Pericolul Carismatic Ramane!

 

“Ii veti cunoaste dupa roadele lor” Matei 7:16

 

Sa incepem cu o intrebare cruciala: vedem din Cuvant ca in vremurile din urma Biserica va trece prin treziri spirituale, sau prin apostazie? Este limpede ca ne aflam in timpuri de apostazie, fara indoiala nu apostazie totala (2 Tim 3:1-9; 2 Petru 2; 1 John 4:1-12). Domnul are intotdeauna o ramasita credincioasa.

Miscarea carismatica este expresia cea mai clara a apostaziei Bisericii. Niciodata in istoria Bisericii nu au fost fenomene de posesiune demonica in masa asa cum se intampla la intalniri carismatice unde se petrece “junghierea in duh” sau “rasul sfant”. Carismaticii cu obraznicie pretind ca ei stiu ce inseamna plinatatea de Duh, o viata implinita, raspunsuri miraculoase la rugaciuni, si semne si minuni. Ei nu se dau inapoi in a folosi manipularea si intimidarea credinciosilor imaturi acuzandu-i de adormire spirituala, lipsa de putere in viata cresinta, si lenevie. Celor care cad in cursa carismatica li se spune ca solutia se afla la liderii carismatici si in invatatura lor falsa.

Niciodata in istoria bisericii nu a fost atata imoralitate, imbogatire pe seama credulilor, aroganta, vedetism, si blasfemierea Duhului Sfant cum este la carismatici. Multi lideri carismatici sunt buni de inchisoare pentru manipulari financiare uriase sau buni de internat la psihiatrie pe termen lung; oricum ii asteapta o vesnicie de chin.

Nu toti carismaticii sunt prinsi in cursa lui Mamona. O mare parte sunt doar mistici. Misticismul este poarta spre occultism.

Unii vor spune, “dar sunt si carismatici moderati”.  Orice carismatic, indiferent de cat de moderat pare, este un pericol pentru Biserica. Carismaticii moderati sunt poarta pe care intra influente devastatoare asupra adunarii locale. Nu trebuie sa fie nici o toleranta fatza de carismatici si invatatura lor.

Lideri carismatici si atacurile lor devastatoare
impotriva Bisericii

Zac Poonen (n.1939) – cunoscut lider carismatic indian care a influentat grav pe multi evanghelici din Romania. A avut (si mai are) multi adepti la Biserica Evanghelica Romana (BER). Poonen este un mare eretic care se atinge de perfectiunea umana a Domnului Cristos. Vezi aici: Este Zac Poonen un eretic?. Printre altele, Poonen invata ca daca rugaciunea se face cu strigate mari si cu lacrimi, ca in Evrei 5:7, credinciosii vor atinge perfectiunea ca Domnul Cristos. Poonen a fost asociat cu secta Norvegiana oculta numita “Prietenii lui Smith” de unde a luat aceasta erezie. Poonen neaga perfectiunea umana a Domnului Cristos, dar pledeaza ca se ajunge la perfectiune prin strigate mari si prin lacrimi.

Teodor Toculet un carismatic inveterat de la Carol Davila, Bucuresti BER; este un ucenic devotat al ereticului Zac Poonen. Impreuna cu partenerul in carismatism, Vali Leonas din Suceava au practicat rugaciunea carismatica Poonista cu “strigate mari” si plans fortzat cu multi tineri din acea adunare. Leonas s-a intors in Suceava dar Teodor a ramas un carismatic impreuna cu altii in Carol Davila. Cu ajutorul Domnului vom da pe fatza mai multe lucruri incomode intr-un articol viitor. 

KSB- secta oculta carismatica din Africa de Sud. A afectat enorm pe evanghelici, inclusiv BER-ul. Divortatul Hans Koheler de la aceasta secta a tinut zeci de discursuri obsedant sexuale tineretului de la BER cat si la celelalte culte. Secta a inceput prin transele oculte ale negresei Hulda care dirija din spate pe sefii sectei. Vezi aici: Spiritism Zulu cu fatza crestina la lucru printre evanghelicii romani. Secta inca are oameni loiali in BER in special la Timisoara.

Jack Deere (n. 1949) – fost profesor de ebraica, admirator al carismaticilor, a trecut la carismatism prin asocierea cu marele carismatic John Wimber. Jack a insotit pe vrajitorul carismatic Paul Cain cat si pe John Wimber. Cartea lui, “Surprins de Puterea Duhului” este o initiere in ocultism carismatic. Vezi recenzia aici: Recenzia Cartii “Surprins de Puterea Duhului”

Secta Carismatica ” Harul” din Zalau- Aceasta secta carismatica este sediul din Romania al ereticului Zac Poonen cat si promovatoarea cartii ocult carismatice “Surprins de Puterea Duhului”

Cartea “Bucurie Negraita” de Martyn Lloyd Jones (1899-1981) – Jones este parintele carismatismului englez. Miscarea carismatica mondiala la inceputul ei in anii ’60 a primit incurajare de la Martyn Lloyd Jones. Acesta s-a inspirat din elementele falsei treziri din regiunea Wales Anglia (1904-1905) mai mult decat din Biblie. Cartea “Bucurie Negraita” este un manual notoriu de indoctrinare in carismatism. In curand va apare o recenzie in detaliu asupra acestei mari erezii. Aceasta carte cat si Martin Lloyd Jones au fost promovati si inca sunt, in special in Bucuresti.

John Piper (n. 1946) – Masele de evanghelici il admira fara discernamant pe Piper. Acesta este un carismatic notoriu si sprijinitor al marelui ecumenic Rick Warren. Vezi aici: John Piper vine in Romania cu un sac de probleme

Bill Johnson (n. 1951) – Marele vrajitor de la Biserica Bethel din Redding, California. A mers pana acolo incat si-a dus ucenicii sa se aseze peste mormintele unor oculti ca sa primeasca “duhul sfant” de la ei. Vezi aici: Lideri carismatici, Mercenarii Diavolului

Brueckner Lowell – este un carismatic ascuns care a fost promovat pe ani de zile in cadrul BER. Vom revenii asupra aceluia care a facut aceste lucruri. Daca Brueckner ar fi simntit ca putea sa isi aduca influenta mai direct, ar fi facut-o.

William Branham (1909 –1965) a fost parintele miscarii carismatice; a facut reale minuni prin puterea Satanei care dupa un timp s-au dizolvat. A spus ca imbonlavirile sunt datorita posesiunii demonice si ca vindecarea trebuie sa fie insotita de exorcizare. Iosif Ton are aceasi invatatura.

Paul Cain ( n 1929 ) – alt facator de minuni false, insotitor a lui William Branham. Homosexual si alcoolic. Este eroul principal al cartii oculte “Surprins de Puterea Duhului” de Jack Deere.

John Wimber (1934-1997) – este un Quaker, adica un occultist. S-a facut pastor si apoi a lucrat cu pastorul Chuck Smith care pe urma s-a debarasat de el. Wimber este autorul miscarii Vineyard Fellowship si de aici a iesit marea posesiune demonica numita “binecuvantarea Toronto” ce a avut loc pe ani de zile la o biserica de la aeroportul din Toronto. Wimber a sustinut personalitati oculte carismatice ca Jack Deere, Mike Bickle, si Paul Cain.

Mike Bickle (n. 1955) – a fost asociat cu vrajitorii carismatici Paul Cain si asa numitii “Profeti din Orasul Kansas”. Era la un pas de a fi dat pe fatza si desfintata lucrarea lui eretica, dar a fost salvat de ocultistul John Wimber. In Romania organizatia lui este activa sub numele de “Casa de Rugaciune Internationala”.

Iosif Ton, Strajerii si Cris Oyakhilome– campionul ereziilor in Romania este Iosif Ton. El a adoptat erezia grava a ocultistului William Branham, spunand ca bolile sunt provocate de demoni si ca e nevoie de exorcizare. Ton s-a declarant Baptist carismatic, s-a atasat de miscarea eretica Strajerii si a fost la un pas sa aduca in tzara pe vrajitorul Cris Oyakhilome. Multi, unul chiar de la BER a fost in pelerinaj in Africa de Sud, ca sa fie dat pe spate de Oyakhilome care este un divortat si un preacurvar. Domnul s-a indurat si a dezmembrat haita de lupi rapitori numita Strajerii. Iosif Ton promoveaza in Romania pe vrajitorul carismatic Bill Johnson.

Vali Leonas din Suceava – carismatic, mare admirator a lui Zac Poonen si practicant a rugaciunii Pooniste. Acesta a fost adus de cineva in Bucuresti ca un agent de “trezire spirituala”. Dumnezeu a salvat fratietatea de la BER prin stramutarea lui Leonas inapoi la Suceava.

Daniel Grigoriciuc din Suceava – marele carismatic la Crestini dupa Evanghelie. Cititi aici erezia lui:  Sunt anumiti lideri la crestini dupa evanghelie in cadere libera?

 

“Luaţi seama dar la voi înşivă şi la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.”
Fapte 20:28

89 thoughts on “Pericolul Carismatic Ramane!

 1. Multumim Domnului Isus pentru lucrarea de la Editura [edit], unde alaturi de marii clasici: AW Tozer, Andrew Murray, CH Spurgeon, JC Ryle, Jonathan Edwards, ML Jones, RA Torrey, Richard Baxter, Samuel Rutherford si multi altii, intotdeauna gasim o hrana spirituala bogata. Ne bucuram mult si de predicile fratelui ML Jones publicate ca si carti: Trezirea, Crucea, Bucurie negraita, Depresia spirituala, Dumnezeul Atotsuficient, Calea lui Dumnezeu, nu a noastra, [edit] etc. [edit] De asemenea, sunt apreciate foarte mult seriile din Romani, Predica de pe Munte. Slavit sa fie Domnul Isus ca a facut o minune in familia mea. Tatal meu petrecea ore intregi la TV la meciuri de fotbal si emisiuni de nimic, in 2010 a aruncat televizorul si timpul folosit in fieccare zi in aceest mod, ba mai mult l-a schimbat in studierea Cuvantului si citirea cartilor de la [edit]. “Prietenii mei”, asa spune el, sunt Martin Lloyd Jones, Lowell Brueckner, AW Tozer. Slava Domnului!

  • Teodor,
   Multumesc de interventie. Imi demonstrezi ca esti acelasi carismatic. Iti dai seama ca nu puteam sa las propaganda carismatica in comentariul tau. Fara indoiala ca Spurgeon, Baxter, Tozer, Murray, Edwards sunt deja clasici in sensul bun al cuvantului. Ba mai mult, sunt oameni folositi de Dumnezeu intr-un mod de exceptie. Desigur ca tu nu discerni ca amestecul doctrinei corecte cu ereziile carismatice a lui ML Jones este un lucru foarte grav. Citesc in engleza “Joy Unspeakable” de MLJ si sunt shocat de incapacitatea acestuia de a face o exegeza corecta a textului. Este revoltatoare intimidarea si manipularea cititorului de catre acesta. Cu ajutorul Domnului sper sa inaugurez un intreg blog in limba engleza si probabil si in romana cu aspecte care il dau pe fatza pe ML Jones in fanatismul lui de a da trezirii spirituale loc mai inalt decat autoritatea Cuvantului. Sunt multe lucruri incomode in contextul vietii lui MLJ si cand o sa le citesti o sa ti se faca rusine, numai daca si tu ca si MLJ pui mai presus experientele carismatice decat Scriptura.

 2. si ca tot veni vorba, dupa plecarea fratelui Vali la Sv, Domnul nu a salvat fratietatea BER, ci a judecat-o pentru impotrivirea si rezistenta vis a vis de chemarea pentru trezire si sfintenie.

  • Teodor,

   Am vorbit cu un frate intelept si a zis sa te intreb, “de ce nu a aparut o trezire spirituala in biserica unde merge Leonas in Suceava, si a trebuit sa vina la Bucuresti ca sa se intample o sperata trezire?” E o intrebare foarte buna! Problema la BER este alta. Socrul tau a promovat carismatismul pe aproape doua decenii si ce s-a intamplat cu apostatul Botgros si fanaticul carismatic Mircea Iorgulescu sunt consecintele tolerantei carismatice la BER. Esti impreuna cu Vali Leonas un aservit ereticului carismatic Zac Poonen. Te-am crutat dar cu ajutorul Domnului vei apare intr-un articol cat de curand, unde vor fi date pe fatza experimentarile tale carismatice la Carol Davila.

   Multumesc inca odata pentru deconspirarea neintentionata a carismaticilor din Carol Davila printre care tu esti unul de frunte.

  • Teodor nu pot sa nu intervin intr-o chestiune atat de serioasa ca aceasta pe care o afirmi tu.
   In primul rand vreau sa spun ca nu trebuie sa confunzi biserica din Carol Davila cu intreaga fratietate BER. Biserica din Carol este o biserica intre toate celelalte. Faptul ca ea este reprezentativa nu inseamna si ca ea este BER.
   Iar in al doilea rand problemele din BER au fost generate de multe lucruri legate de starea spirituala generala a BER. Iar unul dintre factorii principali este ca atat Biserica din Carol Davila cat si fratii din intreaga fratietate BER, l-au acceptat de-a lungul timpului pe Ionel Botgros si i-au permis atat sa predice cat si sa fie ales in Sfatul Local de Frati, si apoi si in Sfatul de Frati pe Tara, lucru inacceptabil din punct de vedere biblic, pentru ca el nu a avut niciodata, si nici acum nu are sotia credincioasa. De zeci de ani de zile vine in adunare si predica, si a facut parte din conducere bisericii, si a mers pe campul de misiune încercând sa “mantuiasca” pe altii ignorandu-si responsabilitatea principala de cap spiritual de familie. Iar fratietatea BER a trecut cu vederea. Iata ca Dumnezeu nu a mai trecut cu vederea iar asta este o lectie pentru noi toti. Cuvantul este foarte clar aici: 1 Timotei 3: 1-6 – “episcopul.. sa-si conduca bine casa… . caci daca cineva nu stie sa-si conduca bine propria casa, cum v-a ingriji de Biserica lui Dumnezeu?” Iata ca noi avem exemplul negativ pe viu.
   Iar daca Valentin Leonas are vre-un rol in toata povestea asta, fi sigur ca tot unul negativ este. Practicile si ideile gen “revival” sunt nebiblice si nu aduc niciodata ceva bun. Istoria o dovedeste cu prisosinta.

   • Emi,
    Toate acestea despre Botgros le stim si sunt perfect adevarate.
    Ai dreptate în tot ce ai scris.
    In ceea ce-l priveste pe V. Leonas (si-ti impartasesc opinia) cred ca-i puteai scrie personal lui Teodor, nu prin intermediul acestui blog speculativ.
    Pacat ca ai ales aceasta modalitate!

   • @Emi Zarnescu

    Punand la o parte contextul si personajele in jurul carora se poarta discutia, asupra carora consider ca nu-s indrituit, cel putin pe moment, sa-mi dau cu parerea, si dincolo de alte considerente care cred ca ar merita subliniate, mi-a atras atentia afirmatia ta facuta ferm si fara echivoc conform careia “Practicile si ideile gen “revival” sunt nebiblice si nu aduc niciodata ceva bun. Istoria o dovedeste cu prisosinta”. Imi poti da, te rog, dovezi care sa sprijineasca afirmatia ta, daca se poate, in ambele directii, biblic si istoric (imi cer scuze anticipat daca explicatiile exista si nu le-am reperat eu)? Astept raspunsul tau amabil si functie de aceasta, poate, o sa mai comentez cate ceva. Har si pace!

   • @excelsior .. voi incerca sa raspund intr-un mod cat mai onest, dar vreau sa sti ca m-am referit la modul general. Chiar daca am folosit cuvantul “niciodata” l-am folosit tot la modul general. Insa nu vreau sa crezi ca imi neg afirmatiile. Dimpotriva, cred cu toata taria ca “practicile si ideile” revival sunt nebiblice si iata de ce:

    Trezirea sau notiunea de trezire asa cum este ea prezentata in majoritatea cartilor si predicilor de acest gen nu are suport biblic. Daca vei analiza si la un mod superficial cartile cele mai populare despre trezire vei observa ca un elementul central este manifestarea “duhului”.
    Iata doar un citat din renumitul Jonathan Edwards, O relatare a trezirilor din Northampton: “Era ceva obisnuit sa vezi o casa plina de suspine, lesinuri, tremuraturi, si alte asemenea stari, insotite de epuizare, admiratie si bucurie. … adesea oamenii erau atat de afectati (fizic) si trupurile lor atat de coplesite incat nu se mai puteau duce acasa; … cateva persoane au intrat intr-un fel de transa si au ramas nemiscate timp de 24 de ore in nesimitire… “. Acestea sunt doar cateva chestiuni din ce am citit, chiar daca J. Edwards a atras la un moment dat atentia ca diavolul a profitat de aceste lucruri si au trebuit sa intervina in unele cazuri ptr ca unii erau in pragul nebuniei.
    Permite-mi deci sa imi exprim cel putin rezerva fata de astfel de experiente. Nu le gasim in Scriptura, si nici macar in cartea Fapte. Si chiar daca sunt cate ceva, gen vorbire in limbi sau exorcizari, totusi nimic nu se aseamana cu ceea ce citim despre aceste treziri. Ba din contra, toti cei care erau mantuiti in cartea Fapte aveau control asupra trupului lor.

    Pe de alta parte, desigur ca Dumnezeu a lucrat in mai multe perioade in istorie cand oamenii s-au intors la Dumnezeu in numar mare, insa lucrurile au stat diferit: avem exemplul Reformei lui Luther. Oamenii au inteles Evanghelia si la acest mesaj nou ptr ei, unit cu problemele politice si sociale din acea perioada, multi s-au intors la Domnul. Dar nu gasim la Luther asemenea manifestari.
    Il avem apoi pe Spurgeon sau Moody. Multi oameni au primit Evanghelia, s-au pocait si si-au schimbat viata. Acestia la randul lor vestea Evanghelia mai departe si multi altii veneau la credinta. Dar nu avem astfel de manifestari. Cel putin eu nu am citit.
    Iar un exemplu al nostru: Teodor Popescu. A fost o mare trezire spirituala in Romania in perioada interbelica, incepand cu 1921. Oamenii au auzit Evanghelia, si-au dat seama de pacatul lor si s-au intors la Dumnezeu. Iar apoi acestia traiau cu lepadare de sine si sfintenie si atrageau si pe altii la Hristos. Si asa sute, chiar mii de oameni au ajuns la mantuire. Dar nu gasim relatarea unor astfel de manifestari mistice.

    • Slava Domnului Emi Zarnescu! Da, trezirea de la biserica Cuibul cu Barza,Bucuresti este cea mai zdrobitoare dovada impotriva tuturor carismaticilor din Romania. Scrie un articol documentat despre Tudor Popescu si trezirea de acolo, pentru ca trebuie sa o publicam cat de curand.

     Multumesc,
     Paul Dan

  • @ Petru – am ales sa raspund in public lui Teodor la aceasta afirmatie despre judecata lui Dumnezeu asupra BER ptr ca a fost facuta in acest spatiu public. Si consider ca e corect ca unei asemenea afirmatii sa i se raspunda in acelasi spatiu in care s-a facut afirmatia.
   Iar un al doilea motiv ptr acest raspuns public este ca unul dintre cele mai cunoscute moduri de manipulare a oamenilor este frica. Si cred ca ceea ce a scris Teodor se poate transforma usor intr-o manipulare psihologica a fratilor de a accepta ideile si predicatorii de acest gen. Biserica are nevoie de Teama de Domnul si de Cuvantul Lui, nu de teama ca respingem pe un predicator sau altul.

 3. Citatul din Fapte 20, 28 îl spunea în mod frecvent Botgros „darbystilor”.
  Este o josnicie amestecul persoanelor din articol.
  Autorul articolului demonstrează aroganță, suficiență, se consideră singurul cunoscător al Bibliei și crede că doar el poate emite judecăți asupra oricui.
  Din păcate, autorul Paul Dan își ia informațiile din bârfe și din surse îndoielnice, pe care el le considera „sfinte”, și nu-l interesează cu adevărat realitatea, ci un „adevăr” care-i satisface lui complexele.

  • asa zisul “Paul”
   Vino cu dovezi. Comentariul tau este descrierea propiei tale persoane! Faci atac la persoana din lipsa de argumente. Esti complet descalificat!

   • Buna ziua,

    Am citit cu interes si cu admiratie informatiile care apareau pe blogul Dvs. referitoare la campania de dezbinare a fratietatii intreprinsa de Ioan Botgros, intrucat aflam desfasurarea lucrurilor mai inainte de a le auzi noi , ca membrii in BER, de la fratii nostrii.

    1.Aveti in subsolul mesajului un text din Faptele Apostolilor 20:28: “Luaţi seama dar la voi înşivă şi la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său, ” insa ma gandesc cum de aveti pretentia ca pastoriti biserica Domnului locala din Carol Davila sau din BER , dumneavoastra fiind un necunoscut pentru cea mai mare parte a membrilor sai ?As dori sa va intreb de cate ori ati dat o hrana duhovniceasca membrilor acestei adunari sau de cate ori ati facut o vizita sau ati transmis un mesaj de zidire pentru hranirea si edificarea turmei?

    2. Apostolul Pavel le spune Corintenilor in capitolul 1 versetul 11 : ” Caci, fratilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, ca intre voi sunt certuri.” Ati putea mentiona la fel ca si apostolul Pavel ( care facea alte trei lucruri inainte de apararea adevarului : predica evanghelia, zidea si intarea bisericile noi formate, stabilea dupa plecarea lui oameni cu autoritate si in ultimul rand apara Evanghelia vestita) sursele de informare din interiorul BER-ului cu privire la pericolul carismatic din adunarile BER?

    3. 1 Petru 2:23 ” Cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri, cand era chinuit nu ameninta, ci se supunea dreptului Judecator.”
    Dumneavoastra amenintati in articolul de mai sus , faptul ca veti desconspira carismatismul in frati care predica Evanghelia in fratietatea noastra cat si in afara ei la oamenii necredinciosi. In momentul in care veti eticheta pe vreunul din fratii care au pastorit turma, nu pentru un castig marsav , ci cu lepadare de sine dupa voia lui Dumnezeu, nu veti mai ramane relevant intru apararea adevarului intrucat “oile nu merg deloc dupa un strain, ci fug de el, intrucat nu cunosc glasul strainilor.”

    4. La urma as dori sa va intreb ce intelegi dumneavoastra prin carismatism ? Ati prezentat doar niste nume de oameni mai cunoscuti noua sau nu , insa nu ati prezentat faptele lor, ce au ei in comun si cu ce nu sunt conformi Scripturilor. Pentru mine definitia de carismatic va ramane la fel ca cea din dex : ” cel care are har dumnezeiesc , cel care se caracterizeaza printr-o intensa viata religioasa , individ cu o valoare personala extraordinara, caracter sacru, autoritar”. Intrucat limba romana ar trebui sa insemne pentru toti acelasi lucru, va rog sa nu mai folositi acest cuvant pentru a descrie secta KSB sau pe Mircea Iorgulescu si compania, etc, intrucat nu au nimic in comun cu sensul si litera dexului.

    PS. Comentariul pe blog a fost scris pentru dumneavoastra , nu din dorinta de a fi postat sau comentat pe blog, insa aceasta a fost singura modalitate cunoscuta de a va contacta.

    Multumesc.
    Bogdan

    • Bogdan, sper ca acesta iti este numele real. Am sa iti raspund sub diferite sectiuni ale comentariului tau.

     Buna ziua,

     Am citit cu interes si cu admiratie informatiile care apareau pe blogul Dvs. referitoare la campania de dezbinare a fratietatii intreprinsa de Ioan Botgros, intrucat aflam desfasurarea lucrurilor mai inainte de a le auzi noi , ca membrii in BER, de la fratii nostrii.

     Daca a fost ceva bun este mana Domnului. Am simntit si am suferit alaturi de fratietate cand apostatul Botgros a facut ravagii.

     1.Aveti in subsolul mesajului un text din Faptele Apostolilor 20:28: “Luaţi seama dar la voi înşivă şi la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să păstoriţi Biserica Domnului, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său, ” insa ma gandesc cum de aveti pretentia ca pastoriti biserica Domnului locala din Carol Davila sau din BER , dumneavoastra fiind un necunoscut pentru cea mai mare parte a membrilor sai ?As dori sa va intreb de cate ori ati dat o hrana duhovniceasca membrilor acestei adunari sau de cate ori ati facut o vizita sau ati transmis un mesaj de zidire pentru hranirea si edificarea turmei?

     M-am intors la Dumnezeu in aceasta biserica, cand am fost in misiune in Romania am lucrat un timp cu cei din aceasta biserica, si sunt cunoscut de majoritatea, inclusiv de copii lor. Daca nu ma cunosti tu, asta este o alta problema :). Versetul citat este un indemn pentru toti care sunt chemati sa slujeasca turma in capacitate de pastori, invatatori, evanghelisti, nu numai din Carol. Contextul este legat de infiltrarea unor lupi rapitori cat si ridicarea unora dinlauntru. Lucrarea care o am din partea Domnului este de apologetica si vine sa intareasca pe credinciosi in convingerile din Cuvant cladite de slujitorii locari ale diferitelor biserici unde oamenii citesc articolele mele. Iata un citat relevant: “Cînd a ajuns, a ajutat mult, prin harul lui Dumnezeu, pe ceice crezuseră; căci înfrunta cu putere pe Iudei înaintea norodului, şi le dovedea din Scripturi că Isus este Hristosul” (Fapte 18:27,28). O parte din zidirea fratietatii se face prin literatura care e citita de la frati care nu sunt prezenti in adunarea locala. Acest lucru l-ai facut si tu, citind carti de literatura crestina care te-au incurajat, mustrat, etc. a unora care nu sunt din biserica din Carol sau nici din secolul prezent!

     2. Apostolul Pavel le spune Corintenilor in capitolul 1 versetul 11 : ” Caci, fratilor, am aflat despre voi de la ai Cloei, ca intre voi sunt certuri.” Ati putea mentiona la fel ca si apostolul Pavel ( care facea alte trei lucruri inainte de apararea adevarului : predica evanghelia, zidea si intarea bisericile noi formate, stabilea dupa plecarea lui oameni cu autoritate si in ultimul rand apara Evanghelia vestita) sursele de informare din interiorul BER-ului cu privire la pericolul carismatic din adunarile BER?

     Mai sus ti-am raspuns la aspectele cu privire la chemarea pe care o am in sprijinirea credinciosilor prin apologetica. In ce priveste sursele mele vreau sa stii ca am corespondat cu cei incriminati care nu vor sa se pocaiasca.

     3. 1 Petru 2:23 ” Cand era batjocorit, nu raspundea cu batjocuri, cand era chinuit nu ameninta, ci se supunea dreptului Judecator.”
     Dumneavoastra amenintati in articolul de mai sus , faptul ca veti desconspira carismatismul in frati care predica Evanghelia in fratietatea noastra cat si in afara ei la oamenii necredinciosi. In momentul in care veti eticheta pe vreunul din fratii care au pastorit turma, nu pentru un castig marsav , ci cu lepadare de sine dupa voia lui Dumnezeu, nu veti mai ramane relevant intru apararea adevarului intrucat “oile nu merg deloc dupa un strain, ci fug de el, intrucat nu cunosc glasul strainilor.”

     Amandoua versetele pe care le citezi sunt inafara contextului, si stii ce spune o regula de baza in hermeneutica: citarea inafara contextului este pretext… Argumentul tau nu sta in picioare. Asa cum am zis, ii cunosc deaproape si am schimbat scrisori cu ei. Stiu mai mult decat stii tu.

     4. La urma as dori sa va intreb ce intelegi dumneavoastra prin carismatism ? Ati prezentat doar niste nume de oameni mai cunoscuti noua sau nu , insa nu ati prezentat faptele lor, ce au ei in comun si cu ce nu sunt conformi Scripturilor. Pentru mine definitia de carismatic va ramane la fel ca cea din dex : ” cel care are har dumnezeiesc , cel care se caracterizeaza printr-o intensa viata religioasa , individ cu o valoare personala extraordinara, caracter sacru, autoritar”. Intrucat limba romana ar trebui sa insemne pentru toti acelasi lucru, va rog sa nu mai folositi acest cuvant pentru a descrie secta KSB sau pe Mircea Iorgulescu si compania, etc, intrucat nu au nimic in comun cu sensul si litera dexului.

     Pentru informarea ta, vreau sa iti aduc la cunostinta ca DEX-ul este dictionarul limbii romane vorbite, dar exista si dictionare de specialitate. Nu este problema mea daca cineva in vremea de astazi unde este o explozie informationala, nu isi face partea si nu citeste termeni teologici in dictionarele teologice. In ce priveste faptele acelor carismatici, am pus link-uri la articole documentate pe care tu probabil nu le-ai citit. Cand va veni vremea voi prezenta faptele lui Teo Toculet si a anturajului sau in ce priveste carismatismul.

     PS. Comentariul pe blog a fost scris pentru dumneavoastra , nu din dorinta de a fi postat sau comentat pe blog, insa aceasta a fost singura modalitate cunoscuta de a va contacta.

     Bogdan, inteleg ce spui, dar sunt convins ca comentariul tau si raspunsul meu clarifica multe lucruri pentru multe persoane.

     Multumesc.

     Multumesc.
     Bogdan

 4. Ce rapid puneti etichete! Numai carismatici sunt in jur! I-ati uitat pe Pavel, pe Petru, pe Ioan!!! Aflam si ca fratietatea BER este „salvata”!!! De unde stiti?

  Cum pot fi pusi laolaltă escroci, evanghelisti, tineri dedicati, teologi recunoscuți? Amestecati vii cu mortii, faceti o varza si asta se numeste apologetica!!! De unde va informati?

  Ati fugit ca un las din Romania cand era mai greu si acum va credeti judecator si mare teolog.
  „Cu ce masura judecati veti fi judecati” și este bine „ ca fiecare sa aiba pareri cumpatate despre sine”. Nu sunteti dvs. in masura sa Il aparati pe Dumnezeu. Putina modestie nu va strica.

  • Simona!
   Folosesti un ton agresiv dar o sa iti raspund cu rabdare pentru ca asa ma indeamna Domnul. Mai jos iti copiez comentariul si raspund sub diferite sectiuni.

   Ce rapid puneti etichete! Numai carismatici sunt in jur! I-ati uitat pe Pavel, pe Petru, pe Ioan!!! Aflam si ca fratietatea BER este „salvata”!!! De unde stiti?

   Daca ai fi citit cu atentie prima parte a articolului, ai fi vazut ca intradevar carismatismul este caracteristica cea mai importanta a apostaziei Bisericii, si ne aflam in plina apostazie, adica foarte multi carismatici in jurul nostru. Probabil ca nu cunosti crestinismul la nivel global…Ce s-a intamplat in America de Sud, in Africa, Anglia, Statele Unite, unde carismaticii au invadat ca gandacii de bucatarie…cum de ai adus pe Pavel, Petru si Ioan in discutie fara nici-o tranzitie fara nici-o legatura? Apostolii au condamnat pe eretici si pentru ca tot i-ai pomenit, te condamni singura sustinand pe carismatici.

   Da, fratietatea BER partial este salvata de planul ascuns al carismaticului fanatic Vali Leonas. Slava Domnului!

   Cum pot fi pusi laolaltă escroci, evanghelisti, tineri dedicati, teologi recunoscuți? Amestecati vii cu mortii, faceti o varza si asta se numeste apologetica!!! De unde va informati?

   Ai citit marea erezie a lui Martin Lloyd Jones numita “Bucurie Negraita”? Stii cine a fost Evan Roberts, actorul principal al “trezirii” din Tara Galiilor, si ca a murit nebun, si multe lucruri de acolo au fost o contrafacere spirituala? Cunostintele tale nu sunt nici macar o varza, esti descalificata in mod rusinos. Teo Toculet, Vali Leonas si prietenii lor simpatizanti a lui Martin Lloyd Jones au parte de soarta lui ML Jones. Asa ca nimic nu este amestecat, ci lucrurile sunt foarte precise.

   Ati fugit ca un las din Romania cand era mai greu si acum va credeti judecator si mare teolog.
   „Cu ce masura judecati veti fi judecati” și este bine „ ca fiecare sa aiba pareri cumpatate despre sine”. Nu sunteti dvs. in masura sa Il aparati pe Dumnezeu. Putina modestie nu va strica.

   Cand am fugit din Romania ca un las? De ce nu ai venit cu dovezi? De ce imi pui cuvinte in gura ca ma dau judecator si mare teolog? Totusi il laud pe Domnul pentru chemarea in apologetica pe care mi-a dat-o. Pavel spune in Filipeni 1:16b “…ştiind că mie mi-a fost încredinţată apărarea Evangheliei”. Dumnezeu se apara singur dar da favoarea unora sa apere Evanghelia. Pavel a avut aceasta favoare la nivel apostolic; mie mi s-a dat aceasta favoare la nivelul acestui blog, si publicatiile care le-am facut in Romania, si il laud pe Domnul pentru aceasta. Simona, multa pocainta iti va face mult bine. Te-ai amestecat unde nu era treaba ta. Daca aveai bun simnt si smerenie iti exprimai niste nedumeriri. Ai dat pe fatza cine esti. Esti un exemplu clasic de persoana devenita agresiva datorita influentelor carismatice. Astia sunt carismaticii, campioni ai ipocriziei. Ei vorbesc despre plinatatea Duhului dar sunt plini de fiere amara si de lanturile faradelegii.

 5. As dori sa adaug si eu cateva lucruri la ce s-a discutat aici, deoarece nu numai apologetii sunt indemnati sa lupte pentru credinta, ci toti credinciosii.

  >>Sa incepem cu o intrebare cruciala: vedem din Cuvant ca in vremurile din urma Biserica va trece prin treziri spirituale, sau prin apostazie?<>Miscarea carismatica este expresia cea mai clara a apostaziei Bisericii.<>Orice carismatic, indiferent de cat de moderat pare, este un pericol pentru Biserica.<>Teodor Toculet: Impreuna cu partenerul in carismatism, Vali Leonas din Suceava au practicat rugaciunea carismatica Poonista cu “strigate mari” si plans fortzat cu multi tineri din acea adunare.<>Jones este parintele carismatismului englez.<>Acesta s-a inspirat din elementele falsei treziri din regiunea Wales Anglia (1904-1905) mai mult decat din Biblie<>Desigur ca tu nu discerni ca amestecul doctrinei corecte cu ereziile carismatice a lui ML Jones este un lucru foarte grav.<>sunt shocat de incapacitatea acestuia de a face o exegeza corecta a textului<<
  Revin la ce a spus John MacArthur, care azi este recunoscut ca unul dintre cei mai buni exegeti: "D. Martyn Lloyd-Jones a fost unul dintre cei mai buni expozitori biblici ai secolului 20".

  • Problema lui Martin L. Jones nu se rezolva printr-un citat a unui predicator cunoscut. ML Jones este autorul unei erezii enorme numita “Bucurie Negraita” care, daca vrei sa stii, a dat ordin sa fie publicata dupa moartea lui, deoarece in timpul vietii ar fi fost descoperit ca si eretic. In curand voi aborda biografia cu probleme a lui Martin L. Jones, si se va dovedii cine este el cu adevarat. Si J.I. Packer vorbeste despre el in glowing terms. Ai putina rabdare si o sa vezi adevarul.

 6. Încâlcite sunt căile Domnului….. Nu înțeleg pe ce Ve certați si ce vorbiți. După pierderea procesului cu Nelu Istrate, toate adunările se frământa si vor alegeri de sfat de frați.

 7. Poate ca aveti dreptate. Insa ma aflu intr-o dilema; pe Teo il cunosc ca pe un barbat integru, cu teama de Dumnezeu, dornic sa cerceteze Scripturile, destoinic iin munca lui. Cu cei din Suceava am facut cunostinta inainte sa aud ceva despre ei. In timpul petrecut cu ei nu am auzit o barfa sau o jignire, nici o vorba rautacioasa (lucruri intalnire cu prisosinta in alte cercuri). Din contra, la masa, la joaca, cu orice ocazie vorbeau despre Dumnezeu. O parte din ei au renuntat la job si s-au mutat intr-o tara saraca unde au dezvoltat un centru de misiune impresionant. Ziua munceam cu mistria, iar seara pana tarziu se statea la studiu Biblic.
  Pot sa va povestesc multe lucruri frumoase despre ei, dar nu ma mai lungesc.
  Ma intreb cum se face asta. Sunt prefacuti, actori, ipocriti? Imposibil! Nu te poti preface non stop, sa sacrifici timpul, sanatatea, banii doar de ochii oamenilor.
  Nu caut raspuns la dilema mea. Cel putin nu acum sau aici pe blog.
  Am scris comentul asta la indemnul constiintei, pentru ca in dreptul unor persoane dragi se pune semnul “eretic” (pe buna dreptate sau nu, nu ma pricep).

  Ps: nu sunt combativ, ironic sau cu intentii de a discredita articolul de mai sus
  Ps2: nu intretin relatii cu ei din motive mai de graba logistice

  • Buna David,

   Am sa-ti copiez comentariul si am sa-ti raspund sub diferite sectiuni.

   Poate ca aveti dreptate. Insa ma aflu intr-o dilema; pe Teo il cunosc ca pe un barbat integru, cu teama de Dumnezeu, dornic sa cerceteze Scripturile, destoinic iin munca lui.

   Nu numai atat, Teo are si dar in a expune din Cuvant. Ani de zile in spate am vazut cateva lucruri scrise de el si au fost foarte bune. La fel si Martin Lloyd Jones, foarte bun expozitor al Scripturii. Numai ca s-a intamplat ceva fatal cu MLJ, iar Teo a mers pe aceias directie. Trebuie sa intelegi ca studiez indeaproape trezirea din tara Galilor 1904-05, si influenta acestei “treziri” in formarea lui MLJ. O sa il abordez mai mult in eseul pe care il voi publica intr-un viitor oarecare. Dar pentru acum, vreau sa-ti spun ca loialitatea lui MLJ fatza de poporul Welsh, si fatza de “trezirea” care a fost, a devenit principiul lui hermeneutic in interpretarea Scripturii. In cartea “Bucurie Negraita”, el spune ca cea mai mare nevoie a bisericii este trezirea. Bineinteles, trezirea de factura carismatica. In ultimele zile ale vietii tot despre “trezire” vorbea. Toata viata a avut o hermeneutica deformata devenind parintele carismatismului Englez.

   La fel Teo, nu se supune Scripturii si unei hermeneutici corecte si a lasat ca timp de ani de zile gandirea sa-i fie deformata de ereziile carismatice a le lui Zac Poonen si MLJ. Nu cred ca Teo mai poate sa faca ceva pentru prezent. Este un carismatic invederat alaturi de Leonas si altii ca ei. Cand va falimenta, sper ca se va trezi. Caracterul lui Teo Toculet nu este asa integru cum il descrii. Este fanatic si obraznic, se incapataneaza sa ramana in ideile carismatice, si si-a reafirmat suportul pentru marele carismatic Leonas.

   Cu cei din Suceava am facut cunostinta inainte sa aud ceva despre ei. In timpul petrecut cu ei nu am auzit o barfa sau o jignire, nici o vorba rautacioasa (lucruri intalnire cu prisosinta in alte cercuri). Din contra, la masa, la joaca, cu orice ocazie vorbeau despre Dumnezeu. O parte din ei au renuntat la job si s-au mutat intr-o tara saraca unde au dezvoltat un centru de misiune impresionant. Ziua munceam cu mistria, iar seara pana tarziu se statea la studiu Biblic.

   Am cercetat indeaproape miscarea oculta Quakers. Vei ramane spurprins sa afli ca si ocultistii fac eforturi impresionante pentru avansarea agendei lor. Multi lideri dintre Quakers posteau 12-14 zile fara probleme, fara indoiala cu motivatie gresita si cu scop gresit. Sa stii ca, ce spui tu despre Leonas si ceilalti era normal pentru Victor, eu si ceilati cand eram de varsta lor. Nu vreau sa vorbesc aici despre sacrificile facute de mine si de altii, prin harul Domnului, pentru inaintarea Imparatiei. Deci ce spui tu despre ei nu este decat in normalul crestin.

   Pot sa va povestesc multe lucruri frumoase despre ei, dar nu ma mai lungesc.
   Ma intreb cum se face asta. Sunt prefacuti, actori, ipocriti? Imposibil! Nu te poti preface non stop, sa sacrifici timpul, sanatatea, banii doar de ochii oamenilor.

   Vorbeam in paragraful anterior despre Quakers. In cazul de fatza avem de afacea cu, crestini deformati de carismatism. Sunt convins ca sunt sinceri, dar sunt sinceri gresiti. Ei sunt in cunostinta despre investigatile ce le-am facut despre Zac Poonen, si au preferat sa ramana Poonisti in loc sa se supuna adevarului Scripturii, si sa iasa la rampa si public sa condamne pe Zac Poonen si ereziile lui, si sa duca o campanie anticarismatica. Carismatismul este extrem de grav deoarece pregateste calea lui Anticrist!

   Nu caut raspuns la dilema mea. Cel putin nu acum sau aici pe blog.
   Am scris comentul asta la indemnul constiintei, pentru ca in dreptul unor persoane dragi se pune semnul “eretic” (pe buna dreptate sau nu, nu ma pricep).

   Sper intr-un articol viitor sa abordez aceasta problema a oamenilor sinceri si plini de ravna, dar care fac din ravna lor si din convingerile lor gresite regula suprema de interpretarea Scripturii, in timp ce resping din mandrie orice ajutor din partea unor oameni chemati sa discearna lucrurile. Leonas si Teo, impreuna cu Ovidiu au fost vazuti cand cu o mandrie spirituala mare, dispretuiau pe alti tineri care nu avea “performanta” lor carismatica in rugaciune. Leonas si Teo, ca si majoritatea carismaticilor sufera de pacatul principal al diavolului, mandria. Multumesc de interventie, te mai astept.

   Ps: nu sunt combativ, ironic sau cu intentii de a discredita articolul de mai sus
   Ps2: nu intretin relatii cu ei din motive mai de graba logistice

  • Pantilimon
   Multumesc de participare! Am editat o parte din comentariul tau. O sa vezi mai tarziu. Oricum, descrierea lui Teo Toculet clarifica mult dedicarea lui la carismatism! Mai vorbim.

 8. Tot ce pot să spun despre cele de mai sus (comentariile) este că se prezintă o mare lipsă de informare și de percepere spirituală holistică în domeniul dinamicii bisericii.
  Fr. Paul a atins esențialul în cîteva rînduri, dar (așa cum spune tot el) este necesară tratarea în detaliu a fiecărei secțiuni pentru a vedea mai clar „tabloul” carismatic care de la distanță pare atît de inofensiv (pentru unii).
  Sunt mulți (declarați) creștini care par sinceri, dar prezintă o așa de mare lipsă de învățătură biblică și se agață cu disperare de acele „învățături” primite de la alții la fel de orbi ca ei (sau mai rău!), încît nu mai lasă loc la o altă prezentare a adevărului biblic.
  Aceștia sunt periculoși precum un șarpe care se strecoară ușor, dar care poate aplica o muscătură mortală.
  Numai Har…doar de la EL!

 9. ——-GHIDUL PSEUDOEVANGHELIC AL CELUI CE VREA SA FIE PROSTIT ——-

  How to Ignore “Discernment Bloggers” and Stay Comfortably Clueless (Cum să-i ignori pe cei care scriu pe blogurile lor articole care promovează discernământul biblic și astfel să poți să rămâi, în mod confortabil, stupid/ neinformat):

  1.Start with this assumption: There aren’t any false teachers.
  (Începe cu presupunerea/ipoteza: Nu există nici un învățător biblic mincinos).

  2.Go with the group (Du-te împreună cu grupul/ceea ce majoritatea grupului consideră că e popular trebuie să fie neapărat și corect, mai ales dacă acel lucru este chiar opinia ta).

  3.Lump them all together (Bagă-i pe toți cei care scriu pe blogurile lor articole care promovează discernământul biblic, în aceeași oală).

  4.They are mean and angry, therefore, they are wrong (Ei sunt meschini și mânioși, în concluzie/din această cauză, ei afirmă lucruri eronate/greșite).

  5.Criticize their criticism (Critică articolele lor critice).

  6.Say something like this: “The Holy Spirit leads me. I don’t need all this theological stuff.” (Spune ceva de genul ăsta: “Duhul Sfânt mă călăuzește. Nu am nevoie să cunosc toate aceste chestiuni teologice).

  7.Give them a label. (Etichetează-i pe cei ce scriu articole apologetice, care promovează discernământul spiritual/biblic, printr-o etichetă generală, fără sens, astfel ca să-i poți în mod confortabil ignora…și să poți rămâne în acest mod neinformat, stupid, unul din marea masă a “idioților utili”, buni de muls, buni de manevrat.

  Mai multe explicații pentru aceste 7 puncte, găsiți aici: sursa:http://www.piratechristian.com/messedupchurch/2016/9/how-to-ignore-discernment-bloggers-and-stay-comfortable-clueless

  • Mi-a plăcut și partea aceasta:
   „”Ever since she’s been reading those discernment articles she’s gotten too negative. God’s in control, right? Why worry so much?!” (Hint: if you ever realized how brain-dead the church has become, you’d be “negative” for a while, too. So keep ignoring all the proof that surrounds you, and stay away from your Bible which repeatedly warns you to watch out for false doctrine!)”

   „”De când a citit acele articole despre discernămînt/diferențiere a devenit prea negativ/ă. Dumnezeu are controlul, corect? De ce te îngrijorezi/neliniștești atît de mult?!” (Sugestie: dacă ai realizat vreodată cît de [b] moartă cerebral/mental/intelectual [/b] a devenit biserica, de asemenea vei fi “negativ/ă” pentru un timp. Așa că ignoră toate dovezile care te înconjoară și stai departe de Biblie care te avertizează în mod repetat să fii atent/ă la doctrina falsă!)”

 10. Frate Paul, as dori sa stiu care este opinia d-voastra despre apocalipsa 13 si 17, Daniel si cornul cel mic, deoarece studiind aceste profetii mi-am dat seama ca ar fi vorba despre Biserica de la Vatican…d-voastră ce credeti?

  • Matei,

   Odata esti “Simona”, odata esti “Petru”, odata esti “Paul” cand comentezi pe blog, iar acum esti “Matei”. Apropo, Minti! In ce ai spus nu ai avut nici un pic de respect. Te-ai comportat ca unul care se da drept profesor universitar. Si daca ai fi, ar trebuii sa iti dai demisia. Pe deasupra nu esti in stare sa evaluezi date precise, concrete din articol. Am spus ca minti deoarece continutul comentariului tau distorsioneaza adevarul si trebuie sa protejez audienta cat si pe tine. Cum te protejez pe tine? Simplu. Persoanele ca tine care folosesc terminologie falsa, malitioasa, sau agresiva trebuie limitate in actiunea lor. Poti sa spui ce vrei, unde vrei, dar cand nu iti faci tema si pledezi in favoarea carismaticilor esti bun de dat pe usa afara. Carismatismul in toate formele lui pregateste calea lui Anticrist. Asa cum am spus, este toleranta zero pentru toti carismaticii, inclusiv pentru avocatii lor din oficiu, ca tine.

 11. Nu mă intimidezi.
  Limbajul pe care îl folosești te dă de gol că ești posedat de un duh străin de Evanghelie.
  Într-adevăr, nu meriți nici un respect.

  • Matei, Simona, Petru si Paul,

   Intentia mea nu a fost sa te intimidez. Am dorit sa iti dovedesc ca minti si ca scrii in duhul lui Anticrist, luand apararea carismaticilor. Oricine apara pe carismatici, indiferent cat de moderati ar parea ei (carismaticii), sunt condusi de duhul lui Anticrist.

   Sa stii ca ai dreptate. Sunt condus de Duhul Sfant care este strain de duhul falsei evanghelii a lui Zac Poonen, KSB, Martyn Lloyd Jones si a altora ca ei. Tu, Teo Toculet, Vali Leonas, sunteti in acelasi duh strain de care am vorbit inainte.

   Ar fi extrem de grav daca as avea respect de la tine si de la carismaticii anticristi. Nu imi trebuie respectul tau. Am partasie cu frati adevarati.

   Si pentru ca persisti in neadevar si debitezi tot felul de enormitati, este spre binele tau sa inchei dialogul cu tine aici.

   Paul Dan

 12. Frate Paul,

  Ce parere aveti de urmatoarele afirmatii?

  “Over 40 years ago I was at Westminster Seminary in Philidelphia to hear British preacher Dr. Martyn Lloyd-Jones deliver his landmark series of lectures on preaching. He was a titan of Christian ministry then and it thrills me to see his influence accelerating today for the benefit of the church around the world.” (RC Sproul)

  “I came to know Dr. Lloyd-Jones in the early 1950s. He was then at the height of his powers and labours and I was an unknown student for the ministry. Nonetheless he gave me time and counsel as generously as he did to countless other young men. Hundreds will never forget what his friendship meant to them. He was a truly self-effacing Christian who sought to live for the approval of God, and one could scarcely leave his presence without being moved by a like concern. Any moderation of fundamental truth in order to gain influence was anathema to him. Here he was stern and unbending. Yet he stressed love as an imperative for all witness, and on secondary issues no-one was a stronger believer in the need for Christian unity. He was a Calvinist not simply in belief but through and through. He saw mancentredness – whether in evangelism or in the theological scholarship approved by secular universities – as the root of modern evangelical weakness and he did not believe the churches would see a better day until they learned to “cease from man” (Isa. 2:22). Although trained in one of the highest schools of scientific learning, his life as a Christian depended on simple faith in the word of God, and he died, as he lived, magnifying the grace of God. We all loved him and thank God that in very many languages around the world today his ministry reaches far more than ever heard him preach.” (Ian Murray)

  “D. Martyn Lloyd-Jones was without question the finest biblical expositor of the 20th century. In fact, when the final chapter of church history is written, I believe the Doctor will stand as one of the greatest preachers of all time. His style of biblical exposition was meticulously thorough and yet full of energy. “Logic on fire,” was his famous description of preaching, and he had an amazing gift for blending passion and precision in copious measures. He influenced countless preachers (myself included), and he stood steadfastly against the superficial, entertainment-oriented approach to preaching that seemed to dominate the evangelical world then as it does now. Lloyd-Jones still desperately needs to be heard today, and I am profoundly grateful for the work the MLJ Trust is doing to keep his voice alive.” (John MacArthur)

  • Buna Dani,

   Este bine ca ai pus in comentariul tau ce spun oameni foarte importanti din lucrare despre Martyn Lloyd Jones. Numai ca este o problema uriasa. Toti acestia trec sub tacere sau nu au investigat convingerile carismatice ale lui Martyn Lloyd Jones exprimate cel mai grav in cartea “Bucurie Negraita”. Am terminat de citit cartea aceasta si sunt revoltat de manipularea, incompetenta si spiritul de ratacire ce l-a condus pe Martyn Lloyd Jones cand a predicat seria aceasta eretica care a devenit cartea despre care vorbim. Cei trei ignora problemele grave ale
   trezirii din tzara Galiilor si cine a fost omul cheie, Evan Roberts, si ce manifestari vechine cu ocultul au fost in viata lui. Martyn L. Jones a fost condus de principile trezirii din tzara Galiilor mai mult decat Scriptura, el insusi fiind de acolo.

   Cu ajutorul Domnului sper sa scot in primavara un intreg weblog dedicat erorilor de la asa zisa “trezire” din tzara Galiilor cat si problemele serioase psihologice si spirituale a lui M.L. Jones.

   A venit vremea sa stam pe picioarele noastre in adevar si sa investigam la sursa big claims made by big people. Nu ma intelege gresit; am toata admiratia si dragostea fatza de toti trei care tu i-ai mentionat dar totul merge pana la adevar.

   Multumesc de interventie. Te mai astept.

   Paul

   • Multumesc pentru raspuns.

    Imi amintesc ca EM Bounds spunea ca “Predicarea literei poate fi elocventa, smaltuita cu poezie si retorica, stropita cu rugaciune, condimentata cu senzatii, luminata de geniu, dar toate acestea pot fi doar niste podoabe masive, flori rare si frumoase care acopera sicriul in care este asezat cadavrul”. Am constatat ca in vremurile in care traim generatia veche hraneste farisei, iar generatia noua naste libertini. Rareori gasesti oamei echilibrati care raman la picioarele Domnului Isus sa invete de la El (desigur, toti au impresia ca fac lucrul acesta).

    Crestinii, in general, isi aleg “orientarile spirituale” in functie de fire. Un om mai sensibil si mai predispus spre lacrimi, alege in general calea carismatismului. Un altul mai logic si mai tare, prefera calea literei. Si astfel suntem influentati foarte mult de felul nostru de a fi, avand impresia ca suntem calauziti de Duhul. Lupta pentru adevarul lui Dumnezeu se poate transforma (sau confunda) foarte usor in lupta pentru propriul adevar.

    “Lupta” impotriva lui ML Jones, John Piper sau Lowell Brueckner nu va aduce cinste. In mesajul precedent v-am dat cateva citate care ne arata opinia altor oameni de care Dumnezeu s-a folosit si se foloseste mult in lucrare. Din cate stiu, dumneavoastra ati frecventat sau frecventati biserica lui John MacArthur. Daca John sustine un eretic (nu numai ca il admira, dar si spune ca este probabil cel mai mare predicator din toate timpurile!), atunci, indirect, dumneavoastra va compromiteti. Eu sunt de acord cu John MacArthur in acest aspect.

    Da, adevarul biblic este mai important decat parerea unor oameni. Am si eu cartea “Bucurie Negraita”, dar nu am citit-o in totalitate pentru ca nu sunt de acord cu felul de intelegere al lui ML Jones. Totusi, consider ca “Predica de pe munte” este una dintre cele mai valoroase carti scrise vreodata si este una dintre cartile mele favorite.

    Insa ML Jones este mort… Lowell Brueckner este unul dintre cei mai spirituali oameni pe care ii cunosc. Nu numai ceea ce spune, ci felul in care traieste este o dovada clara a faptului ca Dumnezeu l-a binecuvantat mult. Are dragoste fata de oameni si nu se abate de la adevarul care este in Biblie, fara sa aiba aere de superioritate si mandria pe care o intalnesti des la promovatorii trezirii care au impresia ca sunt intr-o clasa superioara.

    Ati pomenit de AW Tozer fata de care am o mare admiratie. Unul dintre subiectele sale favorite a fost trezirea si ducea o lupta apriga impotriva textualismului lipsit de Duh.

    Imi doresc ca toti credinciosii sa cinsteasca pe oamenii de care D-zeu s-a folosit. Nu gandim toti la fel, dar in lucrurile in care gandim la fel trebuie sa mergem impreuna inainte. Ne vom lua rasplata pentru ca am farimitat trupul lui Hristos. Mereu trebuie sa-mi amintesc ca exista pericolul sa nu fiu decat un chimval zanganitor sau o arama sunatoare.

    • Dani, am sa-ti raspund in bold sub diferite sectiuni ale comentariului tau.

     Multumesc pentru raspuns.

     Imi amintesc ca EM Bounds spunea ca “Predicarea literei poate fi elocventa, smaltuita cu poezie si retorica, stropita cu rugaciune, condimentata cu senzatii, luminata de geniu, dar toate acestea pot fi doar niste podoabe masive, flori rare si frumoase care acopera sicriul in care este asezat cadavrul”. Am constatat ca in vremurile in care traim generatia veche hraneste farisei, iar generatia noua naste libertini. Rareori gasesti oamei echilibrati care raman la picioarele Domnului Isus sa invete de la El (desigur, toti au impresia ca fac lucrul acesta).

     Si in generatia vechie, si in generatia noua Domnul are oamenii Lui. 🙂

     Crestinii, in general, isi aleg “orientarile spirituale” in functie de fire. Un om mai sensibil si mai predispus spre lacrimi, alege in general calea carismatismului. Un altul mai logic si mai tare, prefera calea literei. Si astfel suntem influentati foarte mult de felul nostru de a fi, avand impresia ca suntem calauziti de Duhul. Lupta pentru adevarul lui Dumnezeu se poate transforma (sau confunda) foarte usor in lupta pentru propriul adevar.

     Ceea ce spui aici are loc cand crestinii nu se afla sub autoritatea Cuvantului, si atunci desigur ce este natural invinge.

     “Lupta” impotriva lui ML Jones, John Piper sau Lowell Brueckner nu va aduce cinste. In mesajul precedent v-am dat cateva citate care ne arata opinia altor oameni de care Dumnezeu s-a folosit si se foloseste mult in lucrare. Din cate stiu, dumneavoastra ati frecventat sau frecventati biserica lui John MacArthur. Daca John sustine un eretic (nu numai ca il admira, dar si spune ca este probabil cel mai mare predicator din toate timpurile!), atunci, indirect, dumneavoastra va compromiteti. Eu sunt de acord cu John MacArthur in acest aspect.

     Care “lupta”? 🙂 Investigarea unor traditii evanghelice desigur ca deranjaza, dar beneficiul este enorm. Deci, nici o lupta, ci investigatie. Cum spune Luca ca a facut cercetari cu deamanuntul, asa ca asta este obiectivul, cercetare in detaliu a fenomenului trezirea din tara Galilor in conectie cu ML Jones. In ce priveste conectia noastra cu Grace Community Church, acum pot doar sa-ti spun ca avem acolo o misiune din partea Domnului. Am scris celor in leadership de mai multe ori despre anumite aspecte care acum nu le divulg, dar la vremea potrivita le vei vedea. Afirmatia ca ma compromit fiind in conectie cu Grace Community Church este gratuita. Esti liber sa fi de acord cu MacArthur in privinta lui M.L. Jones, s-ar putea sa-ti schimbi parerea dupa ce vei citi materialul.

     In ce priveste pe R.C.Sproul pe care l-ai citat, acesta face parte din biserica Reformata care are probleme serioase. Ei considera ca parintii bisericii si parintii desertului au lucruri imporatante pentru ei. R.C. Sproul are revista Tabletalk unde publica tot felul de lucruri care nu sunt corecte. Dr. Needham, Church History Lecturer Highland Theological College, a avut un articol acolo unde il lauda pe Simion Noul Teolog, dar in realitate acesta a fost un homosexual. I-am atras atentia lui Needham, si mi-a spus ca revista Tabletalk nu face coretii la articole gresite. Asa ca pentru mine are importanta adevarul, nu renumele. Tudor Popescu nu a facut asemenea compromisuri!!!

     Da, adevarul biblic este mai important decat parerea unor oameni. Am si eu cartea “Bucurie Negraita”, dar nu am citit-o in totalitate pentru ca nu sunt de acord cu felul de intelegere al lui ML Jones. Totusi, consider ca “Predica de pe munte” este una dintre cele mai valoroase carti scrise vreodata si este una dintre cartile mele favorite.

     Tudor Popescu, Martin Luther, si multi alti oameni de seama nu au combinat adevarul cu erezia cum a facut M.L. Jones. Amestecarea adevarului cu erezia se numeste eroarea galatiana. M.L. Jones amesteca doctrina corecta, biblica, cu, carismatism. Este complet descalificat, indiferent ce alte lucruri marete ar fi facut.

     Insa ML Jones este mort… Lowell Brueckner este unul dintre cei mai spirituali oameni pe care ii cunosc. Nu numai ceea ce spune, ci felul in care traieste este o dovada clara a faptului ca Dumnezeu l-a binecuvantat mult. Are dragoste fata de oameni si nu se abate de la adevarul care este in Biblie, fara sa aiba aere de superioritate si mandria pe care o intalnesti des la promovatorii trezirii care au impresia ca sunt intr-o clasa superioara.

     M.L. Jones este mort, dar consecintele carismatismului sunt devastatoare pentru Anglia si multi altii, inclusiv din Romania. Asa ca trebuie deconspirat chiar daca e mort. Am toleranta zero fatza de carismatici, inclusiv fatza de Brueckner. Sa stii ca Domnul ne-a dat dragoste de oameni si de frati celor care lucram in apologetica, dar ne-a dat si discernamant sa nu ne lasam manipulati de falsa dragoste carismatica. Domnul a binecuvantat acest blog si citesc mii de romani din intreaga lume.

     Ati pomenit de AW Tozer fata de care am o mare admiratie. Unul dintre subiectele sale favorite a fost trezirea si ducea o lupta apriga impotriva textualismului lipsit de Duh.

     Eu nu am pomenit nimic de Tozer, altii. Sunt de acord cu el in privinta textualismului lipsit de Duh. Aici pe blog facem doctrina inspirata de Duhul Sfant. Prin harul Domnului impactul este cum am zis inainte, numai ca in vremea de sfarsit se intampla urmatorul lucru, “Căci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea să sufere învăţătura sănătoasă; ci îi vor gîdila urechile să audă lucruri plăcute, şi îşi vor da învăţători după poftele lor.” 2 Timotei 4:3

     Imi doresc ca toti credinciosii sa cinsteasca pe oamenii de care D-zeu s-a folosit. Nu gandim toti la fel, dar in lucrurile in care gandim la fel trebuie sa mergem impreuna inainte. Ne vom lua rasplata pentru ca am farimitat trupul lui Hristos. Mereu trebuie sa-mi amintesc ca exista pericolul sa nu fiu decat un chimval zanganitor sau o arama sunatoare.

   • @ Daniel Ionescu

    Ai scris:
    „Crestinii, in general, isi aleg “orientarile spirituale” in functie de fire. ….calea carismatismului. … calea literei. … Lupta pentru adevarul lui Dumnezeu se poate transforma (sau confunda) foarte usor in lupta pentru propriul adevar.”

    Fratele Paul a scris:
    „Ceea ce spui aici are loc cand crestinii nu se afla sub autoritatea Cuvantului, si atunci desigur ce este natural invinge.”

    Voi face 2 mențiuni:
    – nu sunt doar aceste 2 situații (calea literei și calea carismatismului); mai este și a treia: cea în care cei convertiți aleg să intre și să rămînă în mijlocul unui grup în care se prezintă și se trăiește Cuvîntul (asta este Calea (biblică)).
    – prin „lupta pentru propriul adevăr” vreau să cred că te referi la anumite grupuri care își dispută locul pentru „cea mai curată” doctrină, „cea mai bună” teologie etc. și nu faci referire la autorul acestui blog.

 13. Am si eu o precizare de facut cu privire la Trezirea din Wales:

  James Edwin Orr este cunoscut ca autoritate in materie de treziri, si cand unii oameni au inceput sa discrediteze trezirea din Wales, sub Evan Roberts, James Edwin Orr a facut investigatii amanuntite, din articole din ziare, a fost in Wales pentru a discuta cu persoane care au vazut trezirea, si mai mult, il cunoastea chiar pe Evan Roberts.

  Acest om a aratat prin dovezi clare faptul ca trezirea din Wales a fost veritabila. Cine doreste sa afle adevarul despre acea trezire, nu trebuie decat sa caute pe Google „James Edwin Orr Welsh Revival”, si va gasi destule informatii despre ea.

  Oameni bine cunoscuti in acea perioada ca oameni ai lui Dumnezeu in generatia lor, au fost sa vada trezirea si au declarat ca acolo este mana lui Dumnezeu, oameni precum: Campbell Morgan, F.B. Meyer, William Booth.

  Desi mi-as dori ft mult sa scriu ceva si despre MLJ, sunt multumit sa astept ziua cand Domnul va descoperi gandurile inimii si va scoate la lumina toate lucrurile.

  • Numai Duhul Sfant poate schimba fata unei tari folosind oameni smeriti si plini de El asa cum s-a intamplat si pe vremea lui George Withfield, John Wesley in Scotia, Anglia, Jonathan Edwarda, David Brainerd, Ch Finney, DL Moody noua anglie. Aceasta este si dovada veritabila din Wales pe vremea lui Evan R, in insulele Hebride din Scotia Duncan Campbell etc. Doar El poate face aceasta lucrare. Slavit sa fie numele Lui!

 14. Frate Paul,

  Va asigur ca ceea ce spun nu vine din dorinta de a face cearta de vorbe. Apreciez tot ceea ce a facut Dumnezeu prin dumneavoastra si sunt total impotriva carismaticilor.

  Nu o sa raspund la mesajul anterior deoarece vad ca nu-mi dati dreptul la replica in acea sectiune. Consider ca nu mai doriti contiuarea discutiei si inteleg ca sunteti ocupat, 

  O singura intrebare am. ML Jones a murit in 1981. Cartile lui sunt pe “piata” de multi ani. De ce va sesizati doar acum? Imi este greu sa cred ca pana in momentul acesta nu ati citit viata lui ML Jones. Daca este un eretic, trebuia deconspirat demult, ca sa nu duca poporul in ratcire. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Draga Dani,

   Slavit sa fie Domnul pentru tot ce este bun in lucrarea pe blog! Stiu ca esti impotriva carismaticilor, dar descoperim ca sunt si forme ascunse de carismatism care conduc la lucruri grave mai tarziu.

   Iti dau dreptul la replica, am publicat toate comentarile tale. Si te invit sa participi pe blog. Cand insa sunt lucruri care pot creea intelegeri gresite trebuie sa apar integritatea acestei lucrari.

   In ce priveste pe M.L. Jones, el nu a facut obiectivul interesului meu. Am fost ocupat pe ani de zile cu intelegerea epistolei catre Romani si de aceea am primit si harul sa scriu un scurt comentariu la aceasta epistola. Pe M.L. Jones l-am evitat deoarece se intinde atat de mult in cat nu mai intelegi nimic. Il aveam in obiectiv deoarece este parintele carismatismului Englez, dar au fost alte prioritati si nu am avut timp de el. Cand insa am auzit de curand ca M.L. Jones este noul idol carismatic intre unii lideri de la Carol Davila, atunci am trecut la treaba.

   Cu apreciere in Cristos,
   Paul Dan

 15. @emi zarnescu

  Ok, asta este cu totul altceva. Problema pe care o vad in acest context este urmatoarea: orice trezire are invariabil tendinta sa intre intr-o inertie care tinde asimptotic catre o zona de platitudine si uzura (sau uscaciune, cum aud pe multi ca spun). Exista in noi tendinta de a ne asuma un trecut glorios si a traduce prezentul, repet, in mod inertial, prin acesta (prin trecut), inchipuindu-ne in mod eronat ca inaintasii, in virutea sfinteniei si trairilor lor cu Dumnezeu, ne-au imprimat si noua o directie, o viziune si-o credinta durabile si suficiente, proportionale cu masura staturii lor. NIMIC MAI FALS! Putini isi dau seama ca aceasta stare de lucru, in terminologia biblica, se numeste traditiei si rezultatul este ceea ce se numeste LAODICEEA. Si care este problema Laodiceii? Ca crestinii de acolo nu-l au pe Hristos in mijloc ci la usa? Ca sunt nenorociti, saraci, orbi si goi? Nu, nu asta este nici pe de parte marea lor problema. Problema lor de capatai este ca EI NICI NU BANUIESC CA ASTA ESTE STAREA LOR. Or, asta este cu adevarat catastrofal, o starea care-i provoaca Domnului, nici mai mult nici mai putin decat voma. In mod paradoxal, o starea de raceala totala este de preferat unui stari de caldicel. Cu alte cuvinte, degeaba ai avut inaintasi stralucitori, daca nu traiesti cum au trait ei (Evrei 13:7). Poti sa te bati cu caramida-n piept ca-l ai ca tata pe Avraam, si sa nu stii ca, de fapt, diavolul iti este tata.

  Ei bine, in acest context, trezirea nu este o optiune, este un IMPERATIV. Daca te uiti, de ex, la Efeseni 5, care vorbeste despre normalul vietii de credinta, respectiv trairea in lumina ca imitator al lui Dumnezeu, acolo trezirea se cere in dreptul celor care dorm in intuneric, pentru ca Hristos sa lumineze peste ei. Asadar, nota bene, trezirea are in vedere redescoperirea Domnului Hristos, o traire intr-o legatura organica cu El si experimentarea binecuvantarilor in locurile cereresti pe care le avem asigurate exclusiv in Cel Preaiubit, toate aceasta fiind posibile exclusiv printr-o umblare in Duhul.

  Micsorand putin obiectivul si venind mai aproape de noi, trezirea de la Cuibul cu Barza a fost autentica tocmai prin pozitionarea ei in jurul Domnului Hristos, mesajul si practica inaintasilor fiind prin excelenta cristice. Ce avem acum printre asa numitii tudoristi?! Mai poate fi prezentul asimilat in vreun fel cu perioada pe care ai mentionat-o? In ce ma priveste, privind prezentul, imi vine strident in minte versetul din Daniel 9 “Tu, Doamne, esti drept, iar noua ni se cuvine astazi sa ni se umple fata de rusine”. Insa cati mai sunt dispusi sa experienteze adanca stare de pocainta pe care o vedem la Daniel, la Ezra sau Neemia? Ar fi multe de spus aici, insa ma opresc aici. Ca studiu de caz, si miscarea The brethren a avut exact aceasta trasa, urmasii de azi traind aureolati in hermeneutica prezentata de dansii, neintelegand mare lucru din spiritul lucrarii lor.

  Asadar, observ ca exista destui care s-au saturat de pretentii inalte lipsite de substanta, de un exercitiu religios sterp, in ultima esenta de o viata inertiala care se rezuma la un simplu program de adunare unde se citeste o slova care nu face altceva decat sa ingamfe si sa omoare. Si, o spun cu tristete, le dau dreptate! Dar aici am mai observat un fenomen care imi da de gandit: tinerii, fata de aceasta trista stare de fapt, au tendinta de a merge pe efect pendul fix in punctul diametral opus. Iar carismatismul, adica trairea unui vieti exaltate in spectrul sufletesc, pare alternativa irezistibila la care tinerii subscriu cu entuziasm. Este trist ca diavolul a transformat o trezire odinioara devastatoare pentru el (Cuibul cu barza), intr-o maldar de pretentii desarte, dar este si mai trist sa-i vezi pe tineri pacaliti ca alternativa viabila este o traire sufleteasca. Rezultatul este o tragedie!

  In fine, ca o concluzie la ce ai spus, impostura urmareste ca o umbra autenticul. Daca exista treziri duhovnicesti, musai trebuie sa existe si “treziri” suflesti, abil manuite de marele sforar pentru a-i induce in eroare mai ales pe cei neexperimentati (unde-s batranii care trebuie sa carmuiasca bine turma lui Dumnezeu?). Problema nu-i trezirea, problema este terenul pe care vine ea si, in ultima instanta, autorul ei.

  Pentru moment, ma opresc aici…

 16. Frate Paul,

  Nu am optiunea sa dau “reply” la raspunsul pe care mi l-ati dat mai sus. De aceea am crezut ca ati blocat discutia. Nu stiu de ce, dar va multumesc pentru raspuns!

  ML Jones este apreciat de ani de zile in multe cercuri din BER. De aceea ma mir ca doar acum incepeti sa va ocupati de el. La fel si fratele Brueckner…este de ani buni in cercurile BER. De ce va ocupati de el doar acum? V-ati schimbat parerea despre fratele Brueckner bazat pe ceea ce v-a spus cineva? Este o intrebare sincera.

  Dani

  • Nu stiu ce se intampla cu “settings” ale blogului. Poti sa scrii new comments as replies. Nu am interactionat cu Bruckner, Nelu I. mi-a spus ani de zile in spate ca Bruckner vorbeste in limbi. Am ignorat atunci ce mi-a spus…dar vazand dezastrul carismatic in ultimii ani de la Carol mi-am dat seama ca trebuie sa fim complet intoleranti cu orce carsimatic fie el cat de moderat.

   Te astept sa participi cand vrei

   Paul

   • Va multumesc. Nu l-am auzit pe fr. Brueckner niciodata sa vorbeasca despre limbi cum ca ar fi un semn al plinatatii. Nici macar nu le mentiona atunci cand vorbea de plintatate. Daca dumnealui vorbeste, nu stiu. Insa nu a avut decat o influenta pozitiva peste tot pe unde a fost.

     • Frate Paul,

      Cu tot respectul v-o spun ca va aflati pe un drum gresit. Condamnati si judecati pe toata lumea fara a avea dovezi clare. Afirmatia dv. cum ca Nelu I. v-ar fi spus ca Brueckner vorbeste in limbi nu este una adevarata.

      Un adevarat teolog si apologet, nu face afirmatii ieftine care duc la galceava. Problema din BER nu a fost carismatismul. Problema lui Botgros nu a fost si nu este carismatismul, ci dorinta de inaltare si dorinta de putere. Nu stiu cum puteti sa le confundati pe cele doua.

      Nu putem umbla cu probabilitati asa cum ati spus in mesajul de mai sus. Trebuie sa umblam cu exactitati atunci cand judecam “dupa dreptate”.

      Inchei aici in speranta ca va veti pocai de tot raul pe care il faceti fratilor pentru care a murit Hristos.

      Multumesc,
      Dani

      • Nelu a uitat. Te rog sa clarifici aceste afirmatii false si generalizante: “Condamnati si judecati pe toata lumea fara a avea dovezi clare”…”Problema din BER nu a fost carismatismul”.

       Ce stii tu despre grava activitatea carismatica a lui Nelu Istrate si a ginerelui sau Teo Toculet in ultimii ani?

       Vezi tu Dani, eu nu te-am bruscat cum faci tu acum, fara sa iti faci tema…

       Am stiut de la inceput in ce duh vii, dar am avut rabdare cu tine. Esti super subiectiv…

       Paul

 17. @XLucian

  Nu pot da reply la mesajul tau din anumite motive, de aceea iti scriu aici:-)

  AI SPUS: “nu sunt doar aceste 2 situații (calea literei și calea carismatismului); mai este și a treia: cea în care cei convertiți aleg să intre și să rămînă în mijlocul unui grup în care se prezintă și se trăiește Cuvîntul (asta este Calea (biblică)).”

  RASPUNS: Da, exista si calea biblica. Este aproape inexistenta in ziua de astazi. Am folosit cuvintele “in general”, dar sigur ca exista o ramasita. Nu inseamna nici ca daca cineva se simte prin fire atras de o cale, Dumnezeu nu mai lucreaza. Insa pericolul este mare. Majoritatea spune ca este pe calea cea dreapta, cea neinfluentata de fire. Oricum, si daca suntem pe calea biblica, trebuie sa realizam mereu nimicnicia noastra si sa traim permanent golindu-ne de noi insine. Daca lucrul aceste lipseste, se observa imediat si ajungem prin a predica litera si nu pe Domnul Isus. Oricum, toti suntem tributari sistemului in care am crescut sau care se potriveste cel mai bine personalitatii noastre. Numai prin har putem sa ramanem sinceri, la picioarele lui Dumnezeu.

  AI SPUS: “prin „lupta pentru propriul adevăr” vreau să cred că te referi la anumite grupuri care își dispută locul pentru „cea mai curată” doctrină, „cea mai bună” teologie etc. și nu faci referire la autorul acestui blog”.

  RASPUNS. Daca citesti cu atentie vei observa ca am spus: “Lupta pentru adevarul lui Dumnezeu se poate transforma (sau confunda) foarte usor in lupta pentru propriul adevar”. Observi cuvintele “se poate”. Adevarul aceste este valabil si pentru mine si pentru tine. Cuvantul spune ca “cine crede ca sta in picioare, sa ia bine seama sa nu cada”. Suntem in pericol permanent sa transformam adevarul lui Dumnezeu intr-un lucru de apucat. Este un pericol permanent acela de a incepe sa-mi slujesc propriului meu eu si de a fi incantat de propria mea invatatura ortodxa. Admiratia fata de propriul eu joaca un rol important in viata omului si ii poate da avant (daca ea exista) sau il poate dobori (daca ea nu exista). Unii oameni traiesc cu ajutorul acestui combustibil fara de care s-ar stinge rapid. Inca mai avem fire in noi. Asa cum am spus, pericolul este permanent si nu putem presupune ca odata sub duh, este imposibil sa mai fim biruiti de fire si ca tot ce facem de acum inainte poarta amprenta Duhului. Adevarul nu sta numai in cuvinte si manuirea Cuvantului, ci si in atitudinea din spatele cuvintelor si in duhul pe care il transmiti. Vorba lui Tozer: “Poti sa fii la fel de drept ca o teava de pusca din punct de vedere teologic si la fel de gol ca ea din punct de vedere spiritual.”

  • Total de acord!
   Am vrut doar să mă asigur că nu există insinuări (se mai întîmplă pe acest blog).
   Mult har…doar de la EL!

 18. Dupa 110 ani?!? Despre trezirea fratilor moravieni ce puteti scrie? Daca nu aveam relatat in Scriptura Fapte 2 cu siguranta regaseam pe acest blog un articol despre “erorile din presupusa” revarsare a Duhului Sfant de la Ierusalim din sec I. Mai bine va vedeti de familia dvs, o sa vina o vreme cand veti regreta ca ati pierdut timpul in acest fel. Sau, trebuie facuta si aceasta lucrare. Chiar azi citeam cat de contestat era Domnul Isus chiar de aceia care erau cu Scrupturile in maini. Si fiecare trezire a avut contestatiile ei. De fapt, ca orice lucrare a lui Dumnezeu. Doamne trimite trezire si in tara noastra! Ai mila de noi!

  • Care este problema dupa 110 ani? Cei de astazi trebuie sa se fereasca de erezia vechie de 110 ani! Nu am timp acum de moravieni. In ce priveste interpretarea de la Fapte 2, o voi aborda in recenzia ereziei numita “Bucurie Negraita” a ereticului M.L. Jones.

   Ce vrei sa spui ca mai bine imi vad de familia mea? Asa vorbeste o persoana “sfanta” si plina de “duhul” ca tine? Vezi tu, carismaticii ca si tine sunt extrem de periculosi; iti zambesc in fatza dar te ataca ca niste caini viciosi. Ce stii tu de familia mea? Iti spun eu: Domnul ne tine in Cuvant, in rugaciune, in puterea Duhului Sfant, nu in duhul carismatic ci in interpretarea corecta a Scripturii. O sa vina vremea cand vei regreta ca ai urat invatatura sanatoasa. Restul comentariului tau este fara nici un suport Scripturistic. Si ca sa te educi putin, fariseii si saducheii contestau pe Mesia nu cu Scriptura, ci cu invataturile Talmudice si traditile orale ale rabinilor. Si inca un lucru- Scriptura nu vorbeste despre treziri in vremurile din urma, ci vorbeste despre doctrina, sfintenie si asteptarea rapirii.

 19. ioan8
  OCTOBER 11, 2016 AT 12:21 AM
  Nelu a uitat. Te rog sa clarifici aceste afirmatii false si generalizante: “Condamnati si judecati pe toata lumea fara a avea dovezi clare”…”Problema din BER nu a fost carismatismul”.
  Ce stii tu despre grava activitatea carismatica a lui Nelu Istrate si a ginerelui sau Teo Toculet in ultimii ani?
  Vezi tu Dani, eu nu te-am bruscat cum faci tu acum, fara sa iti faci tema…
  Am stiut de la inceput in ce duh vii, dar am avut rabdare cu tine. Esti super subiectiv…

  RASPUNS:

  Imi pare rau daca v-am bruscat. Nu va dati seama cat daunati trupului cand criticati si judecati pe fratii sanatosi in credinta pentru care a murit Hristos.

  As dori sa clarific cateva lucruri.

  Intentia mea nu este sa va enervez sau sa fiu un comentator care isi da si el cu parerea pentru ca nu are ce face. Dimpotriva. Mi-am facut temele de ani de zile, am citit si am studiat pe oamenii la care va referiti. De ce aveti impresia ca sunteti singurul care va faceti temele? Dar daca stau sa ma gandesc cam asa gandesc cei mai multi: ca ei sunt singurii care stiu correct.

  Din lista de mai sus am fost, in mod special, indignat cand am vazut ca acolo este ML Jones, Brueckner sau John Piper. Este incredibil cu cat de mare usurinta declarati “ereticul ML Jones”. In mod surprinzator, pe lista a aparut si Nelu I. Stricati marturia si este pacat. O sa ramanesti de rusine daca veti continua sa mergeti pe acest drum al denigrarii– daca nu aici pe pamant, sus in cer. Sunt convins ca vom fi judecati nu numai dupa cati am adus la Domnul, ci va conta si pe cati am facut sa dea inapoi.

  Despre Brueckner spun ceea ce spunea si John Daby despre Robert Chapman: “Leave that man alone; he lives what I preach” (“Lasati-l in pace; El traieste ceea ce eu predic”). Adaptez putin si spun ca el traieste ceea ce dv. predicati. Dv. vorbiti de locurile ceresti, dar Brueckner traieste in ele.

  Daca v-ati facut temele, ne puneti si noua de cate ori ati fost in Romania in ultimii doi ani? Eu am fost de trei ori. Am participat intr-o tabara de tineri (din BER) in care s-a discutat (printre altele) de efectele carismatismului de care erau stapaniti anumiti tineri dintr-o anumita localitate. Nu stiu care va sunt sursele, dar si sursele au diferite interese. In biserica e ca in politica si, in ultimii ani, BER a ajuns, in marea majoritate, un institut politic in care fiecare cauta sa puna mana pe putere, sa aiba influenta cat mai mare si sa faca diversiune. Bineintels, imitand smerenia intr-un mod impecabil. Este trist. Nu va angrenati in jocurile de putere. Multi crestini care par sinceri sunt, in adevar, cautatori de putere.

  M-am referit la “toata lumea”, adica la toti oamenii acestia cu o doctrina sanatoasa pe care i-ati insiruit mai sus (ar fi trebuit sa specific, imi pare rau). Stau si ma intreb…oare ce cauta Brueckner alaturi de ereticul Cris Oyakhilome? Unde va este discernamantul?

  Cred ca toti suntem subiectivi intr-un fel sau altul. Insa cel mai grav este cand suntem subiectivi cu propria persoana…

  Cred ca faceti toate aceste lucruri cu intentii bune. Chiar credeti ca faceti binele. Totusi, invatati ceea ce inseamna aceste cuvinte pe care le declara un om al lui Dumnezeu: “eu m-am nascut sa implinesc legea iubirii” …

  Dani

  • Dani, am sa iti raspund sub diferite sectiuni ale comentariului tau.

   RASPUNS:

   Imi pare rau daca v-am bruscat. Nu va dati seama cat daunati trupului cand criticati si judecati pe fratii sanatosi in credinta pentru care a murit Hristos.

   Sa inteleg ca fratii sanatosi in credinta sunt cei care ii mentionezi in comentariul tau? Hai sa ne uitam putin la fratii aceia si sa vedem daca asertiunea ta sta in picioare.

   As dori sa clarific cateva lucruri.

   Intentia mea nu este sa va enervez sau sa fiu un comentator care isi da si el cu parerea pentru ca nu are ce face. Dimpotriva. Mi-am facut temele de ani de zile, am citit si am studiat pe oamenii la care va referiti. De ce aveti impresia ca sunteti singurul care va faceti temele? Dar daca stau sa ma gandesc cam asa gandesc cei mai multi: ca ei sunt singurii care stiu correct.

   De ce imi pui cuvinte in gura? Am zis eu ca sunt singur corect? Eu te invit pe tine si pe alti cativa contestatari sa analizati cu atentie dovezile care le aduc. Dar nu faceti asta. Si o sa iti dovedesc in ce urmeaza.

   Din lista de mai sus am fost, in mod special, indignat cand am vazut ca acolo este ML Jones, Brueckner sau John Piper. Este incredibil cu cat de mare usurinta declarati “ereticul ML Jones”.

   Nu te indigna din cauza lui ML Jones, Brueckner sau Piper. Fa-ti tema cum trebuie. Ai citit doar o parte din “Bucuria Negraita” a ereticului ML Jones. Eu am citit-o cu atentie in intregime si acum lucrez la a doua revizuire a cartii si sunt mai mult decat indignat. Acest eretic este obraznic- asalteaza audienta cu cuvinte ca de felul “ignoranti” si “stupizi” pe aceea care nu agreaza cu doctrina lui carismatica (p.97-98). El neaga Evanghelia spunand ca Efeseni 1:13 nu se aplica la toti credinciosii din Efes- si prin extensie nu se aplica la toti credinciosii din istoria bisericii (p.150).

   Mai mult, il include pe Evan Roberts ca un om de exceptie al trezirii din tzara Galiilor si cand colo acest impostor a declarat peste cativa ani de la “trezire” ca Satana a intrat in el! Nici macar nu ai idee ce inseamna ereziile metodiste transformate in “treziri” spirituale in tzara Galiilor si toate implicatile in asa zisa trezire in 1904-5.

   Dani, daca iti faceai tema cu privire la ML Jones si daca aveai putin respect fatza de lucrarea Domnului pe acest blog, si daca te uitai la articolele documentate, iti statea mai bine. Asa te-ai expus public.

   Am scris un articol documentat despre John Piper aici: https://ioan8.wordpress.com/2012/05/01/john-piper-vine-in-romania-cu-un-sac-de-probleme/ . Acest carismatic tradator, Piper, il promoveaza unilateral pe Rick Warren care este un crislamist ecumenist, omul Papei. Mai mult, acest carismatic invederat, Piper, rezoneaza perfect cu ereticul carismatic ML Jones. Vezi aici: http://www.desiringgod.org/messages/a-passion-for-christ-exalting-power

   In mod surprinzator, pe lista a aparut si Nelu I. Stricati marturia si este pacat. O sa ramanesti de rusine daca veti continua sa mergeti pe acest drum al denigrarii– daca nu aici pe pamant, sus in cer. Sunt convins ca vom fi judecati nu numai dupa cati am adus la Domnul, ci va conta si pe cati am facut sa dea inapoi.

   Este surprinzator pentru tine, dar nu pentru mine ca Nelu este abordat aici. Tu nu stii nimic despre corespondenta mea cu el in privinta lui Zac Poonen, si a altor carismatici din 2011. Tu nu stii nimic, sau nu vrei sa stii despre promovarile carismatice facute de Nelu I. si Teo Toculet. Dar pentru ca sunteti prieteni intr-un fel, sau ca sunteti din aceasi regiune, sau ca simnti nevoia de contradictie, te-ai hazardat sa vorbesti fara sa te documentezi.

   Despre Brueckner spun ceea ce spunea si John Daby despre Robert Chapman: “Leave that man alone; he lives what I preach” (“Lasati-l in pace; El traieste ceea ce eu predic”). Adaptez putin si spun ca el traieste ceea ce dv. predicati. Dv. vorbiti de locurile ceresti, dar Brueckner traieste in ele.

   Brueckner nu are o buna marturie. Unii care au fost cu el si-au facut biserica acasa si privesc cu dispretz la fratietate. Asa ca nu este chiar atat de ceresc cum il prezinti tu.

   Daca v-ati facut temele, ne puneti si noua de cate ori ati fost in Romania in ultimii doi ani? Eu am fost de trei ori. Am participat intr-o tabara de tineri (din BER) in care s-a discutat (printre altele) de efectele carismatismului de care erau stapaniti anumiti tineri dintr-o anumita localitate. Nu stiu care va sunt sursele, dar si sursele au diferite interese. In biserica e ca in politica si, in ultimii ani, BER a ajuns, in marea majoritate, un institut politic in care fiecare cauta sa puna mana pe putere, sa aiba influenta cat mai mare si sa faca diversiune. Bineintels, imitand smerenia intr-un mod impecabil. Este trist. Nu va angrenati in jocurile de putere. Multi crestini care par sinceri sunt, in adevar, cautatori de putere.

   Nu am nevoie sa merg in Romania deocamdata. Prin harul Domnului sunt corect si bine informat. 🙂 Este absurd sa spui ca ma angrenez in jocuri de putere. Ceea ce spui este o diversiune.

   M-am referit la “toata lumea”, adica la toti oamenii acestia cu o doctrina sanatoasa pe care i-ati insiruit mai sus (ar fi trebuit sa specific, imi pare rau). Stau si ma intreb…oare ce cauta Brueckner alaturi de ereticul Cris Oyakhilome? Unde va este discernamantul?

   Daca ai fi citit cu atentie in unul din articolele recente pe blog un lucru fundamental in ce priveste carismatismul, ai fi vazut ca orice carismatic cat de moderat este un canal pentru intrarea carismatismului mistic si ocult in biserica. Asa ca asta este raspunsul pentru ce ai intrebat mai sus.

   Cred ca toti suntem subiectivi intr-un fel sau altul. Insa cel mai grav este cand suntem subiectivi cu propria persoana…

   La cine te referi? Cui i se aplica?

   Cred ca faceti toate aceste lucruri cu intentii bune. Chiar credeti ca faceti binele. Totusi, invatati ceea ce inseamna aceste cuvinte pe care le declara un om al lui Dumnezeu: “eu m-am nascut sa implinesc legea iubirii” …

   Scriptura vorbeste despre har si adevar. Crestinii de astazi vor doar har/dragoste fara adevar. Asta se numeste tolerantza, cu consecinte grave pentru viata personala si pentru biserica. Imi pare rau ca trebuie sa iti vorbesc asa, dar te-ai hazardat prea mult si ai facut prea multe afirmatii fara acoperire. Integritatea acestei lucrari trebuie aparata.

   Pace frate 🙂

   Dani

    • Citez
     “Din lista de mai sus am fost, in mod special, indignat cand am vazut ca acolo este ML Jones, Brueckner sau John Piper.”

     Este o concluzie că nu poți să fii indignat de includerea lui Piper în lista oamenilor de evitat dacă nu „simți” ceva pentru el.

     Da, consider că Piper este eretic deoarece nu predică o evanghelie biblică. Pe lîngă acest lucru, asocierea cu tot felul de oameni eretici NEREGENERAȚI(ca Mark Driscoll și Rick Warren) și recomandările unor MISTICI catolici (eretici) îl discreditează de la a fi considerat altfel decît eretic.

     Uite:
     “Affluent America has virtually invented a whole new set of
     diseases: obesity, arteriosclerosis, heart disease, strokes,
     lung cancer, venereal disease, cirrhosis of the liver, drug
     addiction, alcoholism, divorce, battered children, suicide,
     murder” (book: Desiring God).
     „Bogata America a inventat, practic, un set complet nou de boli: obezitate, arteroscleroză, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar, boli venerice, ciroză hepatică, dependența de droguri, alcoolism, divorț, lovirea copiilor, suicid, crimă”(cartea: Dorindu-L pe Dumnezeu (tradusă în romînește -Însetat după Dumnezeu).

     Un om al lui Dumnezeu nu numește „boală„ crima sau dependența de droguri…

     Piper îi recomandă pe Bernard of Clairvaux (mistic romano-catolic, mariolatru notoriu, eretic), „Sfîntul” Bernard (un mistic demonizat), Graham Kendrick (mistic, carismatic, rocker „creștin”), Leonard Sweet etc.
     Atunci cînd nu are un duh de diferențiere (discernămînt) se numește că este rătăcit (adică eretic).

     Încă ceva:
     – el consideră că regenerarea (salvarea, mîntuirea) precedă credința – ceea ce este o erezie. (așa sună în engleză: „when we hear the gospel, we will never respond positively unless God performs the miracle of regeneration” – Desiring God).
     – citează sau recomandă o serie de eretici precum:
     C.S. Lewis, Dietrich Bonhoeffer, Daniel Fuller, Karl Barth, Ayn Rand, Augustine, G.K. Chesterton.

     Multă pace…doar de la EL!

     • @XLucian
      “– el consideră că regenerarea (salvarea, mîntuirea) precedă credința – ceea ce este o erezie. (așa sună în engleză: „when we hear the gospel, we will never respond positively unless God performs the miracle of regeneration” – Desiring God).”

      Nu te supara, Lucian, dar nu pot sa fiu de acord cu usurinta cu care pui eticheta de eretic pe fruntile unora si altora. No offence, imi aduce aminte de ev mediu si inchizitie. Mai ales ca, in zilele noastre, cuvantul acesta este la mare moda si este uzitat de fiecare daca cu manie proletara impotriva tututor celor care nu se incadreaza intr-o anumita hermeneutica prestabilita. Or, daca erezia inseamna tot ce transcede intelegerea mea, atunci o logica simpla arata ca mai toti suntem eretici. Unde ajungem cu acest joc de leapsa pe erezii?!

      In general, nu-mi place sa discut persoane, ci idei, dar chiar si asa, desi multe din numele pe care le-ai enumerat imi sunt necunoscute, as fi curios sa stiu de ce C.S, Lewis, de ex, in acceptiunea ta, ar fi un eretic. Poti da, te rog, mai multe detalii?

      Apoi, marturisesc ca n-am fost niciodata fan Piper, si nici nu cunosc fineturile, aluziile si nuantele dumnealui. Dar, referindu-ma la afirmatia ta de mai sus, intreb si eu: de unde pana unde afirmatia asta este erezie? Doar pentru ca nu crezi tu in ea? Pai, iarta-ma, dar in Biblia mea sunt argumente irefutabile in sprijinul acestei afirmatii. De ex, in Efeseni 2, unde este prezentata in detaliu starea omului pre si post regenerare (folosesc terminologia ta), ca raspuns la starea de moarte spirituala a omului, stii Cine si ce face prima oara? Versetul cheie, in jurul caruia graviteaza intreagul capitol, este v. 5, iar credinta vine abia in v 8, si doar ca raspuns la lucrarea exclusiva a lui Dumnezeu. Iti mai dau un exemplu(din multe altele!): Fapte 13. Cati au crezut in Antiohia Pisidiei ca urmare a lucrarii apostolilor? Ne spune explicit versetul 48: toti cati erau randuiti la viata eterna (GBV 2001). Observi elementul cauzal?

      In fine, intentia mea nu este aceea de a te convinge ca credinta este urmarea exclusiva a harului lui Dumnezeu (Filipeni 1:29) – doar Domnul poate face aceasta! Insa menirea acestor considerente ar fi aceea de ne face mult mai precauti in a emite judecati de valoare in dreptul altora, ci a cauta mai degraba introspectia in lumina Cuvantului lui Dumnezeu. In caz contrar, putem aluneca extrem de usor intr-o pozitie fariseica, improscand in stanga si-n dreapta cu eticheta de eretic pe toti cei care nu gandesc ca noi (sau ni se pare ca n-ar gandi ca noi). Si, multumiti in noi insine de numarul de etichete lipite pe altii, ii vom da slava lui Dumnezeu ca nu suntem ca ceilalti oameni, nici chiar ca vamesii de langa noi carora, biruiti de propria mizeria, nu le ramane altceva de facut decat sa se bata cu pumnul in piept si strige la Dumnezeu “Doamne, ai mila de mine pacatosul”.

     • Draga Lucian – una este sa il “stimez atat de mult” si alta este sa simt ceva pentru el. Eu nu am zis ca il stimez asa de mult, dar il apreciez ca pe un om al lui Dumnezeu.

      Da, Piper nu trebuie pus alaturi de Cris Oyakhilome. Nici macar John MacArhur nu il evita (“Together for the Gospel”). Asadar, concluzia poate ca este ca si John MacArthur este eretic?

     • @ excelsior
      1. Am definit termenul eretic ca să nu existe confuzii, dar nu ai citi cu atenție. Mai scriu o dată:
      Eretic = Care propovăduieşte sau susţine o erezie. />> https://ioan8.wordpress.com/2012/05/01/john-piper-vine-in-romania-cu-un-sac-de-probleme/
      >>> https://ioan8.wordpress.com/2014/07/07/islam-crislam-apostatul-volf-si-crislamistii-romani/
      >>> https://ioan8.wordpress.com/2015/04/08/maretia-domnului-infantilismul-ocult-a-lui-tolkien-si-cresterea-copiilor-partea-a-ii-a/
      >>> https://ioan8.wordpress.com/2015/04/09/triumful-domnului-peste-ocultism-efectul-tolkien-si-grija-pentru-familia-noastra-partea-a-iii-a/

      Link extern (o arhivă cu mai multe documente pe care le-am adunat – link-urile sursă sunt în interiorul documentelor):
      https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZYQk9ZAb5DKdsePAXsO2SRbXxABkWwxDDy

      3. În Efeseni 2, prezentarea pe care o face Apostolul Paul (Pavel e de factură slavonă) este de așa manieră ca, după ce spune că erau morți era normal ca să le spună cum au înviat, iar mai tîrziu spune că acest lucru s-a întîmplat datorită harului care este lucrarea exclusivă a lui Dumnezeu.
      Accentul capitolului poate fi pe înviere/regenerare cum spui tu, dar nu este prezentată o succesiune care să te ducă la concluzia prezentată de tine. Privește în ansamblu! 🙂

      În F.A. 13:46 – este arătat că alegerea lui Dumnezeu era extinsă și la cei dintre națiuni, nu numai la iudei și că există un act deliberat prin care Dumnezeu salvează pe unii în detrimentul altora (este libertatea de care se bucură ca Stăpîn, Creator, Rege, Salvator unic în univeers).
      Aici nu se menționează (așa cum vrei să spui) că erau regenerați înainte de a crede (interpretarea ta trebuie să țină cont de context).

      5. Prin harul Domnului, nu doresc să am niciodată „o părere mai înaltă decît se cuvine” despre mine însumi.

      6. Am discutat despre învățătura lui John Piper, nu despre el ca persoană (eretic se referă la starea în care se găsește – ceea ce promovează el).
      Apropo, dacă ai observat, Fratele Paul Dan a făcut distincția între „apostat” și „eretic”.
      Apostații sunt cu mult mai răi decît ereticii (vezi în lik-urile de mai sus). Cînd toată ființa este prinsă în „lanțurile fărădelegii” vorbim de apostați. Cînd există doar una sau cîteva abateri la nivel de învățătură, vorbim de erezie.
      În general, din erezie se poate scăpa, dar din apostazie nu mai există șansă, pentru că apostații sunt cei care întorc în mod deliberat spatele lui Dumnezeu.

      Cu dragoste în Domnul!

      • @XLucian

       Mi-a retinut in mod special atentia cele scrise la punctul 5, si El sa lucreze aceasta. Dumnezeu sa ne ajute sa-L iubim pe Domnul, adevarul Sau si pe frati.

       Maranata!

      • Trebuie să fie șterse niște semne ( ”” ), între care este cuprins o parte din incipit, ca să poată apărea tot comentariul, deoarece era și definiția ereziei și încă ceva text… 🙂
       Maranata – Μαραναθα – מרן אתא!

     • Eu credeam ca evanghelia adevarata chiar asta e: “Le voi da o inimă neîmpărțită și voi pune în ei un duh nou. Voi lua inima de piatră din trupul lor și le voi da o inimă de carne, ca astfel să urmeze hotărârile Mele, și totodată să păzească și să împlinească rânduielile Mele. Vor fi poporul Meu, iar Eu voi fi Dumnezeul lor.”
      ‭‭Ezechiel‬ ‭11:19-20‬ ‭NTR‬‬
      http://bible.com/126/ezk.11.19-20.ntr
      Adică Dumnezeu face prima dată o schimbare ca omul sa fie capabil să răspundă cu credință.

      “O anumită femeie pe nume Lidia—vânzătoare de purpură din cetatea Tiatira și devotată lui Dumnezeu—asculta și ea. Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele spuse de Pavel.”
      ‭‭Faptele Apostolilor‬ ‭16:14‬ ‭NTR‬‬
      http://bible.com/126/act.16.14.ntr

      Din câte văd Dumnezeu cauzează credința, nu omul. În înțelegerea mea asta e Evanghelia, iar cine crede altfel e eretic.

      • Evanghelia in termeni Nou Testamentali este aceasta

       Vă fac cunoscut, fraţilor Evanghelia, pe care v’am propovăduit -o, pe care aţi primit -o, în care aţi rămas, 2 şi prin care sînteţi mîntuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v’am propovăduit -o; altfel, degeaba aţi crezut.
       3 V’am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; 4 că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi; 5 şi că S’a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece. 6 După aceea S’a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre cari cei mai mulţi sînt încă în viaţă, iar unii au adormit. 7 În urmă s’a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. 8 După ei toţi, ca unei stîrpituri, mi s’a arătat şi mie.

       Tu vorbesti despre felul cum Dumnezeu lucreaza ca omul sa primeasca evanghelia. Sunt de acord cu tine. Dar nu poti numi eretici pe cei care au primit evanghelia dar ei nu intelg insa cum Dumnezeu lucreaza ca evanghelia sa fie primita

      • @ Beniamin Enache

       Citatul din VT nu se referă la regenerare; aceasta apare abia în NT.
       În FA faptul că şi-a deschis inima nu inseamnă regenerare.

       Sunt de acord cu tine că credința este lucrarea (exclusivă) a lui Dumnezeu, dar eu mai sus vorbeam de regenerare în primul rînd.

       By the way, credința şi regenerarea se produc instant, dar biblic trebuie să vedem că există o succesiune care nu poate fi inversată ca să servească pretextelor noastre.

      • @XLucian/recritix

       Mantuirea vine de la Dumnezeu, iar aceasta este temelia credintei celui mantuit. A pune ceva in seama omului inseamna a nega in intregime harul lui Dumnezeu, ceea ce Biblia numeste o alta evanghelie!

       Discutia a pornit de la faptul ca tu ai numit erezie afirmatia unuia (nu conteaza cine) cum ca “el consideră că regenerarea (salvarea, mîntuirea) precedă credința – ceea ce este o erezie.” Inainte de toate, e bine de stiut ca termenul regenerare, in contextul mantuirii, este un termen nebiblic, eventual de sorginte budista. Dumnezeu nu regenereaza nimic, El naste din nou, ceea ce e cu totul altceva (legat de aceasta, am intalnit multi crestin care spuneau ca Dumnezeu ne face mai buni !?). Asadar, daca vorbim de invierea cu Domnul Hristos la o viata noua, ceea ce Biblia numeste nastere din nou, atunci aceasta NU este conditionata de credinta noastra, ci este cauza credintei noastre. E adevarat insa ca exista afirmatii in Biblie care par sa situeze credinta mai degraba in dreptul cauzei, decat cel al efectului. Ma gandesc, de ex, la afirmatia Domnului din Ioan 3 “Cine crede in Fiul are viata vesnica; dar cine nu crede in Fiul nu va vedea viata, ci mania lui Dumnezeu ramane peste el”. Sau celebrul verset 16: ” Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”

       Cine are viata eterna? Fara niciun dubiu: cine crede! Bun, dar cine crede? Raspunul Il da tot Domnul:
       7. Nu te mira ca ti-am zis: “Trebuie sa va nasteti din nou.”
       8. Vantul sufla incotro vrea si-i auzi vuietul; dar nu stii de unde vine, nici incotro merge. Tot asa este cu oricine este nascut din Duhul.

       Cine crede? Doar in cine lucreaza Duhul lui Dumnezeu, si asta este realitatea ultima care transpare dincolo de orice aparente!

       Revenind la textul din Efeseni, apostolul le spune:”ati crezut si ati fost pecetluiti cu Duhul Sfant” (1:13). E o afirmatie “stare de fapt”, care nu contine nicidecum intentia de a sugera ca credinta ar veni de la om. Afirmatia reprezinta doar un plan, daca vrei, doar cel al observatorului [principiu hermenutic de baza: Scriptura raporteaza descrierea la observator, lucru pe care multi il scapa din vedere! Ti-aduci aminte de argumentul, aparent imbatabil, al lui Luter in disputa cu ciudatul si nefrecventabilul Copernic, nu? In fata teoriei heliocentriste a lui Copernic, Luter a tunat: “Cine este acest nebun care-si permite sa schimbe legile universului?” Si pentru ca era baiat extrem de inteligent si nu facea afirmatii gratuite, urmeaza si argumentul, prezentat prin intrebarea retorica: “Cui i-a poruncit Iosua sa stea deasupra Gabonului, soarelui sau pamantului?”. Poftim, mai zii ceva?! In fine, restul e istorie, iar istoria a aratat cine a avut dreptate, in ciuda faptului ca domnul Copernic, dorind sa evite rugul, a retractat. Unde a gresit Luter? Ei bine, exact in acest principiu hermenutic, neintelegand ca partea descriptiva din Scriptura raporteaza lucrurile la observator! I-am intrebat pe niste prieteni tineri care mi-au pus odata intrebarea despre alegere, si te intreb si pe tine: sageata din imprejurarea cu Ahab (2 Imparat 22:34) a plecat sau nu la intamplare?].

       Asadar, Dumnezeu, in excelenta Sa, imputa credinta pe care, atentie!, tot El o lucreaza, copiilor Lui. El poate sa le spuna “Ati crezut”, desi El a lucrat aceasta. “Voi sunteti drepti!”, desi este exclusiv dreptatea Lui! Da, “voi L-ati cunoscut pe Dumnezeu!”, desi exista un plan 2, unul profund, si adauga apostolul: “mai bine zis, Dumnezeu v-a cunoscut pe voi” (Galateni 4:9).

       Revenind la efeseni, nu-i de mirare ca, atunci cand apostolul descrie planul, daca vrei, cauzal, le spune efesenilor si CUM au crezut ei, respectiv ca au fost alesi mai inainte de intemeierea lumii si au fost randuiti spre viata eterna (in deplina consonanta, cum altfel?!, cu Fapte 13).

       Unii credinciosi, neintelegand aceasta cauzalitate, traduc in mod defectuos conditionalul “daca” (vezi, de ex, Coloseni 1:23) pus cu grija de apostol, ca semn de autenticitate, in dreptul mantuirii. Si rezulta un talmas-balmes in trairea mantuirii, care, la randul lui, duce invariabil la un legalism feroce. Ma rog, alta discutie, desi una utila si de mare actualitate…

       In concluzie, doar cand intelegi harul lui Dumnezeu in mantuire, respectiv ca Dumnezeu a lucrat, lucreaza si va lucra in viata ta, ii poti da cu adevarat lauda si adorare si poti experimenta cu adevarat bucuria mantuirii.

      • @ excelsior
       Da, foarte bine tratat, mai ales menționarea acelui principiu de raportare la observator.

       De asemenea, din grabă, am ales să menționez ceva (regenerarea inainte sau după) care, aşa cum am spus anterior, se poate rezolva prin simplul fapt de a spune că se produce concomitent cu altceva.
       Erezia lui Piper nu constă doar în asta, iar dacă asta nu este erezie, atunci hai să nu o mai întoarcem pe toate fețele şi să discutăm ceva care va fi de ajutor cititorilor blogului. (chiar dacă şi ceea ce am discutat pînă acum sunt sigur că ajută – vorba aceea “trebuie să fie …şi pardide…”).

       Referitor la lucrarea omului în salvare, poate nu s-a înțeles, dar nu sunt adeptul nici al pelagianismului şi nici al semi-pelagianismului. Omul nu are nici cel mai mic aport.(aşa cum zice apostolul: cine I-a dat ceva ca să pretindă apoi ceva în schimb?).

 20. @Ioan8

  Aduceti dovezi. Este adevarat. Insa multi care acuza in stanga si in dreapta au dovezi dupa parerile lor…. Ne amintim de contestatarii Domnului Isus care aveau foarte multe dovezi. Dovezi solide, in viziunea lor.

  Nu va pun cuvinte in gura. Este o simpla deductie. Din felul cum vorbiti si cum scrieti, aveti impresia ca stiti cel mai bine si ca sunteti trimisul lui Dumnezeu pentru a salva lumea de erezii (lucrare ce se extinde si la Grace to You). Cel putin asta deduc eu si cu multi altii care v-au citit din curiozitate.

  ML Jones – nu am gasit cuvintele “ignoranti” sau “stupizi” la paginile amintite in “Bucurie Negraita”. Eu am versiunea in romaneste. Cititi in engleza?
  Nu m-am expus. Nu sunt singurul care crede ca ML Jones a fost in regula. Si John MacArthur il crede in regula. Asadar, mai am cel putin unul care s-a expus pe langa mine 🙂

  John Piper – una este sa prezentati greselile unui om si alta este sa faceti declaratii categorice: “ereticul” sau “apostatul”. Poate ca nu sunt de accord cu tot ceea ce face un om, dar nu am dreptul sa ma dau eu drept Dumnezeu, singurul care are dreptul sa judece. Este Piper un apostat pentru ca l-a invitat pe Rick Warren la conferinta? Si-a pierdut mantuirea?

  Brueckner – nu aveti nici o dovada cu privire la Brueckner si le fabricati din auzite. Cand aveti dovezi concrete sa imi spuneti si mie. Observ dorinta de a-l discredita. Nu stiu care va este motivatia, dar o vom afla in curand. Poate ca pur si simplu credeti ca faceti bine. Stiati ca Brueckner corespondeaza cu John MacArthur? Stiati ca John MacArthur si-a exprimat dorinta sa il cunoasca?

  Nelu I. – din nou, nici o dovada.

  Eu zic ca o vizita, doua prin Romania nu v-ar strica. Scriptura ne sfatuieste sa nu umblam cu basme lumesti si babesti si nici cu inchipuiri. “Ceea ce am vazut cu ochii nostri” este principiul biblic.

  Subiectivi cu propria persoana? Se aplica si la mine si la dv. Toti avem aceasta tendinta. Este ceva natural. De aceea se impune sa ne cercetam din cand in cand. Defapt mereu.

  Sunt de accord ca cei din ziua de azi cauta dragoste fara adevar. Insa mai sunt si altii care cauta adevar fara dragoste….

  Pace frate 🙂
  Dani

  • Dani, o sa-ti raspund ca deobicei sub diferite paragrafe ale comentariului tau.
   @Ioan8

   Aduceti dovezi. Este adevarat. Insa multi care acuza in stanga si in dreapta au dovezi dupa parerile lor…. Ne amintim de contestatarii Domnului Isus care aveau foarte multe dovezi. Dovezi solide, in viziunea lor.

   Dovezi? Nu vreau sa te ofenzez, dar ai auzit de short-term memory loss? In comentariul anterior ti-am dat linkuri documentate, ti-am citat din erezia lui M.L.J, inclusiv pagina, si vrei dovezi mai multe? Mai indraznesti sa il pomenesti pe Domnul Isus aici intr-o discutie in care contextul este complet diferit?

   Nu va pun cuvinte in gura. Este o simpla deductie. Din felul cum vorbiti si cum scrieti, aveti impresia ca stiti cel mai bine si ca sunteti trimisul lui Dumnezeu pentru a salva lumea de erezii (lucrare ce se extinde si la Grace to You). Cel putin asta deduc eu si cu multi altii care v-au citit din curiozitate.

   Nu am facut nici o referire la Grace to You! Ma acuzi in mod fals! Cand ai ramas fara argumente ai trecut la ad hominem attack. Eu iti vorbesc frateste, iar tu cu obraznicie ma acuzi de complexe mesianice. Acum te-ai dat pe fatza singur. Iti place relativismul doctrinar, si convietuirea spirituala cu personalitati compromise. Te intreb foarte direct, CE SE INTAMPLA CU TINE? De cativa ani nu mai esti acelasi. Ai luat apararea lui Doru Radu care a fost aparatorul ereticului Ton, indiferent de ce dovezi se aduceau impotriva lui. Ai invatat de la Doru Radu astfel de tehnica de a NASCOCII noi acuzatii, si a aduce discutii interminabile? Acei altii care citesc din “curiozitate” si care i-ai mentionat, sunteti condusi de acelasi duh.

   ML Jones – nu am gasit cuvintele “ignoranti” sau “stupizi” la paginile amintite in “Bucurie Negraita”. Eu am versiunea in romaneste. Cititi in engleza?
   Nu m-am expus. Nu sunt singurul care crede ca ML Jones a fost in regula. Si John MacArthur il crede in regula. Asadar, mai am cel putin unul care s-a expus pe langa mine🙂

   Nu crezi ca pentru precizia unei recenzii de carte, cel mai bine este sa fie citita in limbajul original? Iata citatul, ca sa ai din nou dovezi. Primul sinonim pentru “foolish” este “stupid”. Asa da spiritualitate carismatica tip M.L. Jones! “But there are some foolish, ignorant people who seem to think that because this is the 20th century, this kind of thing is no longer expected.” (p.97) Faptul ca il pui pe MacArthur langa tine ca sa te scuzi, cand acum esti informat mai bine decat MacArthur, arata cat de jos te-ai coborat.

   John Piper – una este sa prezentati greselile unui om si alta este sa faceti declaratii categorice: “ereticul” sau “apostatul”. Poate ca nu sunt de accord cu tot ceea ce face un om, dar nu am dreptul sa ma dau eu drept Dumnezeu, singurul care are dreptul sa judece. Este Piper un apostat pentru ca l-a invitat pe Rick Warren la conferinta? Si-a pierdut mantuirea?

   Iarasi pui cuvinte in gura. Eu nu l-am numit pe John Piper apostat. Vezi tu Dani, prin harul Domnului pe acest blog se face o analiza atenta a fenomenelor eretice, cat si definirea precisa a termenilor. Pentru cunostinta ta, in greaca Noului Testament “a judeca” si “a discerne” au aceiasi radacina, krinó. A judeca este krinó, a discerne este diakrinó. A discerne, diakrinó, poate fi tradus cu a judeca in toate directile pentru clarificare. John Piper are prea multe probleme, iar tu in mod ieftin folosesti singtagma liberala, “de ce il judeci, te dai Dumnezeu?”. Faptul ca Piper la invitat pe Rick Warren la conferinta lui, a validat crislamismul lui Warren. Dar se vede ca ti-ai pierdut orice discernamant.

   Brueckner – nu aveti nici o dovada cu privire la Brueckner si le fabricati din auzite. Cand aveti dovezi concrete sa imi spuneti si mie. Observ dorinta de a-l discredita. Nu stiu care va este motivatia, dar o vom afla in curand. Poate ca pur si simplu credeti ca faceti bine. Stiati ca Brueckner corespondeaza cu John MacArthur? Stiati ca John MacArthur si-a exprimat dorinta sa il cunoasca?

   Trebuie sa imi apar sursele, asa ca nu iti dau detalii acum. Ti-am spus un lucru real. Faptul ca, corespondeaza cu John MacArthur nu inseamna nimic.

   Nelu I. – din nou, nici o dovada.

   O sa le vezi in curand, si o sa-ti fie rusine.

   Eu zic ca o vizita, doua prin Romania nu v-ar strica. Scriptura ne sfatuieste sa nu umblam cu basme lumesti si babesti si nici cu inchipuiri. “Ceea ce am vazut cu ochii nostri” este principiul biblic.

   Esti obraznic! Pe deasupra citezi Scriptura inafara contextului cu privire la basme babesti si lumesti.

   Subiectivi cu propria persoana? Se aplica si la mine si la dv. Toti avem aceasta tendinta. Este ceva natural. De aceea se impune sa ne cercetam din cand in cand. Defapt mereu.

   Sunt de accord ca cei din ziua de azi cauta dragoste fara adevar. Insa mai sunt si altii care cauta adevar fara dragoste….

   Pace frate🙂
   Dani

   Dani frate, imi pare rau ca trebuie sa-ti spun, dar nu esti intr-o situatie buna. Chiar acum Domnul mi-a pus pe inima sa ma rog pentru tine. Ai fi putut sa fi un participant de valoare pe blog, dar te-ai discreditat, ai fost obraznic, si te-ai descalificat singur de a mai participa la discutii aici. Pana cand Domnul iti va da pocainta.

   Fratele tau,
   Paul

 21. Frate Paul,

  Nu am acuzat Grace to You. Am spus ca lucrarea dv de informare s-a extins si la Grace to You. Cititi mai atent va rog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s