C. Barbosu si noi dezvaluiri bulversante!

O persoana pe care nu o stiu pe nume Anca, mi-a trimis acest material pe care merita sa il cititi, chair daca este destul de intins. Scrisoarea este semnata de Daniela. 

Scrisoare deschisă către Biserica Baptista Metanoia Arad

Iubiţii noştri fraţi,

Ne aflăm in acest moment la capatul unui demers prin care o parte insemnata a membrilor Bisericii Metanoia Arad au dorit sa aduca in cadrul AG problemele grave cu care biserica noastra se confrunta de o bucata de timp incoace.
Precizam faptul ca aceasta initiativa de convocare a AG a fost absolut necesara pentru Biserica Metanoia si ca ea s-a desfasurat intr-un mod deschis, respectand Statutul Cultului Crestin Baptist din Romania. Dezaprobam atitudinea fratelui Cristian Barbosu in prezentarea de sambata 26.01.2013 si consideram total neadevarate afirmatiile pe care le-a facut cu acea ocazie cum ca am fi initiat si sustinut prin demersul nostru o campanie de discreditare a bisericii Harvest. Exercitarea unui drept gandit de inaintasii baptisti şi garantat de legislaţia românească pentru situatii speciale in vederea convocarii AG nu indreptateste pe nimeni sa condamne sau sa interpreteze intr-un mod incorect actiunea noastra.
Ceea ce se intampla la Harvest si “in jurul lui Harvest”, mai ales in ultimul an, sunt lucruri pe care noi nu le-am influentat in nici un fel. Stilul de viata al fratelui James, problemele lor financiare legate de datoriile pe care le-au acumulat, lucrători şi biserici care au părăsit asocuierea, s.a., sunt fapte despre care noi doar am luat cunostinta, in masura in care am avut acces la surse de informare credibile.
Aşa cum spune şi fratele Cristi, este imperativ să dăm la o parte minciunile, exagerările şi distorsionările de adevăr şi să lăsam ca fraţii să aleagă între cele auzite de la el si ceea ce urmeaza sa va prezentam in materialul de fata. Drept pentru care socotim ca, dupa toata aceasta perioada tulbure in care multi oameni nu mai stiu ce sa creada, ocazia pe care o avem acum este singura si poate ultima in care veti putea auzi şi o alta varianta si, in acest fel, sa puteti analiza, judeca si decide intr-un mod cat mai corect.
Va precizam faptul ca am analizat cu seriozitate problemele legate de Harvest si ne-am documentat intr-un mod temeinic asupra informatiilor existente, atat in Romania, cat si in America, pe acest subiect. In documentarea noastra am folosit doar surse oficiale si credibile, concluziile acestui material fiind bazate doar pe adevar.
Dorim, in continuare, sa va supunem atentiei o alta perspectiva asupra situatiei Bisericii Metanoia decat aceea a fratelui Cristian Barbosu si sa va prezentam ceea ce, in opinia noastra, sunt motivele reale care au creat aceasta situatie grava in comunitatea noastra.
Vrem sa subliniem inca de la inceput că scopul acestui demers este unul pozitiv. Nu dorim sa plece nimeni din Biserica, nu dorim sa-l dam jos pe fratele Cristi, nu dorim sa ne impunem conducerea, asa cum suntem acuzati, ci dorim ca biserica sa cunoasca tot adevarul si apoi, sa ia o decizie in cunostiinta de cauza. Marele castig ar fi redobandirea unitatii si increderii intre frati, recastigarea celor ce au gresit, prin pocainta. Mai mult decat atat, marturia bisericii care a fost atat de grav afectata in ultima perioada ar putea fi reabilitata. Oamenii noi in credinta care sunt derutati de situatia actuala, ar putea fi recastigati prin rezolvarea acestei situatii intr-un mod matur, vrednic de Domnul
Am promis ca vom veghea asupra comunitatii si ca vom semnala devierile si asta facem.
A. Probleme legate de atitudinea, metodele şi modul de lucru al fratelui Cristian Barbosu

1. Lipsa de transparenţă şi onestitate: In toamna anului 2004, 136 de oameni au infiintat Biserica Metanoia Arad. Aveam o viziune clara, grupuri mici, lucrare cu copii si tineret, inchinare contemporana. Ulterior, a aparut ideea de a-l coopta in echipa ca pastor si predicator pe Cristian Barbosu, care in acea perioada era in SUA. Dupa un timp de gandire si rugaciune, fratele Cristi a acceptat si, in primavara anului 2005, s-a alaturat echipei. Atunci când a venit în Metanoia, nu ne-a spus că el este misionarul Bisericii Harvest şi că este plătit de biserica americană, faţă de care are o subordonare clară şi căreia îi reprezintă interesele în România, noi crezand ca este pastorul nostru. Dupa un timp, am aflat de pe site-ul Harvest ca ei de fapt ne considera o biserica plantata de ei, ba mai mult, inca din anul 2004, cand nimeni din Arad nu auzise de Harvest. Din acel moment, i-am cerut de nenumărate ori fratelui Cristi să ne clarifice şi nouă relaţia dânsului şi a bisericii Metanoia cu tot ceea ce înseamnă Harvest, fără ca sa primim vreodată un răspuns concret si definitiv pe acest subiect.

2. De-a lungul timpului, fratele Cristian Barbosu a avut grijă ca în majoritatea situaţiilor să fie singurul canal de comunicare cu americanii. Astfel, am fost martorii unor situaţii în care nici noi, nici cei de la Harvest nu am fost informaţi în mod corect asupra multor lucruri, fapt ce a condus la confuzie şi la numeroase neînţelegeri în relaţia dintre cele două biserici. Şi unii şi alţii am realizat într-un final că de multe ori informaţia a fost transmisă incompletă sau chiar denaturată. Un exemplu ar fi botezul tinut la biserica Betel, Gradiste. In timpul evenimentului Cristian Barbosu l-a intrebat pe Mircea Dumulesc cati oameni crede el ca sunt prezenti. Raspunsul lui Mircea a fost ca sunt 650 maxim 700, la care Cristian a zis ca el crede ca sunt 800. La scurt timp, pe situl Harvest a aparut informatia ca la acel botez au participat 1500 de persoane. Cei din comitet i-au atras atentia lui Cristian asupra informatiei gresite, la care el a raspuns ca americanii sunt cei ce au gresit. Mircea a scris un mail catre Kirk, atragand atentia asupra greselii lor. Surpriza a venit prin raspunsul lui Kirk care atasa Raportul scris chiar de Cristian Barbosu cu cifra de 1500 de participanti. Din pacate, de-a lungul timpului, acest gen de exagerari a devenit un obicei, aspect remarcat de o buna parte a bisericii. Mai mult, aceste neconcordanţe au apărut şi în cazul transmiterii de informaţii oficiale între comitetul din Metanoia şi conducerea de la Harvest, aspect sesizat nu o dată de ambele părţi.

3. Un alt lucru alarmant, cu care nu suntem de acord în atitudinea fratelui Cristian şi pe care i l-am adus la cunoştinţă de multe ori, este faptul că are probleme în relaţionare, nu-si poate face prieteni sau mentine o prietenie. Este dispus ,,să sacrifice” oamenii pentru a-şi atinge scopul sau interesul pe care îl urmăreşte. Este de ajuns să nu fi de acord cu el într-o anumită problemă ca să te considere în tabăra opusă şi să doreasca sa te elimine din calea lui fără nici o şovăială. De pilda, fratele Johny Alboni, care s-a ridicat sa il apere pe Cristian Barbosu inca pe cand eram in biserica Maranata, iar ulterior, dupa infiintarea bisericii Metanoia, a sustinut cu putere ideea de a-i oferi lui Cristi o platforma pentru a-si pune in valoare darul sau de predicator, a fost considerat brusc dusman, incompatibil, denigrat si marginalizat in mod abuziv de Cristi, din momentul in care fratele Johny si-a exprimat convingerile diferite şi a încercat să atragă atenţia asupra unor probleme.

4. De multe ori, mai ales in ultimele luni, s-a observat cum fratele Cristi foloseşte amvonul, abuzează de microfon, de poziţia sa, ca să-şi justifice şi să-şi motiveze actiunile prin mesaje de dezbinare, in loc sa caute unitatea bisericii. Mai mult, transmite mesaje şi critici directe, cu ţintă precisă, lucru pe care l-a criticat în trecut când a trăit o experienţă similară in Maranata. Vezi predicile din ultimele luni cu mesajul: „Plecati daca nu va place… Cine nu sustine directia si viziunea face dezbinare…” şi altele.

5. De asemenea ne ingrijoreaza modul tendentios de interpretare a Scripturii in multe din predicile din ultimele luni. Ca exemple, putem da:
– prezentarea deformata a unor pasaje din cartea Exod, pentru sustinerea pozitiei de autoritate a pastorului senior. Ni se induce ideea ca acesta are in Biserica lui Cristos aceeasi autoritate pe care Moise a avut-o in fata poporului Israel (vezi predica din 16 decembrie). Ori Scriptura ne arata foarte clar ca singurul mijlocitor intre Dumnezeu si poporul Sau este Domnul Isus Cristos. El este Capul bisericii sale, este Proorocul pe care Moise il prefigura.
– Referitor la afirmaţiile fratelui Cristi: Biblia nu promovează sărăcia şi cumpătarea. Sfinţenia unui om nu stă în ceea ce are, ci în câte dă din ceea ce are.

Dacă ne uităm în Scriptură, aceasta ne prezintă dorinţa lui Dumnezeu de a-şi binecuvânta poporul cu posesiuni materiale, acest lucru având în vedere în special Canaanul şi bogăţiile sale. Ceea ce caracterizează în mod special Legile care au în vedere resursele materiale, sunt restricţiile cu privire la folosirea şi acumularea proprietăţilor şi aceasta cu scopul ca poporul să-şi amintească ca Dumnezeu deţine toate lucrurile şi că El vrea ca toţi oamenii să se bucure de ele. Nedreptatea economică a fost tema principală a Profeţilor, precum şi unul din motivele exilului babilonian. Mai grav, trebuie remarcat că păcatele economice au fost întotdeauna legate de idolatria poporului: închinarea la dumnezeii falşi a condus la un stil de viaţă egoist, care punea un accent major pe bani.

NT duce mai departe principiile majore ale VT, dar cu o excepţie izbitoare: bogăţiile materiale nu mai sunt niciodată promise ca şi o recompensă garantată, nici pentru ascultarea spirituală, nici pentru o slujbă bine îndeplinită. Posesiunile materiale sunt un dar bun de la Dumnezeu date cu scopul de a fi folosite astfel încât între creştini să nu existe oameni în nevoie, dar în acelaşi timp, reprezintă unul din principalele mijloace prin care Satan întoarce inimile credincioşilor dinspre Dumnezeu; (Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor – 1 Tim. 6:10). Extremele sărăciei şi bogăţiei sunt intolerabile, motiv pentru care Dumnezeu a instituit principiul moderaţiei şi cumpătării. Astfel, începând de la mana din pustie, reîntoarcerea proprietăţilor în anul de veselie sau accentul pus pe generozitate nu fac decât să conştientizeze oamenii din poporul lui Dumnezeu de fragilitatea şi pericolul acumulării de averi.

6. Aşa cum vă amintiţi, fratele Cristi a promis în faţa bisericii nu cu mult timp în urmă un proces de reconciliere, inclusiv cu vechea echipă de slujire; în afară de atacuri, critici şi o atitudine ostilă faţă de cei ce nu îi împărtăşesc opiniile, nu a făcut nimic pentru a repara relatiile frânte.

7. Vă reamintim momentele în care şi-a susţinut în faţa bisericii modelul de conducere impus de Harvest: actele de intimidare si manipulare a comunităţii prezente la acea adunare generală: ,,dacă nu votaţi varianta mea, voi pleca, americanii îşi retrag banii, nu mai putem construi clădirea bisericii” etc. Întrebare: cei ce trebuiau să aleagă, nu au fost puşi cumva în situaţia ca în loc să judece şi să voteze liber Parteneriatul si Modelul de Conducere, au fost mai degrabă obligaţi să gândească la situaţia plecării sale din biserică si la banii americanilor?

8. Mai mult de atat, chiar a mintit adunarea generala ca daca pleaca Harvest, lucrari precum tabere, radio, echipe de instruire „nu vor mai fi”.

9. Ştiţi cu toţii şi aţi fost părtaşi la ce s-a petrecut în Metanoia mai ales în August 2012 – fratele Cristian Barbosu şi-a asumat public greşelile făcute cerându-şi iertare atât membrilor vechii echipe de slujire, cât şi întregii comunităţi. A recunoscut că a viciat şi a denaturat procesul producând mult rău, dar în pofida acestor lucruri, a afirmat că se bucură că în final s-a ajuns la un rezultat bun. Fraţilor, vă rugăm să gândiţi fiecare şi să judecaţi: poate un proces viciat, denaturat, un lucru rău, să ducă la un rezultat bun? Este drept ca omul care a recunoscut că a greşit în mod flagrant în felul cum a administrat lucrurile în biserică, rănind oameni, producând tulburare, dezbinând biserica, dovedind cel puţin lipsă de maturitate, să se considere îndreptăţit cu o simplă cerere de iertare, dar fără să încerce o reparaţie reală în relaţia cu fraţii sai si cu biserica?

10. Fratele Cristian Barbosu a pierdut din vedere misiunea de baza a Păstorului: aceea de a cauta unitatea bisericii. Atunci cand hotaraste sa implementeze ceea ce crede, considera ca este singurul indreptatit a decide ce trebuie facut. La adunarea generală în care 45% dintre fraţii prezenţi nu au fost de acord cu Parteneriatul cu Harvest, a lăsat să se înţeleagă că situaţia este normală şi că nu este nici o problemă, in loc să considere acel moment ca pe un semnal extrem de puternic si să se întrebe, cum era şi normal, ce facem cu cei ce nu au fost de acord, cum împăcăm acea parte a comunităţii?

11. Cum înţelegeţi şi cum calificaţi ameninţările de la amvon ale fratelui Cristi faţă de grupele ,,in care nu se studiază Scriptura ci se vorbeşte despre Biserică”, justificând acest lucru prin faptul că l-au informat despre asta „nişte fraţi” din biserică? Nu era normal ca înainte de a ameninţa şi de a vorbi public de la amvon să asculţi şi cealaltă parte care este învinuită? Nu te obligă Scriptura, în conformitate cu Matei 18, să-i confrunţi înainte pe fraţii despre care ai auzit că au păcătuit şi numai după aceea, dacă nu se pocăiesc, să-i spui bisericii? Mai mult decât atât, la întrebarea directă de la întâlnirea cu liderii de marţi 15 Ian 2013, care sunt în mod concret grupurile în cauză, fratele Raul Todinca a recunoscut că de fapt ei nu ştiu chiar exact care sunt acele grupuri.

12. Concedierea ilegala si fara acordul bisericii a pastorului Mircea Mandrutau, păstorul care a fost reconfirmat cu cel mai mare numar de voturi, aspect cu privire la care Biserica nici macar nu a fost informata. Fiind chemat la comitet, fratele Mandrutau, a explicat clar ca si-a dat demisia doar din echipa de slujire si din asociatie, nicidecum din rolul de Păstor si si-a exprimat clar dorinta de a sluji biserica Metanoia in continuare, precizand ca adunarea generala l-a votat ca Păstor si doar ea il poate revoca. Cu toate acestea, Cristian Barbosu a semnat o decizie oficiala de concediere, intemeiata pe o cerere de demisie inexistenta (inregistrata fictiv in data de 30.12.2012).

13. O măsură pe care fratele Cristian Barbosu a încercat să o implementeze în luna ianuarie, este legământul pentru liderii de grupuri, prezentat la întâlnirea de marţi 15.01.2013.
Iata un scurt fragment din continutul acestui Legamant:
“Voi contribui la implementarea viziunii, voi respecta directia bisericii, echipa de conducere si Pastorul ei… Iar in caz contrar sunt constient ca nerespectarea acestor cerinte si indatoriri, implica retragerea mea din aceasta slujire.”
Câteva observaţii legate de acest legământ:

– Prima justificare pentru acest legământ se leagă de faptul că în trecut, în cadrul bisericii noastre, au mai fost şi alte legăminte de acest fel, lucru neadevărat, dovedit indiscutabil la intalnirea de lideri. Singurul legamant a liderului de grup mic pe care l-am avut in Metanoia, a fost opţional, doar inaintea lui Dumnezeu, fara obligatia de a fi predat conducerii bisericii si nu implica retragerea din slujire.
– S-a justificat faptul că acest demers legat de încheierea legământului are o bază biblică, lucru de asemenea neadevărat. În Scriptură nu găsim asemenea legăminte; încercarea fratelui Barbosu de a face o paralelă cu Legământul de la sfârşitul cărţii Neemia s-a bazat pe o distorsionare grosolană a adevărului biblic şi pe o scoatere a textului din context;
– La una din întrebările din sala, Cristian Barbosu a precizat ca acest legamant NU ESTE NEGOCIABIL.
– Fratele Cristian impreuna cu echipe de slujire, cei care şi l-au asumat şi au venit în faţă cu el nu au fost dispuşi să-l discute decât separat cu cei care vor preciza că nu-l semnează şi separat cu cei care ar mai fi avut nevoie de clarificări, aspect care denotă lipsa totală de transparenţă şi onestitate, atentându-se grav, în acest fel, la libertatea de gândire şi alegere a fiecărui individ;
– Legământul este de fapt un document ce contine demisia in alb, pus în mâna unor oameni (păstor, echipa de slujire) si care nu prevede nici o obligaţie din partea Conducerii bisericii.
– In urma acestei actiuni, liderii de la aproximativ 35 de grupuri mici din cele 55 ale bisericii Metanoia ar fi fost dati afara din slujire, iar 300 de oameni din biserica ar fi ramas fara lider de grup mic, subminand astfel o lucrare vitala a bisericii, pe care fratele Cristian Barbosu a susţinut-o cu tărie în toţi aceşti ani, cel puţi teoretic. Cu totii l-am auzit in multe predici sustinand ca este obligatorie implicarea fiecarui membru din biserica Metanoia intr-un grup mic.
– Şi totuşi, la intrebarea concretă: Ce se intampla cu acele grupe ce raman fara lideri?, Cristian Barbosu a raspuns: „Foarte bine, nu e nici o problema.”

14. În cei aproximativ 7 ani de colaborare, fratele Cristian Barbosu şi-a manifestat permanent tendinţa de a câştiga controlul în ce priveşte conducerea bisericii. Cei din echipa de slujire, care au lucrat cu el si i-au cunoscut caracterul si slabiciunile, nu am văzut acest lucru ca fiind benefic, nici pentru biserică şi nici pentru el. I s-au recunoscut întotdeauna calităţile, hărnicia si darul de a predica. Dar din păcate s-a vazut clar prin fapte că are lacune majore în exercitarea darului cârmuirii, lucru care i-a fost spus în multe rânduri, dar pe care el nu l-a putut accepta niciodată
Pe langa exemplul strigator la cer al concedierii ilegale si fara acordul bisericii a păstorului Mircea Mandrutau si tentativa de reprimare a zeci de lideri de grup mic, un al 3-lea exemplu de gestionare gresita a lui Cristian Barbosu, este incetarea difuzarii emisiunilor la radio Alt FM. Cu toate ca fratele Cristi a fost anuntat din timp de catre proprietarul radioului si de către fratele Andrei Stefan ca trebuie reinnoita colaborarea, raspunsul lui Cristi a fost ca este prea ocupat si nu are timp de asta, dar nici nu l-a mandatat pe Andrei sau o alta persoana sa negocieze. Din pacate, in loc sa-si asume responsabilitatea acestui esec, a declarat in fata bisericii: „datorită unor situaţii apărute cu postul de radio AltFm, la un moment dat am fost suspendaţi de acolo ca şi emisiuni.”

Ca şi concluzie la acest capitol, credem şi suntem conştienţi de o realitate a Bisericii: că un credincios poate greşi. Fiecare dintre noi este vulnerabil şi oricând poate cădea în vreo greşeală sau păcat. Problema apare cand biserica nu reacţionează la aceasta situaţie. Scriptura spune: vegheaţi unii asupra altora, îndemnaţi-vă, sprijiniţi-vă, ridicaţi-vă, mustraţi-vă unii pe alţii şi dacă aveţi vreo problemă unii împotriva altora, căutaţi să rezolvaţi cu înţelepciune în lumina adevărului, în dragoste.
De-a lungul timpului, în diverse ocazii am remarcat cu toţii calităţile fratelui Cristi de care ne-am ataşat în toţi aceşti ani, dar cand greselile şi chiar pacatele sale au ajuns sa influenteze major biserica, am fost obligati sa luam atitudine, sa prezentam adevarul cu scopul pocaintei si al indreptarii spre binele atat al fiecarui membru, cat si al bisericii.

B. Relaţia cu HBC
Relaţia noastră cu Harvest a început sub forma unei colaborări între două biserici partenere cu viziune şi valori apropiate.
În această idee, în anul 2005 echipa de slujire a fost invitată la HBC să vadă, să analizeze şi să implementeze lucrurile bune de acolo aplicabile în contextul Bisericii Metanoia Arad. În timpul vizitei la Chicago cei care am fost acolo am întrebat explicit dacă Harvest aşteaptă de la noi o aliniere/aderare/subordonare la viziunea şi la modul lor de organizare şi ni s-a răspuns clar că nu au aceste aşteptări, ci că vor doar să ne ajute, fiind încântaţi că Dumnezeu ne-a călăuzit într-un mod atât de asemănător. Ni s-a spus că avem libertatea de a alege să aplicăm doar ceea ce ni se pare potrivit contextului cultural şi bisericesc în care ne aflăm.
În contradicţie cu această realitate, în adunările generale din 2012, fratele Cristian Barbosu a afirmat că în 2005, în urma vizitei în SUA, echipa de slujire a aderat la modelul Harvest pentru ca mai apoi să se răzgândească. Realitatea este că doar în ultima perioada fratele Cristian Barbosu ne-a comunicat în mod repetat că Harvest se aştepta să ne aliniem la modelul lor, iar începând cu primăvara lui 2012 s-a exercitat o presiune din partea fratilor din America (prin scrisori si vizite în România ale fraţilor John Macdonald, Kent Shaw şi Kirk Van Maanen). Această presiune a fost legată în mod direct de banii donaţi de HBF pentru noua clădire.
Am fost descumpăniţi de această schimbare în relaţiile noastre şi mai ales de modul neprincipial în care ni s-a impus „noul model Harvest”, mai ales că biserica noastră avea o viziune şi o strategie agreată la acel moment în cea mai mare parte şi de către fratele Cristi, lucrarea spirituală mergând bine.
Iată câteva lucruri şi aspecte specifice relaţiei Metanoia-Harvest pe care noi le considerăm anormale şi inacceptabile:
1. Pretenţia HBC că suntem o biserică plantată de ei în condiţiile în care Metanoia a luat fiinţă şi exista încă înainte de a veni fratele Cristian Barbosu şi de a auzi noi despre HBF. Poate sa para un lucru minor, dar totuşi este vorba despre un neadevăr care nu poate exista în relaţia dintre două biserici.

2. În ultimul an aţi asistat cu toţii la presiunile exercitate de HBF prin persoana fratelui Cristian Barbosu pentru ca să trecem la modelul lor. Vă reamintim că implementarea sistemului a devenit o condiţie obligatorie pentru noi, de ea depinzand colaborarea noastră în continuare cu Harvest. Nu considerăm corectă această poziţie intransigentă. Atunci când Cristi a venit la Metanoia, noi nu am ştiut că vine ca şi misionar al lor în Romania şi nu le-am cerut niciodată bani sau alte avantaje materiale în cadrul colaborării noastre, chiar dacă iniţiativele HBC de a sprijini lucrarea au fost primite cu recunoştinţă şi apreciere. În acelaşi timp, comunitatea noastră a dovedit de la bun început credincioşie inclusiv în ce priveşte dărnicia şi avem convingerea că Dumnezeu este Cel care asigură resursele pentru zidirea Împărăţiei Sale.

3. Modelul de conducere Harvest este un model impropriu pentru Romania şi sub anumite aspecte nebiblic în felul în care îl înţelege şi ni-l impune HBC. Iată câteva argumente:
a. Prezbiterii sunt numiţi de alţi prezbiteri nu aleşi şi confirmaţi de biserică în mod direct.
b. Prezbiterii dau socoteală altor prezbiteri (în cazul nostru celor de la HBF) şi nicidecum comunităţii pe care o slujesc.
c. Între prezbiteri există unul aşa numit „primul între egali” (primus inter pares), cu autoritate si influenţă mai mare decât a celorlalţi prezbiteri, numit pastor senior, funcţie/distincţie pe care nu o întâlnim în Biblie. Menţionăm că nu neapărat denumirea/titlul este o problemă, cât mai ales prerogativele asociate acestei poziţii, potrivit modelului promovat de Harvest şi dorit de fratele Cristian Barbosu.
d. Gestionarea problemelor spirituale ale bisericii sunt atributul exclusiv al prezbiterilor. Astfel, direcţia, viziunea, alegerea şi confirmarea slujitorilor, angajarea lor, bugetul si cheltuielile, actele de disciplină vor fi administrate de către un grup restrâns de oameni care se consideră mai îndreptăţiţi, mai spirituali şi mai calificaţi prin chemarea lor. În acest fel se produce o prăpastie între congregaţie şi ,,elita bisericii”, se induce o atmosferă în care membrii bisericii sunt consideraţi în majoritate imaturi spiritual neinteresaţi şi nepreocupaţi de viaţa bisericii, (cităm din nou pe fratele Cristi: 75 % din membrii bisericii sunt imaturi), aspecte care încearcă să justifice rolul de conducere al acestei ,,elite”.
e. Principiul compatibilităţii prezbiterilor cu direcţia şi viziunea pastorului senior este contrar unităţii în diversitate şi înlătură într-un mod nebiblic şi abuziv slujitorii confirmaţi şi consacraţi în biserică. Rezultatul este amputarea din trup a unor madulare sanatoase, dezbinare, suferinta si confuzie la nivelul intregii biserici.
f. Potrivit modelului Harvest, toate proprietăţile, respectiv bunurile materiale ale bisericii vor intra din punct de vedere legal în proprietatea echipei de prezbiteri. La fel este şi în privinţa deciziilor de natură financiară (contractarea de împrumuturi bancare, decizia de a cumpăra sau vinde proprietăţi, etc.) care sunt decizii luate exclusiv de prezbiteri. În prezentarea sa din septembrie, fratele Kirk ne-a confirmat că toate bunurile materiale (clădiri, echipamente, conturi bancare, donaţii, zeciuieli etc.) vor fi în proprietatea prezbiterilor, ei putând să dispună de ele într-un mod discreţionar. Toate deciziile cu privire la aceste bunuri se vor lua, conform spuselor fratilor Todd si Kirk „în spatele uşilor închise” (vezi prezentare din septembrie). Audio Ne întrebăm unde găsim aşa ceva în Scripturi şi de asemenea, care ar fi oamenii dintre noi ce ar avea curajul să-şi asume aceasta responsabilitate mai ales în context românesc. Legat de discuţia de după prezentarea fratelui Cristi de acum 2 săptămâni, vă atragem atenţia că fratele Cristi nu a negat că întregul patrimoniu va fi pe numele presbiterilor, ci doar a precizat că personal, el şi Raul nu vor accepta să deţină aceste proprietăţi „pe numele lor”, în timp ce fratele Raul a recunoscut că noua chipa de presbiteri va deţine proprietăţile, si că puterea de decizie va fi în mâinile celor 2 păstori, Cristi şi Raul, de care presbiterii sunt obligaţi să asculte (vezi discutia dintre Sergiu si Raul).

4. Alte aspecte ce ne determină să nu fim de acord cu o astfel de subordonare faţă de HBF sunt legate de evenimente şi situaţii incredibile care se petrec mai ales in ultimul an in biserica Harvest. Considerăm că in suveranitatea lui Dumnezeu, El a îngăduit să iasă la iveală aceste lucruri tocmai acum pentru a ne atenţiona cu privire la ele. Vă aducem la cunoştinţă câteva dintre acestea:

– O parte importantă din conducerea Harvest a plecat din biserică din cauza stilului dictatorial de conducere a pastorului J.MacDonald: Joe Stowell (fostul preşedinte al institutului Moody care a predicat la Metanoia în 2006 şi a fost vorbitorul principal la conferinţa de la Sinaia), Ron Alchin (a predat cursul de consiliere câţiva ani în Metanoia), Dave Corning, preşedintele consiliului de prezbiteri din Harvest timp de 20 de ani- Betsy Corning, sotia lui Dave este autoarea cartii “Mi s-a incredintat inima unui copil” (carte publicata in Romania cu sprijinul pastorului Cristian Barbosu), Gordon Zwirkoski (a participat la conferinţa pentru familii organizată de Metanoia). Am menţionat aici doar pe cei cunoscuţi în Metanoia, dar lista e mult mai lungă.

Aceste lucruri sunt confirmate implicit de surse oficiale cum ar fi site-ul Universitatii Cornerstone din Michigan, unde la secţiunea dedicată preşedintelui Universităţii, sunt enumerate detaliat toate locaţiile unde a slujit fratele Joe Stowell începând din 1970 până în prezent, cu o singură excepţie: perioada 2005-2008 la care se face doar o aluzie laconică, cităm: a slujit ca păstor cu învăţătura în suburbiile oraşului Chicago. Ne întrebăm oare de ce a omis fratele nostru Joe Stowell să spună unde a slujit în această perioadă a vieţii lui? POWERPOINT, materiale printate

Pe de altă parte, aceste adevăruri reies explicit, şi în contradicţie totală cu cele afirmate acum 2 săptămâni de către fratele Cristi, din comunicatul prezbiterilor bisericii Harvest din Chicago postat in 17 Noiembrie 2012 pe site-ul http://www.HarvestBibleChapel.org POWERPOINT, materiale printate Cităm din acest comunicat:
“De asemenea au existat deficiente in conducerea noastra, si astazi stam inaintea dumneavoastra, si confirmam deficientele presbiterilor si planuri de imbunatatire… printre care:
…Am esuat in cautarea activa a reconcilierii cu fostii angajati si presbiteri…
…In acest moment echipa noastra [de presbiteri], analizeaza o lista cu toti presbiterii si pastorii care au parasit biserica noastra in ultimii ani si creeaza planuri pentru a cauta intelegere, iertare unde este necesar si reconciliere unde este posibil.” am incheiat citatul

– Poziţia bisericii Harvest exprimată de fratele Kirk Van Maanen şi fratele Todd Dugard cu ocazia prezentării modelului la Metanoia în septembrie 2012 arată faptul că ruperea bisericii este un lucru normal, sugerând că aceasta poate fi un aspect benefic. Nu credem că membrii bisericii noastre pot să fie de acord cu un asemenea punct de vedere.

– Tot legat de relaţia cu HBF: în nenumărate rânduri am semnalat oamenilor trimişi din SUA situaţii grave legate de atitudinea şi actiunile fratelui Cristian Barbosu (lipsa lui de principialitate) şi nu am fost luaţi în seamă. Inexplicabil, ei au dat în continuare credit fratelui Cristi, ignorând evidenţa. Argumentul lor a fost că el le reprezintă cel mai bine interesele în Romania. Este inadmisibilă şi dăunătoare o astfel de atitudine care nu a fost benefică nici pentru fratele Cristian Barbosu care poate că ar fi avut şansa să se corecteze in anumite privinţe, nici pentru Biserica Metanoia.

– Fratele Cristian Barbosu a afirmat vis-a-vis de conferinta Elephant Room ca a facut mult bine unitatii trupului lui Hristos, o afirmatie cel putin bizara si contradictorie cu pozitia prezbiterilor bisericii Harvest care in comunicatul din 19 octombrie 2012, postat pe acelasi site oficial http://www.harvestbiblechapel.org, isi asuma esecul conferintei si recunosc ca aceasta a adus confuzie bisericii locale precum si pastorilor si bisericilor din asociatie si se angajeaza ca niciodata nu vor mai permite sa se intample asa ceva. POWERPOINT, materiale printate

Rezultatul direct al incapatanarii pastorului James de a invita pe T.D. Jakes – un exponent al evangheliei prosperitatii – in ciuda semnalelor puternice din partea comunitatii evanghelice americane a fost atat desprinderea bisericii Harvest din Coalitia Evanghelica, cat si retragerea a trei biserici Harvest din asociatie. O a patra biserica a fost expulzata pentru vina de a-si exprima IN PRIVAT ingrijorarea si dezacordul in legatura cu Elephant Room.

Cu totii am auzit cuvintele lui Cristian Barbosu cand a zis ca in cei 25 de ani de lucrare numai 4 biserici au parasit Harvest, ceea ce este un rezultat foarte bun. Adevarul este HBF există doar de aproximativ 12 ani, iar toate cele 4 biserici americane au părăsit H.B. Fellowship în prima parte a anului 2012, in special din cauza conferintei Elephant Room, acesta fiind un alt exemplu clar de manipulare prin informatie venit din partea fratelui Cristian.

– La doar trei zile dupa expulzarea bisericii Grayslake, in cadrul unui discurs din cadrul Harvest University, pastorul James Macdonald instruia, cu multa ironie si cinism, sute de lucratori si pastori sa rezolve disensiunile din comunitate folosind catapulta, despre care fratele Barbosu v-a vorbit cu mult entuziasm in prezentarea de sambata 26 ianuarie. Singurul regret al lui Cristian, conform spuselor sale, este ca nu a folosit-o personal in Metanoia.

Desi folosita ca o ilustratie aparent nevinovata, atitudinea si spiritul lui J. MacDonald arata “strategia catapultei” ca fiind o realitate fata de cei care isi exprima o opinie diferita de a lui. Mai mult, pastorul Todd Dugard, intr-un articol de pe site-ul bisericii Harvest Barrie, arata ca aceasta “strategie” este cea mai biblica si plina de har. POWERPOINT, material printat

Referitor la filozofia de lucrare care încurajează catapultarea tuturor celor care nu se aliniază la direcţia şi viziunea Harvest: dincolo de caracterul inuman şi complet nebiblic al acestei practici, îl întrebăm pe fratele Cristian Barbosu dacă, mai există vreun Pastor Senior în toată asociatia bisericilor Harvest care să dea dovadă de atâta obedienţă în aplicarea acestei filozofii având în vedere catapultarea a 3 presbiteri din 5 si demersurile susţinute pentru eliminarea a peste 60% din liderii de grupuri mici şi aproape jumătate din biserică, pentru simpla greşeală de a nu se alinia direcţiei şi ideilor Harvest?

– Referitor la Salariul fratelui James, Cristi spunea următoarele, cităm: “s-a ales un salariu nici prea mare, nici prea mic, pentru a-l plăti pe James. Pe de altă parte, nu cred că este corect să comparăm salariile din contextul SUA cu salariile din România.” incheiem citatul.

Desi in opinia fratelui Barbosu un salariu de 40.000-50.000 $ / luna nu este prea mare pentru un pastor de talia lui James care pastoreste dupa spusele lui Cristi 14.000 de credinciosi, conform celui mai mare studiu elaborat la ora actuala de Leadership Network pentru 2012, asupra celor mai mari biserici din America, salariul mediu al pastorilor seniori care au intre 10.000 si 15.000 de membri este de 18.000 $/luna. Nu 40-50! POWERPOINT, material printat
Un exemplu celebru, biserica Willow Creek din Chicago cu un numar de 20.000 de membri pastoriti de binecunoscutul Bill Hybels il plateste cu aproximativ 8.000 $/luna. POWERPOINT
Stiati ca in America salarul mediu este de 2.250 $ pe luna, iar un ofiter de politie cu experienta, care risca sa fie impuscat zi de zi, are un salariu de 4.000$/luna? POWERPOINT

Cea mai relevanta comparatie este totusi venitul mediu pe familie din zona bisericii Harvest (Rolling Meadows – atentie nu pe persoana ci pe familie) de 56.189$ pe an adica 4.682 $ pe luna conform statisticilor publice. (vezi http://www.city-data.com) POWERPOINT

Ar fi interesant sa stim cine sunt acei pastori cunoscuti personal de Cristi care au salarii de 100-150.000 $/luna cu biserici de 2-3 ori mai mici decat Harvest. În urma cercetărilor noastre, asemenea venituri au doar pastori de genul Kenneth Copeland, Benny Hinn, Charles Blake, Joel Osteen si alti teleevanghelisti exponenti ai evengheliei prosperitatii, care storc banii enoriasilor creduli. Biblia spune ca un prezbiter trebuie sa fie cumpatat. Niste prezbiteri care hotarasc astfel de disproportii si un pastor care stie cerinta biblica dar accepta un astfel de venit nu dovedesc cumpatare.

– In privinta casei de 2 milioane $, o astfel de alegere a pastorului James si a prezbiterilor de la Harvest este o alta dovada de lipsa de cumpatare, caracteristica ceruta prezbiterului in 1Timotei 3:2.
Dacă privim cum stau in realitate lucrurile in America, conform statisticilor oficiale, pretul mediu de achizitie din 2012 a unei case din Chicago in zona Rolling Meadows unde se afla biserica lui James este de 145.000 $, date oficiale de pe site-ul www. city-data.com POWERPOINT James si prezbiterii au ales o casa de 10 ori mai valoroasa decat media caselor pe care le au oamenii in mijlocul carora ei locuiesc si carora le predica Evanghelia. Este ca si cum pastorul Cristian impreuna cu prezbiterii au alege, daca ar avea posibilitatea, o locuinta in valoare de 500 000 euro in Arad, valoarea medie a unui imobil considerand-o la 50 000 euro.

 Un alt exemplu uimitor care ne-a alarmat este jocul de poker pe bani practicat de Fratele James. Consideram ca jocul de carti pe bani este un lucru rau, si nu-l poti justifica biblic. 1 Tes 5:22 Feriti-va de orice se pare rau. si Prov 11:1 Cumpana inselatoare este urata Domnului dar cantareala dreapta este placuta. Sunt texte care aduc lumina asupra subiectului.
Este cel puţin surprinzător că în poziţia lui, James MacDonald nu a fost conştient de gravitatea faptelor sale. În America, jocurile de noroc pe bani sunt foarte strict reglementate sau chiar interzise in unele State. Ca şi creştin, dar mai ales păstor, eşti o mare pricină de poticnire pentru cei din jur care pot fi ispititi sa actioneze la fel. Nu înţelegem cum fratele James MacDonald si-a permis o astfel de libertate si a fost asa de greu de induplecat sa renunte la jocul de poker pe bani.

Privind la toate aceste lucruri, ne întrebăm ce trebuie sa facem cu asemenea invataturi predicate de la amvonul bisericii?
În conformitate cu Ezechiel cap. 3, precum şi cu alte pasaje din Scriptură, responsabilitatea noastră în faţa lui Dumnezeu este să veghem şi să-i avertizăm pe cei din jurul nostru de pericolul care îi paşte. Dacă în opinia fratelui Cristi acest lucru înseamnă a acuza, a bârfi, a răni, a produce dezbinare, noi stăm înaintea Domnului şi îi cerem ca El, Domnul să ne judece pe fiecare dintre noi.
Ca şi concluzie, considerăm la acest moment relaţia bisericii noastre cu Harvest ca fiind dăunătoare, imposibil de continuat în termenii exprimaţi de către fratele Cristian şi de către cei care au venit din SUA ca reprezentanţi ai Harvest. Nu credem că trebuie să ne sacrificăm comunitatea şi să distrugem o biserică care a fost la un moment dat ca o familie, de dragul unei colaborări ce ne-a stricat pacea, echilibrul, relaţiile frăţeşti şi multora ne-a zdruncinat credinţa. Ne întrebăm în mod justificat: în faţa acestor oameni dă socoteală fratele Cristi când pleacă în SUA? Ei sunt cei ce îi evaluează viaţa personală şi lucrarea? Oamenii din acest context îl mentorează şi tot ei vor veni şi în Metanoia să ne înveţe liderii de grupuri şi să ne instruiască lucrătorii? Să nu ne mire şi să nu fim surprinşi dacă vor proceda după modelul reprezentantului lor Sandy, chemând la ordine echipa de lideri sau de slujire şi să-i selecteze în mod arbitrar, să-i împartă în buni şi răi nu în funcţie de viaţa şi mărturia lor, ci în funcţie de ataşamentul şi subordonarea lor faţă de un model ale cărui roade pot fi clar observate în criza în care se zbate HBC.
Fiecare din noi am încheiat un legământ cu Dumnezeu. În baza acestui legământ ne-am adunat în jurul lui Hristos ca biserică şi preţuim autonomia de care ne bucurăm ca şi comunitate. Cadrul în care slujim dă posibilitatea tuturor credincioşilor să se bucure de părtăşia cu Domnul şi unii cu alţii, să crească spiritual şi să slujească glorificându-L pe Dumnezeu.
Prin prezentarea acestui material intentionam sa sesizam comunitatea noastra de realitatea cu care ne confruntam si in acelasi timp sa va provocam la a cauta si a gasi solutii pentru rezolvarea acestei situatii dificile in care ne gasim. Credem cu tarie in unitatea bisericii noastre si in faptul ca doar impreuna si sub calauzirea Duhului Sfant vom putea lucra cu intelepciune, cautand adevarul, intotdeauna in dragoste, asa cum ne indeamna Scriptura.

sursa: http://www.pasi.ro/stiri-si-evenimente/cristian-barbosu-nu-mai-este-pastor-al-bisericii-metanoia-din-arad-urmareste-cursul-evenimentelor.html – comentariul 139

136 thoughts on “C. Barbosu si noi dezvaluiri bulversante!

  1. Rar mi-a fost dat sa vad atatea aberatii la un loc. Prin C.B. s-au pocait foarte multi oameni, asta uitati sa mentionati. Mare este gradina Domnului.

    • Mitica Caragea,
      Daca ai gene grecesti, ma astept sa ai mai mult discernamant. Proorocul Balaam era un gicitor din Mesopotamia angajat de Balak moabitul sa blesteme pe Israel, iar Domnul l-a fortzat sa binecuvinteze. Tot asa, faptul ca s-au produs transformarile de care zici in pofida gravelor abateri pe care le-a facut Barbosu (a fost dat pe fatza de propia lui biserica), demonstreaza cat de puternic este Cuvantul Domnului. In Noul Testament, marele preot profeteste in Ioan 11:51, cu toate ca era un apostat. Rezultatele in lucrare nu totdeauna dovedesc ca lucratorul este un om regenerat.

    • S-au pocait din cauza lui Cristi Barbosu ? Pai, Evanghelia spune ca vor fi trimisi “pe partea stanga” unii care nu doar ca au vorbit despre Domnul ci ca, intr-un anumit moment al vietii, au si scos draci in Numele Domnului !
      Chiar daca Cristi Barbosu ar fi scos vreun drac (ceea ce n-am auzit inca) il face pasibil, prin greseli si pacate, sa se duca “pe partea stanga” !
      Bai, oameni buni, la picioarele apostolilor se aduceau bani cu galeata, fiindca apostolii erau oameni de incredere. Petru nu si-ar fi cumparat din banii aceia nici viluta, nici Audi, nici ceas de la nu stiu ce firma, nici pantofi de la Massimo Zardi.
      Trebuie sa ai un elementar bun-simt, ceea ce la multi pastori le lipseste. Te duci imbract “la patru ace” intr-o biserica de oameni modesti sau chiar saraci ? Trebuie sa fii chiar nesimtit !

    • Domnule Mitica, faptul ca Dumnezeu s-a folosit de acest om nu inseamna ca e vreun sfant. Orice om este expus pacatului, si el chiar daca avea titulatura de pastor, uite ca nu a fost atent si a muscat. Cei care s-au pocait prin el, sper sa nu aiba acelasi ADN…adica de mincinosi. Dumnezeu are indurare pentru toti, inclusiv pentru el, se poate pocai. Doar ca a trebuit sa fie mai intai zdrobit de pacat ca sa nu se mai mandreasca. Asta e unul dintre cele mai intalnite pacate, la acesti numiti pastori. Au americanii o vorba: sa ai grija la cei 3 G- Gold, Girls and Glory, ca astea 3 (minin) au acces rapid la cei care au influenta. Titulatura nu te fereste de pacat si nici nu te duce in cer.
      Sper doar sa se nasca din nou si sa ne bucuram impreuna in Imparatie.

  2. Eu cred ca este gresit chiar sa-i mai numim “frati” pe acesti indivizi care nu se conduc si nu conduc bisericile dupa principii biblice. Exista o conduita biblica si o disciplinare biblica. De ce sa ne facem ca nu exista?
    Daca Cristi Barbosu are o lucrare atat de eficace, sa-si faca “propria biserica,” daca ii ingaduie Domul.

  3. Ce faceti dvs e un lucru necinstit. Dati impresia ca e ceva furnizat de conducerea bisericii. De fapt e un “comentariu”. E-adevarat ca ati spus lucrul acesta la sfirsit. Aparent, a fost scris de cineva din conducere. Si-au dat ei acordul pt publicare? Acel “cineva” sau acea “Daniela” au primit ei aprobare de la cineva din conducerea bisericii pt publicare, sau fac si ei ce facea “Cristi” iar dvs ii binecuvintati. Daca materialul a fost prezentat in biserica, era drept sa fi ramas acolo. Nici cum nu e bine: nici cu prezbiterii si “usile lor inchise” nici cu congregationalistii care fac totul public.

    • Doru Radu,

      Te-ai grabit in afirmatiile facute in acest comentariu. As fi putut sa te taxez ca atare, dar tocmai citeam Romani capitolele 12 si 13. Iata cum stau lucrurile cu privire la ultima postare care te deranjeaza pe tine. O cititoare de pe blog mi-a trimis intregul continut a postarii de fatza. Eu am verificat sursa, si am publicat materialul exact asa cum mi-a fost trimis. Marturisesc ca am fost shocat sa vad ce lucruri grave a facut Barbosu. As fi putut sa comentez, dar numai era nevoie. Doru Radu, ti-ai facut un scop sa aperi oameni pe care Dumnezeu ii da pe fatza ca eretici si mincinosi. Domnul sa iti daruiasca pocainta pentru ca nu e bine ceea ce faci.

      Cu rugaciune pentru tine,
      Paul Dan

  4. Se pare ca blogul asta a devenit un OTV “crestin”. Mie mi-e rusine de ce postati aici. Oare lui Dumnezeu ii face onoare si ii este placut?

  5. Poate chiar îşi vor deschide ochii admiratorii luiCB şi se vor pocăi.Minciuna are picioare scurte. S-au dat indicatii în bis. să nu se citească Ioan8.Poate unii nu vor asculta porunca şi vor citi materialul prezentat. Domnul să binecuvânteze Metanoia!

        • Bogdan ‘

          Dovedesti exact spiritul unui mic inchizitor !
          Si inchizitorii catolici gandeau la fel ca tine cand luptau impotriva evangheliei si incercau sa o distruga si sa o interzica .

          ADEVARUL TE VA FACE LIBER !!!

        • Bogdan,
          Acest blog nu e un blog ” dracesc ” cum va indoctrineaza ilustrul vostru lider . Pentru dumnealui doar blogurile care-i aduc laude sunt crestine si bune de citit . Pe mine nici nu ma mai mira afirmatiile lui C.B de a va interzice ce sa citi , ce sa ganditi , ce sa …..
          Ceea ce e shocant este la cati a prins acest tip de manipulare !

          Rick Warren , modelul lui C.B , si “gasca” lui neo-liberela si-au facut bine temele cand au conceput acest program de deturmare a directiei bisericii evanghelice descris pe scurt si in limbaj persuasiv in cartea sa “Biserica condusa de scupuri”.

  6. Ioan8:
    Sora ce v-a trimis-o nu e membra in conducere Metanoia…. m-am interesat si eu la cei din conducere si dinsii nu si-au dat acordul -nici nu le-a fost cerut- pt publicare. Asta n-are legatura cu Cristi B.

    • Metanoia a fost complice intr-o masura oarecare ruperilor de biserici impreuna cu Barbosu. Acum s-au trezit pentru ca Domnul a intervenit! Lauda este numai a Lui!. Daca vor reabilitare rapida sa-si ceara ietare public comunitatii baptiste. Daca tot ai vorbit cu ei spunele asta.

      Toate au legatura cu Barbosu, in contextul de care vorbim. Gandesti trunchiat. Degeaba incerci sa faci damage control pentru Barbosu asa cum ai facut pentru Ton. Domnul a ingaduit sa iasa adevarul la iveala. Mai bine roaga-te ca Barbosu sa se pociasca in praf si cenuse. Doresc sincer reabilitarea lui Barbosu. Nu am absolut nici un reseniment fatza de el, dimpotriva compasiune ca pentru un mare ratacit. dar nu fara cunoasterea deplina a faptelor reprobabile care le-a facut.

      Paul Dan

    • niciodata nu-si vor cere iertare pentru ca sunt prea mandri.
      ce fel de conducator este c.b. daca a destramat biserici si a “plantat” cat mai multe biserici metanoia pentru a lua cat mai multi $$$$$
      acum sunt victime pentru ca s-a intors roata si adevarul iesit la suprafata.

  7. Ioan8:
    Sunteti pastor. Vreau sa fac damage control (aveti dreptate) pt toata lumea. In esenta, materialul reia ce s-a spus aici in primul dvs articol. Adauga ceva dovezi. In plus, spune un lucur bun: Harvest si-a propus un proces de impacare-iertare cu bisericile ce-au rupt parteneriatul. Iata ca oamenii se trezesc. Sunteti pastor. Nu era mai bine sa lasati sa se stinga lucrurile? S-a spus aproape tot ce se putea spune si de o parte si de alta. tot mai sper intr-o impacare. Nu mai foloseste la nimic inca o rupere -Metanoia I – Metanoia II.

    • Draga Doru Radu,

      Nu poti sa faci damage control pentru toata lumea fara ca sa fii obiectiv. Damage control se face pentru cel care este zdrobit si are nevoie de restaurare ca sa nu fie doborat de tot. Tu insa te interpui intre frati si incerci restaurarea inainte ca persoana sa dovedeasca pocainta autentica. Uita-te cat de mult l-ai aparat pe Ton, si uite pe cine promoveaza Ton: https://ioan8.wordpress.com/2013/02/10/iosif-ton-pregateste-o-alta-ofensiva-carismatica-in-pofida-esecului-cu-strajerii-si-o-stire-de-ultima-ora/

      Ton nu sa pocait si merge din rau in mai rau. La fel acum faci si cu C. Barbosu. Ultimul lui comunicat este defapt un ultimat dat baptistilor si celor care nu agreeaza cu el. Crezi ca nu ma rog si nu astept pocainta lui autentica? Cine are fii atat de rau sa nu salute si sa nu celebreze revenire biblica a lui Barbosu?, dar pocainta trebuie sa aiva un timp de proba, si timpul de proba trebuie monitorizat de cativa frati cu integritate.

      Uitate la doi pasi importanti in privinta reabilitarii la Corint.
      Pasul unu: În adevăr, ce am eu să judec pe cei de afară? Nu este datoria voastră să judecaţi pe cei dinăuntru?Cît despre cei de afară, îi judecă Dumnezeu. Daţi afară dar din mijlocul vostru pe răul acela. 1 Corinteni 5:12-13

      Pasul doi: Este destul pentru omul acesta pedeapsa, care i -a fost dată de cei mai mulţi; aşa că acum, este mai bine să -l iertaţi, şi să -l mîngăiaţi, ca să nu fie doborît de prea multă mîhnire. De aceea, vă rog, să vă arătaţi iarăş dragostea faţă de el; căci v’am scris şi cu gîndul ca să vă pun la încercare şi să văd dacă sînteţi ascultători în totul. Dar pe cine iertaţi voi, îl iert şi eu. În adevăr, ce am iertat eu, -dacă am iertat ceva-am iertat pentru voi, în faţa lui Hristos, 2 Corinteni 2:6-10

      Doru Radu, roaga-te alaturi cu cei care mijlocesc pentru C. Barbosu si lasa lucrurile sa-si urmeze cursul lor.

      Daca vrei sa faci un bine bisericii Metanoia, deoarece ai luat legatura cu ei, spunele urmatoarele lucruri in dragoste frateasca:
      1. Dezvatarea de stilul agresiv a lui C. Barbosu care este intiparit in mintea bisericii Metanoia Arad necesita timp si lucrarea Duhului Sfant prin Cuvant
      2. Drumul cel ai scurt spre refacere este scuze sincere fatza de comunitatea baptista din Romania si fatza de Uniunea Baptista. Membrii Metanoia au fost partasi intr-o masura oarecare la ruperea de biserici
      3. Daca biserica Metanoia Arad nu isi face partea, risca tensiuni interne si ruperi consecutive

      Paul Dan

      • Ioan8:
        Aveti dreptate nu pot face daage control pt toti, dar uneori am facut si pt dvs si am cautat un loc sub soare si pt Tzon. De data asta n-am cautat apararea lui Barbosu.
        1- Dvs ati sarit peste punctul 1: AG inseamna adunarea genereala a membrilor unei bierici. Nu ne-a chemat nimeni acolo pt ca nu suntem membri; ce s-a publicat acolo, trebuia sa ramina la Metanoia. Ce se discuta in comitet, ramine acolo. Desigur, ca lucrurile au iesit la iveala inainte si publicarea doc. de mai sus. Ati dat amploare unei dezbateri ce se stinsese parca. Insirarea de versete nu acopere lipsa de respect vs Metanoia.
        2- Pt nicio biserica nu e usor sa fie luata sub lupa publicului; nici pt o persoana; iata de ce focalizarea pe un personaj il deformeaza in bine sau in rau.
        3- Dvs stiti desigur pasii spre pocainta si cunoasteti teologie. E greu ca cineva sa se pocaiasca daca nu crede nici macar c-a gresit. Si dvs trebuie sa va cereti iertare pt satira la adresa tinerilor transformati. Dincolo de titlul popmpos, faptul ca niste copii sar in balta nu trebuie teologizat. Banui ca si dvs-adolescent fiind- ati sarit din salcie-n Herastrau si nu s-a darimat Cerul. Nu facem caz din toate lucrurile.
        4- Teologia/ecclesiologia dvs pare fundmentalista. Nu toti suntem f. Desi eu mi-am exagerat chiar simpatiile reale- fundamentaliste- pe bloguri unde f. sunt pusi la zid, totusi nu sunt f. Un lucru in care nu sunt de-acord cu f. si nici cu dvs e separarea biblica dusa pina la limite foarte stricte. Separarea e ea biblica, dar pina unde o aplicam ramine de discutat/teologizat. Nu echivalati parerea dvs in aceasta privinta cu Scriptura insasi ori cu adevarul insusi.
        5- Din varii motive, Metanoia & Barbosu v-a stat ca un ghimpe multora dintre dvs. ceea ce va impiedica obiectivitatea. La adresa lor s-au tunat si fulgerat exagerari; si asta-i pacat! Nici Harvest nu trebuia discreditat in halul asta. Acolo merg multi romani din Chicago si n-or fi toti intunecati. Fiti sigur ca la o focalizare atenta nicio biserica/familie si/ori lider nu scapa fara penele smulse.
        O duminica placuta!

        • Raspuns lui Doru Radu

          Doru Radu am sa-ti raspund in bold sub diferite sectiuni ale comentariului tau

          Ioan8:
          Aveti dreptate nu pot face damage control pt toti, dar uneori am facut si pt dvs si am cautat un loc sub soare si pt Tzon. De data asta n-am cautat apararea lui Barbosu.

          Nu stiu ce “damage control” ai facut pentru mine, eu nu ti-am cerut pentru ca Domnul m-a pazit de compromisuri, iar cand este nevoie sa imi prezint punctul de vedere o fac eu insumi. In ce priveste faptul ca tu ai cautat un loc sub soare lui Ton cand majoritatea liderilor evanghelici l-au respins pentru erezii si minciuna, te pune in stituatia pe tine de a fii partas faptelor lui rele.

          1- Dvs ati sarit peste punctul 1: AG inseamna adunarea genereala a membrilor unei bierici. Nu ne-a chemat nimeni acolo pt ca nu suntem membri; ce s-a publicat acolo, trebuia sa ramina la Metanoia. Ce se discuta in comitet, ramine acolo. Desigur, ca lucrurile au iesit la iveala inainte si publicarea doc. de mai sus. Ati dat amploare unei dezbateri ce se stinsese parca. Insirarea de versete nu acopere lipsa de respect vs Metanoia.

          Ar fi bine sa-ti controlezi curajul si sa verifici atecedentele bisericii Metanoia Arad. Aceasta biserica a fost complice (nu in totalitate), cu Barbosu, la actiunile de rupere a altor biserici. In consecinta avand de aface cu un act de delicventa spirituala ei se descalifica in ce priveste cerintele ce tu le expui aici. Metanoia si Barbosu nu au intrebat Uniunea Baptista si bisericile pe care le-au rupt daca sunt de acord cu actiunile lor.

          Eu nu am insirat nici un verset cu privire la Metanoia. Nu stiu despre ce vorbesti.

          2- Pt nicio biserica nu e usor sa fie luata sub lupa publicului; nici pt o persoana; iata de ce focalizarea pe un personaj il deformeaza in bine sau in rau.

          Raspunsul il ai in paragraful de deasupra, iar aici te repeti.

          3- Dvs stiti desigur pasii spre pocainta si cunoasteti teologie. E greu ca cineva sa se pocaiasca daca nu crede nici macar c-a gresit. Si dvs trebuie sa va cereti iertare pt satira la adresa tinerilor transformati. Dincolo de titlul popmpos, faptul ca niste copii sar in balta nu trebuie teologizat. Banui ca si dvs-adolescent fiind- ati sarit din salcie-n Herastrau si nu s-a darimat Cerul. Nu facem caz din toate lucrurile.

          In fine aici ai spus un mare adevar! Intradevar atat Barbosu cat si o parte din Metanoisti nu cred ca au gresit. Dar pentru ca vorbim de teologie biblica, in epistola catre Romani inainte ca apostolul Pavel sa ofere cititorului indreptatirea prin credinta (Romani 3:21-26) el pur si simplu desfinteaza orice pretentie umana prin aplicarea maniei si legii lui Dumnezeu pe o lungime de aproape trei capitole. (Romani 1:18-3:20) Asa ca Barbosu si o parte din Metanoisti au nevoie de o zguduire ca sa se trezeasca.

          In ce priveste scuze pentru tinerii transformati, cred ca parinti lor si ei ar trebuii sa-si ceara scuze pentru asemenea spectacol oribil (ai omis intentionat inamolirea) care a avut loc intre tineri si tinere presupus credinciosi si nu undeva intr-un parc unde participa necredinciosii. Doru unde ai invatat arta stergerii hotarelor dintre diferite categorii si amestecarea lucrurilor asa cum faci tu?

          4- Teologia/ecclesiologia dvs pare fundmentalista. Nu toti suntem f. Desi eu mi-am exagerat chiar simpatiile reale- fundamentaliste- pe bloguri unde f. sunt pusi la zid, totusi nu sunt f. Un lucru in care nu sunt de-acord cu f. si nici cu dvs e separarea biblica dusa pina la limite foarte stricte. Separarea e ea biblica, dar pina unde o aplicam ramine de discutat/teologizat. Nu echivalati parerea dvs in aceasta privinta cu Scriptura insasi ori cu adevarul insusi.

          Nu ma consider fundamentalist. Prin harul Domnului vreau sa fiu consecvent Cuvantului. In ce priveste separarea fatza de lume si respingerea lumescului in biserica, vorbesc ca unul care Domnul m-a intors la El in 1976, m-a adus in America in 1984, am vazut cum in doua decenii rude apropiate au fost devastate de cultura populara americana in bisericile de aici; a fost nevoie ca sa fiu smerit adanc de Domnul in ultimii 8 ani ca sa ma trezesc si sa privesc in lumina Scripturii seminarul unde am studiat, profesorii pe care i-am avut, si bisericile americane care le cunosc. Am lucrat cu tineret si in America si in Romania, mi-am facut tema cu privire la cultura americana in evolutia ei de la primul razboi mondial incoace, asa ca prin harul Domnului stiu ce spun.

          5- Din varii motive, Metanoia & Barbosu v-a stat ca un ghimpe multora dintre dvs. ceea ce va impiedica obiectivitatea. La adresa lor s-au tunat si fulgerat exagerari; si asta-i pacat! Nici Harvest nu trebuia discreditat in halul asta. Acolo merg multi romani din Chicago si n-or fi toti intunecati. Fiti sigur ca la o focalizare atenta nicio biserica/familie si/ori lider nu scapa fara penele smulse.
          O duminica placuta!

          Doru, chiar nu te temi de Dumnezeu sa eludezi concluziile AG Metanoia ( dictatura lui Barbosu il face pe fostul Mara de la Brasov un nevinovat) si sa ma acuzi pe mine si pe altii ca am avut ceva personal cu Barbosu? Chiar nu vezi ca Barbosu nu putea sa cada din pozitia de star evanghelic national in urma unor analize scrise de Ninel Lazar si eu!? Si ca de fapt este mana Domnului aici care ii da o sansa pocainta autentica? Harvest nu este discredidat de Ninel sau de mine, ci de James MacDonald si asociatii lui. Uiti asa de repede ca un numar semnificativ de lideri cu integritate au parasit Harvest si au scris propia lor dezaprobare fatza de James?

          Draga Doru Radu, te rog sa nu mai scrii pentru ca ai o problema teologica, si de logica, iar la momentul prezent nu vrei sa fii ajutat. Te asigur ca nu am nimic cu tine, doar sunt sincer ingrijorat de evolutia ta si ma voi ruga alaturi cu alti pentru ca Domnul sa te lamureasca El.

          Cu bine,
          Paul Dan

    • Domnule Radu Doru,
      cititi postarea Alinei, poate va mai lamuriti, dat fiind ca tot sunteti avocatul lui Barbosu.
      Daca el ar fi fost un om care dupa greselile facute s-ar fi pocait
      ar fi fost o cinste pt dvstra sa -l aparati, asa va faceti partas la pacatele sale, printre are se numara in primul rind minicuna;
      si nu-l ajutati nici pe el sa se pocaiasca, dar nici pe altii mai slabi,
      pe care el i-a p a c a l i t !!!

  8. “Numai durere si dezamagire poate rezulta din incalcarea continua
    a principiilor divine, care stau la Baza Vietii Spirituale.”
    ce tristete ca oamenii sunt atit superficiali cu vesnicia.

  9. baiatul asta Upton Sinclair a avut mare dreptate cand a zis asta:“It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends on his not understanding it” – dupa ce citesti toata povestea nici nu mai conteaza daca Barbosu a actionat sau nu corect in totalitate – un lucru e relevant – el va face tot ce ii sta in putinta sa isi mentina sursa de venit pe care o are de la baietii din america indiferent cate compromisuri trebuie sa faca si indiferent cate masti va trebui sa schimbe pentru ca 1- e constient ca daca se ia de cei din state pica salariul si biserica din Arad nu are putere financiara sa sustina tot salariul lui si al stafului care a plecat cu el ( barfele circula ca el impreuna cu sotia ar primi in jur de 10.000 $ / luna – suma peste puterile oricarei biserici din Romania ) si atunci evident ca incearca sa cointereseze si biserica in povestea asta cu noua constructie a bisericii
    2 – cand te obisnuiesti cu viata buna si salariu mare ( chiar pentru cauze nobile si spirituale ) nu prea te simti confortabil sa traiesti cu 1000 de euro pe luna.
    parerea mea e ca cea mai mare gresala a bisericii este ca nu a stiut exact salariul care il primeste Barbosu si nu a cerut ca ea sa plateasca EXPLICIT din fonduri proprii venitul pastorului adica sa se responsabilizeze reciproc

    P.S. – eu cred ca falsificarea rapoartelor misionarilor din Romania e sport national – dupa ce rapoarte trimit ei acolo cred ca toata romania s-a pocait de cateva ori in intregime pana la Traian si Decebal iar fiecare din ei pare cate un mic Billy Graham care face treziri in masa. – am spus asta ca sa nu va minunati ca nu vor fi multi misionari care se vor ridica impotriva comportamentului lui Barbosu – exista o acceptare reciproca ca si in cazul pastorilor fosti securisti ( corb la corb …….

    • Piatra,
      I want to tell you something : that guy…, Upton Sinclair …maaan hi’s right ! Wise man !!!

      La punctul 2 al tau necesita o importanta clarificare , care intr-un fel vei vedea ca agraveaza lucrurile . Biserica Metanoia Arad ii platea pastorului C.B. un salariu lunar decent , DIN VENITURI PROPRII , ei nestiind de cealalta leafa a lui din state , de care se vehiculeaza neoficial , cei drept fara sa vad eu personal sau altii , vreun comunicat oficial care sa certifice 100% asta .
      Oricum unde-i fum e si foc !

      Dumnezeu sa se indure de noi si sa ne dea o pocainta sincera !

  10. Printr-o citire mai atenta, se poate observa ca Doru Radu nu ii ia apararea lui C Barbosu, ci spune ca metoda de abordare este necinstita. Nu e cinstit sa puneti cuvinte in gurile oamenilor… Decat sa atacam persoane, mai bine am incerca sa dovedim ca metoda de abordare este corecta.

      • Frate Paul,

        Comentariile lui “e.l.” sunt cu totul deplasate si nu isi au locul aici. Ma refeream in primul rand la atitudinea nepotrivita a lui “e.l.”. Se pare ca in anumite cazuri, jignirile (spuse in numele adevarului, cata ipocrizie!) au devenit un obicei pe site-urile crestine. Nu se mai prea vorbeste cu acea intelepciune care vine de sus care “este, întîi, curată, apoi pacinică, blîndă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roduri bune, fără părtinire, nefăţarnică”. Ni se spune clar la Iacov 3: “dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului”. Este trist cand totul ajunge sa fie redus doar la un ring de box… Ce parere aveti de ceea ce a scris fr. Daniel Branzei despre C. Barbosu? (as dori sa spun ca niciodata nu am fost de acord cu metodele de lucru ale lui C. Barbosu – asta ca sa nu fiu si eu acuzat de cineva…)

        • Dani,

          Nu imi ofer acum parerea despre ce a scris Daniel Branzei despre C. Barbosu. Intr-o lucrare de apologetica sunt si spirite incinse. Spre exemplu, in F.A. 15:2 Cornilescu spune viu schimb de vorbe, dar mai corect trebuie tradus cu agitatie/fierbere (greaca: stasis), iar la F.A. 15:7 Cornilescu spune multa vorba, dar mai corect este dezbatere (greaca: zétésis). Asa ca nu este un ring de box, dar pentru clarificarea ideiilor sunt inevitabile astfel de ciocniri de idei.

          Ma bucur ca ai discernamant in privinta lui Barbosu!

          Paul Dan

  11. Barbosu nu a contestat ca primeste acesta suma.
    De fapt nu-l mai intereseaza, el va duce mai departe
    trirea fara sfintenie in rindul tinerilor, care sunt coptati pe moment
    in acest joc diavolesc de a -i duce in ratacire.
    Sa ne rugam ca diavolul sa nu mai aibe cistig; tinerii nostri , astazi,
    sunt mai inteligenti decit acum o generatie, sa i ajute Domnul ca sa deosebeasca Caile Sale;
    Domnul sa faca ca tilharii religiosi sa nu se mai ospateze din furaciunea de suflete.

  12. ANCA , cea care ai trimis acest material ( care este adevarat , eu l-am auzit intocmai in ultima A.G. a bis. Metanoia Arad) , iti multumim pentru ca ai avut curajul si dragostea de a arata adevarul si altor frati care citesc acest blog dar nu au fost prezenti la acea A.G !

    Citez din aceasta stenograma a A.G Metanoia din 09.02.2013 :

    ” 13. O măsură pe care fratele Cristian Barbosu a încercat să o implementeze în luna ianuarie, este legământul pentru liderii de grupuri, prezentat la întâlnirea de marţi 15.01.2013.
    Iata un scurt fragment din continutul acestui Legamant:
    “Voi contribui la implementarea viziunii, voi respecta directia bisericii, echipa de conducere si Pastorul ei… Iar in caz contrar sunt constient ca nerespectarea acestor cerinte si indatoriri, implica retragerea mea din aceasta slujire.” ”

    Câteva observaţii legate de acest legământ:

    In primul rand acest tip de legamant care e mai mult decat evident ca e nebiblic , nu e produsul mintii sau “viziunii” pastorului C.Barbosu !
    Acest tip de legamant este produsul “viziunii” extrem de celebrului lider crestin , pastor senior al megabisericii Saddleback Church din U.S.A , pe nume RICK WARREN . Acesta e defapt un apostat pro-ecumenic , promotar al filozofiei New Age ( Noua Era) in biserica crestina , care trebuie sa se pocaiasca de lucrarea lui ’’crestina” , daca mai este cu putinta . In aceasta biserica a lui R.Warren , precum si in zecile de mii de biserici care-i urmeaza strict modelul propus de el , TOTI membrii semneaza un asemenea legamant NEBIBLIC , de supunere fara discernamant omului ( elitei bisericii) . Josnic !
    R.Warren este autorul celebrelor carti pseudo-crestine ” Biserica condusa de scopuri” si “Viata condusa de scopuri” ( Purpose driven “lie”) . Cartile sunt de fapt manipulare pshilogica si mistica inbracata in jargon crestin , ele fiind demascate de adevaratii apologeti crestini care au ramas fideli Bibliei ( DAVE HUNT , ROGER OAKLAND , T.A MCMAHON , CARYL MATRISCIANA , JOCOB PRASCH , RAY YUNGEN , MICHAEL HOGGARD , JOHN MACARTHUR si lista poate continua )
    In programul lui R.Warren de implementare a unei ” biserici conduse de scop” ( ca si cand acest scop n-ar fi FOARTE CLAR si SUFICIENT prezentat in scriptura) au fost indoctrinati , pardon “echipati” o cifra uriasa ( aproximativ doua sute de mii ) de pastori si lucratori crestini doar in SUA . Rezultatele “eficiente” se vad din plin in bisericile americane care au acceptat acest ” ajutor spiritual ” din partea lui R.Warren , un promotor al unirii cu catolicii , musulmanii , hindusii , budistii prin ecumenism si un sustinator al modelului de marketin-social in biserica crestina evanghelica teoritizat de anti-crestinul Peter Drucker . R.Warren a fost ucenicul in ” arta de aconduce ” a acestui ’’guru’’ al menagementului pe nume Peter Drucker .
    Peter Drucker , Bob Buford si George Barna au pus bazele sistemului prin care biserica crestina devine un fel de societate comerciala , o corporatie , o firma dar , atentie , cu pretentii “spirituale” . Pastorul e vazut ca un ” menager” , echipa de slujire sunt stafful menagerului , iar credinciosii si cei care participa la programul bisericii sunt ’’clientii’’ . Relatiile dintre ei devin ca si relatiile din cadrul corporatiei , firmei . Scopul este pus pe ’’eficientizarea rezultatelor’’ , subordonare de tip corporatista , atasament fata de corporatie a tuturor , etc . Atasamentul si dependenta fata de Dumnezeu este inlocuita cu dependenta fata de grup ( prin metodele pshilogice de coeziune , specifice dinamicii de grup) si indirect fiind dirijata catre dependenta si atasamentul fata de elita conducatoare a bisericii (a institutiei , de fapt a firmei in care aceata lent se metamorfozeaza ) . Aceasta elita conducatoare este evident ’’in mana’’ liderului carismatic – primus inter pares – pastorului senior , prin implementarea modelului prezbiterian . Primus inter pares si cu stafful lui , care i se subordoneaza automat , dau socoteala si se subordoneaza lui primus inter pares de la biserica mama ( Harvest) care conduce tot piramidal TOATA retzeaua ( Harvest Bible Chapel) prin controlul ’’ viziunii ’’ pastorului senior al celorlalte biserici din retzea . Ceva asemanator , dar la o scara gigantica , este in ierarhia catolica unde “viziunea” Papei este implementata mai de parte cardinalilor care apoi o continua in jos pana la nivelul fiecarui preot care are si el o grupa mica( parohia locala) , pana la “baza piramidei” unde e marea plebe ( “prostimea”) , adica simplii credinciosi . In Biblie , in N.T., nu gasim un asemenea model si e si logic de ce nu-l gasim !
    ’’Viziunea ’’ bisericii pe care o traseaza primus inter paris este doar un jargon crestin pentru a camufla ’’ biblic’’ politica de menagement ’’bisericesc’’ al pastorului senior , alias primus inter pares .

    Desi C.Barbosu este un sustinator declarat al lui R.Warren si a modelului lui , in ciuda faptului ca acesta este un apostat , se pare ca nu C.Barbosu a implementat initial “viziunea” si modelul lui R.Warren de ” Biserica condusa de scop” la Metanoia . Acest model presupune un sistem nebiblic piramidal de control si manipulare format din : grupuri mici OBLIGATORII pentru toti credinciosii conduse de cate un lider care la randul lui este instruit si controlat de elita bisercii ; studiul biblic OBLIGATORIU dupa un GHID realizat tot de elita bisericii , orientare pe dinamica comunitara ; muzica contemporana ; orientarea pe “scop” ) .
    C.B doar a rafinat si cimentat in Metanoia Arad aceste concepte nebiblice imprumutate din modelul lui R.Warren .
    Acest tip “viziune” a lui R.Warren de ” orientare pe scop” cu dinamica comunitara , cu muzica contemporana , etc. , desi este extrem de persuasiv si pare extrem de eficient pentru cei care vor sa impacteze generatia postmoderna , NU ESTE BIBLIC ! Si de aceea NU FUNCTIONEAZA in realitate ! Nu produce adevarati ucenici ai lui ISUS CRISTOS ! Asta o spun mai multi apologeti crestini care au ramas fideli evangheliei si au analizat biblic si obiectiv acest model , si fenomen , in crestinismul postmodern ! Dar si realitatea cruda arata asta !

    Intrebarea este atunci : CINE a implementat initial modelul lui R.Warren in Metanoia Arad ???
    Mai mult ca sigur ca cel sau cei care au implementat modelul nu au facut-o CU REA INTENTIE , dar au fost sincer inselati din lipsa acuta de documentare a efectelor negative , in lumina scripturii , a acestui model nescriptural ( Nu este intalnit in felul asta nici unde in Biblie) .

    Un singur semnal de alarma vreu sa trag sub forma unei intrebari retorice :
    Ce s-ar fi intamplat la Metanoia Arad daca pe langa sistemul piramidal de control al bisericii exercitat prin liderii de grupuri mici , care erau instruiti separat , in sedinte cu conducerea bisericii ( elita), s-ar fi suprapus si sistemul de conducere prezbiterian impus de Harvest ???
    Rezultatul ar fi fost unul singur CONTROL si MANIPULARE aproape TOTALA !!!

    Dumnezeu iubeste biserica Metanoia de aceea a permis lucrurile dureroase care s-au intamplat recent in Metanoia Arad , si de aceea a ridicat pe unii lideri din primul comitet al bisericii Metanoia Arad sa initieze A.G care a dus la ruperea Legamantul cu Harvest , ca sa-si curateasca mireasa Lui !!!

    Metanoia pocaieste-te , sfinteste-te , renunta la tot ce nu-i biblic de dragul Mirelui Ceresc , Domnul Isus Cristos !!!

    DOMNUL NOSTRU VINE IN CURAND !

    • @Alina…
      nu sunt eu cea care a postat continutul original al scrisorii citita la AG Metanoia… eu, pur si simplu am gasit continutul acestei scrisori in unul dintre comentariile la un articol care se referea la pastorul Cristian Barbosu, comentariu postat de o persoana care s-a semnat Daniela; si i-am trimis fratelui Paul Dan continutul acestei scrisori, asa cum l-am preluat de pe site-ul respectiv. Nu am absolut niciun merit in demascarea actiunilor lui Cristian Barbosu… Domnul sa fie inaltat pentru ca El a fost Cel ce a facut lumina si in acest caz!

    • Alina,

      Am postat stenograma pe care ai trimis-o. Am o intrebare, aceste lucruri s-au explicat la AG? In textul acesta sunt adaugate si comentariile tale sau ale altora? Lucrurile sunt bine documentate. Intrebarea mea este strict de natura apologetica. As vrea sa stiu cine sunt persoanele care gandesc asa de documentat si precis. Pot sa imi scrie pe blog incluzand adresa lor de email. Eu nu-am sa le fac publice.

      Multumesc,
      Paul Dan

      • Paul Dan,

        Vreau sa precizez ca eu nu v-am trimis o stenograma ( text inregistrat prin stenografiere) . Eu doar am citat un text , care se referea la Legamantul liderilor de grup mic din Metanoia , din “stenograma” ( Scrisoarea deschisa care B.B.Meta.Arad) la care am adaugat o explicatie mai lunga care imi apartine mie si sotului meu dupa ce ne-am documentat temeinic pe aceste tematici . Oricum termenul “stenograma” este putin impropriu cum l-am folosit eu pentru Scrisoarea deschisa catre B.B.Meta.Arad , deoarece acest act era deja redactat cand s-a citit in A.G. si nu a fost stenografiat in timpul A.G ca sa fie exact o stenograma a A.G .
        Va multumesc ca apreciati ca explicatia mea a fost documentata , dar lauda este doar a Domnului . Domnul ne-a facut de cunoscut aceste lucruri mie si sotului meu dupa un lung si dureros proces de zdrobire si prelucrare care a inceput in urma cu doi ani.
        In privinta adreselor de emailuri solicitate de dumneavoastra o sa revin !

        • Slava Domnului pentru voi doi care lucrati ca Acuila si Prisicla! Continuati asa. Este nevoie de lamurirea fratilor autentici cu privire la pericolele ereziilor in zilele din urma. Domnul sa va aiba in paza.
          Paul Dan

  13. Frate Paul Dan , este bine ca ai postat acest material care s-a citit in ultima adunare generala Metanoia Arad din data de 09.02.2013 pentru a arata adevarul tuturor fratilor care vor sa-l cunoasca si pentru ca gura celor care nu iubesc adevarul sa fie inchisa .
    Nu stiu de unde-ai putut sa-l faci rost , dar este exact ceea ce s-a citit in adunarea generala din 09.02.2013 .

    Am citit chiar acuma de pe pagina oficiala a bis. Metanoia Arad urmatorul fragment din comunicatul din 23.02.2013 cu titlul Precizare :

    ” În același timp, dezaprobăm opiniile care nu au o bază reală de informare, sau sunt exprimate într-un mod tendenţios și ne delimităm de orice poziţie care exprimă opinii sau păreri într-o manieră şi formulare lipsită de respect și principialitate, inclusiv dacă vin din partea unor membri ai bisericii noastre.”

    Am o dilema… Nu stiu la cine se refera ???
    Tu stii ???

    • La cei ca tine se refera, dragul meu frate, iar pentru ca pana acum nu mi-au fost postate comentariile in care am mai atins aceasta problema, am sa incerc sa o fac din nou. Frate Traian, cum ti-ai permis dumneata sa faci publice informatii care s-au discutat in confidentialitate in cadrul A.G. Metanoia Arad? Ai primit permisiunea liderilor pentru a face asa ceva? Sau sunt eu prost si nu stiu cum trebuie sa se desfasoare o A.G? Pai stati asa, ca atunci la urmatoarea A.G. imi chem toata familia, chiar daca nu sunt membri, si asa o sa afle toata lumea a doua zi ce s-a intamplat de la frati gen Traian Cretu.

      • Muffinman,
        Tu il acuzi pe Traian ca a facut publice cateva informatii, si ca nu a intrebat pe lideri, dar intrebarea mea si a bisericilor afectate de voi si Barbosu este: cum v-ati permis sa piratati biserici unde au asudat altii? Ar trebuii intrii in pamant de rusine, nu sa deschizi gura.

        Pe deasupra mai si scrii sub anonimat!

      • Da, am inteles, am facut, am rupt, am piratat. Totusi, as vrea sa aiba fratele curajul sa-i raspunda. Nu de alta, dar vine inca o adunare generala, probabil in martie, iar atunci ma voi ridica si-l voi intreba in fata tuturor. Iar dumneata, frate Paul, nu vei acolo sa raspunzi in locul lui. Cu totii trebuie sa ne asumam propriile fapte.

        • In acord cu spusele tale si ce s-a intamplat in realitate recunosti deci ca “am facut, am rupt, am piratat”…si mai ai curajul sa zici ca il ve-i trage la raspudere pe Traian ? care a facut un serviciu tuturor evanghelicilor romani. POCAIESTE-TE MUFFIN!!!

      • Cum si-a “permis” Domnul Isus sa faca publice , fata de toti pacatosii neinoiti, cele spuse despre cele 7 biserici?
        Adevarul iese la lumina, chiar adca punem peste EL
        acoperitori de ne-permisiune/

      • Draga Muffinman ,
        Ciudat nume ti-ai mai dat ! E dreptul tau …
        Eu nu “mi-am permis” sa fac publice informatiile care s-au discutat in A.G Metanoia Arad . Pur si simplu am scris pe acest blog crestin , un scurt rezumat al celor discutate in A.G , exercitandu-mi dreptul la libera exprimare .
        Aceste informatii din A.G a bis. Metanoia NU SUNT CONFIDENTIALE pentru ca Metanoia Arad este o biserica crestina si nu un partid sau grupare politica sau vreo secta oculta care sa le ceara pastrarea vreunor “secrete” membrilor ei . Noi crestinii trebuie sa lucram la lumina si nu in intuneric cu “secrete” , sau ne este rusine de faptele noastre cand sunt puse in lumina ! Te rog sa te edifici de acest aspect al “confidentialitatii” chiar de la cei care conduc Metanoia Arad .
        In privinta aluziei care ai facut-o tu cu aducerea familiei tale intregi la A.G a bis. Metanoia , chiar daca nu sunt membri , te sfatuiesc sa te informezi ca nu s-a putut si nu se poate participa la A.G a bis. Metanoia decat daca esti membru . Motivul principal fiind eliminarea oricarei incercari de fraudare a votului si nu neaparat “confidentialitatea” ( doar membri au drept de vot) .

        Te rog sa nu mi-o iei in nume de rau dar aluziile tale par usor securiste si demagogice .

        Te-as ruga sa refelectezi la urmatoarele versete biblice :

        ISAIA 5:20 ” Vai de cei ce numesc raul bine,
        si binele rau, cari spun ca intunerecul
        este lumina, si lumina intunerec, cari
        dau amaraciune in loc de dulceata,
        si dulceata in loc de amaraciune ! ”

      • Am spus ca da, am facut, am rupt, am piratat, doar pentru a va ajuta, frate Paul, sa treceti peste obisnuinta de a arunca imediat cu acuzatii in dreptul celor a caror comentarii va deranjeaza, caci dorinta mea era sa mi se raspunda la intrebare. Deci este singurul motiv. Nu, eu personal nu am de ce sa-mi fie rusine, m-am intors la Domnul in biserica Metanoia, nu am rupt si n-am piratat sau distrus nimic.

        • Muffinman,
          este prea tarziu sa te dezvinovatesti. Ce ai afirmat intru-n comentariu anterior ramane scris cu privire la piratarea bisericilor ce iti apartine tie si multora din Metanoia in frunte cu Barbosu. Ca acum nu ti-e rusine este o dovada de nepocainta. Sa ti-o dea Domnul. Sunt foarte ocupat si nu cred ca mai am timp pentru argumente circulare.

          Paul Dan

      • Draga frate Traian, multumesc ca ti-ai facut timp sa-mi raspunzi. Intre timp m-am consultat, asa cum mi-ai recomandat, cu frati din biserica, care mi-au confirmat ceea ce stiam: confidentialitatea este un factor major al oricarei A.G. Asadar, informatiile care se discuta in cadrul unei A.G. intr-o biserica SUNT CONFIDENTIALE. Dar oricum, multumesc ca mi-ai raspuns. In ce priveste aducerea familiei mele la A.G., eram doar ironic, sper ca s-a inteles asta. Multumesc si pentru pasaj, merita intr-adevar sa-l rostim cu totii, mai ales privindu-ne in oglinda.

        • Muffinman,
          Chiar nu intelegi tu si o parte din Metanoisti ca sunteti intr-o culpa mare in ce priveste pozitia voastra fatza de evanghelicii romani? Ati navalit in alte biserici fara nici un respect, folosind metodele cele mai rafinate de manipulare (Metanoia brand), si acum aveti pretentii la confidentialitate? Cand va veti vindeca de elitismul insuflat de Barbosu? Contul tau pe ioan8 s-a expirat. Te sfatuiesc sa nu scrii sub alt anonimat, nu ve-i razbi.

          Paul Dan

        • Muffinman ,
          Nu stiu cat de sincer esti cand afirmi ca ai discutat cu fratii din Metanoia despre pastrarea “confidentionalitatii” informatiilor din A.G … ???
          De ce am indoiala asta ? Pentru ca pe mine m-a sunat imediat dupa ce am scris pe aceste blog , despre A.G a bis. Metanoia , unul din fratii din conducerea bis. Metanoia ( doar unul singur , un frate care e bland si sincer si pe care-l respect ; spun asta ca sa-l poti identifica ) si acel frate mi-a spus foarte frumos ca el crede ca nu ” e intelept ” ca am scris un articol despre A.G pe blogul ioan8 . E parerea lui , pe care o respect , dar eu trebuie sa fiu fidel evangheliei Domnului Isus Cristos . L-a intrebarea mea directa daca informatiile despre A.G sunt confidentiale el mi-a raspuns sincer si fara ezitare ca NU SUNT CONFIDENTIALE . No coment !!!
          Cat despre cititul ” privindu-ne in oglinda” a pasajului biblic din Isaia 5:20 pe care eu cu caldura ti l-am recomandat , eu iti spun sincer ca eu pot sa fac asta . TU POTI … ???
          Eu ti-am trimis aceste versete pentru a te trezi si pe tine si pe altii la realitatea Evangheliei si nu la ce spune vreun lider al carui “interese in lucrarea Evangheliei” au fost expuse , in lumina evangheliei , DE FRATII , din biserica lui , cu probe de netagaduit .
          Urmati-L doar pe ISUS si evanghelia Lui !!! Numai pe El si Cuvantul Lui !!!
          Daca nici toate dovezile aduse , in lumina evangheliei , pe acest blog crestin de apologetica nu va sunt suficiente , domnule Muffinman , nu stiu cu ce va mai putem ajuta pe dumneavoastra si cei ca dumneavoastra ???
          O sa ne rugam pentru tine ca Domnul sa te lumineze sa vezi ADEVARUL !!!

      • Da domnule muffinman -briosa -daca” cu totii trebuie sa ne asumam propriile fapte “dumneata de ce nu o faci si te ascunzi in spatele tastaturii!?!

  14. problema este la cei din conducerea cultului ei nu iau nici o masura atat timp cat ei ii pasuiesc putem noi sa discutam pe bloguri mult si bine
    mai nou presedintele cultului este numit sef peste baptisti europeni poate vrea sa infiinteze mai multe biserici metanoia in europa asa cum s-a infiintat si in tara

  15. De ce va place sa umblati tot cu gunoaie din astea? Mustele se duc la muste si duc gunoi, albinele se duc la albine si duc mierea. Nu va ganditi ca atrageti prea multe muste pe acest blog?

  16. DACA C.B. A DESCHIS O “NOUA LOCATIE” CINE I-A DAT AUTORIZATIA DE FUNCTIONARE EI NU SUNT IN AFARA CULTULUI?
    CEI DIN CONDUCEREA CULTULUI NU IAU NICI O MASURA?
    II SPONSORIZEAZA HARVESTUL IN CONTINUARE?????
    DE CE LI SE FACE ATATA PUBLICITATE
    CE SE VA INTAMPLA CU TOATE BISERICILE METANOIA DIN ROMANIA?????
    VOR SCHIMBA SI ELE DENUMIREA SI VOR DEVENI SI ELE “NOUA LOCATIE”????

    ESTE CEVA GRAV CE SE INTAMPLA SI NIMENI NU SE SESIZEAZA???

    • NU SE POATE! C.B. SI-A DESCHIS O NOUA LOCATIE? Si noi stam ca prostii pe blog? Asta ca sa nu mai zic ca ni s-a golit desaga cu pietre! Haideti fratilor sa ne mobilizam sa ne strangem pietre ca sa-i asteptam la usa NOII LOCATII si sa-i lapidam o data pentru totdeauna!

      • Muffinman,
        esti manat de un duh de cearta. Si ce daca C.B. si-a deschis o noua locatie? M-ar fi mirat sa nu o deschida! Noua locatie este in acord cu ultimul lui comunicat, adica asa cum am spus intru-n articol, el merge mai departe nepocait. Continui sa ma rog pentru el. Acest blog nu este o agentie de stiri. Scriu atunci cand vrea Domnul.

    • Cameleonule,
      Iti dai seama ca banul face azi totul?
      Harvestul are banii, banii il au pe omul Barbosu,
      pe bani de obtine orice locatie, nu cred ca si acordul UB;
      desi…..incep sa am dubii din pricina ca fac Lucrarea cu nebagare de seama.

      • poate a orbit conducerea si numai vede bine ceea ce se intampla
        sau tace fiindca c.b. i-a prostit
        nu vezi ca seful baptistilor din tara va deveni sef si in europa.
        se deschid multe “NOUA LOCATIE” si in europa

  17. Asta spuneam si eu,cum de nu se iau masuri, ori este independent, ca oricum este independent . :(((
    adevarata pricina de intristare este , ca desi se cunoaste faptul ca acest CB permitea si alcoolul si atitea pacate,
    pastori din diferite parti incurajeaza si se bucura, ca si cind nu ar conta ca oamenii isi pierd vesnicia, singurul lucru care conteaza!
    este uimitor unde s-a ajuns, asta se chema lepadare de credinta si unii
    se bucura.
    Adica?
    Ce sa intelegem ca se bucura de nelegiure, nu?

  18. Frate Paul Dan,
    Asa putem sa ne folosim de Scritptura sa dam in cap oricui. Eu stiu si multi baptisti pe care dvs ii respectati care au calcat stramb si dau dovada de duplicitate. Oare aceia nu sunt lupi rapitori? Oare eu sau altii nu s-ar putea folosi de aceleasi versete sa scrie de ei pe toate blogurile? Sau folosim Biblia in mod arbitrar sau chiar samavolnic?

    • Joseph,
      Imi pare rau sa spun dar simpla expresie “ne folosim de Scriptura sa dam in cap oricui” denota din partea ta o nota de superficialitate. Eu am folosit Biblia in context. Tu confuzi intre pastori care au imperfectiunile lor cu Barbosu care este campion la abateri, mai ales in ce priveste minciuna.

  19. In viata altora nu ati intrat. As putea sa va dau niste nume cu rezonanta, sunt convins ca nu le veti publica si sa ne intrebam oare cine-i plateste acelui “frate” pentru toate drumetiile pe care le face peste tot in lume, urmandu-si propria agenda. Va spun sigur ca nu exista nici un comitet, nici un consiliu etc, care sa-i programeze agenda dar pt aceea banii curg fara probleme iar probitatea lui morala nu poate fi pusa sub semnul intrebarii pt ca sariti toti in sus. In concluzie, aveti ce-aveti cu Barbosu si cu metanoistii. Despre ceilalti … numai de bine!

    • Joseph,
      Tu si altii ca tine simpatizanti a lui Barbosu si Metanoia vreti sa comutati atentia de la situatia in care CB se afla, la alte probleme, avand ca scop diminuarea shocului pentru CB si Metanoia. Fa-ti un bine si re-citeste cuprinsul comunicatului A.G. pe care majoritatea va faceti ca nu-l vedeti. Daca ati avea un minim bun simnt, ca sa nu zic pocainta, ar trebuii sa stati cu capul in pamant.

  20. Vremuri negre se arată
    Între pastori oratori
    Biblia-i înlăturată’n
    Clinchetul dolarilor

    Slujitori ai lui Mamona
    Fotografi desăvârşiţi
    Pozează astăzi în bona,
    Pruncilor preafericiţi!

    Pe de-o parte sfarmă ziduri
    Prin discursuri iscusite
    Închiriind cu bani grei baruri
    De la „Domnul” dăruite….

    Oile-s debusolate
    De glasuri înduioşate
    De discursuri ticluite
    Ce le dau degrab pe spate!

    Însă din codrul umbros
    Lupii vin voioşi în cete
    Zidurile sunt pe jos
    Iar oiţele sunt bete!

    Pradă grasă şi uşoară
    Chiar în gura lupului
    Iar când pastorii aflară…
    Fuga leopardului!!!

    Cel plătit când vine lupul
    Se ridică şi uşchiala
    A rămas doar cu galopul
    Când se-apropie socoteala!

    Clinchetul arginţilor
    E ruşinea sfinţilor
    Ba a celor lepădaţi
    Spânzuraţi, de Cer uitaţi

    Clinchetul arginţilor
    Şuieră amăgitor
    Rănind brusc, ameţitor
    Inima oiţelor

    Clinchetul arginţilor
    Rânjetul barboşilor
    E ruşinea sfinţilor
    Jefuirea oilor!

    Iată însă că deodată
    Între lupii cei holbaţi
    Cu putere vine Tata
    Şi-i numeşte inculpaţi

    Îi împrăştie cu sete
    Dintre ale Lui mioare
    Ciufulindu-i pe-n delete
    Barbierindu-i în plimbare.

    Va veni şi vremea-n care
    Lupii lacomi şi murdari
    Vor sta în cazan cu popii
    Mânjiţi pe bot de dolari!

    • Poezia este cam dură, insă reflectă realitatea zilelor noastre. Sunt mulţi barboşi care promovează curente teologice libertine sau liberale şi nu pe bani puţini. Din nefericire sunt mulţi oamni sinceri şi naivi care cad în plasa acestor lichele şi îi urmează…

    • E dur… , e greu de suportat…. , dar e ADEVARAT !!!
      Si in definitiv ADEVARUL e ceea ce conteaza !!!

      Slavit sa fie numele Domnului !
      Domnul nu isi imparte slava cu nimeni !

  21. Cred ca fiind vorba de viitorul vesnic, ar trebui sa nu prea dorim un prezent fain, asa cum de fapt vrea sa ofere CB;
    ca si o masa copioasa, e mai de dorit un regim dietetic, sau natural, ca sa supravietuim.
    Este trist , de fapt este o criza, negestionata cum trebuie de”mai marii” nostri, cei din conducerea Cultelor!
    De multe ori, m-as apropia cu mai mare drag de BO, acolo unde nu exista nici scena in fata amvoanelor, nici glume, nici alte lucruri care se fac ca sa incinte pe altcineva decit pe Stapinul Universului, Imparatul Imparatilor in a carui Imparatie ne dorim sa intram pentru o vesnicie;
    dar sa nu dam nimic din ceea ce apartine firii, pe care daca nu o vom omori, noi Nu vom trai, sa nu ne facem iluzii.

  22. Frate Dan, Multumesc ca mi-ati postat poezia.
    Alte bloguri cumparate,
    sustinute de la spate
    de oite clar pătate,
    bălăcindu-se-n păcate,
    nu concep a fi mustrate,
    si refuză sa arate,
    bărbi de clasă dezlânate,…

  23. Sunt curioasa citi oameni se pocaiesc la predicile lui Paul Dan si citi la Cristi Barbosu. Faceti comparatie.Legalismul asta nu mai tine la generatiile urmatoare. Americanii au trecut de faza asta. Cristi merge inainte si precis nu are nevoie de aprobarea blogului ioan8. Bravo lui! Cu cit il atacati mai mult cu atit ii faceti publicitate si cine nu stie despre el si Metanoia devine curios. Merg in tara vara asta si precis o sa caut sa ajung la unul din serviciile lor.

    • Viviana, ai dreptate, vorbind in termeni generali evanghelicii americani au trecut de faza de care in biserici era sfintenie, imbracaminte decenta, si puterea Duhului Sfant. Au ajuns sa aiba divorturi mai multe de cat societatea necrestina. Este mai multa parada de indecenta decat pe strada. Iar evanghelicii in general au devenit mai mari consumatori de pop culture de cat lumea din jurul lor. Astfel de “evanghelici” se indreapta cu pasi sigur spre iad. Astfel de “evanghelici”, cat si Cristian Barbosu, impreuna cu o parte din Metanoistii aroganti au nevoie sa fie RE-EVANGHELIZATI prin lucrarea de apologetica de pe acest blog, sau alte bloguri de felul acesta.

      Stiai ca oameni se intorc la Dumnezeu si la secta Adventista, unii chiar la Martorii lui Iehova, deoarece printre multele erezii care le aud, scapa si franturi din evanghelie pe care ii duce pe unii la mantuire. Asa ca meritul nu este al vorbitorului, ci al Cuvantului.

      In ce priveste dorinta ta de a participa la serviciile de la Noa Locatie este alegerea ta. Pana atunci mai documenteaza-te si de la alte articole de pe acest blog.

      Paul Dan

    • Chiar nu iti pasa ce a facut Brabosu? Nu ai nici o intentie de sfintenie? Articolul acesta este o investigatie a propiei lui biserici care care l-a facut pe CB sa demisioneze; nu a avut curajul sa fie prezent. Iar tu si altii ca tine va faceti ca nu vedeti…unde iti vei petrece vesnicia?

      Paul Dan

  24. Faceti publicitate lui Barbosu, asa cum i-a facut apostolul
    lui Anania si Safira!!

    am ajuns si la termenii lumesti Publicitate!
    Oportunitati, oferta ,CB, accept-o simplu:
    fara dureri de cap!
    nu le vei mai avea momentan,
    ele se vor duce mai departe, in vesnicie.

  25. “Eliberatorii” – Mărţişor pentru minţile treze

    Au plecat tiptil de-acasă
    În opinci şi în ismene
    Şi-au studiat la şcoli de clasă
    Experimentând migrene … (cu repercursiuni perene)

    Dar aproape de final
    Le-a trecut prin encefal
    Un plan nou, catastrofal
    Însă plin de „caşcaval”

    S-au gândit băieţii noşti
    Ca să ne descrie proşti
    Legalişti şi Comunişti
    Înguşti tare, foarte trişti
    Pe Românaşii Baptişti!

    S-au dus astfel la profesori
    Ca să le descrie drama
    Pozând în ambasadori
    Lăcuind cu grijă rama:

    „Noi vedem unde e buba
    Legalismului de-acasă,
    Babele ce doar bat toba
    Moşii ce ascut pe coasă!

    Vrem să facem o schimbare
    Să eliberăm nărodul (pardon norodul)
    Dar avem nevoie mare
    De ARGINŢI să trecem podul!”

    Liberalii cei duioşi
    Libertinii capricioşi
    Carismaticii voioşi
    Au fost foarte generoşi

    Luaţi de-acia măi băieţi
    Vă-ntoarceţi la nătăfleţi
    Educaţi analfabeţi
    Şi veşti multe trimiteţi!

    Aşadar „liberatorii”
    S-au întors cu „dor” spre case
    Pozând în reformatorii
    Miresei necredincioase!

    Începură cu discursuri
    Libertăţi de mulţi râvnite
    Zorzoane, ţigări şi dansuri
    Şi capete dezvelite!
    Liberalii cei duioşi
    Savurează amăgela
    Băieţilor dubioşi
    Ce seamănă îndoiala

    Libertinii capricioşi
    Savurează îmbulzeala
    Creştinilor cei lumeşti
    Ce-au îmbrăţişat păcala

    Carismaticii voioşi
    Râd în hohote vivace
    De baptiştii caraghioşi
    Care-au învăţat să joace!

    „Eliberatorii” însă, se retrag în colţul lor
    Numărând cu spor biştarii
    Rezultaţi din circul lor!

    Cât de mare e durerea
    Celor ce au aşteptat
    Ca flăcăii duşi la studii
    Să nu-i fi abandonat!

    Este drept şi clar de-acuma
    Că flăcăii s-au întors
    Dar cu ei veni şi ciuma
    Caşcavalului ce-au ros!

    Liberalii cei duioşi
    Libertinii capricioşi
    Carismaticii voioşi
    Au fost foarte generoşi
    Ne-au livrat cu drag gogoşi
    Unsuroşi, alunecoşi
    Pufoşi tare şi gustoşi
    Prin flăcăii cei frumoşi
    Mincinoşi!

    De Paguiel, 01 Martie 2013 3.59am

    • Peguiel ,

      Ti-am citit amandoua poeziile de pe acest blog . Sincer…sant ispitit sa te laud ! Dar nu vreau sa laud omul .Tu faci in versuri o descriere a situatiei prezentate pe acest blog. Satira ta in versuri imi place pentru ca nu exagereaza , e cu bun simt si mai ales prezinta ADEVARUL !
      Domnul sa-ti dea inspiratie in continuare!!!

  26. Domnule Paul Dan,
    Chiar si cei de la ziarele tabloide ii conteacteaza in prealabil pe cei despre care vor sa scrie si le solicita parerea, ii confrunta direct, poarta o discutie civilizata. Dvs l-ati contactat pe Barbosu pentru un dialog?
    Daca nu, inseamna ca suntem mai rau despre ziarele de scandal.
    Cu tot respectul va spun toate acestea. Iar faptul ca permiteti obrazniciile Elisei aici va descalifica, ca pastor sau slujitor, sau ce sunteti.
    cu regret,
    Elizabeta Rosca
    Seattle, WA

    • Doamna Eliza ,

      va sfatuiesc sa cititi pe indelete si CU MARE ATENTIE felul cum apostolii ( mai ales Pavel) confrunta pe profetii si invatorii mincinosi ( cei care raspandeau erezii ) in scriptura .

      Modelul secular al tabloidelor nu e prezent in scriptura cum nu e prezent nici tipul secular de biserica condusa dupa sisteme de marketing social si psihologie freudiana , travestita in limbaj crestin , asa cum se regaseste el la modelul lui C.Barbosu , pastorul RICK WARREN , sau la colaboratorul lui C.Barbosu , pastorul BILL HYBELS .

      Eliza , did you get it !

  27. Ioan8,
    cine credeti ca citeste mai mult de doua paragrafe din acest cearsaf?

    Credeti ca vizitatorii se hazardeaza sa citeasca un post lung fara sare si piper, incolor, plictisitor si uricios ? Se gasesc unii in treaba sa scrie vorbe sa se arate la lume..

    Iar dumneavoastra credeti ca faceti bunatate de mila daca-i publicati ?

    • Vei ramane surprins dar oamenii vor sa stie adevarul despre Barbosu si domnia lui la Metanoia. Asa ca articolul este foarte citit. Cred ca tu incerci o diversiune care a esuat.

      Paul Dan

      • Frate Paul Dan,

        Oamenii nu umai ca vor sa stie adevarul ei TREBUIE sa-l stie !
        Ati vazut si dumneavoastra ce s-a intamplat la Metanoia daca adevarul a fost ascuns si manipulat . Cu greu s-au trezit din “farmec” , dar bine ca macar s-au trezit unii …

        Dumnezeu sa va intareasca si sa va dea putere in continuare in proclamarea Cuvantului Sau , asa cum e el scris !!!

        Ne rugam pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra .
        Domnul e scutul si rasplata ta !
        Argintii sunt rasplata tradatorilor si vanzatorilor !!!
        Domnul sa le dea pocainta sincera tuturor , daca mai e cu putinta !

        HELL IS A TERRIBLE PLACE !

    • Un crestin ,

      Tocmai asta te deranjeaza pe tine si pe altii ca tine , ca acest ”cearsaf ” este prea citit !
      TE ASIGUR ca prezentul articol de pe blogul ioan8 , care reda intocmai Scrisoarea deschisa catre Biserica Baptista Metanoia Arad , E DESTUL DE CITIT , mult prea citit , din pacate pentru cei ca tine care nu iubiti adevarul si doriti sa-l tineti ascuns .

      ” Adevarul este o flacare atat de luminosa incat multi oameni nu-i pot SUPORTA lumina .Unii inchid ochii ca sa nu-l vada , iar altii fug ca sa nu fie arsi ”
      Goethe

  28. Pastorul Petre Lascau care se autointituleaza “aparatorul barbosilor” comenteaza pe blogul sau “pasi spre lumina” ,… zau nu stiu spre care “lumina” ?!?… , in citatul de mai jos .
    El argumenteaza foarte alunecos , in acest comentariu , contrazicandu-l pe un frate care a argumentat teologic si istoric ca comportamentul fariseilor din scriptura se potriveste cu cel al “crestinilor” liberali de azi

    sursa:
    http://lascaupetru.wordpress.com/2013/02/28/fariseul-si-vocatia-istoriei-1/#comments

    ” Petru Lascău said:

    1 martie 2013 la 11:47 AM

    Am înțeles. După teoria ta, fariseii sunt “liberalii” de azi, cei care (ca mine) încercăm să deschidem noi biserici, să ne eliberăm de jugul unui sistem moștenit din comunism. Noi suntem (eu și Barbosu) vinovați că am “rupt biserica”, facem copii americane din bisericile noastre etc. Saducheii ar fi conservatorii care păstrează “așa cum au primit” și sunt împotriva oricăror schimbări.
    Probabil că saducheii aceștia au uitat că și ei și-au început biserica tot printr-o “rupere”, dar, pentru că s-a întâmplat acum vre-o 12 ani, nu mai contează. Saducheii uită că și penticostalismul nostru românesc este o copie americană. Dar ce să-i faci? Sunt unii care cred că fotocopia lor, dacă e veche a devenit original!
    Nu știu dacă trebuie insistat asupra celor două partide evreești… Nu cred că fariseul de azi se aseamănă cu cel din trecut decât prin ipocrizie. Ipocritul tună și fulgeră împotriva înnoirilor pe care el nu le mai poate face, înglodat în sistemul pe care-l hrănește și de care se folosește. El condamnă păcatele ca bătrânuii, pe care nu le mai poate face.
    Dacă conservatorismul religios de azi ți se pare progresiv și de sorginte saducheică, atunci de ce e atât de militant? Cine l-a desemnat să fie apărătorul adevărului pe care-l cunoaște și el în parte ca toată lumea? De ce atacă veninos pe alții? Ce treabă are cu vaza altuia? Vrea să i-o spargă cu pietrele vorbelor sale? Va junge el mai cu vază dacă sparge vaza altuia? ”

    NO COMENT !

    • M-am uitat si eu recent pe ultimele articole de pe blogul “pasi spre lumina” al acestui pastor roman din S.U.A pe nume Petre Lascau . Trebuie sa spun ca teologia acestuia aluneca incet dar SIGUR spre neo-liberalismul ecumenic ( deci apostat) al autorilor pe care el insusi se mandreste ca-i citeste , spre exemplu Rick Warren.
      Petre Lascau face aceeasi gresala GRAVA , intentionata , dar perversa , ca si “protejatul sau” C.Barbosu in “Comunicatul lui de dezvinovatire”, punandu-l pe pastorul JOHN MACARTHUR , un om care predica evanghelia nedistorsionata pe acelasi nivel cu apostatul pro-ecumenic , semnatar al pactului ecumenic cu musulmanii de la universitatea Yale , pastorul RICK WARREN .

      Acest Rick Warren a fost demascat de pastori , apologeti si lucratori crestini evanghelici americani care au ramas in invatatura bibliei , ca propavaduieste o EVANGHELIE FALSA , umanista , hibridizata cu filozofia si teologia demonica New Age ( Noua Era) .
      Acest RICK WARREN a organizat in propria megabiserica Saddleback Church din S.U.A o serie de conferinte pentru “sanatatea fizica” a membrilor bisericii denumite “The Daniel Plan” in care a chemat ca vorbitori 3 foarte cunoscuti medici americani , toti 3 adepti si promotori al practicilor mistice budist-hinduse de tip Reiki , TM ( meditatie transcedentala ) , Yoga . Acesti 3 renumiti doctori pe nume dr.OZ ( Mehmet Oz) , dr. HYMEN si dr. AMEN ( Daniel G. Amen) au “predicat” in biserica lui Rick Warren , Saddleback Church , in cadrul acestor conferinte , practicile mistice hinduse-budiste enumerate mai sus .
      Aceste practici pagane , pentru cine nu stie , sunt deosebit de periculoase pentru ca te aduc intr-o stare de comunicare si influenta puternica demonica.
      Aceste practici pagane CONTRAVIN FLAGRANT CU ESENTA MESAJULUI EVANGHELIEI !!! Acesti 3 medici au facut asta pentru a prezenta bisericii lui R. Warren , prin aceste filozofii de tip New Age , “God’s prescription for your health” ( Reteta lui Dumnezeu pentru sanatatea ta ” . Literar sunt cuvintele lor nu le pune nimeni in gura altceva.
      Fara comentarii !!!

      Doar o parte din surse :

      Mai jos sunt citatele cu comentariile pastorului Petru Lascau , de pe blogul sau , la care ma refeream la inceputul acestui mesaj :

      ’’ Petru Lascău said:

      20 februarie 2013 la 8:12 AM

      Regret că până și acești oameni mari ai lui Dumnezeu se apucă de astfel de duieluri teologice. Nu știu dacă și Warren spune ceva despre calvinismul lui MacArtur? Asta ca să avem imaginea clară a duielului. E mult mai spectaculos și
      pentru noi să urmărim cu, își smulg bărbile unul altuia acești titani ai evnaghelicilor contemporani. Un adevărat spectacol. Mă tem că va veni o vreme, când, în singurătate și privați de aplauzele de azi, își vor smulge barba singuri. ”

      ” Lascău said:

      20 februarie 2013 la 9:48 AM

      Se pare că am apăsat un buton roșu…E inutil să mai argumentez în fața cuiva care are “mari dubii cu privire la discernământul meu spiritual”. M-ați lăsat deja fără o parte din barbă! Citim aceeași Biblie, numai că ea nu vorbește de Rick Warren și nici de John MacArthiur. Ca să știm ceva despre ei trebuie să-i citim. În ceea ce mă privește îi citesc pe amândoi. Nu știu ale căror erori sunt mai mari. Numai Dumnezeu le va cântări. Până una-alta mă străduiesc să nu fac eu ceea ce mi se pare mie a fi păcătos.
      Comentariul Dvs. este tipic pentru românii cu care nu poți avea dialog. Pentru că v-am lăsat “mască” cu o idee ce nu vă place, m-ați atacat direct la discernământul meu spiritual. Ar fi trebuit să atacați ideea și nu pe mine. Cel puțin să nu-mi dați apă la moara ultimelor postări ”

      Cred ca aceste comentarii ”duhovnicesti” ale pastorului Petru Lascau adevarate ”bijuterii spirituale” nu mai au nevoie de nici un comentariu . ABSOLUT nici unul !

      Rugati-va ca Domnul sa se indure de asemenea lideri crestini si sa-i lumineze cu ADEVARUL scripturii , daca mai e posibil pentru unii dintre ei !!!

    • Dezamagire totala,
      “pe care el , ipocritul,nu o poate inoi”
      care “el”(barbosi) poat inoi ceva fara a merge la Crucea Domnului
      Isus, care nu mai place azi?
      Spune ca bisericile se fac prin rupere:
      biblic o fi?
      daca se intimpla a se rupe o biserica e una,si alta este sa iti faci biserica prin hei-rup,
      heirupistii barbosi, rup tot ce pot, asa au facut peste tot.
      Daca ei s-ar fi rupt din alta din care au facut parte dintru-nceputuri
      ar fi fost cu totul altceva.

  29. Pace tie Elisa. Esti cumva din Baia Mare? Am cunoscut o sora Elisabeta aici in Baia Mare si credeam ca esti tu. In ce oras locuiesti?Cum te-as putea contacta? Domnul sa va binecuvainteze.

    • Floarea nu sunt din Baia Mare, am stat in Brasov mai multa vreme,
      acum sunt in Banat.
      Pot sa ti dau adresa, nu e niciunsecret elisasafir nu mi-e teama,,,pe yahoo.com
      Multa pace!

  30. Iata mai jos o poezie postata pe blogul “pasi spre lumina” a pastorului Petre Lascau din S.U.A. :

    ” MOMENT

    Ți-ascult inima cântând mereu
    Pe creanga sufletului meu
    Mă chemi prin notele-ți fugare
    Spre albastrul cer și soare
    Spre lunci de dor
    Și sălcii plângătoare
    Mă subțiez în firul de zefir
    Spre spații de lumină-nobilată
    Pe unde n-am mai fost vreodată
    În sfere fără de contur
    Scăldate-n veșnicul azur
    Unde zgura-mi piere-n intersecții
    De zone cu mistere-adânci.

    Lumină
    Lină
    Care vine de oriunde
    Se cerne albă și suavă
    Te lasă fără umbre
    În albe sfinte transparențe
    E pace ca pe ape-nlăcrimate
    De soare în sfintele apusuri
    Și sunt vecin cu nemurirea
    Cu taina nerostită în cuvinte
    Că aș putea atinge veșnicia
    Pânza ei sublimă și cuminte
    De n-aș avea privirea ațintită
    Spre palma ei
    De cuie pironită.”

    Probabil aceasta poezie e scrisa chiar de domnul pastor Petre Lascau care e si un poet talentat de altfel .

    Cine a studia temeinic , din perspectina crestina , ce presupune filozofia pagana New Age ( Noua Era) isi va da usor sema ca aceasta poezie s-ar incadra foarte bine si pe pagina unui blog New Age. Chiar ar lua si un premiu la sectiunea poezie New Age . Nu o spun persiflant .
    Din lecturarea atenta a poeziei nu ne prea dam seama daca e o poezie crestina sau nu …
    La sfarsitul poeziei se face doar o aluzie la ” palma ei , de cuie pirinota “. E singurl indiciu obscur pe care ni-l da poetul ca s-ar referi probabil la Isus CRISTOS. Problema e ca plaseaza acolo pronumele personal “ei” , persoana a treia singular , cazul genitiv , genul FEMININ ! Genul feminin cu referire la divinitatea !?!? In multe religii pagane , grupari si secte esoterice divinitatea are genul feminin ca o blasfemie la adresa lui Dumnezeu .

    Un exemplu de acest fel “strecurat” in literatura , cica crestina, este cartea scriitorului pseudo-crestin W.P. Young , ” The shack ” ((Baraca) . Aceasta carte este extrem de bine vanduta in occident in lumea crestina si chiar si in librariile crestine de la noi din Romania.
    Cartea este de fapt o blasfemie in stilul clasic New Age la adresa Dumnezeului bibliei . La un monent dat , in carte “Baraca” de W.P Young , divinitatea este prezentata ca fiind de genul FEMININ . Idee straveche , tipic pagana , preluata bineinteles si in New Age .

    sursa :
    “The Shack” signals “The Death of Discernment” with Eric Barger

    .

  31. Nu doar Pasi spre lumina il apara pe Cristian Barbosu ci toti oamenii de bine. Doar carcotasii si alienatii mintal il critica. Elisa e bolnava mintal, asta e clar iar Paul Dan in loc sa o lase in truda ei sa se trateze, ii da apa la moara. Parca sunteti intr-un spital de nebuni aici.

    • Eliza, te manifesti ca o persoana cu dezechilibru emotional ca sa nu zic mai mult. Intr-un fel ai dreptate, “oamenii de bine” care il apara pe Barbosu majoritatea vorbesc ca tine. Cred ca nu trebuie sa comentez mai departe. Fii atenta cum foloseti cuvintele ca dreptatea lui Dumnezeu cateodata ii pune pe unii sa culeaga ce au semanat!

    • Eliza ,

      Te citez : ” Doar carcotasii si alienatii mintal il critica ( pe C.Barbosu) . Elisa e bolnava mintal ” . Asta ai afirmat la comentariul tau nr. 112 !

      Tu ai citit ce spune Domnul Isus in Matei 5:22 “…iar ORICINE-I va zice ”NEBUNULE” (fratelui sau) , va cadea supt pedeapsa focului gheenei “. Asta daca inca te mai intereseaza ce spune Biblia …

      Putem avea pareri diferite , fara sa ajungem sa ne etichetam chiar in halul asta . Refularea ta denota un suflet frustrat si apasat . Ai nevoie de PACE si numai Isus ti-o poate da !

      Dumnezeu sa aibe mila de tine si sa te lumineze cu ADEVARUL Cuvantului Sau !

    • Stimata tovarasa Eliza, vorba te da de gol.
      Afirmatiile tale te descalifica Total;
      poate ca insulta iti este vorba obisnuita,
      nu ai cum sa realizezi cum suna vorba corecta.
      Daca eu sunt bolnava mintal nu ai cum sa afirmi,
      deoarece nu ai specialitatea de medic neuropsihiatru,
      dar nici a unei doamne adevarate, care stie sa se exprime normal; cit despre pocainta………………….
      uita te ce scrie despre cel care spune aproapelui
      nebunule, Iadul , de ce?
      Nu cunosti Cuvintul , altfel ti-ai stii stii soarta si nu ai jigni,
      macar omeneste nu stii sa te adresezi civilizat, ceea ce e o mare lacuna.
      Domnul sa aiba mila de tine.
      Voi lieralii ati invadat bisericile si ati facut praf sfintenia, cit despre Cuvintul care trebuie ascultat si implinit, iti va fi martor, chiar EL.
      Sac si cenusa mai este, totul este sa vrei sa te pocaiesti.
      Cit despre restul, razbunarea e a Domnului.

    • Branzei a postat o scrisoare plina de erori si cand am comentat-o nu mi-a postat comentul….
      Va rog din inima sa cititi scrisoarea si comentul si daca se poate sa-l si postati.
      Cred ca argumentele mele sunt scripturale si demolează afirmatiile puerile ale lui Pit Popovici
      Petru Popovici – de la inimă la inimă
      Posted on April 4, 2013 by barzilaiendan
      M-a sunat fratele Petru Popovici. Mi-a spus cu un oftat că s-a schimbat felul de a predica în România și asta nu e bine … Secolul trecut, predicatorii nu aveau atâta școală, dar lucrarea avea mai multe roade. Acum avem școli multe, dar …
      Pe vremuri, predicatorii, nu toți plângeau la amvon, dar majoritatea vorbeau din inimă și asta se vedea după glasul schimbat. Astăzi, am învățat să argumentăm și avem predici pe puncte, dar glasul este rece, academic, detașat. Este un creștinism al capului, nu al inimii. S-a accentuat latura rațională.
      “Și ce este rău cu un creștinism rațional ?“
      El poate semnala doar un atașament la un crez, dar nu o trăire practică. Mintea poate fi foarte convingătoare, dar numai inima arată trăirea inimii, și determină comportamentul sfânt, modelează caracterul. Emoția este dovada vieții și viața se transmite. În Noul Testament, predicile scrise acolo n-au fost cine știe ce din punct de vedere dogmatic, dar au avut putere pentru că oamenii erau mișcați de Duhul. Numai ce pleacă din inimă ajunge la inimă. Predicatorii de azi nu mai vorbesc cu dragoste și despre dragoste. (Nu l-am contrazis. Mi-am dat seama că și eu m-am surprins analizând rațional în predici până și dragostea: de câte feluri este și ce înseamnă fiecare dintre ele. I-am auzit și eu pe unii predicatori folosind expresia; “Hai să spunem o rugăciune“. Probabil că am ajuns pe alocuri să “spunem“ și o predică, nu să ne transmitem pe noi înșine. Rugăciunea este o revărsare fierbinte înaintea lui Dumnezeu. Predica ar trebui să fie o revărsare fierbinte înaintea oamenilor!).
      Domnul Isus a vorbit simplu, fără puncte, dar a avut puterea dragostei cuceritoare de inimi. El a plâns în rugăciune pentru suflete noaptea și ziua le-a arătat oamenilor dragostea lui Dumnezeu.
      Fratele Pitt mi-a spus că, în ultimul timp, el nu mai salută pe nimeni cu “Pace“. Le spune tuturor: “Să te miluiască Dumnezeu“. Avem tare nevoie de mila lui Dumnezeu în ceasul acesta.
      (Eu mi-am adus aminte că-l auzeam mereu pe Aurel Popescu, unul din preferații mei, rugându-se înainte de predică și murmurând hipnotic parcă: “Miluiește-ne, Doamne. Miluiește-ne, Doamne“. Parcă oamenii aceștia “mari“ în simplitatea lor știu azi și au știut atunci ceva ce nouă ne scapă, ceva ce noi neglijăm. Cine citește, să facă bine să se gândească la el însuși, nu la alții. Iar cine are urechi de auzit, să audă!)
      Fratele Pitt mi-a promis că-mi va trimite ceva pentru voi, ceva urgent pentru publicare. Îl pune cu poșta “urgentă“, pentru că dânsul nu are Internet. Sper să mă descurc, pentru că materialul este în formatul unui program mai vechi, Page Maker, care nu se mai folosește.

      In urmă cu zeci de ani societatea Romaneasca era alta. Oamenii aveau putine preocupari, nu aveau voie sa gandeasca prea mult si aveau un loc de munca unde nu era necesara prea multa creativitate ci doar docilitate. Astazi lucrurile s-au schimbat. Oamenii nu mai sunt asa de sentimentali ca altadata, deoarece azi se zbat in jungla demoncratiei. Daca predicatorul plange abil la amvon iar in parcarea Bisericii sta parcata o masina de 50.000 de Euro, poate plange si se poate smiorcaii pana la refuz… ascultatorii saraci, vor zambi tacut si vor pleca acasa mai rai decat au venit. E nevoie de pocaita, de intoarcere sincera spre Domnul, de dragoste pentru oameni, de pasiune pentru cei pierduti si mai ales de predicarea Cuvantului! Cat despre roadele unei predicari din inima..nu din Scripturi… ele se vad prea bine astazi cand Bisericile se golesc cu repeziciune… Din cate imi aduc aminte, Pavel ii scria lui Timotei: Propovăduiește Cuvântul, nu inima sau rațiunea sau filosofiile omenești.
      Paguiel

  32. Dar ce ziceti de faptul ca au si un nou nume: Harvest Metanoia Arad, Harvest Metanoia Vienna etc. Si au luat si vechea sigla a Metanoia, acum acolo scrie evident Harvest Metanoia. Ca si-au luat numele de harvest era evident, asta au si cerut sponsorii, dar alăturarea de Metanoia, nume ales de cei ce au rămas în vechea biserică, e cam hoţeşte pus, nu vi se pare? daca vreti sa verificati cautati pe facebook numele de Harvest Metanoia.

    • Sigla prietene e sigla de la Hardvest. Flama aceea a fost adesea inclusa in publicatiile lor si in revista Farul crestin – Chriar pe baptistierul de la Ghioroc. Stanta Hardvest e foarte importanta, e sigiliul fara de care nu curg dolareii. Citeste te rog cu atentie poeziile postate de mine mai sus si vei intelege toata drama murdara a barbosilor.

      • Paguiel ,

        Ai scris intentionat sigla de la “HarDvest ” , in loc de sigla de la “Harvest” …???

        In engleza harvest = recolta , seceris ; iar hard ( ca adjectiv)= greu ( de facut) , aspru , crud , obositor ; iar vest=vest , in traducere libera “Hardvest” ar suna ceva de genul : Vestul greu , crud sau aspru , sau obositor.
        Ai dorit sa fie o aluzie …???

        Frate , ti-a dat Domnul un talent sa scrii versuri . Foloseste-l !!!

        • KJV Multumesc de incurajare. Din nefericire esti unul dintre putinii care au inteles si apreciat poeziile mele. Poate manelele sau clisee de tip Garcea acompaniate de chitara electronica ar fi mai utile in a atrage atentia majoritatii dintre cei ce fac comentarii…

  33. Dragilor,
    Voi criticati chiar absolut orice, mai putin barna din ochiul vostru.
    De Dumnezeu nu va este frica si de oameni nu va este rusine.
    Incearca cineva sa faca o lucrare? Hop si voi cu criticile. Nu cred ca Dumnezeu v-a pus sa faceti aceasta slujba, oricate versete biblice ati invoca. Voi nu acceptati versetele biblice care va vizeaza pe voi ci intoarceti pagina, la fel ca Martorii lui Iehova, la versetele pe care le puteti folosi ca arme impotriva altora. Nu e de mirare ca s-a saturat lumea de voi si nu mai vor sa auda de pocaiti.

    • Tabita, uita-te la continutul comentariului tau, tu zici ca noi criticam absolut orice. Afirmatia ta este o pura contradictie. Ai citit aprecierea mea fatza de Chuck Smith, John MacArthur, si pastorul Daniel Chiu? Mai mult, generalizezi din abundenta. Fati bine tema si pe urma mai vorbim. Argumentul cu Martorii lui Iehova este extrem de slab. Cunosc bine fenomenul Iehovist. Mai bine vezi pe unde te afli cu privire la mantuirea ta.

    • Tabita draga mea ,

      ” Voi criticati chiar absolut orice , mai putin barna din ochiul vostru
      De Dumnezeu nu va este frica si de oameni nu va e rusine ” ar trebuii sa i-o fi spus , in primul rand , domnului Cristian Barbosu si tuturor sustinatorilor lui naivi si fanatici ( printre care esti tu draga mea) .

      Tabita eu am fost in sala in A.G Metanoia , in 09.01.2013 , cand s-a citit tot materialul prezentat in acest articol , EXACT ceea ce e scris in acest articol !

      ADEVARUL e ADEVAR si DOVEZILE sunt DOVEZI !

      Nu l-am vazut pe C.Barbosu sa dezminta acuzele aduse impotriva lui de PROPRIA BISERICA , sa le ia pe rand si sa le demonteze ca fiind false . De ce oare …??? Talent in arta vorbirii are cu carul , e evident lucrul asta pentru oricine ! Atunci de ce nu a facut “praf si pulbere” dovezile aduse impotriva lui in A.G a bis. Metanoia … ???

      Felul cum sustinatorii lui C.Barbosu ataca furibund si programat pe oricine are curajul sa rosteasca ADEVARUL despre C.B dovedeste ca acestia au un comportament de tip sectar ( gen Martorii lui Iehova) .

      Tabita , Satana este maestru in distorsionarea Cuvantului Lui Dumnezeu . Ai citi despre ispitirea lui Isus in pustie ???
      Nu incurca borcanele ca ai sa cazi in derizoriu .

      C.Barbosu a fost demascat in primul rand de biserica lui Metanoia Arad !

    • Citeste comentul 85 si fa un pic de exegeza pe text. Poate ca pricepi de ce suntem asa de inversunati impotriva barbosilor.

      • Sunt de acord cu dumneavoastra in ce priveste curentele care bantuie si distrug bisericile evanghelice din romania si nu numai , dar cred ca inversunarea nu aduce nimic bun ! Cu cit sunt bagati mai mult in centrul atentiei cu atit cred ca au dreptate si sunt din categoria celor prigoniti ….. intelegeti ce vreau sa spun ! Cred ca Domnul nostru Isus Hristos asteapta de la noi sa i iubim rugandu-ne pentru ei si pentru noi totodata ! In rest Har si Pace de la Domnul Isus va doresc la toti !

  34. Adrian Andrei,
    eu nu asa am citit, ci ca trebuie sa ne departam de ei si sa nu le dam nici Buna Ziua.
    Pe vrajmasi trebuie sa i iubim, dar pe cei care in Casa lui Dumnezeu fiind batjocoresc sfintenia, acestia sunt mult mai de temut, ei strica ceea ce vrajmasii nu au cum;
    ei sunt fratii mincinosi, nu vrajmasii nostri;
    mai cu drag vorbesti cu unul care e pacatos, nu cunoaste, ii dezvalui tainele Imparatiei, ca te asculta, macar pe moment si alta e sa schimbi ceva la cineva care a cunoscut deja harul;
    acestia batjocoresc pur si simplu harul.
    Nu?

Leave a comment