Descifrand Apocalipsa; vrea Dumnezeu sa fim confuzi? Erorile mostenite de la John Calvin

In loc de introducere 

Sunt in general patru reactii la cartea Apocalipsa: teama de cartea Apocalipsa, distorsionarea cartii Apocalipsa, detestarea cartii Apocalipsa, si intelegerea corecta a cartii Apocalipsa. Multi calvinisti si reformati au teama de cartea Apocalipsa deoarece Calvin nu a scris un comentariu la aceasta carte. Distorsionarea cartii Apocalipsa este facuta de Adventisti sau alte secte ca sa creeze confuzie si sa poata manipula pe cititori. Sunt si unii care detesta cartea Apocalipsa printre care din nou gasim calvinisti, reformati si cativa baptisti 🙂 Dar sunt si din aceeia care inteleg corect aceasta carte fara pretentia abordarii exhaustive. 

Vrea Dumnezeu sa ne țina in ceața teologica? 

Pune-ti urmatoarea intrebare: A vrut Dumnezeu sa incheie Noul Testament cu o carte profetica de 22 de capitole din care sa nu intelegem aproape nimic? 

Mai pune-ti inca o intrebare: este cartea Apocalipsa izolata de restul Scripturii? A aparut cartea Apocalipsa deodata ca o incheiere enigmatica a Noului Testament? 

Cei care se feresc de cartea Apocalipsa, pe undeva, ne lasa sa intelegem ca Dumnezeu vrea sa ne tina in ceata teologica in felul cum se incheie Noul Testament.

Gandeste-te, 25 la suta din Biblie este profetie! 

In Biblie sunt 31124 de versete, si dintre ele 8352  sunt profetii. Multe din aceste versete profetice privesc vremea sfarsitului. Intrebarea este care sfarsit? Raspunsul este, sfarsitul dominatiei neamurilor asupra evreilor. De la robia babiloniana incoace evreii nu au fost nicodata o natiune suverana. Va venii vremea cand Mesia le va da suveranitate. A ignora profetia biblica este echivalent cu a conduce masina cu parbrizul foarte murdar. Ignorarea profetiilor biblice au consecinte severe. Asta duce la teologia inlocuirii lui Israel cu Biserica, si adesea la antisemitism. Si fara indoiala, la teama de cartea Apocalipsa. 

Vechiul Testament contine expresii cheie ca si Ziua Domnului, Necazul lui Iacov, judecarea natiunilor. Toate acestea sunt dezvoltate de profetii mari si mici ai Vechiului Testament. Ziua Domnului, Necazul lui Iacov, judecarea natiunilor nu se refera la judecata finala si la un cer nou si un pamant nou, ci se refera la Necazul cel Mare la nivel global, si la venirea pe pamant a Domnului pentru stabilirea imparatiei pe pamant.

“Pentrucă atunci va fi un necaz aşa de mare, cum n’a fost niciodată dela începutul lumii pînă acum, şi nici nu va mai fi.  Şi dacă zilele acelea n’ar fi fost scurtate, nimeni n’ar scăpa; dar, din pricina celor aleşi, zilele acelea vor fi scurtate…Căci, cum iese fulgerul de la răsărit şi se vede până la apus, aşa va fi şi venirea Fiului omului” (Matei 24:21-22,27).  

Ideea ca Apocalipsa descrie evenimente care au avut loc doar din secolul I, este negata de exegeza corecta a Bibliei cat si de existenta Statului Israel. 

De ce ne trimite Domnul Isus la proorocul Daniel? 

“De aceea, cînd veţi vedea ,urîciunea pustiirii, despre care a vorbit proorocul Daniel, ,aşezată în locul sfînt -cine citeşte să înţeleagă!” (Matei 24:15)

In textul original, sensul expresiei cine citeste sa inteleaga are intelesul de cine citeste sa faca efort mintal ca sa inteleaga. Adica sa depuna efort in intelegerea cartii proorocului Daniel. Ai fi gata pentru acest efort? De ce? Pentru ca aceasta carte este introducerea in intelegerea cartii Apocalipsa. Feriti-va de aberatile Adventiste in privinta interpretarii cartii Daniel! In articolul urmator vom aborda cu ajutorul Domnului prezentarea cartii Daniel si dupa aceea un rezumat al cartii Apocalipsa.

Tranzitia de la cartea Daniel la cartea Apocalipsa este facuta de Domnul Isus 

Este oare la intamplare ca din 28 de capitole ale Evangheliei dupa Matei, doua capitole mari vorbesc despre daramarea Templului in anul 70 si apoi despre Necazul cel Mare si revenirea pe pamant a Domnului Isus? Ne amintim ca in Matei 24 Domnul Cristos ne trimite sa intelegem profetiile lui Daniel. In mod esential, Matei 24-25 sunt o mini Apocalipsa care face tranzitia de la cartea Daniel la cartea Apocalipsa. 

Cheia cartii Apocalipsa

Felul cum trebuie abordata cartea Apocalipsa ne este dat de insusi Domnul Isus. El imparte cartea Apocalipsa in trei perioade:

1. Lucruri pe care Ioan le-a vazut referitoare la Cristosul glorificat (Apoc. 1:12-16)
2. Lucruri privitoare la judecarea Bisericii de catre Domnul Cristos (Apoc. cap 2, 3)
3. Lucruri privitoare la judecata facuta natiunilor si a Israelului apostat prin Necazul cel Mare de catre Domnul Cristos, dupa rapirea Bisericii. Aici sunt incluse imparatia milenara si starea vesnica. (Apoc. cap 4 – 22) 

Iata versetul si justificarea celor spuse aici. “Scrie dar lucrurile, pe cari le-ai văzut, lucrurile cari sînt şi cele cari au să fie după ele” (Apoc 1:19). Expresia dupa ele in textul original este meta tauta, care implica stricta cronologie. Ce presupune asta? Apocalipsa nu este o salata de idei unde Biserica este amestecata cu natiunile si Israelul apostat. Apocalipsa este o carte cu o structura foarte precisa, si asa cum zice si Petru, judecata incepe cu casa lui Dumnezeu. “Căci sîntem în clipa cînd judecata stă să înceapă dela casa lui Dumnezeu” (1 Petru 4:17). Pavel spune ca suntem judecati acum ca sa nu fim judecati odata cu lumea “Dar cînd sîntem judecaţi, sîntem pedepsiţi de Domnul, ca să nu fim osîndiţi odată cu lumea” (1 Cor 11:32). 

Apocalipsa se intelege in raport cu cine si ce face Domnul Isus, dar actiunea Lui este cronologica, structurata, si precisa. Numai dupa aceea simbolistica cartii Apocalipsa se ia in consideratie. Sunt multi nestiutori care discuta simbolistica, metafore si alegorii din cartea Apocalipsa si nu ajung nicaeri. Altii nu vor sa ajunga nicaeri deoarece vor sa ţina in robie pe cei care le este lene sa isi faca tema. Iata deci ca Dumnezeu incheie Noul Testament cu o carte de precizie matematica, iar intentia Lui este sa informeze clar pe copii Lui cu privire la viitor, nu sa ii bage in confuzie! 

Erorile lui Calvin

Calvin a fost un om foarte mandru. Deasemenea, majoritatea calvinistilor sufera de mandrie iesita din comun si de elitism. Am suferit si eu de mandrie calvinista si ma pocaiesc. Sustin cu tarie suveranitaea lui Dumnezeu in mantuire dar ma opun fanatismului calvinist. Iata ca spune un biograf al lui: “Calvin era convins ca nu a intalnit pe cineva egal cu el ca intelect” (Gordon, 2009). Cand Luther a inceput reforma, Calvin avea doar 8 ani. Mai tarziu, Calvin s-a facut ca nu stie ca Luther si Melancton ii erau mult superiori. Calvin a fost un om de o cruzime deosebita. Cand a ars pe rug pe ereticul Servetus, calvinistii au folosit lemn verde ca sa fie chinuit mai mult si o coroana din nuiele presarata cu sulf pe capul condamnatului. Calvin a fost de fapt un Papa cu convingeri protestante. 

Comentariul lui Calvin in doua volume (le am) la cartea Daniel sunt un esec total. Stilul lui este pompos. Calvin devieaza de la exegeza textului si include tot felul de afirmatii de umplutura cu pretentie de spiritualitate.

Iata cateva din aberatile grave si erorile lui Calvin in ce priveste cartea Daniel:

  • Grava aberatie a lui Calvin: In referinta la Daniel capitolul 2, unde Cristos va desfiinta imperiile lumii, Calvin spune urmatoarele- “aici profetul nu descrie ce ar trebui sa se intample in decursul veacurilor in lume, ci doar ce evreii ar trebui sa vada” (p. 137)
  • Comentariul meu: Calvin isi permite sa desfiinteze autoritatea profetica a Scripturii, nuantand textul ca orice sectant. Cartea Daniel a fost lasata de Domnul tocmai cu scopul ca sa stim precis cum va decurge istoria omenirii. 
  • Grava aberatie a lui Calvin: Nu a fost scopul lui Dumnezeu sa explice evenimente viitoare dupa aparitia lui Cristos (p. 144)
    Comentariul meu: Domnul Cristos insusi in Matei 24 vorbeste despre evenimente viitoare globale, dar Papa Calvin se crede deasupra Scripturii. 
  • Aberatia lui Calvin: Isaia proclama blesteme asupra tuturor imparatiilor care nu asculta de Biserica lui Dumnezeu (p. 144)
    Comentariul meu: De cand imparatiile lumii trebuie sa asculte de Biserica lui Dumnezeu, si cum se face ca Isaia facea parte din Biserica si nu din Israel? 

Pentru Calvin, Apocalipsa este o repetitie a cartii Daniel. In realitate Apocalipsa continua si finalizeaza profetia lui Daniel. Calvin fiind un Papă pentru multi protestanti si evanghelici, in ascultare de el, multi evita cartea Apocalipsa. La fel ei vad in Vechiul Testament in loc de Israel, Biserica, neaga revenirea lui Israel in fruntea umanitatii prin lucrarea lui Mesia, si sunt oponenti pe faţa ai rapirii cat si a imparatiei milenare. 

Secta Magna Gratia si nuantele antisemite teologice ale lui Ninel Lazar

Intr-o discutie prin email cu cineva, Ninel Lazar spunea urmatoarele: “ce frate, vrei sa spui ca in viitor ne vor conduce evreii?” Fratele i-a raspuns ca ne va conduce Domnul Isus. Numai ca Domnul Isus este evreu in natura sa umana. Da, in imparatia milenara Israelul va fi natiunea conducatoare sub autoritatea lui Mesia. 

Secta Magna Gratia din cand in cand posteaza cartea “Istoria Problematica a Dispensationalismului” de Mark Sarver cu scopul de a se opune doctrinei raprii si a imparatiei milenare. Mark Sarver regurgiteaza informatii false pe care cei comozi le inghit fara sa isi faca tema. Pe Ninel si Magna Gratia ii asteapta o mare surpriza. Dispensationalizmul nu a inceput cu Darby ci a facut parte din gandirea teologica a Angliei incepand cu secolul XVII. 

Magna Gratia nu merita nici o atentie, datfiind alianta cu secta periculoasa 9Marks cat si cu promovarea unui calvinism fanatic. 

Bibliografie: 

Gordon, Bruce. Calvin. (New Haven, Conn: Yale University Press, 2009)
The John Calvin Bible Commentaries Daniel 1-6
Myers, Thomas. Commentaries on the Book of The Prophet Daniel Vol. 2 by John Calvin

65 thoughts on “Descifrand Apocalipsa; vrea Dumnezeu sa fim confuzi? Erorile mostenite de la John Calvin

  1. Pingback: Erorile moștenite de la John Calvin (Apocalipsa) – ARMONIA MAGAZINE – USA

  2. CALENDARUL BIBLIC AL EVENIMNTELOR VIITOARE

    Excelent preambulul autorului la acest articol!

    Apreciez articolul, dar și faptul că autorul lămurind exegetic versetul 19, din Apocalipsa, capitolul 1:
    “Scrie dar lucrurile, pe cari le-ai văzut, lucrurile cari sînt şi cele cari au să fie după ele”

    precizează:

    „Expresia dupa ele in textul original este meta tauta, care IMPLICA STRICTA CRONOLOGIE”.

    Tocmai această cronologie, un calendar al evenimentelor viitoare (escatologice) bazat pe Sfânta Scriptură, prezint în continuare:
    1. Răpirea Bisericii 1 Tes 4:17
    2. Perioada de 7 ani a Antihristului Daniel 9:27
    3. Revenirea lui Hristos pe pământ Apoc 19-20
    4. Împărăția de 1000 de ani pe pământ Apoc 5:10; 20:6
    5. Deslegarea lui Satan din adânc Apoc 20:7
    6. Judecata de la Marele Tron Alb Apoc 20:11
    7. Un cer nou și un pământ nou Apoc 21:1

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    1 – RĂPIREA BISERICII

     Când Domnul Isus va veni pe norii cerului şi va răpi Biserica o va duce în cer, în casa Tatălui (în cetatea Sfântă, Noul Ierusalim) aşa cum a promis în Ioan 14:1-3. ACOLO VA FI NUNTA MIELULUI. (Apoc 19:1,7-9; 21:2; 1Cor 15:51-53; 1Tes 4:15-5:1).

    Tot acolo va avea loc și Judecata de răsplătire de la Scaunul lui Hristos (βηματος του χριστου)

    Criterii de judecată

     Faptele rele mărturisite sunt iertate, dar sunt luate în calcul ca şi cele bune la judecata pentru răsplătire (Rom 14:10,12; 1Cor 3:10-15; 2Cor 5-10).

     Evaluarea lucrării de slujire se va face în lumina înzestrărilor pe care ni le-a dat Dumnezeu (1Cor 12:4-11; Rom 12:6-8; Ef 4:11-15).

     Etalonul judecăţii va fi dragostea. A fost lucrarea de slujire a Domnului Isus făcută din dragoste sau din interes? (Marcu 12:29-31; Col 3:23; Ef 6:6-7).

     Utilizarea timpului şi comportamentul în familie, în Biserică şi în societate (Ps 90:12; 2 Petru 3:12; 1Tim 5:8; Matei 12:36-37; 1Tim 3:15; Iacov 5:17; 2 Petru 1:7b).

     Ospăţul nunţii Mielului va fi în Împărăţia de 1000 de ani pe pământ (Apoc 19:9; Matei 8:11-12; Luca 13:25-29).

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    2 – PERIOADA DE 7 ANI A ANTIHRISTULUI

    Declanşarea celei de-a 70-a săptămâni din Daniel 9:25

     Înălţarea lui Antihrist „…Omul fărădelegii…fiul pierzării…potrivnicul…se va aşeza în Templul lui Dumnezeu, dându-se drept Dumnezeu” (2Tes 2).

     Legământul Antihristului cu evreii pentru 7 ani. Vor fi 3 ani și 1/2 de pace aparentă.

     Ruperea legământului de către Antihrist după o perioadă de 3 ani și 1/2. Vor urma 3 ani și 1/2 de persecuţii împotriva celor care vor refuza să se închine Antihristului (Dan 9:27).

     NECAZUL CEL MARE. Revărsarea mâniei lui Dumnezeu asupra lumii, pentru a judeca ne-evreii şi a-l curăţa pe Israel (Matei 24:15- 28; Apoc 6:1-16:21).

     Scopul Necazului cel Mare NU INCLUDE Biserica, pentru că el doar pregăteşte Israelul pentru Mesia şi lumea pentru Împărăţia de 1000 de ani.

     Biserica va fi protejată (Apoc 3:10) de Necazul cel Mare când mânia Mielului se va manifesta peste cei necredincioşi (Apoc 6:15-17).

     Strângerea de către duhurile rele a împăraţilor pământului la Armaghedon pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului celui Atotputernic (Apoc 16:14, 16).

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    3 – REVENIREA DOMNULUI ISUS PE PĂMÂNT

     Reîntoarcerea Domnului Isus Hristos împreună cu Biserica pe pământ, pentru a învinge naţiunile (Apoc 19:11-16).

     Lupta de la Armaghedon (Zah 12:9; 14:3; Ap 19:17-21).
    – Antihristul (fiara) şi proorocul mincinos vor fi prinşi şi aruncaţi de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă (Matei 25:41; Apoc 19:20).
    – Armatele Antihristului vor fi ucise de sabia Domnului Hristos (Ap 19:21).
    – Satan va fi prins legat şi aruncat în Adânc pentru 1000 de ani (Apoc 20:3).

     Învierea credincioşilor din Vechiul Testament şi a tuturor martirilor din timpul Necazului cel Mare (Dan 12:2; Luca 14:14; Apoc 20:4).

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    4 – ÎMPĂRĂŢIA DE 1000 DE ANI PE PĂMÂNT

     La cea de-a doua revenire a Domnului Isus în glorie pe pământ, El va judeca la scaunul de domnie al slavei Sale (θρονοσ δοξα αυτου) pe evreii şi naţiunile rămase în viaţă după Necazul cel Mare. Nicio carte nu este deschisă. (Rom 11:26; Matei 25:1 -30; Matei 25: 31-46)

     Evreii mântuiţi vor intra în împărăţia de 1000 de ani, la fel şi persoanele dintre naţiuni care au fost mântuite în timpul perioadei dintre Răpire şi a doua venire a Domnului Isus pe pămînt. Ceilalţi vor ajunge în focul cel veşnic (iazul de foc). (Matei 25:12, 41, 46a)

     Apoi, Biserica va domni împreună cu Domnul Isus pe tronul lui David, când va avea privilegiul să împartă domnia cu Dumnezeul cel Atotputernic (Apoc 3:21; Luca 1:32).

    Trei grupuri de oameni care vor avea parte de Împărăţia de 1000 de ani
     Biserica, în Locul preasfânt, adică în cetatea Sfântă-Noul Ierusalim (360 000 km2), fiind părtaşă domniei şi preoţiei Domnului Isus Hristos (Apoc 3:21; 5:9-10; 20:4).

     Israel, în Locul sfânt, slujind lui Dumnezeu pe pământ, în noul Templu (≈130 km2) la fel ca leviţii din vechime (Ezechiel 40-46).

     Naţiunile, în curtea de afară, venind să aducă Domnului Isus Hristos închinarea lor, cum o făceau altădată cele 12 seminţii ale lui Israel (Ps 67; Zah 14:16; Matei 25:32; Filipeni 2:9-11).

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    5 – DEZLEGAREA LUI SATAN DIN ADÂNC

    Ultima revoltă a oamenilor împotriva lui Dumnezeu

     La sfârşitul perioadei de o mie de ani Satan va fi dezlegat pentru puţină vreme (Apoc 20: 3,7-9). „Va ieşi din temniţa lui, ca să înşele Neamurile, care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării.”

     Înfrângerea ultimei revolte a oamenilor împotriva lui Dumnezeu (Apoc 20:9). „Şi ei s-au suit pe faţa pământului, şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea prea iubită. Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit.”

     Înainte de judecata de la marele tron alb, Satan va fi aruncat în iazul de foc, unde cu 1000 de ani înainte de judecată vor fi aruncaţi fiara şi proorocul mincinos. „Şi ei vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor (Apoc 20:10).”

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    6 – JUDECATA de la MARELE TRON ALB

     Universul se va dezintegra printr-o explozie uriaşă… „cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde” (2Petru 3:10; Ps 102:25-27; Evrei 1:10-12; Apoc 20:11).

     Înaintea SCAUNULUI DE DOMNIE MARE ŞI ALB (θρονον μεγαν λευκον) vor fi prezenţi doar cei necredincioşi, morţii mari şi mici din toate timpurile şi dintre toate naţiunile. Ei vor fi înviaţi, judecaţi, şi condamnaţi. Oricine n-a fost găsit în cartea vieţii, a fost aruncat în iazul de foc (Apoc 20:12,15).

     În timpul acestei judecăţi finale, când universul nu va mai exista, CREDINCIOȘII DIN TOATE TIMPURILE VOR FI ÎN CETATEA SFÂNTĂ, în NOUL IERUSALIM (Apoc 21:3).

     Însă, va exista şi iazul de foc unde vor fi aruncaţi cu 1000 de ani înainte de judecata finală fiara şi prorocul mincinos şi apoi Satan (Apoc 19:20; 20:10).

     În iazul de foc vor fi aruncate şi Moartea şi Locuinţa morţilor (Apoc 20:14).

    Calendarul biblic al evenimentelor viitoare

    7 – UN CER NOU ŞI UN PĂMÂNT NOU

     VA FI CREAT UN NOU UNIVERS, iar pe NOUL PĂMÂNT va coborî „din cer de la Dumnezeu CETATEA CEA SFÂNTĂ, NOUL IERUSALIM”. VA ÎNCEPE TIMPUL FĂRĂ SFÂRȘIT (Ef 5:5; Apoc 20:15; 21:1-2).

     Atunci, Domnul Isus Hristos va da Împărăţia Sa (Cetatea Sfântă – Noul Ierusalim – locuit doar de cei răscumpăraţi cu însuşi sângele Său) în mâinile lui Dumnezeu Tatăl. „Nimic întinat nu va intra în ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi minciună; ci numai cei scrişi în cartea vieţii Mielului” (1Cor 15:24; Apoc 21:22, 27).

     În Noul Ierusalim Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca şi Mielul, vor fi Templul şi Lumina CETĂȚII SFINTE, aşezată pentru veşnicie PE NOUL PĂMÂNT (Apoc 21:22-23).

     Tot acolo va fi şi „ Scaunul de domnie al lui Dumnezeu şi al Mielului. Robii Lui Îi sluji” (Apoc 22:3.
    „El va locui cu ei, şi ei vor fi poporul Lui, şi Dumnezeu însuşi va fi cu ei” (Apoc 21:3).

    • @Victor

      Cei vrei să spui cu asta? Explică mai mult.
      „Faptele rele mărturisite sunt iertate, dar sunt luate în calcul ca şi cele bune la judecata pentru răsplătire (Rom 14:10,12; 1Cor 3:10-15; 2Cor 5-10).”

      • Frate Mihnea, pace!

        Acestă afirmație se bazează pe ceea ce ESTE SCRIS în „Întâia epistolă a lui Pavel către Corinteni” 3:10-15

        10. După harul lui Dumnezeu, care mi-a fost dat, eu, ca un meşter-zidar înţelept, am pus temelia, şi un altul clădeşte deasupra. Dar fiecare să ia bine seama cum clădeşte deasupra.

        11. Căci nimeni nu poate pune o altă temelie decât cea care a fost pusă, şi care este Isus Hristos.

        12. Iar DACĂ CLĂDEȘTE CINEVA pe această temelie, aur, argint, pietre scumpe, LEMN, FÂN, TRESTIE,

        13. LUCRAREA FIECĂRUIA VA FI DATĂ PE FAȚĂ: ziua Domnului o va face cunoscut, căci se va descoperi în foc. ȘI FOCUL VA DESCOPERI CUM ESTE LUCRAREA FIECĂRUIA.

        14. Dacă lucrarea zidită de cineva pe temelia aceea, rămâne în picioare, el va primi o răsplată.

        15. DACĂ LUCRAREA LUI VA FI ARSĂ, ÎŞI VA PIERDE RĂSPLATA.

        CÂT DESPRE EL, VA FI MÂNTUIT, DAR CA PRIN FOC.

        Multă sănătate!

    • Constructia pe care o propui (1-7) nu este cronologica:
      – tesaloniceni – daniel – apocalipsa 19-20 – apocalipsa 5 (este fain daca ai citi Biblia odata in felul cronologic scris si dupa aia in felul cronologic faptic)
      – propun sa asteptam urmatorul articolpe acest blog: “In articolul urmator vom aborda cu ajutorul Domnului prezentarea cartii Daniel si dupa aceea un rezumat al cartii Apocalipsa.”
      – aceasta ordine de a privi evenimentele viitoare este bazata pe o anumita teorie si punct de vedere.

    • Pace Frate Victor. , imi place comentariul tău de mai sus , in legatura cu Calendarul Biblic al Evenimentelor Viitoare ( Escatologice ) în. Lumina Bibliei , Fi Binecuvîntat de Hristos – Isus , Mesia , Amin !

  3. BAZELE BIBLICE ALE INSTAURĂRII ÎMPĂRĂŢIEI DE O MIE DE ANI PE PĂMÂNT

    În articolul „Descifrând Apocalipsa…” autorul a consemnat că „Apocalipsa se intelege in raport cu cine si ce face Domnul Isus, dar actiunea Lui este cronologica, structurata, si precisa. Numai dupa aceea simbolistica cartii Apocalipsa se ia in consideratie. Sunt multi nestiutori care discuta simbolistica, metafore si alegorii din cartea Apocalipsa si nu ajung nicaeri.”

    CITIREA ACESTOR TREI FRAZE M-AU DUS CU GÂNDUL ÎN ANUL 2000 (în zilele de luni 22 mai, marți 23 mai și miercuri 24 mai) CÂND LA BISERICA BAPTISTĂ GOLGOTA, DIN BUCUREȘTI, A AVUT LOC O CONFERINȚĂ a carei temă a fost cartea APOCALIPSA:
    VIITORUL ÎN LUMINA PROFEȚIEI – SEMNELE VREMURILOR DIN URMĂ

    Trei pastori recunoscuți (D M, P D, I T) au vorbit, fiecare în câte o zi de la ora 18.30, dintr-o anumită perspectivă.
    – D M Semnele vremurilor din urmă în natură
    – P D Semnele vremurilor din urmă reflectate în tehnologie
    – I T Semnele vremurilor din urmă în Biserică

     Pastorul D M a încheiat cu un sfat:

    – „TRĂIEȘTE ca și cum HRISTOS A MURIT IERI, A ÎNVIAT AZI ȘI VA VENI MÂINE”.

     Pastorul P D a vorbit în data de 23 mai despre „Semnele vremurilor din urmă reflectate în tehnologie”, incluzând în comentariu multe informații despre evenimentele ce preced Împărăția de o mie de ani.

    Printre altele am reținut că:

    – „UMANITATEA niciodată n-a putut fi CONTROLATĂ DEPLIN, DAR ÎN VIITOR VA FI…

    – SATANA CUNOAȘTE BINE APOCALIPSA ȘI ÎȘI PREGĂTEȘTE VENIREA PE PĂMÂNT…
    [prin influiențarea creștinilor de a interpreta greșit Sfânta Scriptură și de a nu trăi viața de zi cu zi după standardul Domnului Isus Hristos- nota mea]

    – SATANA va avea o formă de întrupare ÎN ANTIHRIST…

    – [va exista o]… ARMONIE SATANO-UMANĂ CE VA FI DISTRUSĂ DE DUMNEZEU.”

     Iar Pastorul I T a afirmat:

    – „Apocalipsa 19:11-21 ESTE O SCRIERE METAFORICĂ…
    – Sabia Cuvântului ucide pe omul cel vechi pentru nașterea omului nou….
    – Națiunile sunt ucise și reînviate prin Evanghelie”.

    Prin aceste afirmații pastorul I T promova și susținea concepția că, „ISUS VA REVENI DUPĂ CE CREȘTINII (NU HRISTOS ÎNSUȘI) VOR FI INSTAURAT ÎMPĂRĂȚIA PE ACEST PĂMÂNT”.

    Afirmația că „Apocalipsa 19:11-21 este o scriere metaforică” EXCLUDE CONCEPȚIA că va exista O DOMNIE LITERALĂ DE 1000 DE ANI A LUI HRISTOS PE PĂMÂNT”.

    Prin afirmații de acest fel se spiritualizează pasaje întregi din Apocalipsa și din restul Bibliei eliminând evenimentele reale cu caracter escatologic din sfera pământului, dând naștere unor pseudo-realități biblice virtuale.

    Acest gen de afirmații pun sub semnul întrebării realitatea literală nu numai a cărții Apocalipsa, ci și a primelor trei capitole din Genesa, contestate atât de vehement de teologii liberali.

    Astfel că întrebările următoare se impun în mod imperative celui care citește și studiază cartea Apocalipsa:

    – Va fi sau nu va fi o Împărăție de o mie de ani pe pământ?
    – Ce importanţă are faptul că va fi sau nu va fi o Împărăţie de 1000 de ani pe pământ?
    – Vor fi mai multe judecăţi sau doar una generală? Unde şi când vor avea loc?
    – Sunt termenii din limba greacă pentru învierea spirituală şi cea în trup aceiaşi?
    – Vor fi mai multe învieri în trup sau doar una?

    PRINCIPIUL LUI ARISTOTEL, PRINCIPIUL NONCONTRADICŢIEI

     Principiul noncontradicţiei este cel mai important dintre toate principiile logice, spunea Aristotel, întemeietorul logicii, pe care l-a formulat cu ≈ 350 de ani înainte de naşterea Domnului Isus Hristos.

     DEFINIŢIE. Două enunţuri, dintre care unul afirmă şi celălalt neagă acelaşi predicat despre acelaşi subiect, nu pot fi ambele adevărate în acelaşi timp şi sub acelaşi raport.

     CONSECINŢE. Odată asumată sau trecută cu vederea o asemenea contradicţie duce la imposibilitatea de a mai deosebi adevărul de fals, pentru că asumând o asemenea contradicţie drept premisă se poate demonstra, în sensul strict al cuvântului, absolut orice.

     Împărăția de 1000 de ani va fi pe pământ: PASAJE BIBLICE:

     Luca 1:31-32 … Îngerul Gavril o anunţat-o pe fecioara Maria în legătură cu naşterea lui Mesia:
    „EL VA FI MARE şi va fi numit FIUL CELUI PREA ÎNALT; şi DOMNUL DUMNEZEU ÎI VA DA TRONUL TATĂLUI SĂU DAVID. VA ÎMPĂRĂŢI PESTE CASA LUI IACOV în veci şi ÎMPĂRĂŢIA LUI NU VA AVEA SFÂRŞIT.”

     APOCALIPSA 5:9-10 … ai fost înjunghiat, şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam. AI FĂCUT DIN EI O ÎMPĂRĂŢIE ŞI PREOŢI PENTRU DUMNEZEUL NOSTRU, ŞI EI VOR ÎMPĂRĂŢI PE PĂMÂNT!”

     APOCALIPSA 20:6 … VOR FI PREOŢI AI LUI DUMNEZEU ŞI AI LUI HRISTOS, ŞI VOR ÎMPĂRĂŢI CU EL O MIE DE ANI.

     În Evanghelia după Matei 2:2 descoperim întrebarea magilor: „Unde este Împăratul de curând născut al Iudeilor, căci I-am văzut steaua în răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.

     Tot în Evanghelia după Matei 13:37-41 Domnul Isus se prezintă pe Sine ca Împăratul:
    “Cel ce seamănă sămânţa bună este Fiul Omului… Sămânţa bună sunt fiii Împărăţiei…Fiul Omului va trimite îngerii Săi şi ei vor smulge din Împărăţia Lui… pe cei ce săvârşesc fărădelegea.”

     Apostolul Pavel în 1Corinteni 15:24-25 a scris:
    a)„TREBUIE CA EL SĂ ÎMPĂRŢEASCĂ până va pune pe toţi duşmanii Săi sub picioarele Sale.
    b) În urmă… EL VA DA ÎMPĂRĂŢIA ÎN MÂINILE LUI DUMNEZEU TATĂL.”

     Conceptul despre Împărăţia lui Israel este prezent atât în Vechiul Testament, în 1Samuel 24:20, cât şi in Noul Testament, în Faptele Apostolilor 1:6.
    În pasajul din 1Samuel 24:20 regele Saul adresându-se lui David îi spune:
    „ Acum iată, ştiu că tu vei domni, şi că împărăţia lui Israel va rămâne în mâinile tale.”
    Iar în pasajul din Faptele Apostolilor 1:6 este consemneată întrebarea adresată de apostoli DOMNUL ISUS HRISTOS: „DOAMNE, ÎN VREMEA ACEASTA AI DE GÂND SĂ AŞEZI DIN NOU ÎMPĂRĂŢIA LUI ISRAEL?”

     Chiar şi teologii amilenişti şi postmilenişti conchid că, INTERPRETÂND LITERAL BIBLIA ŞI ÎNŢELEGÂND CUVINTELE ŞI AFIRMAŢIILE SCRIPTURII ÎN SENSUL LOR NORMAL, OBIŞNUIT, REZULTĂ CĂ ISUS HRISTOS VA DOMNI 1000 DE ANI PE PĂMÂNT.

     Atenție!
    – Limbajul metaforic, spiritual, conține în sine un adevăr sau adevăruri consemnate de Duhul Sfânt în pasajele respective din Sfânta Scriptură.

    – Orice studiu din Biblie trebuie precedat de rugăciune și chiar de post, iar cercetătorul biblic trebuie să fie călăuzit și iluminat de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, nu de firea pământească.

    – În Evanghelia după Ioan 16:13-15 sunt consemnate promisiunile Domnului Isus Hristos:

    „Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului [DUHUL SFÂNT], ARE SĂ VĂ CĂLĂUZEASCĂ ÎN TOT ADEVĂRUL; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit, şi VĂ VA DESCOPERI LUCRURILE VIITOARE.

    EL MĂ VA PROSLĂVI, pentru că va lua din ce este al Meu [AL DOMNULUI ISUS ESTE ȘI CUVÂNTUL SCRIS, BIBLIA-SFÂNTA SCRIPTURĂ] şi VĂ VA DESCOPERI. Tot ce are Tatăl, este al Meu; de aceea am zis că va lua din ce este al Meu şi vă va descoperi.

    – Întotdeauna limbajul literar în Biblie, indiferent de gen, conține un adevăr de la Dumnezeu, care UNEORI poate fi descoperit doar printro exegeză corectă, având la baza studiului traducerea literală a pasajelor din copiile manuscriselor existente de limba ebraică, aramaică și cele de limba greacă pentru Noul Testament.

     Chiar dacă cei care nu cred în Mileniu sunt sinceri în afirmaţiile lor, SINCERITATEA NU REPREZINTĂ UN TEST AL ADEVĂRULUI. Oamenii au greşit şi încă pot greşi din sinceritate.

     ADEVĂRUL ESTE PRIN NATURA SA EXCLUSIVIST, nu îngăduie o altă concluzie:
    DOAR UNA DIN DOUĂ sau mai multe CONCEPŢII ESTE ADEVĂRATĂ, iar CELALTĂ ESTE FALSĂ!

    Cea falsă trebuie abandonată ca fiind iraţională.

    ÎMPĂRĂŢIA DE 1000 DE ANI PE PĂMÂNT
    – CRITERII BIBLICE AUTORITATIVE –

    1) Citirea și studierea sistematică a Bibliei, prin călăuzirea Duhului Sfânt, pentru cunoașterea generală a Cuvântului lui Dumnezeu. Aceasta este o condiție primordială pentru interpretarea corectă a Sfintei Scripturi

    2) Înțelegerea și acceptarea revelaţiei progresive a Sfintei Scripturi (Geneza 1:1; Coloseni 1:16; 1Corinteni 15:23-26; Coloseni 2:9-10; Evrei 1:1; 2 Petru 1:19).

    Dumnezeu descoperă în Sfânta Scriptură în mod progresiv adevărul despre Sine, despre universul creat de El și despre om.

    „Dumnezeu nu a descoperit tot adevarul despre Sine dintr-o dată, ci S-a revelat gradat, pas cu pas, unor oameni diferiţi de-a lungul istoriei (cf. Evrei 1:1)…

    Revelaţia lui Dumnezeu este progresivă şi culminează în revelaţia privitoare la [Domnul Isus] Cristos [revelație consemnată în Noul Testament].”

    Un exemplu de revelație progresivă este înțelegerea structurii morfo-funcționale a omului creat de Dumnezeu și culminează cu afirmațiile Domnului Isus și ale apostolului Pavel din Noul Testament.

    3) Interpretarea literală a Bibliei prin călăuzirea Duhului Sfânt se referă la o interpretare „normală” – înţelegând cuvintele şi afirmaţiile Scripturii in sensul lor normal, obişnuit. (Ps 22; Is 7:14; 53:1-12; Mica 5:2).

    Întotdeauna limbajul literar în Biblie, indiferent de gen, conține un adevăr de la Dumnezeu, care UNEORI poate fi descoperit doar printro exegeză corectă, având la baza studiului traducerea literală a pasajelor din copiile manuscriselor existente de limba ebraică, aramaică și cele de limba greacă pentru Noul Testament.

    4) Distincţia dintre Israel şi Biserică (1Corinteni 10:32; Romani 9:6).

    Termenul Israel se referă întotdeauna la descendenții fizici ai lui Iacov; NICĂIERI NU SE REFERĂ LA BISERICĂ.

    1 Corinteni 10:32 Să nu fiţi pricină de păcătuire nici pentru Iudei, nici pentru Greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu.

    Romani 9:6… nu toţi cei ce se coboară din Israel, sunt Israel;…

    5) Teoria inspiraţiei verbale (plenară, infailibilă, ineranţă nelimitată) a Bibliei (2 Samuel 23:2; Matei 4:4; 5:17-18; Ioan 10:35; 1 Timotei 5:18; 2 Petru 1:19-21; 3:16;).

    Dumnezeu i-a supravegheat pe autorii umani ai Bibliei în aşa fel încât aceştia au compus şi au înregistrat mesajul Lui către omenire fără eroare în cuvintele textelor originale.

    6) Existenţa profeţiilor escatologice în VECHIUL TESTAMENT şi Noul Testament (Deuteronom. 4:30; 1Samuel 4:20; Isaia 9:6-7; Daniel 9:24-27; Zaharia 4:9; Fapte 1:3,6-7; 1Corinteni 15:23-24; Apocalipsa 3:21; 20:4).

    Dacă profeţiile soteriologice s-au împlinit 100%, de ce profețiile escatologice n-ar fi literale?

    În acest sens Apocalipsa 20 este un capitol literal.

    7) DISCURSUL PRO-MILENIU AL DOMNULUI ISUS HRISTOS (Matei 23:37-39; Fapte 1:6-7).

    În Evanghelia după Matei, DOMNUL ISUS HRISTOS arată în capitolul 23:37-39 că, deşi poporul Israel L-a respins, nevâzand în El pe Mesia, (Ierusalimul, capitala Israelului, reprezintă în acest caz tot poporul Israel) totuşi ei Îl vor mai vedea, Îl vor accepta si nu-L vor mai respinge la cea de-a doua venire a Sa, profeţită în Zaharia 12:10.

    Atunci se va împlini pentru tot poporul Israel profeţia din Psalmul 118:26, când toţi vor spune la a doua venire a Domnului Isus: „Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului!” inaugurând astfel pe pământ începutul Împărăţiei de o mie de ani, aşa cum a fost profeţit şi în cartea Isaia, cap. 65.

    Deci, Împărăţia de o mie de ani ţine încă de viitor şi este o realitate afirmată de DOMNUL ISUS HRISTOS.

    Şi tot o realitate afirmată de DOMNUL ISUS HRISTOS este că Israel se află încă în planul lui Dumnezeu ca naţiune, cu un rol bine definit în viitor.

    Reînfințarea statului Israel în anul 1948 a creat cadrul profetic și istoric în care Domnul Isus Hristos se va întoarce pentru a-Și instaura personal Împărăția lui Israel pe pământ.

    DE REȚINUT CĂ atât concepția AMILENISTĂ (Mileniul este perioada de pe pământ între cele două veniri) cât și CONCEPȚIA POSTMILENISTĂ, dar şi O ALTĂ FORMĂ DE AMILENISM care susţine că „MILENIUL ESTE STAREA PREZENTĂ A SFINŢILOR DIN CER” au apărut ÎN PERIOADA în care ISRAELUL NU MAI EXISTA CA STATdin ANUL 70 D.H.

    Un alt pasaj biblic care validează, tot prin Domnul Isus Hristos, faptul că Israel se mai află încă în planul lui Dumnezeu ca naţiune se află în Faptele Apostolilor capitolul 1.

    După ce în versetul 3 evanghelistul Luca precizează că după înviere Domnul Isus s-a arătat deseori ucenicilor „timp de patruzeci de zile … vorbind cu ei lucrurile privitoare la Împărăţia lui Dumnezeu” (ÎMPĂRĂŢIA NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU BISERICA!!), în versetul 6 apostolii „…L-au întreabat:

    „DOAMNE, ÎN VREMEA ACEASTA AI DE GAND SĂ AŞEZI DIN NOU ÎMPĂRĂŢIA LUI ISRAEL ?”

    Iar Domnul Isus Hristos în versetul 7 le-a răspuns:

    „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatal le-a păstrat sub stăpânirea Sa”.

    Prin aceste versete Domnul Isus reafirmă încă odată faptul că El a discutat cu ucenicii şi despre ROLUL LUI ISRAEL CA NAŢIUNE ÎN PLANUL LUI DUMNEZEU şi despre ROLUL LUI ISRAEL ÎN ÎMPĂRĂŢIA DE O MIE DE ANI CE URMA SA VINĂ (adevăr implicit).

    Însă, la întrebarea ucenicilor, vizând data când urma să fie aşezată această Împaraţie a lui Israel, Domnul Isus le-a răspuns că nu pot cunoaşte când anume va veni Împaraţia Sa, declanşarea acestui eveniment fiind exclusiv sub autoritatea Tatălui.

    De remarcat că în Faptele Apostolilor capitolul 1:7, Domnul Isus Hristos vorbeşte de KAIROUS, „soroacele”, adică de PERIOADE DE TIMP (esența dispensaționalismului).

    În Concordanţa lui Strong nr. cuvântului KAIROS,-ou, o, este 2540; iar în „Dicţionarul grec-român pentru studiul cuvintelor Noului Testament (Arad 1999)”, tradus după Noul Testament grecesc editat de Kurt Aland, Mattew Black, Carlo M. Martini, Bruce M. Metzger şi Allen Wikgren, publicat de Societatea biblică Unită, Suttgart 1983) sensurile cuvântului grec sunt: „o perioadă de timp, vreme (referindu-se la timp), timp (corespunzător, potrivit), prilej, ocazie; oportunitate”.

    În textul grec cuvântul KAIROUS este la plural şi nu poate fi tradus sub nicio formă cu „ZIUA”, cum a făcut International Bible Society în „Noul Testament O traducere în limba română contemporană”.

    Traducerea nu este îndreptăţită de copiile manuscriselor din limba greacă, ediţiile 1993/4/5/6: The Greek New Testament, edited by Barbara Aland, Kurt Aland, Johannes Karavidopoulos, Carlo M. Martini, Bruce Metzger Forth Revisied Edition, 1993 United Bible Societes. Acolo se află KAIROUS, plural nu singular !!

    International Bible Society în „Noul Testament O traducere în limba română contemporană” AU FĂCUT LUCRUL ACESTA pentru A SUSȚINE AMILENISMUL!

    ÎN ACEST TEXT, din Faptele Apostolilor, ESTE CONFIRMAT de Domnul Isus Hristos DISPENSAŢIONALISMUL BIBLIC şi RĂMÂNEREA PE SCENA „ISTORIEI SACRE” A ISRAELULUI CA NAŢIUNE ÎN PLANUL LUI DUMNEZEU.

    DOVEZILE CONCLUDENTE PENTRU ADEVĂRUL UNEI DOCTRINE SUNT ÎN PRIMUL RÂND CELE EXEGETICE!!

    Când va fi instaurată „Împărăţia de o mie de ani”, Biserica va fi împreună cu Domnul Isus Hristos la conducerea Împărăţiei. Atunci apostolii vor „judeca” (conduce) cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Alături de Domnul Isus Hristos, Biserica va avea un rol activ, iar Israelul îşi va asuma rolul de „misionar” printre popoarele lumii. Nu vor mai fi doar depozitari ai învăţăturii lui Dumnezeu, ci şi iradiatori ai mesajului evangheliei printre naţiuni.

    8) DISCURSUL PRO-MILENIU AL APOSTOLULUI PAVEL. ISRAELUL ÎN PLANUL LUI DUMNEZEU CA NAȚIUNE (Romani 11:25-27; 1Corinteni 15:24-28).

    În anul 57 d.H., la aproape 24 de ani de la omorârea lui Ştefan, apostolul Pavel îndrumat de Duhul Sfânt scria în Romani 11:25,

    „Fraţilor, pentru ca să nu vă socotiţi singuri inţelepţi, nu vreau să nu ştiţi taina aceasta: o parte din Israel a căzut într-o împietrire, care va ţinea până va intra numărul deplin al Neamurilor” [Naţiunilor].

    În versetul 28 apostolul Pavel scrie despre Israelul împietrit:

    „În ce priveşte Evanghelia ei sunt vrăjmaşi, și aceasta spre binele vostru, dar în ce priveşte alegerea, sunt iubiţi din pricina părinţilor lor” [Avraam, Isaac si Iacov].

    Deci, Israelul chiar împietrit a rămas întotdeauna în planul lui Dumnezeu ca naţiune.

    Şi chiar dacă Israel a falimentat în legamântul mozaic prin neprimirea Domnului Isus Hristos ca Mesia, Israelul are o a doua şansă în viitor, în legamantul avraamic, legământ necondiţionat, încheiat de Dumnezeu cu Avraam, părintele poporului Israel, legământ reconfirmat de Dumnezeu în „Epistola lui Pavel către Galateni” 3:16-18.

    EROAREA FUNDAMENTALĂ în interpretarea acestui text din Romani 11:25-28, care se face DE CĂTRE CEI CARE SUSȚIN că Israel n-ar mai fi în planul lui Dumnezeu ca naţiune, este că aceştia consideră că evreii care L-au acceptat, şi-L vor mai accepta pe Domnul Isus Hristos în decursul istoriei ca Mesia, ar fi din rândul celor care au căzut în împietrire. FALS!

    Apostolul Pavel a precizat:
    „…O PARTE DIN ISRAEL A CĂZUT ÎNTR-O IMPIETRIRE, CARE VA ŢINEA PÂNA VA INTRA NUMĂRUL DEPLIN AL NEAMURILOR”.

    DIN RÂNDUL ACESTORA NICIUN EVREU NU-L VA RECUNAŞTE PE ISUS DIN NAZARET CA MESIA.

    EI SUNT VRĂŞMAŞI DEPLINI AI EVANGHELIEI PÂNĂ SE VA ÎMPLINI NUMĂRUL DEPLIN AL NEAMURILOR!

    EVREII, CARE ÎN DECURSUL ISTORIEI L-AU RECUNOSCUT PE ISUS DIN NAZARET CA FIIND MESIA,

    FAC PARTE DIN „RĂMĂŞIŢA” CELOR CE NU Ş-AU ÎMPIETRIT INIMA.

    O dovadă că Israelul este distinct faţă de Biserică, şi că a rămas în planul lui Dumnezeu ca naţiune, o găsim în Noul Testament şi a fost consemnată de apostolul Pavel în „Întâia epistolă către Corinteni”, (scrisă aproximativ în anul 56 d.H.) în capitolul 10, cu versetul 32, unde este scris: „Să nu fiţi pricină de păcătuire nici pentru Iudei, nici pentru Greci, nici pentru Biserica lui Dumnezeu”.

    Rezultă din acest verset că, dacă până la coborârea Duhului Sfânt în ziua Cincizecimii Dumnezeu a lucrat în decursul istoriei, după căderea omului în păcat, cu două categorii de oameni:
    – mai întâi patriarhii şi naţiunile,
    – apoi Israelul şi naţiunile,
    – iar odată cu apariţia Bisericii în ziua Cincizecimii, Dumnezeu a început să lucreze, lucrează şi va mai lucra cu trei categorii de oameni: Israelul, Naţiunile şi Biserica.

    La întrebarea „A LEPĂDAT DUMNEZEU PE POPORUL SĂU?” răspunsul apostolului Pavel este ferm: „NICIDECUM!”

    Apoi, apostolul Pavel demonstrează în Romani 11:25 şi 28 că ISRAEL SE AFLĂ ÎNCĂ ÎN PLANUL LUI DUMNEZEU CA NAŢIUNE,

    iar ÎN 1 CORINTENI 10: 32 DECLARA CĂ POPORUL ISRAEL ESTE DISTINCT DE BISERICĂ.

    Un argument împotriva faptului că Israelul n-ar mai fi în planul lui Dumnezeu ca naţiune îl reprezintă ducerea în robia asiriană, în anul 721 î.d.H., a zece din seminţiile lui Israel.

    S-ar putea crede că cele zece seminţii au fost asimilate şi s-au pierdut,
    dar după aproape 800 de ani de la ducerea în robia asiriană,

    apostolul Pavel a consemnat în Faptele Apostolilor, capitolul 26 cu versetele 6 şi 7, aproximativ în anul 63, că,

    „… acum, sunt dat în judecată, pentru nădejdea făgăduinţei, pe care a făcut-o Dumnezeu părinţilor noştri, şi a cărei împlinire o aşteaptă cele douasprezece seminţii ale noastre, care slujesc necurmat lui Dumnezeu, zi şi noapte …”

    Iar în Evanghelia după Luca, la capitolul 2:36 este semnalată prezenţa lui Ana din seminţia lui Aşer (!!) în anul când, la 40 de zile după naştere, Pruncul Isus a fost dus la Templu ca să fie închinat Domnului conform Legii.

    În anul naşterii Domnului Isus seminţia lui Aşer nu dispăruse, fapt consemnat tot după aproape 800 de ani.

    Deci aceste „seminţii” nu sunt pierdute şi dacă majoritatea israeliţilor nu ştiu astăzi din ce seminţie fac parte, Dumnezeu în omniscienţa Sa ştie în mod sigur şi nu va greşi când va alege in viitor pe cei 144.000 de israeliţi despre care „vorbeşte” cartea Apocalipsa în capitolul 7.

    9) Argumentul istoric – Chiliasmul primilor creştini (Clement din Roma, Ignaţiu de Antiohia, Papias, Iustin Martirul, Ireneu, Tertulian).Ei au crezut în ceea ce le-au explicat apostolii, că Împărăţia de 1000 de ani va fi pe pământ.

    Termenul Mileniu îşi are originea în limba latină şi înseamnă „o mie”. Aceasta înseamnă de fapt Mileniul – o mie de ani.

    În limba greacă termenul folosit pentru „o mie de ani” era Chilios.

    Din cauza aceasta credinţa în Împărăţia de o mie de ani a Domnului Isus Hristos aici pe pământ a fost denumită de către scriitorii creştini din primele trei secole chiliasm. Chiliasmul reprezintă argumentul istoric.

    INORMAȚII SUPLIMENTARE

    „Încă de la începuturile sale biserica a fost premilenistă în credinţa ei. Didahiile (circa 100 d.Cr.), Clement din Roma (96 sau 97 d.Cr.), Pastorul din Herma (140-150 d.Cr.), Ignaţiu de Antiohia (50-115? d.Cr.), Papias (80-163 d.Cr.), Iustin Martirul (100 d.Cr.), Ireneu (200 d.Cr.), Tertulian (150-225 d.Cr.) şi alte surse ne arată că biserica primară credea în revenirea lui Isus Cristos pentru a-şi instaura personal împărăţia pe pământ.”

    Chiar şi părintele amilenismului Origen (ca. 185–ca. 254 ) a fost la început premilenist. Mai târziu a spiritualizat împărăţia viitoare şi a considerat-o ca fiind epoca bisericii de la Adam şi până în „prezent” [ prezentul lui Origen !?].

    La fel ca şi Origen, Augustin a fost la început premilenist. „Preluând această idee, a spiritualizarii conceptului de împărăţie, Augustin (354-430) a făcut ca ea sa însemne existenţa Bisericii în această lume; totuşi el a înţeles în mod literal cei o mie de ani, aceştia începeau de la înalţarea Domnului Isus Hristos şi se terminau în anul 1000 la revenirea Sa.” Când a trecut anul 1000, fără ca Domnului Isus Hristos să revină, „cei o mie de ani au fost spiritualizaţi pentru a însemna o perioadă nedefinită de timp sau întreaga perioadă între prima şi a doua venire a Mântuitorului nostru”.

    Luther şi Calvin au fost amilenişti în escatologia lor, mulţumindu-se „să urmeze învăţătura Bisericii Romei, care la rândul ei l-a urmat pe Augustin”.

    În epoca modernă a apărut pe lângă amilenismul lui Augustin ( Mileniul este perioada de pe pământ între cele două veniri) şi o altă formă de amilenism care susţine că „Mileniul este starea prezentă a sfinţilor din cer ( Biblical Doctrines – Doctrine Biblice, New York: Oxford, 1929,p.643-644)”.

    [Informaţii din Charles Ryre, Teologie elementară, Romanien edition Published by BEE International, Dallas, Texas, 1993, produced by permission of Scripture Press, pp. 483-485].

    • “Un alt pasaj biblic care validează, tot prin Domnul Isus Hristos, faptul că Israel se mai află încă în planul lui Dumnezeu ca naţiune se află în Faptele Apostolilor capitolul 1.

      După ce în versetul 3 evanghelistul Luca precizează că după înviere Domnul Isus s-a arătat deseori ucenicilor „timp de patruzeci de zile … vorbind cu ei lucrurile privitoare la Împărăţia lui Dumnezeu” (ÎMPĂRĂŢIA NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU BISERICA!!), în versetul 6 apostolii „…L-au întreabat:

      „DOAMNE, ÎN VREMEA ACEASTA AI DE GAND SĂ AŞEZI DIN NOU ÎMPĂRĂŢIA LUI ISRAEL ?”

      Iar Domnul Isus Hristos în versetul 7 le-a răspuns:

      „Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatal le-a păstrat sub stăpânirea Sa”.

      Pace!
      Sunt interesante informatiile enuntate aici, dar unele nu au suport biblic! Este usor sa dai la cineva cateva versete biblice, dar nu la fel de usor sa poti da o interpretare corecta si unitara. Avem nevoie de calauzirea Duhului Sfant pentru a intelege lucrurile Duhului. Nu-i usor sa asezi cronologic – in timp si spatiu – lucrurile din sferea Duhului. De aici si toate interpretarile parabiblice care le au unii cu privire la vremea sfarsitului. Ap. Ioan era in Duhul cand a primit revelatia. Trebuie sa avem grija sa nu interpretam “in fire” sau “cu firea” lucrurile atemporale. Altfel ne invartim in jurul literei, fara sa ajungem la lucrururile duhovnicesti.

      Personal, departe de mine gandul ca Israel nu se mai afla in planul lui Dumnezeu! Ce-i al lor, este al lor; la fel si cu Biserica. Cu ei a inceput istoria Rascumpararii, cu ei se va tremina istoria. Dar cat priveste Imparatia lui Israel, Domnul le-a spus: “Nu este treaba voastră să ştiţi vremurile sau soroacele; pe acestea Tatăl le-a păstrat supt stăpînirea Sa”. Scenariul (inclusiv ordinea cronologica a evenimentelor), in mod desavarsit le stie NUMAI Tatal! Unele din ele vor fi dupa plecarea Bisericii in slava. In timpul celor patruzeci de zile dupa inviere, Domnul Isus “vorbind cu ei despre lucrurile privitoare la Împărăţia lui Dumnezeu” (Fapte 1:3). Atentie: scrie Împărăţia lui Dumnezeu. Iar mai sus ati spus: “(ÎMPĂRĂŢIA NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU BISERICA!!)”. Dar tocmai cu BISERICA are de-a face Imparatia lui Dumnezeu! Despre asta este vorba in tot Noul Testament! Eu as spune atfel: IMPARATIA LUI DUMNEZEU NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU IMPARTIA LUI ISRAEL!
      Apoi spuneti:
      “Prin aceste versete Domnul Isus reafirmă încă odată faptul că El a discutat cu ucenicii şi despre ROLUL LUI ISRAEL CA NAŢIUNE ÎN PLANUL LUI DUMNEZEU şi despre ROLUL LUI ISRAEL ÎN ÎMPĂRĂŢIA DE O MIE DE ANI CE URMA SA VINĂ (adevăr implicit).”
      Asta spuneti dvs., dar nu si Cuvantul lui Dumnezeu. In timpul celor patruzeci de zile, Domnul Isus le-a dat poruncile si invataturile de bază pentru noua dispensatie (Noul Legamant): Cina Domnului și Botezul. Invataturile din “seminarul” celor patruzeci de zile s-a transformat într-un “cod” de doctrine care se va numi: Invatatura Apostolilor. Apotolul Pavel o va completa apoi cu scrierile/epistolele sale.

      Fiti binecuvantat! 🙂

        • Frate Paul, nu stiu cum sa va spun, dar oarecum nu ma surprinde afirmatia dvs. legat de “spiritualizare”; imi este cunoscuta. Haideti sa lasam lucrurile asa… Va propun altceva: Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun! Asa fac eu cu postarile dvs., cu asa va invit sa faceti si dvs. Sunt prea spiritual in ce am scris? Slava Domnului! Inseamna ca sunt pe drumul cel bun. Sa dea Domnul sa fiu si practica!
          Si sa va raspund la intrebare: Slujesc in mai multe biserici baptiste din vestul Romaniei.

          Har si pace!

          • Draga frate,
            Multumesc de clarificare, dar nu inteleg de ce nu iti pui numele intreg. Vremea comunistilor s-a terminat. Ce atata secretomanie? Pe de alta parte, cand am spus ca spiritualizezi, m-am referit la faptul ca tu il atentionezi pe fratele care a scris acea cronologie ca pune lucruri de la el, si ca Ioan era in Duhul, iar fratele nu prea. Eu il stiu bine pe acest frate si este ancorat in Scriptura si trecut prin necazuri mai mult decat iti dai tu seama.
            Voi mai revenii ☺

      • Eu sunt de acord cu imparatia milenara dar am o dilema – am citit cu atentie in Apocalipsa 20, dar nu spune concret daca aceasta imparatie se va afla pe pamant sau in cer.

        Daca citim pasajul, vedem aceste lucruri:
        a) Un inger se pogoara din cer, il leaga pe satan pentru o mie de ani, aceeasi mie de ani ca si cea a domniei, pentru ca zice versetul 7 ca dupa mia de ani, satan va fi dezlegat. Aici locul e clar – in adanc, dar e pentru satan.
        b) Ioan vede niste scaune de domnie, cu niste persoane pe ele, carora li s-a dat judecata – probabil in cer, nu se spune. Intelegem din 1 Corinteni 6 ca sunt sfintii, desi nu e clar care dintre ei, adica din ce epoca a istoriei, pentru ca nu sunt toti. Din derularea versetului 4 ar parea ca este vorba doar despre martirii din Necazul cel Mare, pentru ca ei sunt cei care n-au primit semnul fiarei. In acest caz, acestia sunt doar evrei? Pentru ca din Necazul cel Mare vor fi multi martiri si dintre Neamuri (Apoc 7:14). Dar nu spune nimic despre loc.
        c) Cei care imparatesc cu Hristos in Mileniu vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Hristos, iar Petru spune ca toti credinciosii sunt o preotie sfanta. Dar acest lucru nu ne ajuta nici sa determinam daca cei ce vor domni in Mileniu vor fi doar evrei sau si evrei si neamuri, nici sa aflam unde este locul acestui Mileniu.

        Care ar fi explicatia? Cum putem sti care este locul?

        • Daca te uiti din nou pe articol o sa vezi ca Apocalipsa este continuare normala a cartii Daniel si ca Apocalipsa nu a aparut deodata fara legatura cu Vechiul Testament. Raspunsurile le ai atat in Vechiul Testament cat si in Evanghelii. Vom mai revenii.

          • De accord, dar asta nu explica nici locul si nici caracterul evreiesc sau nu al imparatiei milenare. In ce priveste relatia Daniel – Matei – Apocalipsa, sunt perfect de acord, dar nelamurirea mea tine de cum trebuie interpretate, dinspre Vechiul Testament spre Noul, sau invers, tinand cont de progresia revelatiei. Va rog sa tratati aceste lucruri in articolul viitor, daca e posibil.

        • *********************************************************************
          Apocalipsa 5:10 indică locul unde va se va desfășura istoria Împărăției de o mie de ani și unde vor ÎMPĂRĂȚII PREOȚII:
          PE PĂMÂNT!

          APOCALIPSA 5

          – 9… ai fost înjunghiat, şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam.

          – 5. AI FĂCUT DIN EI O ÎMPĂRĂŢIE ŞI PREOŢI PENTRU DUMNEZEUL NOSTRU, ŞI EI VOR ÎMPĂRĂŢI PE PĂMÂNT!”

          ***********************************************************************
          Apocalipsa 20:6 indică cât timp preoții vor ÎMPĂRĂȚI CU
          îMPĂRATUL HRISTOS: O MIE DE ANI!

          APOCALIPSA 20

          6 … VOR FI PREOŢI AI LUI DUMNEZEU ŞI AI LUI HRISTOS, ŞI VOR ÎMPĂRĂŢI CU EL O MIE DE ANI.

          • Da, in principiu sunt de acord, dar problema este ca, daca ne uitam la Petru, el spune ca cei ce sunt mantuiti, toti formeaza preotia. Totusi, in Apoc 20 e clar ca nu toti imparatesc in mileniu, ci doar cei ce vin din Necazul cel Mare. Apoi daca conectam Apoc 5 cu 20 atunci Imparatia Milenara nu mai este evreiasca, ci in ea vor domni alaturi de Domnul Hristos atat evrei cat si neamuri (Apoc 5:5), ceea ce desfiinteaza deosebirea dintre Israel si Biserica.

      • Stimate frate Pastor F.B., pace!

        Recunosc că din grabă, în propoziția enunțiativă imperativă:

        „(ÎMPĂRĂŢIA NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU BISERICA!!)”,

        am greșit omițând să atașez subiectului ÎMPĂRĂȚIA și complementului indirect BISERICA explicațiile apariției lor în timp.

        Pentru a fi înțeles ce am dorit să transmit prin afirmația scrisă, corect era să fi scris:

        („ÎMPĂRĂŢIA, care a început în momentul lucrării publice a Domnului Isus,

        NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU BISERICA, care a luat ființă în Ziua Cincizecimii!!”).

        Vă doresc dumneavoastră și întregii familii, multă, multă sănătatea!

  4. BIBLIA AFIRMĂ CĂ EXISTĂ MAI MULTE ÎNVIERI,
    ÎN CONSECINȚĂ EXISTĂ ȘI MAI MULTE JUDECĂȚI.
    *
    * *
    1 Corinteni 15: 20. Dar acum, HRISTOS A ÎNVIAT DIN MORŢI, pârga celor adormiţi.

    21. Căci dacă moartea a venit prin om, tot prin om a venit şi învierea morţilor.

    22. Şi după cum toţi mor în Adam, tot aşa, TOŢI VOR ÎNVIA ÎN HRISTOS;

    23. dar FIECARE LA RÂNDUL CETEI LUI.

    HRISTOS ESTE CEL DINTÂI ROD;
    *
    * *
    (ÎNTRE ÎNVIEREA Domnului Isus Hristos și ÎNVIEREA CREDINCIOȘILOR adormiți în Hristos și îmbrăcarea în nemurire a celor în viață SE DESFĂȘOARĂ ISTORIA BISERICII.

    Această perioadă a început la zece zile după Înălțarea Domnului Isus la cer, la sărbătoarea Cincizecimii din Ierusalim, și continuuă încă.)
    *
    * *
    23….APOI, la venirea Lui, CEI CE SUNT AI LUI HRISTOS.
    *
    * *
    (Atunci va avea loc Răpirea Bisericii conform 1Tesalonicieni 4:13-18, EVENIMENT descris de apostolul Pavel ca o taină în 1Corinteni 15:51-53.

    De la Răpire și până la momentul când Domnul Isus v-a da Împărăția în mâinile lui Dumnezeu Tatăl, conform Apocalipsa 20, se va desfășura ISTORIA ÎMPĂRĂȚIEI DE 1000 DE ANI)
    *
    * *
    24. ÎN URMĂ, va veni SFÂRŞITUL, când EL VA DA ÎMPĂRĂŢIA ÎN MÂINILE LUI DUMNEZEU TATĂL, după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire şi orice putere.
    *
    * *
    (La finalul ÎMPĂRĂȚIEI DE 1000 DE ANI va veni sfârșitul când Domnul Isus va judeca pe toți necredincioșii din toate timpurile , DUPĂ CARE VA DA PE VECIE ÎMPĂRĂŢIA ÎN MÂINILE TATĂLUI.)
    *
    * *
    25. Căci trebuie ca El să împărăţească până va pune pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale.

    26. Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea.
    *
    * *
    „Apostolul Pavel FOLOSEŞTE ADVERBELE „epeita”=după aceea nr.Strong 1899) (v. 23) şi „eita”=pe urmă sau după aceea nr.Strong 1534) (v. 24), CARE INDICA O SUCCESIUNE TEMPORALĂ.

    Pentru a INDICA EVENIMENTE CONCOMITENTE el putea sa folosească adverbul „tote”, DAR NU A FĂCUT ACEST LUCRU.”
    *
    * *
    Sfânta Scriptură infirmă concepția că ar exista exista o înviere simultană pentru toţi oamenii din toate timpurile și o judecată unică pentru întreaga omenire.

    ******************************************************************

    Deci, BIBLIA AFIRMĂ CĂ EXISTĂ MAI MULTE ÎNVIERI,
    ÎN CONSECINȚĂ EXISTĂ ȘI MAI MULTE JUDECĂȚI.

    JUDECATA DE LA SCAUNUL LUI HRISTOS
    βηματος του χριστου

    a. Texte biblice: 1Corinteni 3.11-15, 2Corinteni 5:6-10

    b. Cine va fi judecat: NUMAI CREDINCIOȘII. Este diferită de judecata de la Tronul mare şi alb.

    c. În ce constă: ÎN RĂSPLĂTIRE.

    2) „Termenul folosit este bema = platformă înaltă, conectat cu jocurile atletice (jurizare). CREDINCIOSUL A FOST JUDECAT PENTRU CONDAMNARE LA CALVAR, CÂND A CREZUT ÎN DOMNUL ISUS HRISTOS” (Ioan 5.24, Coloseni 2:13b; 1Ioan 2:12)

    a. Judecătorul: DOMNUL ISUS HRISTOS (Ioan 5:22).

    b. Locul: ÎN CER, în CETATEA SFÂNTĂ-NOUL IERUSALIM (Ioan 14:1-3; Ap3:21; 21:2-3).

    c. Timpul: ÎN TIMPUL NECAZULUI CEL MARE (care începe în momentul când Antihristul „…Omul fărădelegii…fiul pierzării…potrivnicul…se va aşeza în Templul lui Dumnezeu, dându-se drept Dumnezeu” (2Tes 2).

    – Faptele şi cuvintele rele mărturisite sunt iertate, dar sunt luate în calcul ca şi cele bune la judecata pentru răsplătire (Rom 14:10,12; 1Cor 3:10-15; 2Cor 5-10).

    – Evaluarea lucrării de slujire se va face în lumina înzestrărilor pe care ni le-a dat Dumnezeu (1Cor 12:4-11; Rom 12:6-8; Efes 4:11-15).

    – Etalonul judecăţii va fi dragostea. A fost lucrarea de slujire a Domnului Isus făcută din dragoste sau din interes? (Marcu 12:29-31; Col 3:23; Efes 6:6-7).

    – Utilizarea timpului şi comportamentul în familie, în Biserică şi în societate. (Ps 90:12; 2Pet 3:12; 1Tim 5:8; Matei 12:36-37; 1Tim 3:15; Iacov 5:17; 2Pet 1:7b).

    *****************************************************************

    JUDECATA DE LA TRONUL SLAVEI LUI HRISTOS
    θρονου δοξης του χριστου

    JUDECATA NEAMURILOR
    *********************************
    Matei 25:31-46

    • Trei categorii de persoane sunt prezente

    1) OI, cei mântuiţi dintre neamuri;

    2) CAPRE, cei nemîntuiţi dintre neamuri; şi

    3) FRAŢI, rămăşiţa credincioasă din Israel.

    1) Locul – PE PĂMÂNT, Mt 25:31; Apoc 5:10; 20:4; Col 3:4.

    2) Timpul- DUPĂ BĂTĂLIA DE LA ARMAGHEDON, după 7 ani de la Răpirea Bisericii, Dan 9:27; Apoc 19:8.

    3) Cine vor fi judecaţi? CEI CARE VOR SUPRAVIEŢUI NECAZULUI CEL MARE.

    4) În ce constă judecata? Va decide cine va intra în Mileniu. Cei respinşi vor fi trimişi în focul cel veşnic.

    5) Criteriul de judecată. Modul în care s-au comportat cu credincioşii dintre evrei.

    Cei judecaţi vor fi „toate neamurile” care trăiesc în acel moment pe pămînt, cu excepţia lui Israel.

    SCENA SE PETRECE PE PĂMÎNT;

    NICI O CARTE NU ESTE DESCHISĂ;

    ESTE VORBA DE CEI CARE TRĂIESC

    ŞI NU DE CEI RĂPIŢI SAU ÎNVIAŢI DINTRE CEI MORŢI.

    • Faptul că cel drept şi cel nedrept sînt încă amestecaţi
    şi trebuie separaţi după stabilirea împărăţiei DOMNULUI ISUS HRISTOS pe pămînt,

    ARATĂ CĂ RĂPIREA NU PUTEA SĂ AIBĂ LOC ÎN ACEL TIMP al venirii Domnului Isus PE PĂMÂNT, după NECAZUL CEL MARE!

    JUDECATA LUI ISRAEL
    ****************************
    Texte biblice: Ezechiel 20:34-38; Maleahi 3:2-5.

    Cine va fi judecat: POPORUL ISRAEL.

    În ce constă: VA ÎNLĂTURA REBELI DIN ISRAELl.

    La final, evreii care vor crede, vor recunoaşte pe Mesia şi vor intra în împărăția de 1000 de ani.

    Judecătorul: DOMNUL ISUS HRISTOS.

    Locul: PE PĂMÂNT.

    Timpul: O PERIOADĂ DE TIMP, nu un eveniment unic, în timpul necazului cel mare, fără a se identifica cu aceasta.

    TREI GRUPURI DE OAMENI CARE VOR AVEA PARTE DE ÎMPĂRĂŢIA DE 1000 DE ANI

    BISERICA, în Locul preasfânt, adică în Cetatea Sfântă – Noul Ierusalim (360 000 km2), fiind părtaşă domniei şi preoţiei Domnului Isus Hristos (Apoc 3:21; 5:9-10; 20:4).

    ISRAEL, în Locul sfânt, slujind lui Dumnezeu pe pământ, în Noul Templu (≈130 km2) la fel ca leviţii din vechime (Ezechiel 40-46).

    NEAMURILE, în curtea de afară, venind să aducă Domnului închinarea lor, cum o făceau altădată cele 12 seminţii ale lui Israel (Ps 67; Zah 14:16; Mat 25:32;).

    *******************************************************************

    JUDECATA DE LA TRONUL MARE ȘI ALB
    θρονον μεγαν λευκον
    Apocalipsa 20:11-15

    2 Petru 2:10 În ziua aceea, cerurile vor trece cu troznet, trupurile cereşti se vor topi de mare căldură, şi pământul, cu tot ce este pe el, va arde.

    În timpul acelei judecăţi finale, când universul nu va mai exista, credincioşii din toate timpurile vor fi în Cetatea Sfântă, în Noul Ierusalim, Ioan14:1-3; Apoc 21:3.

    Locul – UNDEVA, unde nu vor mai exista cerurile şi pământul, Apoc 20:11. Va exista şi iazul de foc unde vor fi aruncaţi cu 1000 de ani înainte de judecata finală fiara şi proorocul mincinos, iar apoi Satan (Apoc 19:20; 20:10).

    Timpul – DUPĂ FINALUL ÎMPĂRĂŢIEI DE 1000 DE ANI, Apoc 20:7-11.

    Judecătorul: DUMNEZEU TATĂL PRIN FIUL

    Cine vor fi judecaţi? TOŢI NECREDINCIOŞII din toate timpurile.

    În ce constă judecata? În stabilirea gradului de pedeapsă pentru fiecare în parte.

    Baza judecăţii este CARTEA VIEȚII (determină destinul);
    şi CARTEA FAPTELOR OAMENILOR (care determină gradul de pedeapsă pentru fiecare individ în parte).

    În iazul de foc vor fi aruncaţi toţi necredincioşii DIN TOATE TIMPURILE, iar în final Moartea şi Locuinţa morţilor (Apoc 20:14).

  5. Scuzati-ma, care este Motivul de puneti initialele celor care spuneti ca au vorbit.?Apoi, am o intrebare care se refera la studiu de Mia de ani pe are Ati inserat-o aici.

    Va Intreb respects:Este studiu dvs,personal prin lumina Duhului sfant sau numai ce au spus altii orcare ar fi ei.Ce parere aveti de cuvintele Domnului Hristos date Lui Pilat.Imparatia Mea nu e din lumea Aceasta.Adica,nu e din aceasta creiatia.

    A Poi,la insistent a Lui Pilat,Domnul Isus I-a spus ca da,sunt un Imparat.Cartea Apocalipsa care e mentionata in scrierea pe care Ati postat-o este destul de Clara ca,Va. fi o noua creiatia un pamant nou si un cer nou.

    Va. rog sa-“mi permite-ti sa va sugerez urmatoarele:Postati Sau aduceti Inintea Fratilor ce Ati descoperit dvs,prin Duhul sfant personal.Nu stiu Cine sunteti dar faptul ca sunteti aici I-mi da certitudinea ca sunteti crestin.

    Am Indraznit sa va spun aceste constatari ale mele la care am avut o oarecare retinere.Dar am simtit nevoie sa va spun ca studiul biblical se face prin confrontarea celor spouse de unul sau de altul In Armonizarea Lui.

    In rest Domnul sa va binecuvinteze.

  6. Termeni in limba greacă pentru
    ÎNVIEREA SPIRITUALĂ şi ÎNVIEREA ÎN TRUP

    ********************************************************
    ÎNVIEREA SPIRITUALĂ

    • În Efeseni 2:6 verbul συνηγειρεν – sunegheiren (nr Strong 4891) arată că noi care eram morţi în păcate, am fost înviaţi împreună cu Hristos şi avem parte de o înviere prezentă, reală, spirituală, prin credinţa în Mântuitorul nostru.

    • În Ioan 5:25 verbul ζησουσιν – zesusin (nr Strong 2198) indică faptul că oamenii vii, însă morţi din punct de vedere spiritual, vin la viaţă la chemarea Domnului Isus Hristos prin credinţa în jertfa Sa.

    • Nu există nicio analogie adevărată între Ioan 5:25-29 şi Apocalipsa 20:4-5.

    **********************************************************
    ÎNVIEREA ÎN TRUP

    • În Ioan 5:29; Apocalipsa 20:5-6 verbul αναστασισ(ν)- anastasis (n) (nr Strong 386) se referă la cei morţi din morminte, care la chemarea Domnului Isus vor avea parte diferenţiat de o înviere viitoare în trup, unii pentru răsplată, alții pentru condamnare.

    • În Apocalipsa 20:4-5; 2:8 verbul εζεσαν – ezesan (nr Strong 2198) indică o înviere în trupuri glorificate a celor credincioşi, la fel ca şi în cazul Domnului Isus Hristos (Apocalipsa 2:8).

    • Aceasta este întâia înviere –προτος αναστασις- protos anastasis – de care a avut parte Domnul Isus şi de care vor avea parte doar cei credincioşi.

    *
    * *
    „Cuvântul DIN LIMBA GREACĂ pentru [întâia] „înviere” din Apocalipsa 20:5 şi 6 este ANASTASIS, care înseamnă „a sta în picioare, o înviere a trupului”.

    [Anastasis provine din două cuvinte greceşti: HISTEMI, care înseamnă „a sta în picioare” şi ANA, care înseamnă „sus”.
    Deci, numai trupul se poate ridica la înviere.]

    *
    * *
    Este, deci, evident, că termenul „adormit” se referă la
    trup.”

    **********************************************************
    CÂND ȘI CINE are parte de
    ÎNTÂIA ÎNVIERE (προτος αναστασις) ÎN TRUP?

    • La Răpirea Bisericii vor fi înviaţi credincioşii adormiţi în Hristos, iar cei vii vor fi glorificaţi, Ioan 14:1-3; 1Tesalonicieni 4:14-17; 1Corinteni 15:23, 50-55.

    • După şapte ani de la Răpirea Bisericii, după bătălia de la Armaghedon şi după legarea lui Satan, vor fi înviaţi credincioşii din Vechiul Testament şi toţi martirii din timpul Necazului cel Mare, Dan 12:2; Apocalipsa 20:4.

    ***********************************************************
    Cine NU are parte de
    ÎNTÂIA ÎNVIERE (προτος αναστασις) în trup?

    • N-au parte de întâia înviere „morţii mari şi mici” (necredincioşii din toate
    timpurile, de la împăraţi şi regi la sclavi), Apoc 20:5.

    • Ei vor fi înviaţi la finalul Împărăţiei de 1000 de ani şi vor avea parte de a doua moarte, Apoc 20:6.

    • Doar morţii mari şi mici vor fi prezenţi la judecata de la scaunul de domnie mare şi alb, Apoc 20:5,12.

  7. 10. In ziua Domnului eram in Duhul. Si am auzit inapoia mea un glas puternic, ca sunetul unei trambite,

    Daca Ioan era in Duhul cum vom Intelege noi tot ceia ce el descrie? Negresit ca tot duhovnicesc, spiritual. Aici este problema. Cei mai multi care se numesc crestini vor ei sa descifreze ce este duhovnicesc prin prizma firi vechi, carnale.

    Ioan decate-va ori spune ca era In duhul. Apoi Insusi bisericilor spune ca le voarbeste duhul.Ap, Pavel cand a fost rapit spune ca a vazut lucruri pecare nu le poate descrie fireste.Cum atunci ce citim In Apocalipsa Indraznim sa le talmacim din spiritual In starea fireasca carnala.Iata ce citim In Romani cu privire la spiritual si la carnal. Romani 7;14. Stim, in adevar, ca Legea este duhovniceasca; dar eu sunt pamantesc, vandut rob pacatului. Legea care este Intreg Cuvantul lui Dumnezeu.

    Scriptura In totalitatea ei are deaface sau lucreaza se adreseaza sufletului nu trupului.Dece a dat Dumnezeu Duhul lui cel sfant celor rascumparati? Ca sa analizeze ceia ce citeste fireste? Daca nu putem sau nu suntem calauziti de acest Duh al lui Dumnezeu sa ramanem aici. Sa nu avansam ce au spus unii sau alti.Care era motivul de Domnul Hristos vorbea In pilde?

    Avea sa Infatiseze lucrurile spirituale prin lucrurile fizice.Asa cum o face Ap, Ioan.Despre mia de ani fizic, cum se interpeteaza nu a vorbit macar odata Domnul Isus. Si mai mult nici chiar ucenicii nu a adus-o Inainte. Singurul Ioan In Patmos a vorbit de mia de ani. Dar el preseaza decate-va ori ca era In Duhul.

  8. Pentru fratele PetraM, pace!

    *********************************
    DOMNIA ÎMPĂRATULUI ISUS HRISTOS ȘI A BISERICII
    *
    * *
    Când va fi instaurată „Împărăţia de o mie de ani pe pământ”, Biserica va fi împreună cu Domnul Isus Hristos la conducerea Împărăţiei.

    *********************************
    STRUCTURA ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI

    Peste cine VA DOMNI BISERICA împreună cu DOMNUL ISUS?
    *
    * *
    ÎMPĂRĂȚIA DE PE PĂMÂNT peste care va domni Biserica împreună cu Domnul Isus va cuprinde pe:

    – EVREII care au supraviețuit Necazului cel mare și au recunoscut pe Domnul Isus ca fiind Mesia,

    și pe:

    – CEI MÂNTUIȚI DINTRE NEAMURI care au crezut în Domnul Isus Hristos și care au manifestat dragoste și milă față de evrei, frații Domnului Isus, în timpul Necazului cel Mare.

    *
    * *
    ATUNCI, APOSTOLII VOR „JUDECA” (conduce) cele DOUĂSPREZECE SEMINȚII ale lui ISRAEL.
    *
    * *
    ALĂTURI DE DOMNUL ISUS HRISTOS, BISERICA VA AVEA UN ROL ACTIV,

    iar ISRAELUL, format din cele DOUĂSPREZECE SEMINȚII, îşi va asuma rolul de „misionar” printre popoarele lumii.

    Ei nu vor mai fi doar depozitari ai învăţăturii lui Dumnezeu, ci şi iradiatori ai mesajului evangheliei printre naţiunile Împărăției.

    TREI GRUPURI DE OAMENI VOR AVEA PARTE DE
    ÎMPĂRĂŢIA DE ÎMPĂRĂȚIA DE O MIE DE ANI
    *
    * *
    BISERICA, în Locul preasfânt, adică în Cetatea Sfântă – Noul Ierusalim (360 000 km2), fiind părtaşă domniei şi preoţiei Domnului Isus Hristos pe tronul lui David (Apocalipsa 3:21; 5:9-10; 20:4;).
    *
    * *
    ISRAEL, în Locul sfânt, slujind lui Dumnezeu pe pământ, în Noul Templu (≈130 km2) la fel ca leviţii din vechime (Ezechiel 40-46).
    *
    * *
    NEAMURILE, în curtea de afară, venind să aducă Domnului Isus Hristos închinarea lor, cum o făceau altădată cele 12 seminţii ale lui Israel (Psalmul 67; Zaharia 14:16; Matei 25:32).

    ********************************
    REFACEREA PĂMÂNTULUI ȘI A LUMII

    CE VA GĂSI DOMNUL ISUS HRISTOS CÂND VA VENI PE PĂMÂNT SĂ ÎȘI INSTAUREZE PERSONAL ÎMPĂRĂȚIA?

    Este suficient SĂ CITIM APOCALIPSA 16 şi ne vom forma o imagine corectă despre dezastrele care vor afectata pământul şi omenirea întreagă, atunci când cei şapte îngeri vor vărsa „pe pământ cele şapte potire ale mâniei lui Dumnezeu”.
    *
    * *
    PESTE CEI CARE SE VOR ÎNCHINA ANTIHRISTULUI vor veni boli incurabile, foamete, epidemii, radiaţii mortale, războaie, care vor reduce dramatic populația pământului, iar apostazia lor va ajunge la culme.
    *
    * *
    DEZASTRELE NATURALE de o dimensiune globală vor priva lumea de resursele ei. Marele cutremur descris în Apoc.16:18 va duce la distrugerea civilizaţiei. Oraşe întregi, miliarde de oameni, insule şi munţi vor dispărea.
    *
    * *
    STRUCTURA SUPRAFEŢEI PĂMÂNTULUI – incluzând o mare parte din scoarţa şi atmosfera lui – va fi modificată în mod substanţial în urma dezastrelor ecologice descrise în Apocalipsa în timpul Necazului cel Mare.

    CE VA FACE DOMNUL ISUS HRISTOS ÎN ACEST CAZ?

    DOMNUL ISUS HRISTOS va reface atmosfera pământului (probabil că stratul de ozon va fi refăcut ca în vremea dinainte de potop când oameni trăiau aproape o mie de ani), iar STRUCTURA GENETICĂ A OAMENILOR, care au supravieţuit Necazului cel Mare va fi refăcută pentru ca omul să trăiască sute de ani.
    *
    * *
    (ISAIA 65:20 PRECIZEAZĂ: Nu vor mai fi în el nici copii cu zile puţine, nici bătrâni care să nu-şi împlinească zilele. Căci cine va muri la vârsta de o sută de ani va fi încă tânăr, şi cel ce VA MURI în vârstă de o sută de ani VA FI BLESTEMAT CA PĂCĂTOS.)
    *
    * *
    VA FI MODIFICATĂ ŞI STUCTURA CROMOZOMIALĂ a animalelor sălbatice pentru a convieţui în pace cu oamenii Împărăţiei de o mie de ani (Isaia 65:25)
    *
    * *
    OAMENII CARE AU SUPRAVIEŢUIT Necazului cel Mare vor reclădi ei înşişi oraşele şi localităţile afectate de dezastrele din vremea Antihristului.

    *********************************
    CONDUCEREA TEOCRATICĂ A DOMNULUI ISUS HRISTOS

    După ce DOMNUL ISUS HRISTOS VA REFACE atmosfera, genomul uman, regnul animal şi vegetal, VA INSTAURA O CONDUCERE TEOCRATICĂ şi va institui un standard divin de comportament între oamenii care vor popula pământul în timpul Împărăţiei de o mie de ani.
    *
    * *
    DOMNUL ISUS HRISTOS va aduce toate sferele vieţii sub autoritatea tronului ca singurul mod de a asigura viitorul.
    *
    * *
    CUVÂNTUL SĂU VA FI LEGE ABSOLUTĂ PENTRU ÎNTREAGA PLANETĂ, acceptat cu bucurie DE TOŢI CEI CARE VOR INTRA în Împărăţia de o mie de ani, dar mulți dintre urmașii lor se vor alătura lui Satan când va fi eliberat din Adânc. Domnia Lui va fi riguroasă, domnia unui toiag de fier (Geneza 49:10c).

    *********************************
    MESIA ÎMPĂRAT PE TRONUL LUI DAVID ÎN IERUSALIM

    Când DOMNUL ISUS HRISTOS Se va intoarce pe pământ ÎMPREUNĂ CU BISERICA,

    SE VA INSTALA CA ÎMPĂRAT ÎN IERUSALIM

    STÂND PE TRONUL LUI DAVID (conform Luca 1:32-33).

    *********************************
    ÎMPLINIREA LEGĂMINTELOR

    LEGAMINTELE NECONDIŢIONATE CER O ÎNTOARCERE FIZICĂ, LITERALĂ A DOMNUL ISUS HRISTOS PENTRU A-ŞI INSTAURA ÎMPĂRĂŢIA.
    *
    * *
    LEGĂMÂNTUL AVRAAMIC a promis lui Israel o ţară, urmaşi şi un conducător, precum şi o binecuvântare spirituală (Geneza 12:1-3);
    *
    * *
    LEGĂMÂNTUL DEUTERONOMIC (greşit palestinian) a promis lui Israel readucerea în ţară şi ocuparea ei (Deuteronom 30:1-10);
    *
    * *
    LEGĂMÂNTUL DAVIDIC a promis lui Israel un conducător pe tronul lui David (2 Samuel 7:16);
    *
    * *
    NOUL LEGĂMÂNT a promis lui Israel iertare-mijloacele prin care naţiunea putea fi binecuvântată (Ieremia 31:31-34).
    *
    * *
    LA A DOUA VENIRE A DOMNUL ISUS HRISTOS SE VOR ÎMPLINI ACESTE LEGĂMINTE prin faptul că Israel va fi strâns dintre naţiuni (Matei 24:31), se va converti (Zaharia 12:10-14) şi va fi restaurat în ţară sub conducerea lui Mesia.

    *
    * *
    ÎN MOD MIRACULOS TOATĂ ŢARA LUI IUDA va deveni o câmpie ca valea Iordanului, iar Ierusalimul va fi singura înălţime din Iudea şi va fi centrul guvernamental al lumii (Zaharia 8:3)
    *
    * *
    Conform cărţii Ezechiel, capitolele 40 la 44, un templu magnific va fi construit în Ierusalim care să îndrepte gândurile omenirii spre DOMNUL ISUS HRISTOS ce va domni de la înălţimea tronului Său.

    Capitolul 47 şi capitolul 48 din Ezechiel descriu imaginea ţării lui Iuda în timpul celor o mie de ani.

    *********************************
    CARACTERISTICILE ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI

    CONDIŢIILE DIN TIMPUL ÎMPĂRĂŢIEI vor descrie un mediu perfect din punct de vedere fizic şi spiritual.

    – Va fi o vreme de pace (Mica 4:2-4; Isaia 32:17-18).

    – Va fi o vreme de bucurie (Isaia 61:7, 10).

    – Va fi o vreme de prosperitate materială (Amos 9:13-14)

    – Va fi o vreme de longevitate şi sănătate (Isaia 65:20; 35:5-6).

    – Va fi o vreme de neprihănire (Psalmul 24:3-4).

      • Am vrut sa ma controlez prsonal daca sunt gresit cu privire la mia de ani. Cu toate ca sunt Incredintat prin armonizarea Cuvantului pe care Il citesc ca Scriptura se Intelege spiritual.Cei ce sustin mia de ani sunt Martori lui Ehova.Acestia te tampeste cu ce li s-a spalat creieri de Invataceii lor. Dar In fine. M-am dus sa vad ce spun si altii despre acest”eveniment mia dee ani” Si am cautat si fiecare poate sa caute sa vada personal ce spun si alti credinciosi. Nu de de taia mea de incult.Iata ce am gasit;.

        No Room for Millennium:

        The apostle speaks of the commencement, progress, and close of a certain period. It had commenced when he wrote. Its close is at the coming of Christ. What intervenes? The continuance of the evil secretly at work in the body of professing Christians, and its progress from the incipient state to the maturity of daring wickedness which will be exhibited in the Man of Sin. This condition of things fills up the whole period, if we accept Paul’s teaching as that of inspired truth. There appears to be no place for a Millennium within the limits which the apostle here sets. The only escape from this conclusion, as it seems to us, is, to deny that the coming of Christ is His actual, personal second coming. But the two words, epiphaneia and parousia, which elsewhere are used separately to denote His advent, are here employed to give “graphic vividness” and certainty to the event, and hence, they peremptorily forbid a figurative interpretation. The conclusion seems unavoidable that there can be no Millennium on this side of the advent of Christ.

        E bine sa nu lasam ca unul sau altul sa ne spele creierul cu Invataturile lor.Domnul Hristos spunea ca; Vor veni Invatatori mincinosi. In Ieremia citim ca, Dumnezeu spune de unii din acestia ca nu Eu i-am trimis.Cu alte cuvinte, au venit In numele lor.Si negresit vor spune dela ei

        .As sugera sa cititi cu atentie Pilda Zmaochinului.Dece a fost blestemat si s-a uscat? Cine la blestemat? Fiul lui Dumnezeu.Apoi cuvintele Ap, Pavel care era Evreu si el ca cei lalti. Iata ce spune el; In Hristos nu mai e nici Iudeu si nici Grec sau neamuri.In Domnul Hristos este mantuire. In nimeni altul nu este mantuire ca, nu este supt Cer un alt nume dat oamenilor,In care sa fie mantuire.

        Supt cer sunt evreii si neamurile.Subiectele pe care le aduceti Inainte sunt delicate si greu de Inteles. Am cerut sa spuneti daca e studiu propiu sau copiate asa cum am copiat eu acum acest text.Acesta este Fiul Meu prea iubit In care-mi gasesc toata placerea Mea. Nu a spus ca Isi gaseste placere In nimeni altul decat In Fiul Sau.Apoi as vrea sa spun de cuvantul care a fost adus In atentie”Antisemit” O astfel de expresie nu o gasim In Scriptura. Ea este Imprumutata dela politicieni. Am Inteles ca blogul acesta este cu caracter crestin si care sa ajute pe Fratii si Surorile mai Incepatori In Intelegerea unor versete care par destul de grele.
        In rest doresc ca Dumnezeu sa dea Harul Lui fratilor si Surorilor sa se apropie de Cuvantul Sau fara ideei preconcepute dela nici unul orcare ar fi el.

    • Pace frate Victor! Sunt sora Petra, nu fratele. Nu stiu daca inteleg corect ceea ce spuneti. Va rog sa scrieti mai putin si mai concentrat, ca mai degraba m-ati bulversat decat sa ma lamuriti.
      Eu pana acum intelegeam Imparatia Milenara in felul urmator, cel putin asa am citit in Walvoord:
      a) Biserica este Rapita la cer (unde ramane in perioada necazului), iar la Rapire se finalizeaza numarul deplin al Neamurilor. Aceasta ultima chestiune e destul de problematica, pentru ca Apocalipsa arata ca vor fi oameni mantuiti in perioada Necazului, deci dupa Rapire, dar e un subiect pe care fratele Paul va dezvolta.
      b) Are loc Necazul cel Mare, in timpul caruia Israelul e pedepsit alaturi de neamurile necredincioase. Tot in timpul Necazului are loc trezirea Israelului, prin cei 144000, care apoi evanghelizeaza Neamurile si pe ceilalti evrei.
      c) La sfarsitul Necazului, Hristos vine si instaureaza Imparatia Milenara, unde domnesc evreii, NU Biserica, pentru ca nu Biserica a primit promisiunea imparatiei, ci Israelul. Ba sunt chiar autori, precum Darby, care sustin ca Biserica nici nu va fi prezenta in Imparatia Milenara, ci va ramane la cer pana la consumarea Mileniului, si va cobora de la cer cu Hristos pe pamantul cel nou (Apoc 21:2). Insasi versetele pe care le-ati citat asta spun, desi dvs pareti sa trageti alta concluzie. Daca biserica va domni alaturi de Israel in Mileniu, atunci de ce mai este atata discutie pe tema distinctiei intre Israel si Biserica?
      Apoi unele versete pe care le citati par sa fie scoase din context. De exemplu, Matei 25:32, Psalmul 67 si Zaharia 14:16 nu vorbesc despre neamuri ca fiind in curtea de afara, ci Matei spune ca neamurile sunt inaintea Domnului Isus, Psalmul 67 nu spune nimic de locul inchinarii, iar Zaharia 14:16 nu spune ca neamurile vor sta in curtea de afara, ci ca se inchina inaintea Domnului.
      Astept lamuririle, frate Paul, nu vreau sa fiu roaba sistemelor doctrinare, de aceea am semne de intrebare si cu privire la ce scrie Walvoord privind numarul deplin al neamurilor odata cu Rapirea. Eu cred doar ce spune Biblia.

      • Sora Petra, pace!

        Îmi pare rău că substantivul propriu Petra l-am interpetat ca fiind de genul masculin și regret faptul că „avalanșa” de informații din răspunsul dat dumneavoastră v-a produs disconfort spiritual.
        *
        * *
        Vă rog, în Numele Domnului Isus, să mă iertați!
        *********************************

        Trei precizări care n-au fost făcute în materialul despre
        DOMNIA ÎMPĂRATULUI ISUS HRISTOS ȘI A BISERICII

        *
        * *
        EVREII ȘI CREDINCIOȘII DINTRE NAȚIUNI peste care va domni Mântuitorul nostru, Domnul Isus Hristos, împreună cu Biserica,

        VOR FI OAMENI care în timpul „Împărăției de o mie de ani”

        VOR TRĂI în TRUPURI FIZICE NEGLORIFICATE care vor putea fi afectate de moarte (Isaia 65:20).

        *
        * *
        În schimb, TOȚI OAMENII care-L vor însoți pe Domnul Isus la a doua revenire pe pământ, VOR FI OAMENI GLORIFICAȚI, care

        au AVUT PARTE DE ÎNTÂIA ÎNVIERE în TRUP, în MOD GRADAT,

        și „asupra lor a doua moarte n-are nicio putere” (Apocalipsa 20:6).

        *
        * *
        Iar atunci,

        când Domnul Isus Hristos va sta pe TRONUL SLAVEI SALE ,

        ucenicii- APOSTOLII- ÎN TRUPURI PROSLĂVITE (glorificate)

        vor sta și ei pe DOUĂSPREZECE TRONURI și vor judeca

        („conduce”) cele DOUĂSPREZECE SEMINȚII ALE LUI ISRAEL,

        NEGLORIFICATE ,care au supraviețuit Necazului cel Mare
        (Matei 19:28).
        *********************************

        *
        * *
        Și dumneavoastră și celor din familia dumneavoastră vă doresc, multă sănătate spirituală și trupească!

        *
        * *
        Cu deosebită considerație,
        Dobrescu Victor

  9. RĂSPUNS PENTRU FRATELE JOHN FISCHER
    *********************************
    Frate John Fischer, pace!
    *
    * *
    La întrebarea dumneavoastră: „care este Motivul de puneti initialele celor care spuneti ca au vorbit?”

    răspunsul este următorul:

    – AȘA AM AVUT INCREDINȚAREA ATUNCI,
    ȘI MI-O PĂSTREZ ȘI ACUM.

    *********************************
    *
    * *
    La a doua întrebare a dumneavoastră:„Este studiu dvs, personal prin lumina Duhului Sfant sau numai ce au spus altii orcare ar fi ei”

    răspunsul este:

    DA. ESTE STUDIUL MEU, elaborat sub călăuzirea Duhului Sfânt în decursul mai multor ani, și nu un simplu COPY PASTE după scrierile altora.

    *********************************
    Însă, sper să fi remarcat că sunt și fraze încadrate de semnele citării (ghilimele), ceea ce înseamnă că sunt citate preluate din scrierile altor scriitori creștini.
    *********************************
    *
    * *
    Subiectul ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI m-a preocupat încă din anul 1995 când am făcut prima dată un studiu al cărții Apocalipsa, perioadă în care reîncepusem elaborarea unei cronologii biblice, începută încă din anii de liceu.
    *
    * *
    Din noiembrie 2006 am activat pe forumul „Masa rotundă” moderat de „onorabilul” Iosif Țon, unde ÎN UNELE din cele 53 de postări, consistent argumentate biblic și istoric, am susținut că va exista ÎMPĂRĂȚIA DE O MIE DE ANI PE PĂMÂNT, iar amilenismul și postmileneismul nu rezistă la criteriile autoritative ale Bibliei și la testul istoriei.
    *
    * *
    Pentru confirmare vă rog să dați căutare pe Resurse Creștine și citiți articolul „onorabilului” Iosif Țon, „Israel, națiunile și Biserica”.

    În chiar prima frază a articolului „onorabilului” Iosif Țon a scris:

    „Într-o scrisoare postată pe masa rotundă, Victor Dobrescu a arătat că ESENŢA DISPENSAŢIONALISMULUI este distincţia pe care o face acest sistem de gândire între Israel, restul naţiunilor şi Biserica.”

    **********************************
    Această afirmație a mea se găsește și în materialul publicat și pe acest Blog :

    „Bazele biblice ale Împărăției de o mie de ani pe pământ”,

    în secțiunea: „Discursul pro-Mileniu al Domnului Isus Hristos”.

    *********************************
    În răspunsul trimis „onorabilului” Iosif Țon i-am precizat că n-am citit cărțile autorului indicat de dumnealui în cea de-a treia frază a articolului, și nici până astăzi n-am făcut acest lucru.
    *********************************

    În acele postări de pe Masa Rotundă, ELABORATE DE MINE, se regăsesc majoritatea informațiilor din studiu postat pe acest blog,

    dar și ÎN UNELE din cele 57 de intervenții radiofonice pe care le-am avut în perioada anilor 2001-2006 la Radio Vocea Speranței București, înregistrări pe care le am și acum.
    *********************************

    Sunt sigur că și dumneavoastră ați constatat că în ceea ce privește MÂNTUIREA OMULUI (SOTERIOLOGIA), ceea ce s-a profețit în Vechiul Testament, absolut toate profețiile în legătură cu Domnul Isus, s-au împlinit LITERAL sută la sută.
    *********************************

    În acest punct, majoritatea credincioșilor autentici din ultimele două milenii au acceptat această realitate,

    DAR CEI CARE AU TRĂIT ÎNAINTE DE NAȘTEREA
    Domnului Isus Hristos sau chiar contemporanii săi,
    nu toți au înțeles împlinirea profețiilor în mod literal.

    De exemplu, SADUCHEII, elita preoților din Israel, susțineau că

    „NU ESTE ÎNVIERE, NICI ÎNGER, NICI DUH”. (Faptele Apostolilor 23:8).

    *********************************

    Însă, în ceea ce privește profețiile despre evenimentele viitoare (ESCATOLOGICE) atât din Vechiul Testament cât și din Noul Testament deja sunt cel puțin trei curente majore:

    PREMILENISMUL, AMILENISMUL, POSTMILENISMUL.
    *********************************
    *
    * *
    Însă, conform PRINCIPIULUI NONCONTRADICȚIEI,
    din aceste trei curente

    NUMAI UNUL SINGUR POATE FI ADEVĂRAT!
    *
    * *
    RESTUL SUNT ERORI ale interpretării greșite a Sfintei Scripturi.
    *
    * *
    Rămâne marea întrebare:

    Dacă profeţiile soteriologice s-au împlinit 100%,

    de ce PROFEȚIILE escatologice ( VREMURILOR DIN URMĂ” )

    NU S E VOR ÎMPLINI TOATE literal?

    **********************************

    Frate John Fischer,

    La început Dumnezeu m-a binecuvântat și călăuzit prin Duhul Sfânt să citesc și să studiez Biblia luni de zile, întro perioada de timp când am experimentat și am înțeles ce înseamnă că toate lucrurile (și în special suferința) lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu.
    *
    * *
    Se înțelege de la sine că mai târziu am citit și studiat și cărțile escatologice (și nu numai) scrise de autori mai mult sau mai puțin consacrați.
    *
    * *
    Însă, atunci când suntem călăuziți să elaborăm un studiu nu se poate să nu descoperim mai târziu o sinergie (coordonare) între ceea ce ne descoperă Duhul Sfânt la fiecare dintre noi, când studiem Sfânta Scriptură, și ceea ce a descoperit deja Duhul Sfânt altor credincioși, care au trăit înainte de noi sau sunt contemporani cu noi.
    *
    * *
    Fiind același Duh care ne iluminează gândirea în procesul studierii Sfintei Scripturi, El va descoperi fiecărei generații de credincioși aceleași adevăruri ale lui Dumnezeu consemnate în Biblie.
    *
    * *
    Vă dau un exemplu.

    Pasionat fiind de istorie încă din copilărie, cea mai mare dezamăgire am trăit-o în anul 1999, cînd după ce am elaborat în timp îndelungat o cronologie biblică a evenimentelor din Biblie, în paralel cu cele din istoria popoarelor care au interacționat cu poporul Israel, cineva mi-a prezentat atlasul biblic adus din America „The Wall Chart of World History From Earliest Times tu the Present”.

    PRIVEAM ATLASUL și gândeam:

    „- dacă știam că există o asemenea cronologie mi-o procuram

    și nu m-aș mai fi chinuit zile întregi să lipesc literă cu literă numele personajelor și evenimentelor din Biblie

    și cifră cu cifră datele istoriei biblice și a celorlalte popoare.”
    *
    * *
    Dezamăgirea n-a ținut mult.
    *
    * *
    Mi-am dat seama că Duhul lui Dumnezeu m-a călăuzit și pe mine să descopăr în mod independent cronologia evenimentelor din Biblie.
    *
    * *
    Pentru a realiza acea cronologie a trebuit să citesc și să recitesc Biblia de la Geneza la Apocalipsa de mai multe ori.
    *
    * *
    Așa am descoperit firul logic al istoriei lumii, de la crearea lui Adam și până la Judecata de la Marele Tron Alb, susținut și derulat de de către Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos.
    ***********************************

    Frate John Fischer,

    Îmi pare rău pentru întârzierea răspunsului, dar m-am decis cu greu să aștern în scris ceea ce veți citi dumneavoastră.

    Sper că veți înțelegeți reținerea mea logică și biblică de a vă răspunde.
    *
    * *
    Domnul Isus Hristos să vă binecuvinteze cu sănătate spirituală și trupească, pe dumneavoastră și întreaga familie!
    *
    * *
    Cu deosebită stimă,
    Dobrescu Victor

  10. POZIȚIA lui Jean Calvin FAȚĂ DE
    *
    * *
    CHILIASMUL PRIMILOR CREȘTINI,
    *
    * *
    DE CARTEA APOCALIPSA și față de
    *
    * *
    ÎMPĂRĂȚIA DE O MIE DE ANI

    *********************************
    Bazându-se pe „Comentariul lui Calvin in doua volume (le am) la cartea Daniel”

    AUTORUL,

    în partea finală a articolului,

    EVIDENȚIAZĂ EREZIILE lui Calvin

    cu privire la INTERPRETAREA cărții lui DANIEL

    și cu privire la VREMURILE VIITOARE.

    *********************************
    *
    * *
    Nu am acest comentariu al cărții lui Daniel,

    în schimb am cartea în două volume

    „ÎNVĂȚĂTURA RELIGIEI CREȘTINE” de Jean Calvin,

    apărută la Editura Cartea Creștină în anul 2003.
    *
    * *
    *********************************
    *
    * *
    Este cunoscut faptul că ”Luther şi Calvin au fost amilenişti în escatologia lor,

    mulţumindu-se „să urmeze învăţătura Bisericii Romei, care la rândul ei l-a urmat pe Augustin”

    ( Charles Ryre, Teologie elementară, Romanien edition Published by BEE International, Dallas, Texas, 1993)”
    *
    * *
    *********************************
    *
    * *
    Nu a fost în planul lui Dumnezeu ca Luther și Calvin să aducă informații prin scrisul lor asupra evenimentelor viitoare.
    *
    * *
    Ei au fost limitați în gândirea lor asupra vremurilor escatologice de concepția amilenistă a Bisericii Catolice, pe care au urmat-o, au perpetuat-o și susținut-o prin scrierile lor.
    *********************************
    *
    * *
    Dr. Charles Ryre, în Teologie elementară, a consemnat:
    *
    * *
    „Încă de la începuturile sale

    BISERICA A FOST PREMILENISTĂ ÎN CREDINŢA EI.

    Didahiile (circa 100 d.Cr.), Clement din Roma (96 sau 97 d.Cr.), Pastorul din Herma (140-150 d.Cr.), Ignaţiu de Antiohia (50-115? d.Cr.), Papias (80-163 d.Cr.), Iustin Martirul (100 d.Cr.), Ireneu (200 d.Cr.), Tertulian (150-225 d.Cr.)

    şi alte surse ne arată că

    BISERICA PRIMARĂ CREDEA ÎN

    REVENIREA LUI ISUS CRISTOS

    PENTRU A-ŞI INSTAURA PERSONAL

    ÎMPĂRĂŢIA PE PĂMÂNT.”
    *********************************

    *
    * *
    Jean Calvin,
    cu referire la Împărăția de o mie de ani,
    în volumul 2 al cărții Învățătura Religiei Creștine ,
    la pagina 165,
    a scris:
    *
    * *
    „Însă ceva mai târziu au urmat CHILIAȘTII, care au limitat domnia lui Cristos la o mie de ani.9

    Acum, ficţiunea lor este atât de copilărească încât nici nu este nevoie şi nici nu merită să fie combătută.

    E clar cartea Apocalipsei, din care fără îndoială că şi-au luat pretextul pentru eroarea lor, nu le oferă nici un sprijin.

    Fiindcă cei ,,O MIE“ DE ANI nu au nici o legătură cu starea de fericire eternă A BISERICII, ci numai cu diversele tulburări ÎN TIMP CE ÎNCĂ SE TRUDEŞTE PE PĂMÂNT.”

    *********************************
    *
    * *
    CONTEXTUL GENERAL al Sfintei Scripturi

    INFIRMĂ premisele lui Calvin.

    ÎN CONSECINȚĂ,

    afirmațiile de la pagina 165 NU POT FI ACCEPTATE

    CA ADEVĂRURI ETERNE CU VALABILITATE SUVERANĂ.

  11. Aș avea o întrebare. Am citit azi Maleahi 1:11 și am vrut să văd dacă traducerea Cornilescu se potrivește cu versiunile din engleză, și am observat că verbele sunt la timpul viitor, nu la prezent.
    “Căci de la răsăritul soarelui și până la asfințitul lui Numele Meu este (va fi) mare printre neamuri. Și în orice loc se (va) arde tămâie în cinstea Numelui Meu, și se (vor) aduc(e) daruri de mâncare curate, căci Numele Meu este (va fi) mare printre neamuri, zice Domnul Oștirilor.” (Maleahi 1:11).
    În Cornilescu lucrurile ar fi fost simple, iudeii prin comparație cu neamurile se comportau ca niște păgâni. Dar dacă verbele sunt cu adevărat la viitor atunci despre ce vremuri se proroceşte? Eu m-am gândit inițial la dispensația Bisericii, dar nu e valabil, pentru că spune despre jertfe și pentru că oricum profeții din Vechiul Testament nu au prevestit vremea Bisericii. A doua variantă, a Împărăției Milenare, e exclusă, pentru că versetele care urmează vorbesc despre Israel ca fiind neascultător de Dumnezeu. Cum ar trebui interpretat acest verset?

    • Imparatia Milenara nu se anuleaza prin neascultarea de Israel. Poporul lui Dumnezeu este in primul rand parte din legamantul Avraamic, si pe urma din cel Mosaic. Pierderea binecuvantarilor din cauza calcarii legamantului conditionat Mosaic, este recuperata prin legamntul neconditionat Avraamic.
      Da, Maleahi vorbeste despre Imparatia Milenara!

      • Bine, sunt de acord ca Imparatia Milenara nu se anuleaza prin neascultarea evreilor. Problema mea de intelegere este locul si rolul Neamurilor in toata aceasta chestiune. Fr. Victor scria mai sus ca in Imparatia Milenara vor imparati atat evreii cat si neamurile. Totusi, daca Imparatia Milenara este promisa Israelului, cum se face ca si Neamurile imparatesc? Atunci de ce mai facem deosebire intre Israel si Neamuri, daca tot ajungem la concluzia asta? In Maleahi se spune ca “Numele Meu va fi mare printre neamuri” si ca Neamurile ii vor aduce inchinare lui Dumnezeu, dar la cateva versete mai jos in Maleahi se vorbeste despre Israel ca Il respinge pe Dumnezeu. Este corecta interpretarea in context daca spunem ca v. 11 se refera la Imparatia Milenara – unde evreii ar trebui sa Il recunoasca pe Dumnezeu – dar dam la o parte urmatoarele versete care fac parte din acelasi pasaj, unde zice ca Israelul Il respinge pe Dumnezeu? Eu lucruri de acest fel nu le pot intelege. Va rog, daca puteti, sa explicati cum se interpreteaza un astfel de pasaj (si cele la care am mai cerut lamuriri mai sus, daca se poate).
        Apoi, cu privire la legamantul avramic, am o nelamurire: promisiunea data de Dumnezeu lui Avraam cuprinde doar Israelul, sau se refera si la Neamuri? Am citit opinii diferite pe acest legamant, dar niciuna nu mi s-a parut suficient de bine sustinuta de Biblie. Credeti ca puteti scrie un articol pe aceasta tema?

        • Multumesc pentru rabdare! In promisiunile pentru biruitori catre cele 7 biserici din Apocalipsa sunt unele pentru Imparartia Milenara. Este o idee buna scriiera unui articol despre aceasta tema. Va fi mai incolo.

  12. Cred ca fiecare cautator cincer a avut si are framantarile lui in ce priveste descifrarea prorociilor.
    As intreba pe fr Victor si pe alti stiutori cum se face ca ap Pavel incepe 2 Tes 2 cu:
    “Cat priveste VENIREA (apropo, de ce peste tot apare “VENIREA” si nu rapirea? lucrul asta ma face sa ma intreb daca nu cumva rapirea in nor e acelasi eveniment cu batalia de dupa necaz, urmeaza coborarea/armaghedonul, adica dupa necazul cel mare) si STRANGEREA noastra…”
    O spune tesalonicenilor, deci noua, bisericii despre descoperirea omului faradelegii, anticristul.
    Care e lamurirea?
    Alt punct la acelasi capitol, mai jos,
    …pentru cei ce sant pe calea pierzarii, pentru ca n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna.
    Daca n-au primit dragostea adevarului si Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, cum se mai pot pocai, cine se mai pocaieste impotriva lucrarii de ratacire trimisa de Dumnezeu?
    Iarasi, ma gandesc ca nu cumva biserica trece prin necazul cel mare (ei vin din necazul cel mare, si-au spalat hainele in sangele Mielului, Apoc 7, gloata mare pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice limba si neam).
    Nu doresc sa combat invataturile de mai sus ,ci prin lamurirea acestor puncte sa ma clarific un pic.

  13. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA
    *************************
    *
    * *
    Frate Ben Ba, pace!

    La prima dumneavoastră întrebare:

    – „Rapirea in nor e acelasi eveniment cu batalia de dupa necazul cel mare?”

    Răspunsul este: – NU.
    *
    * *
    RĂPIREA VA AVEA LOC ÎNAINTEA NECAZULUI CEL MARE!
    (1Tesalonicieni 5:9; Apocalipsa 3:10; 19:14;)
    *
    * *
    *************************

    În FEBRUARY 22, 2018 AT 9:40 PM am postat pe acest BLOG o scrisoare în care am afirmat și demonstrat biblic că Biblia afirmă că vor exista mai multe învieri, în consecință vor exista și mai multe judecăți.

    – Judecata de la Scaunul lui Hristos (βηματος του χριστου) – În CER, după Răpire.

    – Judecata de la Tronul Slavei lui Hristos (θρονου δοξης του χριστου) – Pe Pământ, după lupta de la Armaghedon.

    – Judecata de la Tronul Mare și Alb (θρονον μεγαν λευκον) – UNDEVA, unde nu vor mai exista cerurile şi pământul.
    *
    * *
    *************************

    Reiau finalul de la ceea ce am postat pe acest BLOG despre JUDECATA DE LA TRONUL SLAVEI LUI HRISTOS pentru JUDECTA NEAMURILOR (Matei 25:31-46).

    Răspunsul la întrebarea că:

    „Răpirea în nor nu este același eveniment cu cu batalia de dupa necazul cel mare?”

    se află în ultima frază de la finalul materialului.

    Citez:

    • FAPTUL CĂ cel drept şi cel nedrept SUNT ÎNCĂ amestecaţi

    şi TREBUIE SEPARAȚI după stabilirea Împărăţiei

    DOMNULUI ISUS HRISTOS pe pămînt,

    ARATĂ CĂ RĂPIREA NU PUTEA SĂ AIBĂ LOC

    ÎN ACEL TIMP al venirii Domnului Isus PE PĂMÂNT,

    după NECAZUL CEL MARE.
    *
    * *

    *************************
    Frate Ben Ba,

    La a doua întrebare a dumneavoastră:

    – „pentru cei ce sant pe calea pierzarii… Daca n-au primit dragostea adevarului si Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, cum se mai pot pocai, cine se mai pocaieste impotriva lucrarii de ratacire trimisa de Dumnezeu?”

    Răspunsul se află tot în 2 Tesalonicieni 2:13-14

    „Noi însă, fraţi prea iubiţi de Domnul, trebuie să mulţumim totdeauna lui Dumnezeu pentru voi,
    căci DE LA ÎNCEPUT DUMNEZEU V-A ALES PENTRU MÂNTUIRE, în sfinţirea Duhului şi credinţa adevărului.

    Iată la ce v-a chemat El, prin Evanghelia noastră, ca să căpătaţi slava Domnului nostru Isus Hristos.”
    *
    * *
    Propoziția „DE LA ÎNCEPUT DUMNEZEU V-A ALES PENTRU MÂNTUIRE” se referă la PLANUL lui Dumnezeu, care înainte de întemeierea lumii ÎN HRISTOS a ales în fiecare generație de oameni, credincioși care „să fie sfinți și fără prihană înaintea Lui pentru eternitate” (Efeseni 1:3-14; 3:11).

    Acei aleși vor fi „rămășița” dintre neamuri în perioada Necazului Cel Mare, iar lucrarea de rătăcire trimisă de Dumnezeu „pentru toți cei care n-au crezut adevărul și au găsit plăcere în nelegiuire” nu-i va afecta.

    Tot în timpul Necazului Cel Mare vor fi un număr de 144 000 de slujitori ai lui Dumnezeu care vor fi pecetluiți din toate semințiile fiilor lui Israel (Apocalipsa 7:3-8).

    *
    * *
    Alegerea este lucrarea suverană a lui Dumnezeu.
    *
    * *
    *************************

    Frate Ben Ba,
    să mulțumim cu toții permanent lui

    Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Isus Hristos,

    FIINDCĂ

    În El, Dumnezeu ne-a ales înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinţi şi fără prihană înaintea Lui, după ce, în dragostea Lui,

    ne-a rânduit mai dinainte să fim înfiaţi prin Isus Hristos, după buna plăcere a voiei Sale,

    spre lauda slavei harului Său pe care ni l-a dat în Prea Iubitul Lui.

    AMIN!
    *
    * *
    Să ne bucurăm „în Hristos și prin Hristos” că suntem printre cei aleși!
    *
    * *
    *************************
    *
    * *
    Frate, dumneavoastră și întregii familii, vă doresc protecție divină permanentă și multă sănătate spirituală si trupească!

    Cu deosebită considerație,
    Dobrescu Victor

  14. Frate Victor, o întrebare clară pentru un răspuns clar și scurt:
    Daniel 9:27. El va face un legământ trainic cu mulți timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii va face să înceteze jertfa și darul de mâncare, și pe aripa urâciunilor idolești va veni unul care pustiește, până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât.”
    Dacă cel ce face legământul pentru o săptămână e anticristul, cine e acel unul care vine și pustiește?
    Cu mulțumire

  15. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA
    *************************
    Daniel 9:27. El va face un legământ trainic cu mulți timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii va face să înceteze
    jertfa și darul de mâncare, și pe aripa urâciunilor idolești va
    veni unul care pustiește, până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât.”
    *************************
    Frate Ben Ba, pace!

    La întrebarea dumneavoastră derivată din versetul 27:

    „- Dacă cel ce face legământul pentru o săptămână e
    anticristul, cine e acel unul care vine și pustiește?”

    RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL:
    *
    * *
    Întradevăr, Antihristul este cel care va impune
    cu forța un tratat timp de o săptămână,

    DAR sub autoritatea, guvernarea, oblăduirea,
    puterea și energizarea lui Satan

    TOT Antihristul, în tandem cu „profetul mincinos”,
    este cel care „PUSTIEȘTE” ISRAELUL.
    *
    * *
    *************************
    Traducerea literală a versetului este:
    *
    * *
    Daniel 9:27. EL VA impune cu forța un tratat o săptămână,
    DAR la jumătatea săptămânii va face să înceteze jertfa și
    darul de mâncare și pe ARIPA URÂCIUNILOR IDOLEȘTI
    PUSTIEȘTE [TOT EL] până la sfârșit când decretul de
    distrugere va fi vărsat peste cel care pustiește.
    *************************
    *
    * *
    Deci, cel PUSTIIT va fi Israelul de către Antihrist împreună cu Profetul mincinos, IAR DECRETUL DE DISTRUGERE A LOR va fi pus în aplicare (vărsat) de Domnul Isus Hristos, CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU, când se va DECLANȘA lupta de la Armaghedon, la cea de-a doua venire a Sa pe pământ (în conformitate cu Apocalipsa 19:11-20:6).
    *************************
    *
    * *
    Pustirea din această profeție se referă la desacralizarea (profanarea) Templului, prin desfințarea ritualului din Templu
    și înlocuirea lui cu „urâciunia pustiirii… așezată în locul sfânt”
    după cum a profețit Domnul Isus (conform Matei 24:15).
    *************************
    Jertfa (sacrificiul) și darul de mâncare simbolizează închinarea către YHWH.
    *
    * *
    Urâciunile au un caracter idolatru și se pot manifesta sub una din cele două forme:

    – Un chip (statuie) sau o imagine (hologramă?) a fiarei.
    – O doctrină pervertită, elaborată de „profetul mincinos”.
    *
    * *
    Daniel 9:27a; – reprezintă imaginea ecumenismului mondial
    ajuns la apogeu, adică cooperarea între spiritual (religie)
    și politic (guvern).

    Acest pseudoconcept a fost promovat de Mihail Gorbaciov
    în anii ’80 în “Perestroika” sa, ca singura cale de împăcare
    a omenirii cu Dumnezeu, şi a fost susţinut cu entuziasm

    *************************

    Dumneavoastră și întregii familii, multă, multă sănătate!

    • Cum ați ajuns la acestă formă de translatare:
      Daniel 9:27. El va IMPUNE CU FORȚA un tratat o săptămână, ?
      Multumesc!

  16. Mulțumesc, frate Victor dar mai am două întrebări.
    Prorocul mincinos e papa?
    Cea de-a doua întrebare este legată de apocalipsa 7 și marea gloată din orice seminție, orice neam și orice limba și vin din necazul cel mare.
    Conform invataturii dvs, din câte înțeleg eu, acei inviati din necaz nu merg în cer ci împărătesc aici pe pământ cu Domnul Isus. Atunci cum se face ca scena se petrece în cer în fața scaunului de domnie a lui Dumnezeu?
    Și încă una suplimentara.
    Ce se întâmplă cu cei care n-au murit în necazul cel mare (credincioșii)?
    Mulțumesc

  17. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA
    *************************
    *************************
    Frate Ben Ba, pace!
    *
    * *
    LA PRIMA dumneavoastră ÎNTREBARE:

    – Prorocul mincinos e papa?

    RĂSPUNSUL este:

    – NU ȘTIU cine VA FI „proorocul mincinos”.
    *
    * *
    Ce pot afirma este că „Proorocul mincinos” va fi ca și Antihrist un om „în carne și oase”. Și el va fi energizat, ca și Antihrist, tot de către Satan. Din Apocalipsa 19:20 cunoștem că atât ANTIHRIST (prima FIARĂ apărută „din mare” – Apocalipsa 13:1) cât și „PROOROCUL MINCINOS” ( a doua FIARĂ apărută „din pământ” – Apocalipsa 13:11) la FINALUL bătăliei de la Armaghedon VOR FI „aruncați de vii în iazul de foc, care arde cu pucioasă”, iar după o mie de ani VA FI aruncat lângă ei și SATAN.

    *************************
    Frate Ben Ba,
    *
    * *
    LA COMENTARIUL dumneavoastră:
    „Ce de-a doua întrebare este legată de apocalipsa 7 și marea gloată din orice seminție, orice neam și orice limba și vin din necazul cel mare. Conform invataturii dvs, din câte înțeleg eu, acei inviati din necaz nu merg în cer ci împărătesc aici pe pământ cu Domnul Isus.” FINALIZAT CU ÎNTREBAREA:

    „Atunci cum se face ca scena se petrece în cer în fața scaunului de domnie a lui Dumnezeu?”
    *
    * *
    RĂSPUNSUL este următorul:

    După MOARTEA fizică a trupurilor biologice DUHURILE credincioșilor omorâți în timpul Necazului cel Mare VOR STA în CER în prezența Domnului Isus Hristos (conform Faptele Apostolilor 7:59; Filipeni 1:21, 23; Apocalipsa 5:6) PÂNĂ CÂND vor avea parte de ÎNVIEREA descrisă în Apocalipsa 20:4.

    Spre confirmare citiți și Apocalipsa 6:9-11.
    *
    * *
    Relatările din Apocalipsa 7 SUNT o „paranteză” (întrerupere) de la evenimentele din capitolul 6 declanșate de ruperea peceților, „PENTRU a scoate în evidență o revelație concentrată asupra unui aspect special, răspunsul la întrebarea din capitolul 6:17:
    – Cine poate sta în picioare?”
    *
    * *
    Avem de a face cu un salt temporal în viziunile escatologice de care a avut parte apostolul Ioan pentru a-i prezenta în capitolul 7 pe biruitorii apostaziei din vremea Antihristului.
    *
    * *
    Evenimentele din capitolul 6 vor CONTINUA în capitolul 8 și 9.

    În Apocalipsa mai sunt și alte paranteze.
    *
    * *
    Nici marea mulțime venită din Necazul cel Mare și nici cei 144000 de slujitori ai lui Dumnezeu pecetluiți din toate semințiile fiilor lui Israel nu fac parte din Biserică.
    *
    * *
    *************************
    LA A TREIA ÎNTREBARE a dumneavoastră:

    „Ce se întâmplă cu cei care n-au murit în necazul cel mare (credincioșii)?”

    RĂSPUNSUL ESTE URMĂTORUL:
    La cea de-a doua revenire a Domnului Isus în glorie pe pământ, Domnul va judeca la scaunul de domnie al slavei Sale (θρονοσ δοξα αυτου) NAŢIUNILE rămase în viaţă după Necazul cel Mare. Nicio carte nu este deschisă. (Rom 11:26; Matei 25:1 -30; Matei 25: 31-46)

    PERSOANELE CREDINCIOASE DINTRE NAŢIUNI rămase în viață, ca și EVREII MÂNTUIŢI, VOR INTRA ÎN ÎMPĂRĂŢIA DE O MIE DE ANI DE PE PĂMÂNT, în timp ce toți necredincioșii evrei și dintre națiuni vor fi aruncați în focul cel veşnic, care a fost pregătit diavolului şi îngerilor lui (Matei 25:12, 41, 46a).
    *
    * *
    Este remarcabil faptul că „Împărăția de o mie de ani va începe cu OAMENI MÂNTUIȚI AFLAȚI ÎN TRUPURI FIZICE”, atât evrei cât și cei dintre națiuni, care vor fi supuși Domnul Isus, și vor alcătui Împărăția pământească.
    *
    * *
    În FEBRUARY 27, 2018 AT 10:17 AM am postat pe acest BLOG o scrisoare în care am arătat că după ce DOMNUL ISUS HRISTOS VA REFACE atmosfera, scoarța pământului, genomul uman, structura cromozomială a regnului animal şi vegetal,
    VA INSTAURA O CONDUCERE TEOCRATICĂ şi va institui un standard divin de comportament între oamenii care vor locui pământul în TRUPURI FIZICE în timpul Împărăţiei de o mie de ani.
    *
    * *
    Atunci va fi o vreme de NEPRIHĂNIRE (Psalmul 24:3-4) de PACE (Mica 4:2-4; Isaia 32:17-18), de BUCURIE (Isaia 61:7, 10), de LONGEVITATE şi SĂNĂTATE (Isaia 65:20; 35:5-6) și de PROSPERITATE MATERIALĂ (Amos 9:13-14) care va duce la înmulțirea oamenilor în TRUPURI FIZICE încât MULȚIMI DE OAMENI, evrei și neevrei VOR LOCUI PĂMÂNTUL.

    *************************
    DE ACESTE LUCRURI VOR AVEA PARTE TOȚI CREDINCIOȘII rămași în viață după Necazul cel Mare.
    *************************
    *
    * *
    DOMNUL ISUS HRISTOS va aduce toate sferele vieţii sub autoritatea tronului ca singurul mod de a asigura viitorul.
    *
    * *
    CUVÂNTUL SĂU VA FI LEGE ABSOLUTĂ PENTRU ÎNTREAGA PLANETĂ, acceptat cu bucurie DE TOŢI CEI CARE VOR INTRA în Împărăţia de o mie de ani, DAR mulți dintre urmașii lor se vor alătura lui Satan când va fi eliberat din Adânc. Domnia Lui va fi riguroasă, domnia unui toiag de fier (Geneza 49:10c).
    *
    * *
    *************************
    Dumneavoastră și întregii familii vă doresc multă sănătate, spirituală și trupească!

  18. RĂSPUNS PENTRU FRATELE MIHNEA K
    *************************
    *************************
    Frate MIHNEA K, pace!
    *
    * *
    ********************************
    LA ÎNTREBAREA dumneavoastră:
    „Cum ați ajuns la acestă formă de translatare:
    Daniel 9:27. El va IMPUNE CU FORȚA un
    tratat o săptămână, ?”

    RĂSPUNSUL ESTE următorul:
    *
    * *
    Termenul ebraic גָּבַר (gaw-bar’ / gâbar – H1396 ),
    din Daniel 9:27
    (tradus de Dumitru Cornilescu „va face”)
    ARE și SENSUL de A FI PUTERNIC, de A IMPUNE,
    de A ACȚIONA CU INSOLENȚĂ (obrăznicie).
    *
    * *
    ********************************
    *
    * *
    Termenul ebraic בְּרִית (ber-eeth’ / berı̂yth – H1285 ),
    din Daniel 9:27
    (tradus de Dumitru Cornilescu „legământ trainic”)
    ARE SENSUL politic de ALIANȚĂ, de ACORD,
    de LEGĂMÂNT, de PACT, de TRATAT.
    *
    * *
    ********************************
    *
    * *
    Ținând cont că Antihristul VA FI cel mai puternic
    şi mai pervertit om de pe pământ,

    și va fi NU NUMAI un geniu religios, intelectual,
    oratoric, comercial, ci și UN GENIU POLITIC,

    este de preferat în traducere folosirea sintagmei
    „VA IMPUNE CU FORȚA un tratat o săptămână…”

    Sintagma „VA IMPUNE CU FORȚA” evidențiază
    puternic caracterul celui ce va încheia UN TRATAT
    cu puternice nuanțe politice, religioase, dar și de
    vasalitate economică cu poporul Israel.
    *
    * *
    ********************************
    Dumneavoastră și întregii familii, multă sănătate!

  19. Frate Victor D,

    De ce credeți ca de aceasta ÎNTÂIE ÎNVIERE din Apoc 20 vor avea parte si credincioșii din Vechiul Testament ASA DE TÂRZIU, “DUPA șapte ani”, Necazul cel mare?
    Multă vreme si eu mi-am asumat aceasta intelegere. De vreo mai bine de cincisprezece ani mi-a atras atenția TEXTUL SCRIPTURII din
    Evr 11:39, 40:
    > Toţi aceştia, deşi au fost lăudaţi* pentru credinţa lor, totuşi n-au primit ce le fusese promis;
    Evr 11:40: pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva* mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la** desăvârşire fără noi.<
    Nu sunt împotriva a ceea ce se spune de mari teologi moderni de la J. N. Darby si pana la … dvs, pe care va apreciez mult in Domnul pentru temeinicia biblica a învățăturilor pe care le exprimați si aici, dar peste CE ESTE SCRIS nu putem trece.
    Am înțeles ca si in original este la fel cum am găsit in cele vreo zece traduceri in romană.
    "Toți aceștia …" = credincioșii din V.T.
    " … ceva mai bun pentru noi …"= credincioșii din har/biserica;
    " … la desăvârșire …"= glorificarea prin Înviere sau schimbarea celor in viața, in trupurile acestea, la venirea Domnului. 1Cor. 15; 1Tes 4. s. a.
    Ce mi-a schimbat înțelegerea este acest "FĂRĂ noi!"
    Simplu spus, ÎMPREUNA cu noi, cei din har/Biserica/Mireasa, ei, cei din V. T. fiind "Prietenii Mirelui".
    Ma tem ca tare i-am nedreptati!
    E doar o observare a TEXTULUI.
    Daca Augustin, Luther, Calvin … , de aici am înțeles, au avut limite, scăpări, erori chiar, de ce Darby … si … noi N-am avea.
    Cu Constanța prețuire in "Domnul nostru, al tuturor,
    Victor T
    De aici este din cele spuse de dvs. :
    "CÂND ȘI CINE are parte de
    ÎNTÂIA ÎNVIERE (προτος αναστασις) ÎN TRUP?

    • La Răpirea Bisericii vor fi înviaţi credincioşii adormiţi în Hristos, iar cei vii vor fi glorificaţi, Ioan 14:1-3; 1Tesalonicieni 4:14-17; 1Corinteni 15:23, 50-55.

    • După şapte ani de la Răpirea Bisericii, după bătălia de la Armaghedon şi după legarea lui Satan, vor fi înviaţi credincioşii din Vechiul Testament şi toţi martirii din timpul Necazului cel Mare, Dan 12:2; Apocalipsa 20:4."

    ***********************************************************

  20. Pingback: Duminica floriilor prezisă matematic în cartea Daniel! – ARMONIA MAGAZINE – USA

  21. RĂSPUNS PENTRU FRATELE TOCULET VICTOR
    **************************
    Frate Toculet Victor, pace!

    La întrebarea dumneavostră:
    *************************
    „ – De ce credeți ca de aceasta ÎNTÂIE ÎNVIERE din Apoc 20 vor avea parte si credincioșii din Vechiul Testament ASA DE TÂRZIU, “DUPA șapte ani”, Necazul cel mare?”

    *************************
    RĂSPUNSUl este următorul:

    Ținând cont de faptul că finalul capitolului 11:40-44 din cartea lui Daniel DESCRIE lupta de la Armaghedon, iar ÎNCEPUTUL capitolului 12 prezice DUPĂ lupta de la Armaghedon ÎNVIEREA (glorificarea) celor drepți din Israel, INCLUSIV a profetului Daniel, pentru a fi părtași Împărăției de o mie de ani pe pământ alături de Mesia, de Domnul Isus Hristos,

    – am tras CONCLUZIA că expresia „FĂRĂ NOI”, din versetul 40 din Evrei 11, NU indică o SIMULTANEITATE a învierii celor drepți din Israel cu cei din Biserică, ci o PRIORITATE a Bisericii.

    – PRIORITATEA este evidentă din TAINA pe care ne-a descoprit-o apostolul Pavel în 1Corinteni 15 și în 1 Tesalonicieni 4 precizând că:

    – LA RĂPIRE mai întâi vor învia DOAR cei ADORMIȚI (morți) „în Hristos” [de la „nașterea” Bisericii la Cincizecime și până la momentul coborârii Domnul Isus Hristos din cer],

    – iar CREDINCIOȘII CARE VOR FI ÎN VIAȚĂ vor fi răpiți toți împreună cu ei, în nori, ca să întâmpine pe Domnul Isus Hristos în văzduh.

    Deci,
    „Credincioșii Vechiului Testament vor fi înviați la sfârșitul Necazului cel Mare (Daniel 12:2), pentru că expresia „în Hristos” se referă doar la credincioșii din epoca Bisericii”.
    *************************

    Dumneavoastră și întregii familii, multă, multă sănătate!

    Cu deosebită considerație și prețuire,
    Dobrescu Victor

  22. Frate Victor, dacă mai sânteți pe aici, aș întreba ce înseamnă pecetluirea celor 144 000 din Ap. 7, pentru ce sânt ei pecetluiți. Sânt ei rămășița mântuită din Israel, aia după ce mor doua treimi?
    Sânt ei acei “tot Israelul va fi mântuit”?

  23. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA
    *****************************
    ********
    Frate Ben Ba, pace!
    ********
    La întrebarile dumneavoastră:
    ********
    1) ce înseamnă pecetluirea celor 144 000 din Ap. 7,
    2) pentru ce sânt ei pecetluiți.
    3) Sânt ei rămășița mântuită din Israel, aia după ce mor doua treimi?
    4) Sânt ei acei “tot Israelul va fi mântuit”?
    *****************************
    răspunsurile sunt următoarele:
    ********
    1) Așa cum v-am mai scris întrun răspuns anterior, relatările din Apocalipsa 7 SUNT o „paranteză” (întrerupere) de la evenimentele din capitolul 6 declanșate de ruperea primelor șase peceți, „PENTRU a scoate în evidență o revelație concentrată asupra unui aspect special, răspunsul la întrebarea din capitolul 6:17:
    ********
    – Cine poate sta în picioare?
    ********
    – Sunt două categorii de credincioși care în timpul Necazului cel Mare nu se vor închina lui Antihrist:
    ********
    – PRIMII menționați sunt cei „o sută patruzeci şi patru de mii, din toate seminţiile fiilor lui Israel” din Apocalipsa 7, a căror PECETLUIRE reprezintă autoritatea și protecția pe care Dumnezeu o va oferi și garanta slujitorilor Săi în perioada Necazului cel Mare.
    ********
    – A DOUA categorie sunt „marea gloată (mulțime) pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mâni (Apocalipsa 7:9). Ei sunt martirii dintre națiuni.
    ********
    – De reținut că numai după ruperea PECEȚII a IV-a, din cauza războiului, a foametei, a epidemiilor și a atacurilor animalelor va muri A PATRA PARTE DIN POPULAȚIA PĂMÂNTULUI.
    – Să ne gândim că în iulie 2015 populația pământului era de 7,3 miliarde de oameni. A parta parte din 7,3 miliarde reprezintă
    1 825 000 000 de oameni!
    *****************************
    2) Cei „o sută patruzeci şi patru de mii, din toate seminţiile fiilor lui Israel”, vor fi pecetluiți cu un dublu scop:
    ********
    – pentru a-L mărturisi pe Domnul Isus Hristos evreilor și celorlate națiuni în timpul Necazului cel Mare
    ********
    – și pentru a intra în trupuri fizice în Împărăția de o mie de ani.
    *****************************
    3) Rămășița în Biblie este asociată de obicei cu imaginea poporului Israel.
    ********
    – Este clar că în contextul urgiilor descrise în cartea Apocalipsa, cei „o sută patruzeci şi patru de mii, din toate seminţiile fiilor lui Israel” sunt RĂMĂȘIȚA care supraviețuiește tuturor judecăților care vor veni peste locuitorii pământului în timpul Necazului cel Mare.
    *****************************
    4) La ultima întrebare nu vă răspund acum. Trebuie să fac mai întâi corelația dintre Romani 11:25-27 (de la care a plecat întrebarea dumneavoastră) și restul profețiilor din Sfânta Scriptură care implică poporul Israel.
    ********
    Însă, din motive subiective n-am să vă pot răspunde decăt după 30 aprilie.
    *****************************

    Dumneavoastră și întregii familii vă doresc multă sănătate, spirituală și trupească!
    ********
    Dobrescu Victor

  24. RĂSPUNS LA A 4-A ÎNTREBARE PENTRU FRATELE BEN BA
    ************************
    Frate Ben Ba, pace!
    ************************
    În data de APRIL 11, 2018 AT 5:07 AM ați postat o scrisoare pe acest Blog și mi-ați adresat următoarele întrebări:
    – „…ce înseamnă pecetluirea celor 144 000 din Ap. 7,
    – pentru ce sânt ei pecetluiți.
    – Sânt ei rămășița mântuită din Israel, aia după ce mor doua treimi
    – Sânt ei acei “tot Israelul va fi mântuit?”
    ***********************
    La primele trei întrebări v-am răspuns în data de APRIL 12, 2018 AT 8:34 PM,
    iar la finalul acelei scrisori postate pe acest blog v-am promis că la ultima întrebare, a patra, „din motive subiective n-am să vă pot răspunde decăt după 30 aprilie”.
    ************************
    Am revenit acasă și la ultima dumneavoastră întrebare:
    – Cei 144 000 din Apocalipsa 7 sunt ei acei „tot Israelul va fi mântuit?”
    ************************
    Răspunsul este: NU.
    ************************
    Cei „o sută patruzeci şi patru de mii, din toate seminţiile fiilor lui Israel” NU SUNT (vă citez) „… acei “tot Israelul va fi mântuit”, din Romani 11:26 la care faceți referire în întrebarea dumneavoastră.
    ********************************
    INFORMAȚII EXPLICATIVE

    – În continuarea versetului 26 și 27 din Romani 11 avem citatul apostolului Pavel din Isaia 59:20: „Izbăvitorul va veni din Sion, şi va îndepărta toate nelegiurile de la Iacov. Acesta va fi legământul, pe care-l voi face cu ei, când le voi şterge păcatele .”
    ********************************
    – Substantivul propriu SION indică către „a doua venire a Domnului Isus Hristos în Sion [Zaharia 8:3; 14:4]. Prima dată [Domnul Isus] a venit în Betleem”.
    ********************************
    – Deci, a doua venire a Domnului Isus Hristos în Sion va fi după finalul Necazului cel Mare, după bătălia de la Armaghedon.
    ********************************
    – De remarcat că expresia „tot Israelul va fi mântuit” este precedată de adverbul οϋτω sau οϋτως, (οΰτος) nr. Strong G3779;

    – ale cărui sensuri sunt:

    – în acest fel (referindu-se la ceea ce precede sau urmează): – după aceea, după (în) acest fel, ca și (așa), pentru toate acestea, cum ar fi (nu) , așa (în același mod), deci, ce.

    – (Informație de pe internet din e-Sword și din „Dicţionarul grec-român pentru studiul cuvintelor Noului Testament (Arad 1999)”, tradus după Noul Testament grecesc editat de Kurt Aland, Mattew Black, Carlo M. Martini, Bruce M. Metzger şi Allen Wikgren, publicat de Societatea biblică Unită, Suttgart 1983)
    ********************************
    – Deci, textul din limba greacă din Romani 11:26
    „και ουτως πας ισραηλ σωθησεται” tradus corect este:
    „Și (în felul acesta), DUPĂ ACEEA tot Israelul va fi mântuit…”.

    – Romani 11:26 în varianta Cornilescu traducerea literală din 1931 este diferită de varianta Cornilescu literară apărută în 1923.
    ********************************
    Această traducere nu indică o simultaneitate a evenimentelor escatologice, ci o ordine cronologică viitoare a lor.
    ********************************
    – În consecință, tot Israelul va fi mântuit în timpul
    ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI.
    ********************************
    – De remarcat faptul că, așa cum este scris în Apocalipsa 20:7-8, la finalul ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI când „Satana va fi dezlegat; şi va ieşi din temniţa lui…” cei care i se vor alătura în ultima revoltă împotriva lui Dumnezeu sunt doar
    „…NEAMURILE (oameni în trupuri carnale călăuziți de firea pământească, urmași ai credincioșilor în trupuri neglorificate dintre națiuni, care au intrat în împărăția de o mie de ani la începutul ei), CARE SUNT ÎN CELE PATRU COLȚURI ALE PĂMÂNTULUI, … Gog şi … Magog”.
    ********************************
    – În Apocalipsa 20:9-10 este scris: „ Şi ei s-au suit pe faţa pământului, şi au înconjurat tabăra sfinţilor şi cetatea prea iubită [Ierusalimul pământesc] . Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit. Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos. Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.”
    ********************************
    – În acest punct al istoriei escatologice, Sfânta Scriptură nu consemnează că din rândul Israelului va fi cineva care se va alătura diavolului în revolta sa împotriva lui Dumnezeu.
    ********************************
    Dumneavoastră și întregii familii vă doresc, multă sănătate și protecție divnă!
    Dobrescu Victor

  25. Pingback: BREAKING NEWS! SUA se retrage din pactul nuclear cu Iran! – ARMONIA MAGAZINE – USA

  26. Impresionantă răbdarea și seriozitate dumneavoastră.
    Îmbrățișez ideea răspunsului, dar mi-a sărit în ochi o altă dilemă, și anume, va citez :
    “De remarcat faptul că, așa cum este scris în Apocalipsa 20:7-8, la finalul ÎMPĂRĂȚIEI DE O MIE DE ANI când „Satana va fi dezlegat; şi va ieşi din temniţa lui…” cei care i se vor alătura în ultima revoltă împotriva lui Dumnezeu sunt doar
    „…NEAMURILE (oameni în trupuri carnale călăuziți de firea pământească, urmași ai credincioșilor în trupuri neglorificate dintre națiuni, care au intrat în împărăția de o mie de ani la începutul ei) ”

    De remarcat”urmași ai credincioșilor”
    Din Zaharia 14:16 înțeleg ca aceștia sânt urmași/rămași ai neamurilor venite să lupte împotriva Ierusalimului.
    Dacă tot am ajuns în zona asta aș ai întreba cine sânt acei considerați a fi blestemați ca murind la vârsta de 100 de ani din Isaia 65:20?

  27. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA
    *************************
    Frate Ben Ba, pace!
    ***
    La întrebarea dumneavoastră:
    – cine sânt acei considerați a fi blestemați ca murind la vârsta de 100 de ani din Isaia 65:20?
    – Răspunsul se află la finalul acestei postări.
    *************************
    EXPLICAȚII PRELIMINARE

    Într-o scrisoare postată în data de FEBRUARY 27, 2018 AT 10:17 AM, a cărei temă a fost
    DOMNIA ÎMPĂRATULUI ISUS HRISTOS ȘI A BISERICII,
    am scris și despre:

    CONDUCEREA TEOCRATICĂ A DOMNULUI ISUS HRISTOS

    După ce DOMNUL ISUS HRISTOS VA REFACE atmosfera, genomul uman, regnul animal şi vegetal, VA INSTAURA O CONDUCERE TEOCRATICĂ şi va institui un standard divin de comportament între oamenii care vor popula pământul în timpul Împărăţiei de o mie de ani.
    *
    **
    DOMNUL ISUS HRISTOS va aduce toate sferele vieţii sub autoritatea tronului ca singurul mod de a asigura viitorul.
    *
    * *
    CUVÂNTUL SĂU VA FI LEGE ABSOLUTĂ PENTRU ÎNTREAGA PLANETĂ, acceptat cu bucurie DE TOŢI CEI CARE VOR INTRA în Împărăţia de o mie de ani, dar mulți dintre urmașii lor se vor alătura lui Satan când va fi eliberat din Adânc. Domnia Lui va fi riguroasă, DOMNIA UNUI TOIAG DE FIER (Geneza 49:10c).
    *************************
    *
    * *
    – Prima generație de oameni care vor trăi în „Împărăția de o mie de ani” va fi formată din evreii și oamenii dintre națiuni (nemurile) care în trupuri neglorificate, vor fi selectați prin „credința în Hristos” să intre în „Mileniu” după „Judecata de la Tronul Slavei lui Hristos”.

    – Condițiile din timpul „Împărăției de o mie de ani” vor fi, într-un anumit sens, similare celor din Eden de care au avut parte Adam și Eva.

    – Dar, ca și Adam și Eva, OAMENII, care se vor naște în timpul „Împărăției de o mie de ani” și vor trăi în trupuri neglorificate, VOR AVEA LIBERTATEA de a asculta sau nu de Domnul Isus Hristos în timpul „Mileniului”.

    – Isaia 65:20, dar mai ales Apocalipsa 20:8, ne INDICĂ faptul că mulți urmași ai celor dintre națiuni, care deși nu VOR mai fi ispitiți de cel rău, DOAR VOR SIMULA închinarea înainte lui Dumnezeu. Ei vor fi cei care se VOR alătura lui Satan când va fi eliberat din Adânc.
    **************************

    La întrebarea dumneavoastră:

    – „cine sânt acei considerați a fi blestemați ca murind la vârsta de 100 de ani din Isaia 65:20?”

    Răspunsul îl reprezintă următoarea CONCLUZIE a explicațiilor preliminare:

    – CEI care se vor RĂZVRĂTI și se vor împotrivi PE FAȚĂ Domnului Isus Hristos vor fi cei cărora NU li se va permite să trăiască mai mult de o sută de ani în timpul „Împărăției de o mie de ani”.

    **************************
    – PEDEPSIREA celor răzvrătiți, după un timp de grație oferit de Domnul Isus pentru ca Ei să se supune lui Dumnezeu, reprezintă
    un aspect care confirmă faptul că Domnia Lui MESIA pe „Tronul lui David” va fi cu adevărat „DOMNIA UNUI TOIAG DE FIER” (conform Geneza 49:10c și Luca 1:32-33)

    – Întro altă scrisoare, postată în data de MARCH 24, 2018 AT 6:16 AM la articolul „Descifrand cartea Daniel si deconspirand nesinceritatea lui John Calvin”, am explicat de ce Împărăția de o mie de ani are caracter veșnic.
    **************************

    Frate Ben Ba,
    Domnul Isus Hristos să vă binecuvinteze cu sănătate spirituală și trupească pe dumneavoastră și întreaga familie!

    Cu deosebită considerație,
    Dobrescu Victor

  28. Pingback: De ce tacem cand Domnul Isus si Romania sunt batjocorite? – Blog Creștin Ardelean Viorel

  29. Pingback: Doi doctori, virusul Corona și implicațiile profetice – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a comment