin astfel de carti si filme, copii nostri sunt CONDITIONATI INTR-UN PROCES COMPLEX sa accepte INITIEREA IN OCULTISM, fara ca sa isi dea seama nici ei nici noi ! Vizionand aceste filme realizate excelent si citind aceste carti cu povestiri fantastice, deosebit de atragatoare pentru firea omului in cautare de SENZATIONAL si PUTERE SECRETA, nu ne dam seama ca suntem AMAGITI “PLACUT” DE SARPELE CEL VECHI (DRAGONUL) EXACT ca si cum au fost si ADAM si EVA IN EDEN !

 5. Din nefericire, Cronicile din Narnia a lui C.S.Lewis au ajuns sa fie predate in clasele primare in Romania.Probabil e tot o directiva de la UE.
  Mai trist e ca multi predicatori sau pastori nu-si dau seama de pericolul acestor carti sau filme .
  Multi il considera pe Lewis un mare teolog si asta e foarte trist, e foarte periculos chiar pentru crestinii mai putin studiosi
  Foarte periculoase sunt si cartile “Conversatii cu Dumnezeu” de N.D.Walsch si “Imitandu-l pe Cristos”de Thomas Kempis .Am auzit personal pastori si predicatori laudand cartile astea .Am incercat sa le spun adevarul insa dupa discutia cu ei mi-am dat seama cat de bine cunosc ei biblia ,dar mai trist e ca relatia lor cu DUMNEZEU e…….Daca ai o relatie buna cu DUMNEZEU ,EL nu te lasa in intuneric,poti gresi dar EL te va indrepta daca te lasi calauzit .
  Frate Paul si frate Traian,
  Pot sa copii brosurile de aici si sa le impart prin bisericile din orasul meu?
  Tare mult as vrea ca DOMNUL DUMNEZEU sa deschida ochii la cat mai multi crestini.Din ce stiu eu, unii au cumparat cartile lui Rick Waren .
  Ar fi o lucrare buna zic eu, dar numai cu acordul dumneavoastra.

  • Bine ai zis: Daca ai o relatie buna cu DUMNEZEU ,EL nu te lasa in intuneric,poti gresi dar EL te va indrepta daca te lasi calauzit .

   Doar Traian are legatura cu cei de la care vin brosurilr. Sunt sigur ca este posibil.

  • Sigur ca poti sa le copiezi si sa le imparti. CHIAR TE ROG !
   Noi pentru aceasta am tradus aceste materiale ca ele sa fie diseminate la cati mai multi.

   Daca crezi ca ar exista in zona ta o cerere pentru aceste brosuri eu as avea o posibilitate de tiparire a lor cu copertile originale in format original care arata o.k ( 15 pagini format A5). Ti-as putea trimite totul gratuit, numai nu chiar imediat.

  • TEKNON,

   Poti sa copiezi brosurile si sa le dai gratis la cine vrei. E chiar foarte buna ideea ta !

   Te rog sa-mi trimiti, daca vrei, pe adresa mea de email, numele predicatorilor/pastorilor romani care au recomandat cartea lui N.D. Walsch “Conversatii cu Dumnezeu”.

   Eu inteleg ca in occident si mai ales in SUA este o epidemie in evanghelism de acceptare si promovare a cartilor , doctrinelor si practicilor provenite din miscarea oculta New Age, dar cat de orb pot fi acesti pastori romani sa recomande intre crestinii evanghelici romani o carte 100% New Age, scrisa prin channeling, PLINA DE CELE MAI ORIBILE BLASFEMII SI EREZII ?!!!?
   Iata ce-i spune “dumnezeul” lui N.D. Walsch, cu care el are CONVERSATII :”Era unui SINGUR Salvator este terminata !”

 6. Slavit sa fie Domnul pentru lucrarea aceasta pe care ai inceput-o, frate Dan Paul. Deasemenea laudat sa fie Domnul si pentru fratele Traian, care se pare ca este de mare ajutor.

 7. Frate Traian
  In urma cu cativa ani, biserica la care merg nu avea pastor si atunci veneau la noi tot felul de predicatori de peste tot. Atunci ne-au vanat si adventistii si martorii lui Iehova ,dar DOMNUL ne-a pazit.Oricum, nu un martor sau adventist
  a promovat cartea “Conversatii cu Dumnezeu” ci unul de-ai nostri dar nu mai tin minte cum il cheama.Am sa mai intreb la biserica sa vad daca isi mai aduce aminte cineva.
  Va multumesc pentru ca mi-ti dat voie sa copii brosurile .Vorbisem deja cu doi frati sa ma ajute sa le printez , dupa ce primeam aprobarea dumneavoastra .
  DOMNUL ISUS sa va binecuvanteze in lucrare.

  • Te doare, nu-i asa! Esti dintre cei cu numarul 13. Cuvantul te numeste in acest fel: Pentru ce nu intelegeti vorbirea Mea? Pentru ca nu puteti asculta Cuvantul Meu. Voi aveti de tata pe diavolul; si vreti sa impliniti poftele tatalui vostru. El de la inceput a fost ucigas; si nu sta in adevar, pentru ca in el nu este adevar. Ori de cate ori spune o minciuna, vorbeste din ale lui, caci este mincinos si tatal minciunii. Ioan 8:43-44

 8. Frate Traian ,
  m-as bucura mult dacai ati putea sa-mi trimiteti brosurile.Cred ca fiind originale ar avea impact mai bun decat copiate la xerox .
  Este nevoie ca fratii sa stie adevarul.La mine in oras sunt doua biserici de crestini dupa evanghelie ,una de penticostali ,una de crestini evanghelici (tudoristi le spunem pe aici) si baptistii unde merg eu.
  Fratele Paul are adresa mea de e-mail puteti sa trimiteti mesaje acolo pt ca eu nu va stiu adresa de e-mail. Eu n-am adresa de facebook si nici pe messenger nu stau deloc .
  Astept mesajul dumneavoastra ca sa putem comunica despre cum puteti sa ma ajutatI
  EL ELYON SA VA BINECUVANTEZE .

 9. Numai cineva cu o imaginatie mult prea bogata, putin neplivita poate vedea ocultism in absolut orice. Nu e nimic concret in toata seria despre Tolkien, doar speculatii si paranoia. Literatura e (sau a fost) un mod propice pentru a te apropia de oameni si a le spune despre Cristos.(chiar daca literatura lui Tolkien nu o face nu inseamna ca e oculta, doar are caracter estetic) Pavel se foloseste de autori pagani pentru a propovadui Evanghelia. Daca doriti cu inversunare puteti sa il includeti si pe John Bunyan in agenda ocultilor, gasind anumite controverse prin tehinca preferata: scoaterea din context. Lista poate continua pana ajungem la concluzia ca orice autor de literatura, orice evanghelist, orice crestin este infestat cu ocultism, pe rationamentul ca virusul se transmite pe cale vizuala, prin lecturare.

  • Andrei
   Scrierile lui Tolkein nu au deaface cu estetica cum zici tu fara sa gandesti sau sa ai o minima baza de cunostinte. Tolkein a scris mitologie norse care este oculta. Mai bine taceai. Esti un incompetent!

   • Accept. Din moment ce sunt incompetent v-ati auto-intitulat ca fiind competent. Ce bine ca Domnul va are pe dumneavostra, infailibilul , vorbitorul ex cathedra, cel mai erudit dintre eruditi, elita evanghelicilor. C.S.Lewis e facut praf, Tolkien tremura in mormant, copiii plang, tinerii fug, batranii se ascund.
    Cum sa te pretezi la ceva atat de penibil? Am uitat, sunteti peste toti criticii si specialistii in Tolkien si Lewis. Pot sa va spun domnul Google?

    • Andrei,
     Este penibil! Nu ai curajul sa iti vezi incompetenta. Tu imi pui in spate lucruri pe care nu le-am spus. Daca ai stii cine a fost C.S.Lewis? O sa ai la vremea potrivita o analiza a lui Lewis chiar din corespondenta lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s