Evreilor le este teama de Isaia 53; evanghelicii sunt ignoranti, in general, la acest capitol- Saptamana Patimilor

 

Evreilor le este teama sa discute despre Isaia 53. Nu fac faţă la o discutie pe text. Este dovada cea mai puternica din Vechiul Testament ca Domnul Isus este Mesia.

In general evanghelicii neglijeaza texte cheie cu privire la aspectele profunde ale mantuirii. Multi doar au auzit de Isaia 53 dar niciodata nu au analizat adecvat textul. Mai jos urmeaza un rezumat al acestui capitol care abordat cu smerenie si meditatie la text ne edifica in Saptamana Patimilor.

Trei intrebari

Capitolul 53 cuprinde trei intrebari. Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cui ii s-a descoperit braţul Domnului? Cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pămîntul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu?

Cele trei intrebari au rostul de a ne ajuta sa descifram intelesul acestui capitol. Contemporanii lui Cristos erau in mare confuzie cu privire la identitatea Lui si la rostul rastignirii Sale. Prin aceste intrebari Isaia ajuta pe cititorul sincer sa inteleaga cine era Mesia cu adevarat.

Smerenia

Umilinta lui Cristos este desavarsita. El a ales sa fie in ce priveste natura sa umana, o odrasla slaba fara frumusete si stralucire. Sa fim bine intelesi, Domnul nostru nu a fost un urât, dar nici nu era la curent cu moda zilei cum evanghelicii sunt astazi. El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr’un pămînt uscat. N’avea nici frumuseţă, nici strălucire ca să ne atragă privirile, şi înfăţişarea Lui n’avea nimic care să ne placă. (v.2)

Rezultatul a fost dispretul din partea concetatenilor Lui. Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obicinuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa dela El, şi noi nu L-am băgat în seamă. (v.3) Ca raspuns la umilinta lui Mesia, smerirea noastra este o conditie esentiala pentru apropierea de textul sacru al acestui capitol.

Confuzia contemporanilor Lui

Isaia profeteste cu 700 de ani inainte de Cristos. Era de asteptat ca scrierile lui Isaia sa fie cunoscute, iar poporul sa nu fie in eroare cu privire la Mesia. Dar n-a fost asa. Liderii lor erau dedicati fie culturii greco-romane, fie Talmudului. In consecinta ei l-au vazut pe Mesia ca fiind pedepsit pe drept, de Dumnezeu. şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu, şi smerit. (v.4)

Substitutia

Domnul Cristos ne-a inlocuit inaintea lui Dumnezeu cand s-a revarsat mania lui Dumnezeu impotriva pacatelor noastre: Pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste El, şi prin rănile Lui sîntem tămăduiţi. Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor. (v.5,6)
…şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. (v.11)

Impecabil in suferinta

El a fost Mielul Lui Dumnezeu care a suferit tacut ororile torturii. Cînd a fost chinuit şi asuprit, n’a deschis gura deloc, ca un miel pe care -l duci la măcelărie. (v. 7)

Meditatia

Isaia 53 este un text pentru meditatie, si nu pentru o abordare superficiala. dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut/meditat că El fusese şters de pe pămîntul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu? (v. 8)

Profetii implinite

Isaia descrie aspecte cheie ale rastignirii in mod profetic care dau si mai multa validitate Golgotei. Dar El era străpuns pentru păcatele noastre (v.5) N’a deschis gura deloc, ca un miel pe care -l duci la măcelărie. (v.7) El a fost luat prin apăsare şi judecată. (v.8) Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormîntul Lui la un loc cu cel bogat (v.9)

Perfectiune morala
Măcar că nu săvîrşise nicio nelegiuire şi nu se găsise niciun vicleşug în gura Lui. (v. 9)

Adevarata Jertfa
Dar, dupăce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, (v.10a)

Invierea
va vedea o sămînţă de urmaşi, va trăi multe zile, şi lucrarea Domnului va propăşi în mînile Lui.(v.10b)
Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. (v.11)

Indreptatirea
Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel drept va indreptati pe mulţi şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor. (v.11)

Glorificare si mijlocire

In contextul de la Isaia 53, cei mari sunt doar persoanele Sfintei Treimi. Domnul Cristos cel glorificat dupa inviere si-a reluat locul in cadrul Trinitatii. De aceea Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari, şi va împărţi prada cu cei puternici. (v.12) Cristosul cel slavit sta la dreapta Tatalui si mijloceste pentru noi. …a purtat păcatele multora şi S’a rugat pentru cei vinovaţi. (v. 12)

4 thoughts on “Evreilor le este teama de Isaia 53; evanghelicii sunt ignoranti, in general, la acest capitol- Saptamana Patimilor

  1. INALTATOR MESAJ, FRATE PAUL!

    Iudaismul talmudic NU are nici o explicatie teologica, dar nici macar una, care sa fie coerenta si consistenta vizavi de ceea ce afirma despre crucificarea Domnului Isus pasajele din Isaia 53 (analizate de tine aici), mai ales in tandem cu Daniel 9:25-27 (crucificarea va fi INAINTE de distrugerea templului), Zaharia 12:10 (afirma literal pocainta Israelului in timpul necazului cel mare, cand ramasita crediciosa a Israelului va recunosaste divinitatea lui Cristos pe care ei “L-au strapuns”, divinitate care este afirmata chiar de Insusi Dumnezeu Tatal: “îşi vor întoarce privirile spre Mine, pe care L-au străpuns”), etc.

    Ma bucur, frate Paul, ca ai abordat aceste teme deosebit de importante in ultimele articole (si in contextul lor escatologic), mai ales ca ele sunt atat de ignorate de neo-evanghelici care sunt preocupati acum cu realizarea agendei lor de “social gospel”, ecumenism & misticism.

  2. Pingback: Evreilor le este teamă de Isaia 53; evanghelicii sunt ignoranți, în general, la acest capitol – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s