Criza tineretului evanghelic si fenomenul Balanescu

Balanescu este un fenomen

Daca nu se numea Balanescu, se numea şeful generatiei evanghelice millenials. Ce vreau sa spun este ca tinerii evanghelici de tipul acesta erau in cautare si asteptare a unuia ca Balanescu. Si a aparut. Lucian Balanescu nu s-a autopromovat in social media, ci tinerii tot cautand l-au gasit. El este cam cel mai important pastor de facebook din țara. Faptul ca el nu s-a zbatut sa fie cunoscut asa cum o face partenerul lui de Facebook, Andrei Croitoru, ne spune ceva…

Balanescu este reprezentantul generatiei millenials si a “bisericii” facebook 

Balanescu lucreaza ca pastor de tineret dar el “predica” zilnic pe facebook. Audienta lui este mare, si chiar personalitati evanghelice intervin pe facebook la el, dandu-i o credibilitate ce nu ii se cuvine. Balanescu este un umanist si un liberal prin excelenta. Cand spun umanist nu ma refer la cunostinta de limbi clasice ci increderea oarba in valorile culturii universale.

Ce predica Balanescu pe facebook?

Unul din lucrurile pe care el le-a facut a fost aducerea de acuzatii directe si indirecte ca evanghelicii care nu sunt ca el ar fi intoleranti cu LGBT, ar avea ura fața de cei din grupul respectiv. Unul dintre cei mai zelosi aparatori ai valorilor familiei crestine este Toni Berbece. Balanescu a dezlantuit impotriva lui un intreg razboi mediatic cu ocazia Referendumului.

Balanescu se face ca nu stie ca este diferenta intre homosexualii de rand si homosexualii militanti. Cand crestinii au deconspirat cotropirea ideologica avuta in plan de LGBT, Balanescu i-a numit fanatici, uratori, incapabili pe cei cu discernamant ca si T. Berbece. Nu cred ca exista vreun crestin autentic care sa respinga suport moral si consiliere ceruta sincer de vreun homosexual sau lesbiana. Dar in acelasi timp, credinciosii autentici nici nu se lasa prostiti de propaganda “iubirii” care de fapt este tolerarea agendei LGBT impotriva bisericii.

Balanescu mai “predica” pe facebook ocultism de tip Harry Potter, filozofie cu gramada, literatura de toate genurile si neziditoare pentru crestini, si filme cat mai multe. Este un fel de culturalizare de tip stahanovista fara o abordare comprehensiva ghidata teologic si critic.

Balanescu campion ecumenic

Ca sa ai ca invitat pe purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Francisc Dobos la tineret, este un salt in ecumenism peste Himalaia! Dobos a vorbit la tineret la Balanescu pe data de 9 Decembrie anul acesta (vezi aici). De fapt Balanescu intai l-a invitat pe un ortodox lucrator in lut din Sighetul Marmatiei si pe urma pe alt ortodox de renume, Baconschi. Si daca nu a zis nimeni nimic, drumul a fost deschis pentru un sef Romano-Catolic. Nu se stie daca nu va fi invitat si Dalai Lama 😉  Asta este biserica de tip facebook, nu are reguli biblice, are reguli social media.

Cum poate fi ajutat Balanescu?

El ar trebuii sa abandoneze orice “lucrare” in Evanghelie. Sa stea linisit cateva luni bune si sa vada unde se afla spiritual vorbind. Dupa aceea sa intre in 3 ani de ucenicizare biblica fara ca el sa dea invatatura altora. Sa fie un membru obijnuit al bisericii. Sunt gata pastorii si biserica din care face parte sa il ajute in felul acesta? Pentru ca generatia evanghelica millenials il vor mai departe asa cum este el acum.

Ma rog pentru el, faceti-o si voi.

P.S. Il rog pe Toni Berbece sa ma contacteze pe blog ca sa discutam despre carismatism deoarece este acuzat ca promoveaza un carismatism militant. Toni este un om valoros si sunt curios ce este cu carismatismul lui.

“Nimeni să nu-ţi dispreţuiască tinereţea; ci fii o pildă pentru credincioşi: în vorbire, în purtare, în dragoste, în credinţă, în curăţie. Pînă voi veni, ia seama bine la citire, la îndemnare, şi la învăţătura pe care o dai altora. Nu fi nepăsător de darul care este în tine, care ţi -a fost dat prin proorocie, cu punerea mînilor de către ceata presbiterilor (Sau: bătrîni.). Pune-ţi pe inimă aceste lucruri, îndeletniceşte-te în totul cu ele, pentruca înaintarea ta să fie văzută de toţi. Fii cu luare aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii, pe care o dai altora: stăruieşte în aceste lucruri, căci dacă vei face aşa, te vei mîntui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.” 1 Tim 4:12-16

 

22 thoughts on “Criza tineretului evanghelic si fenomenul Balanescu

 1. Ceea ce face Balanescu cu abordarea lui nebiblica (care duce spre un INCLUSIVISM de tip neo-liberal, al asa-numitul crestinism progresist / progresiv) fata de agenda LGBT, fata de agenda ecumenismului, fata de umanism si cultura contemporana postmoderna se pare ca este COPIEREA litera cu litera a agendei actuale a neo-calvinismului american, in speta a celor de la TGC (The Gospel Coalition / Coalitia pentru Evanghelie din S.U.A) sau a agendei Bisericii Emergente transpusa in contextul mioritic al Romaniei sau balcanic al Europei de Est.

  • Cand am vorbit de TGC m-am referit la activitatile SPECIFICE ultimilor ani ai liderilor ca de exemplu TIM KELLER (pastor neo-calvinist foarte popular, promotor al agendei neo-marxismului / MARXISMULUI CULTURAL intre evanghelici americani) si / sau teologul Albert Mohler cel cu “limba bifurcata” ca si Rick Warren care isi schimba doctrina discursului teologic peste noapte in functie de audienta caruia i se adreseaza.

  • De acord cu dumneata!
   Nu e el de acord cu LGBT, dar modul de abordare va crea pista de lansare pentru acceptarea sau îngăduirea miscarii.

 2. “Cum poate fi ajutat Balanescu? El ar trebuii sa…” Frate Paul, NU TE AMAGI SINGUR incercind sa ii dai sfaturi privitoare la “ce ar trebui sa faca” acest ‘pseudo-pastor’ pentru ca el defapt el nu este ‘oaie’ ci ‘capra’ cum ii numeste Biblia pe cei ca el. La fel s-a intimplat si cu ‘pastorul’ Cristian Barbosu din Arad, sau cu Vladimir Pustan din Beius, care si-au vindut sfletul Satanei pentru bani si care au reusit “performanta” sa se minta pe ei insususi atit de bine cu ceea ce fac azi, incit au ajuns sa creada ca sint pe calea Domnului, cind defapt ei sint pe drumul frumos pavat spre IAD, la fel ca si cei care ii urmeaza pe acesti lupi deghizati in oite. Foarte bine faci ca ii demasci pe acesti pseudo-invatatori, pentru ca ei TREBUIE DEMASCATI, dar nu cumva sa iti imaginezi ca se vor schimba, pentru ca Maria Sa, BANUL, dumnezeul pe care il slujesc cu adevarat, le-a orbit atit mintea cit si discernamintul. Ei traiesc si o duc foarte bine AICI in aceasta viata de pe urma celor pe care-i pastoresc, nu la fel insa si oile lor, care, poate multe din ele, abia traiesc de pe azi pe miine. Continua sa faci frate Paul ceea ce faci, pentru ca mai sint unii, ce-i drept foarte putini, pe care ii ajuti sa-si deschida ochii in ceea ce-i priveste pe acesti lupi strecurati in bisericile noastre.

 3. Convingerea mea este ca oricine nu este nascut din nou este sub influenta duhului lumii chiar daca sunt si se numesc pastori, evanghelisti , invatatori etc și nu e de mirare ca sunt prinși de acest curent progresist anticristic. E un semn foarte clar ca dragostea Tatălui nu este în acești oameni. Ei sunt sub păcatul preacurviei spirituale nefiind fideli Lui Hristos si învățăturii Sale. Duhul Sfânt ÎL glorifica pe Hristos.

 4. Doamne cata idolatrie pe pagina aia Tineri bunavestire!!!! voteaza cati km ar trebui sa parcurga mos craciun in noaptea de craciun! vai vai, cum ne mai suporta Dumnezeu atata?!

  • Circ ieftin de factură americană datorată prostiei crease în care se găsesc mulți în ziua de azi, nu doar tineri.
   Iar acea prostie sau nebunie este rezultatul pierderii fricii de Domnul, care se vede clar în cum se poartă sau ce promoveaza.

  • Cand niste tineri, si crestini pe deasupra, voteaza sau discuta on-line subiectul “CATI KM AR TREBUI SA PARCURGA MOS CRACIUN IN NOAPTEA DE CRACIUN” aceasta este mai mult decat idolatrie este PROSTIE pură, sora cu IMBECILITATEA și cu OLIGOFRENISMUL!

  • Așa se crește o generație de “idioți utili” pentru agenda marxismului cultural (sau creștinismului progresist / progresiv), învățați să NU gândească sau să gândească la nivelul unor oligofrenici! Să-și bazeze logica și gândirea analitică pe “sentimente și emoții” induse și manipulate prin muzica rock sau rap “cre(ș)tină”, de cele mai multe ori cu versuri repetitive tip “mantra” pentru a induce auto-hipnoza, stare în care gândirea critică este practic pusă în adormire iar subiectul acceptă idei pe care în mod normal nu le-ar fi acceptat.

 5. Mircea, vorbești nedocumentat.
  Din cate se vede, acest pastor are serviciu, nu stă doar la amvon.
  Deci cel puțin în dreptul lui nu pot spune că banul e miza. Orice altceva, dar nu banul.

 6. PROBLEMA MARE CU ACEȘTI “PASTORI” CA ȘI BĂLĂNESCU ESTE CĂ EI NU SUNT NICI NĂSCUȚI DIN NOU ȘI ÎN PLUS SUNT ȘI EDUCAȚI PESTE NIVELUL LOR DE INTELIGENȚĂ!

  Parte a agendei marxismului cultural este și accesul aproape FĂRĂ LIMITĂ, de multe ori NESTINGHERIT pe baza unor criterii intelectuale riguroase, la învățămantul superior, academic a tuturor oamenilor care vor să fie “intelectuali”, “lideri”, fie că ei au vocație sau nivelul intelectual necesar asimiliarii și procesării CORECTE a informațiilor de nivel academic. Astfel avem așa ziși “intelectuali” de buzunar, cu diplome (de licență, masterate, sau chiar doctorate) care NU sunt în stare să priceapă chestiunile de ABC din disciplina lor!

  Avem pseudo-teologi și sau profesori de seminar teologic ca și Emanuel Conțac, Corneliu Constantineanu, Dănuț Mănăstireanu sau teologul N.A.R. în România, Iosif Țon, care NU sunt în stare practic nici măcar să înțeleagă și să PROCESEZE CORECT doctrinele Scripturii. Primii trei NU sunt în stare să înțeleagă diferența dintre CRISLAM și creștinismul biblic, iar ultimul nu înțelege diferența dintre MISTICISM și creștinismul biblic.

 7. Nu este mare lucru sa ai ca invitat un VIP ca Baconschi la intalnirea de tineret. Se poate si mai rau. Pe mine m-au trecut transpiratiile cand Daniel Barbu – Ministrul Culturii in functie la acel moment – a fost invitat sa predice de la amvon in biserica din care fac parte (si pe care o stiti foarte bine, frate Paul). Omul a predicat cam 20 minute (nu de la microfonul din fata, ci de la amvon!). Asadar, atentie…!

 8. Pot prezice ca acesti pastori de Facebook, Balanescu si Croitoru, vor reactiona la articolele despre ei cu batjocora in loc de pocainta, fiindca acesta este default-ul lor si gastii lor de tineri insolenti ori de cate ori li se atrage atentia. Cartea Proverbe spune multe despre batjocoritori, in mod specific ca doar nebunii recurg la batjocora cand sunt vinovati. Nu demult, Balanescu a batjocorit replica Corabiei lui Noe construita de Answers in Genesis in Kentucky, numind-o un “kitch” pe facebook (vorbind in ignoranta de la distanta) cand de fapt Corabia este asa de bine realizata incat si ateistii au trebuit sa recunoasca, ca au fost impresionati cand au fost in vizita! Iar Croitoru a batjocorit lucrarea de apologetica pe acest blog si vorbeste ca un huligan la adresa pastorului Paul Dan si apoi se da drept “spiritual” facand videos cu monologuri teologice. Ce exemple spirituale sunt ei?

  Acesti “pastori” isi fac iluzia ca daca si-au lasat barba, si daca au biblioteci pline de carti, asta le da autoritate spirituala. Asa spune Scriptura? Ei sunt asa plini de sine incat dau sfaturi pe FB de familie, si de viata, si de cresterea copiilor, de parca sunt batranii bisericii si au experienta de o viata!

  Am si eu o intrebare pentru acesti doi “lideri”, Balanescu si Croitoru. Daca Paul Dan face “afirmatii nefondate” despre voi, de ce nu aveti curajul sa-i scrieti lui direct sa il informati cu privire la adevar? De ce va este frica sa dati link pe FB la articolele de pe blogul ioan8 unde este scris despre voi, ca sa va educati audienta cum sa raspunda la “agitatori”? Ca doar dati lectii de apologetica, nu?? Daca Paul Dan chiar este un “impostor”, de ce nu aveti curajul sa va aparati in fatza lui, fara sa folositi batjocora, atac la persoana si clichee? Cum va respecta sotiile voastre daca nu va puteti apara cu logica cand sunteti “atacati pe nedrept”? Fiti Barbati si aparati-va cu argumente concrete, biblice si logice impotriva informatilor pe blogul ioan8 daca daramite, aveti autoritate spirituala, iar Paul Dan spune lucruri scoase din context!

 9. Când mândria se insinuează într-un om nepermis de mult, și-l dirijează necontrolat într-un mod amețitor, ce mai putem face sau spera? Lucifer, din cauza mândriei a falimentat. Un conducător universitar ar fi zis că absolvenții de teologie din ziua de azi sunt mândri, iubitori de bani și că mai au încă o trăsătură la fel de nedorită, pe lângă celelalte două, dar pe care evit s-o consemnez aici.
  Totuși, mi-aș fi dorit să existe și alte căi de-a se putea lua atitudine, trezindu-i pe alții din preajmă (mai întâi) care aveau “datoria” să-i stopeze sau să-i conștientizeze. Dar nici acum nu-i târziu sau de neglijat aspectul. Se pare că neglijența pe facebook e mare.
  Ce să mai spunem că dacă altădată era păcat (idolatrie) să mergi la cinema, acum s-a ajuns că se fac recenzii și reclame la filme, de creștini consacrați, cu atribuții în biserică. În blogul lor găsești zeci de pagini cinefile, dar nici un articol cu îndemnuri duhovnicești. Dacă sădești filme, ce poți culege? Să încercăm să sădim iubire de Dumnezeu, de Cuvânt și de frați, ca să putem culege roade mai bune.

 10. Pingback: Pastorul Paul Dan din San Diego demasca ereziile nimicitoare de la biserica Buna Vestire din Bucuresti – Noutati Crestine

 11. Acest “slujitor”, Lucian Balanescu, a nimerit intr-o biserica in care i se permite sa faca orice afirmatii si in felul acesta omul isi da arama pe fata. Din pacate, multe biserici nu au constientizat faptul ca la ora actuala nevoia acuta a oamenilor nu este de vorbitori iscusiti sau super pregatiti teologic (ceea ce nu cred ca e cazul aici) ci de oameni de caracter, decenti, integri, care il inalta pe Hristos, nu pe ei insisi. O biserica, care nu sanctioneaza derapajele comportamentale ale slujitorilor sai, va ajunge in prag de faliment iar apoi, in loc sa isi recunoasca greselile (lipsa de vigilenta si de disciplina) vor da mereu vina pe altii, ca le “fura” oile. Nu poti sa faci lucrare cu persiflanti, mistocari, care se cred ombilicul planetar, biserica in felul acesta, in loc sa creeze un mediu de regenerare spirituala, creeaza o pista de promovare a unor indivizi plini de sine, un loc in care ii lasa pe unii sa promoveze cultul personalitatii, folosindu-se de efortul membrilor, care cred ca fac ceea ce fac “pentru lucrarea Domnului”. Sunt convins ca in biserica BunaVestire sunt si slujitori integri, modesti, dar e posibil sa fie oprimati de acesti volubili, cu voci stridente si sarcastice, care au gasit in biserica o platforma de afirmare personala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s