Ghid de supravietuire in vremurile din urma

 

Este vorba de supravietuire spirituala. Suntem asaltati de apostazie, erezie, perversiuni de tot felul, ocultism, si materialism. Sunt convins ca internetul este plin de sfaturi de la survivalists, adica de la cei care au sfaturi practice de supravietuire in vremuri catastrofice. Sugerez ca supravietuirea spirituala asigura si supravietuirea in vremuri grele. Inainte de a merge mai departe citez acest verset edificator: “evlavia este folositoare in orice privinta, deoarece are promisiunea vietii de acum si a celei viitoare” (1 Tim 4:8)

Patru sfaturi practice din partea apostolului Iuda

 

1. Ziditi-va sufleteste pe credinta voastra preasfanta (v.20)
2. Rugati-va prin Duhul Sfant (v.20)
3. Ramaneti/pastrati-va in dragostea lui Dumnezeu (v.21)
4. Asteptati indurarea Domnului nostru Isus Cristos pentru viata vesnica (v.21)

Elaborand sfaturile apostolului Iuda

 

1.Credinta– Nu va grabiti sa spuneti ca stiti cum este cu credinta. Orice credincios crede, dar credinta are mai multe semnificatii in Noul Testament. Prima este incredere in Dumnezeu si este esentiala pentru mantuire. Credinta mantuitoare este darul lui Dumnezeu, nu poate fi produs de om. Credinta se refera si la textul intregului Cuvant a lui Dumnezeu. Credinta mai inseamna si concluzile teologice bazate pe Biblie. Cand apostolul Iuda spune credinciosilor sa se “zideasca sufleteste pe credinta noastra cea sfanta” el are in vedere doctrina Nou Testamentala bazata pe evanghelii si invataturile apostolilor si proorocilor. 

Intrebari fara ofensa: cat de bine cunosti Cuvantul lui Dumnezeu? Cat de des citesti pe Biblie? Stii cam ce cuprinde doctrina mantuirii? Stii ce sunt doctrinele harului? Ce stii despre doctrina Trinitatii? Ce stii despre profetii Biblice? Stiai ca rapirea este doctrina Biblica? 

2. Rugaciune prin Duhul Sfant apostolul Pavel in Romani 8 spune ca nu stim cum sa ne rugam, dar Duhul Sfant preia rugaciunile noastre si le prezinta asa cum trebuie inaintea Tatalui. Rugaciunea prin Duhul Sfant este rugaciunea in adevar pentru ca El este Duhul adevarului. Si pentru ca este Duhul adevarului, rugaciunea este inteligibila si coerenta imputernicita de Duhul Sfant. Rugaciunea este si inspirata de Duhul Sfant pentru ca abordeaza subiectele care trebuie si are intensitatea care trebuie. Rugaciunea prin Duhul Sfant va mari in primul rand pe Dumnezeu “Tatăl nostru care eşti în ceruri! Sfinţească-se Numele Tău” (Mat 6:9). Pe urma rugaciunea prin Duhul va fi foarte concreta si precisa cu privire la nevoile noastre foarte practice. Este un tip de rugaciune printre noi evanghelicii romani care se vrea spirituala si care domina bisericile romanesti dar care niciodata nu exprima durerea, deznadejdea, nevoia sau disperarea fratilor; nici vorba de o rugaciune de adorare. 

Intrebari fara ofensa: cum stai cu rugaciunea? Stiu ca este cea mai grea slujba spirituala. Doamne ajuta-ne! Slava Domnului pentru lucrarea Duhului Sfant care ne poate purta in rugaciune si ne poate maturiza in rugaciune concreta. Doar asta ne aduce pace. 

3. Dragostea lui Dumnezeu– Apostolul ne spune sa ne tinem sau sa ne pastram in dragostea lui Dumnezeu. Normal ar fi fost ca sa vorbesc despre introducerea din epistola lui Iuda care este esentiala si care ne spune de faptul ca Dumnezeu ne-a chemat la mantuire ca suntem iubiti in Dumnezeu Tatal, pastrati pentru Domnul Isus, si ca indurarea, pacea si dragostea sa fie inmultite. Nu putem vorbi despre a ramane in dragostea lui Dumnezeu fara sa vedem cum Iuda prezinta dragostea lui Dumnezeu la inceputul epistolei. Sunt niste conectii directe intre introducere si concluzie in aceasta epistola dar nu le-am scris pentru ca sa nu fie prea mult pentru o mare parte din cititori, dar vreau sa le prezint intr-un articol imediat dupa aceasta. Oricum dragostea lui Dumnezeu este fundamentul pentru tot ce inseamna viata crestina. Vom vedea data viitoare. 

Intrebari fara ofensa: te acuzi de lipsa de dragoste? Stiai ca Duhul Sfant te innunda cu dragostea lui Dumnezeu in sufletul tau? Trebuie doar sa constientizezi ce spune Pavel in Romani 5. Iti amintesc ca dragostea este roada Duhului, nu roada ta. Fi sigur ca nu intristezi Duhul Sfant. Marturiseste pacatul si hraneste-te din Cuvant si vei vedea cum dragostea curge ca un izvor. 

4. Indurarea Domnului nostru Isus Cristos indurarea Domnului Cristos isi are izvorul in dragostea Domnului Cristos. Versetul ne spune despre asteptarea venirii Domnului Cristos pentru a ne lua acasa si aceasta are in ea indurarea ce ne scapa de mania lui Dumnezeu din necazul cel mare. Un cuvant formidabil in limbajul original cu privire la asteptare este acesta: prosdechomai care inseamna asteptare reciproca. El asteapta sa vina sa ne ia; noi Il asteptam sa vina sa ne ia acasa. 

Intrebari fara ofensa: tu ce astepti? Toti avem asteptari legitime de la viata si asteptam de la Dumnezeu rezolvari de tot felul. Dar daca nu astepti si pe Domnul ca sa ne ia acasa e o problema. S-ar putea sa fi coplesit de materialism sau dragoste pentru lumea aceasta care poti sa o numesti cultura contemporana imbibata cu social media si electronice. Daca ai doar asteptari pamantesti si esti sigur/a ca esti nascut/a din nou, roaga-l pe Domnul sa puna in inima ta asteptarea venirii Lui. Daca nu esti sigur/a ca apartii Domnului preda-te Lui acum constientizand pactul tau si iertarea prin jertfa mantuitoare a Domnului Isus.

Te astept data viitoare ca sa vezi conectile teologice intre prologul si epilogul epistolei lui Iuda. Va fi un desert teologic cu aplicabilitate practica maxima. 

8 thoughts on “Ghid de supravietuire in vremurile din urma

 1. La punctul 1 aș dori să remarc un lucru pe care l-am observat (printre altele) printre anumiți creștini (ca să nu zic grupuri de oameni):
  – Conform unor doctrine formate cu ajutorul a diferite interpretări se afirmă că răpirea nu este specificată în Noul Testament și că a fost introdusă de JN Darby etc.
  Acest lucru este cît se poate de eronat, deoarce avem atît de multe texte care vorbesc despre acest lucru.

  Vă invit să citiți acest articol [parte din revistă]:
  https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZPv2PZs158FWd86Q44Sx6jh3tjs0iqj7Bk

  Încă unul găsit acum:
  *** http://www.pre-trib.org/articles/view/john-nelson-darby-and-the-rapture

 2. Asocatia fostilor preoti ortodocsi , condusa de Daniel Florea o asociatie dubioasa.

  Frate Paul,
  merita o analiza a acestei asociatii.Am dovezi clare care confirma acest lucru. Acest Daniel Florea, atesta printre preotii convertiti oameni care sunt vanduti de mult celui rau cum ar fi: Hans Coler (liderul KSB in Romania) pe care il declara un erou care a iesit din Biserica luterana, sau un escroc pe nume NICHITA IOAN, care a locuit in Covasa 3 ani si care fiind depistat ca e un excroc a fugit din Covasnaasand unde a locuit dovei ale faptuluica e excroc.
  S-a ascuns si se ascunde de 3 ani… Un pastor aventist a declarat acum 2 ani ca a devenit adventist, cerand o referinta despre el in Covasna dela un credincos din Biserica baptista.
  Daniel Florea insusi, a trecut dela un cult la altul, acum fiind la penticostali. ( dar agreiaza si KSBul si orie micare fie ea charismatica sau de orice coloratura, cai aaplica regula: SCOPUL SCUZA MIJLOAELE) . El se foloseste in mod abuziv istoria inaintasilor Dumitru Cornilescu si Teodor Popescu si aduce pe scena personaje pe care le-a depistat si le depisteaza spre asi intari o pozitie de lider al unei asociatii in care se ascund multi falsi sau char excroci care jefuiesc pe crestinii creduli (fie prin colete fie prin cereri directe dela credincosi).
  O intrebare pe blogul Ioan8 cu subiectul propus ar da cu siguranta la iveala multe adevaruri si ar scuti pe viitor
  credincosi nevinovati care pot deveni victime ale acestei asociatii dubioase.. Mai jos linkul si comentariul meu (care nu studaca va fi lasat sau sters.)
  Petru Ion
  Covasna 29 noiembrie 2016

  Asa zisul preot Nichita Ioan este un mincinos, care a excrocat pe multi pocaiti. A locuit in Covasna unde a fot depistat si unde si a last sentinta de divort in original si certificatul de nastere original. este cautat de multi pocaiti caroa le datoreaza bani.Se ascunde de multi pocaiti.Politia din Lugoj i-a emis multe amenzi care le-a trimis la adresa unde a locuit primadata cand a fugit de acasa abandonandu-si familia si mintindu-l pe Daniel Florea ca a fost preot. Tot de la politie stim ca a fost divortat de 2ori. In sentinta de divort a lui NICHITA IOAN, scrie caare un baiat pe nume MUGUREL. El minte in predici ca a fost celibatar. Saifierusine! Aveti grija ca astfel de excroci vor fi dati pe fata! Chiar nu aveti teamade Dumnezeu? Ce veti raspunde cand va intra politia pe fir? Daca de Dumnezeu nu va temeti veti fi dati pe fata in fata oanmenilor ca sa platitibanii excrocati prin politica antiortoxa pe care o faceti ca sa strangeti bani.

  Comentariul meu din 29.10.2016

  Asa zisul preot Nichita Ioan este un mincinos, care a excrocat pe multi pocaiti. A locuit in Covasna unde a fot depistat si unde si a last sentinta de divort in original si certificatul de nastere original. este cautat de multi pocaiti caroa le datoreaza bani.Se ascunde de multi pocaiti.Politia din Lugoj i-a emis multe amenzi care le-a trimis la adresa unde a locuit prima data cand a fugit de acasa abandonandu-si familia si mintindu-l pe Daniel Florea ca a fost preot. Tot de la politie stim ca a fost divortat de 2 ori. In sentinta de divort a lui NICHITA IOAN, scrie ca are un baiat pe nume MUGUREL. El minte in predici ca a fost celibatar. Sa-i fie rusine! Aveti grija ca astfel de excroci vor fi dati pe fata! Chiar nu aveti teama de Dumnezeu? Ce veti raspunde cand va intra politia pe fir? Daca de Dumnezeu nu va temeti veti fi dati pe fata in fata oanmenilor ca sa platiti banii excrocati prin politica antiortdoxa pe care o faceti ca sa strangeti bani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s