Puterea invierii experimentata si falimentul evanghelicilor vestici si autohtoni

Falimentul European. Iata pe scurt cum au falimentat evanghelicii din vest. In Europa in mijlocul secolului 19, universitatea germana Tübingen, sub conducerea apostatului F.C. Baur, a dus un atac total impotriva credibilitatii Bibliei datorita dependentei lui Baur de filozofia dialectica a lui Hegel. Astfel, de la Tübingen a iesit scoala de gandire numita criticismul inalt. Astfel, criticismul inalt, care neaga inspiratia divina a Bibliei, cat si autenticitatea faptelor din Biblie, a luat controlul teologiei in intreaga Europa, inclusiv Anglia. Criticismul inalt a facut din Biblie mitologie. Criticismul inalt a fost demolat de dovezile aduse de la parintii apostolici de teologi independenti de gandirea falsa a filozofiei germane. 

Invierea Domnului are aplicatie directa in viata noastra, dar cu o conditie! 

Multi ar vrea sa stie ce este puterea invierii in viata lor dar nu vor conditia prealabila a vietii de inviere. Nu poti predica puterea invierii cand tu insuti nu experimentezi puterea invierii! Care este conditia prealabila? Ne-o spune Pavel. Şi să -L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui (Fil 3:10). Deci nu poate fi vorba de inviere daca nu este intai moarte. Domnul nostru nu putea sa invieze daca nu inainte murea. Noi nu putem experimenta puterea invierii Lui daca nu suntem una cu moartea Lui, nu in pozitia noastra in Cristos, ci in practica vietii noastre. Cand spun a fi una cu El in moartea Lui, nu ma refer la moartea fizica, ci la moartea pornirilor carnale, moartea dependentei de social media, moartea mofturilor noastre, a arogantei noastre teologice sau materiale, a superficialitatii noastre de crestini de secolul 21. 

Apostolul Pavel si puterea vietii de inviere 

Duhul Domnului nu ii da lui Pavel sa scrie despre puterea invierii Domnului in viata lui cand Pavel era in libertate. Ii da sa scrie despre acest subiect cand Pavel era in inchisoare. Epistola catre Filipeni este o epistola din inchisoare alaturi de Efeseni, Coloseni si Filimon. Iata ce spune el inainte de a aborda acest subiect. Căci pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este un cîştig (Fil 1:21). Viata de inchisoare asteptand verdictul lui Nero ii dadea sentimentul mortii. El nu era speriat dar nu ignora aceasta posibilitate. Cu siguranta mai erau si alte restrictii acolo care ii faceau viata grea. Pavel isi dadea seama ca el experimenta in inchisoare identificarea cu Cristos in moartea Lui, si deaceea are parte de puterea invierii Lui in inchisoare. Si deaceea are autoritatea sa ne vorbeasca despre puterea invierii in mod practic in conditiile vietii care il apasau. Puterea invierii este puterea de a trai deasupra circumstantelor asa cum Pavel putea sa spuna din inchisoare: Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăş zic: Bucuraţi-vă! (Fil 4:3)

Falimentul American. In America, criticismul inalt a distrus cateva universitati renumite ca si Princeton. Totusi crestinismul american nu a depins de universitati renumite ca si Princeton ci a avut cateva seminare teologice de baza ca de exemplu Dallas Theological Seminary. America a avut un crestinism conservator pana la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial. Cand America a devenit o supraputere, evanghelicii s-au relaxat, au dus-o prea bine si au avut timp de televizor, au admirat-o pe desfranata Marilyn Monroe si au ascultat la muzica dansatorului din buric Elvis Presley. America a devenit liderul cultural mondial de muzica si cultura pop si rock. Multi pastori si teologi americani au fost ignoranti in ce priveste istoria culturala americana interbelica asimiland lumescul, pacatul, si decaderea societatii americane care incepuse atunci. 

Si asa se face ca astazi John MacArthur se da drept conservator dar se bat tobele rock tare la scoala duminicala la el, iar tinerii sunt tîrâti prin namol, dansand in jurul capului de porc (vezi aici). Tot la fel, sectantul Mark Dever si asociatia lui, 9Marks, se delecteaza in mocirla satanică numita muzica rap “crestina” (vezi aici). In Romania, propagandistii lor sunt Ninel Lazar, Magna Gratia, si Andrei Croitoru (vezi aici). 

Falimentul Romanesc. Dupa revolutie, Romania a avut parte de un ajutor fratesc bine intentionat de la evanghelicii americani si europeni. Numai ca, evanghelicii americani au adus cu ei cultura pop si muzica rock. Americanii nu au stiut mai bine; in asa ceva s-au nascut. Pastorii si liderii de biserica români au stiut mai bine, nu s-au nascut sub cultura pop si muzica lui Elvis Presley. Si totusi majoritatea evanghelicilor români au capitulat la invazia culturala americana. Draga pastor român si lider de biserica, daca vrei sa ai autoritate si daca vrei sa traiesti puterea vietii de inviere, vorbeste deschis impotriva pacatului specific bisericii in care slujesti, opune-te indecentei, ereziei, si elimina tobele si muzica rock din biserica. 

Sunt vremuri din urma si pentru majoritatea, numarul enoriasilor si comfortul personal inseamna mai mult decat adevarul Scripturii, viata de sfintenie, si a urma dupa Cristos in calea cea ingusta. 

Dar lucrurile, cari pentru mine erau cîştiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba încă, şi acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, faţă de preţul nespus de mare al cunoaşterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am perdut toate şi le socotesc ca un gunoi, ca să cîştig pe Hristos, şi să fiu găsit în El, nu avînd o neprihănire a mea, pe care mi -o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.  Şi să -L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui, şi să mă fac asemenea cu moartea Lui; ca să ajung cu orice chip, dacă voi putea, la învierea din morţi
(Fil 3:7-11).

10 thoughts on “Puterea invierii experimentata si falimentul evanghelicilor vestici si autohtoni

 1. Pingback: Puterea învierii experimentată și falimentul evanghelicilor vestici și autohtoni – ARMONIA MAGAZINE – USA

 2. Istoria ne predă lecții importante, e adevărat. Am citit cu interes articolul de aici. Vreți să sugerați că John MacArthur și Mark Dever nu ar fi credincioși născuți din nou? Eu cel puțin așa înțeleg din cum decurge articolul, și sursa amăgirii lor pare să fie abandonarea autorității Cuvântului.
  Paște fericit!

 3. A propos de personalități care au decăzut, pot să vă întreb, că tot sunt eu cu întrebările, cum vă explicați că Iefta este în galeria eroilor credinței din Evrei? Gestul lui de a jertfi propriul copil este clar inspirat din religiile păgâne, iar pentru așa ceva trebuia după Lege să fie omorât, și totuși Evrei îl menționează ca erou al credinței. Ține Dumnezeu mai mult cont de acțiunile publice ale oamenilor decât de evlavia personală?

  • Intradevar intelegerea faptei lui Iefta este problematica daca se ia inafara contextului. Contextul este vital pentru interpretarea textului. “Iefta, Galaaditul, era un om viteaz. El era fiul unei curve” (Judecatori 11:1). Iefta, ca fiu al unei prostituate a fost influentat de paganism intr-un mod dominant. Ce a facut el este o crima, dar in cartea Judecatori se da spatiu mult istoriei lui Iefta tocmai ca sa se arate cat de decazuti erau evreii pe vremea aceea. Dumnezeu, vorbind in termeni omenesti, nu are pe nimeni decat pe fiul unei prostituate sa scape acele triburi Israelite care erau in pericol din partea Amonitilor. Asta trebuie sa intelegem din episodul din cartea Judecatori, nu ca Dumnezeu aproba acea crima oribila. Caracterul si obiceiurile bune se construiesc in timp iar apucaturile grave a lui Iefta nu s-au rezolvat niciodata, deaceea a facut ce a facut.
   In contextul capitolului 11 si 12 din Evrei, tema majora este Domnul Cristos initiatorul si desavarsitorul credintei noastre. Capitolul 11 ne pune inainte acea galerie de eroi ai credintei dar toti aceea au credinta furnizata de Domnul Isus, nu de la ei. Multi se opresc doar in capitolul 11 incercand sa inteleaga cum poti avea o credinta asa de mare, dar raspunsul este in capitolul 12:2 “Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvîrşirea credinţei noastre, adică la Isus”. Iefta a primit de la Domnul acea credinta mare, deoarece NU ERA NIMENI INTRE ISRAELITI CARE SA PRIMEASCA CREDINTA DE AI INVINGE PE AMONITI. Deci, in cap. 11 nu este aprobata fapta lui Iefta, ci este aratata credinta care este data lui Iefta pentru ca altii nu erau disponibili. Aminteste-ti de Deobra care este nevoita sa devina lider pentru ca nu era nici un barbat disponibil, toti erau niste decazuti.

 4. Intamplator am dat peste blogul asta. Citeam ceva despre Barbosu si acolo am aflat ca un oarecare Ioan8 l-a c-am criticat. Asa ca am cautat sa vad care-s criticile la care se refera acest domn si asa am ajuns sa citesc aceste articole. Nu stiu cine esti si nici nu ma intereseaza, dar dupa ce am citit cate ceva din ce-ai scrie pe aici, mi-ai intrat la …corazon.
  Avem cam acelasi puncte de vedere, cu mentiunea ca eu in ultimii mai bine de 15 – ba chiar aproape 18 ani – n-am umblat pe la biserica deloc. Iar atunci cand, dupa o grea incercare a vietii, am cautat din nou biserica… n-am mai gasit-o. Ma refer la biserica copilariei mele, Biserica Baptista de dinainte de 89 , in care m-am nascut si am crescut. Si nu doar ca nu am mai gasit-o dar ceea ce am gasit in locul ei m-a ingrozit de-a dreptul. Am descoperit divertismentul in locul scolii duminicale si circul prestat de un babuin pe post de pastor in locul predicii de la serviciul divin,
  Cateva impresii le-am scris pe blogul lui Daniel Branzei intr-o discutie despre Traian Dorz si Wurmbrandt (in care mi-a sters doua comentarii in care citam din cartea lui Traian Dorz ”Hristos, marturia mea” un episod intamplat intre acesti doi oameni ai lui Dumnezeu in anul 1958.)
  Ps. Nu trebuie sa publici postul asta. Nu sunt interesat de polemici sau de dragul de a posta. Am scris doar ca sa vezi ca mai sunt si oameni care nu si-au uitat identitatea parintilor si bunicilor si care au cam aceleasi pareri pe care le are si fratia ta.
  E un post de incurajare catre Ioan8 – fara sa am habar cine-i Ioan8.
  Sanatate si te salut cu salutul Oastei Domnului.
  Slavit sa fie Domnul.
  .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s