Descifrand cartea Daniel si deconspirand nesinceritatea lui John Calvin

De aceea, cînd veţi vedea ,urîciunea pustiirii`, despre care a vorbit proorocul Daniel, ,aşezată în locul sfînt` -cine citeşte să înţeleagă! (Matei 24:15)

Cum NU trebuie abordata cartea Daniel

Toti ne aducem aminte de la parinti sau de la scoala duminicala despre “Daniel in groapa cu lei”, sau de “cei trei tineri in cuptorul de foc”. Alte studii mai avansate in cartea Daniel se concentreaza pe integritatea proorocului Daniel, viata lui de rugaciune, si importanta lui ca profet. Tot ce am spus pana aici isi are locul lui, dar nu se abordeaza cartea Daniel in primul rand asa.

Cum trebuie abordata cartea Daniel? 

Tema majora a cartii Daniel este triumful Domnului Isus asupra imperiilor lumii si instalarea imparatiei Sale pe pamant. O alta tema egala ca importanta este profetia anului mortii lui Mesia.

Imperiile sunt conceptul diavolului. Dumnezeu a decretat ca umanitatea sa fie compusa din natiuni independente. Imperiile sunt de neevitat in timpul cand Domnul Isus nu este direct implicat in conducerea umanitatii. El a spus “dar acum, Împărăţia Mea nu este de aici.” (Ioan 18:36). 

Apropo, Uniunea Europeana este un imperiu opresiv anticristic care sub pretentia democratiei, desfiinteaza crestinismul prin invazia islamica provocata, reducand gradual drepturile cetatenilor pentru a creea o versiune contemporana de imperiu Roman renascut in care majoritatea sunt sclavi. Uniunea Europeana este candidatul principal in a devenii “fiara cu 10 coarne” din Daniel capitolul 7 undeva in viitor. 

De ce Daniel ajunge sa cunoasca istoria viitoare a umanitatii? 

Simplu. Dumnezeu l-a pregatit pe Daniel inca din copilarie ca sa fie un om integru, si care l-a momentul oportun sa poata fi folosit in pozitia de prim ministru a lui Nebucadnețar pentru a interpreta acestuia visurile date de Dumnezeu. Daniel nu devine deodata sfant ajungand in Babilon ca rob. Sfintenia practica nu se petrece peste noapte. Este un proces anevoios dar care are ca roada o personalitate ce corespunde exigentelor lui Dumnezeu. Sfintenia nu este o lucrare a noastra, ci este lucrarea Lui care pe noi ne implica total.

Prin visul dat de Domnul lui Nebucadnețar in capitolul 2, si interpretat de Daniel, Dumnezeu desfasoara in fața evreilor si a națiunilor cum va rula istoria omenirii pana la instaurarea imparatiei lui Dumnezeu pe pamant. Desigur ca Daniel va avea visurile si viziunile lui care aduc mai multe clarificari visului dat lui Nebucadnețar. 

Ați auzit de vremea neamurilor? Ce este aceasta? 

Vremea neamurilor/natiunilor este timpul in care Israel se afla sub controlul neamurilor pana cand Domnul Isus va cobora personal la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. “Picioarele Lui vor sta în ziua aceea pe muntele Măslinilor, care este în faţa Ierusalimului, spre răsărit; muntele Măslinilor se va despica la mijloc, spre răsărit şi spre apus…” (Zaharia 14:4). 

Vremea neamurilor a inceput in anul 598  Î.d.Hr. cand Nebucadnețar a invadat Ierusalimul si a luat ca prizonier pe imparatul Ieconia impreuna cu prada si multi alti captivi. De atunci evreii nu au fost niciodata liberi cu adevarat ca si natiune. Vremea sfarsitului in Scriptura, nu este sfarsitul lumii ci este sfarsitul dominatiei neamurilor asupra Israelului cand Israelul va fi pus ca natiune de frunte de catre Domnul Isus in imparatia milenara. 

Care sunt capitolele cheie din cartea Daniel si cum trebuie intelese? 

Capitolele cheie din cartea Daniel sunt urmatoarele: 

Capitolul 2 Dumnezeu ii arata lui Nebucadnețar in vis o statuie mareața compusa din patru feluri de metal, care interpretata de Daniel, reprezinta patru imperii ce vor afecta Israelul direct si care au dat directia omenirii. 

Capitolul 7 Dumnezeu ii arata lui Daniel care este semnificatia spirituala a celor patru imperii care vor afecta Israelul. Nebucadnețar vede o statuie. Dumnezeu i-a vorbit pe limba lui. Daniel vede patru fiare. Dumnezeu i-a descoperit esența spirituala a celor patru imperii.  Iata cele patru imperii: Babilonienii, Medo-Persanii, Grecii, si Romanii. 

Dumnezeu Tatal este portretizat intr-o imagine metaforica, fiind “Cel imbatranit de zile” stand pe un tron in flacari si un râu de foc iesind din fața tronului. Doua lucruri esentiale il caracterizeaza aici pe Dumnezeu Tatal (v. 9-12), si anume, este descrisa eternitatea lui Dumnezeu si determinarea lui de a arunca intr-un foc vesnic pe Anticrist si ai lui. Domnul Isus este prezentat ca Fiul Omului care primeste imparatia si gloria de la Tatal (v. 13-14). 

In acest capitol se spune despre prigonirea evreiilor de catre Anticrist, pentru o perioada descrisa ca si “un timp, timpuri si jumatate de timp”, adica perioada necazului celui mare de 3 ani si jumatate.

John Calvin recunoaste ca in cartea Apocalipsa este specificat ca neamurile vor cotropii Ierusalimul pentru 42 de luni sau 1,260 de zile (Apocalipsa 11:2,3), care se coreleaza cu cartea Daniel. Si totusi Calvin ingamfatul refuza corelatia data de Domnul pentru ca avea in vedere imparatia lui de la Geneva si nu imparatia lui Cristos (p. 68). Si de atunci incoace supusii lui Calvin (ca de exemplu sectantii de la Magna Gratia si alti calvinisti fanatici) cred ce zice el nu ce zice Scriptura. Vom mai revenii in articolul viitor.

Capitolul 8 descrie dominatia medo-persana in regiunea orientului apropiat dar care este terminata de campaniile fulger ale grecilor condusi de Alexandru Macedon. Razboinicul Alexandru moare tanar iar imperiul lui se imparte in patru. Siria este una din cele patru zone rezultate din ruperea imperiului grec, iar mai tarziu la conducerea ei apare un antetip a lui Anticrist pe nume Antioch Epifanul. Acest anticrist a desecrat Templul de la Ierusalim dar in final este infrant de evrei care curata Templul, il rededica (165 Î.d.Hr) si se instaureaza sarbatoarea luminilor. Episodul cu Antioch Epifanul este lasat de Dumnezeu pentru ca evreii si nu numai ei, sa vada cum va arata Anticrist. Vom vedea portretul lui Epifanul in articolul urmator. 

Capitolul 9 contine renumitele 70 de “saptamani”. Aceste “saptamani” nu sunt saptamani obijnuite ci de fapt sunt seturi de cate 7 ani. Unii le numesc 70 de saptamani profetice care de fapt sunt 70 de seturi de cate 7 ani care fac in total 490 de ani. Vom vedea data viitoare cum in timpul acestor 70 de saptamani profetice, si anume, la sfarsitul celor 69 de saptamani profetice, Mesia este omorat de evrei si neamuri. Astfel evreii de pe vremea Domnului Isus aveau daca vroiau o dovada matematic de precisa ca Isus era Cristosul.

Capitolul 11 in acest capitol de la versetul 36 la 39 este descris Anticrist. Aici se completeaza imaginea lui Anticrist din capitolele 7 si 8. In versetul 45 se spune ca va muri ca si Antiochus Epifanul, omorat de Dumnezeu. 

Sper ca marti saptamana viitoare cu ajutorul Domnului sa continui articolul discutand capitolele prezentate succint aici. 

 

Bibliografie:

Myers, Thomas. Commentaries on the Book of The Prophet Daniel Vol. 2 by John Calvin (p. 62) 

26 thoughts on “Descifrand cartea Daniel si deconspirand nesinceritatea lui John Calvin

  1. Bun articolul. Totuși aș vrea să pun două întrebări (asta e, eu sunt un fel de Toma necredinciosul, în varianta feminină îmi trebuie dovezi clare, din Cuvânt).
    1. Ați spus în articol că “Vremea sfarsitului in Scriptura, nu este sfarsitul lumii ci este sfarsitul dominatiei neamurilor asupra Israelului cand Israelul va fi pus ca natiune de frunte de catre Domnul Isus in imparatia milenara.” În articolul precedent, ați susținut alături de fratele Victor, că în Mileniu, vor împărăți atât evreii cât și neamurile. Aici, aveți o opinie diferită. Puteți clarifica, în baza versetelor din Apocalipsa 20, așa cum v-am rugat? Și să clarificați şi de ce în Maleahi 1, unde tema evidentă este mustrarea Israelului, s-ar vorbi la viitor despre Împărăția Milenară, deși despre Israel se vorbește tot la viitor că Îl resping pe Dumnezeu? Cum poate fi vorba despre Mileniu dacă evreii Îl vor respinge iar Neamurile Îl vor primi? Asta e ceva ce nu pot înțelege pe baza textului.
    2. Ați spus că în cap. 7 se spune despre pedeapsa veșnică a lui Antihrist și despre Fiul Omului care primește împărăția. Corect, așa înțeleg și eu. Doar că, dacă așa stau lucrurile, atunci vorbim despre împărăția veșnică, cea de după Mileniu, altfel va trebui să spiritualizăm “focul veșnic” de care are parte Antihrist, pentru a încape în cei 1000 de ani, deci nu este literalmente veșnic, pentru că citim în Apocalipsa 20 că este eliberat, chiar dacă pentru scurt timp, după care învins definitiv. De altfel, cineva mi-a reproșat deunăzi că și noi, și amileniştii ne facem “vinovați” de spiritualizarea promisiunii împărăției, fiecare în direcția lui: ei, când spun că 1000 de ani este simbolul unei perioade îndelungate, noi când spunem că Israelul are promisiunea unei împărății veșnice, dar prin “veșnic” noi înțelegem Mileniul, care nu e chiar “veșnic”. Cum ați putea explica din Scriptură aceste inconsecvențe care ne sunt reclamate și care mie mi se par de bun simț într-un fel?

      • Au trecut zilele. Am văzut că ați scris un nou articol, dar eu aș avea nevoie de răspunsuri clare, dacă se poate. Mulțumesc.

        • Da stiu ca au trecut zilele, dar au prioritate articolele de pe blog si acestea se fac cu research. Si acum iata raspunsul, si ultimul, la intrebarile tale care revin pentru ca incerci sa negi imparatia milenara din cateva versete din Maleahi, si nici acolo nu ai dreptate.

          Iata deci pe scurt originea imparatiei milenare. Planul Lui Dumnezeu a fost omul in Eden, iar Edenul extins de om pe tot pamantul sub autoritatea lui Dumnezeu. Omul a cazut, si cu el si Edenul, dar planul lui Dumnezeu nu a cazut ci este refacut prin al doilea Adam, omul Isus Cristos, si anume Edenul refacut prin imparatia milenara. Vechiul Testament este plin de referinte la imparatie, in special in Isaia, in care si evreii si neamurile sunt parte din imparatie.

          • Sora Petra,
            Raspunsul meu este scris cu caractere aldine.

            Mulțumesc frumos pentru răspuns, frate. Eu doar am revenit cu întrebările pentru că nu ați răspuns punctual. Eu personal, citind Biblia în context, consider că Maleahi vorbește mai degrabă despre vremea Bisericii decât despre Împărăția Milenară, și asta nu înseamnă că nu ar rămâne valabilă promisiunea pentru Israel.

            Si eu multumesc pentru insistenta si rabdare. Cartea Maleahi trebuie luata in contextul istoric. Fiind ultima carte din Vechiul Testament, ea face tranzitia intre Vechiul si Noul Legamant, dar anunta si inaugurarea imparatiei milenare. Maleahi a fost contemporan cu profetii Hagai si Zaharia. Problema zilei atunci era tratarea cu dispret a slujbei la Templu de catre preoti si delasarea spirituala a poporului care se invatasera la divort si la casatoria cu femei pagane, plus minteau, furau, si opresau pe altii. Deci era o stare de apostazie.

            In capitolul 3 versetul 1 Maleahi anunta pe Ioan Botezatorul ca premergator a primei veniri a lui Mesia ca Mantuitor. In versetele 2 si 3 insa este descrisa a doua venire a lui Mesia ca Judecator. “Cine va putea să sufere însă ziua venirii Lui? Cine va rămînea în picioare cînd Se va arăta El? Căci El va fi ca focul topitorului, şi ca leşia nălbitorului. El va şedea, va topi şi va curăţi argintul; va curăţi pe fiii lui Levi, îi va lămuri cum se lămureşte aurul şi argintul, şi vor aduce Domnului daruri neprihănite.”

            Oare la prima Lui venire El a fost “ca focul topitorului”? Dar in Apocalipsa se spune despre mania Mielului. Imparatia va fi inaugurata printr-o judecata fara crutare. Iata deci ca, cartea Maleahi nu este numai pentru vremea bisericii, ci adreseaza trei faze: apostazia israelului, tranzitia spre vremea bisericii prin Ioan Botezatorul si Mesia, si inaugurarea Imparatiei prin judecata.

            Credeam că puteți explica un pasaj fără să apelați la aceste suspiciuni ca o explicație la îndemână. La urma urmei, nu mai înțeleg de ce faceți efortul de a scrie aceste articole dacă atunci când vă pune cineva întrebări ca să înțeleagă, ba amânați, ba sunteți bănuitor, ba vă lansați în acuzații.

            Nu cunoasteti contextul in care ma aflu si care ma impiedica sa fiu prompt la raspunsuri si trebuie sa aman mai mult decat as vrea. De acum incolo nu o sa mai dau termene pentru raspunsuri. Nici vorba de banuieli, este o acuzatie nefondata.

            Eu v-am respectat, v-am adresat civilizat niște întrebări. Dacă scopul blogului pe care îl aveți nu este să îi lămurească pe credincioși să înțeleagă mai bine Cuvântul, chiar dacă ar avea întrebări mai ciudate, atunci sigur că nu mai e nevoie să răspundeți la nicio întrebare. Dacă totul mi-ar fi clar, nu aş avea nevoie să vă întreb. Dar mulțumim Duhului Sfânt că El este Cel ce ne conduce în tot adevărul, așa cum a promis Domnul Isus Cristos! Har și pace!

            Eu nu stiu unde nu v-am aratat respect. Dar ca lucrurile sa fie cum trebuie inaintea Domnului, eu imi cer scuze de orice ofensa. Va invit sa cititi mai departe blogul, si continuati sa puneti intrebari. Nu promit ca voi raspunde prea curand dar vreau sa va raspund.
            Va multumesc de intelegere!

  2. Un prim articol informativ despre cartea profetului Daniel
    bine documentat și articulat logic de către autor.
    ******************************
    CÂTEVA IDEI BIBLICE DESPRE
    – Principiul apotelesmatic
    – Evreii în istoria lumii
    – Destinul final al FIARELOR
    – Împărăția de o mie de ani
    ******************************
    PROFEȚIILE din visurile și vedeniile din cartea profetului Daniel au un CARACTER APOTELESMATIC.
    *
    * *
    Aceasta înseamnă că atât profețiile din visurile împăratului Nebucadnețar cât și profețiile din visul și viziunile de care a avut parte profetul Daniel s-au îndeplinit doar parțial, NU TOTAL, la cei numiți în timpul visurilor sau vedeniilor, dar pot avea ulterior una sau mai multe împliniri în timpul istoriei umane, desfășurate sub controlul lui Dumnezeu.
    *
    * *
    ******************************
    Interesant este că toate cele patru imperii din visul lui Daniel consemnat în capitolul șapte al cărții sale au fost văzute de Daniel ca PATRU FIARE MARI diferite care au ieșit din MARE.
    *
    * *
    Din punct de vedere literar limbajul este metaforic, dar din punct de vedere simbolistic „PUTERILE RELE ALE LUMII [Daniel 7:3] ȘI ANTIHRIST [Apocalipsa 13:1] care se opun lui Dumnezeu sunt simbilizate ca fiare care se ridică din mare”. În conformitate cu Isaia 8:7 și Apocalipsa 17:1, 15, MAREA simbolizează„împărați…împărății…popoare și mulțimi, națiuni și limbi”. La fel și Daniel 7:17.
    *
    * *
    ******************************
    La finalul Bătăliei de la Armaghedon ANTIHRIST (prima fiara apărută „din mare” – Apocalipsa 13:1) cât și „PROOROCUL MINCINOS” (a doua fiară apărută „din pămân” – Apocalipsa 13:11) vor fi „ARUNCAȚI DE VII ÎN IAZUL DE FOC, care arde cu pucioasă” (Apocalipsa 19:20).
    *
    * *
    Antihrist, la fel ca și Proorocului mincinos, nu va mai fi scos niciodată din iazul de foc.
    *
    * *
    ******************************
    După aruncarea lui Antihrist și a Proorocului mincinos în iazul de foc, ÎN APOCALIPSA 20:1-3, 10 este descrisă

    LEGAREA LUI SATAN ÎN ADÂNC PENTRU O MIE DE ANI,

    iar apoi dezlegarea sa pentru puțin timp,

    iar în versetul 10 este profețită ARUNCAREA LUI SATAN

    „în IAZUL DE FOC şi de pucioasă, UNDE ESTE FIARA ŞI PROOROCUL MINCINOS.

    Şi vor fi munciţi zi şi noapte ÎN VECII VECILOR”.
    *
    * *
    ******************************
    Cât privește ISTORIA POPORULUI ISRAEL până acum, dar și în „vremurile din urmă” trebuie ținut cont de următoarele grupuri de evrei:
    ******************************
    – STRĂMOȘII POPORULUI ISRAEL

    Avraam, Isaac și Iacov și cei 12 patriarhi (fiii lui Iacov)

    ******************************
    – POPORUL ISRAEL

    SUB LEGE

    1. Cei drepți – Daniel 12:2b

    2. Cei nedrepți – Daniel 12:2c
    ******************************
    DUPĂ APARIȚIA BISERICII

    1. Rămășița credincioasă, care a intrat și intră în Biserică, va fi Răpită (conform Ioan 14:1-3;1 Corinteni 15:51-52; 1 Tesalonicieni 4:14-17)

    2. „O parte din Israel a căzut într-o împietrire, care va ținea până va intra numărul de plin al Neamurilor (Romani 11:25).”
    ******************************
    DUPĂ RĂPIRE

    1. Evreii glorificați răpiți în CER vor fi cu Domnul Isus (Ioan 14:1-3)

    2. Evreii rămași în trupuri fizice pe PĂMÂNT după Răpirea Bisericii
    vor avea parte de Necazul cel Mare (Apocalipsa 13:7).
    *
    * *
    Dintre acești evrei RĂMAȘI în TRUPURI FIZICE pe PĂMÂNT vor fi „pecetluiți o sută patru zeci și patru de mii, din toate semințiile fiilor lui Israel”, care vor intra direct în „Împărăția de o mie de ani”.
    .
    *
    * *
    ******************************

    „ÎMPĂRĂȚIA DE O MIE DE ANI VA ÎNCEPE
    după „Judecata de la Tronul Slavei lui Hristos”
    DOAR cu OAMENI MÂNTUIȚI AFLAȚI ÎN TRUPURI FIZICE”,
    atât EVREI cât și oameni dintre NAȚIUNI,
    care vor fi ascultători de Domnul Isus,
    și vor alcătui Împărăția pământească.
    *
    * *
    Acești evrei aflați sub autoritatea Domnului Isus Hristos VOR CONDUCE celelalte popoare la credința în Domnul Isus prin vestirea Evangheliei.

    Atunci se va împlini deplin profeția din Exod 19:5-6 pentru poporul Israel.
    *
    * *
    Peste acest POPOR DE EVREI și peste CELELALTE NAȚIUNI care VOR TRĂI în trupuri FIZICE în Împărăția de o mie de ani VOR CONDUCE Domnul Isus și evreii glorificați (Biserica).
    *
    * *
    După ce apostolul Ioan a fost răpit Duhul el relatează în Apocalipsa 3:21 promisiunea făcută de Domnul Isus că,

    „CELUI CE VA BIRUI, ÎI VOI DASĂ ŞADĂ
    CU MINE PE SCAUNUL MEU DE DOMNIE,
    după cum şi Eu am biruit şi am şezut
    cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.”
    *
    * *
    ******************************
    Q.E.D.!
    ******************************
    *
    * *
    apotelesmatic = profeţie care poate avea una sau mai multe împliniri în timpul istoriei umane, termen complex format din trei entităţi distincte: apo = din, de , la + telos= sfârşit, împlinire, terminare, scop + maticos= repetabil, care se repetă, (Anatole Bailly, Dicţionar grec-francez. pag. 247), pag. 35.
    *********************

  3. POST SCRIPTUM LA ULTIMA SCRISOARE POSTATĂ

    *******************************
    În Apocalipsa 20 7-10 este relatată ultima revoltă a lui
    Satan împotriva credincioșilor și a Domnului Isus Hristos
    *******************************
    *
    * *
    7 Când se vor împlini cei o mie de ani, Satana va fi dezlegat;
    8 şi va ieşi din temniţa lui, ca să înşele Neamurile,
    care sunt în cele patru colţuri ale pământului,
    pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război.
    ***
    Numărul lor va fi ca nisipul mării.
    ***
    9 Şi ei s-au suit pe faţa pământului, şi au înconjurat
    tabăra sfinţilor şi cetatea prea iubită.

    ***
    Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit.
    ***

    10 Şi diavolul, care-i înşela, a fost aruncat în iazul de foc
    şi de pucioasă, unde este fiara şi proorocul mincinos.
    Şi vor fi munciţi zi şi noapte în vecii vecilor.
    *******************************
    *
    * *
    DUPĂ finalul acestei revolte este RELATATĂ de la versetul
    11 la 15 JUDECATA de la Marele Tron Alb.
    *
    * *
    *******************************
    DUPĂ această Judecată, Domnul Isus Hristos VA CREA
    „un cer nou și un pământ nou; pentru că cerul dintâi și pământul,
    Pieriseră, și marea nu mai era”(Apocalipsa 21:1)
    *******************************
    *
    * *
    CÂND toate aceste evenimente escatologice SE VOR ÎMPLINI ,

    pentru că Domnul Isus Hristos „trebuie … să împărăţească
    PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale, …

    EL VA DA Împărăţia ÎN MÂINILE LUI Dumnezeu Tatăl,
    după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire şi orice putere”
    (conform 1 Corinteni 15:24-25).
    *
    * *
    CONCLUZIA este că ÎMPĂRĂȚIA de o mie de ani,

    clădită și condusă de Domnul Isus,

    CONTINUĂ sub conducerea lui DUMNEZEU TATĂL,

    și în acest sens ÎMPĂRĂȚIA ESTE și râmâne VEȘNICĂ ,

    iar Domnul Isus Hristos VA FI COREGENT cu Dumnezeu Tatăl (conform Apocalipsa 3:21; 21:22-23)
    *
    * *
    *******************************
    *
    * *
    Împărăția VA CUPRINDE

    atât pe cei care au fost conduși în timpul Mileniului,

    căt și pe toți oamenii mântuiți din toate timpurile,

    dar și toate categoriile de îngeri care nu s-au revoltat
    împotriva lui Dumnezeu.
    *
    * *
    *******************************

    *
    * *
    DE CE TREBUIE să transfere Domnul Isus Hristos

    Împărăţia ÎN MÂINILE LUI Dumnezeu Tatăl?
    *
    * *
    Pentru că deși

    DOMNUL ISUS „ ESTE EGAL CU TATĂL
    ca esență, ca natură în ceea ce privește caracterul,

    TATĂL ESTE MAI MARE CA FIUL
    ca funcție, ca autoritate, ca poziție”.
    *******************************

  4. Frate Victor, eu înțelegeam ca fiara care se ridica din mare este imperiul roman renăscut căruia i s-a vindecat rana de moarte iar fiara care se ridică din pământ e America.
    Apreciez fiecare răspuns și va mulțumesc.
    Multă pace.

    • Da, fiara care se ridica din mare este imperiul roman renascut. Fiara care se ridica din pamant este proorocul mincinos, un evreu care da validitate lui Anticrist. Evreii totdeauna au fost legati de pamant, nu au fost oamenii marii.

        • RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA

          *************************
          Frate Ben Ba, pace!

          Autorul articolului în pragraful „Cum trebuie abordata cartea Daniel?” a scris un adevăr fundamental necunoscut multor oameni: „Imperiile sunt conceptul diavolului”.
          *************************
          Întotdeauna SCOPUL Diavolului a fost și este de a crea un SISTEM – un IMPERIU- care să fie „rival Împarației lui Dumnezeu şi care să Îl lasă în afară”. În constrast cu valorile divine Satan umărește „promovarea unei ordini contrafăcute. În esenţă, [Sistemul- Imperiu] este rău pentru că este independent de Dumnezeu. El poate să cuprindă atît aspecte bune, cît şi aspecte în mod evident rele, dar răul său inerent constă în faptul că este independent de Dumnezeu şi rival Lui. […] Satan încearcă deci să-și realizeze scopurile încercând să ne schimbe PRIORITĂȚILE (eul mai întâi) și PERSPECTIVA (aici și acum mai întâi).
          În realitate Dumnezeu este Cel dintâi și eternitatea este cel mai important lucru”.
          *************************
          Apostolul Ioan a scris în Întâia epistolă 2:17 „…lumea şi pofta ei trece; dar cine face voia lui Dumnezeu, rămâne în veac.”
          *************************
          În decursul istoriei omenirii, pentru a-și realiza scopurile în IMPERIILE create Satan a promovat și va promova în fiecare generație de oameni un „Antihrist”.
          *************************
          Va veni vremea când după Răpirea Bisericii din SISTEMUL deja creat, din „marea” Imperiului Roman Renăscut (cum îl identificați și dumneavoastră) Satan va propulsa și promova pe scena lumii Fiara descrisă în Apocalipsa 13:1-2.
          În versetul 2 este scris că „Balaurul i-a dat puterea lui, scaunul lui de domnie şi o stăpânire mare.”
          *************************
          Satan îi va da Fiarei, lui Antihrist, guvernarea lumii și Antihrist va fi permanent sub autoritatea, puterea și energizarea lui Satan.
          *************************
          Antihristul va face:
          – o confederaţie de 10 naţiuni care vor stăpâni pe pământ ca Imperiul Roman în trecut (Daniel 2:7; Apocalipsa 17)
          – un legământ de 7 ani cu Israelul, dar îl va călca după 3,5 ani (Daniel 9:27)
          – va încerca să extermine Israelul
          – va coopera cu religiile false, înşelând pe oameni (Apocalipsa 17)
          – va limita comerţul la cei ce vor primi semnul său (Apocalipsa 13:16-17)

          *************************
          Concluzia este că orice IMPERIU creat de Satan a avut și va avea un Antihrist la conducere.
          De reținut faptul că utimul Antihrist din istoria omenirii VA fi „cel mai puternic şi mai pervertit om de pe pământ, canalul perfect pentru manifestarea caracteristicilor celui rău”.
          El este descris ca o FIARĂ (Daniel 7) și este numit în 2Tesalonicieni 2:3,8 – Omul fărădelegii – Fiul pierzării – Acel nelegiuit.
          *************************
          Dumneavoastră și intregii familii vă doresc, multă sănătate!

  5. Apropo de oamenii marii, este vreo legatura intre fiii lui Iafet (Magog, Tubal, Mesec din Geneza 10:2) si Ezechie 38:2?

  6. pentru că Domnul Isus Hristos „trebuie … să împărăţească
    PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale, …

    Domnul a zis Domnului Meu: «Şezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale.

    Cum lămuriți aici, frate Victor?

    • Cum lămurim… aici? Profeții Domnului ne-au “lămurit” cât le-a fost dat să spună. Însă, noi, e cert că cunoaștem în parte. Să nu facem presiuni nimănui ca să ne răspundă. Domnul n-a presat pe nimeni, El l-a lăsat liber pe om, să decidă cum va găsi el însuși cu cale, ce să facă și ce să spună. Chiar R.W. a zis că întrebările sunt ușoare, în timp ce răspunsurile sunt grele (dificile); și probabil că nimeni dintre noi nu va putea da totdeauna răspunsul corect.

      În prima fază, incomplet, mi se pare că ați citat … de felul lui Lucifer, ca mai apoi exact din Matei 22:44, ca să avem în față nepotrivirea – “toți vrajmașii” versus “pe vrăjmșii Tăi” – , ceea ce ne face să credem a fi o întrebare tendențioasă, mai mult praf în ochi decât o fereastră a luminii.

      Dar, coroborat, citatul prim, dar în întregime, cu cel de jos, tot în întregime, cunoscând spiritul și linia biblică, putem contura fiecare un răspuns, cel puțin satisfăcător (liniștitor), în fond, fără să aducem comentarii personale, nefiind cazul.

      “În urmă, va veni sfîrşitul, cînd El va da Împărăţia în mâinile lui Dumnezeu Tatăl, după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpînire şi orice putere. Căci trebuie ca El să împărăţească pînă va pune pe toţi vrăjmaşii supt picioarele Sale. Vrăjmaşul cel din urmă, care va fi nimicit, va fi moartea. Dumnezeu, în adevăr, „a pus totul supt picioarele Lui”. Dar cînd zice că totul I-a fost supus, se înţelege că afară de Cel ce I-a supus totul.” (1 Corinteni 15:24-27)

      • Matale ce tot spui acolo cu presiuni, Lucifer, tendențios și alea, alea…
        In unele locuri e scris ca Domnul Isus stă la dreapta lui Dumnezeu, iar în altele că e un luptător și ca la sfârșit va da împărăția în mâinile Tatălui după ce va fi nimicit orice domnie, orice stăpânire…

  7. Pingback: Descifrând cartea Daniel: Temele majore, imperiile, vremurile… – ARMONIA MAGAZINE – USA

  8. RĂSPUNS PENTRU FRATELE BEN BA

    FRATE BEN BA, PACE!
    *************************
    Îmi pare rău că am văzut mai târziu întrebarea dumneavoastră, dar vă răspund acum.
    *************************
    Dumneavoatră (selectând două propoziții dintro frază aflată în scrisoarea postată de mine pe blog în data de 24 martie) ați postat pe blog următoarea scrisoare în data de MARCH 30, 2018 AT 12:09 AM :

    „pentru că Domnul Isus Hristos „trebuie…să împărăţească PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale,…[1Corinteni 15:25]

    Domnul a zis Domnului Meu: «Şezi la dreapta Mea până voi pune pe vrăjmaşii Tăi sub picioarele Tale [Psalmul 110:1] .

    Cum lămuriți aici, frate Victor?”

    *************************
    Cu alte cuvinte întrebarea ar fi:
    – cum se explică faptul că Dumnezeu Tatăl pune pe vrăjmași sub picioarele Domnului Isus, dar și faptul că Domnul Isus Hristos „trebuie … să împărăţească PÂNĂ VA PUNE pe toţi vrăjmaşii sub picioarele Sale”?
    *************************
    Răspunsul este următorul:
    *******
    Cheia înțelegerii acestor acțiuni ale lui YAHWH (Dumnezeu Tatăl) și ale lui ADONAI (Mesia), care au același țel, se află în imperativul din versetul 25 din 1Corinteni 15 „…TREBUIE CA EL SĂ ÎMPĂRĂŢEASCĂ”.
    *******
    Verbul „SĂ ÎMPĂRĂȚEASCĂ” INDICĂ o perioadă de timp în care YAHWH „VA întinde din Sion toiagul de cârmuire al puterii Tale, zicând [lui ADONAI]: „Stăpâneşte în mijlocul vrăjmaşilor Tăi!” (conform versetului 2 din psalmul 110).
    *******
    Iar ADONAI (Domnul Isus Hristos) de la dreapta lui YAHWH (Dumnezeu Tatăl) „zdrobeşte pe împăraţi în ZIUA MÂNIEI Lui.
    El face DREPTATE printre neamuri: totul este plin de trupuri moarte; El ZDROBEȘTE CAPETE pe toată întinderea ţării” (conform versetelor 5 și 6 din psalmul 110).
    *************************

    INFORMAȚII SUPLIMENTARE
    *************************
    – Psalmul 110 CONȚINE o profeție cu caracter apotelesmatic descoperită de Dumnezeu regelui David.
    *******
    – El face parte din categoria psalmilor mesianici și în consecință trebuie interpretat ȘI în contextul celorlați psalmi mesianici, DAR și în contextul general al Bibliei, criteriu valabil pentru orice text din Sfânta Scriptură.
    *******
    – Din punct de vedere literar limbajul psalmului este predominant metaforic, dar din punct de vedere simbolistic este complex întrucât imaginile sunt exprimate prin termeni polisemantici (cuvinte cu mai multe înțelesuri) și fără călăuzirea Duhului Sfânt este dificil de interpretat corect realitățile escatologice, descoperite de Dumnezeu regelui David, profetului Daniel, apostolului Pavel, apostolului Ioan și altor scriitori biblici.
    *******
    – Regele David a auzit cum YHWH (Dumnezeu Tatăl) a trimes pe ADONAI (Mesia–Domnul Isus Hristos) să învingă pe vrășmașii săi în lupta de la Armaghedon și pe Antihrist (conform psalmilor 110:5-6; 2:8-9 și revelațiilor din Noului Testament).
    *******
    – ACUM când scriu acest răspuns și când dumneavoastră îl veți citi, Mântuitorul nostru SE AFLĂ în cer „la DREAPTA” lui Dumnezeu Tatăl ÎNVESTIT ca „Preot în veac în felul lui Melhisedec”… și mijlocește pentru noi, după cum este profețit în versetul 1 și 4 din Psalmul 110 și confirmat în revelația Noului Testament în Romani 8:34, Efeseni 1:20-23, Evrei 10:12-13.
    *******
    – ÎN VIITOR când fusul profetic anunțat de Dumnezeu în cartea lui Daniel 9:27 va ajunge la finalul perioadei de șapte ani a Antihristului (Necazul cel Mare) din Apocalipsa 19, ATUNCI se va împlini și profeția din versetele cinci și șase ale acestui psalm 110 când Domnul Isus „Hristos, însoțit de sfinții Lui, se va întoarece să JUDECE lumea și să-Și întemeieze Împărăția pe pământ”.
    *******
    – În manuscrisele de limbă ebraică „în versetele 5 și 6 din psalmul 110 verbele SUNT LA VIITOR, și NU la prezent ca în traducerea din varianta Cornilescu”, indicând către „Împărăția de o mie de ani”. Deasemenea substantivul „capete” din versetul 6 ESTE la singular în limba ebraică, și NU la plural, și-l poate desemna pe Antihrist”.
    *************************
    – CINE SUNT VRĂJMAȘII Domnului Isus Hristos?
    *******
    – Răspunsul la acestă întrebare poate fi dat ținînd cont de ce este scris în 1Ioan 5:19 că: „toată lumea zace în cel rău.” De citit și Ioan 14:30; 2 Corinteni 4:3-4; Apocalipsa 12:7-9.
    *******
    – Deci, vrăjmașii Domnului Isus Hristos sunt toate națiunile lumii, dar și toate categoriile de îngeri care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.
    *************************
    apotelesmatic= profeţie care poate avea una sau mai multe împliniri în timpul istoriei umane, termen complex format din trei entităţi distincte: apo= din, de, la + telos= sfârşit, împlinire, terminare, scop + maticos= repetabil, care se repetă, (Anatole Bailly, Dicţionar grec-francez. pag. 247)
    *************************

    Frate Ben Ba,
    Dumneavoastră și întregii familii vă doresc, multă sănătate!

    Cu considerație,
    Dobrescu Victor

    • Frate Victor,
      Când la una din întrebările mele ați răspuns “nu știu”, mi-ați întrat la inimă. Mulți forțează nota doar pentru a potrivi lucrurile după calapodul învățăturilor lor.
      V-aș face un rău dacă aș începe să vă laud.
      Duhul Domnului să se odihnească în continuare peste dvs și peste toți cei dragi și apropiați.
      Apreciez atenția pe care o acordați detaliilor.
      Mulțumesc pentru răbdare.

  9. Pingback: BREAKING NEWS! SUA se retrage din pactul nuclear cu Iran! – ARMONIA MAGAZINE – USA

  10. Pingback: Doi doctori, virusul Corona și implicațiile profetice – ARMONIA MAGAZINE – USA

Leave a comment