Mineriada Carismatica m-a determinat sa inaugurez rubrica “Stiati ca…?”

Cand minerii carismatici Ion Botgros, Mircea Iorgulescu si insotitorii lor brutali au dat buzna in serviciul de inchinare la Carol Davila fara sa primeasca o reactie adecvata de dezaprobare pasnica dar ferma din partea adunarii, mi-am dat seama ca este un fenomen de paralizie spirituala. Aceasta naucire a majoritatii de acolo s-a datorat lipsei unei educatii Biblice solide cu aplicabilitate practica. Un credincios(a) loial Cuvantului nu poate fi manipulat si nici intimidat de nimeni, ma refer in special in viata bisericii.

De aceea inaugurez astazi rubrica “Stiati ca…?”. Subiectele vor fi in primul rand prezentarea intr-o forma schematica carte dupa carte a intregii Biblii. Dar ori de cate ori este nevoie, vor fi si subiecte de clarificari teologice si edificare. Blogul va continua insa sa abordeze probleme de apologetica.

Vom incepe cu epistola catre Romani

Prezentarea schematica a Bibliei in rubrica de care am amintit va incepe cu epistola lui Pavel catre Romani. Putin mai incolo am sa explic de ce. Dar pana atunci este nevoie de cateva clarificari ce vor ajuta mult pe cititori. 

Mantuirea este cel mai simplu act
dar trairea mantuirii nu poate fi privita simplist 

Mesajul de chemare la mantuire a lui Ioan Botezatorul si al Domnului Cristos a fost foarte simplu: pocaiti-va si credeti in Evanghelie (Marcu 1:15). Cei ce se pocaiau si credeau erau mantuiti instantaneu. Dupa aceea insa urma angajarea in trairea mantuirii pe care Domnul o explica intru-n mod nu simplist, dar profund doctrinar si accesibil prin scrierile apostolilor.

Multi crestini fac apel la “simplitatea Evangheliei”
ca sa isi ascunda lenea si ignoranta voita 

Nu doresc sa fac aceasta afirmatie dar se impune ca o necesitate, si anume Ionel Botgros a facut o virtute din simplitate, ajungand la anularea doctrinelor Biblice. Ce vreau sa spun? Mesajul de evanghelizare asa cum am vazut este foarte simplu, direct, si nu trebuie sa fie foarte lung. Problema apare cand, credinciosi puturosi si voit ignoranti saboteaza cresterea celor din jur intimidandu-i cu slogane despre simplitate. Aceasta o face tagma carismatica din BER, dar si multi alti rau voitori din celelalte culte.

Domnul Cristos nu a simplificat lucrurile cand a fost vorba de invatatura

Mantuitorul lucra cu trei grupuri deodata: primul era multimea de oameni, al doilea era grupul mare de ucenici, iar al treilea era grupul celor 12 ucenici. La fiecare din aceste grupuri El le da invatatura, dar celor 12 le explica pe indelete pildele/parabolele care clarificau ce este imparatia lui Dumnezeu pe pamant. Iata ce spune El:  Vouă v’a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei lui Dumnezeu (Luca 8:10). Abordarea simplista a invataturilor Domnului Cristos duce la ignoranta Biblica. 

Duhul Sfant a lucrat prin oameni ca sa puna cea mai elaborata epistola la inceputul sectiei de doctrina a Noului Testament

Aici ma refer la epistola lui Pavel catre Romani care este cea mai intinsa epistola a Noului Testament, are cea mai riguroasa structura si cere cel mai mare efort spiritual pentru intelegerea ei. Unii vor spune ca intelegerea Scripturii se face prin lucrarea Duhului Sfant iar eu raspund cu un da absolut! Dar Duhul Sfant insusi ne cere efortul nostru total in citirea, meditarea si aplicarea Cuvantului. Iata ce spune Pavel cu privire la el insusi: Iată la ce lucrez eu, şi mă lupt după lucrarea puterii Lui, care lucrează cu tărie în mine (Coloseni 1:29).

Acelasi lucru ii spune si lui Tit: şi dă-te pe tine însuţi pildă de fapte bune, în toate privinţele. Iar în învăţătură, dă dovadă de curăţie, de vrednicie, de vorbire sănătoasă şi fără cusur, ca protivnicul să rămînă de ruşine, şi să nu poată să spună nimic rău de noi (Titus 2:7,8).

Lui Timotei ii spune: Tu, însă, ai urmărit de aproape învăţătura mea, purtarea mea, hotărîrea mea, credinţa mea, îndelunga mea răbdare, dragostea mea, răbdarea mea (2 Timotei 3:10). 

Razboiul verbal impotriva lui Darby si a invataturilor lui
este ceva similar cu revolutia culturala din China 

Ce a insemnat revolutia culturala in China? In 1966 Mao Zedong a acuzat alti lideri si o parte din intelectuali de atitudini burgheze. In consecinta a trecut la actiuni drastice de reprimare, confiscarea averii, si chiar tortura.

Asistam la o revolutie anti-Biblica cu conotatii anti-Darbiste in plina desfasurare la BER. Este tragic si grav faptul ca Ion Botgros, Mircea Iorgulescu si grupul lor, avand manifestari comunisto-carismatice se mai pot desfasura cu intruziune, amenintari si intimidari intr-o tara in care comunismul a cazut de mult.

Tot atat de grav este ca adunari intregi BER se complac cu asemenea abuzuri.

Trairea mantuirii este diferita de primirea mantuirii,
Dumnezeu nu simplifica procesul de crestere spirituala 

Primirea mantuirii este un fapt care se produce o singura data, dar trairea mantuirii este un proces ce ia o viata intreaga. Cartea crestinismului este Biblia ce are in jur de 1100 de pagini scrisa de 40 de autori umani sub inspiratia Duhului Sfant pe o perioada de 1,600 de ani.

Domnul Cristos si apostolii citeaza Vechiul Testament ceea ce implica obligativitatea crestinilor de a fi familiari cu cele 39 de carti ale Vechiului Legamant. Noul Testament are 27 de carti, in cea mai mare parte fiind doctrina. Noul Testament este mult mai restrans ca intindere dar mult mai solicitant pentru credinciosi.

Dumnezeu asteapta de la noi sa ne facem partea in citirea si meditarea la intreg Cuvantul Sau cuprins in cele 66 de carti ale Bibliei. Unii prefera sa zaboveasca prea mult in Vechiul Testament, lipsindu-se de perspectiva Cristologica a Noului Testament si de multe ori cazand in legalism. Altii ocolesc Vechiul Testament, se simnt acasa in Noul Testament dar le lipseste fundatia cunoasterii lor Biblice.

Pe deasupra mai sunt multe carti explicative atat asupra Vechiului Testament cat si a Noului Testament. Credinciosul trebuie sa se edifice si prin ce spun altii cu un dar deosebit in interpretarea Scripturii. Nu exista crestere spirituala fara o hranire din intreaga Biblie, iar Dumnezeu nu face rabat de la aceasta.

In rubrica “Stiati ca…?” de data viitoare, vom aborda Romani.

6 thoughts on “Mineriada Carismatica m-a determinat sa inaugurez rubrica “Stiati ca…?”

  1. Deși, teoretic, comunismul a fost înlăturat de 23 de ani, oamenii care l-au servit sunt atât de îndrăgostiți de el încât trebuie să-și găsească un mediu în care să-l continue. Unde altundeva ar putea un securist și un secretar de partid să se manifeste mai plenar (le plăceau plenarele!) decât în biserici relativ îmbătrânite, cu reflexe dinainte de 89, care poate n-au avut niciodată o coloană vertebrală, și cu atât mai puțin o maturitate spirituală de discearnă între Adevăr și minciună.

    • Iulia, nu stiu cine esti, nu trebuie sa-m spui, dar as vrea sa vad mai multi frati cu acest aplomb in biserici, ma refer in sensul bun al cuvantului. Pe blog Domnul mi-a dat catva colaboratori de exceptie.

      Paul Dan

  2. Foarte bine venita este aceasta hotarire, cei ce vor ajutor, ca sa nu mai traiasca superficial se vor bucura.
    Invatatura ne cere si Domnul Hristos, desigur cine sa invete daca nu cei care au primi Duhul Sfint.
    Ceilalti nu vor avea cum sa invete;
    dar intro biserica locala nu toata lumea este nascuta din nou,
    si problemele cred ca acestia le fac.
    Eu probabil ca o sa am mai multe intrebari, dar ca sa nu fiu obositoare, poate ca nu le voi pune pe toate.
    Si , ca prima intrebare, daca puteti sa mi raspundeti aici,
    este :
    ce se intimpla la convertire si de ce dupa ceea nu suntem imediat umpluti cu Duhul Sfint, fiind o diferenta intre cele doua.

    • Am citat trei locuri din Faptele Apostolilor. In primul apostolii sunt umpluti cu Duhul Sfant. In al doilea pasaj unde sunt mantuiti aproape trei mii de suflete se spune ca au ramas strapunsi in inima, dar nu se spune ca au fost umpluti cu Duhul Sfant, ci ca staruiau dupa pocainta lor in patru lucruri care se gasesc in paragraf. Al treilea loc citat, nii arata pe apostoli plini de Duhul Sfant cand se adreseaza marilor preoti.

      Vedeti deci ca umplerea cu Duhul Sfant nu in mod obligatoriu se intampla la momentul mantuirii, deoarece multi ar simula mantuirea prin experiente emotionale. Mantuirea trebuie sa fie insotita de strapungerea in inima, cu evanghelia, si cu perseverenta in cele arata in FA 2:42

      Şi toţi s’au umplut de Duh Sfînt, şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească. FA 2:4

      Să ştie bine dar, toată casa lui Israel, că Dumnezeu a făcut Domn şi Hristos pe acest Isus, pe care L-aţi răstignit voi.“ După ce au auzit aceste cuvinte, ei au rămas străpunşi în inimă, şi au zis lui Petru şi celorlalţi apostoli: ,,Fraţilor, ce să facem?“ ,,Pocăiţi-vă“, le -a zis Petru, ,,şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfîntului Duh. Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri, şi pentru toţi cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“Şi, cu multe alte cuvinte, mărturisea, îi îndemna, şi zicea: ,,Mîntuiţi-vă din mijlocul acestui neam ticălos.“ Cei ce au primit propovăduirea lui, au fost botezaţi; şi în ziua aceea, la numărul ucenicilor s’au adaus aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frîngerea pînii, şi în rugăciuni. FA 2:36-42

      Atunci Petru, plin de Duhul Sfînt, le -a zis: ,,Mai mari ai norodului şi bătrîni ai lui Israel! FA 4:8

      • Am o intrebare si va rog sa imi raspundeti. Daca intr-o biserica (nu carismatica) cineva este demonizat si fratii se roaga pentru el si e eliberat de diavol(cateva detalii ar fi ca un frate batran il intreba pe demon cati mai sunt si demonul ii raspundea prin persoana respectiva cu glas demonic exact cate duhuri mai erau. Dupa fiecare rugaciune staruitoare duhurile rele scadeau si persoana varsa la fiecare demon iesit afara) putem spune ca este o dovada ca acolo lucreaza Dumnezeu sau cum? Daca nu puteti sa-mi dati raspuns public, pe privat puteti la adresa de email.

Leave a comment