Ghid de adormirea constiinței in vremurile din urmă

Disclaimer: acest articol ar putea viza pe multi evanghelici romani dar nu putem spune asta pentru ca nu vor mai citii mai departe 😀

1. Incepe cu premiza ca nu exista profeti mincinosi

Zi ca “obsesia” cu erezii si invataturi false apartine unor fanatici sau unora care le place cearta si nu stiu cum sa fie pozitivi. 

2. Critica cu pasiune pe cei cu darul deosebirii duhurilor 

Spune ca Biserica nu are nevoie de “descurajarea” din partea unora care despica firul in patru si care nu vad in jur decat pericole. Ai sa fii enorm de incurajat(ă) cănd o sa vezi ca o majoritate din biserica vor fii entuziazmati de cei spui cu privire la acei “critici”. 

3. Inabuse-ti constiinta cu folosirea excesiva a mobilului si a tehnologiei 

Tu stii bine ca stand toata ziua pe mobil, pe computer sau ocupat cu alte jucarii tehnologice iti sufoca gandirea ca un drog. Dar tocmai asta vroiai, sa gasesti o metoda prin care sa iti spui ca toate lucrurile sunt in regula.

4. Mergi cu majoritatea, nu cu adevarul

Adevarul nu mai este popular de multe decenii. Pe tine te intereseaza popularitatea nu ostracizarea creata de afirmarea adevarului in aceste vremuri de sfarsit. Nu citii bloguri de apologetica pentru ca iti creaza tulburare, mai degraba relaxeaza-te cu ce spun “ziaristii” evanghelici de pe Facebook si Instagram. Doar ai si tu nevoie de a stii ce mare accident s-a intamplat pe autostrada, ce nou album a lansat vedeta zilei, cum sa-ti aranjezi casa mai contemporan, si cum sa dai din pedale 😉 Daca vrei sa pari mai intelectual fa-ti o poza cu biblioteca de pe perete si da lista de carti care trebuie citite. 

5. Fii curajos si interactioneaza cu aberantii si apostatii zilei

Si ce daca blogurile de apologetica te avertizeaza despre Crislamism? Tu schimba mesaje pe Facebook cu Manastireanu, Emanuel Contac, sau Corneliu Constantineanu. Nu-l uita pe crislamistul James White. Nu ii lasa sa iti ia bucuria carismatica! Asa ca da-i inainte cu Heidi Baker, Bill Johnson, John Piper, Zac Poonen, sau secta Kwasizabantu. Daca te consideri printre cei mai rasariti te vei delecta cu Tim Keller, Matt Chandler, si alti neocalvinisti. 

6. Acuza-i pe apologeti ca sunt lipsiti de dragoste  

Tu ai auzit ca toleranta a inlocuit dragostea autentica. Dar tu asta vrei, sa tolerezi aproape totul pentru ca si altii sa te tolereze pe tine in excesele crestinismului contemporan. Asa ca stii cum vei actiona, ii vei numii pe cei care traiesc sfant legalisti iar pe cei care dau pe fata ereziile, ca nu au dragoste. 

7. Zi asa: “Mai bine va ocupati de castigarea sufletelor decat de apologetica!” 

Tu nu ai habar cata evanghelizare fac apologetii dar ca sa scapi de ei, acuza-i ca nu se ocupa cu castigarea sufletelor. Tu stii bine ca cei care vorbesc despre castigarea sufletelor de fapt nu o practica ei insusi, dar recurgi si la acest mic truc ca sa plutesti mai departe in oceanul nepasarii. 

8. Confunda prosperitatea materiala cu spiritualitatea biblica

Nu prea mai sunt multi saraci. Majoritatea tinerilor sunt inteligenti si au salarii bunicele. Au bani de cafenele, restaurante, excursii, si jucarii electronice. Cand te uiti in jur tu vei spune ca asta este binecuvantarea Domnului, nu ca in realitate este un boom economic. Asa ca vei fii dedicat total materialismului, ignorand loialitatea fatza de Cristos, iubirea doctrinei curate, si a unei vieti sfinte.

“Iată Eu stau la uşă, şi bat. Dacă aude cineva glasul meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine. Celui ce va birui, îi voi da să şadă cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum şi Eu am biruit şi am şezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie. Cine are urechi, să asculte ce zice Bisericilor Duhul.” Apoc 3:20-22

 

11 thoughts on “Ghid de adormirea constiinței in vremurile din urmă

 1. pace frate! chiar ieri citeam din 1 Timotei cum apostolul Pavel ii spunea tanarului Timotei despre invatatura sanatoasa care duce la evlavie; iar despre ceilalti spunea ca ar crede ca evlavia este un izvor de castig si sa se fereasca de astfel de oameni, ca daca avem ce manca si cu ce ne imbraca ne este suficient; si asta spunea unui tanar al vremii (1 Timotei capitolul 6);
  in alta ordine de idei si mie mi s-a spus in biserica ca nu am voie sa critic; cu alte cuvinte daca directia masinii se strica noi nu avem dreptul sa observam si sa incercam sa o reparam, trebuie sa lasam masina sa iasa de pe drum, ca deh, critica e de la necuratul!
  Domnul fie laudat in toate!

 2. AVERTISMENT ÎMPOTRIVA EREZIILOR DOCTRINARE

  Titlul articolului publicat de autor „Ghid de adormirea constiinței in vremurile din urmă” este un exemplu de „codificator de informație înalt organizată și operatorie” în domeniul apologeticii creștine.
  *******
  Titlul este interfața (perdeaua) dincolo de care trebuie să vedem pe cel care este numit de apostolul Pavel în 2 Corinteni 4:4 „dumnezeul veacului acestuia”, care a luptat și luptă mereu să-i deturneze pe creștini să nu descopere și „să nu vadă [în mod deplin] strălucind lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu”.
  *******
  „GHID DE ADORMIREA CONSTIINȚEI IN VREMURILE DIN URMĂ” este un AVERTISMENT ÎMPOTRIVA EREZIILOR DOCTRINARE și a unei CONDUITE în dezacord cu valorile
  moral-divine din Sfânta Scriptură.
  *******
  ÎN OPT IMPERATIVE AVERTISMENT (însoțite de 20 de fraze explicative și încheiate cu un verset menit să spargă barierele pericolelor atotsuficienței care poate ne-a cuprins) AUTORUL trage un semnal de alarmă menit să ne oprească din lâncezala spirituală în care suntem pe punctul de a cădea sau poate poate am căzut și nu suntem conștienți de condiția noastră actuală.

  În această situație avertismentul apostolului Pavel este mai actual ca oricând: Romani 12:2 Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
  *******
  Mi-a atras atenția o afirmație a fratelui Dorin care a scris primul comentariu la acest articol:
  „…in alta ordine de idei si mie mi s-a spus in biserica ca nu am voie sa critic…”
  *******
  Conducătorii Bisericii din care face parte Dorin fie au uitat, fie ignoră ceea ce este scris în 2 Timotei 3:16-17 „Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, SĂ MUSTRE, SĂ ÎNDREPTE, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit [matur] şi cu totul destoinic [echipat] pentru orice lucrare bună.
  *******
  În continuare reiau fragmente din comentariul scris anul trecut pe acest Blog și pe care l-am semnat cu Ovidiu în amintirea fratelui meu care a murit de cancer la vârsta de 42 de ani.
  *******
  „Creștinismul este atacat nonstop din exterior.
  În acest sens, Biblia și creștinii sunt ridiculizați, iar Biserica este amenințată și atacată continuu.”
  *******
  Un fapt de care puțini creștini sunt conștienți este lupta permanentă pe care Satan a dus-o și o duce împotriva Bibliei, Sfânta Scriptură, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
  *******
  „Biblia Îl are ca autor pe Dumnezeu. Personajul principal este Domnul Isus Hristos. Conținutul ei este Adevărul, iar subiectul Bibliei este mântuirea noastră.”
  *******
  Biblia, care are o putere intrinsecă în sine, are caracter normativ și formativ pentru om, iar studierea Sfintei Scripturi, prin călăuzirea și iluminarea de către Duhul Sfânt, deschide mintea omului pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, prin cunoașterea Domnului Isus Hristos (Luca 24:44-45; Matei 11:27!)
  *******
  Însă, MULȚI OAMENI, care nu sunt ancorați „ÎN HRISTOS” (nu se identifică total cu ființa, personalitatea și gândirea Domnului Isus Hristos), ci sunt doar „în comuniune cu Hristos” (identificare doar în gândire, și în special doar cu relatările biblice), SUNT EXPUȘI CĂDERII de natură doctinară.
  *******
  „Păcatele de natură doctrinară se numesc erezii.
  Ele nu se pot lipi de creștinul care are Duhul Sfânt și este călăuzit de El.”
  Un astfel de creștin studiază sistematic Sfânta Scriptură și are cu adevărat în viața de zi cu zi o conduită creștină.
  *******
  ÎNSĂ, ESTE DRAMATIC FAPTUL CĂ BISERICA ESTE SUBMINATĂ CHIAR DIN INTERIORUL SĂU prin păcatele doctrinare ale celor care, de cele mai multe ori, din motive financiare devin agenții promovării în mod conștient a ereziilor în Biserică.
  *******
  În acest ultim caz cineva afirma că:
  „Biblia este singurul antidot împotriva apostaziei şi a corupţiei din biserică. Biserica catolică a pus Biblia deoparte şi a adus peste omenire Evul Mediu.
  BISERICA PROTESTANTĂ A REDESCOPERIT BIBLIA, DAR ACUM O NEGLIJEAZĂ.
  Este alarmant cât de mult neglijează biserica din zilele noastre Biblia, în timp ce, plină de mândrie intelectuală, în numele aşa numitei “erudiţii moderne”, recurge la tot felul de mijloace pentru a-i submina originea divină şi a o pune deoparte ca pe o simplă carte de înţelepciune ebraică.”
  *******
  Sintagma care circulă prin Biserici este că oamenii sunt sătui de învățătură. „În consecință nu se predică Cuvântul, ci doar porțiuni din Cuvânt care nu pun la lucru mintea omului, ci doar simțurile lui. Gravă eroare!”
  *******
  Am citit mai demult că în America s-au făcut un sondaj.

  Din cei care afirmau o autentică relaţie cu Domnul Isus Hristos, născuți din nou,
  doar 25% recunoșteau că citesc Biblia în fiecare zi.

  57% dintre aceştia îşi deschideau Biblia numai duminica atunci când şi pastorul o făcea.

  Iar 32% nu o citeau fiindcă spuneau că este prea greu de înţeles.
  *******
  În consecință, a cunoaşte Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, înseamnă a-L cunoaşte pe Domnul Isus Hristos, pe Stăpânul și Mântuitorul nostru.
  Doar în urma studiului sistematic al Scripturii, prin iluminearea Duhului Sfânt, putem cunoaște învățătura Domnului Isus Hristos și dacă crezul unei biserici este învăţătură sănătoasă.
  *******
  Însă, conform afirmației Domnului Isus Hristos din „Parabola năvodului” Cuvântul lui Dumnezeu adună tot felul de oameni, dar trierea se va face la vremea hotărâtă de Dumnezeu.

  Tuturor, multă sănătate și protecție divină permanentă din partea Domnului Isus Hristos!
  Dobrescu Victor

  • Domnule Dobrescu!
   Apocalipsa este o carte care este spirituala. Defapt Intreaga Scriptura este Spirituala. Ca vor oamenii carnali, firesti sa o ia, sa o traga dupa mintea lor fireasca este treaba lor. Ap, Pavel are ceva de spus In privinta Scripturi, care este Cuvantul lui Dumnezeu si In ultima instanta este Legea lui Dumnezeu.

   Iata ce spune Pavel despre Legea lui Dumnezeu ,Cuvantul scris;Romani 7;14. Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului. Nu stiu cat puteti patrunde ceia ce Pavel vrea sa spuna prin aceste cuvinte. Am intrat pe acest blog instantaneu si am dat peste acest raspuns pe care-l dati cu privire la Mia de ani.

   De mia de ani nu vorbeste decat Ap, Ioan . Si atentie, ca el de cate-va ori mentioneaza ca; Eram In Duhul cand am fost luat si mi s-a aratat toate aceste lucruri. Vedeti, Cartea Apocalipsei mai vorbeste de Balaur, de Fiara, de Femeiaa care a primit ajutor dela Raul si multe altele.

   Dece nu a mentionat Domnul Isus In timpul vieti lui pe pamant de aceasta mie de ani literala? Ca doar venea dela Tatal si luase parte la tot ce Tatal Intocmise pentru Inceput, pentru prezent si pentru viitor. Sa fi ascuns Dumnezeu Tatal de Fiul ceia ce avea In gand sa faca la sfarsit de tot? Sa fim seriosi cand abordam Cuvantul lui Dumnezeu.

   Nici Ucenicii nu au mentionat nimic despre Mia de ani. Sa fi ascuns Duhul lui Dumnezeu acest “evaniment” de acesti Slujitori ai lui Dumnezeu?Sunt multe de spus cu privire la felul de a Intelege Sfantul Cuvant.Va las sa meditati la faptul ca Domnul Isus nu spune nimic si nici Ucenicii de Mia de ani. Apoi, sa meditati la ce spune Ap Ioan ca ;era In Duhul. Si la urma sa medirati la ceia ce spune Ap, Pavel cu privire la lucrurile care le-a vazut si care nu pot fi descrise la modul firesc, literal.Si la urma as pune o alta Intrebare din ceia ce ati scris;Am copiat ce trasmiteti tuturor;
   Tuturor, multă sănătate și protecție divină permanentă din partea Domnului Isus Hristos!
   Dobrescu Victor

   Nu au avut Apostoli aceasta protectie divina, din moment ce toti au avut de suferit?
   Primim din mana lui Dumnezeu asa cum spune Iov. Si binele si raul care ni se pare noua ca este rau de moment.Spun de moment, pentruca In definitiv Intreaga viata este un moment, prin compartie cu cea vesnica.

   Sa aveti o zi sau o noapte binecuvantata
   John

 3. PENTRU IOAN C.
  **************************
  ÎN PRIMUL rând, vă felicit pentru articolul pe care l-ați scris. Apreciez ideea dumneavoastră din prima frază: „Ar fi neapărată nevoie de un Nou Testament pentru noi, ortodocșii, dar care să fie o nouă traducere”.
  Înțeleg că doriți o traducere care să fie în concordanță cu COPIILE EXISTENTE după manuscriselor originale grecești, așa cum rezultă din comparațiile dumneavoastră între diferite traduceri, în privința unor termeni din limba greacă traduși diferit, în diferite variante din limba română.
  *******
  O nouă traducere implică o muncă complexă, fiindcă de foarte, foarte multă vreme creștinii NU MAI DISPUN DE NICIUN MANUSCRIS ORIGINAL al vreunei CĂRȚI DIN BIBLIE.
  „Din câte se știe, nici unul dintre aceste 27 de manuscrise originale scrise în greaca koine ale cărților Noului Testament nu a supravieţuit până în zilele noastre.
  Însă din acest izvor principal ne-au parvenit copii după originale, copii ale copiilor și seturi de copii, care au format un vast rezervor de peste 13000 de manuscrise ale Scripturilor greceşti creştine, din care peste 5000 sunt manuscrise în greacă koine, iar peste 8000 de manuscrise în diferite limbi. Unele dintre acestea conţin porţiuni ample din Scripturi; altele sunt doar fragmente.”
  Cel mai vechi dintre aceste numeroase manuscrise este fragmentul de papirus din Evanghelia după Ioan 18:31-33,37,38 care este păstrat în biblioteca John Rylands din Manchester (Anglia), identificat cu sigla P52 și datând din prima jumătate a secolului al lI-lea, probabil din jurul anului 125 d.H. Astfel, această copie a fost scrisă la numai un sfert de secol după original.
  *******
  ÎN AL DOILEA rând, vă felicit pentru că ați remarcat că în traducerea lui Bartolomeu Anania din Apocalipsa 20:2-7 apar alternativ expresiile „o mie de ani”, dar și „miile de ani”, iar dumneavoastră preferați expresia ”o mie de ani”.
  ******************************************
  Am citit și comentariul scris de Bartolomeu Anania pe care îl face la versetul 2 din Apocalipsa 20 și am remarcat că pentru Bartolomeu Anania
  1) cifrele și numerele aveau valoare simbolică
  2) Numarul 1000 simbolizează o perioadă foarte lungă
  3) în versetele 3, 5, 6 si 7 textul original grecesc folosește expresia ta hília éte = „miile de ani”,
  4) Interpretarea literală – ca si traducerile neglijente – au dat naștere multor confuzii și rătăciri, precum vechiul hiliasm și mai noul milenarism.
  *******
  ÎN PRIMUL rând, Bartolomeu Anania nu a avut la dispoziția sa niciun manuscris original al cărții Apocalipsa. Așa cum am menționat mai sus nu mai există niciun manuscris original scris în greaca koine al vreunei cărți din Noului Testament.
  Manuscrisele-copie sau manuscrisul pe care, probabil, l-a folosit pentru traducerea capitolului 20 din cartea Apocalipsa includ(e) la la versetul 2 și 4 expresia χιλια ετη (hília éte = o mie de ani), iar la versetele 3, 5, 6 si 7 include expresia τα χιλια ετη (ta hília éte = „miile de ani), ALTFEL Bartolomeu Anania N-AR FI TRADUS „când mia de ani, când mii de ani în același capitol” cum afirmați și dumneavoastră – Ioan C.
  Ori existența simultană în același manuscrise-copie sau manuscris a celor două expresii, ne conduce la principiul noncontradicției care impune în mod inevitabil concluzia că una din cele două expresii nu este validă. Dar, erudiții în criticismul textual, cei mai mulți, au înclinat balanța către expresia „o mie de ani”.
  *******
  ÎN AL DOILEA rând, Bartolomeu Anania a neagat interpretarea literală a cifrelor și numerelor din Apocalipsa considerând că au doar o valoare simbolică.
  Însă, trebuie remarcat faptul că termenul „o mie de ani” apare în multe variante de traduceri de şase ori în capitolul 20.
  „Conceptul acesta nu putea fi dedus pe cale vizuală; Ioan a fost informat de el şi era necesar să se afirme explicit că viziunea se referă la o perioadă de o mie de ani.”
  (Deşi amileniştii şi alţi interpreți ai Scripturii au interpretat textul în sens non-literal, concluzia lor nu este susţinută de dovezi că nu este vorba de o perioada literală de o mie de ani.)
  Acesta este singurul capitol din Apocalipsa în care este menţionată o perioadă de o mie de ani şi faptul că este menţionată de şase ori, „fiind prezentată drept o perioada înainte de care şi după care vor avea loc alte evenimente, duce la concluzia ca este vorba de o perioadă literală de 1000 de ani”.
  Deoarece şi alte referinţe temporale din Apocalipsa sunt textuale (ex., „patruzeci şi două de luni”, 11:2; 13:5; „o mie două sute şaizeci de zile”, 11 :3; 12:6) este normal să luăm în sens literal şi expresia „o mie de ani”.
  Dacă expresia „o mie de ani” ar desemna o perioadă nedeterminată, dar lungă, mai exact epoca prezentă dintre cele doua veniri ale lui Hristos, aşa cum susţin amileniştii, atunci ne-am aştepta ca Ioan sa fi spus doar că Domnul Isus Hristos va domni „mult timp”, în contrast cu expresia „puţină vreme”, care se referă la eliberarea lui Satan (20:3).”
  *******
  ÎN AL TREILEA rând, Bartolomeu Anania neagă „Chilismul creștinilor din primele secole”.
  Creștinii din primele secole au crezut în ceea ce le-au explicat apostolii și ucenicii apostolilor că Împărăţia de o mie de ani va fi pe pământ. „Termenul Mileniu îşi are originea în limba latină şi înseamnă „o mie”. Aceasta înseamnă de fapt Mileniul – o mie de ani.
  În limba greacă termenul folosit pentru „o mie de ani” era Chilios. Din cauza aceasta credinţa în Împărăţia de o mie de ani a Domnului Isus Hristos aici pe pământ a fost denumită de către scriitorii creştini din primele trei secole chiliasm.”
  Chiliasmul reprezintă argumentul istoric al Împărăției de o mie de ani pe pământ.
  Dr. Charles Ryre, în Teologie elementară, a consemnat: „Încă de la începuturile sale BISERICA A FOST PREMILENISTĂ ÎN CREDINŢA EI. Didahiile (circa 100 d.Cr.), Clement din Roma (96 sau 97 d.Cr.), Pastorul din Herma (140-150 d.Cr.), Ignaţiu de Antiohia (50-115? d.Cr.), Papias (80-163 d.Cr.), Iustin Martirul (100 d.Cr.), Ireneu (200 d.Cr.), Tertulian (150-225 d.Cr.) şi alte surse ne arată că Biserica primară credea în revenirea lui Isus Cristos pentru a-şi instaura personal împărăţia pe pământ.”
  ******************************************
  Dumneavoastră ați scris în articol că:

  „Eu cred că aproape oricine înțelege că o mie de ani e o cifră simbolică, în acest sens apare și în A doua Epistolă a Sfântului Apostol Petru: „Şi aceasta una să nu vă rămână ascunsă, iubiţilor, că o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi.”” (II Petru 3, 8).

  Însă, în interpretarea acestui verset trebuie ținut cont de faptul că Dumnezeu a creat timpul, îl susține, il controlează, dar „El nu trăiește în sfera timpului ca noi”. Dumnezeu este veșnic, etern, fără început și fără sfârșit.

  În acest sens AFIRMAȚIA LUI PETRU (o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi.) CA ȘI CEA A LUI MOISE în Psalmul 90:4 (înaintea Ta o mie de ani de ani sunt ca ziua de ieri care a trecut , și ca o strajă din noapte.), ESTE VALABILĂ pentru Dumnezeu, pentru Domnul, DAR NU PENTRU OAMENI.

  Pentru oameni „timpul este determinat de relația dintre soare și rotația pământului în jurul lui”, însă, „Dumnezeu nu este mărginit de această relație”.
  ******************************************
  INFORMAȚII SUPLIMENTARE
  Între „manuscrisele importante PE PAPIRUS ale Scripturilor grecești” doar „Papirusul 47 Chester Beatty 3”, din secolul III d.H. scris în limba greacă (aflat la Dublin în Irlanda) conține Apocalipsa 9:10—17:2, dar NU și capitolul 20.
  *******
  „Există manuscrise importante PE PERGAMENT și PE PIELE ale Septuagintei și ale Scripturilor grecești” care conțin tot Noul Testament, iar altele nu conțin Apocalipsa.
  Iată câteva :
  *******
  Alef (01) Codex Sinaiticus din sec. IV d.H. în limba greacă și se găsește la Londra (Anglia). Manuscrisul conține o parte din Scripturile ebraice și TOATE Scripturile grecești și câteva scrieri apocrife.
  *******
  A (02) Codex Alexandrinus din sec. V d.H. în limba greacă și se găsește la Londra (Anglia). Conține TOATE Scripturile ebraice si grecești (unele porțiuni mici s-au pierdut ori s-au deteriorat) și câteva scrieri apocrife.
  *******
  B (03) Codex Vaticanus 1209, din sec. IV d.H. în limba greacă și să găsește la Biblioteca Vaticanulni din Roma (Italia). Initial Biblia a fost completă. Acum lipsesc: Gen. 1:1—46:28; Ps. 106—137; Evrei, după 9:14; 2 Timotei; Tit; Filimon; Apocalipsa.
  *******
  Dumneavoastră și întregii familii, multă sănătate!
  Dobrescu Victor

 4. RĂSPUNS PENTRU FRATELE JOHN FISCHER
  *********************************

  Frate John Fischer, Pace!
  Vă mulțumesc pentru scrisoarea postată pe Blog și pentru întrebările adresate.
  *******

  Orice creștin călăuzit și iluminat de Duhul lui Dumnezeu este conștient de faptul că întreaga SCRIPTURĂ ESTE DUHOVNICEASCĂ (spirituală), fiind inspirată de Dumnezeu (conform 2 Timotei 3:16, Ioan 4:24 în relație cu Apocalipsa 22:6 și 1 Petru 1:1), DAR și UMANĂ în același timp, fiind scrisă de „oameni [care] au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt” (conform 2Petru 1:20-21 în relație cu Ioan 14:26 și nu numai).

  Însă, trebuie să reținem următorul fapt: „cu excepţia unor secţiuni mici, asemeni celor Zece Porunci care au fost „scrise cu degetul lui Dumnezeu” (Exodul 31 : 18), Biblia nu a fost dictată oral. Scriitorii nu au fost secretarii Duhului Sfânt. Ei au fost nişte scriitori care au folosit stiluri literare diferite, fiind caracterizaţi de anumite particularităţi.”

  De aceea ORICE LIMBAJ LITERAR ÎN BIBLIE, indiferent de genul literar și de figurile de stil pe care le folosește (alegoria, analogia, antiteza, comparația, epitetul, hiperbola, imagini artistice și apocaliptice, metafora, metonimia, parabola, paradoxul, personificarea, prototipul, simbolul, sinecdoca etc.), CONȚINE UN ADEVĂR de la Dumnezeu.

  Însă, uneori ADEVĂRUL cuprins în limbajul LITERAR poate fi descoperit doar printr-o exegeză corectă, având la baza studiului traducerea LITERALĂ a pasajelor din copiile manuscriselor existente de limba ebraică, aramaică pentru Vechiul Testament și cele de limba greacă pentru Noul Testament.

  Din punct de vedere LITERAR limbajul unor pasaje biblice poate fi predominant metaforic, iar din punct de vedere SIMBOLISTIC limbajul literar poate fi COMPLEX întrucât imaginile sunt exprimate prin termeni polisemantici (cuvinte cu mai multe înțelesuri) și fără călăuzirea Duhului Sfânt este DIFICIL de interpretat corect REALITĂȚILE ESCATOLOGICE, consemnate de Dumnezeu prin profeții Vechiului Testament, prin apostoli și prin alți scriitori biblici în Noul Testament.

  *********************************
  Apostolul Pavel afirmă în Romani 7:14 „Ştim, în adevăr, că Legea este duhovnicească [spirituală]: dar eu sînt pămîntesc, vîndut rob păcatului”.

  Nu este greu de înțeles că LEGEA ESTE DUHOVNICEASCĂ (spirituală) fiindcă este de origine divină și în consecință are natura Duhului, și anume natura lui Dumnezeu, care este Sfânt, Drept și Bun (conform Rom 7:12).

  În contrast cu Legea duhovnicească (spirituală) OMUL PĂMÂNTESC, firesc, vîndut rob păcatului, este călăuzit de „Legea păcatului şi a morţii”.

  În schimb, OMUL DUHOVNICESC, călăuzit de Duhul Sfânt , dimpotrivă, poate să judece totul, şi el însuşi nu poate fi judecat de nimeni, pentru că în el lucrează „Legea Duhului de viaţă în Hristos Isus”.

  Și cum Legea emană de la Dumnezeu ea impune un standard pe care nici un om, cu excepția Domnului Isus Hristos, nu l-a putut și nu-l va putea împlini integral niciodată, deci n-a obținut mântuirea și n-o va obține prin propriile fapte.

  Find lipsit de Duhul Sfânt, OMUL FIRESC „nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte”.

  *********************************

  Frate John Fischer,

  De la începuturile sale Biserica a fost premilenistă în credinţa ei considerând că Apocalipsa 20 se referă la o domnie literală de o mie de ani a Domnului Isus Hristos pe pământ după a doua Sa venire.

  Mărturie stau în acest sens scrierile literaturii patristice, dar și dovezile interne ale Bibliei. Scrieri precum „Didahiile (circa 100 d.Cr.) și scriitori precum, Clement din Roma (96 sau 97 d.Cr.), Pastorul din Herma (140-150 d.Cr.), Ignaţiu de Antiohia (50-115? d.Cr.), Papias (80-163 d.Cr.), Iustin Martirul (100 d.Cr.), Ireneu (200 d.Cr.), Tertulian (150-225 d.Cr.) şi alte surse NE ARATĂ că BISERICA PRIMARĂ CREDEA în revenirea lui Isus Cristos PENTRU a-şi instaura personal împărăţia pe pământ.”
  *******

  „In limbajul teologic, învațătura despre existența unei împărății terestre milenare a Domnului Isus se numește și „Chiliasm”, de la termenul „chilios”, „O MIE” din limba greacă. Chiliasmul a fost singura tălmăcire predominantă în Biserica primelor două secole.”
  *******

  ”Unul dintre exponentii sai au fost Irineu, care a devenit episcop de Gaul in anul 177 si a murit in preajma anului 200. Acest om, socotit drept unul dintre parintii Bisericii, si-a exprimat crezul astfel:

  (1) Dupa caderea lui Adam in pacat, lumea trebuie sa parcurga o istorie de 6.000 de ani. Aceasta parere si-a bazat-o pe ideea ca Dumnezeu lucreaza in cicluri de sapte si pe talmacirea unor texte ca acelea din Psalmul 90:4; 2 Petru 3:8 si Evrei 4:9;
  (2) La sfarsitul istoriei lumii actuale se va ridica pe pamant Antichristul.
  (3) Christos se va arata atunci n slava si va triumfa asupra tuturor dusmanilor Sai.
  (4) Christos va instaura pe pamant Domnia Sa de o mie de ani, ca un Sabat care va incheia ciclul de sapte mii de ani al istoriei.
  (5) Ierusalimul va fi reconstruit si intreg pamantul va cunoaste o perioada de refacere si regenerare fara egal in istorie.
  (6) Pacea si neprihanirea vor fi cele doua coordonate de baza ale domniei lui Christos pe pamant.
  (7) Dupa aceasta domnie de o mie de ani a lui Christos, va urma invierea, judecata finala si ‘nnoirea tuturor lucrurilor.”
  *********************************

  Frate John Fischer,

  Sper că dumneavoastră CUNOAȘTEȚI BINE Istoria Bisericii Creștine de la apariția ei în Ziua Cincizecimii și până în prezentul nostru și nu este nevoie să mai argumentez în plus cu alte citate din literatura patristică.

  „Chiar și Origen care este considerat părintele amilenismului a fost premilenist. Mai târziu a spiritualizat împărăţia viitoare şi a considerat-o ca fiind epoca bisericii de la Adam şi până în „prezent” [ prezentul lui Origen !?].

  La fel ca şi Origen, Augustin a fost la început premilenist. „Preluând această idee, a spiritualizarii conceptului de împărăţie, Augustin (354-430) a făcut ca ea sa însemne existenţa Bisericii în această lume; totuşi el a înţeles în mod literal cei o mie de ani, aceştia începeau de la înalţarea Domnului Isus Hristos şi se terminau în anul 1000 la revenirea Sa.

  Când a trecut anul 1000, fără ca Domnul Isus Hristos să revină, „cei o mie de ani au fost spiritualizaţi pentru a însemna o perioadă nedefinită de timp sau întreaga perioadă între prima şi a doua venire a Mântuitorului nostru”.
  * *
  * * *
  VĂ ROG SĂ REMARCAȚI că, atât concepția AMILENISTĂ (Mileniul este perioada de pe pământ între cele două veniri) cât și concepția POSTMILENISTĂ, dar şi o altă FORMĂ DE AMILENISM care susţine că „mileniul este starea prezentă a sfinţilor din cer” AU APĂRUT în perioada în care ISRAELUL NU MAI EXISTA CA STAT din anul 70 d.H.
  * *
  * * *
  Însă, REÎNFINȚAREA STATULUI ISRAEL în anul 1948 A RECREAT CADRUL PROFETIC și ISTORIC în care Domnul Isus Hristos se va întoarce pentru a-ȘI INSTAURA PERSONAL Împărăția lui Israel pe pământ.
  *********************************

  Frate John Fischer,

  Apostolul Ioan precizează în primul verset de la începutul cărții Apocalipsa că, tot ce a scris în această carte reprezintă „Descoperirea lui Isus Hristos pe care I-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând”.

  Deci, chiar Dumnezeu-Logosul întrupat în Isus din Nazaret, Domnul Isus Hristos i-a comunicat prin această Descoperire (REVELAȚIE) apostolului Ioan cifra „O MIE”, de șase ori în capitolul 20 al cărții Apocalipsa.

  Cineva afirma că „Mileniul este menţionat într-un singur capitol al Bibliei, dar numai în acel capitol Dumnezeu îl menţionează de şase ori. De câte ori ar trebuie să ne spună Dumnezeu un lucru pentru ca noi să luăm aminte”?

  DE CE N-A FĂCUT-O CUNOSCUTĂ DOMNUL ISUS CIFRA „O MIE” PE VREMEA CÂND ERA CU UCENICII PE PĂMÂNT?

  RĂSPUNSUL PENTRU NOI la această întrebare ESTE DAT chiar de Domnul Isus în Evanghelia după Ioan 16:12-14:

  „Mai am să vă spun multe lucruri, DAR ACUM nu le puteţi purta.

  CÂND VA VENI MÂNGÎIETORUL, DUHUL ADEVĂRULUI, are să
  vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El,
  ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi
  VĂ VA DESCOPERI LUCRURILE VIITOARE.
  El Mă va proslăvi, pentru că va lua din ce este al Meu,
  şi vă va descoperi.”

  Dumnezeu a orânduit înainte de întemeierea lumii ca la finalul secolului I să fie scris cartea Apocalipsa de către apostolul Ioan.

  Dintre toți ucenicii care L-au întrebat pe Domnul Isus: „Doamne, în vremea aceasta ai de gând să aşezi din nou Împărăţia lui Israel?”, doar apostolul Ioan a avut parte de a cunoaște pentru cât timp va așeza Domnul Isus Împărăția lui Israel pe pământ și când va începe Împărăția.

  Astfel, Ioan a aflat că Împărația va dura 1000 de ani și va începe după finalul luptei de la Armaghedon, legarea lui Satan în Adânc și după Judecata de la Tronul Slavei lui Hristos pe pământ.

  Apostolului Ioan care se afla în Duhul, și avea acces la realitățile escatologice prin Duhul Adevărului, după ce le-a scris i s-a poruncit:

  „Să nu pecetluieşti cuvintele proorociei din cartea aceasta. Căci vremea este aproape. Cine este nedrept, să fie nedrept şi mai departe; cine este întinat, să se întineze şi mai departe; cine este fără prihană să trăiască şi mai departe fără prihană. Şi cine este Sfânt, să se sfinţească şi mai departe!” (Apocalipsa 22:10-11).

  În schimb apostolul Pavel, care a fost răpit până în al treilea cer, avea interdicție de a comunica cuvintele pe care le-a auzit în rai.
  *********************************
  Așa cum am mai scris pe acest Blog, Dumnezeu descoperă în Sfânta Scriptură în mod progresiv adevărul despre Sine, despre universul creat de El, despre om, despre planul Său privind întreaga omenire, despre vremurile din urmă (escatologice)

  „Dumnezeu nu a descoperit tot adevarul despre Sine dintr-o dată, ci S-a revelat gradat, pas cu pas, unor oameni diferiţi de-a lungul istoriei (cf. Evrei 1:1)…

  Revelaţia lui Dumnezeu este progresivă şi culminează în revelaţia privitoare la [Domnul Isus] Cristos [revelație consemnată în Noul Testament].”

  Un exemplu de revelație progresivă este înțelegerea structurii morfo-funcționale a omului creat de Dumnezeu și culminează cu afirmațiile Domnului Isus și ale apostolului Pavel din Noul Testament.
  *******
  Duhul Sfânt m-a călăuzit și mă iluminează ca să găsesc în Sfânta Scriptură vesete care explică, uneori deplin, informațiile parțiale din anumite pasaje mai puține clare și lămuritoare despre o anumită temă biblică.

  Deci, sunt călăuzit de Duhul Sfânt conform principului „Scriptura interpretează Scriptura”.

  De exemplu, PPSALMUL 110, care conține o profeție cu caracter apotelesmatic descoperită de Dumnezeu regelui David, FACE parte din categoria psalmilor mesianici și în consecință trebuie interpretat ȘI în contextul celorlalți psalmi mesianici, DAR și în contextul general al Bibliei, CRITERIU VALABIL PENTRU ORICE TEXT din Sfânta Scriptură.
  *********************************
  Frate John Fischer,

  MESAJUL meu de final ( pe care vi-l adresez dumneavoastră și întregii familii):
  „Tuturor, multă sănătate și protecție divină permanentă din partea Domnului Isus Hristos!”,

  IMPLICĂ UN AJUTOR din partea Mântuitorului nostru care stă la dreapta Tatălui în cer ca Mare Preot și mijlocește pentru ca noi ca:

  – să nu cădem în păcat când suntem ispitiți și atacați de cel rău și de oamen răi,
  – să nu fim cuprinși de anemie spirituală în citirea și studierea Bibliei și în trăirea unei vieți după normele moral-divine izvorâte din Sfânta Scriptură,
  – să avem parte de sănătate spirituală și trupească din partea Tatălui după voia Sa, pentru a face lucrarea la care ne orânduit pe fiecare înainte de întemeierea lumii.
  *******
  Orice rugăciune pe care o fac o închei spunând Tatălui din ceruri: „Și-n tot ce Te-am rugat, să se facă voia Ta precum în cer așa și pe pământ!”

  Dobrescu Victor
  *******
  P.S. E ușor de vorbit despre suferință, dar este mai greu de trăit!
  Totuși când am fost în asemenea situații versetul care m-a călăuzit și mă călăuzește și azi se află în cartea Plîngerile lui Ieremia 3:26!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s