Smerenia, chiar daca nu ne place este elementul central al Craciunului

Smerenia este privita ca cenusareasa virtutiilor, totusi ea este un atribut divin care noua ne lipseste

“Căci aşa vorbeşte Cel Prea Înalt, a cărui locuinţă este vecinică şi al cărui Nume este sfînt. ,Eu locuiesc în locuri înalte şi în sfinţenie; dar sînt cu omul zdrobit şi smerit, ca să înviorez duhurile smerite, şi să îmbărbătez inimile zdrobite.” Isaia 57:15

Esuari lamentabile de smerenie umana in decursul istoriei bisericii 

Multi oameni sinceri dar neinteleptiti de Scriptura s-au smerit prin efortul lor. Astfel calugari s-au izolat prin pustiu, supunandu-se la suplicii neobijnuite in perioada Parintilor Desertului. Mai tarziu Jean Calvin fiind supus unei discipline draconice si lipsa de mancare la Collège de Montaigu, a fost invatat sa se autochinuiasca. Calvin, fiind un fanatic al filozofiei Stoice a implementat la Geneva un experiment Stoic pe care el il credea crestin. Dupa el majoritatea Puritaniilor ca si Calvin au excelat intr-o mandrie ascunsa dublata de o smerenie de sorginte umana chinuind comunitati intregi de credinciosi. Neocalvinistii de astazi s-au “desteptat” si ocolesc orice aspect de sfintenie practica, ajungand campioni ai lumescului si derizoriului ca de exemplu Mark Dever cu adorarea muzicii diavolesti rap. El si cu secta 9Marks ca si Calvin pe vremea lui, chinuie congregatii intregi printr-o dictatura subtila.

Drumul smereniei lui Cristos a fost ales nu impus 

Faptul ca Domnul nostru s-a nascut in Betleem, in ce priveste natura Lui umana, intr-o iesle nu este un accident. El a ales asta in acord cu Tatal Ceresc. Cand a fost adus la Templu pentru dedicare, parintii lui au adus cea mai ieftina jertfa, o perechie de turturele. Si aici Tatal Ceresc nu a intervenit ca Fiul Sau sa aduca o jertfa bogata. Mai tarziu Domnul nostru isi petrece copilaria si adolescenta in Nazaret, unul dintre cele mai defaimate localitati din Galilea. In acea localitate era garizoana romana. Tatal lui adoptiv era un simplu tamplar. Din nou zic, Tatal Ceresc nu i-a dat un tata adoptiv bogat, instruit, faimos.

Apostolul Petru, un om smerit prin excelenta! 

Privesc cu admiratie la cat de natural era Petru in smerenia lui. Cand centurionul Cornelius se arunca la picioarele lui, Petru il ridica si ii spune: “Scoala-te, sunt om ca si tine” Fapte 10:26. Cum ne comportam cand avem subordonati la servici? Cum ne comportam ca slujitori in biserica? Cum ne comportam in relatie cu saracii sau cu rromii?

Pavel ne invata secretul smereniei 

Cand scrie din inchisoare filipenilor, impartaseste cu ei sursa lui de smerenie. Cateodata manca mai bine in functie de ce ii se aducea la inchisoare, dar de multe ori era in lipsa. Era marele apostol al neamurilor dar trecea prin lipsa. Iata ce spune el: “Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m’am deprins să fiu sătul şi flămînd, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă. Pot totul în Hristos, care mă întăreşte” Fil 4:12-13. 

Smerenia este un atribut divin asa cum am vazut. Ea se invata de la Domnul Cristos cat si de la aceia pe care El i-a smerit. Pavel stia sa traiasca smerit pentru ca il intarea Cristos insusi. Arta smereniei nu este spontana ci este lucrata de Domnul in noi printr-un proces care de multe ori nu este cel mai placut.

Lasa-te smerit la aceasta sarbatoare a intruparii 

Uitandu-te la Domnul Isus si la apostoli si supunandu-te autoritatii Domnului, iti sugerez sa te rogi si sa vezi ce iti pune Domnul pe inima ca sa traiesti o smerenie practica la sarbatoarea intruparii Mantuitorului in relatia cu familia, biserica si societatea. Daca ai experimentat ceva deosebit, te rog sa comentezi pe blog.
Multumesc!

6 thoughts on “Smerenia, chiar daca nu ne place este elementul central al Craciunului

 1. Pingback: Alege să fii smerit – Cunostința îngâmfă pe când dragostea zidește – ARMONIA MAGAZINE – USA

 2. Alessia sau cine oi fi tu in spatele acestui nume,
  ne crezi chiar asa de naivi ca sa lasam propaganda de la secta Magna Gratia sau altor calvinisti fanatici sa trimita comentarii pline de diversiune in speranta ca le vor fi publicate? Daca ar fi fost un comentariu sincer si cu continut adevarat mi-ar fi facut placere sa-l public si sa-ti raspund dar nu este cazul cu tine si cu altii ca tine. Pocaiti-va!

 3. Am sa raspund cu bold sub diferite sectiuni ale comentariului tau

  Mda, convingator, ce sa zic… De unde stiti ca n-am fost sincera?
  Ai folosit o tactica diversionista in comentariul anterior care a trebuit sa-l editez pentru protectia cititorilor mai neavizati. Iar in acest comentariu faci acelasi lucru si am sa-ti dovedesc ca esti la fel diversionista si nesincera.

  Eu asa vad lucrurile pentru ca traiesc in Romania si vad ce se petrece aici, spre deosebire de dvoastra, care traiti, din ce inteleg, in America. Nu v-ar strica o vacanta de cateva luni prin Romania, ca sa va convingeti cam cum sunt lucrurile.
  Stiu cum sunt lucrurile in Romania mai bine decat tine deoarece am facut misiune 7 ani de zile acolo, si am prieteni in toata tzara cu care tin legatura. Mai mult, pe facebook oamenii spun totul fara sa ii intrebi.

  Se poate sa gresesc eu cand afirm ce afirm, dar nu inseamna ca nu as fi sincera. O fana inflacarata a dvoastra ii provoca la o postare anterioara pe Croitoru si pe altii sa intervina pe acest blog si sa spuna lucrurilor pe nume daca au ceva de spus.
  Ai auzit de expresia sincer, dar sincer gresit? Eu vad ca sinceritatea ta este compromisa de loialitate fanatica fatza de calvinism si calvinisti.

  Eu dezagreez complet cu Croitoru si cu oricine dezonoreaza pe Cristos cand nu umbla potrivit statutului de crestin, dar daca atunci cand cineva, eu sau oricine, spune lucrurilor pe nume, chiar daca nu ar avea dreptate in opinia dvoastra, il cenzurati, atunci unde mai e deschiderea la dialog argumentat pe care o clamati?
  Doar Croitoru dezonoreaza pe Cristos? Majoritatea calvinistilor prin aroganta si elitismul promovat il dezonoreaza pe Domnul, amestecand muzica rap si pop culture cu doctrina. Uite, nu te-am cenzurat ca sa te las sa te faci de ras in ceea ce spui in comentariu. Desigur cand vii cu propaganda calvinista nu o sa te las sa faci ce vrei tu. Blogul acesta nu este locul de propagare diversionista a ideilor calviniste. Daca ai fi sincera cum zici, ai vedea ca sunt comentarii de tot felul in care oamenii ma ataca, spre exemplu in articolul cu Catedrala Mantuirii Neamului si le-am postat acele comentarii furioase. Dar repet, propaganda calvinista este o plaga care trebuie oprita.

  [Editat paragraf cu propaganda calvinista]

  Apropo, multumesc pentru mentionarea numelui Magna Gratia. Ii cunosc prin ceea ce publica si ii stimez. Eram aproape sigura ca ii veti amesteca in tot acest ghiveci in care, daca esti calvinist si vorbesti limba romana, esti vinovat automat de toate relele, de la Calvin si pana la Croitoru.
  Da, stimeaza pe Magna Gratia! Pana mai de curand Croitoru, pe care tu il dispretuiesti, era unul dintre cei care aparea pe site-ul Magna Gratia ca unul care recomanda “lucrarea”. Magna Gratia se face vinovata de unul dintre cele mai grave pacate, sunt o secta care amesteca graul cu neghina. De ce nu ai curaj sa mentionezi faptele decazutului Mark Dever si a sectei lui numita 9Marks pe care le-am expus pe blog chiar in articolul acesta, si care Magna Gratia ii publica constant? Taci complet referitor la acest aspect ducand discutia in alta parte. Esti o fanatica calvinista si diversionista. Iti spun in fatza lucrurile pentru ca meriti asa ceva, deoarece minti cu intentie, incercand sa subminezi adevarul, prezentand secta Magna Gratia ca o mare realizare spirituala!

  Cam acesta este felul de deosebire a duhurilor pe care il practicati. Daca toti sunt gresiti, ce mai deosebiti atunci? Caci a deosebi inseamna a cataloga ceva ca bun si altceva ca rau. Ori dvoastra nu gasiti decat rau, sigur, cu notabila exceptie a propriei persoane.
  Ceea ce tu faci aici se numeste atac la persoana, deoarece neavand argumente ma ataci pe mine. Nu ti-e rusine? Tu nu ai vazut cate comentarii a unor cititori avizati si documentati sunt postate pe blog la toate articolele? Am afirmat eu vreodata ca am doar eu dreptate? Oricine vorbeste din adevar are dreptate. Am multi colaboratori pe blog cu care sunt in consens doctrinar cat si in acelasi spirit. Dar obrazniciile de felul acesta de fanatici calvinisti, ca in cazul tau, trebuie sanctionate imediat. Iti spun din nou, pocaieste-te!”De aceea mustră -i aspru, ca să fie sănătoşi în credinţă” Tit 1:13

 4. Mă gândeam zilele trecute la două versete: lui Belșațar… „i s-a împietrit duhul până la mândrie” (Daniel 5:20) și „ca să înviorez duhurile smerite” (Isaia 57:15).

  A fi smerit sau mândru reflectă starea spirituală, duhovnicească a persoanei respective; adică, așa cum este duhul persoanei așa va fi persoana.

  Există și o smerenie sufletească, exterioară, ca acei călugări asceți, care duc o viață „smerită”, dar smerenia lor nu vine dintr-o relație cu Dumnezeu și, prin urmare, nu are nicio valoare în ochii Lui.

  Adevărata smerenie, însă, este o smerenie a duhului. Întrebarea este: cum se smerește duhul unei persoane? O modalitate foarte practică prin care duhul nostru se smerește este atunci când stăm în prezența Cuvântului lui Dumnezeu, gândind și meditând la Cuvântul Său. Ioan ne spune: „Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.” și „Acum voi sunteți curați din pricina cuvântului pe care vi L-am spus.” Și cred că este o legătură foarte strânsă între sfințenie și smerenie. Nu se poate una fără cealaltă.

  Problema celor mai mulți creștini este că nu mai citesc Cuvântul. Și mai puțini sunt cei care se gândesc la Cuvânt. De aici pornește, inevitabil, un mod păcătos de a gândi și de a trăi și care se reflectă în atâtea practici și învățături străine din viața creștinilor și, mai trist, din practicile care fac în adunări.

  • Zmerenia este In trend spiritual,o floare rara care nu creste In orice Inima.Ca orice flore pamantul,inima trebuie lucrat.Pamantul find Inima necessita interventia Lui Dumnezeu.O inima ne lucrata de Dumnezeu, este un pamant care nu prieste ,desvoltari acestei Flori Zmerenia.Ne fiind un pamint fertil,nu va prinde radacini,ca Mai Apoi sa dea acel parfum dintr-o inima transformat,lucrata de Dumnezeu care e Gradinarul inimilor celor nascuti din nou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s