Carismaticii infranti la BER! Nu a fost usor, se cere atentie in continuare!

Nota: chiar daca cultul BER este cel mai mic, ce s-a intamplat acolo foloseste fratilor si surorilor de pretutindeni.

Apostatul Botgros a dat Statul Roman in judecata si a pierdut

Botgros nu este carismatic. Are insa carisma proletara. El a fost ucenicul lui Bebe Miu care in ultimele decenii a cultivat o mentalitate proletara la Biserica Evanghelica Romana (BER). Pe acest fond partial proletar de la BER, Botgros a decis sa actioneze ca pe vremea comunismului. A decis unilateral sa schimbe sfatul de frati din Bucuresti si a pierdut. Dupa aceea contand pe frati cu mentalitate de tovarasi a trecut la fortza iar oamenii din anturajul lui au bruscat fizic si psihologic biserica din Campulung si din Bucuresti.

Abuzurile si faradelegile lui Botgros sunt multiple dar agenda cea mai grava era ca, in caz ca ar fi reusit sa controleze BER, ar fi dat tot pe mana lui Mircea Iorgulescu, un carismatic fanatic din Pitesti. Mai mult, Adrian Stan din Timisoara omul sectei oculte carismatice KSB ar fi facilitat trecerea de la Biserica Evanghelica Romana la stapanirea KSB.

Dar Domnul a stat impotriva si Botgros a pierdut pe toate planurile. Insa nu s-a dat batut. Dandu-se drept presedinte al BER-ului a dat in judecata pe Nelu Istrate ca sa il scoata din locuinta istorica unde a locuit Tudor Popescu ca sa puna (multi zic), pe carismaticul Mircea Iorgulescu. In acelas timp Botgros a mai deschis un proces, dand in judecata Statul Roman ca nu ii plateste salariul de presedinte de cult cand de fapt numai era presedinte! Bineinteles ca a pierdut! Deci, carismaticul Mircea Iorgulescu, Adrian Stan omul KSB-ului, si Botgros sunt trecuti pe linia moarta. Domnul sa ii tina acolo. Au fost luni de rugaciuni, zile de post si multe lacrimi in timp ce cei trei erau brutali si relaxati crezand ca au pus mana pe mostenirea Domnului. Dar situatia din BER mai are o nota interesanta pe care vom vedea in cele ce urmeaza.

Fratele Nelu Istrate un urmas demn al fondatorului Tudor Popescu, dar nu pana la sfarsit…

Cine nu a tras acasa la Nelu Istrate si nu a fost primit cu casa si masa? Cine a avut o nevoie spirituala sau materiala si familia Istrate nu i-a venit in ajutor? Casa fratelui Nelu a fost un han de poposire pentru o fratietate intreaga la orice ora din zi si din noapte. Dragostea lui a adus o coeziune de exceptie in fratietate. A ucenicizat si a influentat in bine mii de persoane. A fost si mentorul meu. Slava Domnului! 

Dupa revolutie N. Istrate a vrut ca noi toti o trezire spirituala in cadrul BER. A fost pionier in lucrarea de evanghelizare cu cortul si continua si acum. Ravna lui Istrate a atins apogeul, si aici lucrurile au inceput sa se schimbe. Uitati-va cu atentie la acest verset: “Le mărturisesc că ei au rîvnă pentru Dumnezeu, dar fără pricepere” (Romani 10:2). Acest verset se aplica perfect in cazul lui Nelu Istrate. In ravna lui uriasa pentru trezire spirituala, a luat lucrurile in maini si nu a folosit discernamantul fratilor. Iata ce s-a intamplat. 

 • imediat dupa revolutie a venit secta oculta carismatica KSB si ne-a pacalit pe toti. Cativa tineri lucratori s-au sesizat dar Istrate nu i-a ascultat. Dupa ani buni de dominatie KSB, sora Virginia Brasov din America a trecut la confruntare. A ajutat si cartea tradusa de Petru Ion. Am inceput sa investighez KSB-ul si am publicat pe blog cartea lui Petru Ion cat si ce am gasit grav despre aceasta secta. Emi Zarnescu a ajutat si el cu un articol ca si martor ocular. Adrian Stan din Timisoara, a sabotat condamnarea sectei KSB in sedinta cu lucratorii BER.
 • Istrate a crezut ca gaseste o sursa de trezire spirituala in persoana si invatatura lui Zac Poonen. Acest eretic a fost centrul atentiei la secta carismatica Harul din Zalau. Istrate a incurajat pe multi in relatia cu Poonen pana acolo incat ginerele lui, Teo Toculet a devenit Poonist invederat. Istrate a mai adus pe alt carismatic fanatic din Suceava, Vali Leonas. Acesta impreuna cu Teo Toculet au practicat rugaciuni cu strigate mari si plans fortat cu tinerii de la BER. Istrate a refuzat condamnarea publica a lui Poonen cu toate dovezile documentate care ii s-au adus.
 • Un alt carismatic cu o influenta subtila la BER a fost Lowell Brueckner. Nelu a facut din el un standard de spiritualitate.
 • De multi ani Nelu a fost admiratorul lui Martyn Lloyd Jones. Acesta a scris o erezie gigantica numita “Bucurie Negraita” izvorita din experienta oculta a trezirii din tzara Galilor. Cu ajutorul Domnului in cateva saptamani vom publica un articol despre ocultul Evan Roberts care a fost la centrul “trezirii” din tzara Galilor si care mai tarziu a recunoscut ca Satana i-a intrat in inima si ca fenomenul a fost ocult. Viata lui Roberts a fost uluitor de grava! A fost omul prin care s-a dezvaluit o invazie demonica in tzara Galilor. De aici si-a tras inspiratia si obsesia Martyn Lloyd Jones.
 • Nelu Istrate a recomandat erezia “Bucurie Negraita” evanghelistilor de la BER. Baiatul lui a dat cartea altei persoane care m-a intrebat despre continutul ei. Si uite asa am ajuns sa dau peste un caz grav din istoria bisericii cu implicatii uriase pana in ziua de azi. Istrate spune ca nu a citit cartea, dar doar cuprinsul cartii spune totul. De ce a recomandat-o?
 • Teo Toculet este un fanatic obraznic, urmas a lui Martyn Lloyd Jones. Intr-un articol viitor veti avea marturia lui pe care a scris-o pe blog sub pseudonim.
 • Eu si multi frati care il stim pe Nelu Istrate cum a fost in trecut, asteptam ca sa isi supuna Domnului Isus ravna pentru trezire spirituala, sa asculte de sfatul dat de Duhul Domnului prin frati, si sa faca corectile necesare. Sa explice atat public cat si personal tuturor celor afectati de carismatism si sa treaca la o campanie anti-carismatica documentata la nivel de denominatie BER.
 • Inainte de aparitia acestui articol am comunicat cu Nelu Istrate pe ani de zile despre subiectul in cauza.

Domnul sa te ajute Nelu, ne rugam pentru tine.

Paul Dan

30 thoughts on “Carismaticii infranti la BER! Nu a fost usor, se cere atentie in continuare!

 1. …”carismatic fanatic”…”fanatic obraznic”…limbaj tipic BER-ului din ultimii ani…si mai nou, tipic Paul Dan…Hristos nu vorbea asa…(Teodor Popescu spunea: unul dintre primele semne ale prezentei Duhului Sfant este bunul simt)
  In schimb Hristos se ruga cu strigate mari si lacrimi…daca ai fi trait atunci ai fi zis si despre Domnul Isus ca este carismatic? Sau despre Pavel…? Sau despre toti ceilalti care plangeau si sufereau pentru mantuirea oamenilor?
  in romana: ”El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce putea să-l izbăvească de la moarte şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui….”
  in engleza: “Who in the days of his flesh, when he had offered up prayers and supplications with strong (gr-ischuros = forcible (literally or figuratively),boisterous, mighty, powerful, strong, valiant) crying (gr-kraugē = an outcry, tumult or grief, clamour) and tears unto him that was able to save him from death, and was heard in that he feared”
  Ce este gresit in a te ruga ca Domnul? Ce este gresit in a practica acest tip de rugaciune? Oare s-a schimbat calauzirea Duhului Sfant? Nu este aceeasi ca in vers de mai sus si ca in ziua cinzecimii si ca in trezirile de dupa si ca in trezirile ce au avut loc de-a lungul veacurilor? Cine suntem noi ca sa spunem cum are voie si cum nu are voie Duhul sa lucreze si sa se manifeste?
  Se duce o lupta si din pacate nu pot sa inteleg de partea cui esti…desi atitudinea te tradeaza…

  • @un crestin,
   Am sa iti raspund sub diferite sectiuni ale comentariului tau.

   …”carismatic fanatic”…”fanatic obraznic”…limbaj tipic BER-ului din ultimii ani…si mai nou, tipic Paul Dan…Hristos nu vorbea asa…(Teodor Popescu spunea: unul dintre primele semne ale prezentei Duhului Sfant este bunul simt)

   Iata cum vorbea Domnul Cristos cu opozantii lui: “Nebuni si orbi!” Matei 23:17. Si le-o spune de doua ori. Tu ai o imagine umanista despre Domnul Isus si apostoli. In ce priveste pe fratele Popescu, il citezi inafara contextului. Iata cum vorbeste Pavel plin de Duhul Sfant: “Pavel, fiind plin de Duhul Sfînt, s’a uitat ţintă la el, şi a zis: ,,Om plin de toată viclenia şi de toată răutatea, fiul dracului, vrăjmaş al oricărei neprihăniri, nu mai încetezi tu să strîmbi căile drepte ale Domnului? (Fapte 13:9-11).

   Incercand sa ii scuzi pe carismatici intrii sub aceasi osanda ca ei.

   In schimb Hristos se ruga cu strigate mari si lacrimi…daca ai fi trait atunci ai fi zis si despre Domnul Isus ca este carismatic?

   Ca orice carismatic citezi inafara contextului. Iti recomand acest articol: https://ioan8.wordpress.com/2012/06/11/zac-poonen-un-izvor-de-aberatii-si-erezii/

   Sau despre Pavel…? Sau despre toti ceilalti care plangeau si sufereau pentru mantuirea oamenilor?
   in romana: ”El este Acela care, în zilele vieţii Sale pământeşti, aducând rugăciuni şi cereri cu strigăte mari şi cu lacrimi către Cel ce putea să-l izbăvească de la moarte şi fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui….”
   in engleza: “Who in the days of his flesh, when he had offered up prayers and supplications with strong (gr-ischuros = forcible (literally or figuratively),boisterous, mighty, powerful, strong, valiant) crying (gr-kraugē = an outcry, tumult or grief, clamour) and tears unto him that was able to save him from death, and was heard in that he feared”

   Vorbesti in duhul de eroare a lui Poonen. Esti un Poonist nu un crestin. Articolul pe care ti l-am recomandat te va lumina daca esti sincer.

   Ce este gresit in a te ruga ca Domnul? Ce este gresit in a practica acest tip de rugaciune? Oare s-a schimbat calauzirea Duhului Sfant? Nu este aceeasi ca in vers de mai sus si ca in ziua cinzecimii si ca in trezirile de dupa si ca in trezirile ce au avut loc de-a lungul veacurilor? Cine suntem noi ca sa spunem cum are voie si cum nu are voie Duhul sa lucreze si sa se manifeste?
   Se duce o lupta si din pacate nu pot sa inteleg de partea cui esti…desi atitudinea te tradeaza…

   Nu este nimic rau ca cineva sa se roage. Este foarte grav cand influenta ereticului Poonen ia locul inspiratiei Duhului in rugaciune. Este foarte grav cand sub influenta ereticului M.L. Jones cinzecimea este tratata ca o “trezire” spirituala, si nu ca aparitia bisericii pe pamant. Vorbind despre manifestarea Duhului, depinde ce duh se manifesta- te referi la duhurile rele care l-au condus pe Evan Roberts, conducatorul falsei treziri din tzara Galilor? ESTI UN MARE ERETIC PERICULOS!

  • @un crestin
   atat tu cat si multi din Romania de la Zalau sau Cluj sau de prin alte parti ale lumii, ati preluat aceasta ideea despre “strigate mari si lacrimi” fara sa analizati absolut deloc textul in sine. Da-ti dovada de ignoranta si lipsa de discernamant. Am o mare indignare fata de aceasta invatatura total scoasa din context si ilogica, ptr ca a afectat persoane pe care le cunoasc si care s-au apuca sa strige si sa urle prin case, ptr ca asa li s-a spus ca trebuie sa se roage.

   La o analiza simpla a textului din Evrei 5:7 pe care l-ai citat, vei observa ca se sublinieaza un lucru: “catre Cel ce putea sa-L izbaveasca de la moarte”.
   Iata de ce sunt importante aceste cuvinte si de ce este gresita o astfel de abordare si practica:

   1. Referirea este in mod clar la gradina Ghetimani, unde Domnul Isus s-a rugat in acest fel, in joc fiind nu mantuirea Lui ci a noastra. Voi pierdeti din vedere esentialul: lucrarea de substituire pe care a facut-o Domnul Isus pentru noi si pretul pe care a trebuit sa il plateasca. Nicaieri in Scriptura nu ni se cere sa ne rugam in acelasi mod pentru ca nu avem cum. Noi nu avem de platit nici un pret pentru nimeni, cu atat mai putin pentru noi insine.

   2. Noi inca nu putem intelege pe deplin ce a insemnat revarsarea maniei lui Dumnezeu peste Domnul Isus, ca jertfa de ispasire in locul nostru. Dar EL stia si s-a rugat asa datorita suferintei si tensiunii enorme a acelui moment. Doar in vesnicie vom putea afla ce s-a intamplat cu adevarat in gradina.
   Astazi noi suntem feriti de mania lui Dumnezeu, ptr ca El a purtat-o in locul nostru. O astfel de practica si rugaciune nu este pentru noi. Ar fi o blasfemie sa credem ca am putea sa facem aceeasi lucrare pe care El a facut-o in Ghetimani.

   3. Faptul ca ai tradus niste termeni din greaca nu inseamna absolut nimic. Traducerea unor termeni nu inseamna automat o intelegere corecta a pasajului. Se confunda copacii cu padurea, unde padurea este contextul. Se face referire clara in context la savarsirea mantuirii – Evrei 5:9 – “s-a facut urzitorul unei mantuiri vesnice”.

   4. Nu gasim nici o alta relatare biblica despre astfel de rugaciuni in viata Domnului Isus, cu exceptia celei din gradina Ghetimani. Ba din contra, modelul de rugaciune – Tatal nostru- dat ucenicilor a avut un carcater total diferit. Nu ni se spune sa se faca “cu strigate mari si cu lacrimi”.

   5. Contextul pasajului NU este lucrarea de evanghelizare. Aici introduci o idee care nu este acolo. Si in plus, eu nu am intalnit nici un pasaj din Noul Testament unde ni se spune sa facem rugaciuni “cu strigate mari si cu lacrimi” pentru mantuirea oamenilor. Ni se spune sa ne rugam fierbinte sau sa facem mijlociri, dar nu ni se spune sa avem o astfel de practica.

 2. De ce selectezi comentariile? Daca cineva vine cu argumente intr-un comentariu….acel comentariu nu mai apare….frumoasa atitudine.

   • Comentariul meu nu era tendentios si nici cu un limbaj neadecvat, era o parere personala si la obiect fata de atitudinea si de duhul de care esti condus in campania ta de deconspirare a carismaticilor si o mica parere legata de un verset biblic. Comentezi si vorbesti despre lucruri care se intampla in cealalta parte a lumii, fara sa fii complet informat. E normal ca anumiti frati sa nu-ti raspunda la telefon si la acuze, cand vii la ei cu o atitudine aroaganta si vorbind „din varful limbii”
    „Sa-l mustri ca pe un tata” spunea Pavel cu ceva timp in urma…
    Nici eu nu sunt de acord cu multe din ceea ce se intampla in BER….dar de la asta si pana la a acuza si a arunca cu noroi in „fratii pentru care a murit Hristos” e cale lunga Paul…foarte lunga.

    • @un crestin,

     Sunt precis informat pentru ca am discutat prin email cu Nelu Istrate despre Poonen si a refuzat sa il incrimineze. Sunt precis informat deoarece obraznicul carismatic Teo Toculet a spus cu gura lui in comentariu pe blog ca activitatea lui si a fanaticului carismatic Vali Leonas continua, s.a.m.d.

     In ce priveste raspunsuri la telefon, nu stiu despre ce vorbesti. Cred ca tuesti gresit informat de barfitori de rand. Care este fratele ala in varsta care trebuie mustrat ca pe un tata? Ca eu nu stiu despre cine vorbesti.

     Daca pentru tine dovezi precise dublate de Scriptura inseamna “noroi” atunci rezulta ca esti intr-o mlastina de gandire de unde sansele de a iesi sunt minime. Asa ca, calea ta de recuperare este lunga…foarte lunga. Te-am citat.

  • Good catch! Stephie face parte din secta Armstrongiana initiata de Herbert W. Armstrong, un Quacker adica un ocultist. La 85 de ani Armstrong se casatoreste cu secretara sectei care avea 38 de ani…si multe alte lucruri stranii.

  • Link-ul Stephie-ei ducea către acel site pe care îl descoperisem și eu din intîmplare acum cîteva luni.
   Imediat m-am dus la ceea ce mă interesa, adică la „bibliotecă”, văzînd că au un amestec pestriț de cărți, și mulți autori cu probleme.
   Foarte bună intervenția!

 3. Dar despre site-ul de care zice Stephie? (edit) George Danciu
  Mai bine fără linkuri deloc, frate Paul. Faceți reclamă fără să vreți la erezii…

 4. Link-ul cu Armonia Magazine e legat de:

  Care ține festivalul:(editat)

  Unde Daniel Brânzei este invitat de onoare:(editat)

  Și în plus, tinerii din Baleni din videoul de mai sus sunt niște carismatici. Prieteni buni cu Nelu Istrate. Căutați linkuri pe net cu adunarea din baleni sârbi.

   • Asta e doar primul exemplu găsit.

    Ștergeți și filmarea cu acei tineri pusa de Stephie, frate Paul…
    Biserica din Baleni este una dintre cele mai ecumenice biserici din România.
    Eu personal nu mai am ce cauta pe acolo!

    • @ Gabi
     Uite ce scriu două dicționare:

     http://www.merriam-webster.com/dictionary/charismatic
     Simple Definition of charismatic
     : having great charm or appeal : filled with charisma
     —used to describe Christian religious groups whose members believe that they can communicate directly with God to receive help and guidance and the power to heal others
     Source: Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary
     Full Definition of charismatic
     1: of, relating to, or constituting charisma or charism ‘charismatic gifts
     2: having, exhibiting, or based on charisma or charism ‘charismatic sects’ ‘a charismatic’

     http://www.dictionary.com/browse/charismatic
     adjective
     1. of, having, or characteristic of charisma.
     2. characterizing Christians of various denominations who seek an ecstatic religious experience, sometimes including speaking in tongues and instantaneous healing.
     noun
     3. a Christian who emphasizes such a religious experience.

     Este adevărat că mai trec pe acolo și alții din alte confesiuni (mare parte penticostali – din cîte știu), dar ei nu fac din asta modul obișnuit de închinare și manifestare.
     Serviciile obișnuite sunt caracterizate de rigoarea BER așa cum (presupun că) o știi.
     Diferența de zi cu zi față de BER (-ul legalist) este utilizarea instrumentelor, dar pînă la manifestări carismatice mai este ceva…
     Așa cum spune fr. Paul, mai bine am încerca să găsim soluții de a-i ajuta. Contextul de acolo ar permite, dar trebuie angajament și dăruire…ceea ce este cam greu de găsit în aceste zile…

   • Daca nu poate sa raspunda cineva din Baleni, e necesar ca un om al Lui Dumnezeu sa intervina. Cineva care cunoaste detalii. Exista riscul ca, daca cele spuse nu sunt adevarate, sa se creeze ocazii pentru discutii cu afirmatii nedrepte si generatoare de dezbinari.

  • @ Gabi
   „tinerii din Baleni din videoul de mai sus sunt niște carismatici”

   1. Acel video în care apăreau acei tineri in sala din Carol a fost inlocuit cu unul din sala de la Băleni.
   2. Manifestarea generală a acestora (tinerii din Băleni) nu este una de natură carismatică (pot să o confirme și alții). Este o oarecare alură penticostală dar mai au mult pînă la carismatism.
   3. Nu doresc să discut aspecte legate de doctrină raportat la Băleni, deoarece sunt și oarecare chestii relative. Au o mentalitate pe care o înțelegi dacă trăiești acolo.
   4. Sunt unii dintre ei (sau au fost) în legătură cu un grup carismatic din Tîrgoviște despre care vor apărea informații în căteva săptămîni.

 5. Pe multi, si in special tineri, socheaza, uimesc si chiar dor astfel de vesti. Multi, prea multi “frati” alaturi de care am crescut, pe care i-am stimat, respectat si iubit, se descopera ca tradatori ori cedeaza intr-un anume punct si dau cu piciorul in orice si in oricine pentru un scop al carui valoare eu nu o vad. Sa fi om si sa ramai om face mai mult decat orice functie, lucrare, renume…
  Sunt dintre acesti “amarati” unii care si-au chinuit mult sufletul incercand sa salveze aparentele. La un moment dat tot sunt “obligati” sa faca o alegere. Iar anii de dualitate le rod putin cate putin mintea. Daca se mai adauga si remuscarile… :(.
  Si trebuie sa o spun din nou si pe asta.
  Mizeria cea mai respingatoare este cea a caracterului fatzarnic al celui ce pupaceste cu zambetul pe buze justificand tradarea chiar si a propriilor copii prin teorii “de politica sfanta” pe care multimea e prea proasta sa le intelega. Orb fata de orice mustrare din Cuvantul in care nu gaseste nici o justificare pentru ceea ce face, Adrian Stan ramane marea deziluzie a pocaitilor evanghelici. Chiar daca si acest statut ii provoaca o tresarire, ca doar e nominalizat in cap de lista, nu conteaza cum si ce, primul sa fie… RENUMELE o sa-i stearga numele. Trist.

 6. Pingback: Rugăciunea cu strigăte mari și cu lacrimi | Emanuel - un blog creștin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s