Odioşii din Betleem!

Balaurul a stătut înaintea femeii, care sta să nască, pentruca să -i mănînce copilul, cînd îl va naşte. Apoc 12:4

Unul din copii mei, in timp ce aveam un studiu biblic cu familia la Matei cap. 2, m-a intrebat daca cei din Betleem au fost mai deosebiti decat cei din Nazaret. Iata ce am descoperit uitandu-ne de data aceasta in evanghelia dupa Luca.

Şi a născut pe Fiul ei cel întîi născut, L -a înfăşat în scutece şi L -a culcat într’o iesle, pentrucă în casa de poposire nu era loc pentru ei (Luca 2:7)

In general, nasterea Mantuitorului intr-o iesle este portretizata ca fiind un eveniment inconjurat de elemente idilice, ca si cand nu a fost o alternativa prea rea. In realitate, fortzarea familiei sfinte de a da nastere pruncului Isus intr-o iesle a fost un act odios al locuitorilor Betleemului. Ei nu au fost cu nimic deosebiti de ucigasul Irod. Atat Irod cat si cei din Betleem au fost in duhul lui Anticrist. Cu sigurantza Dumnezeu a stiut totul dinainte si a protejat viata Pruncului Isus de masinatiile diavolului, dar locuitorii din Betleem sunt total vinovati.

Cum trebuie sa fie mediul la nasterea unui prunc? 

La nasterea unui prunc, temperatura ambianta trebuie sa fie undeva intre 22 si 24 de grade Celsius. Fiti siguri ca aceasta nu s-a intamplat acolo unde s-a nascut Pruncul Isus. Atat mama cat si Pruncul puteau sa intre in hipotermie, iar Pruncul putea sa moara. De fapt asta a fost planul diavolului ca Pruncul Isus sa moara la nastere datorita conditiilor contrare unei camere de nastere. Stiati ca baietii sunt mai slabi decat fetele in ce priveste adaptabilitatea in primele ore dupa nastere? Sa nu uitam de mediul insalubru din iesle. Cei din Betleem au calcat legea care prevedea iubirea aproapelui cat si grija fatza de straini.

Sa nu idealizam dar nici sa nu disperam

Oare pruncului Isus nu i-a fost frig cand s-a nascut in acele conditii ostile? Multi isi inchipuie ca Maria ar fi fost fara sentimente si ca nasterea in conditiile din iesle nu ar fi afectat-o deloc. Nu cred asta. Dumnezeu ne-a creat cu posibilitatea de a analiza lucrurile si a le contrasta. Maria nu a fost instiintata despre mediul in care va naste. Una este gloria vizitei arhangelului Gabriel care a anuntzat-o ca va naste pe Mesia, si alta este realitatea si umilintza nasterii intr-o iesle. Ce, credem ca pentru Maria i-a fost indiferent ce ii se intampla in Betleem? Dumnezeu stia asta si deaceea i-a trimis pastorii cu un mesaj divin de mare incurajare. Maria nu a disperat pentru ca Dumnezeu a incurajat-o prin pastori.

Toţi ceice i-au auzit, s’au mirat de cele ce le spuneau păstorii. Maria păstra toate cuvintele acelea, şi se gîndea la ele în inima ei (Luca 2:18,19).

Ce invatam de aici? 

 1. Cand este vorba de mesaje despre nasterea Mantuitorului, se folosesc multe clişee, nefacandu-se o cercetare adecvata a contextului istoric
 2. Multora le plac spiritualizarile, portretizand pe Maria ca o fiinta supranaturala fara sentimente si descurajari
 3. Exista un realism biblic care ne invata ca dupa momente innaltatoare de partasie cu Domnul vin si incercari cateodata grele care vor sa ne dispere
 4. Sa stim ca fratii cat de spirituali sunt, au dureri, incercari, nevoi, si cand putem sa le venim in ajutor. Pavel spunea Filipenilor ca stie sa traiasca si in lipsa si in belsug, dar a fost bine ca Filipenii i-au trimis un ajutor pentru care el le-a multumit. Filipenii nu au spus “frate Pavele esti asa de spiritual ca nu ai nevoie de nimic”. Filipenii traiau intr-un realism biblic.

10 thoughts on “Odioşii din Betleem!

 1. Frate ,pastorii au fost la fel de “odiosi” daca L-au vazut pe Domnul Isus in conditii mizere , apoi au plecat slavindu-L pe Dumnezeu , lasandu-L pe Domnul Isus in aceleasi conditii mizere.
  Slava lui Dumnezeu ca nu s-a intamplat asa.
  O sa revin cu amanunte.

 2. “Teknon”, Nu știu cu ce aveți in intenție sa reveniti, dar pastorii S-au întors “afara in câmp”.
  “Condițiile mizere in care L-au lăsat pe Domnul Isus”, cum Spuneti, eu constat ca erau mai de “lux” decât condițiile in care “stăteau (pastorii) afara in câmp, făcând de straja noaptea împrejurul turmei lor.”
  Vina celor din Betleem poate fi înțeleasă din aceasta precizare făcută de Duhul Sfânt: Luca 2.7: “… și L-a culcat intr-o iesle, pentruca in casa de poposire nu era loc PENTRU EI.”
  Aici apare “duhul anticristic”.
  Loc mai era in han, DAR NU PENTRU EI. Vina lor, a lui Iosif&Maria era ISUS.

 3. Mai intai de toate, Domnul Isus nu s-a nascut pe 25 decembrie, deci nu s-a nascut iarna. Pastorii evrei nu stateau iarna cu oile pe camp. Pastorii din Orientul Mijlociu stateau cu oile in camp din luna mai pana in luna octombrie. Domnul Isus s-a nascut undeva la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie. Am mai discutat subiectul acesta cu ceva timp in urma.
  In linii mari, povestea este dupa cum urmeaza: Iosif si Maria ajung in Betleem, Mariei ii vine sa nasca, dar Iosif nu gaseste adapost deoarece ”casa de poposire” era plina si Maria a nascut intr-un grajd singura, fara ajutorul unei moase. Aceasta interpretare eronata a aparut undeva in secolul al III-lea, intr-o carte apocrifa numita ” Protoevanghelia lui Iacov ”. Sa vedem ce spune Scriptura.
  Luca 2:6 spune “Pe cand erau ei acolo, s-a implinit vremea cand trebuia sa nasca Maria.” Deci, Iosif si Maria erau de mai mult timp in Betleem. Scriptura nu mentioneaza ca in ziua in care au ajuns, Mariei i-a venit sa nasca. Prin urmare, Iosif a avut timp sa caute adapost, iar daca nu gasea adapost intr-o casa, putea foarte bine sa mearga la Elisaveta si Zaharia, care locuiau la o ora distanta de Betleem. Oare asa de iresponsabil sa fi fost Iosif? Iosif facea parte din semintia lui David, era de vita regala, avea neamuri in Betleem. Era destul sa-si decline genealogia si orice casa din Betleem s-ar fi bucurat sa-l gazduiasca.
  In Luca 2:7 cuvantul din greaca veche „Kataluma” este tradus „casa de poposire”, insa in Luca 22:10-12 este tradus „odaia mare de sus”. In Luca 10:34 cuvantul folosit pentru „han” sau “casa de poposire” este „pandocheion”. Din timpul lui David pana in al 2-lea razboi mondial, o casa simpla din Israel avea doua camere ,una pentru oaspeti si una pentru familie. Camera familiei avea o zona unde se gatea, o zona unde dormeau si o zona mai joasa cu 3-4 picioare, unde tineau animalele pe timp de noapte pentru a nu fi furate, iar dimineata le duceau in curte la prima ora.

  Kataluma inseamna camera de oaspeti, care era ocupata din cauza recensamantului. Dar rudele lui Iosif l-au primit in camera familiei, care era mai potrivita pentru a da nastere unui copil decat camera de oaspeti. Nasterea unui copil era un eveniment special intr-un sat asa micut.Toti barbatii au fost dati afara din camera familiei si vecinele impreuna cu moasa satului au ajutat la nasterea Domnului nostru Isus. Sa revenim la pastori. Ei erau clasa cea mai de jos din Israel, totusi DUMNEZEUL CEL ATOTPUTERNIC I-a anuntat prima oara pe ei ca s-a nascut un Mantuitor. Au venit in Betleem si au povestit ce li s-a spus despre prunc.
  Luca 2:17: Dupa ce L-au vazut, au istorisit ce li se spusese despre Prunc.
  Luca 2:18: Toti cei ce i-au auzit s-au mirat de cele ce le spuneau pastorii.
  Luca 2:19: Maria pastra toate cuvintele acelea si se gandea la ele in inima ei.
  Luca 2:20: Si pastorii s-au intors, slavind si laudand pe Dumnezeu, pentru toate cele ce auzisera si vazusera si care erau intocmai cum li se spusese.
  Dupa ce l-au vazut pe Prunc si-au dat seama ca este BINE ingrijit, altfel l-ar fi luat la ei acasa unde sotiile lor ar fi avut grija de Prunc si de Maria. Pruncul a fost bine primit de pacatosi, la fel si Domnul i-a primit pe ei si i-a adoptat in familia Lui. Stiu asta pentru ca sunt unul dintre pacatosii care a fost adoptat in familia Lui cu mult timp in urma. A LUI SA FIE SLAVA IN VECI !
  Linkuri imagini aici:

  Nu vreau sa supar sau sa contrazic pe nimeni cu aceasta postare. Am vrut doar sa impartasesc un adevar care si mie mi-a fost transmis de catre alti oameni care au studiat scriptura mult mai bine decat mine.

   • Frate Paul ,nu e nici o suparare.Doar faptul ca ati postat comentariul meu arata ca sunteti un om de onoare.Eu inca mai cred despre dumneavoastra ca sunteti unul dintre putinii pastori care cauta sa spuna adevarul, pe cand altii il denatureaza.
    A DOMNULUI SA FIE SLAVA IN VECI.

  • vreți să spuneți frate că Domnul Isus s-a născut în odaia de sus și apoi Iosif și Maria L-au mutat într-o iesle? Luca 2:7, 2:12 și 2:16 vorbesc că Pruncul era culcal într-o iesle. Acuma că nu s-a născut pe 25 decembrie o știe toată lumea. Pastorul Florin Antonie spune că evreii stătatea afară în câmp împrejurul turmei lui când trebuie să se nască miei (Luca 2:8). Florin Antonie e evreu și zice că a studiat problema. Mieii deci nu se nasc în septembrie-octombrie.
   Eu nu cred că cei din Betleem erau mai odioși decât alții. A fost planul Lui Dumnezeu ca Fiul Său să se nască în cele mai umile/smerite condiții. Chiar și prin nașterea Sa Domnul Isus a dat o lovitură puternică lui satan.
   Vă doresc tuturor un an nou mai aproape de Domnul Isus!

 4. Victor T
  Daca pastorii vedeau ca Maria si Pruncul erau intr-un grajd in conditii mizere, i-ar fi luat la ei acasa si sotiile lor ar fi avut grija de ei.Chiar si pastorii aveau case ,unde ar fi fost “mai de lux ” decat intr-un grajd.Dar pastorii au vazut ca Maria si Pruncul sunt bine ingrijiti ,de aceea au plecat linistiti inapoi pe camp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s